Sarajmen wrote:Fikret Abdić je bio željeni kandidat Stranke reformskih snaga od Ante Markovića, kao čovjek koji je postigao impoznantne rezultata u privredi (Agrokomerc). Nacionalnim strankama i dijelu struktura u KOS-u je svanulo kada je 1 pristao da bude kandidat SDA na izborima. Osvojio je kao pojedinac, koliko mi je poznato , najveći broj glasova i to ga je činilo najozbiljnijim kandidatom za Predsjednika predsjedništva SR BIH. 2 Nisu ga za tu funkciju podržavali iz SDS-a , pa je napravljen kompromis, a za uzvrat je njegov favorit za minstra MUP-a SR BIH imenovan 3 Alija Delimustafić, umjesto Muhameda Bešića. Posljednju priliku da zamijeni Izetbegovića ,kidnapovanog i zarobljenog predsjednika nezavisne države Bosne i Hercegovine , 4 nisu mu dali da iskoristi početkom maja 1992. Kasnije je osjetio potrebu da bar u dijelu bosanske krajine bude broj jedan, ali mu ni to nije uspjelo, pa je na kraju postao osuđeni ratni zločinac.
A jeste onaj katil bio bankar ... ali mu je krivousti uzeo Jadran i devize samo za sebe. Ostalo mi je da ih štanca na Topčideru jedno vrijeme a onda je počeo da kopni, uz sankcije ubrzano...
1 To bijaše dan-2-3 pred same izbore, zar ne? Tj. SDAovac iz baš najdubljeg ubjeđenja. Namazanko pravi, 100 vidri mu nije ravno.
2 Da, da, a Radovan je poznat po svom vlastitom mišljenju

Znači ipak bankarska veza i/ili KOS što ga u praksi dođe jedno te isto.
3 Njega se sjećam iz 86-7-8....imao ljubavnicu 20tak god stariju od njega, viđao sam ga u ulazu. Ali je tada bio obični prašinarko, pardon milicioner. Strelovit uspjeh, nema šta.....odakle li on Fikretu?
4 Daj insajderske informacije, ko, šta, zašto, ko platio, čijim parama?
Bankar je imao zaleđinu vani, debelu. Valjda se išlo na srpsko-francusko-britansku vezu, pa jel onaj kloc Mitterand 1992 pokazao svu svoju časnost. I Bog otac me ne može ubijediti da igrači izvana nisu bili 1000 puta gori nego ovi "unutarnji". Pa jedva su ga granatirali, opet najviše Ameri, nakon 8! godina klanja!!! Ali tu odosmo predaleko.
Tito-umjesto-Tita pak, je imao sposobne ljude oko sebe (npr Granić), dobre lobije, izvor prave love i - Crkvu na svojoj strani. HR putovnice od starta važe kao i crveni Yu-pasoš, bezvizni režimi, otvorenost granica, dotok love...i sve to dok su u ratu. Agresiju na BiH niko ne spominje, oni su u tom kontekstu bezgrešni. Zanimljivo da su opet Ameri aminovali Oluju i Bljesak, ali kao što rekoh, druga, daleka priča.
I ono oko čega se moje učešće na ovoj temi vrti: mi u svemu tome. A.I. nasuprot njima dvojici. Daleko od ikakve pripreme, ikakve političke! strategije. Ako je toliko bespomoćan, gdje su savjetnici, ljudi sa iskustvom, zašto njih ne posluša????