Novi rat
-
L u c i f e r
#1201 Re: Novi rat
@and
Ocekivano.
Na potezu je OHR.
Sad il nikad.
Ocekivano.
Na potezu je OHR.
Sad il nikad.
-
daddy-kool
#1202 Re: Novi rat
Malo slažem vektore događanja:
-Dodikov poziv na referendum, dosta ozbiljno testira vodu da li će OHR (više NATO) reagovati
-mahnito ponašanje Srbije i RS, i traženje od Rusije da uloži veto na britansku rezoluciju u UN (odgađanje katarze i prizanja zločina drži narod u pripravnosti za dalje sukobe)
-Vučićevo ponašanje posloženo da izazove najveći mogući kontraefekat u pomirenju (sada je njegov dolazak u Srebrenicu je pljuvanje na žrtve, bošnjaci potpuno revoltirani odbijanjem rezolucije)
-Dodikovo traženje finanasiranja u Rusiji
-zapadni pritisak na izbacivanje ruskog uticaja iz BiH (Dodikova nervoza, Vučićeve izjave o teškoćama u BiH; pozivi na pomirenje su kupovina vremena jer istovremeno podriva BiH zajedničkim sjednicama vlada, obavještajnom saradnjom, optužnicama protiv suđenih ratnih komandanata, obećanju ekonomske i svake druge podrške RS)
-u sljedeće 2-3 godine pristižu velike rate kredita koje imaju priliku da ekonomski slome prije svega RS, a možda i FBiH
-Rusima treba drugo žarište da smanji pažnju sa Ukrajine i da se osveti Evropi
-želja kod USA da se ruski uticaj potisne što više iz Evrope
-približava se vrijeme za unutrašnje srpsko prizanje Kosovske nezavisnosti
Mišljenja sam da se približavamo vrlo opasnim vremenima, raste mogućnost za pokušaj otcjepljenja i sukobi postaju realne opcije. Sljedeće dvije godine su posebno interesantne: proljeće 2016, ili još realnije 2017 nakon što Srbija završi svoje pripreme.
-Dodikov poziv na referendum, dosta ozbiljno testira vodu da li će OHR (više NATO) reagovati
-mahnito ponašanje Srbije i RS, i traženje od Rusije da uloži veto na britansku rezoluciju u UN (odgađanje katarze i prizanja zločina drži narod u pripravnosti za dalje sukobe)
-Vučićevo ponašanje posloženo da izazove najveći mogući kontraefekat u pomirenju (sada je njegov dolazak u Srebrenicu je pljuvanje na žrtve, bošnjaci potpuno revoltirani odbijanjem rezolucije)
-Dodikovo traženje finanasiranja u Rusiji
-zapadni pritisak na izbacivanje ruskog uticaja iz BiH (Dodikova nervoza, Vučićeve izjave o teškoćama u BiH; pozivi na pomirenje su kupovina vremena jer istovremeno podriva BiH zajedničkim sjednicama vlada, obavještajnom saradnjom, optužnicama protiv suđenih ratnih komandanata, obećanju ekonomske i svake druge podrške RS)
-u sljedeće 2-3 godine pristižu velike rate kredita koje imaju priliku da ekonomski slome prije svega RS, a možda i FBiH
-Rusima treba drugo žarište da smanji pažnju sa Ukrajine i da se osveti Evropi
-želja kod USA da se ruski uticaj potisne što više iz Evrope
-približava se vrijeme za unutrašnje srpsko prizanje Kosovske nezavisnosti
Mišljenja sam da se približavamo vrlo opasnim vremenima, raste mogućnost za pokušaj otcjepljenja i sukobi postaju realne opcije. Sljedeće dvije godine su posebno interesantne: proljeće 2016, ili još realnije 2017 nakon što Srbija završi svoje pripreme.
- DrugaGimnazija
#1203 Re: Novi rat
Evo zasto ne mozemo mirno gledati srpske poteze. Ovo nam se desilo prije 70 godina, pa opet prije 20 godina. Ako nam se jos jednom desi, a da nismo spremni, onda i ne treba da postojimo.

- Danguba
#1204 Re: Novi rat
Cinjenica jeste da poslije svakog rata muslimana sve manje na ovim prostorima.DrugaGimnazija wrote:Evo zasto ne mozemo mirno gledati srpske poteze. Ovo nam se desilo prije 70 godina, pa opet prije 20 godina. Ako nam se jos jednom desi, a da nismo spremni, onda i ne treba da postojimo.
Protjerivanje muslimanskog zivlja poslije Turaka je strasan genocid nad istim. Poslije II s.r. stidno se govorilo o muslimanskim zrtvama a sada otvoreno negiraju genocid od prije 20 godina.
- tandmand
#1205 Re: Novi rat
Formula je jednostavna. Red genocida - red pomirenja - red mira u bratstvu i jedinstvu (pripreme). I tako u krug a teritorija na kojoj žive Bošnjaci sve manja i manja.Danguba wrote:Cinjenica jeste da poslije svakog rata muslimana sve manje na ovim prostorima.DrugaGimnazija wrote:Evo zasto ne mozemo mirno gledati srpske poteze. Ovo nam se desilo prije 70 godina, pa opet prije 20 godina. Ako nam se jos jednom desi, a da nismo spremni, onda i ne treba da postojimo.
Protjerivanje muslimanskog zivlja poslije Turaka je strasan genocid nad istim. Poslije II s.r. stidno se govorilo o muslimanskim zrtvama a sada otvoreno negiraju genocid od prije 20 godina.
- Danguba
#1206 Re: Novi rat
Ovih dana malo me iritira rijec ''pomirenje''. Mislim da je to opet isforsirano i trazi se od nas a jos uvijek nemamo signale da je druga strana istinski spremna za pomirenje. Samo se pro forme radi to spominje ne bi li se mi zalijepili na fine rijeci.tandmand wrote:
Formula je jednostavna. Red genocida - red pomirenja - red mira u bratstvu i jedinstvu (pripreme). I tako u krug a teritorija na kojoj žive Bošnjaci sve manja i manja.
oni sve rade da se narodi ne pomire. Pogledajte samo ponasanje vlasti u manjem entitetu. Sve rade da se narodi ne mire a i svi potezi srbijanskih politicara idu na tom fonu. Jedno rade drugo pricaju.
Ja njima nista ne vjerujem.
-
Moenx
#1207 Re: Novi rat
@MisterYes to sa kartama je uravo ono sto se i ne mogu sloziti
Znaci one se i javljaju upravo onda kada je trebalo da se nesto obiljeziali po meni to je jako tesko
Jer BIH je jedinstvena na svakom pedlju suverena je nezavisna historijska cijelina i da sad ne nambrajam dakle jedina drzava koja moze nastati na svakom pedlju teritorije BIH je BIH i to iz mnogo razloga
Ovo sto se tice da svakim ratom Muslimana BOsnjaka je sve manje to je tacno i zapravo bas to moramo da shvatimo da je to nacin i recept na kojem sile mraka zasnivaju napade na drzavu narod i odredjuju teritorij na kojem cemo zivjeti
Srbi bitrebali prekinuti sa tim kontinuitetom i u skladu s tim odustati od te putanje-- a to po meni nedvosmisleno znaci i danasnja RS je li mislim RS ce mozda biti ali ona mora biti multinacionalna tvorevina a ne ovo sto nam nude kao teritorij koji zeli secesiju
Znaci one se i javljaju upravo onda kada je trebalo da se nesto obiljeziali po meni to je jako tesko
Jer BIH je jedinstvena na svakom pedlju suverena je nezavisna historijska cijelina i da sad ne nambrajam dakle jedina drzava koja moze nastati na svakom pedlju teritorije BIH je BIH i to iz mnogo razloga
Ovo sto se tice da svakim ratom Muslimana BOsnjaka je sve manje to je tacno i zapravo bas to moramo da shvatimo da je to nacin i recept na kojem sile mraka zasnivaju napade na drzavu narod i odredjuju teritorij na kojem cemo zivjeti
Srbi bitrebali prekinuti sa tim kontinuitetom i u skladu s tim odustati od te putanje-- a to po meni nedvosmisleno znaci i danasnja RS je li mislim RS ce mozda biti ali ona mora biti multinacionalna tvorevina a ne ovo sto nam nude kao teritorij koji zeli secesiju
- tandmand
#1208 Re: Novi rat
Problem i jeste u tome što oni promoviraju i implementiraju svoje verzije "pomirenja" u kojima se žrtva vraća u njima prihvatljive okvire za vrijeme mira tj. ni na WC ne možeš otići a da njih ne pitaš za dozvolu a kulturni i nacionalni identitet ti srozaju na kurdski nivo primjenjen u Turskoj.Danguba wrote:Ovih dana malo me iritira rijec ''pomirenje''. Mislim da je to opet isforsirano i trazi se od nas a jos uvijek nemamo signale da je druga strana istinski spremna za pomirenje. Samo se pro forme radi to spominje ne bi li se mi zalijepili na fine rijeci.tandmand wrote:
Formula je jednostavna. Red genocida - red pomirenja - red mira u bratstvu i jedinstvu (pripreme). I tako u krug a teritorija na kojoj žive Bošnjaci sve manja i manja.
oni sve rade da se narodi ne pomire. Pogledajte samo ponasanje vlasti u manjem entitetu. Sve rade da se narodi ne mire a i svi potezi srbijanskih politicara idu na tom fonu. Jedno rade drugo pricaju.
Ja njima nista ne vjerujem.
- gnjev
#1209 Re: Novi rat
Jestel skontali kad ce zapucat ?
-
Patriotska_Liga
#1210 Re: Novi rat
Kakvo pomirenje i bakrači, to su samo floskule. Eto i u ovoj rezoluciji su Britanci kao pozivali na pomirenje, suživot, poštivanje Dejtona i slično, to je praktično celofan da se progura glavno, a to su tačke 1. i 2.
Glavno je bilo kad je doš'o Papa, sve neke poruke mira, pomirenja, uvažavanja različitosti i slično. Čim se to toliko potencira odma ti je jasno kako stoje stvari.
Ukratko, ne postoji nikakva mogućnost pomirenja ovdje, jedina solucija je zid na Drini sve sa osmatračnicama. Kad se Mađari ograđuju zidom od njih i to u situaciji gdje ostavljaju svoju hiljadugodišnju teritoriju koju su Srbi relativno skoro oteli sve sa Mađarima koji i dalje tamo žive onda ti je ama baš sve jasno. Niko normalan ne želi da s njima ima ikakvog posla.
Glavno je bilo kad je doš'o Papa, sve neke poruke mira, pomirenja, uvažavanja različitosti i slično. Čim se to toliko potencira odma ti je jasno kako stoje stvari.
Ukratko, ne postoji nikakva mogućnost pomirenja ovdje, jedina solucija je zid na Drini sve sa osmatračnicama. Kad se Mađari ograđuju zidom od njih i to u situaciji gdje ostavljaju svoju hiljadugodišnju teritoriju koju su Srbi relativno skoro oteli sve sa Mađarima koji i dalje tamo žive onda ti je ama baš sve jasno. Niko normalan ne želi da s njima ima ikakvog posla.
-
Ammaar
#1211 Re: Novi rat
Nadam se da nasa sudbina nece biti kao sudbina muslimana Endelusa. Malo po malo nestali su muslimani Endelusa. Bosnjaci moraju biti spremni svakog trenutka kada kazem spremni mislim na to da svaka glava (i musko i zensko) ko god pusku moze nositi da bude naoruzan do zuba. Da primjenimo Titovu politiku zivi i radi kao da rata nikada nece biti, a budi spreman kao da ce sutra rat. Nikada necu zaboraviti prijatelja od mog oca koji je istinski Ustasa (da na pomenem da je mrzio Tudjmana) kada tamo negdje sredinom 91-ve nakon sto je moj stari kupio novi TV i novu bijelu tehniku pita mog oca imas li ti pusku? Kaze mu moj stari sta ce mi puska? Pa kaze gledam razbacujes se parama a nemas puske docice vrijeme kada ja budem imao pusku a ti budes imao tu svu tehniku a nemas pusku, dodjem ja sa puskom i uzmem ti svu tehniku i ako mi je cejf i ubijem te kaze ko je na konju? A moj stari zaludjen idejom komunizma i Jugoslavije vjerovao je da ce nas JNA cuvati, sta ces kad je i sam Predsjednik govorio izadjite na ulice setajte rata nece biti a srbadija vec poravnala selo Ravno. Upravu je bio taj covjek i bio je iskren, samo sto nije on dosao dosli su drugi i odveli mi oca i burazera u logor i to kao zadnje bijednike. Rekao sam sebi tada jos kao klinac da nikada u zivotu to sebi necu dozvoliti ako treba dostojanstveno i casno poginuti na kucnom pragu ali sa puskom u ruci a ne da nas vode u kojekakve logore kao stoku.
Jos nesto da napomenem nesto u vezi ove rezolucuje neka je okace macku o rep jer nista se nece primjeniti izglasali je ili ne. Taj isti UN je i dozvolio da se desi genocid upoznati su bili sa svime u detalje i nista nisu ucinili. Kreirali su genocidnu tvorevinu rs i sa time konzervirali stanje propasti. Kompletna drzava je u k.urcu da se tako izrazim nisam siguran vise ko je gori ovi "nasi" sto nas trenutno vode tj. sto nas pljackaju decenijama ili oni sto su nas klali i silovali.
Jos nesto da napomenem nesto u vezi ove rezolucuje neka je okace macku o rep jer nista se nece primjeniti izglasali je ili ne. Taj isti UN je i dozvolio da se desi genocid upoznati su bili sa svime u detalje i nista nisu ucinili. Kreirali su genocidnu tvorevinu rs i sa time konzervirali stanje propasti. Kompletna drzava je u k.urcu da se tako izrazim nisam siguran vise ko je gori ovi "nasi" sto nas trenutno vode tj. sto nas pljackaju decenijama ili oni sto su nas klali i silovali.
- dječak sa šibicama
#1212 Re: Novi rat
Podforum "Ciciban" i temu "Kako postati general u tri koraka".Ali Kemal wrote:Mislim da ne bi bilo lose otvoriti novi podforum, Politika za djecu
Poslije neka generali otvaraju teme o pravcima ofanziva.
-
Patriotska_Liga
#1213 Re: Novi rat
Salonci laju, karavane prolaze.
-
Moenx
#1214 Re: Novi rat
Tvoja je zivotna prica prica mnogih koji su dozivjeli tkave situacije u proteklom ratuAmmaar wrote:Nadam se da nasa sudbina nece biti kao sudbina muslimana Endelusa. Malo po malo nestali su muslimani Endelusa. Bosnjaci moraju biti spremni svakog trenutka kada kazem spremni mislim na to da svaka glava (i musko i zensko) ko god pusku moze nositi da bude naoruzan do zuba. Da primjenimo Titovu politiku zivi i radi kao da rata nikada nece biti, a budi spreman kao da ce sutra rat. Nikada necu zaboraviti prijatelja od mog oca koji je istinski Ustasa (da na pomenem da je mrzio Tudjmana) kada tamo negdje sredinom 91-ve nakon sto je moj stari kupio novi TV i novu bijelu tehniku pita mog oca imas li ti pusku? Kaze mu moj stari sta ce mi puska? Pa kaze gledam razbacujes se parama a nemas puske docice vrijeme kada ja budem imao pusku a ti budes imao tu svu tehniku a nemas pusku, dodjem ja sa puskom i uzmem ti svu tehniku i ako mi je cejf i ubijem te kaze ko je na konju? A moj stari zaludjen idejom komunizma i Jugoslavije vjerovao je da ce nas JNA cuvati, sta ces kad je i sam Predsjednik govorio izadjite na ulice setajte rata nece biti a srbadija vec poravnala selo Ravno. Upravu je bio taj covjek i bio je iskren, samo sto nije on dosao dosli su drugi i odveli mi oca i burazera u logor i to kao zadnje bijednike. Rekao sam sebi tada jos kao klinac da nikada u zivotu to sebi necu dozvoliti ako treba dostojanstveno i casno poginuti na kucnom pragu ali sa puskom u ruci a ne da nas vode u kojekakve logore kao stoku.
Citajuci tu i sjecajuci se svih stradanja nesto kontam kako je moguce da ta druga strana i dalje ima svoje stavove jasne i cvrste
Ako su mogli tako zestoko i samouvjerneo i hrabro da nas maltretiraju tjeraju i da 20 godina nakon toga isto to rade onda je najbolje da i mi Bosnjaci i svi koji ne misle isto uzvrate bistom mjerom
Imate vi bjesa u sebi pametujete i mi imamo bjesa i ostrine napretek a ne da sutimo i u toj sutnji dozvoljavamo da se mnogi od nas nadju obespravljeni ponizeni ostavljeni i sta sve ne
Naravno u toe moramo biti realni i cijelo vrijeme posmatrati stvari ne oprastai niciju drskost i ne davati pardon kada tako seru ali shvatiti da su mnogi od njih ucinili (mislim na Srbe) prilicno plemenite stvari kao da su se uplasili zlocina i nacina svog naroda i reagovali su od djelomice VUka Draskovica pa Cedo pa Natasa Zene u crnom svakog dana iznenade
DA bi mogli tako ispravno da reagujemo valja nam se ujediniti . Ujediniti ali ne nuzno u smislu SDA ujedinjenja fukare nego ujediniti pod zastavom nase drzave i nase slobode
Jer nismo ujedinjenji ne komuniciramo medjusobno ne postujemo se i ne uvazavamo nase zivotne puteve nevolja je neke od nas odvala u NJemacku neki su ponijeli na svojoj grbaci oziljke iz rata kao ti neki su jos u izb centrima neki su izb centre na jedvite jade zamjenili za kakav stancic
Tako da je bilo za kakvu akciju potrebno spoznati vlastito stanje i uzroke tog stanja biti posten prvo prema sebi pa i prema drugima
Sve u svemu situacija nije nimalo ruzicasta
- salik79
#1215 Re: Novi rat
A da im neko kaze da nikakve potpise oni nisu ni stavljali na sporazum!? PredsEdnik i glavnokomandujuci su im bili na svim medjunarodnim potjernicama za ratne zlocine.and wrote:
СНСД
"Република Српска старија је од БиХ за чији 'опстанак' и очување се залаже СДА", поручили су из СНСД-а, реагујући на данашње саопштење СДА у којем позивају предсједника Републике Српске Милорада Додика да повуче приједлог о одржавању референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, јер су те институције, како кажу, у надлежности БиХ, а не ентитета, те да "свако задирање ентитета у компетенције државе представља грубо кршење Дејтонског мировног споразума".
Из СНСД-а подсјећају СДА да је БиХ 1995. године БиХ састављена у Дејтону и то од ентитета који су формирани прије мировне конференције, што пише и у самом Уставу.
У саопштењу се истиче и да је правосуђе по Дејтонском мировном споразуму, као и по Уставу БиХ, који је дио тог споразума, у искључивој надлежности ентитета, и да то у СДА веома добро знају.
"Зато Република Српска, која је дио свог суверенитета и субјективитета у име мира унијела у БиХ има право да своје грађане пита шта мисле о кршењу тог истог Споразума противправним наметањем закона и институција у БиХ, попут Суда и Тужилаштва", наводи се у саопштењу СНСД-а.
Да су 1995. године инсистирали да правосуђе буде на нивоу БиХ, истичу из СНСД-а, Република Српска ни тада не би ставила свој потпис на споразум.
"Зато правосуђе и јесте остало у надлежности ентитета, а не БиХ. Једине институције које већ годинама раде против Устава БиХ су управо Суд и Тужилаштво, јер су на силу инсталисане, иако их нема у Уставу БиХ", наглашава се у саопштењу из СНСД-а.
-
hajducka travica
#1216 Re: Novi rat
Na znanje i ravnanje.Srpska rezolucija
08. jul 2015. u 15.44
Britanci prave rezoluciju, pa rusi slali svoj predlog pa rekoh vreme je da i mi napravimo svoju rezoluciju koju ne mora usvojiti UN dovoljno je da je mi ispostujemo.
Rezolucija glasi.
Onaj dan kada kinezi roknu prvi amero brod da se u roku od sedam dana raspise referendum o nezavisnosti RS i objavi mobilizacija u RS i Srbiji sa najavon brzog vojnog vracanja Svete Srpske Zemlje KiM u okvire Ujedinjene Srbije.
Amin
-
junior3
#1217 Re: Novi rat
De vi meni recite kakva je situacija sa onim babinim u Kladuši? Koliko ih uopšte sad ima i gdje bi oni pušku okrenuli, kontam sad na Srbe, al' ajde znaj. 
- Gojeni H
#1218 Re: Novi rat
Vazda bilo. Jado pokusava da diskredituje ucesnika zato sto je navodno iz dijaspore, a ono rat gledalo iz Ljubljane.Patriotska_Liga wrote:Salonci laju, karavane prolaze.
Drugi jado u vrijeme rata posmatrao Rajvosa s visine, uzivajuci u planinskom zraku i zvuku 155-ice.
Ali, i mogu samo lajat'.
-
sumirprimus
#1219 Re: Novi rat
to je cisto iz nemoci kad za kontraargument uzimas,dijasporu,il sanĐaklije..
djecak vice forumski generali,a tmao se kune daj ziva istina da su saudijci upotreijbili neutronsku bombu.ima i snimak na jutjubu,naravno ruski klip,rusi to su oni supci,sto juce sprijecise rezoluciju o srebrenici.a jok nisu oni ba dijasora je krivaaaa.
djecak vice forumski generali,a tmao se kune daj ziva istina da su saudijci upotreijbili neutronsku bombu.ima i snimak na jutjubu,naravno ruski klip,rusi to su oni supci,sto juce sprijecise rezoluciju o srebrenici.a jok nisu oni ba dijasora je krivaaaa.
-
Bodkin
#1220 Re: Novi rat
Kakav sjeban narod kad se na rat lozi. Bice kao u filmu rane. Cijeli zivot lozenje na rat i onda ce zapucati kad budete imali 50
-
sumirprimus
#1221 Re: Novi rat
ma ko hoce rat u kuci mu bio.Bodkin wrote:Kakav sjeban narod kad se na rat lozi. Bice kao u filmu rane. Cijeli zivot lozenje na rat i onda ce zapucati kad budete imali 50
samo pravit se bekan i mislit kako zivimo u skandinaviji i da za komsije imamo svicarce ne ide jebga.
sve je ovo fino krasno divno bajno.zivi radi,uci,skoluj djecu,bav se sportom.al neda vrag mira...
-
Bodkin
#1222 Re: Novi rat
Skandinavci se klali vise od nas al dobro. Jedno je biti oprezan, a drugo drkati na novi rat i prizivati ga. Vidim i planovi se razbacuju
- mO k3
#1223 Re: Novi rat
kad god zapne negdje dijaspora je krivasumirprimus wrote:to je cisto iz nemoci kad za kontraargument uzimas,dijasporu,il sanĐaklije..
-
sumirprimus
#1224 Re: Novi rat
eh eh klali sa za vrijeme ragnara lotbroka.Bodkin wrote:Skandinavci se klali vise od nas al dobro. Jedno je biti oprezan, a drugo drkati na novi rat i prizivati ga. Vidim i planovi se razbacuju
ovo ovde bog te mazo kad premotas film...imal generacije da nije ocesana.nemam ni jedan argument protiv pogleda ispod obrva a daj logican i racionalan..
-
sumirprimus
#1225 Re: Novi rat
nije kriva dijaspora,krivi smo sami sebi,jer smo...pa da ne nabrajam i ne generaliziram..mO k3 wrote:kad god zapne negdje dijaspora je krivasumirprimus wrote:to je cisto iz nemoci kad za kontraargument uzimas,dijasporu,il sanĐaklije..