"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Fudo Bosna

#1201 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

salik79 wrote:Dobro velis, ubise sa "sijskom tukjom", a neki dan na Biru bi covjek Kuduza tacno na ranu privio :D Da ga prvi put´ slusam rekao bih: "Ja, masaAllah insana!" :lol:

Meni si i ti ahi "šuhveli", kao da si ponekad sklon pogledati koji video klip, a dawa je čudo, "obradi čojka" a da nije ni svjestan? :lol:
Last edited by Fudo Bosna on 24/02/2016 10:26, edited 1 time in total.
asurbanipal

#1202 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

kritichar wrote:Senad Mičijević:
Najstarija derviška dovišta zapravo su stara bogumilska molitvišta
Postojeća kultna mjesta bosanskih bogumila, odnosno krstjana prave vjere apostolske, nisu zatirana. Najbolji dokaz za to jeste činjenica da su najstarija derviška dovišta, zapravo, samo stara bogumilska molitvišta:
Dovište Karići kod Vareša
Dovište Živčići-Vukeljići kod Fojnice
Dovište Ajvatovica kod Donjeg Vakufa
Dovište Vrelo Bune u Blagaju kod Mostara
Dovište porušene tekije "Šehova korija" kod Sarajeva...
http://sanela.info/blog/stolac_bola/190 ... -micijevic

Ovdje se vidi akidetski problem kod Senada Mičijevića, priznaje da se radi o bogumilskim svetištima (svetištima druge vjere) ohalalio je i podržao nastavak obilježavanja istih kao dio islama.

I pagani su obavljali tavvaf oko Ćabe i ljubili crni kamen. I dan-danas se to radi. Samo nastavak paganizma... :evil:
kritichar

#1203 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

IZ izgleda malo neorganizovana
Image
salik79

#1204 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Fudo Bosna wrote:
salik79 wrote:Dobro velis, ubise sa "sijskom tukjom", a neki dan na Biru bi covjek Kuduza tacno na ranu privio :D Da ga prvi put´ slusam rekao bih: "Ja, masaAllah insana!" :lol:

Meni si i ti ahi "šuhveli", kao da si ponekad sklon pogledati koji video klip, a dawa je čudo, "obradi čojka" a da nije ni svjestan? :lol:
Dobro si :D Ko zna, da su ovi "postojali" kada sam "pravio" svoje prve korake u Islam, mozda bih i ja danas bio "daija" :lol:
kritichar

#1205 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
Postojeća kultna mjesta bosanskih bogumila, odnosno krstjana prave vjere apostolske, nisu zatirana. Najbolji dokaz za to jeste činjenica da su najstarija derviška dovišta, zapravo, samo stara bogumilska molitvišta:

Ovdje se vidi akidetski problem kod Senada Mičijevića, priznaje da se radi o bogumilskim svetištima (svetištima druge vjere) ohalalio je i podržao nastavak obilježavanja istih kao dio islama.

I pagani su obavljali tavvaf oko Ćabe i ljubili crni kamen. I dan-danas se to radi. Samo nastavak paganizma... :evil:
Od koga su oni to preuzeli, od "pagana" koji ju je i napravio?
Fudo Bosna

#1206 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

salik79 wrote:
Fudo Bosna wrote:

Dobro si :D Ko zna, da su ovi "postojali" kada sam "pravio" svoje prve korake u Islam, mozda bih i ja danas bio "daija" :lol:
Dobra ! :thumbup:
salik79

#1207 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:IZ izgleda malo neorganizovana
Image
A da nije vijest malo "bajata"?!
asurbanipal

#1208 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem je kompleksan ali dio odgovornosti snosi IZ i političari kod Bošnjaka. Da se na vrijeme reagovalo danas ne bi bilo paradžemata ali šta je tu je.

Ja sam imao priliku da upoznam sasvim slučajno jednu osobu koja je dio tog kruga koji podržava i ide u "paradžemate". Bilo je to baš u vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu. Na moju konstataciju da večeras igra fudbalska reprezentacija BiH ovaj odmahuje rukom i kaže ja to ne gledam. :shock: Reko što? Kaže to je haram, nije to za muslimane, vako, nako, krenu on da vazi. Pa reko bolan to je NAŠA reprezentacija BOSNE I HERCEGOVINE, znaš ono NAŠA domovina...vidim ja ne dopire to do njega ni najmanje. :shock: Onda u glavim kontam koja je razlika između njega ("brata mumina") i onog krmka iz Laktaša? Konstatujem nešto strašno! NEMA RAZLIKE :(

:mrgreen:

kritichar

#1209 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote:
Image
U tekstu piše da prihvataju sastanak 27. februara, pa onda ovo juče izlazi da ne prihvataju, ako se dva oprečna stava odnose za isti sastanak onda nešto ne štima.
asurbanipal

#1210 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: Od koga su oni to preuzeli, od "pagana" koji ju je i napravio?

Isto kao što je i neko vrelo ili pećinu neki "paganin" sagradio i napravio... :mrgreen:
salik79

#1211 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem je kompleksan ali dio odgovornosti snosi IZ i političari kod Bošnjaka. Da se na vrijeme reagovalo danas ne bi bilo paradžemata ali šta je tu je.

Ja sam imao priliku da upoznam sasvim slučajno jednu osobu koja je dio tog kruga koji podržava i ide u "paradžemate". Bilo je to baš u vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu. Na moju konstataciju da večeras igra fudbalska reprezentacija BiH ovaj odmahuje rukom i kaže ja to ne gledam. :shock: Reko što? Kaže to je haram, nije to za muslimane, vako, nako, krenu on da vazi. Pa reko bolan to je NAŠA reprezentacija BOSNE I HERCEGOVINE, znaš ono NAŠA domovina...vidim ja ne dopire to do njega ni najmanje. :shock: Onda u glavim kontam koja je razlika između njega ("brata mumina") i onog krmka iz Laktaša? Konstatujem nešto strašno! NEMA RAZLIKE :(

Sta kaze "dobri" Usejmin?! Bezze se trosi struja u ovu svrhu :lol: :lol: :lol: Rek´o bi coj´k sve isposnici u Saudiji, od bivseg gazde mu, pa sve do njega :D
salik79

#1212 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote:
Image
U tekstu piše da prihvataju sastanak 27. februara, pa onda ovo juče izlazi da ne prihvataju, ako se dva oprečna stava odnose za isti sastanak onda nešto ne štima.
Pazi, pise da su "jucer uputili otvoreno pismo", a to, koliko je meni poznato, nije bilo jucer. Kontas? :D
kritichar

#1213 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:

Isto kao što je i neko vrelo ili pećinu neki "paganin" sagradio i napravio... :mrgreen:
šta, slavi se vrelo i pećina?
salik79

#1214 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:
asurbanipal wrote:

šta, slavi se vrelo i pećina?
Slavi se Allah.
kritichar

#1215 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote: Pazi, pise da su "jucer uputili otvoreno pismo", a to, koliko je meni poznato, nije bilo jucer. Kontas? :D
Tebi je bajata vjest od par dana?
suština je da su potvrdili sastanak pa onda rekli da nema nikakvih pregovora (u stilu Busha: s teroristima se ne pregovara)
Fudo Bosna

#1216 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

Kada smo već kod videoklipova od braće "selefija", ima tu i dosta korisnih stvari, ja se evo edukujem , pa da i sa drugima podijelim,
ja se nadam da će i domaće daijje, početi sa predavanjima uz video prezentacije? :-)

Još poučnih klipova ahi... :D

Last edited by Fudo Bosna on 24/02/2016 10:44, edited 1 time in total.
salik79

#1217 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote: Pazi, pise da su "jucer uputili otvoreno pismo", a to, koliko je meni poznato, nije bilo jucer. Kontas? :D
suština je da su potvrdili sastanak pa onda rekli da nema nikakvih pregovora (u stilu Busha: s teroristima se ne pregovara)
Vidim ja da ti ne kontas. OVAJ CLANAK IZ AVAZA JE BAJAT. Ovo da se nece sastajati je od jucer, a ovo iz Avaza je dan poslije upucivanja "otvorenog pisma". A to je bilo kada? 2 + 2 = ?
kritichar

#1218 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote:
kritichar wrote: šta, slavi se vrelo i pećina?
Slavi se Allah.
Ovaj Senad kaže da je to bilo bogumilsko svetište, hajmo onda slavit i Božić, i to boga slavi!
asurbanipal

#1219 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

Čini ti se. Ljubi se samo crni "meteor" - simbol plodnosti...
Drvosjeca iz Dejcica

#1220 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

salik79 wrote:
asurbanipal wrote:

Sta kaze "dobri" Usejmin?! Bezze se trosi struja u ovu svrhu :lol: :lol: :lol: Rek´o bi coj´k sve isposnici u Saudiji, od bivseg gazde mu, pa sve do njega :D
Dakle stoji konstatacija da nema razlike između ovh jednih i ovih drugih jer njih država BiH kao država ne interesuje? Ako je tako, a vidimo da jeste, onda ja nemam dileme prema onima koji bi mimo državnih zvaničnih zakona pravili paradržavu te time pljunuli na svaki onaj mezar i grob vojnika A.BiH, na takav način amnestirali sve one zločine protiv Bošnjaka i BiH. E pa neće moći, ja ću se prvi ustati protiv takvih.
kritichar

#1221 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote:
kritichar wrote:
Vidim ja da ti ne kontas. OVAJ CLANAK IZ AVAZA JE BAJAT. Ovo da se nece sastajati je od jucer, a ovo iz Avaza je dan poslije upucivanja "otvorenog pisma". A to je bilo kada? 2 + 2 = ?
znači po tebi je uredu čovjeku nešto obećat, pa onda pred samo ispunjenje reći ,nema od tog ništa?
kritichar

#1222 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:

Čini ti se. Ljubi se samo crni "meteor" - simbol plodnosti...
ti imaš svoje izvore istine i historije, islam ima druge
Drvosjeca iz Dejcica

#1223 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

kritichar wrote:
salik79 wrote:
Slavi se Allah.
Ovaj Senad kaže da je to bilo bogumilsko svetište, hajmo onda slavit i Božić, i to boga slavi!
Pa istorija ne počinje od 1992. godine ili od prije 1500 godina, 2000 godina, već seže mnogo dublje i mnogo je kompleksnija nego što to vi sebi dajete za pravo da tumačite. I tek sada vidiš koliko su proleteri bili u pravu, vjeru treba dekretom odvojiti od države.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 24/02/2016 10:48, edited 1 time in total.
salik79

#1224 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Fudo Bosna wrote:Kada smo već kod videoklipova od braće "selefija", ima tu i dosta korisnih stvari, ja se evo edukujem , pa da i sa drugima podijelim,
ja se nadam da će i domaće daijje, početi sa predavanjima uz video prezentacije? :-)

Još poučnih klipova ahi... :D

Ovo, ba, sije podvaljuju! :twisted: Fazan je car! :D A i al-Essejh ga u stopu prati :lol:
zagortenej

#1225 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

pa zar nisu i obredi hadždža paganski?
Božji poslanik Muhammed (a.s.) je za svoga života tri puta obavio hadž. Dva prije islama i jedan, oproštajni, u islamu.
Hadž, kao ustanova, bio je poznat i kod predislamskih Arapa. U arapskoj predislamskoj poeziji mnogi su opisali svoj put na hadž. Zuhejr ibn Ebi Sulma se zaklinje Ka'bom, spominje tavaf oko nje i kaže:

"Zaklinjem se kućom oko koje ljudi obilaze,

a koju Kurejš i Džurhum sagradiše,

zaklinjem se: blago vama koji se nađete

u prilici svakoj, teškoj ili lakoj".
Post Reply