Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aratet

#1201 Re: Danasnji "feminizam"

Post by aratet »

dobojlija81 wrote:
aratet wrote:Zene ne mogu na ratnu liniju "kao muskarci" jer ne mogu fizicki da izdrze te napore, ali ima i u vojsci drugih mjesta za zene.
Zene su sve vise ukljucene u vojske i nihov broj konstantno raste.
U IDF-u 90% pozicija je otvoreno za zene, a one se prijavljuju i popunjavaju na nesto vise od 60%.
deder ti nama malo o Izraelu nisi dugo :D
10% svih vojnika Ruske Federacije su zene, 15% francuskih vojnika.
S4mpion

#1202 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

KB9 wrote:ravnopravnost i jednakost se izjednace kod naroda upravo zbog toga sto veliki broj modernih feministkinja izjednacava te pojmove u cilju da bi zene bile ko muskarci i muskarci ko zene u svim sferama drustva i zivota, bravo, fino sto je neko to primjetio
Kad žena treba istovarit tonu uglja, potegne se argument jednakosti.

Kad muškarac zbog tog treba dobit veću platu, poteže se argument ravnopravnosti. :mrgreen:
Mohamad Sissoko

#1203 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mohamad Sissoko »

Ili 'vako :mrgreen:

Image
Juni

#1204 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Juni »

Šta sam se ja cumura svojevremeno nanosala!
pošto odavno ne lozimo nisam u toku:
jel ovo zezancija neka ili je danas fakat tako tj.dodje tona cumura i muskarac sam unosi ne pomignu mu ni zena, ni starija djeca obs pola, eventualno komšije, jarani, rodjaci?
Mislim, ako e muško nije ratni zločinac! I 5 kg cumura je isto teško ko 5 kg perja, ili?
hAZNADAR

#1205 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

fazer wrote:Sve dok zene ne budu morale ici na ratne linije poput muskaraca u ratnim situacijama, nema smislma govoriti o feminizmu. Nadam se da ce SAD prve to uciniti obveznim.
Iskreno govoreci zene niti prave ratne situacije niti potrebe za linijama.
Kada bi vladale svijetom - svijet bi sugurno bio bolje mjesto.

I da, naravno - feminism sucks. :nasolji1:
dobojlija81

#1206 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dobojlija81 »

ma 90 % žena prije ce za šefa izabrat muškarca nego ženu
piupiu

#1207 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:

Slažem se s tobom - osim oko jedne stvari, u društvima gdje postoji odsustvo vladavine prava, žene su po pravilu dodatno diskriminisane. Bez izuzetka. A činjenica je da su u Bosni svi u banani i da se boriti treba zajednički.
Ta se teza vjecito provlaci a niko da dokaze, argumentuje, iznese statistike,...
Ajoooj, hAZNADAR, pa ne pišemo eseje ovdje da svaki post moramo referirati na izvor. :D :lol:

Te statistike čovjek ili prati ili ne prati, one stalno izlaze, rade ih UN, HRC, OECD, MMF, WEC, ne znam ko ih ne radi.

Evo:
Violence against women and klix

Violence against women and klix is a global issue with 1 in 3 women across the world experiencing violence. (London School of Hygiene & Tropical Medicine, 2013)

Statistics show that the abuser is usually someone the woman knows: 38% of all murdered women are killed by their partner. (London School of Hygiene & Tropical Medicine, 2013)

Of all women killed globally in 2012, it is estimated that almost half were killed by a partner or relative compared to less than 6% of men (United Nations Office on Drugs and Crime, 2014)

In a 2012 study 92% of women reported experiencing some form of sexual violence in public spaces in their lifetime. 88% reported experiencing some form of verbal sexual harassment. (UN Women, 2013)

Over 700 million women alive today were married when they were under 18, and of those some 250 million were married before they were 15. (UNICEF, 2014)

Around 1 in 10 (120 million) klix worldwide have experienced sexual violence at some point in their lives. (UNICEF, 2014)

An estimated 133 million klix and women have experienced some form of female genital mutilation in Africa and the Middle East, where the practice is most common. (UNICEF, 2014)

A European Union survey showed that 34% of women with a health problem or disability had experienced violence by a partner in their lifetime, compared to 19% per cent of women without a health problem or disability. (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014)

Globally, women make up just 22% of parliamentarians. (Inter-Parliamentary Union 2014)

In August 2015, there were 11 women serving as Head of State and 13 as Head of Government. (UN Women calculation based on information provided to Permanent Missions to the United Nations)

In August 2015 there were 37 countries in which women make up less than 10% per cent of parliamentarians. (Inter-Parliamentary Union and UN Women, 2015)

In January 2015, only 17% of government ministers globally were women. (Inter-Parliamentary Union, 2015)

In January 2015, 41 single or lower houses were composed of more than 30% women, including 11 in Africa and 9 in Latin America. Out of these countries, 34 had applied some form of quota. (UN Women calculation, 2015)

Women controlling their own livelihoods

Women spend at least twice as much time as men on domestic work, and when all work – paid and unpaid – is considered, women work longer hours than men. (The World’s Women 2010: Trends and Statistics)

International evidence shows that increasing the share of household income controlled by women changes spending in ways that benefit children. (World Bank, 2012)

In 2013, the global employment-to-population ratio was 72% for men and 47% for women (International Labour Organization, 2014)

Worldwide women are paid less than men, in most countries earning on average 60 - 75% of men’s wages. (World Bank Gender Data Portal, 2015)

Women bear disproportionate caring responsibility for children, the elderly and the sick, spending twice to ten times more time a day on unpaid care work than men. (World Bank, 2012)

Women are more likely than men to work in informal employment. In South Asia, over 80% of women in non-agricultural jobs are in informal employment, in sub-Saharan Africa, 74%, and in Latin America and the Caribbean, 54%. (UN Women, 2015)

In a study of 173 countries 155 have at least one legal difference restricting women’s economic opportunities. Of those, 100 have laws that restrict the types of jobs that women can do, and in 18 husbands can prevent their wives from accepting jobs. (World Bank, 2015)

Women farmers control less land than men. Less than 20% of landholders are women. (Food and Agriculture Organization, 2011)

Bringing women’s wages into line with men’s would add $28 trillion to global GDP (McKinsey Global Institute, 2015).

Peace and conflict

Only 4% of signatories in 31 major peace processes between 1992 and 2011 were women: 2.4% of chief mediators, 3.7% of witnesses and 9% of negotiators were women. (UN Women, 2011)

7.4% of countries have had female heads of states over the last 50 years. (World Economic Forum, 2013)

Out of 585 peace agreements from 1990 to 2010, only 92 contained any reference to women (International and Comparative Law Quarterly, 2010)

When women are involved the probability of a peace agreement lasting at least two years is increased by 20 per cent, and 15 years by 35 per cent. (Preventing Conflict, Transforming Justice, and Securing the Peace: A Global Study on Implementation of Security Council resolution 1325, 2015)

In 2015, 90 per cent of police personnel and 97 per cent of military peacekeepers were men. (UN Security Council, 2015)

Only two per cent of aid to conflict-affected states in 2012 and 2013 targeted gender equality, and only $130 million out of almost $32 billion of total aid went to women’s equality organisations. (Preventing Conflict, Transforming Justice, and Securing the Peace: A Global Study on Implementation of Security Council resolution 1325, 2015)

https://www.womankind.org.uk/policy-and ... n's-rights
“The International Monetary Fund (IMF) recently found that countries with higher income inequality also tend to have larger gaps between women and men in terms of health, education, labour market participation, and representation in institutions like parliaments,” it said. “The gender pay gap was also found to be higher in more unequal societies. It is worth noting that 53 of the world’s richest 62 people are men.”

"This wage stagnation and disparities also has a large gender component—with women losing out, Oxfam reported. “Women make up the majority of the world’s low-paid workers and are concentrated in the most precarious jobs,” they said.

http://www.alternet.org/economy/most-sh ... on-poorest
Evo, s UN-ovog sajta, podaci o nasilju nad ženama. Šturi su, jer se očigledno to statistički i ne prati konzistentno u svim društvima - ali i letimičan pogled na tabelu ti pokazuje da je u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju daleko viši procenat zlostavljanih žena, što ukazuje na sve i svašta - i na kulturu, i na zakonske okvire i na nesankcionisanje nasilja, itd. Tu ćeš naći i podatke o udavanju maloljetnih djevojčica protiv njihove volje, koji su još uvijek zapanjujući za savremeni svijet.

http://unstats.un.org/unsd/gender/vaw/

Glavni problem u drustvu nije pravo koliko je siromastvo i nezaposlenost. Ono malo poslova sto ima - nema zabranu, ogranicenja po pitanju spola.
Siromaštvo i nezaposlenost (uz obrazovanje i kulturu), su glavni uzroci nasilja i diskriminacije...
Connaisseur Karlin

#1208 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Jednog lijepog dana moja porodica ode na kampovanje. Prvi put, niko od nas nema iskustva u tome, naslusali se prica i savjeta, kupili sator i autom sa malom djecom dodjosmo u kamp u Hrvatskoj. I onda nastupi nekoliko sati haosa gdje se ne zna gdje ko udara. Gledamo u upustvo ali ne kontamo gdje koja spaga, gdje koji klin, gdje spavaona, na koju stranu okrenuti,.. plus usput se ogladnilo, djeca upisana i pomamljena a jedno i bolesno, i zena i ja pametni i znamo sve a usput se i unervozili pa ljuti,..
I onda spontano bez ikakve prisile, bez ikakvog dogovora, bez ikakvog plana,... ja preuzmem postavljanje satora sam, usput otvorim stolice i formiram plinsku bocu i kuhalo da se moze skuhati, napusem dusek,.. a zena preuzme pravljenje rucka i djecu. Ona drage volje preuzem rucak i djecu a ja drage volje preuzmem sve ostalo. I zavrsismo posao.
Poslije pricali o tome i slozili se da nije u pitanju tradicionalna raspodjela obaveza vec afinitet i volja. Isti sistem se oslikava i u svakodnevici bez satora,.. gdje svako malo imas situacije gdje moras timski nesto uraditi - ali raspodjela po sistemu volje i afiniteta.
Ono sto hocu reci je sljedece:
Kako god treba prerasti tradicionalni pristup u vezi, porodici, radnom trzistu,.. - tako treba prerasti i malogradjanski trend koji neki zovu feminizmom. Odredjenu biologiju u nama treba prihvatiti i sv ete afinitete ravnopravno potovatii tretirati. Koliko god treba respektovati musko snalazenje, snagu,.. toliko i skrb oko djece. Tako da jedna domacica koja brine oko djece i koja je sama to prihvatila - zasluzuje mozda i vece priznanje, medalju, respekt,.. negoli covjek koji radi cijeli dan, zaradjuje za kruh i usput rjesava tehnicke probleme u kucanstvu. Ali bicemo tolerantni pa cemo sve gledati kroz prizmu ravnopravnosti.
oboje ste jako losi u planiranju,zato raspodjeite poslove koje najbolje znate,kad plan propadne :D

da je supruga imala bolje tehnicko iskustvo,ti bi joj bio asistent ili eventulano odeo djecu negdje da jedu :D

ne mozes svojim primjerom insisitarti da ste vas dvoje u doticnoj situaciji podjelili uloge jer to tako spontano i najprirodnije ;-)
HAVANA

#1209 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HAVANA »

Pa normalno da se uzima svoj primjer.Ja ciji cu? :D Ima stvari koje su za musko i tacka.Ima koje su za zensko i tacka.Nema tu nista lose.Normala.Prva moja ne bi ni u ludilu radila sta ja uradim.Nit treba.Ja ne bi ni u ludilu sta ona uradi.Nit me interesuje nit hocu.Kad se slozne ruke sloze...sve se moze.Da ja fol nesta brljam i spremam po kuci,kuham...cisti gubitak vremena.Dragocijenog.Da je ona recimo juce otisla umjesto mene i kupila i skontala sta sve treba...pa prevukla 350kg ljepila,30m2 plocica,dasku,k ventile,sifone,razdjeljnike centralnog grijanja,zajebavala se sa majstorima,montirala kuhinju uz sto usputnih problema...Naravno da nece,nije luda.Valjda je normalno da onda i ja dodjem u cistu i veselu kucu,djeca sita,ja imam sta pojest.Napravi nam kafu,ususka me dekicom...Pa onda ono hinjski ko zensko... ubijedi me kako je divna ova kuhinja...pa ide slika...pa stepenice...pa ide slika,lampa,namjestaj...Pa ja rondam fol necu, a na kraju sve bude po njenoj zelji i pravcu uredjenja.I nek bude,necu se ja sa storom jebavat i bojom kuhinje i rasporedom rerne i masine za sudje.Otkud znam.Ne znam je ni upalit.I nek ne znam.Znam je zaradit.Zajedno sa njom.Nikad musko i zensko nece isti bit.I ne treba da budu.Sto vise licimo,u ovom ludom vremenu...sve vise gubimo.Porodica je stub svega.A zna se sta je porodica i ko kosi a ko vodu nosi.Porodica je svetinja.E ali ako mislite da u firmi isti posao obavljaju musko i zensko...a on vise placen,to ok.Treba mu jebat mater. :D Zene su ba super.Pustite ih da budu zene.Sta ce mi nafurana budala koja misli da sve sna i u svaki kurac se petlja?Ja bi to oCero davno. :D Mi smo opet budale totalne koje dobra i pametna zena upravi...I tako.
hAZNADAR

#1210 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:

Slažem se s tobom - osim oko jedne stvari, u društvima gdje postoji odsustvo vladavine prava, žene su po pravilu dodatno diskriminisane. Bez izuzetka. A činjenica je da su u Bosni svi u banani i da se boriti treba zajednički.
Ta se teza vjecito provlaci a niko da dokaze, argumentuje, iznese statistike,...
Ajoooj, hAZNADAR, pa ne pišemo eseje ovdje da svaki post moramo referirati na izvor. :D :lol:

Te statistike čovjek ili prati ili ne prati, one stalno izlaze, rade ih UN, HRC, OECD, MMF, WEC, ne znam ko ih ne radi.

Evo:
Violence against women and klix

Violence against women and klix is a global issue with 1 in 3 women across the world experiencing violence. (London School of Hygiene & Tropical Medicine, 2013)

Statistics show that the abuser is usually someone the woman knows: 38% of all murdered women are killed by their partner. (London School of Hygiene & Tropical Medicine, 2013)

Of all women killed globally in 2012, it is estimated that almost half were killed by a partner or relative compared to less than 6% of men (United Nations Office on Drugs and Crime, 2014)

In a 2012 study 92% of women reported experiencing some form of sexual violence in public spaces in their lifetime. 88% reported experiencing some form of verbal sexual harassment. (UN Women, 2013)

Over 700 million women alive today were married when they were under 18, and of those some 250 million were married before they were 15. (UNICEF, 2014)

Around 1 in 10 (120 million) klix worldwide have experienced sexual violence at some point in their lives. (UNICEF, 2014)

An estimated 133 million klix and women have experienced some form of female genital mutilation in Africa and the Middle East, where the practice is most common. (UNICEF, 2014)

A European Union survey showed that 34% of women with a health problem or disability had experienced violence by a partner in their lifetime, compared to 19% per cent of women without a health problem or disability. (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014)

Globally, women make up just 22% of parliamentarians. (Inter-Parliamentary Union 2014)

In August 2015, there were 11 women serving as Head of State and 13 as Head of Government. (UN Women calculation based on information provided to Permanent Missions to the United Nations)

In August 2015 there were 37 countries in which women make up less than 10% per cent of parliamentarians. (Inter-Parliamentary Union and UN Women, 2015)

In January 2015, only 17% of government ministers globally were women. (Inter-Parliamentary Union, 2015)

In January 2015, 41 single or lower houses were composed of more than 30% women, including 11 in Africa and 9 in Latin America. Out of these countries, 34 had applied some form of quota. (UN Women calculation, 2015)

Women controlling their own livelihoods

Women spend at least twice as much time as men on domestic work, and when all work – paid and unpaid – is considered, women work longer hours than men. (The World’s Women 2010: Trends and Statistics)

International evidence shows that increasing the share of household income controlled by women changes spending in ways that benefit children. (World Bank, 2012)

In 2013, the global employment-to-population ratio was 72% for men and 47% for women (International Labour Organization, 2014)

Worldwide women are paid less than men, in most countries earning on average 60 - 75% of men’s wages. (World Bank Gender Data Portal, 2015)

Women bear disproportionate caring responsibility for children, the elderly and the sick, spending twice to ten times more time a day on unpaid care work than men. (World Bank, 2012)

Women are more likely than men to work in informal employment. In South Asia, over 80% of women in non-agricultural jobs are in informal employment, in sub-Saharan Africa, 74%, and in Latin America and the Caribbean, 54%. (UN Women, 2015)

In a study of 173 countries 155 have at least one legal difference restricting women’s economic opportunities. Of those, 100 have laws that restrict the types of jobs that women can do, and in 18 husbands can prevent their wives from accepting jobs. (World Bank, 2015)

Women farmers control less land than men. Less than 20% of landholders are women. (Food and Agriculture Organization, 2011)

Bringing women’s wages into line with men’s would add $28 trillion to global GDP (McKinsey Global Institute, 2015).

Peace and conflict

Only 4% of signatories in 31 major peace processes between 1992 and 2011 were women: 2.4% of chief mediators, 3.7% of witnesses and 9% of negotiators were women. (UN Women, 2011)

7.4% of countries have had female heads of states over the last 50 years. (World Economic Forum, 2013)

Out of 585 peace agreements from 1990 to 2010, only 92 contained any reference to women (International and Comparative Law Quarterly, 2010)

When women are involved the probability of a peace agreement lasting at least two years is increased by 20 per cent, and 15 years by 35 per cent. (Preventing Conflict, Transforming Justice, and Securing the Peace: A Global Study on Implementation of Security Council resolution 1325, 2015)

In 2015, 90 per cent of police personnel and 97 per cent of military peacekeepers were men. (UN Security Council, 2015)

Only two per cent of aid to conflict-affected states in 2012 and 2013 targeted gender equality, and only $130 million out of almost $32 billion of total aid went to women’s equality organisations. (Preventing Conflict, Transforming Justice, and Securing the Peace: A Global Study on Implementation of Security Council resolution 1325, 2015)

https://www.womankind.org.uk/policy-and ... n's-rights
“The International Monetary Fund (IMF) recently found that countries with higher income inequality also tend to have larger gaps between women and men in terms of health, education, labour market participation, and representation in institutions like parliaments,” it said. “The gender pay gap was also found to be higher in more unequal societies. It is worth noting that 53 of the world’s richest 62 people are men.”

"This wage stagnation and disparities also has a large gender component—with women losing out, Oxfam reported. “Women make up the majority of the world’s low-paid workers and are concentrated in the most precarious jobs,” they said.

http://www.alternet.org/economy/most-sh ... on-poorest
Evo, s UN-ovog sajta, podaci o nasilju nad ženama. Šturi su, jer se očigledno to statistički i ne prati konzistentno u svim društvima - ali i letimičan pogled na tabelu ti pokazuje da je u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju daleko viši procenat zlostavljanih žena, što ukazuje na sve i svašta - i na kulturu, i na zakonske okvire i na nesankcionisanje nasilja, itd. Tu ćeš naći i podatke o udavanju maloljetnih djevojčica protiv njihove volje, koji su još uvijek zapanjujući za savremeni svijet.

http://unstats.un.org/unsd/gender/vaw/

Glavni problem u drustvu nije pravo koliko je siromastvo i nezaposlenost. Ono malo poslova sto ima - nema zabranu, ogranicenja po pitanju spola.
Siromaštvo i nezaposlenost (uz obrazovanje i kulturu), su glavni uzroci nasilja i diskriminacije...
Lijepo je sto si nasla izvore i umjesto linka stavila kilometarski citat - ali ovdje uglavnom razgovaramo o BiH sto se moze lijepo upratiti kroz cijeli tok teme. Evt spomenuta Evropa ili blize okruzenje. Znam ja za te UN podatke, i sam sam radio svojevremeno za Amnesty,.. ali ovdje je najvise rijec o BiH gdje se vecina slaze da nema vladavine prava.
Najveci dio tuzne statistike UN izvjestaja se odnosi na zemlje poput Afganistana, Bolivije, Etiopije,.. gdje zene ne smiju u skolu, Indije gdje se udovice izbacuju na ulicu ili africkih drzava gdje su silovanja svakodnevna pojava.

A ako mislis/te da je u BiH jednak stepen anarhije ili vladavine ne/prava - onda i to morate dokazati. Ponavljam - kao moderator bi trebala imati obzir u kojem toku ide tema. A ovdje je najvise akcent na BiH.
hAZNADAR

#1211 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote:
Jednog lijepog dana moja porodica ode na kampovanje. Prvi put, niko od nas nema iskustva u tome, naslusali se prica i savjeta, kupili sator i autom sa malom djecom dodjosmo u kamp u Hrvatskoj. I onda nastupi nekoliko sati haosa gdje se ne zna gdje ko udara. Gledamo u upustvo ali ne kontamo gdje koja spaga, gdje koji klin, gdje spavaona, na koju stranu okrenuti,.. plus usput se ogladnilo, djeca upisana i pomamljena a jedno i bolesno, i zena i ja pametni i znamo sve a usput se i unervozili pa ljuti,..
I onda spontano bez ikakve prisile, bez ikakvog dogovora, bez ikakvog plana,... ja preuzmem postavljanje satora sam, usput otvorim stolice i formiram plinsku bocu i kuhalo da se moze skuhati, napusem dusek,.. a zena preuzme pravljenje rucka i djecu. Ona drage volje preuzem rucak i djecu a ja drage volje preuzmem sve ostalo. I zavrsismo posao.
Poslije pricali o tome i slozili se da nije u pitanju tradicionalna raspodjela obaveza vec afinitet i volja. Isti sistem se oslikava i u svakodnevici bez satora,.. gdje svako malo imas situacije gdje moras timski nesto uraditi - ali raspodjela po sistemu volje i afiniteta.
Ono sto hocu reci je sljedece:
Kako god treba prerasti tradicionalni pristup u vezi, porodici, radnom trzistu,.. - tako treba prerasti i malogradjanski trend koji neki zovu feminizmom. Odredjenu biologiju u nama treba prihvatiti i sv ete afinitete ravnopravno potovatii tretirati. Koliko god treba respektovati musko snalazenje, snagu,.. toliko i skrb oko djece. Tako da jedna domacica koja brine oko djece i koja je sama to prihvatila - zasluzuje mozda i vece priznanje, medalju, respekt,.. negoli covjek koji radi cijeli dan, zaradjuje za kruh i usput rjesava tehnicke probleme u kucanstvu. Ali bicemo tolerantni pa cemo sve gledati kroz prizmu ravnopravnosti.
oboje ste jako losi u planiranju,zato raspodjeite poslove koje najbolje znate,kad plan propadne :D

da je supruga imala bolje tehnicko iskustvo,ti bi joj bio asistent ili eventulano odeo djecu negdje da jedu :D

ne mozes svojim primjerom insisitarti da ste vas dvoje u doticnoj situaciji podjelili uloge jer to tako spontano i najprirodnije ;-)
Naravno da mogu jer moja porodica je prosjecna i ne razlikuje se od ostalih - po sistemu raspodjele obaveza. I naveo primjer projekta gdje nismo mali iskustva gdje se i najbolje vide afiniteti.

A spomenucu jos jedna primjer. Svojevremeno sam bio ostao bez posla. Firma bankrotirala, bransa u krizi,.. i supruga je radila a ja nisam. Jedva sam stizao gledati druge poslove i slati molbe - od obaveza u kuci. Prvo mala djeca koja sticajem okolnosti su bila vise kuci tj ranije pokupljena iz skole, vrtica, drugo ciscenje i naravno - kad sam tu - naravno da cu napraviti i rucak. Pa ako sam kod kuce vec - zasto bi cekao zenu kada mogu i sam. Jamiea Olivera knjigu u ruke, par maminih recepata,.. i postao vrhunski kuhar.
Ono sto je najbitnije u ovoj prici je cinjenica da sam bio ponosan na sebe sto sam sve to mogao stici. I hvalio se u drustvu kako sam pazim djecu, skuham i sredim. Niko od Bosanaca me nije zezao, ismijavao,.. zbog toga. Definitivno je taj posao oko djece i kuce, hrane,... jednako vazan u jednoj porodici kao zaradjivanje para. Ako ne i vise.

Paradoksalno je da bi me svaka feminiskinja pohvalila zbog toga. Ali nedajBoze da ona to radi. Tolika kolicina fobije prema domacici i muskarcima samo asocira na mentalni problem.
A iskreno receno - mozda su operisane i od ljubavi. Cim neko ima oprez od svog voljenog, pazi da ne bude iskoristena, spominje ekonomsku zavisnost,... tu ljubavi nema.
piupiu

#1212 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote: Slažem se s tobom - osim oko jedne stvari, u društvima gdje postoji odsustvo vladavine prava, žene su po pravilu dodatno diskriminisane. Bez izuzetka. A činjenica je da su u Bosni svi u banani i da se boriti treba zajednički.
Lijepo je sto si nasla izvore i umjesto linka stavila kilometarski citat - ali ovdje uglavnom razgovaramo o BiH sto se moze lijepo upratiti kroz cijeli tok teme. Evt spomenuta Evropa ili blize okruzenje. Znam ja za te UN podatke, i sam sam radio svojevremeno za Amnesty,.. ali ovdje je najvise rijec o BiH gdje se vecina slaze da nema vladavine prava.
Pitao si me da ti stavim podatke za društva u razvoju i društva u kojima postoji odsustvo vladavine prava, što su društva koja sam pominjala u svojim postovima. Ja sam ti ih stavila. Ako te zanimaju podaci o Bosni, lako ćeš ih pronaći.
hAZNADAR wrote:A ako mislis/te da je u BiH jednak stepen anarhije ili vladavine ne/prava - onda i to morate dokazati. Ponavljam - kao moderator bi trebala imati obzir u kojem toku ide tema. A ovdje je najvise akcent na BiH.
Zahvaljujem na naputku. Iako nisam moderator ima tome sigurno i 6 mjeseci i mada nisam sigurna šta ti znači to 'ponavljam' i zbog čega mi držiš pridiku — zamolila bih te da se suzdržiš od instruiranja sagovornika, barem kad se radi o meni. Što se teme tiče, mijenim da se iste držim prilično dosljedno i da nismo na ispitu, već na forumu. :) :wink:
Last edited by piupiu on 11/12/2016 13:47, edited 1 time in total.
vješalica

#1213 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

hAZNADAR wrote:
Paradoksalno je da bi me svaka feminiskinja pohvalila zbog toga. Ali nedajBoze da ona to radi. Tolika kolicina fobije prema domacici i muskarcima samo asocira na mentalni problem.
A iskreno receno - mozda su operisane i od ljubavi. Cim neko ima oprez od svog voljenog, pazi da ne bude iskoristena, spominje ekonomsku zavisnost,... tu ljubavi nema.

samo ti to u nekoj podsvjesti očekuješ od feminističarki
to je do tebe
hAZNADAR

#1214 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

vješalica wrote:
hAZNADAR wrote:

to je do tebe
Nisam znao da se moze i tako reci za feministkinje.
Ne kontam na sta mislis - sta da ocekujem?
Brak, veza,.. koja ima djecu je tim. Timski rad gdje je sve zajednicko pa i novac bez obzira ko zaradio i ko vise. Sve ide na hrpu. U vezi gdje vlada uzajamno povjerenje - to funkcionise besprijekorno.
Pitanje je da li feministkinje uopce imaju kapaciteta za to.
vješalica

#1215 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

hAZNADAR wrote:
vješalica wrote:
hAZNADAR wrote:

to je do tebe
Nisam znao da se moze i tako reci za feministkinje.
Ne kontam na sta mislis - sta da ocekujem?
Brak, veza,.. koja ima djecu je tim. Timski rad gdje je sve zajednicko pa i novac bez obzira ko zaradio i ko vise. Sve ide na hrpu. U vezi gdje vlada uzajamno povjerenje - to funkcionise besprijekorno.
Pitanje je da li feministkinje uopce imaju kapaciteta za to.
e molim te, pričamo o tvom očekivanju od strane feminističarki da te pohvale što si vodio kućanstvo dok nisi imao posla
ti razmišljaš o tome zato i govoriš nijedna me nije pofalila...šta te ima faliti...
jednostavno mi nije jasan cilj tvoje priče i nametanja što si vodio kuću dok nisi imao posla
ti si svoj život u 4 zida organizirao sa svojom odabranicom i to nas ne treba da zanima niti nas tiče,a najmanje da ti još i ordenje iskujemo zbog feminizma u svijetu,kontaš?i da taj tvoj spartanski poduhvat dovodimo u kontekst feminizma
i priču o kapacitetu feministikanja u zajedničkom životu nemoj da povlačiš osim ako nisi život gradi sa jednom takvom,a nisi...i uostalom šta tebe briga kako feministkinje imaju poimanja organizacije privatnog života sa suprugom ili djecom...
da si imao poslić 3-4 sata dnevno, ne bi toliko se falio niti bi radio zasigurno našao bi izgovore
Connaisseur Karlin

#1216 Re: Danasnji "feminizam"

HAVANA wrote:Pa normalno da se uzima svoj primjer.Ja ciji cu? :D Ima stvari koje su za musko i tacka.Ima koje su za zensko i tacka.Nema tu nista lose.Normala.Prva moja ne bi ni u ludilu radila sta ja uradim.Nit treba.Ja ne bi ni u ludilu sta ona uradi.Nit me interesuje nit hocu.Kad se slozne ruke sloze...sve se moze.Da ja fol nesta brljam i spremam po kuci,kuham...cisti gubitak vremena.Dragocijenog.Da je ona recimo juce otisla umjesto mene i kupila i skontala sta sve treba...pa prevukla 350kg ljepila,30m2 plocica,dasku,k ventile,sifone,razdjeljnike centralnog grijanja,zajebavala se sa majstorima,montirala kuhinju uz sto usputnih problema...Naravno da nece,nije luda.Valjda je normalno da onda i ja dodjem u cistu i veselu kucu,djeca sita,ja imam sta pojest.Napravi nam kafu,ususka me dekicom...Pa onda ono hinjski ko zensko... ubijedi me kako je divna ova kuhinja...pa ide slika...pa stepenice...pa ide slika,lampa,namjestaj...Pa ja rondam fol necu, a na kraju sve bude po njenoj zelji i pravcu uredjenja.I nek bude,necu se ja sa storom jebavat i bojom kuhinje i rasporedom rerne i masine za sudje.Otkud znam.Ne znam je ni upalit.I nek ne znam.Znam je zaradit.Zajedno sa njom.Nikad musko i zensko nece isti bit.I ne treba da budu.Sto vise licimo,u ovom ludom vremenu...sve vise gubimo.Porodica je stub svega.A zna se sta je porodica i ko kosi a ko vodu nosi.Porodica je svetinja.E ali ako mislite da u firmi isti posao obavljaju musko i zensko...a on vise placen,to ok.Treba mu jebat mater. :D Zene su ba super.Pustite ih da budu zene.Sta ce mi nafurana budala koja misli da sve sna i u svaki kurac se petlja?Ja bi to oCero davno. :D Mi smo opet budale totalne koje dobra i pametna zena upravi...I tako.
nisi ti nista skuzio nakon citanja mog komentara :-D meni ne smeta konacana odluka raspodjele posla,ali se ne moze istm primjerom nametati ista podjela koja je uvijek ,generalno rceno, ocekivajuca :kiss: a posotji vise mogucih scnraij iz price,a koji su uslovljeni znanjem i sposobnosti planiranja i sklapanja satora. Ja bih u prici trazila pomoc od osoba koje znaju sklopiti i uzela bih djecu odvela da na rucak ,to je bila moja poanta posta :kiss:

sad ugledah: oboje zaradjujete,i dogovrite se u vezi raspodjele posla,tako i treba,ali otkud tebi ideja da feministkine ocekuju da im kuhas i razvijas pitu :kiss:
Last edited by Connaisseur Karlin on 11/12/2016 15:05, edited 2 times in total.
Connaisseur Karlin

#1217 Re: Danasnji "feminizam"

hAZNADAR wrote:

Naravno da mogu jer moja porodica je prosjecna i ne razlikuje se od ostalih - po sistemu raspodjele obaveza. I naveo primjer projekta gdje nismo mali iskustva gdje se i najbolje vide afiniteti.

A spomenucu jos jedna primjer. Svojevremeno sam bio ostao bez posla. Firma bankrotirala, bransa u krizi,.. i supruga je radila a ja nisam. Jedva sam stizao gledati druge poslove i slati molbe - od obaveza u kuci. Prvo mala djeca koja sticajem okolnosti su bila vise kuci tj ranije pokupljena iz skole, vrtica, drugo ciscenje i naravno - kad sam tu - naravno da cu napraviti i rucak. Pa ako sam kod kuce vec - zasto bi cekao zenu kada mogu i sam. Jamiea Olivera knjigu u ruke, par maminih recepata,.. i postao vrhunski kuhar.
Ono sto je najbitnije u ovoj prici je cinjenica da sam bio ponosan na sebe sto sam sve to mogao stici. I hvalio se u drustvu kako sam pazim djecu, skuham i sredim. Niko od Bosanaca me nije zezao, ismijavao,.. zbog toga. Definitivno je taj posao oko djece i kuce, hrane,... jednako vazan u jednoj porodici kao zaradjivanje para. Ako ne i vise.

1. pa sto niste trazili pomoc,umjesto da iscrpljuete sebe i djecu :-) samo ste sebi produzili agoniju :-)

2. drugim primjerom se svaki muskarac pohvali jer to ne radi cesto,a znam mnoge kojim je to svakodnecnica,da pomazu djeci i zeni u svemu,i ne hvale se kao ti :D :lol: zato nema potrebe da te bilo ko hvali,ali ti si se potrudio da ispricas pricu i pohvalis sebe :lol: meni je drago da si pommogao dok nisi imao posla,a pitanje je: da li i dalje tako radis od vremen povratak na posao,tj. opet je sav posao na zeni ;-)
otherside

#1218 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

konta coek da je napravio vrhunski podvig sto je u periodu kad nije isao na posao i nije imao nikakvu vanjsku obavezu cistio kucu i pravio rucak :D
ma jook ba, trebao si sjediti i naprdjivati na forumu, 'ta ce ti to :D

btw, de nam kazi, ne bilo ti zapovjedjeno, radi li ti zena sad, cisti li kucu i sprema li rucak?
mislim, zaboli mene kako ste se vi raspodjelili i dogovorili, nego cisto ako sve to radi da ti predlozim da joj neki orden smislis.
vješalica

#1219 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

da su oboje radili ne znam da li bi bio to spartanski podvig kako on to dočarava
prog321

#1220 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

Ja sam jednom ostao bez posla i ...
Išao češće u kafanu
Nisam lud da radim u kući.. :-D
Connaisseur Karlin

#1221 Re: Danasnji "feminizam"

oho hooooo oho hooooooo o la laa mamma mia

http://amazonke.com/2016/12/06/izvinite ... oreno-i-c/

:D
tranquil

#1222 Re: Danasnji "feminizam"

Post by tranquil »

Baš mi je drago što nam više ne treba feminizam. Jer, to što nam ne treba feminizam znači da je vjerovatnoća da će žena biti maltertirana u braku ista ili uporediva sa vjerovatnoćom da će biti maltretiran muškarac. Silovanja nisu nestala, ali barem sada znamo da je nivo silovanja žena smanjen na barem sličan nivo silovanja muškarca. Drago mi je da žene postižu iste plate i imaju iste šanse da budu izabrane na posao i na neki visoki položaj. Drago mi je da muške kolege više na maltretiraju kolegice odvratnim seksističkim komentarima, kao u zla vremena prošlosti. Drago mi je da žena može proći pored grupe muškaraca bez vulgarnog dobacivanja. Nisam to sve znao dok nisam otvorio ovu temu.

Jer da nije tako onda bi još bio potreban feminizam. I bila bi dužnost svakog normalnog muškarca i žene da se bori za jednakost, bez obzira da li to nazivali feminizam ili nekako drugačije. I bio bi zadatak svih takvih da se bave pravim društvenim nejednakostima a ne semantičkim glupostima, rodnim pridjevima, pronalaženju nepostojećeg seksizma u reklamama za odijelo i izboru košulje, i drugim glupostima kojima su se bavili feministi u vrijeme dok je postojala nejednakost.

Ali kažu da je to vrijeme iza nas, srećom.
Connaisseur Karlin

#1223 Re: Danasnji "feminizam"

tranquil wrote:Drago mi je da muške kolege više na maltretiraju kolegice odvratnim seksističkim komentarima, kao u zla vremena prošlosti. Drago mi je da žena može proći pored grupe muškaraca bez vulgarnog dobacivanja. Nisam to sve znao dok nisam otvorio ovu temu.
ne psotoji zena koja ne voli kompplimente,ali komplimenti moraju biti adkevatno i lijepo izreceni,bez sirovih bljutavih vulgarizama :-D
tranquil

#1224 Re: Danasnji "feminizam"

Post by tranquil »

tranquil wrote:Drago mi je da muške kolege više na maltretiraju kolegice odvratnim seksističkim komentarima, kao u zla vremena prošlosti. Drago mi je da žena može proći pored grupe muškaraca bez vulgarnog dobacivanja. Nisam to sve znao dok nisam otvorio ovu temu.
ne psotoji zena koja ne voli kompplimente,ali komplimenti moraju biti adkevatno i lijepo izreceni,bez sirovih bljutavih vulgarizama :-D
To se podrazumijeva, govorim baš o onom "vidi koke, vidi joj kapaciteta pluća, alo mala, dođi da ti čiko da lizalicu". Osim toga, i muškarci vole ponekad kompliment. :-D
Connaisseur Karlin

#1225 Re: Danasnji "feminizam"

tranquil wrote:
To se podrazumijeva, govorim baš o onom "vidi koke, vidi joj kapaciteta pluća, alo mala, dođi da ti čiko da lizalicu". Osim toga, i muškarci vole ponekad kompliment. :-D
da :thumbup: ja cu svakom muskracu dati lijep komplimment u pravo vrijeme ,uvijek je vazan tajming :)
Post Reply