Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
Ci-Nick
#1201 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I u Londonu su ljudi umirali zbog loženja uglja.
Prvo zabraniti i najstrošije kažnjavati prodaju uglja za privatna domaćinstva i niska ložišta.
Zabraniti izvoz ogrevnog drveta i subvencionirati ogrevno drvo.
Sniziti cijenu javnog prijevoza u periodu novembar - april.
Zabraniti u istom periodu vožnju automobila ispod euro 4.
Jednostavno rečeno donijeti mjere i ne obazirati se na to da li se nekom dopadaju ili ne.
Prvo zabraniti i najstrošije kažnjavati prodaju uglja za privatna domaćinstva i niska ložišta.
Jednostavno rečeno donijeti mjere i ne obazirati se na to da li se nekom dopadaju ili ne.
- edo_79
#1202 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
To možda u Sarajevu tako .... ovdje bogami nije .... stvori mi uslove da zaradim a se grijem na gas i nije problem .... a to prodaj kuću ... šupljastakasa wrote:Ma nista licno ali hocu da kazem da to nisu neka neotudiva prava. Ni zivjeti u kuci nije neotudivo pravo. Mislim zivjeti i raditi sta hoces, loziti gume i slicno. Donese se odluka da se gasificira naselje, dadne se razuman rok, nemas para da se grijes na gas - prodaj kucu i kupi u zoni gdje se moze lozit
- edo_79
#1203 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Možda za tebe .... ovo nije izgovor nego realnost prijatelju ...sumirprimus wrote:nikakav izgovor.boogy wrote:Prosječna plata treba da bude 1500 KM, pa tek onda ima osnova za priču i zakone: grijanje na plin i auta sa euro 5 i više .... kazne.
Više od pola države radi za 500 - 600 KM, ljudi nemaju novca da plate osnove za život ....
Neodgovornost države je dovela do svega ovoga.
Davno je trebalo donjeti zakon o izgradnji do 5 - 6 spratova, dovesti plin do svih potrošača, povećanje životnog standarda i plata, bolja infrastruktura gradskog saobraćaja ... i još mnogo toga.
Nego lakše je ovako vladajućoj eliti, brinu samo za sebe, svoje plate i kad dođe zima, ide šuplja priča "par-nepar, treba riješiti ..." mazanje očiju
- Haris.ba
#1204 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Još nema redukcija vode. 2 u 1.512MB wrote:Sto se ne odselite na poljine hiLLs jebote, sta kukate
- edo_79
#1205 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Prve tri stavke ... slažem se u potpunosti ....Ci-Nick wrote:I u Londonu su ljudi umirali zbog loženja uglja.
Za euro 4 stvoriti uslove da se mogu isti kupiti pa tek onda uvoditi zabrane
A to dopadaju li se kome ili ne .... mani te priče u trenutnim uslovima ....
- Sanjarko
#1206 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma nisam toliko za SA i TZ upucen. Ali u Zenici kad Mital ispusti gas odmah se zna ujutru da ce biti zagadzen zrak citav dan. Svabe rade na resenju zagadzenja Termoelektrana a ja sam davno nadosao na ideju rjesenja komplet zagadzenja od auta pa nadalje. Samo na ideju sam nadosao. Nemam patent ni inovaciju i ne kazem da bi ideja radila ali mozda i bi.salik79 wrote:TE je najmanji problem, jer ima najbolji sistem sagorijevanja, plus filtere. Najveci problem su individualni objekti bez uredjenig sistema grijanja, a Boga mi i fasada i stolarija...Vizionar 1985 wrote:Realno u Zenici dosta Mital zagadzuje i auta. Objekti su vecinom na grijanju od Mitala i JP Grijanje. A u Sarajevu kako shvacam je problem sa lozenjem po objektima ko zna cega i jos auta na to, a u Tuzli, TE i auta. A sva tri grada imaju kako sam shvatio jb-nu geografsku poziciju pa se zadrzava zagadzeni zrak, ako sam dobro shvatio.
Neka vrsta je teorije moja ova ideja.
Last edited by Sanjarko on 04/12/2018 10:42, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#1207 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
prije rata se isto rješavalo - gasifikacija, trolejbusi, nemogućnost kupovine lošeg čumura a ovi 28. godina ništa od toga nisu uradili osim što su uništili i ono što se prija rata radilo po ovom pitanjuemric wrote:I šta je u tome problem, ako ignorišemo korištenje omalovažavajućih naziva za narode? Kad neko konstatuje da je zagađenje postojalo i mnogo ranije onda je to zapravo dobar znak. Možda je konačno vrijeme da se nude rješenja? Gore od toga je čuditi se nečemu što postoji decenijama. Valjda će neko i 2118. pričati "nikad ovako nije bilo", a takvi kao ti ismijavati one druge što kažu da jeste?
- salik79
#1208 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma kod nas su koksane po individualnim objektima stanovanja, jer 'ta ce meni visok i cist dimnjak, duze ce mi ugalj trajat ako zagusim vatru, grebo protok zraka, kao katalizator potpunog sagorjevanja, neka ono pomalo tinja, i tako ta logika....sumirprimus wrote:e moj salice ne mos ti nasem narodu objasnit, lakse je zajebavat.
- edo_79
#1209 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Slažem se u potpunosti ..VladaFBiH wrote:prije rata se isto rješavalo - gasifikacija, trolejbusi, nemogućnost kupovine lošeg čumura a ovi 28. godina ništa od toga nisu uradili osim što su uništili i ono što se prija rata radilo po ovom pitanjuemric wrote:I šta je u tome problem, ako ignorišemo korištenje omalovažavajućih naziva za narode? Kad neko konstatuje da je zagađenje postojalo i mnogo ranije onda je to zapravo dobar znak. Možda je konačno vrijeme da se nude rješenja? Gore od toga je čuditi se nečemu što postoji decenijama. Valjda će neko i 2118. pričati "nikad ovako nije bilo", a takvi kao ti ismijavati one druge što kažu da jeste?
-
sumirprimus
#1210 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Vizionar 1985 wrote:Ma nisam toliko za SA I TZ upucen. Ali u Zenici kad Mital ispusti gas odmah se zna ujutru da ce biti zagadzen zrak citav dan. Svabe rade na resenju zagadzenja Termoelektrana a ja sam davno nadosao na ideju rjesenja komplet zagadzenja od auta pa nadalje. Samo na ideju sam nadosao. Nemam patent ni inovaciju i ne kazem da bi ideja radila ali mozda i bi.salik79 wrote:TE je najmanji problem, jer ima najbolji sistem sagorijevanja, plus filtere. Najveci problem su individualni objekti bez uredjenig sistema grijanja, a Boga mi i fasada i stolarija...Vizionar 1985 wrote:Realno u Zenici dosta Mital zagadzuje i auta. Objekti su vecinom na grijanju od Mitala i JP Grijanje. A u Sarajevu kako shvacam je problem sa lozenjem po objektima ko zna cega i jos auta na to, a u Tuzli, TE i auta. A sva tri grada imaju kako sam shvatio jb-nu geografsku poziciju pa se zadrzava zagadzeni zrak, ako sam dobro shvatio.
Neka vrsta je teorije moja ova ideja.
- VladaFBiH
#1211 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
cyprus wrote:Ovo je kao da kažeš "pa šta fali, i prije je bilo silovanja žena ili masakriranja ljudi, samo nije bilo fejsbuka da se o tome priča"emric wrote:I šta je u tome problem, ako ignorišemo korištenje omalovažavajućih naziva za narode? Kad neko konstatuje da je zagađenje postojalo i mnogo ranije onda je to zapravo dobar znak. Možda je konačno vrijeme da se nude rješenja? Gore od toga je čuditi se nečemu što postoji decenijama. Valjda će neko i 2118. pričati "nikad ovako nije bilo", a takvi kao ti ismijavati one druge što kažu da jeste?Tačno je da je zagađenja bilo i prije, kao što je tačno i da ogroman broj ljudi svo to vrijeme, bivše i sadašnje, obolijeva i umire od raka pluća i drugih bolesti respiratornog sistema... Ako je vjerovat WHO-u (a đeš njima vjerovat, jel
), godišnje zbog ovoga u Bosni i Hercegovini umre skoro 10 hiljada ljudi... Al haj, šta ima veze, bilo je i prije, pa navikli smo valjda
![]()
PS Ovo "prosječni Bošnjo" se u narodu više shvata kao stereotipni prikaz tipičnog stanovnika Bosne, nego kao omalovažavajući naziv za pripadnika jedne etničke grupe... Žao mi je, ali ova dvojica (a sve mi se čini i ti) se dobro uklapaju u taj stereotip...
PPS Nije problem magla... Problem je smog... Magle su normalna pojava, te su po pričama ljudi znale biti iste ili čak i gore od ovih sad, ali da li je nivo zagađenja bio isti, nisam baš siguran... Nije prije bilo toliko automobila i toliko kuća na ovim brdima...
- Dozer
#1212 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Potenciranje "nova" i "stara" vlast je besmisleno.Nero Histrion wrote:Tacno, Ali o tome ni ova nova vlast nece govoriti. Nego par-nepar, to ce rijesiti problem.sarlo wrote:Kazu i da neboderi/zgrade izgradjeni na pogresnom mjestu (ruze vjetrova) strssno uticu na zagadjenje odnosno cistocu zraka.
Nova vlast jos nije ni uspostavljena, tako da o svemu jos uvijek odlucuje stara, tj. SDA. Na kraju krajeva, i ovo najnovije "par-nepar" je predlozio opet isti onaj koji je to radio i prosle godine - Konakovic. Samo sto je prosle godine bio u SDA
Ali, nije poenta uopste u tome ko to odlucuje, nego je poenta u tome da je to besmisleno rjesenje kojim se ne rjesava nista, kontas?
- salik79
- edo_79
#1214 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
O jebo te sahansalik79 wrote:Samo ka'em:
- stakasa
#1215 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Beco posteni. Nije ova mahnitasalik79 wrote:Samo ka'em:
- derion
#1216 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa u Londonu je bilo katastofalno stanje sa smogom upravo zbog koristenja uglja. Od 5. do 9. decembra 1952 spustio se smog u London i nije se mogao vidjeti prst pred okom. U tih nekoliko dana 12000 ljudi umrlo.
Nakon toga gradske vlasti striktno zabranile koristenje uglja i kvalitet zraka se brzo drasticno poboljsao.
Isto tu odluku moraju dovesti i gradske vlasti u Sarajevu, Zenici, Tuzli i dr. mjesta. Nema tu puno suplje.

Nakon toga gradske vlasti striktno zabranile koristenje uglja i kvalitet zraka se brzo drasticno poboljsao.
Isto tu odluku moraju dovesti i gradske vlasti u Sarajevu, Zenici, Tuzli i dr. mjesta. Nema tu puno suplje.
- Sanjarko
#1217 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ozbiljno imam ideju za rjesavanje zagadzenja ali samo ideju. Nije to patent niti inovacija. Od ideje do inovacije i patenta treba bruka stvari od znanja, para do ljudstva. A ja to nemam. Teoretski ideja bi trebala da radi. Imam je u nekoj svesci zapisanu ako se dosad nije izbrisala. Jer je stara oko deceniju.sumirprimus wrote:kad porastem hocu da budem vizionar
Jb-ga ja odustao od pokusaja da s nekim realiziram ideje neke koje sam imao. A danas me niko za ozbiljno ne bi ni prihvatio i kad bi htjeo ja opet pokusati realizirati ih, a ne zelim bas iz nekih svojih razloga.
Svabe skoro nadosli na istu ideju, ovu moju i izgleda da ce je realizirati.
-
Nero Histrion
#1218 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Samo cu da ponovim da se zapamti: prosla vlast SDA nije nista uradila po ovom pitanju, ovi novi ( odnosno stari, jer svi su vec bili u vlasti ovako ili onako) se konstituisu i sazovu hitnu sjednicu jucer , dodju sa izjavom da ugalj nije glavni zagadjivac i pojavi se prijedlog van pameti o uvodjenju par-nepar, uz to zakazu narednu sjednicu po pitanjui zagadjena zraka u SA za srijedu. Djeca jos uvijek idu u skolu. Eto koliko je to njima hitno. Greska je u ljudima. Mi ne valjamo.
-
TheGodfather001
#1219 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ćUj tebe da donesu tak'u odluku, pa da izgube 370000 glasova?? Bolje ubit' 30000 građana (starih, djece, trudnica) nego urušiti glasačku mašineriju od 370000 glasova q..evog mentaliteta...derion wrote:Pa u Londonu je bilo katastofalno stanje sa smogom upravo zbog koristenja uglja. Od 5. do 9. decembra 1952 spustio se smog u London i nije se mogao vidjeti prst pred okom. U tih nekoliko dana 12000 ljudi umrlo.
-
TheGodfather001
#1220 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Koji si nam ti da ti država stvori uslove da zaradiš i da se griješ na gas?? Ovo je garant Bakir sa biroVaedo_79 wrote:To možda u Sarajevu tako .... ovdje bogami nije .... stvori mi uslove da zaradim a se grijem na gas i nije problem .... a to prodaj kuću ... šupljastakasa wrote:Ma nista licno ali hocu da kazem da to nisu neka neotudiva prava. Ni zivjeti u kuci nije neotudivo pravo. Mislim zivjeti i raditi sta hoces, loziti gume i slicno. Donese se odluka da se gasificira naselje, dadne se razuman rok, nemas para da se grijes na gas - prodaj kucu i kupi u zoni gdje se moze lozit
- edo_79
#1221 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma kaki bezze .... čuj imaš para gas, nemaš para prodaj kuću ...TheGodfather001 wrote:Koji si nam ti da ti država stvori uslove da zaradiš i da se griješ na gas?? Ovo je garant Bakir sa biroVaedo_79 wrote:To možda u Sarajevu tako .... ovdje bogami nije .... stvori mi uslove da zaradim a se grijem na gas i nije problem .... a to prodaj kuću ... šupljastakasa wrote:Ma nista licno ali hocu da kazem da to nisu neka neotudiva prava. Ni zivjeti u kuci nije neotudivo pravo. Mislim zivjeti i raditi sta hoces, loziti gume i slicno. Donese se odluka da se gasificira naselje, dadne se razuman rok, nemas para da se grijes na gas - prodaj kucu i kupi u zoni gdje se moze lozit
- Dozer
#1222 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.
Samo tri mjere treba expresno uvesti.
1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca).
2. Zabrana voznje vozila ispod EURO 5 norme u KS. Hajde, neka bude EURO 4.
3. Sva vozila JGS staviti u promet
Kraj price.
Za 3 dana ne bi bilo 60% ovog otrova u zraku. I zajebite pricu o platama, socijali, ovome, onome - trujemo se svi, a potrova nas sve upravo ta, nazovimo, sirotinja. A sirotinja lozi u kuci na 3 sprata, ima auto (kakav god), ima za gorivo za taj auto, itd.
VLast i postoji da uvodi mjere, zakone i pravila. Ako je nesposobna - mijenja se. Pa neka onda politikantski kalkulisu materi kuci.
1. Zabrana lozenja cumura i svega drugog osim drva i peleta (iako ni ovo nije sreca).
Kraj price.
Za 3 dana ne bi bilo 60% ovog otrova u zraku. I zajebite pricu o platama, socijali, ovome, onome - trujemo se svi, a potrova nas sve upravo ta, nazovimo, sirotinja. A sirotinja lozi u kuci na 3 sprata, ima auto (kakav god), ima za gorivo za taj auto, itd.
VLast i postoji da uvodi mjere, zakone i pravila. Ako je nesposobna - mijenja se. Pa neka onda politikantski kalkulisu materi kuci.
- edo_79
#1223 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da ti nije te, nazovimo, sirotinje i ti bi jarane prdno u šišu davno .....Dozer wrote:Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.
1. Zabrana lozenja cumura
Kraj price.
- biggrin
-
dorkcic
#1225 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dozer wrote:Bezze se palamudi nadugo i nasiroko, a rjesenje problema je zapravo vrlo jednostavno i napisano je vec bar 50x.
Kraj price.