Dobra! Mada mislim da je tačnija: Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog merhametluka!Perdita_Durango wrote:'Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog ponosa' (parafraziram)
Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
- Corto Maltese
#1201 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
- Mister Yes
#1202 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Kakvih 20-30 godina dobri čovječe? Oni nemaju toliko vremena. Za 30 godina Srbi će u BiH biti debela manjina i biće ih koliko je sada Hrvata, znači nekih pola miliona. U tih 30 godina i Srbija će izgubiti dodatnih milion stanovnika (barem) i osnovna preokupacija će im biti biološki opstanak Srpskog naroda uopšte. Ako žele uzeti dio BiH morat će reagovati u sljedećih 10 godina najkasnije.karanana wrote:novog rata nece biti.
zemlja je podijeljena. srbi sto su mogli dobiti, dobili su oruzjem i daytonom. sada igraju strpljivo i pametno. razaraju zemlju politicki i iznutra. koriste mehanizme protiv kojih su se borili i koje nisu mogli skroz oruzjem srusiti, da zemlju potkopaju i da s vremenom i onima kojima ova zemlja nesto znaci posalju sve u tri picke materine i krenu svojim putem. srbi igraju strpljivo i na duge staze ce se to tako i desiti. evo vec to rade 18-19 godina. jos nekih 20-30 godina max, dok ne umru jos ove dvije generacije kojima ko fol ova zemlja jos nesto i znaci. nakon toga, nema vise prepreka.
- Dozer
#1203 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nije tako Basvode. Danas su Bosanci ono sto su nekada bili Bosnjani, pa Bosnjaci - svi stanovnici Bosne, i Hercegovine.Basvod
Bosanci, Bosnjaci, Bosnjani... vise naziva za jedan te isti narod. Svaki narod ima tj. imao je vise naziva, jezik se mjenja... Srbi, Servi itd.
Srba i Hrvata u BiH mozda nije bilo prije nekoliko stotina godina al to je apsolutno nebitno, danas ih ima. Ne mozes ih izbrisati gumicom niti asimilirati.
A Bosnjaci su danas bosanski, ili ti BH m(M)uslimani.
Ovo ti je cinjenicno stanje "na terenu". Jebi ga, ne mozes za jednu stvar reci da moze tako, a za drugu identicnu, ali drugog naziva, da ne moze.
Tacno je da Srba i Hrvata nije ovdje bilo prije par stotina godina, ali isto tako nije bilo ni muslimana. I ni jedne se danas ne moze izbrisati gumicom, niti to iko pokusava. Bar ja ne. Inace, to bi znacilo da brisem i samog sebe.
A lako ces shvatiti razlike kada skontas kako si se popisao.
-
sumirprimus
#1204 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
ovde rasprava,isto ko kad zeni pokusas objasnit da nije u pravu... nemoj đaba...
- Dozer
- BHCluster
#1206 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Hafis wrote:Tko je kriv Dalmatincima pa još nisu stigli do te razine sociološkog i kulturološkog razvoja da imaju vehabije.zoljaM80 wrote:ne brini, juriše će zaustaviti dalmatinski jurišnici ...sve hrabri i jaki momci...
Oni bi sad to isčakijali i izlemali što si rek'o klas keks

-
Hafis
#1207 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Lijepo
Nego, što je ovo tema zamrla.
Da sumiramo dosadašnje zaključke: RS...pardon šumska će neizostavno krenuti u odcjepljenje koje će izazvati reagiranje pravne države na pokušaj secesije u obliku uraganske tenkovske ofanzive, OS, patriota i mnogobrojnih grlatih dijasporića (pogotovo ako još bude u vrijeme godišnjih odmora). To će sve trajati maksimalno dva-tri dana, i onda hajd' svak' svojoj kući na brojanje plijena.
Jesam li nešto izostavio?
Da sumiramo dosadašnje zaključke: RS...pardon šumska će neizostavno krenuti u odcjepljenje koje će izazvati reagiranje pravne države na pokušaj secesije u obliku uraganske tenkovske ofanzive, OS, patriota i mnogobrojnih grlatih dijasporića (pogotovo ako još bude u vrijeme godišnjih odmora). To će sve trajati maksimalno dva-tri dana, i onda hajd' svak' svojoj kući na brojanje plijena.
- Corto Maltese
#1208 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mislim da je možemo oživjeti promjenom naslova: "Šta ako rata ne bude?"
- Banksy
#1209 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Corto Maltese wrote:
Mislim da je možemo oživjeti promjenom naslova: "Šta ako rata ne bude?"
Naprotiv, gašenje ...
- Blek Stena
#1210 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pijani momci prolaze
Duz nase tihe ulice.
Oni u vojsku polaze,
Prate ih tuzne curice,
Brinu ih slutnje sulude:
Da rata ne bude.
Ne mogu da me ne sete
Suze na vrhu nosica,
Devetsto-osamdesete,
Ulice Brane Cosica
I voza crnog k'o da s njim
Zauvek odlazim.
Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri rasture,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Neka kise ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.
Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.
K'o zlatni prah
Oreol sna,
Oklopnih malenih glavica,
I tvoja ljubav ranjiva,
Cuva ih kao lavica,
Lose te vesti uzbude,
Da rata ne bude.
Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri razvale,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Kise neka ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.
Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju,
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.
SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.
- ovo_malo_duse
#1211 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Evo ga kulturno-obrazovani, siroki Hercegovac opet.Hafis wrote:Lijepo![]()
Gdje zapelo? Nepali loziona pa si se zabrinuo..
-
RahatHurmašica
#1212 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
a šta im je sa majorizacijom, jel to više nije popularna?
- Mister Yes
#1213 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
To je bar lako. Pogledati filmove Mad Max za taj scenario. Ali bukvalno, od broja preživjelih do kvalitete života. Tako će to biti ako se "rahat patnja" nastavi još nekih 40-50 godinaCorto Maltese wrote:Mislim da je možemo oživjeti promjenom naslova: "Šta ako rata ne bude?"
- LBVIEW
#1214 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Sto se maoriziralo majoriziralo se, rek'o bastinik tisucljetne uljudbe i bivsi Jugosloven sto se onomad potpisivao mrskom cirilicomRahatHurmašica wrote:a šta im je sa majorizacijom, jel to više nije popularna?
- eluna
#1215 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
rata će i te kako da bude
zato mi je pasoš vazda pri ruci - ne čekala ja drugi put da se majmuni međusobno pokolju
zato mi je pasoš vazda pri ruci - ne čekala ja drugi put da se majmuni međusobno pokolju
- coek
#1216 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
ma kakav crni rat, sve iluzije su odavno razbijene, ovdje se nema vise za sta ratovati.
-
bole1st
#1217 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Treba snimit novu pjesmu, "Samo da ne bude da rata ne bude"?Mister Yes wrote:To je bar lako. Pogledati filmove Mad Max za taj scenario. Ali bukvalno, od broja preživjelih do kvalitete života. Tako će to biti ako se "rahat patnja" nastavi još nekih 40-50 godinaCorto Maltese wrote:Mislim da je možemo oživjeti promjenom naslova: "Šta ako rata ne bude?"
STA AKO RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
MIRE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
STA AKO RATA NE BUDE.
- Vasco da Gama
#1218 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
bogami izgleda da bošnjaci neće napast. kad pitam ljude uživo bil ratovali svi kažu jok ja nek drugi ide u smrt.
nego, zanimljivo je kako ljudi žive u zabludi da je kod nas velika nezaposlenost i loš standard života zbog nas takvih kakvi jesmo ili zbog našeg ustava takav kakav jeste, pa će eventualni rat sa konačnim i nedvosmislenim pobjednikom napravit stvari lakšim za efikasniji i jednostavniji sistem, ekonomski napredak, "normalnu drzavu" i sl.
nema ništa od toga. nismo mi jadna zemlja zato što smo imali rat ili zato što nam se mozgovi odlijevaju ili zato što nam nevalja ustav, previse administracije i te price.
mi smo jadni jer tako kapitalizam fercera. nije kapitalizam svaka zemlja za sebe pa koja ima bolje i transparentnije politike ta je naprednija a koja ima lose politike ta zaostaje. kapitalizam je stvar totalnosti koja funkcionise kao puzzle. drugim rijecima švicarska, švedska i amerika ne samo da su povezane sa mozambikom, kongom i somalijom nego mogu SAMO da funkcionišu, ovakve kakve jesu, dok je kongu rat i bijeda, dok somalijom haraju pirati i sl. da bi smo koristili mobitele bilo gdje na svijetu neki desetogodišnji drogirani član bande u kongu MORA kalašnjikovom izrešetat neke ljude, itd.
tako je i bosna kita od zemlje ne zato sto smo imali rat i korumpirane politicare vec zato sto je nasa uloga da budemo otpad i kanalizacija. mi smo komadić puzzle u globalnom kapitalizmu koji ne može biti mnogo drugačiji od toga što jeste s ratom i bez rata, sa "funkcionalnom" ili nefunkcionalnom državom, sa entitetima, bez entiteta, sasvim, sasvim svejedno...
nego, zanimljivo je kako ljudi žive u zabludi da je kod nas velika nezaposlenost i loš standard života zbog nas takvih kakvi jesmo ili zbog našeg ustava takav kakav jeste, pa će eventualni rat sa konačnim i nedvosmislenim pobjednikom napravit stvari lakšim za efikasniji i jednostavniji sistem, ekonomski napredak, "normalnu drzavu" i sl.
nema ništa od toga. nismo mi jadna zemlja zato što smo imali rat ili zato što nam se mozgovi odlijevaju ili zato što nam nevalja ustav, previse administracije i te price.
mi smo jadni jer tako kapitalizam fercera. nije kapitalizam svaka zemlja za sebe pa koja ima bolje i transparentnije politike ta je naprednija a koja ima lose politike ta zaostaje. kapitalizam je stvar totalnosti koja funkcionise kao puzzle. drugim rijecima švicarska, švedska i amerika ne samo da su povezane sa mozambikom, kongom i somalijom nego mogu SAMO da funkcionišu, ovakve kakve jesu, dok je kongu rat i bijeda, dok somalijom haraju pirati i sl. da bi smo koristili mobitele bilo gdje na svijetu neki desetogodišnji drogirani član bande u kongu MORA kalašnjikovom izrešetat neke ljude, itd.
tako je i bosna kita od zemlje ne zato sto smo imali rat i korumpirane politicare vec zato sto je nasa uloga da budemo otpad i kanalizacija. mi smo komadić puzzle u globalnom kapitalizmu koji ne može biti mnogo drugačiji od toga što jeste s ratom i bez rata, sa "funkcionalnom" ili nefunkcionalnom državom, sa entitetima, bez entiteta, sasvim, sasvim svejedno...
- GAU8
#1219 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
BRAVO.Vasco da Gama wrote:bogami izgleda da bošnjaci neće napast. kad pitam ljude uživo bil ratovali svi kažu jok ja nek drugi ide u smrt.
mi smo jadni jer tako kapitalizam fercera. nije kapitalizam svaka zemlja za sebe pa koja ima bolje i transparentnije politike ta je naprednija a koja ima lose politike ta zaostaje. kapitalizam je stvar totalnosti koja funkcionise kao puzzle. drugim rijecima švicarska, švedska i amerika ne samo da su povezane sa mozambikom, kongom i somalijom nego mogu SAMO da funkcionišu, ovakve kakve jesu, dok je kongu rat i bijeda, dok somalijom haraju pirati i sl. da bi smo koristili mobitele bilo gdje na svijetu neka desetogodišnji drogirani član bande u kongu MORA kalašnjikovom izrešetat neke ljude.
tako je i bosna kita od zemlje ne zato sto smo imali rat i korumpirane politicare. mi smo komadić puzzle u glkobalnom kapitalizmu koji ne može biti mnogo drugačiji od toga što jeste s ratom i bez rata, sa "funkcionalnom" ili nefunkcionalnom državom, svejedno...
Ali, šta raditi po tom pitanju? Prestati pokušavati nešto promijeniti i poklopiti se u smislu "samo nek ne puca"? Skontati kako sistem fercera i iskoristiti to u svoju korist (čitaj lopovluk i nepotizam)? Razguliti odavde i tražiti selameta negdje drugdje?
- GAU8
#1220 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Neće se ni ratovati kao u prethodnom ratu. Prije će zavladati anarhija i haos, gdje će svaka mahala imati svoj "rat"coek wrote:ma kakav crni rat, sve iluzije su odavno razbijene, ovdje se nema vise za sta ratovati.
- madner
#1221 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ma kakvi, bice brzo i za neke dosta bezbolno a za druge dosta bolno.
-
bole1st
#1222 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ovo si skroz pogodio, bila je nedavno anketa u Cirihu, najvise strahuju da ce u Keniji pasti kisa, pa ce Kenijci imati sta da jedu, cime se ce svicarski standard srozati.Vasco da Gama wrote: drugim rijecima švicarska, švedska i amerika ne samo da su povezane sa mozambikom, kongom i somalijom nego mogu SAMO da funkcionišu, ovakve kakve jesu, dok je kongu rat i bijeda, dok somalijom haraju pirati i sl. da bi smo koristili mobitele bilo gdje na svijetu neka desetogodišnji drogirani član bande u kongu MORA kalašnjikovom izrešetat neke ljude.
-
rokan
- LBVIEW
#1224 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
GAU8 wrote:Neće se ni ratovati kao u prethodnom ratu. Prije će zavladati anarhija i haos, gdje će svaka mahala imati svoj "rat"coek wrote:ma kakav crni rat, sve iluzije su odavno razbijene, ovdje se nema vise za sta ratovati.
Jes jes, bit ce i gradanski rat izmedu Bosnjaka, kako si samo to zaboravio spomenuti.
Nego sto kaze pr'cednik, koliko najslobodarskiji narod na planeti a i sire moze izdrzati?
- Mister Yes
#1225 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Bolje ovako:bole1st wrote: Treba snimit novu pjesmu, "Samo da ne bude da rata ne bude"?
STA AKO RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
MIRE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
STA AKO RATA NE BUDE.
ŠTA AKO RATA NE BUDE,
I NASTAVI SE PAĆENJE,
JEDNI NAM NUDE BLOKADE,
A DRUGI NA POTOMSTVU RADE,
DA SE UKINU BLOKADE,
ŠTA AKO RATA NE BUDE