Hoće li biti trećeg entiteta?

Post Reply
Alfons Kauders

#1201 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:S
kijaš"
FTV je javni servis i ne može se dijeliti na monoetničke televizije niti ima razloga za to. Oni koji hoće samo hrvatsku televiziju, neka skupe pare i istu osnuju, to ti niko ne brani. Ali ovdje se ne radi o ljudskim pravima, ovdje se traži podjelu postojećeg javnog servisa i razvaljivanje FTV-a se predstavlja kao ljudsko pravo.
FTV treba razvaliti. Od svog postanka to je tv kuća koju su zloupotrebljavale bošnjačke političke elite iz Sarajeva i čiji informativni program nikada nije zasluživao taj epitet ''informativni'', i isključivo služi z političke potrebe aktualnog gospodara.
Nikakve proceduralne i zakonske izmjene nisu uspjele iščupati FTV iz te matrice (niti će iščupati). Dalje, ne smijemo zaboraviti i zlatno razdoblje ''platforme'' i otvorenog govora mržnje iz te TV kuće prema čitavoj jednoj regiji u BiH, a što ne reći i poticanja nesnošljivosti prema jednom narodu. Tko jamči da to neće ponoviti sutra? Ako nismo u stanju nakon 20 godina izgraditi nacionalno nepristran TV servis, onda je najbolje imati dva...tri...
Pod tim ne mislim na neku glupost poput hrvatskog ''informativnog'' TV kanala, već kanala koji će u potpunosti moći zadovoljiti informativnei kulturološke potrebe jednog naroda, što je praksa u čitavoj Europi.
Što se tiče financiranja tog programa: dogovor kuću gradi.
Možeš li osnovati televiziju ?
Možeš. Možeš li joj dati ime HRT i da bude samo na hrvatskom jeziku ?
Možeš. Šta je problem ?
Problem je nepostojanje potrebne arlamentarne većine. Uostalom, prijedlog zakona je nedavno prošao VM (doduše preglasavanjem bošnjačkih ministara). Sad je na potezu parlament.
jap, dogovor... po kojem bi tuzla placala covicev kanal

zato evo dogovora - svako neka placa svoje i cao... mozda se skucka dovoljno para za neki youtube kanal... :D
stakasa

#1202 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by stakasa »

Hafis wrote:S
kijaš"
FTV je javni servis i ne može se dijeliti na monoetničke televizije niti ima razloga za to. Oni koji hoće samo hrvatsku televiziju, neka skupe pare i istu osnuju, to ti niko ne brani. Ali ovdje se ne radi o ljudskim pravima, ovdje se traži podjelu postojećeg javnog servisa i razvaljivanje FTV-a se predstavlja kao ljudsko pravo.
FTV treba razvaliti. Od svog postanka to je tv kuća koju su zloupotrebljavale bošnjačke političke elite iz Sarajeva i čiji informativni program nikada nije zasluživao taj epitet ''informativni'', i isključivo služi z političke potrebe aktualnog gospodara.
Nikakve proceduralne i zakonske izmjene nisu uspjele iščupati FTV iz te matrice (niti će iščupati). Dalje, ne smijemo zaboraviti i zlatno razdoblje ''platforme'' i otvorenog govora mržnje iz te TV kuće prema čitavoj jednoj regiji u BiH, a što ne reći i poticanja nesnošljivosti prema jednom narodu. Tko jamči da to neće ponoviti sutra? Ako nismo u stanju nakon 20 godina izgraditi nacionalno nepristran TV servis, onda je najbolje imati dva...tri...
Pod tim ne mislim na neku glupost poput hrvatskog ''informativnog'' TV kanala, već kanala koji će u potpunosti moći zadovoljiti informativnei kulturološke potrebe jednog naroda, što je praksa u čitavoj Europi.
Što se tiče financiranja tog programa: dogovor kuću gradi.
Možeš li osnovati televiziju ?
Možeš. Možeš li joj dati ime HRT i da bude samo na hrvatskom jeziku ?
Možeš. Šta je problem ?
Problem je nepostojanje potrebne arlamentarne većine. Uostalom, prijedlog zakona je nedavno prošao VM (doduše preglasavanjem bošnjačkih ministara). Sad je na potezu parlament.
A sta je bio problem sa Hercegovackom televizijom pa se ugasi?
Hlapoje

#1203 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Alfons Kauders wrote:

da da, zanimljivo je kako su te nevladine snage nekako imale zracnu podrsku, artiljeriju i oklop... zatim oficire iz druge drzave i nemali broj boraca iz istih... :D bas tipicno za pobunjenike :D
Potpuno nebitno kako su "pobunjenici" naoružani...sa aspekta "pravne nauke", što bi ti rekao.
Imali su i u Libiji pobunjenici zračnu podršku i oficire i ratnike iz drugih država.
Imali su nekad i u španskom gradjanskom ratu.

Niti je vlada bila legitimna bosanska, niti su "pobunjenici" bili manje Bosanci od onih na suprotnoj strani.
Last edited by Hlapoje on 04/02/2014 12:16, edited 1 time in total.
Hafis

#1204 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

stakasa wrote:A sta je bio problem sa Hercegovackom televizijom pa se ugasi?
Nepostojanje jasne vlasničke strukture.
Nego, jesi li ti čuo za EROTEL?
Šta bi s njim, sjećaš li se?
hizo ramidovic

#1205 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote:
Niti je vlada bila legitimna bosanska, niti su "pobunjenici" bila manje Bosanci od onih na suprotnoj strani.
ma 'ajde?
dje si to procit'o?
to ti risto djogo na uvce saputao?
StupskaBitanga

#1206 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by StupskaBitanga »

ili bolje radio Hercegbosna
stakasa

#1207 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by stakasa »

Hafis wrote:
stakasa wrote:A sta je bio problem sa Hercegovackom televizijom pa se ugasi?
Nepostojanje jasne vlasničke strukture.
Nego, jesi li ti čuo za EROTEL?
Šta bi s njim, sjećaš li se?
Pa vlasnicka struktura se je dala izdefinisat. Plati, preuzmi, emituj
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1208 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Chmoljo »

Hlapoje wrote:
Potpuno nebitno kako su "pobunjenici" naoružani...sa aspekta "pravne nauke", što bi ti rekao.
Imali su i u Libiji pobunjenici zračnu podršku i oficire i ratnike iz drugih država.
Imali su nekad i u španskom gradjanskom ratu.

Niti je vlada bila legitimna bosanska, niti su "pobunjenici" bili manje Bosanci od onih na suprotnoj strani.
ko tu ratnu vladu nije smatrao legitimnom? Pale? :D
Hlapoje

#1209 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

hizo ramidovic wrote:
Hlapoje wrote:
Niti je vlada bila legitimna bosanska, niti su "pobunjenici" bila manje Bosanci od onih na suprotnoj strani.
ma 'ajde?
dje si to procit'o?
to ti risto djogo na uvce saputao?
Pa možda je bila legitimna bošnjačka vlada, jer su Bošnjaci zauzeli i držali institucije tokom rata...
Hlapoje

#1210 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Chmoljo wrote:
ko tu ratnu vladu nije smatrao legitimnom? Pale? :D
Da.
Srpski narod iz BiH je svojevremeno glasao za te sa Pala.
Znači...i oni su bili legitimni...
Hafis

#1211 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:

zato evo dogovora - svako neka placa svoje i cao... mozda se skucka dovoljno para za neki youtube kanal... :D
Da se i to riješiti ako se hoće. Preusmjere se sredstva iz nekih nepotrebnih stvari....uostalom uvede se pretplata. Evo ja bih je prvi plaćao kao što dolikuje pravo patriotu, a ne kao do sada.
I sve su prilike da će se ipak uspostaviti ta TV, i od toga se neće moći pobjeći, pa makar i ta tamo Tuzla plaćala.
Skupa je igračka multietnička država rođo, znaš i sam.
hizo ramidovic

#1212 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote:
Pa možda je bila legitimna bošnjačka vlada, jer su Bošnjaci zauzeli i držali institucije tokom rata...
tako je, legendo!
tatjana ljujic-mijatovic, stjepan kljuic, miro lazovic... samo su neki od poznatih bosnjaka koji su zauzeli i drzali institucije tokom rata...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1213 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Chmoljo »

Hlapoje wrote:
Da.
i onda legitimno napraviš genocid... narod glasao, jebiga...
hizo ramidovic

#1214 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote: Da se i to riješiti ako se hoće. Preusmjere se sredstva iz nekih nepotrebnih stvari....uostalom uvede se pretplata. Evo ja bih je prvi plaćao kao što dolikuje pravo patriotu, a ne kao do sada.
I sve su prilike da će se ipak uspostaviti ta TV, i od toga se neće moći pobjeći, pa makar i ta tamo Tuzla plaćala.
Skupa je igračka multietnička država rođo, znaš i sam.
da si ti ziv i zdrav, moj rodjo, ali rtv pretplata/taksa je uvedena daaavno, jos za titinog vakta...a to sto je ti i tvoji zemljaci ne placate jasan je znak ugrozbe i majorizacije najmalobrojnijeg konst. naroda u bih

i otkad si ti u patrijotama? zar nisi domoljub?
Last edited by hizo ramidovic on 04/02/2014 12:40, edited 1 time in total.
Hlapoje

#1215 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

hizo ramidovic wrote:
Hlapoje wrote:
tako je, legendo!
tatjana ljujic-mijatovic, stjepan kljuic, miro lazovic... samo su neki od poznatih bosnjaka koji su zauzeli i drzali institucije tokom rata...
Zaista ne znam ko su ti ljudi...i ko im je dao legitimitet.
Legitimitet može imati samo neko koga je narod birao, a ne ikebane koje je postavio neko iz vlasti.
Imao je i Milošević svoje Albance poput Rahmana Morine, Sinana Hasanija itd...
Alfons Kauders

#1216 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:

Da se i to riješiti ako se hoće. Preusmjere se sredstva iz nekih nepotrebnih stvari....uostalom uvede se pretplata. Evo ja bih je prvi plaćao kao što dolikuje pravo patriotu, a ne kao do sada.
I sve su prilike da će se ipak uspostaviti ta TV, i od toga se neće moći pobjeći, pa makar i ta tamo Tuzla plaćala. Skupa je multietnička država rođo.
aha, preusmjere se sredstva... zacas se to rijesi.... al uglavnom opet tuzla placa da slusa kako je tuzla klala hrvate po grabovici, a? :D

ko sto rekoh, kurca graha, ali lijepo je sto si za promjenu priznao sta se zapravo trazi - tudje pare za uhljebljenje svojih piskarala i kurvica... e moj hafis aga, razocarenje rekoh ti ja, razocarenje neminovno...

uostalom gdje odose one stotine miliona koje teheran iscijedi iz citluka svake godine? :D pa valjda se moze malo odatle "preusmjeriti" evo ja se slazem u potpunosti... ili da zavrnemo federalnu pipu nekim kantonima, pa te pare damo za televiziju? i onda se postavlja pitanje sta cemo s ostalim institucijama koje "fale" hrvatima u bih... npr. tuzla ima kvalitetan rudarski institutut i fakultet - mozda ga trebamo popoloviti i otvoriti jos jedan u neumu... ili da sarajevo podijeli zemaljski muzej (koji samo finansira) i da pola prebaci u grude, te da finansira i tu isturenu podruznicu?

sto kokuz moze zamislit to ni lokomotiva ne moze povuc
hizo ramidovic

#1217 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote: Zaista ne znam ko su ti ljudi...i ko im je dao legitimitet.
Legitimitet može imati samo neko koga je narod birao, a ne ikebane koje je postavio neko iz vlasti.
Imao je i Milošević svoje Albance poput Rahmana Morine, Sinana Hasanija itd...
joj, izvini, ja zaboravio da su navedeni bili alijini srbi/hrvati...
halali mi, u poslu sam pa grijesim...
Hlapoje

#1218 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Chmoljo wrote:
Hlapoje wrote:
Da.
i onda legitimno napraviš genocid... narod glasao, jebiga...
Narod može izabrati i neke koji će kasnije opljačkati državu...pa to ne znači da oni nisu bili nelegitimni predstavnici naroda, niti da je pljačkanje države bilo legitimno.

Pričamo sad o legitimnosti vlasti.
Ovde se pominje da je vlada u Sarajevu bila legitimna, pa se iz toga izvode zaključci da je svako ko je bio protiv te vlade bio agresor.
Ne...nije bila legitimna, bar sa aspekta avnojevske priče o BiH koja je svačija i ničija.
BAK-eV

#1219 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by BAK-eV »

Hafis wrote: U prijevodu daljnja unitarizacija provedena kroz regionalnu decentralizaciju. Pretpostavljam da znaš koja je bila prvobitna namjena kantona i da oni tu nisu slučajno. Mislim da se stvarno nisu stekli POLITIČKI uvjeti za njihovo ukidanje?

Pa jesu se stekli politicki uslovi.
Niti Bosnjacima niti Hrvatima finasijski vise ne odgovaraju kantoni a Hrvatima pravila za clana Predsjednistva, pa to hoce sad kroz kantonalne elektore mjenjati.
Mostar urediti po principu rotacije 2 gradonacelnika, koji su dobili najvise glasova

To bi vrijedilo samo za Mostar ili bi vrijedilo za sve gradove u FBiH?
PA moze i za druge gradove po principu Stolac-Travnik, Bugojno -Zepce i sl. Neka se sastaju i dogovaraju. Sto vi nama u Stocu mi vama u Travniku itd itd.
Zadatak za Bosnjake:
Zazuvrat uvesti oficijelni TV kanal na hrvaskom jeziku.
U Mostar prenjeti neka ministarstva ili sluzbe, napraviti iz federalnog budzeta sportsku dvoranu i takodjer poboljsati sabracaj izgradnjom trolebujske linije, koja bi spojila citav grad.
Pa to i baš nisu neki krupni potezi i zadatci i ne vidim kako se njihova ''težina'' može porediti s recimo ukidanjem kantona.
TV kanal će svako biti, to je neminovnost (koliko god netko bude graknuo), neka ministarstva i federalne sluđbe već djeluju u Mostaru, sportska dvorana u Mostaru nije pitanje love, već je pitanje lokalne međutajkunske borbe tko će je napraviti i izvlačiti novac iz nje.
zbor prva dva clana predsjednistva sa najvise glasova, povezanih kljucem po ekonomskim regijama.
Ali tako napraviti, da HDZ uvijek mora ici u koliciju sa nekom nehrvatskom strankom i zajednickim programom ici na izbore. Time bi recimo Bosnjaci iz Krajine davali glasove onom kandidatu, kojeg u koalicij HDZ (ili neka druga dominantna hrvatska stranka) stavi kao svog kandidata.
Ma jok. To se ni Zlatko ne bi usudio predložiti na ovim aktualnim pregovorima S-F. Isuviše lako za izbornog inžinjeringa.

A elektori nisu izborni inzinjering, gdje bi jedan Hrvat vrijedio kao 3 Bosnjaka cccc i onda taj clan Predsjednistva postavlja 1/3 ambasadora, oficira itd itd?????
Time bi Hrvati imali pozitivnu diskriminaciju ali pod ustupcima.
Izgleda da sam prebrisao dio tvog posta ili stvarno nisam u stanju da uočim te komponente pozitivne diskriminacije Hrvata. Ne misliš valjda na tramvaj u Mostaru ili sportsku dvoranu.
Dok god ustupaju nesto, zazuvrat i dobiju nesto.
Isto pitanje. Evo, odreknu se kantona, i što to dobiju za uzvrat?

TV-Kanal, pravo lijecenja u Sarajevu, Tuzli, svi studiraju, gdje zele, srednje skole sa nacionalnom skupinom predmeta na citavoj FBiH, ravnomjerna raspodjela novca za infrastrukturu po ekonomskim regijama
Znaci taj mehanizam permanentno obavezujuce i obnavljajuce koalicije umjesto betoniranih vjecnih etnickih izbornih jedinica. HDZ udje u koalicij i ima clana kojeg hoce. Ti meni, ja tebi.
Ako možeš da ovo malo detaljnije objasniš?
Verbalni dogovor, da ce se prje izbora praviti kolaicije izmedju dominantnih nacionalnih stranak< i rasorediti glasove po regijama. Recimo Bihac-Livno-Grude biraju koalicijom hrvatskog clana.

Posavina-Tuzla-Zenica-Sarajevo-i Podrinje biraju otvoreno bosnjaka.
Inzinjering doduse moguc ali bi u praksi nakon ovog obecanja morali lideri da idu u nacionalne koalicije, jer bi suprotno znacilo otvoreno manifestiranje neprijateljstva medju narodima.
Last edited by BAK-eV on 04/02/2014 12:51, edited 1 time in total.
Mister Yes

#1220 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Mister Yes »

Chmoljo wrote:
Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote:e moj hafisaga... ako si fakat nedavno doktorirao, bas bi volio da procitam taj rad... :D ali sudeci prema nekim stavovima i slabim baratanjem nekim banalnim pojmovima, cini mi se da bi od sveucilista mogao traziti da ti vrate pare... :D
Ja sam kriv. Prvi sam ga pitao je li on onaj doktor sa drugog foruma a on iskoristio priliku pa slagao da jeste. Ipak očigledno je da nije. Radi se o trolu dosta malog znanja i slabih forumskih kvaliteta. Niti zna čitati sa razumjevanjem niti zna pisati razumljivo. Čisti trol koji nije ovdje zbog diskusije već zbog trolanja.
je l' još transcendenira? :D
Ih kad bih ja znao šta znači ta riječ? Čak sam malo i guglao ali i dalje ne kontam? Da nije nešto što je on koristio ranije da dokaže svoje znanje? :P
hizo ramidovic

#1221 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote: Narod može izabrati i neke koji će kasnije opljačkati državu...pa to ne znači da oni nisu bili nelegitimni predstavnici naroda, niti da je pljačkanje države bilo legitimno.

Pričamo sad o legitimnosti vlasti.
Ovde se pominje da je vlada u Sarajevu bila legitimna, pa se iz toga izvode zaključci da je svako ko je bio protiv te vlade bio agresor.
Ne...nije bila legitimna, bar sa aspekta avnojevske priče o BiH koja je svačija i ničija.
tvrdis, dakle, da nije bila legitimna a ne nudis nikakve konkretne dokaze? poznato mi to...
stakasa

#1222 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by stakasa »

Kako se na kraju sve ogoli na to ko ce na kasu :D , pukose snovi, zakletve, zivoti se obesmislise...
seln

#1223 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by seln »

Hafis wrote: Pa vidiš li ti razinu kulture komunikacije u 70% likova koji se javljaju....
O kulturi komunikacije govori tip koji laze sto zine....
Mister Yes

#1224 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Mister Yes »

Hlapoje wrote:Gradjanski ratovi su u 99% slučajeva ratovi izmedju vladinih i nevladinih snaga.
Građanski su upravo takvi.
A kako zovemo one ratove u kojima sa jedne strane imaš vladine snage a sa druge strane snage vlade susjedne zemlje?
Hafis

#1225 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

hizo ramidovic
da si ti ziv i zdrav, moj rodjo, ali rtv pretplata/taksa je uvedena daaavno, jos za titinog vakta...a to sto je ti i tvoji zemljaci ne placate jasan je znak ugrozbe i majorizacije najmalobrojnijeg konst. naroda u bih
Pogrešno rođo. Kako će neplaćanje pretplate biti ''jasan je znak ugrozbe i majorizacije najmalobrojnijeg konst. naroda u bih''
Pa valjda je to čak i neka prednost u odnosu na druga dva naroda koja je moraju plaćati. ispravi to malo :-? .

Da se vratim temi: ne plaćaju je iz razloga koji sam tako nadahnuto i tako poetski iznio u maloprijašnjem postu (ako ti nije muka pogledaj onaj moj post gore da n trošim državnu struju kopirajući ga ovdje).
Da sumiramo: nešto s tom TV kućom definitivno nije u redu i ne pada mi na pamet još da ih i financiram, pa makar mi državno tužiteljstvo baHnulo na vrata.
kada bi se oni nekim čudom transformirali u jednu autonomnu, objektivnu i ozbiljnu informativnu instituciju, s odgovornim i profesionalnim uredništvom, onda bih se vjerojatno predomislio. Shodno proteklim godinama i ne baš izglednom budućnošću, šanse da će se to ikada desiti više su nego minimalne.
i otkad si ti u patrijotama? zar nisi domoljub?
Vidiš, ja se držim stare mozambičke izreke: u Rimu rimljanin, u Cimu cimljanin.
Znači piši jezikom nazočne većine da bi te bolje prihvatili. Valja li ova :)
Post Reply