Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ci-Nick

#1201 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

I u Londonu su ljudi umirali zbog loženja uglja.
Prvo zabraniti i najstrošije kažnjavati prodaju uglja za privatna domaćinstva i niska ložišta.
Zabraniti izvoz ogrevnog drveta i subvencionirati ogrevno drvo.
Sniziti cijenu javnog prijevoza u periodu novembar - april.
Zabraniti u istom periodu vožnju automobila ispod euro 4.
Jednostavno rečeno donijeti mjere i ne obazirati se na to da li se nekom dopadaju ili ne.
edo_79

#1202 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

stakasa wrote:Ma nista licno ali hocu da kazem da to nisu neka neotudiva prava. Ni zivjeti u kuci nije neotudivo pravo. Mislim zivjeti i raditi sta hoces, loziti gume i slicno. Donese se odluka da se gasificira naselje, dadne se razuman rok, nemas para da se grijes na gas - prodaj kucu i kupi u zoni gdje se moze lozit
To možda u Sarajevu tako .... ovdje bogami nije .... stvori mi uslove da zaradim a se grijem na gas i nije problem .... a to prodaj kuću ... šuplja
edo_79

#1203 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

sumirprimus wrote:
boogy wrote:Prosječna plata treba da bude 1500 KM, pa tek onda ima osnova za priču i zakone: grijanje na plin i auta sa euro 5 i više .... kazne.
Više od pola države radi za 500 - 600 KM, ljudi nemaju novca da plate osnove za život ....
Neodgovornost države je dovela do svega ovoga.
Davno je trebalo donjeti zakon o izgradnji do 5 - 6 spratova, dovesti plin do svih potrošača, povećanje životnog standarda i plata, bolja infrastruktura gradskog saobraćaja ... i još mnogo toga.
Nego lakše je ovako vladajućoj eliti, brinu samo za sebe, svoje plate i kad dođe zima, ide šuplja priča "par-nepar, treba riješiti ..." mazanje očiju :roll:
nikakav izgovor.
Možda za tebe .... ovo nije izgovor nego realnost prijatelju ...
Haris.ba

#1204 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

512MB wrote:Sto se ne odselite na poljine hiLLs jebote, sta kukate :D
Još nema redukcija vode. 2 u 1. :D
edo_79

#1205 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

Ci-Nick wrote:I u Londonu su ljudi umirali zbog loženja uglja.
Prvo zabraniti i najstrošije kažnjavati prodaju uglja za privatna domaćinstva i niska ložišta.
Zabraniti izvoz ogrevnog drveta i subvencionirati ogrevno drvo.
Sniziti cijenu javnog prijevoza u periodu novembar - april.
Zabraniti u istom periodu vožnju automobila ispod euro 4.
Jednostavno rečeno donijeti mjere i ne obazirati se na to da li se nekom dopadaju ili ne.
Prve tri stavke ... slažem se u potpunosti ....
Za euro 4 stvoriti uslove da se mogu isti kupiti pa tek onda uvoditi zabrane
A to dopadaju li se kome ili ne .... mani te priče u trenutnim uslovima ....
Sanjarko

#1206 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

salik79 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Realno u Zenici dosta Mital zagadzuje i auta. Objekti su vecinom na grijanju od Mitala i JP Grijanje. A u Sarajevu kako shvacam je problem sa lozenjem po objektima ko zna cega i jos auta na to, a u Tuzli, TE i auta. A sva tri grada imaju kako sam shvatio jb-nu geografsku poziciju pa se zadrzava zagadzeni zrak, ako sam dobro shvatio.
TE je najmanji problem, jer ima najbolji sistem sagorijevanja, plus filtere. Najveci problem su individualni objekti bez uredjenig sistema grijanja, a Boga mi i fasada i stolarija...
Ma nisam toliko za SA i TZ upucen. Ali u Zenici kad Mital ispusti gas odmah se zna ujutru da ce biti zagadzen zrak citav dan. Svabe rade na resenju zagadzenja Termoelektrana a ja sam davno nadosao na ideju rjesenja komplet zagadzenja od auta pa nadalje. Samo na ideju sam nadosao. Nemam patent ni inovaciju i ne kazem da bi ideja radila ali mozda i bi.

Neka vrsta je teorije moja ova ideja.
Last edited by Sanjarko on 04/12/2018 10:42, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#1207 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

emric wrote:I šta je u tome problem, ako ignorišemo korištenje omalovažavajućih naziva za narode? Kad neko konstatuje da je zagađenje postojalo i mnogo ranije onda je to zapravo dobar znak. Možda je konačno vrijeme da se nude rješenja? Gore od toga je čuditi se nečemu što postoji decenijama. Valjda će neko i 2118. pričati "nikad ovako nije bilo", a takvi kao ti ismijavati one druge što kažu da jeste?
prije rata se isto rješavalo - gasifikacija, trolejbusi, nemogućnost kupovine lošeg čumura a ovi 28. godina ništa od toga nisu uradili osim što su uništili i ono što se prija rata radilo po ovom pitanju
salik79

#1208 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:e moj salice ne mos ti nasem narodu objasnit, lakse je zajebavat.
Ma kod nas su koksane po individualnim objektima stanovanja, jer 'ta ce meni visok i cist dimnjak, duze ce mi ugalj trajat ako zagusim vatru, grebo protok zraka, kao katalizator potpunog sagorjevanja, neka ono pomalo tinja, i tako ta logika....
edo_79

#1209 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

VladaFBiH wrote:
emric wrote:I šta je u tome problem, ako ignorišemo korištenje omalovažavajućih naziva za narode? Kad neko konstatuje da je zagađenje postojalo i mnogo ranije onda je to zapravo dobar znak. Možda je konačno vrijeme da se nude rješenja? Gore od toga je čuditi se nečemu što postoji decenijama. Valjda će neko i 2118. pričati "nikad ovako nije bilo", a takvi kao ti ismijavati one druge što kažu da jeste?
prije rata se isto rješavalo - gasifikacija, trolejbusi, nemogućnost kupovine lošeg čumura a ovi 28. godina ništa od toga nisu uradili osim što su uništili i ono što se prija rata radilo po ovom pitanju
Slažem se u potpunosti ..
sumirprimus

#1210 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

Vizionar 1985 wrote:
salik79 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Realno u Zenici dosta Mital zagadzuje i auta. Objekti su vecinom na grijanju od Mitala i JP Grijanje. A u Sarajevu kako shvacam je problem sa lozenjem po objektima ko zna cega i jos auta na to, a u Tuzli, TE i auta. A sva tri grada imaju kako sam shvatio jb-nu geografsku poziciju pa se zadrzava zagadzeni zrak, ako sam dobro shvatio.
TE je najmanji problem, jer ima najbolji sistem sagorijevanja, plus filtere. Najveci problem su individualni objekti bez uredjenig sistema grijanja, a Boga mi i fasada i stolarija...
Ma nisam toliko za SA I TZ upucen. Ali u Zenici kad Mital ispusti gas odmah se zna ujutru da ce biti zagadzen zrak citav dan. Svabe rade na resenju zagadzenja Termoelektrana a ja sam davno nadosao na ideju rjesenja komplet zagadzenja od auta pa nadalje. Samo na ideju sam nadosao. Nemam patent ni inovaciju i ne kazem da bi ideja radila ali mozda i bi.

Neka vrsta je teorije moja ova ideja.
:lol: kad porastem hocu da budem vizionar :kiss:
VladaFBiH

#1211 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

cyprus wrote:
Ovo je kao da kažeš "pa šta fali, i prije je bilo silovanja žena ili masakriranja ljudi, samo nije bilo fejsbuka da se o tome priča" :oops: Tačno je da je zagađenja bilo i prije, kao što je tačno i da ogroman broj ljudi svo to vrijeme, bivše i sadašnje, obolijeva i umire od raka pluća i drugih bolesti respiratornog sistema... Ako je vjerovat WHO-u (a đeš njima vjerovat, jel :oops: ), godišnje zbog ovoga u Bosni i Hercegovini umre skoro 10 hiljada ljudi... Al haj, šta ima veze, bilo je i prije, pa navikli smo valjda :oops:

PS Ovo "prosječni Bošnjo" se u narodu više shvata kao stereotipni prikaz tipičnog stanovnika Bosne, nego kao omalovažavajući naziv za pripadnika jedne etničke grupe... Žao mi je, ali ova dvojica (a sve mi se čini i ti) se dobro uklapaju u taj stereotip...

PPS Nije problem magla... Problem je smog... Magle su normalna pojava, te su po pričama ljudi znale biti iste ili čak i gore od ovih sad, ali da li je nivo zagađenja bio isti, nisam baš siguran... Nije prije bilo toliko automobila i toliko kuća na ovim brdima...
:thumbup:
Dozer

#1212 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Nero Histrion wrote:
sarlo wrote:Kazu i da neboderi/zgrade izgradjeni na pogresnom mjestu (ruze vjetrova) strssno uticu na zagadjenje odnosno cistocu zraka.
Tacno, Ali o tome ni ova nova vlast nece govoriti. Nego par-nepar, to ce rijesiti problem. :-)
Potenciranje "nova" i "stara" vlast je besmisleno.

Nova vlast jos nije ni uspostavljena, tako da o svemu jos uvijek odlucuje stara, tj. SDA. Na kraju krajeva, i ovo najnovije "par-nepar" je predlozio opet isti onaj koji je to radio i prosle godine - Konakovic. Samo sto je prosle godine bio u SDA :D

Ali, nije poenta uopste u tome ko to odlucuje, nego je poenta u tome da je to besmisleno rjesenje kojim se ne rjesava nista, kontas?
edo_79

#1214 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

salik79 wrote:Samo ka'em:

Image
O jebo te sahan :pisnuo:
stakasa

#1215 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

salik79 wrote:Samo ka'em:

Image
Beco posteni. Nije ova mahnita
derion

#1216 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by derion »

Pa u Londonu je bilo katastofalno stanje sa smogom upravo zbog koristenja uglja. Od 5. do 9. decembra 1952 spustio se smog u London i nije se mogao vidjeti prst pred okom. U tih nekoliko dana 12000 ljudi umrlo.
Nakon toga gradske vlasti striktno zabranile koristenje uglja i kvalitet zraka se brzo drasticno poboljsao.
Isto tu odluku moraju dovesti i gradske vlasti u Sarajevu, Zenici, Tuzli i dr. mjesta. Nema tu puno suplje.

Image
Sanjarko

#1217 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

sumirprimus wrote: :lol: kad porastem hocu da budem vizionar :kiss:
Ozbiljno imam ideju za rjesavanje zagadzenja ali samo ideju. Nije to patent niti inovacija. Od ideje do inovacije i patenta treba bruka stvari od znanja, para do ljudstva. A ja to nemam. Teoretski ideja bi trebala da radi. Imam je u nekoj svesci zapisanu ako se dosad nije izbrisala. Jer je stara oko deceniju.

Jb-ga ja odustao od pokusaja da s nekim realiziram ideje neke koje sam imao. A danas me niko za ozbiljno ne bi ni prihvatio i kad bi htjeo ja opet pokusati realizirati ih, a ne zelim bas iz nekih svojih razloga.

Svabe skoro nadosli na istu ideju, ovu moju i izgleda da ce je realizirati.
Nero Histrion

#1218 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Samo cu da ponovim da se zapamti: prosla vlast SDA nije nista uradila po ovom pitanju, ovi novi ( odnosno stari, jer svi su vec bili u vlasti ovako ili onako) se konstituisu i sazovu hitnu sjednicu jucer , dodju sa izjavom da ugalj nije glavni zagadjivac i pojavi se prijedlog van pameti o uvodjenju par-nepar, uz to zakazu narednu sjednicu po pitanjui zagadjena zraka u SA za srijedu. Djeca jos uvijek idu u skolu. Eto koliko je to njima hitno. Greska je u ljudima. Mi ne valjamo.
TheGodfather001

#1219 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TheGodfather001 »

derion wrote:Pa u Londonu je bilo katastofalno stanje sa smogom upravo zbog koristenja uglja. Od 5. do 9. decembra 1952 spustio se smog u London i nije se mogao vidjeti prst pred okom. U tih nekoliko dana 12000 ljudi umrlo.
Nakon toga gradske vlasti striktno zabranile koristenje uglja i kvalitet zraka se brzo drasticno poboljsao.
Isto tu odluku moraju dovesti i gradske vlasti u Sarajevu, Zenici, Tuzli i dr. mjesta. Nema tu puno suplje.

Image
ćUj tebe da donesu tak'u odluku, pa da izgube 370000 glasova?? Bolje ubit' 30000 građana (starih, djece, trudnica) nego urušiti glasačku mašineriju od 370000 glasova q..evog mentaliteta...
TheGodfather001

#1220 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TheGodfather001 »

edo_79 wrote:
stakasa wrote:Ma nista licno ali hocu da kazem da to nisu neka neotudiva prava. Ni zivjeti u kuci nije neotudivo pravo. Mislim zivjeti i raditi sta hoces, loziti gume i slicno. Donese se odluka da se gasificira naselje, dadne se razuman rok, nemas para da se grijes na gas - prodaj kucu i kupi u zoni gdje se moze lozit
To možda u Sarajevu tako .... ovdje bogami nije .... stvori mi uslove da zaradim a se grijem na gas i nije problem .... a to prodaj kuću ... šuplja
Koji si nam ti da ti država stvori uslove da zaradiš i da se griješ na gas?? Ovo je garant Bakir sa biroVa :D
edo_79

#1221 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

TheGodfather001 wrote:
edo_79 wrote:
Koji si nam ti da ti država stvori uslove da zaradiš i da se griješ na gas?? Ovo je garant Bakir sa biroVa :D
Ma kaki bezze .... čuj imaš para gas, nemaš para prodaj kuću ... :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Dozer

#1222 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.

Samo tri mjere treba expresno uvesti.

1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca).
2. Zabrana voznje vozila ispod EURO 5 norme u KS. Hajde, neka bude EURO 4.
3. Sva vozila JGS staviti u promet
Kraj price.

Za 3 dana ne bi bilo 60% ovog otrova u zraku. I zajebite pricu o platama, socijali, ovome, onome - trujemo se svi, a potrova nas sve upravo ta, nazovimo, sirotinja. A sirotinja lozi u kuci na 3 sprata, ima auto (kakav god), ima za gorivo za taj auto, itd.

VLast i postoji da uvodi mjere, zakone i pravila. Ako je nesposobna - mijenja se. Pa neka onda politikantski kalkulisu materi kuci.
edo_79

#1223 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

Dozer wrote:Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.

1. Zabrana lozenja cumura
Kraj price.

Za 3 dana ne bi bilo 60% ovog otrova u zraku. I zajebite pricu o platama, socijali, ovome, onome - trujemo se svi, a potrova nas sve upravo ta, nazovimo, sirotinja. A sirotinja lozi u kuci na 3 sprata, ima auto (kakav god), ima za gorivo za taj auto, itd.

VLast i postoji da uvodi mjere, zakone i pravila. Ako je nesposobna - mijenja se. Pa neka onda politikantski kalkulisu materi kuci.
Da ti nije te, nazovimo, sirotinje i ti bi jarane prdno u šišu davno .....
dorkcic

#1225 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dorkcic »

Dozer wrote:Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.

1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca).
Kraj price.

:thumbup:
Post Reply