hehhehe momcino za mene za razliku od mase Bosnjaka Gavrilo Princip nije terorista jer je kokunuo okupatora pa ti onda skontaj o cemu ja pricam. Druga stvar nemoj bezveze da trunis i meni ubacujes neko hrvatstvo kad sam nekoliko puta jasno napisao da Hrvatska i Srbija nemaju blage veze sa srednjovjekovnom BiH ali isto tako nemaju ni danasnji Muslimani tj. Bosnjaci osim u kontekstu da su potomci onih koji su je srokali svidjelo se to tebi ili ne. I koji kurac u ovu pricu ubacujes 90-te kad sam i tu bio uvijek od 2004 godine vrlo jasan na ovom forumu samo sto ti i takvi kao ti uzimaju samo ono sto im odgovara......klasicna Bosnjacka politika!!!LBVIEW wrote:Meni tu zamjenu teza ne mozez poturiti-te turske zastave niti vidim na Bobovcu niti sam ih ja podrzavao bilo gdje.hrasno38 wrote:Ne odredjuje Hrasno nego pokretac teme. Hrasno upravo ne dozvoljava ono o cemu ti pises ali kad se kofrcis dobijes odgovor koji zasluzujes. Ovdje su svi bili okupatori i to nikad nisam sporio ali se tacno zna ko je srusio kraljevinu BiH a ovdje se o njoj prica a ne o ratu prije 20 godina niti sta je bilo 1000-te godine. Kad toliko pricas o moralnim pravima postavio sam pitanje vrlo jasno zasto ni jedna jedinica A BiH nije nosila ime "Kralja Tvrtka" ili bilo cega sto je asociralo na srednjovjekovnu BiH. Izgleda da vi nikada necete shvatiti jednu stvar da je ovo drzava tri konstutivna naroda a ne jednog drugog ili treceg. Okupatori su sa sahovnicama a nisu okupatori sa turskim zastavama......kuci pa nekom drugom prosipajte te dvostruke arsine!!!!LBVIEW wrote:Ovakvi poput Hrasnog bi,pozivajuci se na nekakvu povijesnu"izdaju", gdje se vrijednosni sud ucitava u historijske procese prije par stoljecaodredivali ko ima moralno pravo svojatati srednjovjekovno bosansko naslijede.
.Muslimani su,pazi ti sad te logicke akrobacije
,izgubili pravo na kultirno naslijede srednjovjekovne Bosne jer su prihvatili religiju okupatora(Ugarska,eto nije bila okupator niti su katolici ucinili isto malo ranije
), a katolici prije 20-tak godina(naravno,izuzev onih sto nisu dali podrsku kradljivcu kokosi iz Sirokog) to pravo nisu izgubili kad su se svrstali uz hrvatski velikodrzavni projekat koji je za cilj imao podjelu drzave na cije ze kulturno naslijede pozivaju.
Dalje,simptomaticno je sto ti vidis nekakvu "izdaju" prije par stoljeca od strane muslimana,koji su,btw.,prihvatili vjeru okupatora nakon sto je kraljevstvo palo,dakle ne pravis diferencijaciju izmedu onih muslimana koji su srusili kraljevstvo-Osmanlija i onih sto su nakon okupacije prihvatili vjeru,ne vidis "izdaju" katolika kad predose na "okupatorsku" vjeru ranije(Ugarska),te naposlijetku ignoriras cinjenicu kako su upravo muslimani(uz jedan broj ostalih) branili tu drzavu 90-tih dok su ostali,uglavnom,bili na strani okupatora.Vodeci se tvojom logikom ti danas ne bi imali nikakvo pravo pozivati se na drzavopravnu tradiciju i kulturno naslijede srednjovjekovne Bosne, a jos manje pokusavati,a to,da se ne lazemo,konstantno i rade,ubacivati bosansko srednjovjekovlje u nekakav svehrvatski kontekst(vidjeti pod:bosanski kraljevi "hrvatske" krvi).Upleo si se u mrezu dvostrukih arsina a druge optuzujes za koristenje istih..
Okupatorske zastave na Bobovcu
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1201 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
- hrasno38
#1202 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
hahahahahaha moze Marko pjevati mome kurcu!arzuhal wrote:Bosno, kolijevko Hrvata!
- piupiu
#1203 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
arzuhal wrote:Bosno, kolijevko Hrvata!
Slab ovaj wannabe Tifa, stavi ti nama kakvo Djodanovo štivo ...
Nego, štO radi ovaj smajli?
Ne mogu da skontam šta mu je ono u rukama ...
- arzuhal
#1204 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ima sablju i jaše konju, vitez Jurapiupiu wrote:arzuhal wrote:Bosno, kolijevko Hrvata!
![]()
Slab ovaj wannabe Tifa, stavi ti nama kakvo Djodanovo štivo ...![]()
Nego, štO radi ovaj smajli?![]()
Ne mogu da skontam šta mu je ono u rukama ...
al' mi se učinio neprikladnim za temu i pjesmu - ABH017
#1205 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Meni ovo poistovjećivanje Srbije, Hrvatske i Turske dođe malo nelogično i plitko. Po tom istom aršinu tu bi trebali svrstat i Njemačku, Austriju i Mađarsku. Svi su oni u nekom periodu bili okupatori. Ono što ja kod njih mogu da razlikujem je sadašnja situacija, gdje su se svi, izuzev Srbije i Hrvatske, suočili sa svojom prošlošću i distancirali se od takvih politika.
Jedino Srbija i Hrvatska još uvijek zakuhavaju i podgrijavaju ideje o podjeli BiH, i smatram to najvećim problemom i prijetnjom za miran suživot u BiH.
Ja nisam primjetio u Turskoj politici želju da aneksiraju jedan dio BiH i priključe ga svojoj "matici". Dok su drugi rušili Stari most, oni su ga ponovo gradili, kao i mnoge druge stvari u BiH.
Jedino Srbija i Hrvatska još uvijek zakuhavaju i podgrijavaju ideje o podjeli BiH, i smatram to najvećim problemom i prijetnjom za miran suživot u BiH.
Ja nisam primjetio u Turskoj politici želju da aneksiraju jedan dio BiH i priključe ga svojoj "matici". Dok su drugi rušili Stari most, oni su ga ponovo gradili, kao i mnoge druge stvari u BiH.
- LBVIEW
#1206 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Znaci,Bosnjaci su potomci Osmanlija jer su su isti( a ne oni sami) srusilii kraljevinu?hrasno38 wrote:
hehhehe momcino za mene za razliku od mase Bosnjaka Gavrilo Princip nije terorista jer je kokunuo okupatora pa ti onda skontaj o cemu ja pricam. Druga stvar nemoj bezveze da trunis i meni ubacujes neko hrvatstvo kad sam nekoliko puta jasno napisao da Hrvatska i Srbija nemaju blage veze sa srednjovjekovnom BiH ali isto tako nemaju ni danasnji Muslimani tj. Bosnjaci osim u kontekstu da su potomci onih koji su je srokali svidjelo se to tebi ili ne. I koji kurac u ovu pricu ubacujes 90-te kad sam i tu bio uvijek od 2004 godine vrlo jasan na ovom forumu samo sto ti i takvi kao ti uzimaju samo ono sto im odgovara......klasicna Bosnjacka politika!!!
- hrasno38
#1207 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Sto je najgore srpska mitomanija je davno procitano stivo a Bosnjaci izgleda tek pocinju da ga pisu i malo po malo izleti po neki biser. Pa masa vas se dici da ste potomci Osmanlija i da vam je Turska mati.....sta mene prozivas za to!!!!LBVIEW wrote:Znaci,Bosnjaci potomci Osmanlija jer su su isti( a ne oni sami) srusilii kraljevinu?hrasno38 wrote:
hehhehe momcino za mene za razliku od mase Bosnjaka Gavrilo Princip nije terorista jer je kokunuo okupatora pa ti onda skontaj o cemu ja pricam. Druga stvar nemoj bezveze da trunis i meni ubacujes neko hrvatstvo kad sam nekoliko puta jasno napisao da Hrvatska i Srbija nemaju blage veze sa srednjovjekovnom BiH ali isto tako nemaju ni danasnji Muslimani tj. Bosnjaci osim u kontekstu da su potomci onih koji su je srokali svidjelo se to tebi ili ne. I koji kurac u ovu pricu ubacujes 90-te kad sam i tu bio uvijek od 2004 godine vrlo jasan na ovom forumu samo sto ti i takvi kao ti uzimaju samo ono sto im odgovara......klasicna Bosnjacka politika!!!Krasno,samo cekam kad ces potegnuti "poturice i veru za veceru"- po tom stavu,momak,opasno se pribizavas serpskim mitiomanima.Dalje,u istu ravan stavljas Bosnjake te Srbiju i Hrvatsku,sto u biti potvrduje da iste ne smatras, u kontekstu polaganja prava na bosansko srednjovjekovlje,ravnopravnim BiH Hrvatima,a malo prije se pozivas na drzavu ravnopravnih,konstitutivnih naroda
.Dalje,svi buduci narastaji Hrvata u BiH,koristeci se tvojom "logikom"(ovo naravno ne tumaciti doslovno,parafraziram ga),kao potomci onih sto su vjerno sluzeci vojnoj hunti zvanoj HVO kao podruznici iste u Hrvatskoj pokusali srokati bosansku drzavu, nista sa istom ne mogu imati a shodno tome ni sa srednjovjekovljem iste,svidjelo se ti tebi ili ne
- LBVIEW
#1208 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ja ne znam nijednog Bosnjaka koji tvrdi kako smo potomci Osmanlija,a tebi je Ceric i njegova blesava izjava ",masa vas".hrasno38 wrote:Sto je najgore srpska mitomanija je davno procitano stivo a Bosnjaci izgleda tek pocinju da ga pisu i malo po malo izleti po neki biser. Pa masa vas se dici da ste potomci Osmanlija i da vam je Turska mati.....sta mene prozivas za to!!!!LBVIEW wrote:Znaci,Bosnjaci potomci Osmanlija jer su su isti( a ne oni sami) srusilii kraljevinu?hrasno38 wrote:
hehhehe momcino za mene za razliku od mase Bosnjaka Gavrilo Princip nije terorista jer je kokunuo okupatora pa ti onda skontaj o cemu ja pricam. Druga stvar nemoj bezveze da trunis i meni ubacujes neko hrvatstvo kad sam nekoliko puta jasno napisao da Hrvatska i Srbija nemaju blage veze sa srednjovjekovnom BiH ali isto tako nemaju ni danasnji Muslimani tj. Bosnjaci osim u kontekstu da su potomci onih koji su je srokali svidjelo se to tebi ili ne. I koji kurac u ovu pricu ubacujes 90-te kad sam i tu bio uvijek od 2004 godine vrlo jasan na ovom forumu samo sto ti i takvi kao ti uzimaju samo ono sto im odgovara......klasicna Bosnjacka politika!!!Krasno,samo cekam kad ces potegnuti "poturice i veru za veceru"- po tom stavu,momak,opasno se pribizavas serpskim mitiomanima.Dalje,u istu ravan stavljas Bosnjake te Srbiju i Hrvatsku,sto u biti potvrduje da iste ne smatras, u kontekstu polaganja prava na bosansko srednjovjekovlje,ravnopravnim BiH Hrvatima,a malo prije se pozivas na drzavu ravnopravnih,konstitutivnih naroda
.Dalje,svi buduci narastaji Hrvata u BiH,koristeci se tvojom "logikom"(ovo naravno ne tumaciti doslovno,parafraziram ga),kao potomci onih sto su vjerno sluzeci vojnoj hunti zvanoj HVO kao podruznici iste u Hrvatskoj pokusali srokati bosansku drzavu, nista sa istom ne mogu imati a shodno tome ni sa srednjovjekovljem iste,svidjelo se ti tebi ili ne
Srpska mitomanija mozda jeste davno procitana,medutim mnogi se i danas lijepe za nju k'o muhe na...
- hrasno38
#1209 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
hrasno38 wrote:Sto je najgore srpska mitomanija je davno procitano stivo a Bosnjaci izgleda tek pocinju da ga pisu i malo po malo izleti po neki biser. Pa masa vas se dici da ste potomci Osmanlija i da vam je Turska mati.....sta mene prozivas za to!!!!
Budi siguran da ja nisam od tih ko se lijepi na iciju mitomaniju samo mi strasno smetaju dvostruki ili trostruki arsini. I svaki moj post na ovoj temi je sklop ironije, istine i podjebavanja. Dugo sam na forumu i znam ko je kad i sta pisao o pojedinim stvarima i kako se misljenja formiraju i prilagodjavaju odredjenim temama. Zato sam namjerno i spomenu Principa jer ih je masa ovdje Gavrila zvalo teroristom sto automatski znaci okupator Austrougarska je dobro dosao a okupator Hrvatska nije dobro dosao.....e kurko moj....hrvati su na ovim prostorima sto kao Hrvati sto kao katolici predugo da bi im neko odredjivao status. Jebi ga po svoj prici ovdje ispade da su samo Bosnjaci autohtoni vlasnici BiH i da samo oni imaju pravo odredjivati ko je ovdje dobrodosao a ko ne.... sto nema veze ne sa istinom nego sa pamecu i sto je nesto o cemu mogu samo sanjati.LBVIEW wrote:Ja ne znam nijednog Bosnjaka koji tvrdi kako smo potomci Osmanlija,a tebi je Ceric i njegova blesava izjava ",masa vas".![]()
Srpska mitomanija mozda jeste davno procitana,medutim mnogi se i danas lijepe za nju k'o muhe na...
I sta kazes blesava izjava vaseg duhovnog vodje....pa tad kad je dao tu izjavu niste bas skakali da mu kazete da je blesava i da je on blesav nego sad kad je niko i nista.
- Ali Kemal
#1210 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne moze se porediti Njemacka, Austrija i Madjarska sa Hrvatskom i Srbijom iz prostog razloga sto ovi prvi nemaju nikoga sto zivi u BiH, a ovi drugi imaju konstitutivne narode, tako da je to nebo i zemlja.ABH017 wrote:Meni ovo poistovjećivanje Srbije, Hrvatske i Turske dođe malo nelogično i plitko. Po tom istom aršinu tu bi trebali svrstat i Njemačku, Austriju i Mađarsku. Svi su oni u nekom periodu bili okupatori. Ono što ja kod njih mogu da razlikujem je sadašnja situacija, gdje su se svi, izuzev Srbije i Hrvatske, suočili sa svojom prošlošću i distancirali se od takvih politika.
Isto kao sto postoje snazne veze izmedju Bosne i Sandzaklija.
Sve dok bosnjacki korpus ne spozna svoj udio u razgradjivanju i podjeli Bosne, koji nije nista manji od srpskog i hrvatskog, taj problem ce samo da bude sto veci.
Kada pogledas malo bolje, Srbija i Hrvatska su vise izgradile od TurskeABH017 wrote:Ja nisam primjetio u Turskoj politici želju da aneksiraju jedan dio BiH i priključe ga svojoj "matici". Dok su drugi rušili Stari most, oni su ga ponovo gradili, kao i mnoge druge stvari u BiH.
Tvoj, a i mnogih drugih je taj sto Srbe i Hrvate gledate kao strano tijelo u Bosni, a oni su autohtoni potpuno isto kao i Bosnjaci i vole tu zemlju nista manje od Bosnjaka, ali je ocigledno da nemaju isto vidjenje drzave i unutrasnjeg uredjenja.
Ako bosnjacki korpus ne zeli Srbe i Hrvate onda treba da pokrene proces razdruzivanja i da onda rade sta hoce u svojoj drzavi u kojoj bi bili jedini gazde
- LBVIEW
#1211 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
To ko Hrvatima u BiH brani nesto morat ces sa takvima,kad sa mnom razgovaras nemoj me trpati u "vas".A pravo BiH Hrvata na naslijede srednjovjekovne Bosne se ne brani tako sto se ustvrdi kako muslimani zbog povijesne "izdaje" na isto imaju najmanje prava.Kad vec potezes "izdaju" budi dosljedan- ako je kao argument koristis da jednima osporis nekakvo "moralno"pravo nemoj zaboraviti isto uraditi drugima.hrasno38 wrote:hrasno38 wrote:Sto je najgore srpska mitomanija je davno procitano stivo a Bosnjaci izgleda tek pocinju da ga pisu i malo po malo izleti po neki biser. Pa masa vas se dici da ste potomci Osmanlija i da vam je Turska mati.....sta mene prozivas za to!!!!Budi siguran da ja nisam od tih ko se lijepi na iciju mitomaniju samo mi strasno smetaju dvostruki ili trostruki arsini. I svaki moj post na ovoj temi je sklop ironije, istine i podjebavanja. Dugo sam na forumu i znam ko je kad i sta pisao o pojedinim stvarima i kako se misljenja formiraju i prilagodjavaju odredjenim temama. Zato sam namjerno i spomenu Principa jer ih je masa ovdje Gavrila zvalo teroristom sto automatski znaci okupator Austrougarska je dobro dosao a okupator Hrvatska nije dobro dosao.....e kurko moj....hrvati su na ovim prostorima sto kao Hrvati sto kao katolici predugo da bi im neko odredjivao status. Jebi ga po svoj prici ovdje ispade da su samo Bosnjaci autohtoni vlasnici BiH i da samo oni imaju pravo odredjivati ko je ovdje dobrodosao a ko ne.... sto nema veze ne sa istinom nego sa pamecu i sto je nesto o cemu mogu samo sanjati.LBVIEW wrote:Ja ne znam nijednog Bosnjaka koji tvrdi kako smo potomci Osmanlija,a tebi je Ceric i njegova blesava izjava ",masa vas".![]()
I sta kazes blesava izjava vaseg duhovnog vodje....pa tad kad je dao tu izjavu niste bas skakali da mu kazete da je blesava i da je on blesav nego sad kad je niko i nista.
Sto se Cericevih "mudrolija" tice,bit ce da nisi citao ovaj forum ili si citao samo pojedine forumase koji su u manjini.I sta mislis da ja sad tebe fino,na isti nacin k'o sto i ti ovdje etiketiras,svrstam u one sto podrzavaju mise za Kordica, jer nisam vidio kako "ste skakali da ukazete odgovornim svecenicima koliko je to pogresno".
- piupiu
#1212 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ah, izvinjavam se na kasnom odgovoru, promaklo mi je ovo.Patriotska_Liga wrote:Koji su to čuveni naučnici koji pojam Bosanac smatraju etničkom kategorijom? Naravno da to ne prihvatam, to je izrugivanje nauci.piupiu wrote:Ja ti i dajem natuknice raznih naučnih razmatranja ovih pitanja, samo što ih ti ne prihvataš.Bosanac može biti i etno-nacionalna i etno-regionalna kategorija, kao što većina neBošnjaka danas smatra da je Bošnjak prvenstveno etno-religijska kategorija, a Bošnjaci je smatraju etno-nacionalnom, kao što postoje i etno-jezički identiteti, itd.
Ta većina nebošnjaka su pretpostavljam određeni srpski i hrvatski historičari koji pokušavaju Bošnjake svesti na religijsku kategoriju i tako ih podvesti pod srpsku odnosno hrvatsku nacionalnu matricu. Za razliku od njih, svi ostali relevantni svjetski stručnjaci, uvidjevši historijske činjenice koje su im bošnjački historičari u zadnjih 20-ak godina prezentovali, Bošnjake danas smatraju narodom. Nema ozbiljne literature novog doba u kojoj nećeš naći da je to tako. S druge strane nikad niko ni u kakvoj ozbiljnoj knjizi nije napisao da su Bosanci narod. Nikad.
I konačno, da li zaista smatraš da ti i ja pripadamo različitim narodima?
Mmmmm, ovako - u sociologiji, socijalnoj antropologiji, etnografiji - koje proučavaju dotične fenomene, niko ne 'smatra', ni 'ne potrvrdjuje' postojanje naroda. Postoje samo deskriptivne odnosno opisne kategorije koje ljudi koriste kad analiziraju kako se tvori identitet i da izvrše kategorizaciju istih. Tako su gornje napomene o Bošnjacima deskriptivne i spominju koncepte ento-nacionalnog i etno-religijskog identiteta kao opisne kategorije prevladavajućeg 'faktora identifikacije' grupe.
Ethnos na grčkom znači narod, a etnička grupa ili etnija je strukovna sintagma koja takodje znači 'narod'. U sociologiji se dalje istražuje na osnovu čega odredjena grupa ljudi tvori svoj osjećaj pripadnosti grupi. Etnija stoji nasuprot naciji i uz nju je obično (ali ne i uvijek) usko vezana. Nacija je najprostije rečeno državotvorni politički narod. Nadam se da je sada jasnije.
Baj d vej, da li se sociologija još uvijek predaje u srednjoj školi? Prosto mi je nevjerovatno da se na forumu tako slabo barata ovim pojmovima, a po čitave se dane i noći tabire narodi i nacije.
I da ti odgovorim i na finalno pitanje - nemam pojma da li mi pripadamo istom narodu
- ABH017
#1213 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
A zašto si izostavio Tursku???Ali Kemal wrote: Ne moze se porediti Njemacka, Austrija i Madjarska sa Hrvatskom i Srbijom iz prostog razloga sto ovi prvi nemaju nikoga sto zivi u BiH, a ovi drugi imaju konstitutivne narode, tako da je to nebo i zemlja.
Sve dok bosnjacki korpus ne spozna svoj udio u razgradjivanju i podjeli Bosne, koji nije nista manji od srpskog i hrvatskog, taj problem ce samo da bude sto veci.
Pa ni oni nemaju konstitutivno stanovnoštvo na području BiH, i to uopšte nije tema.
Ne pričam o unutrašnjem uređenju BiH, već o miješanju Srbije i Hrvatske u "naše stvari", pa ti i ova usporedba sa Sandžakom nema nikakve veze s mozgom. Jel' to bosanska armija palila i ubijala po Sandžaku i Srbiji (ili Hrvatskoj)?
Eh, de nam rastumači šta su to Srbija i Hrvatska izgradila u BiH, a šta su uništile? Pa onda to sve uporedi sa Turskom. Pa se pokrij po glavi.Ali Kemal wrote:
Kada pogledas malo bolje, Srbija i Hrvatska su vise izgradile od Turske![]()
Tvoj, a i mnogih drugih je taj sto Srbe i Hrvate gledate kao strano tijelo u Bosni, a oni su autohtoni potpuno isto kao i Bosnjaci i vole tu zemlju nista manje od Bosnjaka, ali je ocigledno da nemaju isto vidjenje drzave i unutrasnjeg uredjenja.
Ako bosnjacki korpus ne zeli Srbe i Hrvate onda treba da pokrene proces razdruzivanja i da onda rade sta hoce u svojoj drzavi u kojoj bi bili jedini gazde
Srbi i Hrvati (na žalost) sami sebe ovdje gledaju kao strano tijelo, a sve pod kontrolom susjednih država. Za Srbe je glavni grad Beograd, za Hrvate Zagreb. Njih ne zanima neki lokalni sportski klub ili pojedinac, ako se ne takmiči za "voljenu" državu. Sjećam se skandala na utakmici Igokea-C.Zvezda, kad je lokalno stanovništvo nalupalo domaće.
Mislim pravi se ti budala koliko hoćeš, imaš pravo.
- hrasno38
#1214 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Hm a onda Tursku da uporedimo sa AustroUgarskom ako cemo vec porediti!!!!!ABH017 wrote:A zašto si izostavio Tursku???Ali Kemal wrote: Ne moze se porediti Njemacka, Austrija i Madjarska sa Hrvatskom i Srbijom iz prostog razloga sto ovi prvi nemaju nikoga sto zivi u BiH, a ovi drugi imaju konstitutivne narode, tako da je to nebo i zemlja.
Pa ni oni nemaju konstitutivno stanovnoštvo na području BiH, i to uopšte nije tema.
Ne pričam o unutrašnjem uređenju BiH, već o miješanju Srbije i Hrvatske u "naše stvari", pa ti i ova usporedba sa Sandžakom nema nikakve veze s mozgom. Jel' to bosanska armija palila i ubijala po Sandžaku i Srbiji (ili Hrvatskoj)?
Eh, de nam rastumači šta su to Srbija i Hrvatska izgradila u BiH, a šta su uništile? Pa onda to sve uporedi sa Turskom. Pa se pokrij po glavi.Ali Kemal wrote:
Srbi i Hrvati (na žalost) sami sebe ovdje gledaju kao strano tijelo, a sve pod kontrolom susjednih država. Za Srbe je glavni grad Beograd, za Hrvate Zagreb. Njih ne zanima neki lokalni sportski klub ili pojedinac, ako se ne takmiči za "voljenu" državu. Sjećam se skandala na utakmici Igokea-C.Zvezda, kad je lokalno stanovništvo nalupalo domaće.
- nasa
#1215 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
@piupiu
Predaje. Kod nas je problem sto nikad se nece napustiti dozivljaj nacionalne pripadnosti kao Bogom dan, a ne kao nesto sto je kreirano itekako pod utjecajem ljudi...
Mislim kad bi obicni ljudi shvatili samo to da bi to bilo veliko postignuce.
Predaje. Kod nas je problem sto nikad se nece napustiti dozivljaj nacionalne pripadnosti kao Bogom dan, a ne kao nesto sto je kreirano itekako pod utjecajem ljudi...
- piupiu
#1216 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Baš tako.nasa wrote:@piupiu
- nasa
#1217 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
I to je velika glupost, a dio je interesa I uvlacenjaMostarac_x wrote:jebote kad ovi idu na ajvatovicu sve puno turskih zastava jesu i to okupatorske zastave?
- arzuhal
#1218 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Tu se stijena raspukla da voda poteče, da Prusac ne skapa o'žeđi. Kasnije je osmanska carevina, kad je vidjela koliko narod voli vodu, da ima pit i kupat se, izgradila mrežu vodovoda, javne česme i hamame po Bosni (ejaletu, sandžaku, u kojem je Hersek uvijek bila podregija Bosne a nikada ravna Bosni, jedan od više dijelova Bosne), to je prvi put bilo tada, novina u životima stanovnika Bosne i zbog toga, zbog sjećanja na te civilizacijske momente koje nam je donijela osmanska carevina ljudi na Ajvatovici nosaju turske zastave, čisto iz sjećanja na taj tadašnji infrastrukturni progres, ništa više.nasa wrote:I to je velika glupost, a dio je interesa I uvlacenjaMostarac_x wrote:jebote kad ovi idu na ajvatovicu sve puno turskih zastava jesu i to okupatorske zastave?samo sto nije opravdanje za ono sto je tema
A hrvatske se nosaju jer je Bosna kolijevka Hrvata! I Srba! I Bošnjaka! I Atlantiđana (mislim da one kugle po Zavidovićima ukazuju na ostatke Atlantide ovdje, dok je piramide izgradila civilizacija Mu, ima to sve u Marti Misteriji).
- ABH017
#1219 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Apsolutno se slažem. Ja ih ne gledam kroz prizmu "Islam vs. Kršćanstvo", ali bih u poređenje uvrstio i Eugena Savojskog i njegovo djelo.hrasno38 wrote:Hm a onda Tursku da uporedimo sa AustroUgarskom ako cemo vec porediti!!!!!ABH017 wrote:A zašto si izostavio Tursku???Ali Kemal wrote: Ne moze se porediti Njemacka, Austrija i Madjarska sa Hrvatskom i Srbijom iz prostog razloga sto ovi prvi nemaju nikoga sto zivi u BiH, a ovi drugi imaju konstitutivne narode, tako da je to nebo i zemlja.
Samo gdje nam se u priči izgubiše Srbija i Hrvatska i njihovo dobrotvorstvo prema BiH.
- ABH017
#1220 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Samo da ne ostanem pogrešno shvaćen. Nemam problema sa Srbima i Hrvatima u BiH i van nje. Svakodnevno se viđam sa svima, na sve strane.
Problem je u nacionalističkim politikama s jedne i druge strane. Isto tako je problem i u Bošnjačkoj politici, ali je ona više odraz nesposobnosti i pohlepe vodećih političara.
Problem je u nacionalističkim politikama s jedne i druge strane. Isto tako je problem i u Bošnjačkoj politici, ali je ona više odraz nesposobnosti i pohlepe vodećih političara.
- Ali Kemal
#1221 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ti bi znaci zanemario konstitutivno stanovnistvoABH017 wrote:A zašto si izostavio Tursku???
Pa zato se i mjesaju, jer podrzavaju svoje narode u njihovim vidjenjima kakvu hoce BiH, sad sto ti smatras da oni nemaju pravo da imaju svoje vidjenje BiH i da nemaju pravo da traze pomoc od Srbije i Hrvatske itd. Pa Srbija i Hrvatska su garanti Dejtonskog sporazuma, da li se sjecas?ABH017 wrote:Ne pričam o unutrašnjem uređenju BiH, već o miješanju Srbije i Hrvatske u "naše stvari",
Nije, jer u Srbiji nije bio rat, ali su Sandzaklije ratovale u BiH i tako praktico nose dio tog mjesanja, a bosanska armija je palila i ubijala po vlastitoj zemlji. Pazi rat je bio, nije niko pobijedio, iz cega treba izvuci pouku, i sva ta prica koju spominjes ne ide u korist BiH.ABH017 wrote:pa ti i ova usporedba sa Sandžakom nema nikakve veze s mozgom. Jel' to bosanska armija palila i ubijala po Sandžaku i Srbiji (ili Hrvatskoj)?
Srbija, Hrvatska i Bosna su sve bile dio jedne te iste drzave 74 godine i za to vrijeme su zajedno izgradili mnogo toga, glupo je skroz to sada nabrajati, pogotovu ako to ne zelis da prihvatis.ABH017 wrote:Eh, de nam rastumači šta su to Srbija i Hrvatska izgradila u BiH, a šta su uništile? Pa onda to sve uporedi sa Turskom. .
Turci u Bosni nisu izgradili nista ima vec skoro 150 godina.
Za Srbe jeste glavni grad Beograd, a za Hrvate Zagreb, kao sto je za Sandzaklije glavni grad Sarajevo i to je normalno i nije uopste sporno, a zasto bi i bilo.ABH017 wrote:Srbi i Hrvati (na žalost) sami sebe ovdje gledaju kao strano tijelo, a sve pod kontrolom susjednih država. Za Srbe je glavni grad Beograd, za Hrvate Zagreb. Njih ne zanima neki lokalni sportski klub ili pojedinac, ako se ne takmiči za "voljenu" državu. Sjećam se skandala na utakmici Igokea-C.Zvezda, kad je lokalno stanovništvo nalupalo domaće.
To su nacionalno-kulturno-istorijski glavni gradovi, a ne administrativni glavni gradovi.
Moje osobno misljenje je da je Sarajevo propustilo sansu odbijanjem bosnjacke politicke elita da bude vanteritorijalni distrikt, te da na taj nacin bude grad sva tri naroda, te ubrzanom bosnjacizacijom gubi taj atritub, medjutim to nije toliko ni bitno, bitno je shvatiti da je tvoj stav da Srbi i Hrvati smatraju se stranim tijelom duboko nacionalisticki i sovinisticki, jer im ti na taj nacin ne dopustas da imaju slobodnu politicku volju.
Osim toga da je to tacno, ne bi se toliko borili za svoja prava, nego bi se do sada vec svi iselili.
-
Fudo387
#1222 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Notorna laz.Ali Kemal wrote:Pa Srbija i Hrvatska su garanti Dejtonskog sporazuma, da li se sjecas?
Garant tog sporazuma je Amerika, a te dvije nedodjije su samo sakama prisiljene da ga potpisu i postuju.
-
Patriotska_Liga
#1223 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Nemoj se uvrijediti ali ovo što ti radiš je najobičniji bezobrazluk. Na osnovu čega ti meni iznosiš ove definicije i na osnovu čega si ti zaključila da ja ne baratam ovim pojmovima. Ako nisi u stanju da vodiš tematsku raspravu i pokušavaš krajnje drsko nekakvom nomenklaturom definicija da istjeraš neke zaključke, onda se bojim da si našla pogrešnu osobu. Posebno je degutantan ovaj dio oko srednje škole, onako vrhunac snobizma i bezobrazluka. Ne znam ko bi se iole ozbiljan nakon svega uopšte upustio u bilo kakvu raspravu.piupiu wrote: Ah, izvinjavam se na kasnom odgovoru, promaklo mi je ovo.
Mmmmm, ovako - u sociologiji, socijalnoj antropologiji, etnografiji - koje proučavaju dotične fenomene, niko ne 'smatra', ni 'ne potrvrdjuje' postojanje naroda. Postoje samo deskriptivne odnosno opisne kategorije koje ljudi koriste kad analiziraju kako se tvori identitet i da izvrše kategorizaciju istih. Tako su gornje napomene o Bošnjacima deskriptivne i spominju koncepte ento-nacionalnog i etno-religijskog identiteta kao opisne kategorije prevladavajućeg 'faktora identifikacije' grupe.
Ethnos na grčkom znači narod, a etnička grupa ili etnija je strukovna sintagma koja takodje znači 'narod'. U sociologiji se dalje istražuje na osnovu čega odredjena grupa ljudi tvori svoj osjećaj pripadnosti grupi. Etnija stoji nasuprot naciji i uz nju je obično (ali ne i uvijek) usko vezana. Nacija je najprostije rečeno državotvorni politički narod. Nadam se da je sada jasnije.
Baj d vej, da li se sociologija još uvijek predaje u srednjoj školi? Prosto mi je nevjerovatno da se na forumu tako slabo barata ovim pojmovima, a po čitave se dane i noći tabire narodi i nacije.
I da ti odgovorim i na finalno pitanje - nemam pojma da li mi pripadamo istom narodu, ja se ne identifikujem po etničkom, nego po gradjanskom principu, a što se mog vidjenja BiH tiče, opet opisno, smatram da u Bosni i Hercegovini živi narod koji ima jednu, zajedničku kulturu (dakle, ima zajednički kulturološki iliti kulturni identitet), i više religijskih i političkih identiteta.
I konačno, ako detaljno pročitaš sve te definicije koje si popisala i pravilno ih primijeniš, dolaziš do jednostavnog zaključka kojeg sam napisao još u prvom postu - Bosanci nisu narod.
Doviđenja i prijatno.
- ABH017
#1224 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pa, ako hoćete, dođite i vi sa hrvatskim zastavama, pa da se zajedno pomolimo Allahu, Ajvaz dedi u čast.Mostarac_x wrote:jebote kad ovi idu na ajvatovicu sve puno turskih zastava jesu i to okupatorske zastave?
Druga stvar jesi ti gledao film "Sivi kamion crvene boje"? Razlikuješ li zelenu i crvenu boju?
Šalim se. Znam da razlikuješ, samo nas voliš nazivat turcima, a znaš i da je Ajvatovica čisto vjersko okupljalište, kao Međugorje, ali valjda nemaš za šta drugo da se uhvatiš, pa trolaš i provociraš.
- hrasno38
#1225 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
ja bih napravio samo jednu malu korekciju iako se slazem sa tobom skoro pa u svemu....psotoji nacionalisticka politika i kod Bosnjaka ali uvijek na umu treba imati obime svega od toga da su sve tri strane u ratu pravile zvjerstva ali opet ponavljam u ogromnim disproporcijama do toga da su sve tri strane 90-tih godina u svojim glavama vrtile neke svoje nacionalne drzave...Srbija i Hrvatska neke VELIKE a Aliji je bila dosta i fildzan samo da je gazda u njoj.Ja tu apsolutno nemam nikakvih emocija prema niti jednoj strani sto se tice politike a sto se tice naroda e to je sasvim druga prica i moje srce 92 godine je izabralo da ostanem sa Bosnjacima i nisam pogrijesio mada stoke je uvijek bilo i bice.ABH017 wrote:Samo da ne ostanem pogrešno shvaćen. Nemam problema sa Srbima i Hrvatima u BiH i van nje. Svakodnevno se viđam sa svima, na sve strane.
Pohlepa je jos samo jedan addon kod svih politicara iz BiH i tu su jednaki.....sa parolom "nikad nam nije dosta".
Sama tema otovorena je upravo od jednog ....bolje da nekazm svasta....kojem smetaju Hrvatske ali ne smetaju Turske zastave. Meni smetaju i jedne i druge i zato sam "mrzitelj islama". Za mene je Gavrilo heroj ne zato sto je Srbin, krscanin nego zato sto je digao ruku na okupatora a za vecinu Bosnjaka on je terorista a Ferdinand prijatelj BiH. Dakle vrlo jednostavno ja ne razlikujem okupatore prema simpatijama prema zapadu ili prema istoku...svako onaj ko hoce da zgazi moju zemlju on je okupator.
Medjutim opet sa druge strane u XXI vijeku ne mogu poreci da nam Turska jeste prijatelj, da imamo dobre odnose sa Hrvatskom, da jednostavno moramo podici razinu odnosa i sa Srbijom jer ovaj zadnji rat nije nista novo sto se desavalo na ovim prostorima ali opet nam valja zivjeti zajedno.
Kraljevinu BiH od zaborava su sacuvali BH franjevcim dakle ni muslimani ni pravoslavci ni Puljicevi katolici nego...FRANJEVCI. I BiH ne bi vidjela ljiljana da nije bilo franjevaca ali A BiH ubi dvojicu u Fojnici.
Mislim da ne duzim pokretac teme je ociti nacionalista i zelio je da isprovocira ovaku raspravu i dobio je sto je htio. I hvala Erdoganu sto je pobjedio na izborima te sam bio u prilici da dotucem pokretaca teme sa Turskim "okupatorskim" zastavama!!!