Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
oridjidji

#1201 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

Naslovnica wrote:Da li je izgradnja na Vrelu Bosne, manje od 100m zračne linije od izvora, po zakonu države? Nije. A kuvajćani grade.
Jednog jutra kada krenemo na Igman ili Bjelašnicu, a dočeka nas rampa u Krupcu ili Žunovnici, jer je bogati šeik kupio planinu. Samo se vi tješite.
Bukvalno će se to desiti, a političarska bagra bi to bez problema aminovala, samo da se ugrade.
I sta je to cudno? Gradjani ravnodusni prema samima sebi. Kad se zbog sirenja naselja u vodozastitnoj zoni pojavi kakva kvalitetnija bakterija u vodi i ne bude ispravna za pice, mozda ce se dozvati pameti, do tad ce Memic 16 novih kuvajtskih naselja da sagradi.

Forumsko bunjenje ne mjenja nasu drustvenu stvarnost.
oridjidji

#1202 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

Connaisseur Karlin wrote:
oridjidji wrote:
Nema potrebe da se pisu gluposti. Sa Arapima i bez njih ovdje se zivjelo kako se zivjelo, bice onih koji ce poci do dzamije radije nego do kafane i obratno, onih koji ce prihvatiti tu religijsku formu oblacenja i koji nece, isto je tako i sa tim dobrim i losim odnosom prema zenama i vjecitog pitanja tog serijata koji vazda u BiH treba da zazivi, a ne zazivi nikad. BiH je takva i oduvijek sarena. Sindrom Arapa u BiH, moze se porediti sa sindromom Rusa u Estoniji, svako trazi svoj nacin da se priblizi Evropi. Da se desi kao u Estoniji, da drzava kaze ko kupi stan u njoj, ima pravo drzavljanstva, sto su mnogi Rusi u Estoniji iskoristili kako bi lakse kretali, zivjeli i poslovali u EU, mi imali mozda jos vecu poplavu istocnjaka. U CG vlada malo drugaciji zakon, pa i njih su istocnjaci poplavili radi toga, doduse kod njih je ko investira pola miliona ili milion dobija pravo drzavljanstva, pa znamo da su se neki koji su bjezali od zakona u svojim zemljama skrili u CG poput Sinavatre. Medjutim u BiH se to ne desava, oni ne postaju tako lako ni vlasnistvi imovine u BiH, a kamoli njeni gradjani, al palimo alarme kao da sa Isilovcima imamo posla.

Sta bi nasi rekli kad bi nam onaj kineski poslodavac u BiH doveo na sedmicu par hiljada radnika na odmor, kakvi smo sovinisti, rekli bi invazija Kineza, hoce da nam otmu BiH.
Kakve veze imaju Rusi u Estoniji,a koji tamo zive vjekovima/generacijama?

Invazija bilo koga, Kineza,Arapa,bilo koga, u BiH je dozivljena kao napad na egzistencijalna pitanja ,a koje nisu nikad nije rijesena!
Strancima moze BiH biti odlicna investicija,kao sto se desilo odredjenom broju povratnika u BiH.
Ko je pricao o Rusima koji zive tamo? Pricamo o Rusima koji su kupovinom stana stekli pravo da postanu drzavljani Estonije, na kraju se desilo da im je EU stala u kraj svojim pritiscima na Estonce.

U eri masovnog turizma, a ne samo masovnog turizma, ovakve stvari nisu strane, da ljudi kupuju sebi nekretnine u stranim drzavama i umjesto u hotel dodje u svoj dom i koriste mogucnosti koje im druge zemlje pruzaju. Samo se mi bunimo sto drugi dodju kod nas i ostavljaju pare jer im se ovdje svidja. To sto je drzava slaba, pa nema jake zakone i sprovedbu zakona, pa ne zna sta ce sama sa sobom, a ne s onima koji bi u njoj da ostave pare, nije krivica tih stranaca. Isto tako ko je kriv nama sto mi dopustimo strancima da se u BiH ponasaju kao svoji, pa neki Arapi na Ilidzi isprase konobara, a da im sutra niko ne udari tarabu na ponovni ulazak u BiH barem na par godina.

Arapi kupuju svugdje jer se mnogima moze, nazalost, kod nas ne dolaze oni najaci, vec oni srednjaci i mnoge koje gledamo da setaju po Sa, nisu njihovi milioneri, vec srednja klasa, al zbog razlike u standardu, svoje im je pare lakse potrositi ovdje nego negdje drugo u Evropi. Jedino naselja rezidencijalnog tipa koja se ciljano grade su projekti za one malo dubljeg dzepa. Medjutim oni ostave daleko vise novca ovdje, nego drugi gosti, pogotovo oni koje sa rancima po Sarajevu gledamo iz Evrope.
oridjidji

#1203 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

oridjidji wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Da,a drzava koja je jako korumpirana upravo podrzava lopovluk! To je vjerovatno uzrok straha BiH stanovnistva,a koje ne vjeruje ni odgovornim licima u vlastitoj drzavi.Ko ce zastiti BiH gradjane od takvih "poslovnih" poteza?
To su rupe u zakonu, koje se legalno koriste. Naravno, nije uvijek sve tako, ima tu i lopovluka, korupcije. Nazalost gradjani i sami pristaju da svoju imovinu prodaju strancima, nego domacima, nema mnogo cjenkanja, a nekretnine idu i za vecu vrijednost od realne.
To nisu rupe u zakonu,vec je uzrok nepostivanje zakona! Rupe u zakonu su takodjer rezultat nerada na osnivanju novih ili obnavljanju starih zakona,a takav proces se "tumaci" kao "leglano koristenje rupa u zakonu,
Nazalost, praksa da neko drugi u ime nekoga otvara firme i kupuje nekretnine po BiH tudjim novcem, nije nazalost nelegalna praksa. Bice prije rupa u zakonu, nego kriminalan cin. Takvih firmi imamo poplavu.
oridjidji

#1204 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

Naslovnica wrote:Jarane, tih 49% je moja država isto kao i ovih 51% u kojem živim.
Bratunac smatram svojim isto kao i Bihać, prelijepo Trebinje je moj drugi Mostar, a Neum veći od Dubrovnika. Ko kaže da je Jahorina fuj, a Bjelašnica i Igman super (samo zato što je Jahorina u onih 49%) taj je za mene gori od najgoreg četnika.
Nestaće jednog dana i RS i FBiH.
Samo dabogdo da mi to dočekamo.
Pa preseli tamo, ako ti je jednako lijepo zivjeti kao u ovih drugih 51% BiH. Nemojmo se lagati, lijepo je i u onih 49% i to je nasa drzava, ali prividno.
Naslovnica

#1205 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Naslovnica »

oridjidji wrote:
Naslovnica wrote:Jarane, tih 49% je moja država isto kao i ovih 51% u kojem živim.
Bratunac smatram svojim isto kao i Bihać, prelijepo Trebinje je moj drugi Mostar, a Neum veći od Dubrovnika. Ko kaže da je Jahorina fuj, a Bjelašnica i Igman super (samo zato što je Jahorina u onih 49%) taj je za mene gori od najgoreg četnika.
Pa preseli tamo, ako ti je jednako lijepo zivjeti kao u ovih drugih 51% BiH. Nemojmo se lagati, lijepo je i u onih 49% i to je nasa drzava, ali prividno.
Ne iskrivljuj moje riječi, nema potrebe.
I zašto da se selim bilo gdje, kakva ti je to šuplja priča?!
Ko je pametan vrlo dobro shvata o čemu sam mislio kada sam pisao o ljepotama moje domovine, a kome smeta ako kažem da su moji i lijepi i Trebinje, i Jahorina i Neum, taj je za mene na nivou lojavog četnika,
animals

#1206 Re: Arapi u Sarajevu

Post by animals »

Sto vise Arapa, to manje nade za BIH..
oni unistavaju i ono malo nade za odrzavanje BIH..
Connaisseur Karlin

#1207 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

oridjidji wrote:

Invazija bilo koga, Kineza,Arapa,bilo koga, u BiH je dozivljena kao napad na egzistencijalna pitanja ,a koje nisu nikad nije rijesena!
Strancima moze BiH biti odlicna investicija,kao sto se desilo odredjenom broju povratnika u BiH.
Ko je pricao o Rusima koji zive tamo? Pricamo o Rusima koji su kupovinom stana stekli pravo da postanu drzavljani Estonije, na kraju se desilo da im je EU stala u kraj svojim pritiscima na Estonce.

U eri masovnog turizma, a ne samo masovnog turizma, ovakve stvari nisu strane, da ljudi kupuju sebi nekretnine u stranim drzavama i umjesto u hotel dodje u svoj dom i koriste mogucnosti koje im druge zemlje pruzaju. Samo se mi bunimo sto drugi dodju kod nas i ostavljaju pare jer im se ovdje svidja. To sto je drzava slaba, pa nema jake zakone i sprovedbu zakona, pa ne zna sta ce sama sa sobom, a ne s onima koji bi u njoj da ostave pare, nije krivica tih stranaca. Isto tako ko je kriv nama sto mi dopustimo strancima da se u BiH ponasaju kao svoji, pa neki Arapi na Ilidzi isprase konobara, a da im sutra niko ne udari tarabu na ponovni ulazak u BiH barem na par godina.

Arapi kupuju svugdje jer se mnogima moze, nazalost, kod nas ne dolaze oni najaci, vec oni srednjaci i mnoge koje gledamo da setaju po Sa, nisu njihovi milioneri, vec srednja klasa, al zbog razlike u standardu, svoje im je pare lakse potrositi ovdje nego negdje drugo u Evropi. Jedino naselja rezidencijalnog tipa koja se ciljano grade su projekti za one malo dubljeg dzepa. Medjutim oni ostave daleko vise novca ovdje, nego drugi gosti, pogotovo oni koje sa rancima po Sarajevu gledamo iz Evrope.
Koliko Rusa moze kupiti imovinu ,a istovremeni dobiti pasos Estonije?

Ako se tako Arapi nekulutrno ponasaju,a to im se odobrava,bez policijskih intervencija,je uzasno,a to je jos jedan razlog zasto se stanovnici grada ne osjecaju sigurno!

Arapi ostavljaju novac u BiH,ali postavlja se pitanje: Ko ima koristi od takvog ulaganja? Da li stanovnici jednog grada/drzave moraju trpiti cjenom "arapskih novaca"?
Drinski

#1208 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drinski »

animals wrote:Sto vise Arapa, to manje nade za BIH..
Kako mislis to?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1209 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Truba »

čudan je ovo forum
a i čovjek je čudno biće
o braku pričaju slobodni
o vezama oni koji nikad nisu bili u vezi
o ljubavi oni koji nikad nisu bili zaljubljeni
o novcu oni koji ga nemaju
o filmu oni koji ga nisu pročitali u sinopsisu
o knjigama oni što su prepisivali na lektiri
i tako dalje

o arapima pretpostavljam većina priča i brani od onih koji će arapa sresti u SCC ili ih nikako neće sresti... dakle iz drugih općina...

danas ih je osjetno manje bilo... pretpostavljam da je neki čarter let bio četvrtak-subota ... njima je jel četvrtak kao nama subota il petak nebitno
kontate što hoću reći

u našoj zemlji sve je sumnjivo jer nam je država takva na kraju udri po građanima... građani će platiti manjak u Birču u Zenici u energoiunvestu

kada ćemo vidjeti da arapi ulože u nešto što će zaposliti građane u proizvodnom sektoru?
gradnja zgrada je pranje para i izvlačenje novaca... kad se izmuze sve... a i uvijek se može u hotel pretvoriti

meni ne smetaju to je moja životna filozofija boli me đon i za njih i njihovu pustinju i paru i vodu i ponašanje nit sam ugostitelj nit mi plata ovisi o njima

ali mi smeta onaj koji ih nikada neće sresti ali ih ovdje brani i tako dalje
animals

#1210 Re: Arapi u Sarajevu

Post by animals »

Drinski wrote:
Kako mislis to?
Zasto se Arapi naseljavaju u Federaciju,
sta ti mislis..slucajno ili planski..
Qoom

#1211 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Qoom »

Danas rukavice, lopata, civare, ukratko proljetno druženje sa zemljom na vikendici. U bašću kroz koju prolazi potok hladno ulazi čičkavi momak tamnije puti, pozdravlja i kaže doslovno: "prijatelj hoće da kupi OVU zemlju, pare nisu problem."
Ja umoran, sjeban pitanjem reko nije na prodaju i reko probaj kod nekog drugog. Kaže da prijatelj hoće "zemlju sa vodA".

Lokacija je Stari Grad.
zavezata-vreca

#1212 Re: Arapi u Sarajevu

Post by zavezata-vreca »

haveru, sudeci po tvom avataru ... ti njemu i profil sa foruma utrpo :izet:
Juni

#1213 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Juni »

[quote="Qoom"]Danas rukavice, lopata, civare, ukratko proljetno druženje sa zemljom na vikendici. U bašću kroz koju prolazi potok hladno ulazi čičkavi momak tamnije puti, pozdravlja i kaže doslovno: "prijatelj hoće da kupi OVU zemlju, pare nisu problem."
Ja umoran, sjeban pitanjem reko nije na prodaju i reko probaj kod nekog drugog. Kaže da prijatelj hoće "zemlju sa vodA".

Lokacija je Stari Grad.[/quote
Faletici?
Nema dje ih nema
biscanka2

#1214 Re: Arapi u Sarajevu

Post by biscanka2 »

:thumbup: :kiss:
Drinski

#1215 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drinski »

animals wrote:
Drinski wrote:
Kako mislis to?
Zasto se Arapi naseljavaju u Federaciju,
sta ti mislis..slucajno ili planski..
Ne kontam, zato i pitam, sta, da izvrse agresiju na BIH?
Truba

#1216 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Truba »

Qoom wrote:Danas rukavice, lopata, civare, ukratko proljetno druženje sa zemljom na vikendici. U bašću kroz koju prolazi potok hladno ulazi čičkavi momak tamnije puti, pozdravlja i kaže doslovno: "prijatelj hoće da kupi OVU zemlju, pare nisu problem."

Lokacija je Stari Grad.
ja bih za svoje trazio milijun marki
3300 kvadrata u istocnom sarajevu minus sto su komsije ukrale pomijerajuci kamenje granicnike

:mrgreen: :skoljka:
oridjidji

#1217 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

Naslovnica wrote:
oridjidji wrote:
Ko je pametan vrlo dobro shvata o čemu sam mislio kada sam pisao o ljepotama moje domovine, a kome smeta ako kažem da su moji i lijepi i Trebinje, i Jahorina i Neum, taj je za mene na nivou lojavog četnika,
Ne zamjeri. Shvatio sam sta si htio reci. Moja replika je samo trebala da se odnosi da je tesko odvojiti tu ljepotu od ljudi koji tamo zive i nacina na koji oni zive. Meni je i Romanija lijepa, al kad skontam da dobar broj Cetnika sa nje dolazi i nije mi tako draga.
oridjidji

#1218 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

oridjidji wrote:

Koliko Rusa moze kupiti imovinu ,a istovremeni dobiti pasos Estonije?

Ako se tako Arapi nekulutrno ponasaju,a to im se odobrava,bez policijskih intervencija,je uzasno,a to je jos jedan razlog zasto se stanovnici grada ne osjecaju sigurno!

Arapi ostavljaju novac u BiH,ali postavlja se pitanje: Ko ima koristi od takvog ulaganja? Da li stanovnici jednog grada/drzave moraju trpiti cjenom "arapskih novaca"?
Mnogo, cim je EU stala tome u kraj. Cijena kvadrata stanova je bila niza nego u Sa. Mahom je bilo rijeci o stanovima koji su napusteni.

Ne ponasaju se svi Arapi tako divljacki. Vjeruj mi da mnogo njih ima bolji odnos prema svojim domacinima, nego mi sami. Al ljudima smetaju vise zbog toga sto im zena u crnini zamotana hoda, a muz joj nosa bradu. To bi malo mjerio nasim fakinlukom prema vehabijama i raznolikosti u evropskoj i arapskoj kulturi. Jes da je nama sega kad oni na vrelaku razmotaju cilim ili u sumi, al bi nam trebalo biti zao kad oni svoje smece pokupe za sobom, dok mi svoje ostavljamo, gdje god teferic napravimo.

Sreo sam ih dosta, ima ljudi koji dodju u Sa i po svome imidzu nicim ne slute da su uopste Arapi.

Imaju mnogi koristi od toga. Vjeruj mi da mnogi upravo zive od toga novca, koji bi drugacije cekali posao.
Qoom

#1219 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Qoom »

Black swan wrote:
Qoom wrote:Danas rukavice, lopata, civare, ukratko proljetno druženje sa zemljom na vikendici. U bašću kroz koju prolazi potok hladno ulazi čičkavi momak tamnije puti, pozdravlja i kaže doslovno: "prijatelj hoće da kupi OVU zemlju, pare nisu problem."

Lokacija je Stari Grad.
3300 kvadrata u istocnom sarajevu minus sto su komsije ukrale pomijerajuci kamenje granicnike

Možeš ti tražiti i 100 miliona, ali ih dobiti nećeš. :wink:
Mom prijatelju komšija, naš čovjek, u Pazariću nudio 100k za zemlju s malim montažnim objektom. Arap za isto nudio 60k i ni marke više.

To nisu direktni kupci nego "za prijatelja", "za rođaka", itd. preprodavci sa uhodanim šemama in general.
Naslovnica

#1220 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Naslovnica »

oridjidji wrote:
Naslovnica wrote:[quote="oridjidji"
Ne zamjeri. Shvatio sam sta si htio reci. Moja replika je samo trebala da se odnosi da je tesko odvojiti tu ljepotu od ljudi koji tamo zive i nacina na koji oni zive. Meni je i Romanija lijepa, al kad skontam da dobar broj Cetnika sa nje dolazi i nije mi tako draga.[/quote]
Sve OK. :thumbup:
Razumijemo se u potpunosti.
Truba

#1221 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Truba »

Qoom wrote:
Black swan wrote:

Lokacija je Stari Grad.

Možeš ti tražiti i 100 miliona, ali ih dobiti nećeš. :wink:
Mom prijatelju komšija, naš čovjek, u Pazariću nudio 100k za zemlju s malim montažnim objektom. Arap za isto nudio 60k i ni marke više.

To nisu direktni kupci nego "za prijatelja", "za rođaka", itd. preprodavci sa uhodanim šemama in general.
sto si onda napisao i sto su rekli pare nisu problem?
koga oni to ponizavaju i vrijedjaju???
motkom bi ga zatjerao
jeble ih njihove pare
HAVANA

#1222 Re: Arapi u Sarajevu

Post by HAVANA »

Daleko im kuca od moje.A inace meni ovo nista nije jasno,kupuju velike komade,svasta nesta,kako,zasto neko da 800000 za nedovrsen objekat u vogosci i to stoji tako vec 3 godine,bruku nekakve zemlje,hiljade i hiljade kvadrata,price,bajke...a nista.Meni ovo isto ko da bas hoce zemlju da pokupuju,zamisli vremenom vlasnicke strukture ako ovako nastavi...Kod nas vazda neko dolazi da nas guzi,cijedi,ponizava...a mi mu se jos i namjestimo.
Qoom

#1223 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Qoom »

Black swan wrote: sto si onda napisao i sto su rekli pare nisu problem?
koga oni to ponizavaju i vrijedjaju???
motkom bi ga zatjerao
jeble ih njihove pare
Vjerovatno da te uvuku u pregovore, nema nekog razumnijeg razloga. Bio sam zatečen namjerom, bez ono želite li da prodate, nego odmah "hoće da kupi".

Opcija mi svakako nije da prodam, tako da nisam ulazio u dalje šupljiranje.
Miki123

#1224 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Miki123 »

ako i bude loših posljedica sa masovnom kupovinom zemlje od strane arapa, sami ćemo biti krivi. Nikog oni puškom nisu natjerali da im proda, niti su oteli nekome zemlju, čak njih u lancu kupoprodaje svi varaju i mrvice im otkidaju.

ljudi kupuju privatnu zemlju, općine im ne prodaju zemlju. sere se previše i na forumu niko ne bi prodo milione da mu nude :D , a u stvarnosti ide zemlja ko halva :-D :izet:
animals

#1225 Re: Arapi u Sarajevu

Post by animals »

Cekajte, da se Dodo sjeti, pa pocne Ruse naseljavati, pa da vidimo kako cete,
onda da pricate..a mi Hrvati, ionako pusimo,
koga cemo mi naseljavati..
Locked