Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
statixx

#1201 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

nasa wrote:Imamo dokaz da su ljudi oduvijek vjerovali ali i dozivljavali tu vjeru razlicito i na osnovu toga dalje se dijelili kako Bog kaze u stranke....

Ti (Muhammede) upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio - ne treba se mijenjati Allahova vjera, ali većina ljudi to ne zna - obraćajući Mu se predano! Bojte se Njega i obavljajte molitvu, i ne budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju, od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka zadovoljna onim što ispovijeda.“
Prvi islam je razbijen u stranke tako da oni koji se danas radjaju moraju izabrati koji tefsir da prate.

Da pojednostavim, kada se uzmu u obzir sve religije koje su ostavile trag (tu bi sad mogli raspravljati zasto preko 150.000 godina covjek nije simbolizirao jednog boga) ono sto znamo jeste da medjusobno nisu kompatibilne. Dakle ne mogu sve biti istina, ali mogu sve biti laz.
nasa

#1202 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Ako je teza da su i ranije Objave bile od Jednog Boga pa ipak ljudi svojim izborom je mijenjali i dijelili zasto bi bilo drugacije s islamom, ljudi su uvijek isti...
A ja bas ne pratim jedan tefsir, moze se i tako...

Kompatibilna ti je oduvijek vjera u Boga, bez iste ne nalazis ljude kroz historiju ali ni to nije dovoljno da vjerujes nego imas dodatni zahtjev da svi isto vjeruju...
animals

#1203 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Kako vi zamisljate Boga uopce..
kao ljudski lik, ili nesto drugo..u kojem obliku, i gdje se nalazi..
pitanje je ozbiljno..
Towelie

#1204 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

animals wrote:Kako vi zamisljate Boga uopce..
pitanje je ozbiljno..
Kakvog god da zamislis Boga, On to nije. Ja sam u svojoj naivnosti ranije to pokusao, sta god da sam zamislio je bila samo ljudska projekcija. Zamisliti Boga je nemoguce coveku.
animals

#1205 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
pitanje je ozbiljno..
Kakvog god da zamislis Boga, On to nije. Ja sam u svojoj naivnosti ranije to pokusao, sta god da sam zamislio je bila samo ljudska projekcija. Zamisliti Boga je nemoguce coveku.
Pa kako ga je Poslanik opisao..mora imati neki opis..ili niko pojma nema..
Towelie

#1206 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

animals wrote:
Towelie wrote:
pitanje je ozbiljno..
Pa kako ga je Poslanik opisao..mora imati neki opis..ili niko pojma nema..
Imas Allahova lijepa imena i Njegova svojstva, kao i hadisi-kudsi gde On sebe opisuje, ali se na osnovu datih opisa (mora se uzeti u obzir da svojstva koja On ima i radnje koje radi, ne slice nicemu i sa ljudskim imaju zajednicko samo ime) ne moze vizuelizovati Bog nikako.
animals

#1207 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote: Imas Allahova lijepa imena i Njegova svojstva, kao i hadisi-kudsi gde On sebe opisuje, ali se na osnovu datih opisa (mora se uzeti u obzir da svojstva koja On ima i radnje koje radi, ne slice nicemu i sa ljudskim imaju zajednicko samo ime) ne moze vizuelizovati Bog nikako.
Znaci niko od vjernika nema pojma kome i cemu se moli, i sto je jako bitno, zasto..
statixx

#1208 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Ako je teza da su i ranije Objave bile od Jednog Boga pa ipak ljudi svojim izborom je mijenjali i dijelili zasto bi bilo drugacije s islamom, ljudi su uvijek isti...
Ako je jedna generacija izmjenila objavu zasto bi sve buduce ispstale?
Kompatibilna ti je oduvijek vjera u Boga, bez iste ne nalazis ljude kroz historiju ali ni to nije dovoljno da vjerujes nego imas dodatni zahtjev da svi isto vjeruju...
To sto ljui oduvijek vjeruju ne znaci da su vjerovanja kompatibilna.
Towelie

#1209 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

animals wrote:
Towelie wrote: Imas Allahova lijepa imena i Njegova svojstva, kao i hadisi-kudsi gde On sebe opisuje, ali se na osnovu datih opisa (mora se uzeti u obzir da svojstva koja On ima i radnje koje radi, ne slice nicemu i sa ljudskim imaju zajednicko samo ime) ne moze vizuelizovati Bog nikako.
Znaci niko od vjernika nema pojma kome i cemu se moli, i sto je jako bitno, zasto..
Ne. Imamo pojma kome se molimo, samo ne mozemo da vizuelizujemo kako Bog izgleda.
nasa

#1210 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

statixx wrote:
Ne ispastaju vec preuzimaju odgovornost pa svaki za svoj racun...
To sto su ljudi oduvijek vjerovali znaci da ateisti odstupaju od uobicajnih uvjerenja ljudi ali to bi nas odvelo u pricu o manjini i vecini kojom ne mozemo nista dokazati tako da corsokak :mrgreen: , ti ces tumaciti u skladu s vlastitim uvjerenjima ja sa svojim itd.
nasa

#1211 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

pitanje je ozbiljno..
I ja sam kao @towelie zamisljala svasta, da je Bog sve, cijeli svemir i beskonacnost koju ne mozemo da pojmimo, da je izvan svemira koji mi poznajemo itd.i na kraju sam ipak skontala da je to van mog domasaja :D
statixx

#1212 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

nasa wrote:
statixx wrote:
Ne ispastaju vec preuzimaju odgovornost pa svaki za svoj racun...
To sto su ljudi oduvijek vjerovali znaci da ateisti odstupaju od uobicajnih uvjerenja ljudi ali to bi nas odvelo u pricu o manjini i vecini kojom ne mozemo nista dokazati tako da corsokak :mrgreen: , ti ces tumaciti u skladu s vlastitim uvjerenjima ja sa svojim itd.
Kakvu odgovornost ako ne znaju za drugacije, pricamo o usmenim objavama, ako te dobro pratim.

Ljudi jesu oduvijek vjerovali, ali se pokazalo da su i oduvijek grijesili. :D
animals

#1213 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

nasa wrote:
pitanje je ozbiljno..
I ja sam kao @towelie zamisljala svasta, da je Bog sve, cijeli svemir i beskonacnost koju ne mozemo da pojmimo, da je izvan svemira koji mi poznajemo itd.i na kraju sam ipak skontala da je to van mog domasaja :D
Mozda ste culi za izjavu majke Tereze, koja je rekla pred kraj svoga puta..
cijeli zivot je predala Bogu, i njemu se posvetila..ali razocarana je jer ga nije upoznala ili spoznala..
znaci van naseg umnog domasaja je, ali zidamo mu gradjevine , molimo mu se, i pravimo mu rituale..
koliko to ima sve smisla..
nasa

#1214 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@statix
Ako je neko slijedio tradiciju, a pri tome tvrdio da zaista vjeruje onda se postavlja pitanje kakva je to vjera koja nije prosla nikakvo promisljanje vec se iskljucivo oslanja na tradiciju da li je u takvom stanju vjera uopce moguca i koja joj je svrha i namjera....to je sve dosta individualno i nesto sto je izmedju covjeka i Boga...
Medjutim ljudi su oduvijek shvatali concept odgovornosti, vjerovali su da se od njih ocekuje da nesto cine na ovom svijetu i tu je kljuc odgovora koji kreira odnos izmedju covjeka i Boga i njegovog puta na ovom svijetu...
Ljudi su znali zrtvovati djelove svog tijela, svoje najblize, dragocjenosti ...upravo zbog ovog osjecaja odgovornosti ali pogresno kanalisanog..
Kakav je njihov status kod Boga je nesto sto ne mozemo znati i sto je opet jako individualno...
sigh

#1215 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

apsidejzi wrote:
sigh wrote:Jedna od problema sa vjeronaukom je sljedeci. Vjeronauka poducava ljude u sustini da je sve od boga i da je sve od njega dano. I to je to. Pakao i raj od boga. Serijatski zakon od boga. Ljudi nastali od boga. Vjerske obaveze od boga za ljude. Sve je podredjeno toj apsolutnoj istini za vjernike odnosno iluziji za atesite. To se uce mala djeca. Problem je taj da nema dokaza za tog boga tako da u sustini mi ucimo djecu iluziju jer to jednostavno ne postoji. Eh sad da li mozemo reci da bog sigurno ne postoji, naravno ne mozemo ali to za ateiste nije ni relevatno pitanje unutar obrazovnog sistema. Vjernici ako zele da se uci vjeronauka u skolama trebali bi dokazati boga i njegovo postojanje jer oni prave pozitivnu tvrdnju. Zelis biti nauka, zelis djecu poducavati o istini, onda dokazi svoju tvrdnju. Tako svaka nauka radi.
Cccccc ko ti je slagao da je ovdje u pitanju nauka. U pitanju je NAUK a nauk i nauka nisu jedno te isto. Na vjeronauku se uci ono sto vjera naucava. Mala igra rijecima ali ne potpada pod naucni metod dokazivanja.

PS: jedno filozofsko pitanje - kako bi Bog (Tvorac svemira) bio dokaziv u empirijskim terminima? Ako bi neki narod u svemiru razvio jak teleskop i igrom slucaja ga usmjeri na Mars i tamo ugleda Rover kojeg smo poslali prosle godine. Sta bi bio njihov zakljucak? Nastao sam od sebe ili ga je neko tu donio? Naravno da ce zakljuciti da Rover ima svog Tvorca. Da li ce znati ko je Tvorac ako budu gledali samo Rovera? Naravno da nece jer ROver nema nista u sebi sto bi empirijski dokazalo covjeka kao tvorca.

Primjeni tu analogiju na Boga. Empirijski metod podrazumjeva da analiziras pravila i procese u postojecem svemiru (tvorevini ili ti Roveru) i pokusavas dokazati Tvorca (ili covjeka). To je empirijski metod. Kako sad ocekujes da dokazes Boga koji nije sastavni dio tvorevine kroz metodologiju kojom analiziras tvorevinu? To je na istom nivou kao da svemirci analiziraju Rovera i pokusavaju dokazati covjeka. Samo postojanje Rovera ukazuje na postojanje tvorca istog. Samo postojanje svemira ukazuje na postojanje Tvorca istog. Ali i jedno i drugo se ne moze dokazati kroz tvorevinu nego analogiju jer nije sastavio dio tvorevine.

Ti sad zelis nematerijalnog Boga dokazati kroz eksperiment koji se mora provesti u nekim materijalnim terminima. Ocekujes da nadjes Boga koji je gradjen od atoma, molekula, ili subatomskih cestica?
Ok druze, vjeronauk ili vjeronauka, kako god moji vjeroucitelji su me ucili da je sve to istina i da tako funkcionise nas svijet, bez da su ikada podijelili neku kriticku misao s nama, vec su apologetski u slucaju stvari koje su nama bile iracionalne, davali analogije i tumacenja da bi to imalo smisla, a nerijetko su se ta tumacenja znali razlikovati i postovljati vise pitanja nego sto su odgovorali, stvarajuci jos vecu konfuziju.

Razumijem ja tu analogiju ali na kraju je to opet analogija i ne dokazuje nista. Ako vec kazes nematerijalni bog, ne znam onda sto je problem prihvatiti i da je sve sto vidimo prirodno nastalo iz praznine, niceg znaci. Kvantne fluktuacije, virtualne cestice su mogle izazvati pocetak svega, ima pretpostavka o tome koju nam je pruzio Krauss ( da me nebi nin sad ispitivao bez google-a, odmah da kazem da ne razumijem sve to dobro ali ucim i dobro mi ide :razz: ). Vidi, znam ja po cemu ide analogija. Sve u nasem svijetu mora imati neki uzrok. To znamo vec od malih nogu. To naucimo o nasem svijetu. Ali ima nesto sto moramo imati na umu. Prije pocetka svega, zakoni prirode mozda nisu bili onakvi kakvim ih poznajemo u nasoj realnosti. Mozda stvari prije pocetka nisu trebale imati uzrok, mozda kauzalnost nije postojala kakvu je mi poznajemo. Ne znamo i gotovo, i meni je to ok, uredu je nekad i priznati da nesto ne znamo. Mozda jednog dana budemo znali ali tesko. Ali za mene ako zamislim kao nekog kreatora svega ovoga, nikako ga ne mogu uklopiti u sliku sto nam pruzaju religije na svijetu. I ako postoji taj kreator ne vidim ni jedan razlog zasto bi mi nekom takvom bicu bili specijalni, relevatni ili na bilo koji nacin interesantni. Da su religije odradile mozda bolji posao, mozda bih i vjerovao ali one za mene pruzaju samo nonsens. Zasto tu analogiju ne iskoristis na religije koje poznajemo. Ako su knjige stvorene od boga, zasto su ispunjenje kontradiktornostima. Kao da mi posaljemo rover na mars da istrazi planetu a on pun slaga za torte. Vanzemaljci pronadju rover i dozive mindfuck zbog slaga. Skoro sve u prirodi mozemo objasniti bez religije. Kad malo pogledamo svijet oko nas, mozemo zakljuciti da je zivot generalno nesto posebno u nasem svijetu ali da taj zivot ima neki poseban smisao, nevjerujem. Mozes ti biti spiritualan i na neke druge nacine. Zar nije fascinantno ako skontas da je sve ovo slucajno, da smo mi svojevrsni nacin univerzuma da upozna samog sebe, kako je zakljucio Bill Nye. Nije strasno biti ateist, zapravo pravo je lijepo. I dalje sam dobar lik, koristan sam u svojoj zajednici, dobro se ponasam prema ljudima oko sebe, ne cinim sebi nista lose, toleriram druge oko sebe i osjecam se ispunjeno i bez nekog bica koje me nadgleda. Razumno, zar ne ? Ako nadjemo boga kroz neki eksperiment do kraja mog zivotnog doba, ekspresno cu postati vjernik. Budi mi pozdravljen :)
Cerebrum

#1216 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

sigh wrote:
apsidejzi wrote:
sigh wrote:Jedna od problema sa vjeronaukom je sljedeci. Vjeronauka poducava ljude u sustini da je sve od boga i da je sve od njega dano. I to je to. Pakao i raj od boga. Serijatski zakon od boga. Ljudi nastali od boga. Vjerske obaveze od boga za ljude. Sve je podredjeno toj apsolutnoj istini za vjernike odnosno iluziji za atesite. To se uce mala djeca. Problem je taj da nema dokaza za tog boga tako da u sustini mi ucimo djecu iluziju jer to jednostavno ne postoji. Eh sad da li mozemo reci da bog sigurno ne postoji, naravno ne mozemo ali to za ateiste nije ni relevatno pitanje unutar obrazovnog sistema. Vjernici ako zele da se uci vjeronauka u skolama trebali bi dokazati boga i njegovo postojanje jer oni prave pozitivnu tvrdnju. Zelis biti nauka, zelis djecu poducavati o istini, onda dokazi svoju tvrdnju. Tako svaka nauka radi.
Cccccc ko ti je slagao da je ovdje u pitanju nauka. U pitanju je NAUK a nauk i nauka nisu jedno te isto. Na vjeronauku se uci ono sto vjera naucava. Mala igra rijecima ali ne potpada pod naucni metod dokazivanja.

PS: jedno filozofsko pitanje - kako bi Bog (Tvorac svemira) bio dokaziv u empirijskim terminima? Ako bi neki narod u svemiru razvio jak teleskop i igrom slucaja ga usmjeri na Mars i tamo ugleda Rover kojeg smo poslali prosle godine. Sta bi bio njihov zakljucak? Nastao sam od sebe ili ga je neko tu donio? Naravno da ce zakljuciti da Rover ima svog Tvorca. Da li ce znati ko je Tvorac ako budu gledali samo Rovera? Naravno da nece jer ROver nema nista u sebi sto bi empirijski dokazalo covjeka kao tvorca.

Primjeni tu analogiju na Boga. Empirijski metod podrazumjeva da analiziras pravila i procese u postojecem svemiru (tvorevini ili ti Roveru) i pokusavas dokazati Tvorca (ili covjeka). To je empirijski metod. Kako sad ocekujes da dokazes Boga koji nije sastavni dio tvorevine kroz metodologiju kojom analiziras tvorevinu? To je na istom nivou kao da svemirci analiziraju Rovera i pokusavaju dokazati covjeka. Samo postojanje Rovera ukazuje na postojanje tvorca istog. Samo postojanje svemira ukazuje na postojanje Tvorca istog. Ali i jedno i drugo se ne moze dokazati kroz tvorevinu nego analogiju jer nije sastavio dio tvorevine.

Ti sad zelis nematerijalnog Boga dokazati kroz eksperiment koji se mora provesti u nekim materijalnim terminima. Ocekujes da nadjes Boga koji je gradjen od atoma, molekula, ili subatomskih cestica?
Ok druze, vjeronauk ili vjeronauka, kako god moji vjeroucitelji su me ucili da je sve to istina i da tako funkcionise nas svijet, bez da su ikada podijelili neku kriticku misao s nama, vec su apologetski u slucaju stvari koje su nama bile iracionalne, davali analogije i tumacenja da bi to imalo smisla, a nerijetko su se ta tumacenja znali razlikovati i postovljati vise pitanja nego sto su odgovorali, stvarajuci jos vecu konfuziju.

Razumijem ja tu analogiju ali na kraju je to opet analogija i ne dokazuje nista. Ako vec kazes nematerijalni bog, ne znam onda sto je problem prihvatiti i da je sve sto vidimo prirodno nastalo iz praznine, niceg znaci. Kvantne fluktuacije, virtualne cestice su mogle izazvati pocetak svega, ima pretpostavka o tome koju nam je pruzio Krauss ( da me nebi nin sad ispitivao bez google-a, odmah da kazem da ne razumijem sve to dobro ali ucim i dobro mi ide :razz: ). Vidi, znam ja po cemu ide analogija. Sve u nasem svijetu mora imati neki uzrok. To znamo vec od malih nogu. To naucimo o nasem svijetu. Ali ima nesto sto moramo imati na umu. Prije pocetka svega, zakoni prirode mozda nisu bili onakvi kakvim ih poznajemo u nasoj realnosti. Mozda stvari prije pocetka nisu trebale imati uzrok, mozda kauzalnost nije postojala kakvu je mi poznajemo. Ne znamo i gotovo, i meni je to ok, uredu je nekad i priznati da nesto ne znamo. Mozda jednog dana budemo znali ali tesko. Ali za mene ako zamislim kao nekog kreatora svega ovoga, nikako ga ne mogu uklopiti u sliku sto nam pruzaju religije na svijetu. I ako postoji taj kreator ne vidim ni jedan razlog zasto bi mi nekom takvom bicu bili specijalni, relevatni ili na bilo koji nacin interesantni. Da su religije odradile mozda bolji posao, mozda bih i vjerovao ali one za mene pruzaju samo nonsens. Zasto tu analogiju ne iskoristis na religije koje poznajemo. Ako su knjige stvorene od boga, zasto su ispunjenje kontradiktornostima. Kao da mi posaljemo rover na mars da istrazi planetu a on pun slaga za torte. Vanzemaljci pronadju rover i dozive mindfuck zbog slaga. Skoro sve u prirodi mozemo objasniti bez religije. Kad malo pogledamo svijet oko nas, mozemo zakljuciti da je zivot generalno nesto posebno u nasem svijetu ali da taj zivot ima neki poseban smisao, nevjerujem. Mozes ti biti spiritualan i na neke druge nacine. Zar nije fascinantno ako skontas da je sve ovo slucajno, da smo mi svojevrsni nacin univerzuma da upozna samog sebe, kako je zakljucio Bill Nye. Nije strasno biti ateist, zapravo pravo je lijepo. I dalje sam dobar lik, koristan sam u svojoj zajednici, dobro se ponasam prema ljudima oko sebe, ne cinim sebi nista lose, toleriram druge oko sebe i osjecam se ispunjeno i bez nekog bica koje me nadgleda. Razumno, zar ne ? Ako nadjemo boga kroz neki eksperiment do kraja mog zivotnog doba, ekspresno cu postati vjernik. Budi mi pozdravljen :)
Ma niko to nece procitati. Skrati malo. ;)
statixx

#1217 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Ako je neko slijedio tradiciju, a pri tome tvrdio da zaista vjeruje onda se postavlja pitanje kakva je to vjera koja nije prosla nikakvo promisljanje vec se iskljucivo oslanja na tradiciju da li je u takvom stanju vjera uopce moguca i koja joj je svrha i namjera....to je sve dosta individualno i nesto sto je izmedju covjeka i Boga...
Pa ako si rodjen u generaciji koja nije primila objavu, logicno je da ces sljediti tradiciju (u ovom slucaju iskrivljenu vjeru) te zajednice. Gdje je tu odgovornost?
Medjutim ljudi su oduvijek shvatali concept odgovornosti, vjerovali su da se od njih ocekuje da nesto cine na ovom svijetu i tu je kljuc odgovora koji kreira odnos izmedju covjeka i Boga i njegovog puta na ovom svijetu...
Ljudi su znali zrtvovati djelove svog tijela, svoje najblize, dragocjenosti ...upravo zbog ovog osjecaja odgovornosti ali pogresno kanalisanog..
Ne postoji nacin da se provjeri koje kanalisanje je ispravno. Kako ti znas da je npr. klanje kurbana pozitivno kanalisanje?
nasa

#1218 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

animals wrote:
nasa wrote:
pitanje je ozbiljno..
Mozda ste culi za izjavu majke Tereze, koja je rekla pred kraj svoga puta..
cijeli zivot je predala Bogu, i njemu se posvetila..ali razocarana je jer ga nije upoznala ili spoznala..
znaci van naseg umnog domasaja je, ali zidamo mu gradjevine , molimo mu se, i pravimo mu rituale..
koliko to ima sve smisla..
E da to je odgovor koji svaki od nas moze dati samo sam sebi , koliko ima smisla vjera u njegovom zivotu inace ...nema odgovora...
Mislim, nije da sam ja vjernik koji je sve prihvatio i posvetio se obavljanju onog sto religija nalaze bez dalje pitanja...
Obavljam ja sve ali jednom sam napisala da ne odmicem daleko od shehadeta , to ti je ocitovanje vjere, jer uvijek vrtim stotine pitanje pa i pitanja tipa ovog koje si postavio....
ali u zivotu onom stvarnom, ne ovom o kojem pricamo na forumu,
zivotu sa hiljade sitnica koje su velike i male, tuzne i sretne, tagicne i nevjerovatne, pojmljive i nepojmljive...
vjera i Bog mi itekako ima smisla, pa i
kad mi promice univerzalni smisao,
mozda on dodje kad zatvorimo oci na ovom svijetu,
mozda ne,
ali opet do tada mi ostaje ovaj zivot koji s Bogom ima smisla.

Jeste konfuzno ali je tako...

Covjek ocekuje da uhvati grandiozne stvari, otkrije univerzalne vrijednosti i apsolutnu istinu, a tako smo mali da se jedva borimo sa svojim zivotima....
Majka Tereza je sigurno bila velika zena ali ipak samo covjek, mali, sitni, praskica....

Ako je sve ovo besmisleno kao sto djeluje, a covjek s vjerom u Boga ovom svijetu daje univerzalnu vrijednost, onda je religija najvece dostignuce covjeka...
Cisto sumnjam da je covjek za to sposoban gledajuci da od svijeta samo pravimo sve besmisleniju predstavu ....ali eto ko zna...
animals

#1219 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Ako ni jedan covjek na ovome svijetu, ne zna , niti je znao, onda se postavlja logicno pitanje..
odkud religije..
sigh

#1220 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

animals wrote:Ako ni jedan covjek na ovome svijetu, ne zna , niti je znao, onda se postavlja logicno pitanje..
odkud religije..
Masa razloga mi pada na um. Drevni ljudi sebi nisu mogli objasniti neke prirodne pojave, strah od smrti, zelja nekih ljudi za smislom, nekima daje osjecaj sigurnosti.
Ja se licno ne bojim smrti u smislu kraja moje egzistencije. To ce biti kao prije rodjenja. Neces biti svjestan i gotovo. Smisao zivotu dajem sam sebi. Ne osjecam se pretjerano sigurno zbog same cinjenice svoje smrtnosti, volio bih da taj jedan zivot potraje. Objasnjenja nauke su postala dobra u zadnje vrijeme tako da ne osjecam potrebu da popunjavam nesto sa vjerom. :-D

@cerebrum, prenijele me misli :D
statixx

#1221 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Ako bi politiku abrahamskog boga morali opisati u jednoj recenici mislim da bi ova bila najbliza istini. :D

Image
Leo_alfa

#1222 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

nasa wrote:Gledaj, citav system obrazovanja je podlozan kritickoj analizi i daleko je to od idealnog...samo kreni od nacina na koji se znanje usvaja vidjeces da je to vecinom memorisanje dok individualizam i kriticko promisljanje uglavnom ostaju lijepe zelje....
Slazem se, uvijek se trudimo poboljsati sistem koji imamo, iako znamo da idealno ne mozemo dostici, ne jer nismo sposobni, nego jer savrsenstvo ne postoji ;-).
vatrogasac

#1223 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote:
apsidejzi wrote:

Imaš plemena po džunglama Amazona i nemaju pojma o umjetnosti i nauci kakvu mi znamo i žive. Znači da se može živjeti bez klavira, injekcije, džamije......ali...
harač

#1224 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

meni je fascinantno koliko je religiju lako stvoriti. to je strašno zanimljiv sociološki fenomen. manufaktura religija je čak i savremena pojava, što pokazuju u najboljem primjeru i mormini, koje je njihov utemeljitelj stvorio ni iz čega u 19. stoljeću, a sada broje milione širom svijeta i politički i ekonomski su veoma značajna skupina! pa scientolozi koji su se izmislili u sred dvadesetog stoljeća, a sad ne mogu proći zapadnom evropom da im u većem gradu ne vidim "crkvu"!

vrijeme kada su te religije izmišljene je značajno, jer je to vrijeme tehnologije: fotografije, telegrama, radija, telefona, televizora... nauke!... koliko li je tek bilo lako stvoriti religiju prije, u bronzanom dobu...
IcedMFEarth

#1225 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Church of Google :D
Locked