Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bullet Tooth Tony

#1201 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bullet Tooth Tony »

Dozer wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Dozer wrote:Zavisi kakav stan. Ali, u Sarajevu je, realno, tesko rentati stan s rezijama za manje od 500-600 KM. Ako to nije fina rata za kredit, jbg onda...
Stan na grbvici sa rezijama je oko 500 KM (u dobrom stanju, renoviran sa jednom spavacom sobom + dnevni boravak) ... Taj isti stan da kupis, nema sanse da ti rata bude ispod 900 KM ... :)
Zavisi od otplatnog perioda i kamate, kao i cifre koja se dize.
Ma nema sanse nikako ! ... Govorimo o kreditu bez ucesca sa placanjem admin troskova onoga koji dize kredit .... znaci rata da bude 400 KM (jer ces rezije placati i u stanu kojeg kupis ) .... Minimalno ti rata moze biti oko 600 KM i to pod uslovom da imas 30 godina ili manje sa najvecim rokom otplate od 360 mjeseci ...

Na grbavici je stan oko 110 hiljada jel tako ? fin , recimo renoviran stan :)
Last edited by Bullet Tooth Tony on 09/07/2018 14:52, edited 1 time in total.
sheilak

#1202 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sheilak »

Dozer wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Dozer wrote:Zavisi kakav stan. Ali, u Sarajevu je, realno, tesko rentati stan s rezijama za manje od 500-600 KM. Ako to nije fina rata za kredit, jbg onda...
Stan na grbvici sa rezijama je oko 500 KM (u dobrom stanju, renoviran sa jednom spavacom sobom + dnevni boravak) ... Taj isti stan da kupis, nema sanse da ti rata bude ispod 900 KM ... :)
500 mjesecno je = 6.000 godisnje x 20 godina = 120.000
To se za 120.000 ne moze kupiti 60-70 kvadrata? Naranvo da moze. Ali, tu se opet dolazi u ono preseravacko - lokacija.
Na Dobrinji ces za ove pare naci i 80, pa i 90 kvadrata.
Ako tako gledas mozes i u hadzicima onda (r)
mistek

#1203 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mistek »

I evo moja računica:
Režije 300 KM
Karta prevoz 50KM
Hrana 700KM
Gorivo 100KM
Registracija i održavanje 100KM
Higijenske potrepštine 100KM
Odjeća 150KM
Godišnji 150KM
Vikend izleti 50KM
Rođendani, gosti 50KM
Izlasci 200KM

Eto, to je oko 2.000KM. Nije uračunato sve, dodaj još 10-20%, dodaj kredit, ali preko tog je već zajebancija. I svaku stavku ću opravdati ako treba šta, gdje, kako :D

I meni lično ne treba ni ovoliko. Nemoguće je naći prosječan mjesec gdje ću nabiti 200KM izlazaka (možemo žena i ja 10 puta izaći taj mjesec), plus otići na rođendan/goste da naberem ovo, plus otići na vikend izlete. Jednostavno, ovo gore mi je da ne razmišljam ni o čemu :-D
Dozer

#1204 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

sheilak wrote:
Dozer wrote: 500 mjesecno je = 6.000 godisnje x 20 godina = 120.000
To se za 120.000 ne moze kupiti 60-70 kvadrata? Naranvo da moze. Ali, tu se opet dolazi u ono preseravacko - lokacija.
Ne razmisljamo svi isto...

Nekome je bitnije da ima 40 kvadrata za 120.000 blizu M. Dvora, i da se onda u njima nagurava s djetetom ili djecom (ali, bitno je reci da se zivi u centru, jel'te), a nekome je draze i bitnije da ima komoditet za iste pare i da djeca imaju svoje sobe.
mirsek

#1205 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Dozer wrote:Ja vec rekoh - rentanje je bacanje para. Bukvalno.
Bolje je davati istu cifru za ratu za stan, nego za rentanje.
Nije bacanje para ako je ljudima vaznije da nemaju stres od tog kredita, stvar licne preference.
Cisto matematicki jest rentanje gubitak, e sad zivis li za matematiku ili za sto opusteniji a sto normalniji zivot. Ako je ovo drugo onda ces vagati izmedju rentanja i kupovine.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1206 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

mirsek wrote: Nisam mislio na cistu matematicku ustedu poslije 20-30 godina.
Sve naravno zavisi od uslova i licnih preferenci osobe , ako imas porodicni stan/kucu nije neophodno kupiti vlastiti stan pogotovo ako ti rata na mjesecnom nivou masakrira budzet, isto tako isplati li se grcati u kreditima 20-30 godina da bi se kupio stan, jel bas neophodno. Takodjer evo u onom mom primjeru moze li se recimo stediti 20 godina po 300 KM mjesecno tj. 3600 KM godisnje pa za 20 godina imas 72 000 KM ustedjeno i onda dignes kredit od 30 000-40 000 KM i kupis stan/kucu od 110000 KM ili ih potrosis/ulozis u nesto drugo.
Nekome je previse stresan taj teret zaduzenja od 20-30 godina a pogotovo ako nisi na budzetu.
Pa, ako imaš, to je nešto drugo.
Stan/kuća će mi trebati i za 20-30 godina, a ako ga već otplatim, onda je moj, pa neću više imati taj trošak. Poslije, kad platežna moć bude još slabija, dođe na naplatu ta ''ušteda'' rentanja stana.
Mislim da niko živ ne štedi tako. Ako me šta život naučio, to je da sve što ostavim u prethodna dva mjeseca, ode na neplanirani trošak u tom trećem mjesecu. Jednostavno, nepisano pravilo.
Uštedio sam 20 k sa sadašnjom suprugom koje sam dao za stan uz dodatna sredstva iz kredita. Stan namješten isto gotovinom. Kredit gotov 2024. Bio sam i podstanar, tuđe :-?
Bullet Tooth Tony

#1207 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bullet Tooth Tony »

Dozer wrote:
sheilak wrote:
Dozer wrote: 500 mjesecno je = 6.000 godisnje x 20 godina = 120.000
Ne razmisljamo svi isto...

Nekome je bitnije da ima 40 kvadrata za 120.000 blizu M. Dvora, i da se onda u njima nagurava s djetetom ili djecom (ali, bitno je reci da se zivi u centru, jel'te), a nekome je draze i bitnije da ima komoditet za iste pare i da djeca imaju svoje sobe.
Ma ne mozes ni i u Hadzicima jer je u Hadzicima onda rentanje 150 KM .... jesam ja jedini lud ovdje jbt ?? :zoka: :zoka:
Dozer

#1208 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

mirsek wrote:
Nije bacanje para ako je ljudima vaznije da nemaju stres od tog kredita, stvar licne preference.
Cisto matematicki jest rentanje gubitak, e sad zivis li za matematiku ili za sto opusteniji a sto normalniji zivot. Ako je ovo drugo onda ces vagati izmedju rentanja i kupovine.
Izvini, ali o kakvom stresu kredita pricas...?

Ako dajes vec 600, onda je valjda logicnije da ih dajes za nesto svoje, a ne tudje.
Davati 600 za kiriju i rezije ili 600 za ratu kredita - u cemu je tacno razlika i u cemu se tu ogleda stres? U mogucem gubitku posla? Pa posao mozes izgubiti i kao podstanar, i eto te na ulici. Ne kontam ja ove matematike, Tita mi :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1209 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

E, ali onda ćeš živjeti pod mostom, a nemaš kredit na leđima :mrgreen:
Ozbiljno, rizik je sve u životu, ali ako se ne upustimo, onda nismo sposobni i ne vjerujemo u svoje mogućnosti.
mirsek

#1210 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Dozer wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
500 mjesecno je = 6.000 godisnje x 20 godina = 120.000
To se za 120.000 ne moze kupiti 60-70 kvadrata?
Naravno da moze. Ali, tu se opet dolazi u ono preseravacko - lokacija.
Na Dobrinji ces za ove pare naci i 80, pa i 90 kvadrata. I svako pametan ce prije uzeti vise kvadrata za manje love, nego manje za vise, jer ce s vise kvadrata rijesiti i eventualno nadolazece sirenje prorodice.
Moze se kupiti stan od 60-70 m2 za 120 000 KM i to solidan.
A kamata za 20-30 godina koja te dodje preko 50% vrijednosti kredita ? :D
Znaci na kredit od 120 000 KM si platio najmanje 60 000 KM kamate zato sto si ga uzeo u tom trenutku.
Dozer

#1211 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

I ne trudimo se onda ni za sta pretjerano. Meni je to bahacenje, ali nekome ocito nije. Jbg, ne razmisljamo isto, kako vec rekoh.

Ovo je sve kao i gornji primjer Passata od 60.000 na platu od 3.000, od cega se onda daje 1.500 na ratu kredita za auto.
Zasto Passat? Furka? Ganjanje "nivoa"? Sta je poenta davanja tolike cifre za nov auto kada se za duplo manje moze takodjer kupiti nov auto, iste velicine, npr. Corolla (max, 37.000), ili nesto skuplja Insignia (do 45.000), ili gomila drugih modela?
mirsek wrote: Moze se kupiti stan od 60-70 m2 za 120 000 KM i to solidan.
A kamata za 20-30 godina koja te dodje preko 50% vrijednosti kredita ? :D
Znaci na kredit od 120 000 KM si platio najmanje 60 000 KM kamate zato sto si ga uzeo u tom trenutku.
Sve je to tacno. Ali, ako si u to usao s 25-30, s 50+ imas svoje, obezbijedjen si. Sta imas u tim godinama ako si do tada bio podstanar? Most?
Last edited by Dozer on 09/07/2018 15:08, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1212 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Ima nešto što se izvučava na ekonomiji i što se zove vremenska vrijednost novca.
Ili ćemo reći da su i poslovni subjekti budale kad se zavaljuju i uzimaju kredite za svoje poslovne poduhvate?
Nemoguće je za sve imati gotov novac, to tako danas u svijetu ne funkcioniše.
Vrijeme je i previše skup i nepovratan resurs da bi se trošilo na čekanje dok prikupiš određenu svotu novca za nešto, bilo to kupovina stana ili pak finansiranje nekog poslovnog poduhvata.
Dozer

#1213 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Zato i postoje krediti. I ja cijelo vrijeme o tome i pricam.
mirsek

#1214 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Tomahawk11 wrote:E, ali onda ćeš živjeti pod mostom, a nemaš kredit na leđima :mrgreen:
Ozbiljno, rizik je sve u životu, ali ako se ne upustimo, onda nismo sposobni i ne vjerujemo u svoje mogućnosti.
Mogao bi ti marketing kampanje za banke da radis :D .
Edin25

#1215 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Edin25 »

Dozer wrote:
mirsek wrote:

Ako dajes vec 600, onda je valjda logicnije da ih dajes za nesto svoje, a ne tudje.
Davati 600 za kiriju i rezije ili 600 za ratu kredita - u cemu je tacno razlika i u cemu se tu ogleda stres? U mogucem gubitku posla? Pa posao mozes izgubiti i kao podstanar, i eto te na ulici. Ne kontam ja ove matematike, Tita mi :D
Sad bas hocu da ga pitam kakav je to stres.
Konta on zivi kod Mehe par mjeseci da ce ga Meha pustit dzaba par mjeseci :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1216 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

mirsek wrote:
Tomahawk11 wrote:E, ali onda ćeš živjeti pod mostom, a nemaš kredit na leđima :mrgreen:
Mogao bi ti marketing kampanje za banke da radis :D .
I to uče ljude na ekonomiji. Klijentela to obično tumači....vidi nega, konta ja levat, prodaje mi m.... pod bubrege.
Realno, tako stoje stvari, prosječan čovjek misli da je sve to šuplja i fora za uvaljivanje kredita, što s jedne strane i jeste, ali je i nepobitna istina.
Ne, ne prodajem, odnosno ne radim u marketingu, ne bih imao živaca biti između banke i klijenta i svih podmetanja nogu koje obje strane rade.
mirsek

#1217 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Dozer wrote:
mirsek wrote:

Pa prvo nisi dodao rezije i na 600 KM kredita.
Ako izgubis posao kao podstanar odes u manji ili dalji i jeftiniji stan a ako izgubis posao sa kupljenim stanom koji otplacujes, izgubis stan ili osijedis trazecu nacin da platis ratu i nekako prezivis.
Jel lakse preci u manji stan od 250-300 KM plus manje rezije umjesto 400-450 KM sa vecim rezijama ili je lakse naci svaki mjesec 720 KM kad si ostao bez posla (a mozda i tog novog stana) ?
Dozer

#1218 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Iskreno, na ovakvim temama na kojima se prica o nekim zivotnim stvarima, ja bih zaista sugerisao da svako ko pise na pocetak svog posta u zagradu stavi svoje godine starosti.
mirsek

#1219 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Edin25 wrote:
Sad bas hocu da ga pitam kakav je to stres.
Konta on zivi kod Mehe par mjeseci da ce ga Meha pustit dzaba par mjeseci :D
Naravno, lakse je ostati bez posla a rata od 720 KM te ceka naredni mjesec, cista logika. :thumbup: :D
Dozer

#1220 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

mirsek wrote: Pa prvo nisi dodao rezije i na 600 KM kredita.
Ako izgubis posao kao podstanar odes u manji ili dalji i jeftiniji stan a ako izgubis posao sa kupljenim stanom koji otplacujes, izgubis stan ili osijedis trazecu nacin da platis ratu i nekako prezivis.
Jel lakse preci u manji stan od 250-300 KM plus manje rezije umjesto 400-450 KM sa vecim rezijama ili je lakse naci svaki mjesec 720 KM kad si ostao bez posla (a mozda i tog novog stana) ?
OK. I sta ces onda kad dodjes u pedesete, kad odes u penziju?

Jarane...ja tebi predlazem da se odmah roknes i tako izbjegnes svaki moguci rizik u zivotu :lol:
Ili idi negdje u sumu i sklepaj sebi kakvu brvnaru. Tamo nema rezija :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1221 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Chmoljo »

ja sam prije par mjeseci bio pred podizanjem šesterocifrenog kredita. srećom, odustao na vrijeme.

nisu svakome prilike iste da se može tek tako uvaliti. žalim svaku podstanarsku marku, ali situacija nije takva da se može svaki mjesec zaraditi tačno određen iznos potreban za otpatu kredita i životne troškove.

u toj situaciji je daleko fleksibinija situacija biti podstanar. jer se uvijek može u nevolji otići kod porodice i otrpiti taj krizni period.

jasno je da treba stisnuti i upustiti se u kredit, i da nikada nije jednostavno to uraditi. nikada se neće kockice sve posložiti i kredit se sam dići. ali nije svako radno mjesto isto, firma, budućnost u njoj, kratkoročni i dugoročni planovi porodica.

zato malo umara priča ljudi koji kažu: odmah kupujte stan! ko da ja prvi to ne bih.

ali ugovor o zakupu se može otkazati, ugovor o kreditu baš i ne prvih 20 godina :D
SHTEVELEC

#1222 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SHTEVELEC »

Pa prvo nisi dodao rezije i na 600 KM kredita.
Prije par godina sam bio u banci da se raspitam za stan - nije me interesovala suplja prica oko kamate ove, kamate one, jednostavno da dignem 100K na 25-30 godina kolika je rata. Elem, na uzetih 100K je tada (prije par godina) bilo da se vraca 240K. Onda fino skontam da cu zivjet' jos cirka 40 godina (haj neka bude 500 mjeseci) i da rentam stan do kraja zivota (300-350KM mjesecno, Dobrinja, 52m2, nikad ne bih trazio nista blize gradu) izadje 175K. Zasto da kupujem stan i dajem 70K vise? Da mi ostane? Sta ce mi, nece me zakopat' u njemu
Dozer

#1223 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Pa, mi i pricamo o tome da neki par ima stabilna primanja. AKo se za bilo sta danas moze reci da je stabilno u tom smislu... Ni drzavne jasle nisu bas tako satbilne kako neki misle.
mirsek

#1224 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Dozer wrote:Zato i postoje krediti. I ja cijelo vrijeme o tome i pricam.
Postoje krediti i postoji cijena dizanja kredita , kao sto tomahawk rece vremenska vrijednost novca. Tvoje je da procijenis da li ti je nesto trenutno toliko potrebno da si spreman da se dobrano zaduzis zbog toga na dvije ili tri decenije.
Ja nisam spreman na to, radije cu da rentam nego da 30 godina razmisljam o ratama i o tome kako cu izgubiti stan ako ostanem bez posla.
Ako imamo u domacinstvu ukupno 4000-5000 KM mjesecno onda bih se odlucio da kupim stan.
mirsek

#1225 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Chmoljo wrote:ja sam prije par mjeseci bio pred podizanjem šesterocifrenog kredita. srećom, odustao na vrijeme.

nisu svakome prilike iste da se može tek tako uvaliti. žalim svaku podstanarsku marku, ali situacija nije takva da se može svaki mjesec zaraditi tačno određen iznos potreban za otpatu kredita i životne troškove.

u toj situaciji je daleko fleksibinija situacija biti podstanar. jer se uvijek može u nevolji otići kod porodice i otrpiti taj krizni period.

jasno je da treba stisnuti i upustiti se u kredit, i da nikada nije jednostavno to uraditi. nikada se neće kockice sve posložiti i kredit se sam dići. ali nije svako radno mjesto isto, firma, budućnost u njoj, kratkoročni i dugoročni planovi porodica.

zato malo umara priča ljudi koji kažu: odmah kupujte stan! ko da ja prvi to ne bih.

ali ugovor o zakupu se može otkazati, ugovor o kreditu baš i ne prvih 20 godina :D
Tako nekako. :thumbup:
Post Reply