druga stvar zašto se tih milijardu tužbi ne pretvori u certifikate
i kraj priče
Black swan wrote:meni je odvjetnica rekla da je vrhovni sud protiv radnika
druga stvar zašto se tih milijardu tužbi ne pretvori u certifikate
i kraj priče
Nisu bili prevara onima koji su za te certifikate otkupili stanve na kojima su imali stanarsko pravo. Oni koji su se nadali nekom novcu su ostali kratkih rukava, oni koji su otkupili stanove su imali veliku korist od certifikata.Better Man wrote:Ceritifikati su najveća prevara i oljačka građana ove zemlje od strane SDA. A zna se koje dogovorio da se pripadnicima armije podjele bezvrijedni ceritifikati.

Mišić nakon sastanka sa Bosićem: Reformska agenda vodi u provaliju
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je nakon sastanka sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem da put kojim su RS i FBiH krenule nije put koji rješava probleme, nego put koji vodi u provaliju.
Mišić nakon sastanka sa Bosićem: Reformska agenda vodi u provaliju
Ranka Mišić
Razgovor predstavnika sindikata i SDS-a uslijedio je nakon što je u petak Predsjedništvo Saveza sindikata pozvalo predsjednike stranaka i klubova poslanika u Narodnoj skupštini RS na razgovor o reformskoj agendi, sa akcentom na tržište rada i socijalne i ekonomske reforme.
Mišić je rekla da je agenda spisak obaveza BiH ispostavljenih od međunarodnih finansijskih institucija kako bi se dobile pare za budžete na svim nivoima u BiH.
"Tražili smo otvoreno da nam kažu šta je agenda, šta donosi građanima, nezaposlenima, penzionerima, šta znači za radnika koji nije dobio 15 plata i ima sedam godina neuvezanog staža, šta će donijeti za radnika koji radi za 370 KM i za ženu koja radi, a namjerava da rodi dijete", upitala je Mišić.
Strah od smanjenja radničkih prava
Ona je istakla da svi očekuju da bude bolje, ali da agenda traži zakone koji će zaštititi investitore, a da to nije sreća za radnike i za penzionere.
"Riječ je o setu zakonskih rješenja koja će umanjiti prava svakom od kategorija na koje se odnose. Ako se desi donošenje zakona o radu, sigurno je da će biti smanjena radnička prava", naglasila je Mišić.
Ona je istakla da ne želi da se desi donošenje zakona o radu kao u FBiH, te da zbog toga sindikat vodi razgovore sa parlamentarnim strankama u RS.
Predsjednica Saveza sindikata je navela da u BiH ne mogu da se primjenjuju rješenja kao u EU, jer je u evropskim zemljama satnica 12 eura, a u BiH nešto više od jedan euro.
"Ovo je užasno težak trenutak za radnike i građane, opravdan je strah da put kojim smo krenuli nije put koji rješava probleme, nego put koji vodi u provaliju", naglasila je Mišić.
Bosić je rekao da je predlaganje reformi ustvari plod ucjena od MMF-a i međunarodne zajednice koja traži reforme kako bi dala nove kredite.
"Mi nismo protiv donošenja novih zakona, ali to treba raditi u dogovoru s onima koji su zainteresovani. SDS neće podržati nijedan zakon koji se tiče radnika, ako Savez sindikata ne učestvuje u njegovom donošenju i ako je to evidentno protiv interesa radnika", rekao je Bosić.
On je kazao da prije zakona o radu mora profunkcionisati pravna država i borba protiv kriminala i korupcije.
"Zalažemo se za reforme, one moraju biti poštene, prioritet je vratiti ili ući u trag parama koje su isisane iz budžeta, a zakonska rješenja moraju biti rezultat dogovora socijalnih partnera", rekao je Bosić.
Sastanku u Domu sindikata je prisustvovao i predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica.
Agenda: Tržište rada
U dijelu reformske agende u vezi sa tržištem rada navedeno je da postojeći zakoni o radu u značajnoj mjeri više ne odražavaju društvene i ekonomske odnose u BiH, da su u pojedinim odredbama kontradiktorni sa drugim propisima, nejasni i nedovoljno fleksibilni.
Vlasti u BiH obavezale su se kroz agendu da će vlade poboljšati zakone o radu, kako bi se povećala fleksibilnost radnih uslova, zaposlenje na pola radnog vremena i omogućilo određivanje plata na osnovu vještina, kvalifikacija, nivoa iskustva i učinka.
U FBiH je novi zakon o radu usvojen, dok se u RS donošenje novog zakona o radu najavljuje do kraja godine.
Pored navedenog, u agendi je kao značajan potencijal BiH označena radna snaga za koju se naglašava da trenutno nije dovoljno iskorištena.
"Niska stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva i visoka stopa nezaposlenosti ograničavaju mogućnosti razvoja", istaknuto je u agendi.
Da bi se smanjili troškovi rada, privukli investitori i više ljudi zaposlilo u formalni sektor neophodno je značajno smanjenje doprinosa socijalne zaštite. Agendom je propisano da je to moguće samo uz obezbjeđenje dodatnih sredstava za vanbudžetske fondove.
Vlasti su pristale da će raditi i na obeshrabrivanju rada u sivoj ekonomiji, uključujući sprečavanje prijava nižeg dohotka kao osnove za obračun i plaćanje poreza i doprinosa. U isto vrijeme, entiteti će pojačati svoje inspekcije rada i povećati kazne za kršenje zakona o radu.
jarane tebi je svašta nešto najveća pljačka građana ove zemlje, odluči se za jednuBetter Man wrote:Ceritifikati su najveća prevara i oljačka građana ove zemlje od strane SDA. A zna se koje dogovorio da se pripadnicima armije podjele bezvrijedni ceritifikati.
A ti mislis da Bakir zaposli 100 hiljada ljudi s platom od hiljadu Km? Ovako je mnogo lakse...All Apologies wrote:Novalic je govorio da ce umjesto sadasnjih 354 KM mininalac biti 450-500,a sad cujem da ce biti 80. (
DobarDrinski wrote:A ti mislis da Bakir zaposli 100 hiljada ljudi s platom od hiljadu Km? Ovako je mnogo lakse...All Apologies wrote:Novalic je govorio da ce umjesto sadasnjih 354 KM mininalac biti 450-500,a sad cujem da ce biti 80. (
Jesu, ceritifikati su pljačka. I nemoj sad da objašnjavm kako su pripadnici armije prevareni i koje pokupio lovu i za jeftine pare kupio preduzeća koja su bila vlasništvo radnika.jao_situacije wrote:jarane tebi je svašta nešto najveća pljačka građana ove zemlje, odluči se za jednuBetter Man wrote:Ceritifikati su najveća prevara i pljačka građana ove zemlje od strane SDA. A zna se koje dogovorio da se pripadnicima armije podjele bezvrijedni ceritifikati.
usput certifikiti nisu pljačka postoje ljudi koji su znali šta će sa njima pa ih nisu prodali za cvaju
nemoj objašnjavatiBetter Man wrote:Jesu, ceritifikati su pljačka. I nemoj sad da objašnjavm kako su pripadnici armije prevareni i koje pokupio lovu i za jeftine pare kupio preduzeća koja su bila vlasništvo radnika.jao_situacije wrote:jarane tebi je svašta nešto najveća pljačka građana ove zemlje, odluči se za jednuBetter Man wrote:Ceritifikati su najveća prevara i pljačka građana ove zemlje od strane SDA. A zna se koje dogovorio da se pripadnicima armije podjele bezvrijedni ceritifikati.
usput certifikiti nisu pljačka postoje ljudi koji su znali šta će sa njima pa ih nisu prodali za cvaju
Jesu otkupili stanove oni koji žive u Sarajevu, ali u drugim mjestima to nije bilo moguće koliko znam. Glede dionica, ni tu nije svako mogao doći do onih koje vrijede, već uglavnom onih bezvrijednih od firmi na rubu propasti. Treba se zapitati koje omogučio raznoraznim švercerima, krimnalcima i tajkunima da za jeftine pare uz pomoć dionica dođu do enormnog bogatstva.jao_situacije wrote: nemoj objašnjavati
ja znam ljude koji su kupili dionice za te certifikate i znam puno njih koji su otkupili stanove
to što većina nije znala šta će uraditi sa certifikatima je druga stvar, ali certifikat kao certifikat niti sama ideja certifikata sa tim nemaju nikakve veze
postoji razlika između nije se moglo i nije se znalo.Better Man wrote:Jesu otkupili stanove oni koji žive u Sarajevu, ali u drugim mjestima to nije bilo moguće koliko znam. Glede dionica, ni tu nije svako mogao doći do onih koje vrijede, već uglavnom onih bezvrijednih od firmi na rubu propasti. Treba se zapitati koje omogučio raznoraznim švercerima, krimnalcima i tajkunima da za jeftine pare uz pomoć dionica dođu do enormnog bogatstva.jao_situacije wrote: nemoj objašnjavati
ja znam ljude koji su kupili dionice za te certifikate i znam puno njih koji su otkupili stanove
to što većina nije znala šta će uraditi sa certifikatima je druga stvar, ali certifikat kao certifikat niti sama ideja certifikata sa tim nemaju nikakve veze
A vidiš Bajramoviću meni kolektivni ugovor ne znači apsolutno ništa. Meni je bitniji Zakon o Radu. Kolektivni ugovor je bitan prvenstveno za uhljebljene a za realni sektor je p...in dim."Kolektivni ugovor je najbitniji u svemu ovome, čak bitniji i od Zakona o radu za radnike", smatra Bajramović.
Pa, on i jeste pravi i tipični predstavnik uhljebljenika. Sam je takav, tako je zaposlio kćerku, "umorio se od prostesta 6h! itd. Na njega se nitko ozbiljan ne može ni oslanjati, općenito sindikat nije evoluirao od doba komunizma kada je iz CK SK dobivao smjernice i bio de facto samo jedan ogranak iste. Nešto se drukčija slika stiče o granskim sindikatima, mada ni tu ne vidim nekih rezultata.O'zone wrote:A vidiš Bajramoviću meni kolektivni ugovor ne znači apsolutno ništa. Meni je bitniji Zakon o Radu. Kolektivni ugovor je bitan prvenstveno za uhljebljene a za realni sektor je p...in dim.