animals wrote:nasa wrote:animals wrote:Kako vi zamisljate Boga uopce..
kao ljudski lik, ili nesto drugo..u kojem obliku, i gdje se nalazi..
pitanje je ozbiljno..
I ja sam kao @towelie zamisljala svasta, da je Bog sve, cijeli svemir i beskonacnost koju ne mozemo da pojmimo, da je izvan svemira koji mi poznajemo itd.i na kraju sam ipak skontala da je to van mog domasaja

Mozda ste culi za izjavu majke Tereze, koja je rekla pred kraj svoga puta..
cijeli zivot je predala Bogu, i njemu se posvetila..ali razocarana je jer ga nije upoznala ili spoznala..
znaci van naseg umnog domasaja je, ali zidamo mu gradjevine , molimo mu se, i pravimo mu rituale..
koliko to ima sve smisla..
E da to je odgovor koji svaki od nas moze dati samo sam sebi , koliko ima smisla vjera u njegovom zivotu inace ...nema odgovora...
Mislim, nije da sam ja vjernik koji je sve prihvatio i posvetio se obavljanju onog sto religija nalaze bez dalje pitanja...
Obavljam ja sve ali jednom sam napisala da ne odmicem daleko od shehadeta , to ti je ocitovanje vjere, jer uvijek vrtim stotine pitanje pa i pitanja tipa ovog koje si postavio....
ali u zivotu onom stvarnom, ne ovom o kojem pricamo na forumu,
zivotu sa hiljade sitnica koje su velike i male, tuzne i sretne, tagicne i nevjerovatne, pojmljive i nepojmljive...
vjera i Bog mi itekako ima smisla, pa i
kad mi promice univerzalni smisao,
mozda on dodje kad zatvorimo oci na ovom svijetu,
mozda ne,
ali opet do tada mi ostaje ovaj zivot koji s Bogom ima smisla.
Jeste konfuzno ali je tako...
Covjek ocekuje da uhvati grandiozne stvari, otkrije univerzalne vrijednosti i apsolutnu istinu, a tako smo mali da se jedva borimo sa svojim zivotima....
Majka Tereza je sigurno bila velika zena ali ipak samo covjek, mali, sitni, praskica....
Ako je sve ovo besmisleno kao sto djeluje, a covjek s vjerom u Boga ovom svijetu daje univerzalnu vrijednost, onda je religija najvece dostignuce covjeka...
Cisto sumnjam da je covjek za to sposoban gledajuci da od svijeta samo pravimo sve besmisleniju predstavu ....ali eto ko zna...