Vizionar 1985 wrote:Stoji to. Ali vidi se iseljavanje. Rodice i rodzaci mi otisli vani, pola znaci nas potomaka skoro. Otislo komplet porodica iz komsiluka dosta vani itd. Ali eto drzi se Zenica. Valjda sto ima i unutrasnjih migracija. Sa sela da dolaze ljudi okolnih da zive u Zenici.
Primjerice u nekim okolnim Zenickim selima ima kuca za kupiti po cak za 20.000 km. Istina jednospratnice samo. Mislim tako sam ja cuo da je bilo prodatih kuca po tim cijenama. Dok u Zenici cijena nekretnina je idalje visoka, i kirije su visoke.
Bas nam je drzava ko basna.
Demografija
-
Guadalajara
#1201 Re: Demografija
- Sanjarko
#1202 Re: Demografija
Ma mislio sam na to bas ludo pravo sta se sve dogadza. Od malih primanja pa nadalje. Cudna nam je drzava prilicno sto se tice mnogo toga. Pa zato sam napisao ovo.Guadalajara wrote:...
-
Sociolog
#1203 Re: Demografija
Ali zato,kod onog psihopate Jacka, ovdje je med i mlijeko,blagostanje,ne zeli da prizna da i mi iseljavamo u ogromnom brojuVizionar 1985 wrote:Ma mislio sam na to bas ludo pravo sta se sve dogadza. Od malih primanja pa nadalje. Cudna nam je drzava prilicno sto se tice mnogo toga. Pa zato sam napisao ovo.Guadalajara wrote:...
- animus
#1204 Re: Demografija
Juce slusam onog Vukana na skupstini RS kako nabraja broj stanovnika u istocnoj hercegovini. Onako od oka sam sabrao da komplet I. Herceg. ima oko 60 do 65 tisuca hiljada. Ogroman prostor koji obuhvata oko 20 % drzave ima stanovnika malo vise od I. Mostara. Vukojebine sa tendencijom prelaska u pustinju.
- Sanjarko
#1205 Re: Demografija
Nas je potomaka ovako: 8-mero djece tj., roditelji a 14-tero unucadi tj., djece od kojih je se 7-dmero iselilo.Sociolog wrote:
Ali zato,kod onog psihopate Jacka, ovdje je med i mlijeko,blagostanje,ne zeli da prizna da i mi iseljavamo u ogromnom broju
Djeca tj., nasi roditelji nisu, ali mi unucad tj., djeca jesmo. Obje linije porodice sam racunao.
TFR prosjecni mi je u porodici tada bio 4, a sad ni 2. Nego mozda oko 1,5 koliki je inace u Bosni. Mozda je i manji od toga.
Jos i iseljavanje na sve ovo i eto nas manje.
Ali idalje su potomci koliko toliko svi za Bosnu vezani i u Bosnu dolaze.
-
The BEN10
#1206 Re: Demografija
Ma sve je to tanko - čim čovjek ne živi ovdje, ne zarađuje novce i puni budžet. Dolasci u Bosnu će trajati jedno vrijeme i to je to. Prva sljedeća generacija neće mariti za zemljom gdje su rođeni njihovi preci.Vizionar 1985 wrote:Ali idalje su potomci koliko toliko svi za Bosnu vezani i u Bosnu dolaze.
Usput, vidjeh kod Jacka na forumu ovo - poređenje živorođenih za prva 3 mjeseca, a neko je opet prenio tu istu vijest i još dodao da je 2018 godine rođeno najmanje beba ikad. Znači 2019 ne izgleda dobro, moglo bi biti i gore nego lani:
Živorod I-III 2017/2018/2019
USK 403/365/360
PK 29/27/28
TK 738/745/726
ZDK 726/717/732
BPK 45/64/39
SBK 477/436/440
HNK 358/386/361
ZHK 153/136/152
KS 954/970/989
K10 84/73/74
- Sanjarko
#1207 Re: Demografija
Ma manje se djece radza prilicno i jos se i iseljavamo. Samim tim opada i broj jos vise rodzenih.
-
Nivelacija
#1208 Re: Demografija
Samo Sarajevski Zenicki i Mostarski kanton imaju blagi porast u odnosu na prije 2 godine..
Krajina pada strahota
Krajina pada strahota
-
The BEN10
#1209 Re: Demografija
Pazite šta se dobije kada se posmatra 10-godišnji period (nema podataka za 2018, pa uzeo 2017):
Rođeni 2008, strana 62: http://fzs.ba/wp-content/uploads/2016/0 ... ja2008.pdf
Rođeni 2017, strana 63: http://fzs.ba/wp-content/uploads/2018/0 ... a-2017.pdf
Imamo:
FBiH: 2008/2017
USK 2990/2057 68,80%
PK 251/154 61,35%
TK 4801/3966 82,61%
ZDK 4253/3585 84,29%
BPK 210/241 114,76%
SBK 2564/2167 84,52%
HNK 1916/1712 89,35%
ZHK 751/709 94,41%
KS 4621/4856 105,09%
K10 462/377 81,60%
Podaci se mogu naći na:
http://fzs.ba/index.php/publikacije/god ... -registar/
Rođeni 2008, strana 62: http://fzs.ba/wp-content/uploads/2016/0 ... ja2008.pdf
Rođeni 2017, strana 63: http://fzs.ba/wp-content/uploads/2018/0 ... a-2017.pdf
Imamo:
FBiH: 2008/2017
USK 2990/2057 68,80%
PK 251/154 61,35%
TK 4801/3966 82,61%
ZDK 4253/3585 84,29%
BPK 210/241 114,76%
SBK 2564/2167 84,52%
HNK 1916/1712 89,35%
ZHK 751/709 94,41%
KS 4621/4856 105,09%
K10 462/377 81,60%
Podaci se mogu naći na:
http://fzs.ba/index.php/publikacije/god ... -registar/
-
otac_makarije
#1210 Re: Demografija
^ suma sumarum cca 3000 novorodjenih manje za 9 godina samo u FBIH, a bice sve manje.
S druge strane vlasti se ponasaju kao da sutra ne postoji, krediti, budzetlije... sjajna perspektiva
S druge strane vlasti se ponasaju kao da sutra ne postoji, krediti, budzetlije... sjajna perspektiva
- purgatorio
#1211 Re: Demografija
Unsko-sanski kanton je, po svemu sudeći, u ireverzibilnoj demografskoj krizi. Desetine hiljada hrvatskih putovnica, blizina Zagreba i Slovenije i nemar Sarajeva su uzeli svoj danak. Sanski Most, Ključ i B. Petrovac su već mrtvi gradovi, Krupa je odmah iza njih. Gusto naseljeni prostor Cazin-Bužim-Kladuša-Bihać se još drži ali se može očekivati isti scenarij. Ne vjerujem da USK trenutno ima 180k stalno prisutnog stanovništva ('96 je bilo debelo iznad 300k).
-
The BEN10
#1212 Re: Demografija
2018 je najgora poslijeratna godina po pitanju demografije. Podaci su još gori kada bi se ona prikazala.otac_makarije wrote:^ suma sumarum cca 3000 novorodjenih manje za 9 godina samo u FBIH, a bice sve manje.
-
Nivelacija
#1213 Re: Demografija
Sve dok dijete u Sarajevu bude se brojalo kao 2 u Bihacu i USK itd desavat ce se ovo sto se desava a to je demografska katastrofa.
Covjece nakaradne drzave umjesto da slaba mjesta imaju koefcijent 2 kod nas Sarajevo ima 2..
Razumijem poslije rata su ga dobili da se oporave ali isti koriste i 25 godina poslije dok gubis RS, Hercegovinu, pa evo i Krajinu..
Covjece nakaradne drzave umjesto da slaba mjesta imaju koefcijent 2 kod nas Sarajevo ima 2..
Razumijem poslije rata su ga dobili da se oporave ali isti koriste i 25 godina poslije dok gubis RS, Hercegovinu, pa evo i Krajinu..
- freelancerusk
#1214 Re: Demografija
U Bihaću ispred skoro svakog kafića, pekare, tržnog centra... piše "Tražimo radnika".elcaliente wrote:Ja isto imam raje koja je otisla ali to se na trzistu rada uopste ne primjeti.
Evo konobari rade za 400-500 stoja, imas taksista divljaka za 2 marke te voze, imas i onih sto voze po bus linijama za marku. Bingo 600km plata itd. Hocu da kazem iako je otislo raje nije dovoljno otislo da ima bilo kakav uticaj na ove sto su ostali, jer bi onda po defaultu poslodavci placali vise da zadrze i bilo bi lakse do posla, sto jos nije slucaj. Eto prodji GGMom, novih objekata ima na svakom koraku ulaze se jer ima dovoljno i musterija i radnika.
Ovi sa Zenicatransom je cista politika, 5,5 mioliona poreznog duga je lopovluk. Tamo i treba 50 posto odpustiti da firma prodise.
-
shheff
#1215 Re: Demografija
Ima tu svega i sto smo zadnja rupa na svirali u drzavi i sto se u Krajinu dolazi samo po sinove za rat, glasove za izbore i pare reketareci malog covjeka, ali najvise bi izdvojio da ono sto nisu mogli cetnici u ratu, sad nam rade "nasi" cetnici- uhljebi u miru. Dok je u realnom sektoru plata 500-1000 u zavisnosti od posla i struke, kod uhljeba je duplo, i ono najgore, kad se ode u zgradu Grada/Opcine Bihac to su nepregledni hodnici i kancelarije, za nepovjerovati a ne vise od 50000 stanovnika, kad odem po vinjetu za parking troje u kancelariji Komrada, jedna zena sa racunarom sve rjesava ostala 2 neka primitivca sa par papira za stolom bez ikakve druge opreme dobacuju neke seljacke sale, inace ne moze biti vise od 3000 korisnika vinjeta x 10KM godisnje, sto ekonomski sa svim poslovnim troskovima jedva pokrije tog jednog radnika. Zatim se povecavaju cijene odvoza smeca jer ljudi koji odlaze i odjavljuju, zatim vodovod je izgubio 200000KM jer su ljudi otisli i prijavili samo pausal, a zaposlili jos uhljeba, razna kantonalna ministarstva da ne spominjem i kolicinu uhljeba a pogotovo njihove plate, samo u 2018, vise od 500 djece OS iz USK se ispisalo i otislo... Najveci problem su uhljebi od nasih para, to je ono sto stalno treba ponavljati, oni su adresa svog gnjeva, ljutnje, propasti, inspekcija, tuzilastva, sudova...
-
Sociolog
#1216 Re: Demografija
Svaka cast na istini sto si rekao,kako i jeste.Kod onog Jacka,nema med i mlijeko,iseljava se dosta raje i iz Vakufa(oba), Travnika ovo sto znam..bice zanimljivo od 1.1.2020shheff wrote:Ima tu svega i sto smo zadnja rupa na svirali u drzavi i sto se u Krajinu dolazi samo po sinove za rat, glasove za izbore i pare reketareci malog covjeka, ali najvise bi izdvojio da ono sto nisu mogli cetnici u ratu, sad nam rade "nasi" cetnici- uhljebi u miru. Dok je u realnom sektoru plata 500-1000 u zavisnosti od posla i struke, kod uhljeba je duplo, i ono najgore, kad se ode u zgradu Grada/Opcine Bihac to su nepregledni hodnici i kancelarije, za nepovjerovati a ne vise od 50000 stanovnika, kad odem po vinjetu za parking troje u kancelariji Komrada, jedna zena sa racunarom sve rjesava ostala 2 neka primitivca sa par papira za stolom bez ikakve druge opreme dobacuju neke seljacke sale, inace ne moze biti vise od 3000 korisnika vinjeta x 10KM godisnje, sto ekonomski sa svim poslovnim troskovima jedva pokrije tog jednog radnika. Zatim se povecavaju cijene odvoza smeca jer ljudi koji odlaze i odjavljuju, zatim vodovod je izgubio 200000KM jer su ljudi otisli i prijavili samo pausal, a zaposlili jos uhljeba, razna kantonalna ministarstva da ne spominjem i kolicinu uhljeba a pogotovo njihove plate, samo u 2018, vise od 500 djece OS iz USK se ispisalo i otislo... Najveci problem su uhljebi od nasih para, to je ono sto stalno treba ponavljati, oni su adresa svog gnjeva, ljutnje, propasti, inspekcija, tuzilastva, sudova...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1217 Re: Demografija
sto toSociolog wrote:bice zanimljivo od 1.1.2020
- teodorfon
#1218 Re: Demografija
Nisam simpatizer njihovog foruma,al' su najobjektivniji od svih ostalih njima slicnim.Sociolog wrote:Ali zato,kod onog psihopate Jacka, ovdje je med i mlijeko,blagostanje,ne zeli da prizna da i mi iseljavamo u ogromnom brojuVizionar 1985 wrote:Ma mislio sam na to bas ludo pravo sta se sve dogadza. Od malih primanja pa nadalje. Cudna nam je drzava prilicno sto se tice mnogo toga. Pa zato sam napisao ovo.Guadalajara wrote:...
Jack je sam x puta ponovio zbog cega se ljudi iseljavaju iz BiH, tako da ti je ta suplja,al' ok.
-
Sociolog
#1219 Re: Demografija
Ma mislio sam na to bas ludo pravo sta se sve dogadza. Od malih primanja pa nadalje. Cudna nam je drzava prilicno sto se tice mnogo toga. Pa zato sam napisao ovo.
[/quote]
Ali zato,kod onog psihopate Jacka, ovdje je med i mlijeko,blagostanje,ne zeli da prizna da i mi iseljavamo u ogromnom broju[/quote]
Nisam simpatizer njihovog foruma,al' su najobjektivniji od svih ostalih njima slicnim.
Jack je sam x puta ponovio zbog cega se ljudi iseljavaju iz BiH, tako da ti je ta suplja,al' ok.[/quote]
Ako ti je suplja,izvini, da "nas covjek je zadovaljan s 700 km plate,na njegovoj zemlji",..onda ne znam...Lahko je pametovati a 95% dijaspora
Ali zato,kod onog psihopate Jacka, ovdje je med i mlijeko,blagostanje,ne zeli da prizna da i mi iseljavamo u ogromnom broju[/quote]
Nisam simpatizer njihovog foruma,al' su najobjektivniji od svih ostalih njima slicnim.
Jack je sam x puta ponovio zbog cega se ljudi iseljavaju iz BiH, tako da ti je ta suplja,al' ok.[/quote]
Ako ti je suplja,izvini, da "nas covjek je zadovaljan s 700 km plate,na njegovoj zemlji",..onda ne znam...Lahko je pametovati a 95% dijaspora
- teodorfon
#1220 Re: Demografija
Ali zato,kod onog psihopate Jacka, ovdje je med i mlijeko,blagostanje,ne zeli da prizna da i mi iseljavamo u ogromnom broju[/quote]Sociolog wrote:Ma mislio sam na to bas ludo pravo sta se sve dogadza. Od malih primanja pa nadalje. Cudna nam je drzava prilicno sto se tice mnogo toga. Pa zato sam napisao ovo.
Ako ti je suplja,izvini, da "nas covjek je zadovaljan s 700 km plate,na njegovoj zemlji",..onda ne znam...Lahko je pametovati a 95% dijaspora[/quote]
Izvini, je l' mi mos poslat link gdje je on to naveo?
-
Sociolog
#1221 Re: Demografija
Uz duzno postovanje,mrsko mi se sad peglati i zavirivati,ponaosob u svakoj stranici + neki dijelovi su zakljucani
- Sanjarko
#1222 Re: Demografija
700 km je jos i dobra plata jer ima ih koji rade i za manje a tezi su fizicki poslovi.
Najgore nisu plate toliki problem koliki su problem cijene svega koje sve vise godinama polako rastu. Hrana, gorivo itd. Pogotovo visoke cijene krija, rezija pa i samih stambenih objekata do kojih tesko ili nikako mladi i mladi parovi dolaze tj., nedolaze.
Najgore nisu plate toliki problem koliki su problem cijene svega koje sve vise godinama polako rastu. Hrana, gorivo itd. Pogotovo visoke cijene krija, rezija pa i samih stambenih objekata do kojih tesko ili nikako mladi i mladi parovi dolaze tj., nedolaze.
- SaraFina
#1223 Re: Demografija
Sociolog wrote:
Svaka cast na istini sto si rekao,kako i jeste.Kod onog Jacka,nema med i mlijeko,iseljava se dosta raje i iz Vakufa(oba), Travnika ovo sto znam..bice zanimljivo od 1.1.2020
Jack i bosanska hostorija nisu relevatni, po pitanju demografije i iseljavanja, a opskurna okupljališta štovalaca UZP očigledno jesu.
Tamo se provlače gluposti da će se sa bosanskim "putovnicama" od 1.1 2020 moći raditi u Njemačkoj i imati prava kao EU građani
Pa vidiš neće. Mislim liberarizacija za pojedina zanimanja je već u tijeku. Ali gluposti da će Bosanac moći doći sa bosanskom putovnicom u Minhen, Dortumnd ili Berlin te se prijaviti na burzu rada i tražiti posao poput Hrvata iz Travnika, Viteza, Busovače ili Ljubuškog su notorne gluposti i laži.
Neće moći.
I dalje će važiti pravila:
1.pronaći poslodavca kao i svi gradjani iz tkz; trećih zemalja
2.aplicirati za posao i obaviti razgovore
3.prijaviti se u ambasadu za termin
4.čekati termin i uraditi usput tražene kurseve jezika (ako poslodavac zahtijeva)
5.otići na termin sa cjelokupnom papirologijom i svojom i dobivenom od njemačkog poslodavca u ambasadu Njemačke
6.čekati vizu
7.podignuti i otići u Njemačku te tražiti smještaj (ako ga posao ne uključuje) i prijaviti se... početi raditi
Dakle te tlapnje i laži o "promjenama" i masovnim odlascima meleon Bošnji u Dojčland 1.1.2020 su gluposti na kub.
-
madridista15
#1224 Re: Demografija
Evo dobrog linka gdje se može pročitati koje su novine tog zakona o useljavanju: https://www.euractiv.com/section/centra ... ngsgesetz/
Ljudi zaboravljaju da će ključ biti jezik bez kojeg se neće moći dobiti radna dozvola:
Također, i ovdje se može štošta pročitati: https://www.euractiv.com/section/justic ... greements/
Izdvojiću ključni citat, ako se ljudima ne čita cijeli članak:
Koliko će od ovih 25 000 očekivanih radnika biti iz BiH? Izvjestan broj sigurno hoće. Ali to da će se stotine hiljada ili čak čitav milion iseliti iz BiH su u najmanju ruku smiješne projekcije. Nekome će zakon olakšati, nekome otežati, sve u zavisnosti od kvalifikacija, poznavanja jezika, faktora sreće itd.
Ljudi zaboravljaju da će ključ biti jezik bez kojeg se neće moći dobiti radna dozvola:
Tako bar kaže ministar rada i socijalne politike, Hubertus Heil. Kaže da je jezik nešto oko čega nema popuštanja. Non-negotiable.However, this does not solve one problem: in order to receive a work permit, foreign applicants have to demonstrate German language skills. “For me, this is non-negotiable,” Heil said. However, aside from around 100 million people in Germany, Austria and Switzerland, hardly anyone in the world is able to speak German.
Također, i ovdje se može štošta pročitati: https://www.euractiv.com/section/justic ... greements/
Prema očekivanjima novi zakon će donijeti svega 25 000 radnika iz cijelog svijeta na godišnjem nivou. Neke parlamentarne stranke su ga kritikovale jer uopšte neće riješiti problem manjka radnika. S druge strane, AfD ga je kritikovao jer njima je puno da dođe i jedan imigrant u zemlju.According to predictions made by the leading parties, the planned law would not be sufficient to cover the demand for skilled workers in Germany. According to studies, there is an annual demand for 260,000 skilled workers, compared to the expected additional 25,000 skilled workers generated by the new immigration law.
Koliko će od ovih 25 000 očekivanih radnika biti iz BiH? Izvjestan broj sigurno hoće. Ali to da će se stotine hiljada ili čak čitav milion iseliti iz BiH su u najmanju ruku smiješne projekcije. Nekome će zakon olakšati, nekome otežati, sve u zavisnosti od kvalifikacija, poznavanja jezika, faktora sreće itd.
- SaraFina
#1225 Re: Demografija
madridista15 wrote:Evo dobrog linka gdje se može pročitati koje su novine tog zakona o useljavanju: https://www.euractiv.com/section/centra ... ngsgesetz/
Tako bar kaže ministar rada i socijalne politike, Hubertus Heil. Kaže da je jezik nešto oko čega nema popuštanja. Non-negotiable.However, this does not solve one problem: in order to receive a work permit, foreign applicants have to demonstrate German language skills. “For me, this is non-negotiable,” Heil said. However, aside from around 100 million people in Germany, Austria and Switzerland, hardly anyone in the world is able to speak German.
Prema očekivanjima novi zakon će donijeti svega 25 000 radnika iz cijelog svijeta na godišnjem nivou. Neke parlamentarne stranke su ga kritikovale jer uopšte neće riješiti problem manjka radnika. S druge strane, AfD ga je kritikovao jer njima je puno da dođe i jedan imigrant u zemlju.According to predictions made by the leading parties, the planned law would not be sufficient to cover the demand for skilled workers in Germany. According to studies, there is an annual demand for 260,000 skilled workers, compared to the expected additional 25,000 skilled workers generated by the new immigration law.