Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post Reply

Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

POZITIVNA
310
56%
NEGATIVNA
245
44%

Total votes: 555

SmokingMan

#1201 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by SmokingMan »

Tema večerašnje Čmarićeve emisije Čirilice je "Orić". :D
Matzan

#1202 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Matzan »

It_is_a_Leclerc wrote:Kad ključni svjedok u pola postupka promijeni iskaz u potpunosti, pa od - "Vidio sam da to Naser Orić radi" dođemo do "Ne, nisam vidio Nasera Orića da to radi", onda imamo problem. Ili je svjedoka zastraživalo tužilaštvo ili odbrana. U svakom slučaju, postupak je gotovo u potpunosti kompromitovan.

Ipak, treba biti legalista i prihvatiti pravorijek sudske instance. Nije kriv Naser Orić, nije kriv Aleksandar Cvetković, nije kriv ni Gojko Kličković, i idemo dalje...

Što se njegove uloge - pozitivne ili negativne - tiče, teško da išta bolje odgovara na tu dilemu od ove fotografije sa proslave rođendana Slobodana Miloševića, u pritvorskoj jedinici haškog tribunala. Pored Orića, na fotografiji je istaknuti armijski general Mehmed Alagić, Zoran Žigić (osuđen za zločine u Omarskoj), Goran Jelisić zv. Adolf (osuđen za zločine u Brčkom), Predrag Peđa Banović (osuđen za zločine u Keratermu), Dragoljub Prcač (osuđen za zločine u Omarskoj i Keratermu), i Mladen Naletilić Tuta (osuđenn za zločine u Hercegovini).

Image

Ako su ovo pozitivne i hvale vrijedne ličnosti, kakve li su onda ona negativne..

Gdje ti na ovim slikama vidiš generala Mehmeda Alagića?
GeeTnT

#1203 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by GeeTnT »

Puko ba...a slika je objasnjena direktno od ucesnika pritvorske jedinice. Da ne spominjemo leclerkovo doticanje svjedoka, ako nije primitivizam onda se radi o provokaciji....
BHCluster

#1204 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by BHCluster »

Covjek morao ici na sud 2 puta kako bi dokazo svoju nevinost. Hebo te pravni sistem gdje si kriv dok ne dokaze da si nevin.
BHCluster

#1205 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by BHCluster »

hAZNADAR wrote:Neko se mora zrtvovati da bi Sud izgledao manje pristrasan. Zato bih rado zrtvovao one koji su bili odgovorni za mudzahedine. Politika sta ces. Naser je pravno cist iako negativan.
Cuj zrtvovati da bi izgledao manje pristran, pa ko im je kriv velikosrbima sto su tolike zlocine cinili? Sad plati cijenu, koliko rece onaj iz haga 5 000 osumnjiceni ratni zlocinaca treba procesuirati.
BHCluster

#1206 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by BHCluster »

dustaban wrote:Ovdje su bitni samo odgovori na ova dva pitanja:

1) Jesu li i branitelji Srebrenice pocinili zlocine nad Srbima? (neuporedive sa onim ucinjenim nad njima, ali...)
2) Ko je bio glavni u Srebrenici?
Ovo sto si ti ovdje napisao je u rangu onoga sto je Ratko Mladic izjavio nakon"osvajanja" UN-ove "zasticene zone".
cyprus

#1207 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by cyprus »

Još jednom - iole objektivan i moralan čovjek ne može negirati da su u periodu 92-95 godine počinjeni određeni zločini nad srpskm stanovništvom Srebrenice i okoline... Naravno da nije riječ o hiljadama ljudi kako druga strana pokušava poturiti (ni blizu), ali zločini se jesu desili... Ko je odgovoran za njih - ne znam... Evo sud kaže da nije Naser, a ja poštujem, međutim, to ne znači da zločina nije bilo - od ubistava zarobljenika i civila, preko nehumanog tretiranja istih, do uništavanja imovine...

Također, objektivan i moralan čovjek iste zločine nikada neće dovesti u vezu (bilo kao opravdanje, bilo nekako drugačije) sa genocidom koji je uslijedio...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1208 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Truba »

mene moralno zanimaju njegovi vojni uspjesi,

konkretno pobjede i porazi

da to stavimo na papir da se ne bi novi mitovi stvarali
Beaverknight

#1209 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Beaverknight »

Black swan wrote:mene moralno zanimaju njegovi vojni uspjesi,

konkretno pobjede i porazi

da to stavimo na papir da se ne bi novi mitovi stvarali
:thumbup:

Postali smo kao Srbi po mitovima jednog čovjeka. Dobro mu je, ništa ne radi, ne zna šta će od para.
nadInsan

#1210 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by nadInsan »

Čovjek oslobođen svih optužbi i sad komunjare izmišljaju alternativnu historiju kao tačku spajanja oko "podjednake krivice i zločina sa svih strana" ne bi li se dodvorili nekom. Ovakav fenomen samo postoji kod Bošnjaka da čovjek svjesno ide protiv sebe i svog naroda za nečiji hatar i lijepu riječ. Ovo je završen slučaj i allahimanet.
insomnia78

#1211 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by insomnia78 »

Matzan wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kad ključni svjedok u pola postupka promijeni iskaz u potpunosti, pa od - "Vidio sam da to Naser Orić radi" dođemo do "Ne, nisam vidio Nasera Orića da to radi", onda imamo problem. Ili je svjedoka zastraživalo tužilaštvo ili odbrana. U svakom slučaju, postupak je gotovo u potpunosti kompromitovan.

Ipak, treba biti legalista i prihvatiti pravorijek sudske instance. Nije kriv Naser Orić, nije kriv Aleksandar Cvetković, nije kriv ni Gojko Kličković, i idemo dalje...

Što se njegove uloge - pozitivne ili negativne - tiče, teško da išta bolje odgovara na tu dilemu od ove fotografije sa proslave rođendana Slobodana Miloševića, u pritvorskoj jedinici haškog tribunala. Pored Orića, na fotografiji je istaknuti armijski general Mehmed Alagić, Zoran Žigić (osuđen za zločine u Omarskoj), Goran Jelisić zv. Adolf (osuđen za zločine u Brčkom), Predrag Peđa Banović (osuđen za zločine u Keratermu), Dragoljub Prcač (osuđen za zločine u Omarskoj i Keratermu), i Mladen Naletilić Tuta (osuđenn za zločine u Hercegovini).

Image

Ako su ovo pozitivne i hvale vrijedne ličnosti, kakve li su onda ona negativne..

Pa eto ga gore izmedju Tute i Nasera
BHCluster

#1212 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by BHCluster »

Nesto u rangu: Došlo je vrijeme da se poslije bune protiv dahija, “Turcima” osvetimo na ovom prostoru.”. I on je imao razlog tj.to famozno "ali"...
hAZNADAR

#1213 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by hAZNADAR »

BHCluster wrote:
hAZNADAR wrote:Neko se mora zrtvovati da bi Sud izgledao manje pristrasan. Zato bih rado zrtvovao one koji su bili odgovorni za mudzahedine. Politika sta ces. Naser je pravno cist iako negativan.
Cuj zrtvovati da bi izgledao manje pristran, pa ko im je kriv velikosrbima sto su tolike zlocine cinili? Sad plati cijenu, koliko rece onaj iz haga 5 000 osumnjiceni ratni zlocinaca treba procesuirati.
U pravu si. Ali znas i sam kako je. Poslije WWII se sudilo samo nacistima ne samo zbog obima zlocina vec i sto su bili pobijedjeni, bezuslovno kapitulirali.
U nasem slucaju nazalost se u mnogim tumacenjima pravno radi o sukobljenim stranama koje su dogovorile mir i zajednicke organe.
I zato se najgoroj strani malo i popusti a najpostenijoj malo i namakne.

Ne govorim o pravdi vec o politici. Bosnjacka strana mora zrtvovati neko zvucno ime da bi se postigao balans. Koga? A da nije Naser, Dudakovic,...
Hadzi Lojo

#1214 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Hadzi Lojo »

cyprus wrote:Još jednom - iole objektivan i moralan čovjek ne može negirati da su u periodu 92-95 godine počinjeni određeni zločini nad srpskm stanovništvom Srebrenice i okoline... Naravno da nije riječ o hiljadama ljudi kako druga strana pokušava poturiti (ni blizu), ali zločini se jesu desili... Ko je odgovoran za njih - ne znam... Evo sud kaže da nije Naser, a ja poštujem, međutim, to ne znači da zločina nije bilo - od ubistava zarobljenika i civila, preko nehumanog tretiranja istih, do uništavanja imovine...

Također, objektivan i moralan čovjek iste zločine nikada neće dovesti u vezu (bilo kao opravdanje, bilo nekako drugačije) sa genocidom koji je uslijedio...
Prevrnuli se sa traktorom dok su vukli opljackane stvari na okupiranim podrucjima. Manje vise poznato o obracunu cetnika oko plijena.
Pa Vucic je poslao sam svoje specijalce u Potocare da isceniraju napad na njega. To rade u nazovi nekakvom miru a sta onda ocekivati od njih u ratu.
Matzan

#1215 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Matzan »

insomnia78 wrote:
Matzan wrote:

Image

Pa eto ga gore izmedju Tute i Nasera

Na ovim slikama uopšte ne liči!? :?
Sad sam pregledao na internetu desetine njegovih ratnih i poslijeratnih fotografija, ma ni blizu.
Ali eto, kad vi tako kažete. :kakoste:
hAZNADAR

#1216 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by hAZNADAR »

nadInsan wrote:Čovjek oslobođen svih optužbi i sad komunjare izmišljaju alternativnu historiju kao tačku spajanja oko "podjednake krivice i zločina sa svih strana" ne bi li se dodvorili nekom. Ovakav fenomen samo postoji kod Bošnjaka da čovjek svjesno ide protiv sebe i svog naroda za nečiji hatar i lijepu riječ. Ovo je završen slučaj i allahimanet.
Hajd utrn. Niko ne kritikuje Sud, presuda je presuda. Diskutujemo jeli za nas negativan Ili pozitivan. Znam Srebrenicana koji su ogorceni na Nasera ali mu nisu zelili presudu.
Moze li ijedna kritika komunjarama bez tih psihoanaliza, tumacenja misli,... ?
dječak sa šibicama

#1217 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by dječak sa šibicama »

Nije to Alagic, to ce najprije biti Momir Nikolic, nacelnik bezbjednosti Bratunacke brigade.

Image
doktor78

#1218 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by doktor78 »

Matzan wrote:
Na ovim slikama uopšte ne liči!? :?
Sad sam pregledao na internetu desetine njegovih ratnih i poslijeratnih fotografija, ma ni blizu.
Ali eto, kad vi tako kažete. :kakoste:
Ma kakav Alagić, ovo je Veselin Šljivančanin
cyprus

#1219 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by cyprus »

Hadzi Lojo wrote:
cyprus wrote:Još jednom - iole objektivan i moralan čovjek ne može negirati da su u periodu 92-95 godine počinjeni određeni zločini nad srpskm stanovništvom Srebrenice i okoline... Naravno da nije riječ o hiljadama ljudi kako druga strana pokušava poturiti (ni blizu), ali zločini se jesu desili... Ko je odgovoran za njih - ne znam... Evo sud kaže da nije Naser, a ja poštujem, međutim, to ne znači da zločina nije bilo - od ubistava zarobljenika i civila, preko nehumanog tretiranja istih, do uništavanja imovine...

Prevrnuli se sa traktorom dok su vukli opljackane stvari na okupiranim podrucjima. Manje vise poznato o obracunu cetnika oko plijena.
Pa Vucic je poslao sam svoje specijalce u Potocare da isceniraju napad na njega. To rade u nazovi nekakvom miru a sta onda ocekivati od njih u ratu.
:roll:
insomnia78

#1220 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by insomnia78 »

Da, sigurno oni grle Nasera
dječak sa šibicama

#1221 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by dječak sa šibicama »

Uglavnom, sve goli heroji, Nikolic svjedocio o pokolju nakon okupacije Srebrenice, priznao, osudjen, ali Naseru ne smeta da sa njim planduje.

Sa druge strane kriminalac Tuta.

Odabrano drustvo.
Haris.ba

#1222 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Haris.ba »

doktor78 wrote:Ma kakav Alagić, ovo je Veselin Šljivančanin
Tako su i optužnicu pisali, pa se čude kako je oslobođen.

Nego

Image
MyTao

#1223 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by MyTao »

Pola familije mi je ubijeno u Srebrenici, mnogima se ne zna ni mjesto ubistva ni kako su ubijeni, jedni jos nisu pronadjeni... Za druge su nasli samo neke dijelove tijela...

A vi trazite da vam se tacno kaze I dokaze sta je bilo sa tri jebena zarobljenika.

Ma marsh.
BHCluster

#1224 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by BHCluster »

hAZNADAR wrote: U pravu si. Ali znas i sam kako je. Poslije WWII se sudilo samo nacistima ne samo zbog obima zlocina vec i sto su bili pobijedjeni, bezuslovno kapitulirali.
U nasem slucaju nazalost se u mnogim tumacenjima pravno radi o sukobljenim stranama koje su dogovorile mir i zajednicke organe.

Ne govorim o pravdi vec o politici. Bosnjacka strana mora zrtvovati neko zvucno ime da bi se postigao balans. Koga? A da nije Naser, Dudakovic,...
Ako ce se politika mjesati u pravni sistem onda tu nikada nece biti pravde pa ni Drzave.
Hadzi Lojo

#1225 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Hadzi Lojo »

hAZNADAR wrote:
BHCluster wrote:
U pravu si. Ali znas i sam kako je. Poslije WWII se sudilo samo nacistima ne samo zbog obima zlocina vec i sto su bili pobijedjeni, bezuslovno kapitulirali.

Pa dosta je sto se nikikada nije pkrenula tuzba za recimo Brcko, gdje su cetnici vrsili necuvene zlocine. Opce poznato hvaljenje cetnika u logoru Luka, vicuci pojescemo vas u svinjama. Od mrtvih ljudi su proizvodili stocnu hranu!
Sad mi ti naso mantrati o politici i balansu.
Idi bolan balansiraj kod kuce sa zenom, ne naprdjuj ovdje.
Post Reply