Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#1201 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Citroendžije, evo jedan neobičan BX. Još kada bi se mogao uvesti.... :)

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ci ... ORT&noec=1
Citros Buenos

#1202 Re: Citroen All About

Post by Citros Buenos »

Ned071 wrote:
Citros Buenos wrote:
Na primjer ?
Pisao sam vec. Sluzbeni i30 crdi. Botd pokazuje 7 litara na 180 km h

Hajmo ovako: poništi board, vozi desetak kilometara sa konstantnom brzinom od 180 km/h pa očitaj i javi se. Biće to više od tih 7 litara, nema sumnje.
Potrošnja raste eksponencijalno, tj sa brzinom na kvadrat, tako kaže fizika.
Upotrebom običnog kalkulatora i jednostavne formule ispada da u tvom slučaju tvoje auto pri brzini od 80 km/h troši manje od 2 litra. Da, ali malo morgen.
Iz iskustva znam da velika večina auta čak pri konstantnoj brzini od svega 140 km/h troše više od 6 litara, govorim o dizelima. Razliku pravi aerodinamika, limuzine su tu u prednosti a na začelju su naravno monovolumeni i SUV-ovi.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1203 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Citros Buenos wrote:
Ned071 wrote:
Citros Buenos wrote:
Na primjer ?
Pisao sam vec. Sluzbeni i30 crdi. Botd pokazuje 7 litara na 180 km h

Hajmo ovako: poništi board, vozi desetak kilometara sa konstantnom brzinom od 180 km/h pa očitaj i javi se. Biće to više od tih 7 litara, nema sumnje.
Upotrebom običnog kalkulatora i jednostavne formule ispada da u tvom slučaju tvoje auto pri brzini od 80 km/h troši manje od 2 litra. Da, ali malo morgen.
Iz iskustva znam da velika večina auta čak pri konstantnoj brzini od svega 140 km/h troše više od 6 litara, govorim o dizelima. Razliku pravi aerodinamika, limuzine su tu u prednosti a na začelju su naravno monovolumeni i SUV-ovi.
Ja koliko znam,vecina boardcomp ima opciju trenutne potrosnje.
madner

#1204 Re: Citroen All About

Post by madner »

Ja koliko znam rijetko ko kalibrira ponovo board nakon chipovanja.

Zato bi samo metoda cepa bila mjerodavna.
em11r

#1205 Re: Citroen All About

Post by em11r »

Image
Sodom1

#1206 Re: Citroen All About

Post by Sodom1 »

Puno je presao preko 200 k km
Ned071

#1207 Re: Citroen All About

Post by Ned071 »

znam samo da je ovaj crdi odlican motor, sa ekstra malom potrosnjom. bored ili ne, malo ali zaista malo trosi. ostali dijelovi auta ne prate taj kvalitet ali sve u svemu vrlo dobar autic
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1208 Re: Citroen All About

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
citroen xm

#1209 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Koliki XM bokte. :D

I to sudeći po felgama S1 sa 3.0 V6 24V motorom oznake ZPJ4.
Citros Buenos

#1210 Re: Citroen All About

Post by Citros Buenos »

mali_milojica wrote:
Citros Buenos wrote:

Naravno, ali je to šarena laža. Malo oduzmeš ili malo dodaš gas i eto enormne razlike u potrošnji. Mogu ti uslikati potrošnju kakvu želiš pri bilo kojoj zadanoj brzini.
Drugo, ni trenutna potrošnja na "cruise", kako nam je em11r postavio sliku, nije mjerodavna. Razlika je u par litara obzirom na konfiguraciju ceste, tj da li je u pitanju blaga uzbrdica ili blaga nizbrdica. Pratio sam to na svom autu. Elem, prosjek je bitan, a ja se kladim u šta hočeš na svijetu da ni jedan auto nemože trošiti 7 litara pri brzini od 180 km/h. Nema šanse.
Citros Buenos

#1211 Re: Citroen All About

Post by Citros Buenos »

madner wrote:Ja koliko znam rijetko ko kalibrira ponovo board nakon chipovanja.

Zato bi samo metoda cepa bila mjerodavna.
Ja koliko znam to nema veze.
Chipovanjem se mijenjaju mape i pomiču ograničenja u radu motora, dok se pritisak goriva koje se ubrizgava ne mijenja.
Board mjeri potrošnju goriva tako što uzima u obzir dva faktora a to su vrijeme otvaranja brizgaljki i brzina kretanja automobila, uz unaprijed poznati pritisak goriva (koji bi trebalo da bude konstantan).
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1212 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Citros Buenos wrote:
mali_milojica wrote:
Citros Buenos wrote:

Naravno, ali je to šarena laža. Malo oduzmeš ili malo dodaš gas i eto enormne razlike u potrošnji. Mogu ti uslikati potrošnju kakvu želiš pri bilo kojoj zadanoj brzini.
Drugo, ni trenutna potrošnja na "cruise", kako nam je em11r postavio sliku, nije mjerodavna. Razlika je u par litara obzirom na konfiguraciju ceste, tj da li je u pitanju blaga uzbrdica ili blaga nizbrdica. Pratio sam to na svom autu. Elem, prosjek je bitan, a ja se kladim u šta hočeš na svijetu da ni jedan auto nemože trošiti 7 litara pri brzini od 180 km/h. Nema šanse.
Ja sam na tempomatu jednom testirao Opel Omegu sa 2.5 TD motorom. Autoput Kakanj-Sarajevo. Ravno sve,pa cemo konfiguraciju ceste skoro iskljuciti iz jednacine. Navedeni auto na 160 km/h trosi 7 lit. Na 180 km/h trosi 8. Motor se vrti na cca 3300-3500 obrtaja.
To sto ti ne vjerujes ne mora znaciti da nije tacno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1213 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

Ma kad se moze do Bihaca za dva sata stici,onda i auto pri brzini od 180 km/ h moze trositi samo 7 litara. :mrgreen: :run:
Citros Buenos

#1214 Re: Citroen All About

Post by Citros Buenos »

mali_milojica wrote: Ja sam na tempomatu jednom testirao Opel Omegu sa 2.5 TD motorom. Autoput Kakanj-Sarajevo. Ravno sve,pa cemo konfiguraciju ceste skoro iskljuciti iz jednacine. Navedeni auto na 160 km/h trosi 7 lit. Na 180 km/h trosi 8. Motor se vrti na cca 3300-3500 obrtaja.
To sto ti ne vjerujes ne mora znaciti da nije tacno.
Da, ali ipak ne troši 7 litara pri brzini od 180 km/h. O tome i govorim.
Jedno je 2.5 TD a drugo je 1.6 CRDI, manje mašine kada se forsiraju troše više, to je sigurno.
prefontaine

#1215 Re: Citroen C5 All About

Post by prefontaine »

em11r wrote:Ako kome trebaju, jer kamara je C5-ca na celicarama

Image

Sa DOT2012 Bridgestone Potenza gumama
jel ovo prodano
em11r

#1216 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

prefontaine wrote:
em11r wrote:Ako kome trebaju, jer kamara je C5-ca na celicarama

Image

Sa DOT2012 Bridgestone Potenza gumama
jel ovo prodano

Nije
celeron

#1217 Re: Citroen All About

Post by celeron »

Sta je "arrange service"? Xsara PIcasso je u pitanju. Nasao sam na netu kako resetovat, ali sta je ovo?
direstraits0078

#1218 Re: Citroen All About

Post by direstraits0078 »

Dogovorite servis. Vrijeme za posjetu ovlastenom serviseru.
celeron

#1219 Re: Citroen All About

Post by celeron »

direstraits0078 wrote:Dogovorite servis. Vrijeme za posjetu ovlastenom serviseru.
ALi i dalje ne znam sta je ovo. Veliki servis urađen prije pola godine........redovo mijenjam sva ulja i filtere. I dalje ne kontam..
direstraits0078

#1220 Re: Citroen All About

Post by direstraits0078 »

Saznaćeš kad odeš u servis. :-D
lavic

#1221 Re: Citroen All About

Post by lavic »

celeron wrote:
direstraits0078 wrote:Dogovorite servis. Vrijeme za posjetu ovlastenom serviseru.
ALi i dalje ne znam sta je ovo. Veliki servis urađen prije pola godine........redovo mijenjam sva ulja i filtere. I dalje ne kontam..
Mozda ti je vrijeme promjeni permanta ili kocionog ulja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1222 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

celeron wrote:
Vjerovatno nije resetovan prilikom zadnjeg servisa,nista strasno.
celeron

#1223 Re: Citroen All About

Post by celeron »

konektovan wrote:Vjerovatno nije resetovan prilikom zadnjeg servisa,nista strasno.
Ja sam ga sad resetovao...svakako idem u cetvrtak do mehanicara da mi promijeni ulje mjenjaca, pa cu vidjet opet sta on kaze. OPet sam provjerio, ulje mijenjano prije 3000km zajedno sam filterom ulja i goriva.
prefontaine

#1224 Re: Citroen C5 All About

Post by prefontaine »

Ringhio wrote:
zicer wrote:Odlučio sam da uzmem C5, ali je bilo dosta upitnika dok nisam našao ovu temu (servisi, hidraulika, mjenjači, kubikaža...). Prošao sam kroz sve komentare, i stvarno riješio puno nedoumica. Hvala svima za informacije.

Iako sam bio pravo zagrijan za automatika, nakon svih mišljenja koje sam ovdje pročitao ipak mislim da će to biti manuelac. Ostaje mi još da probam automatika, jer citroene s tim mjenjačem nisam vozio.

Moja pitanja:
1. Da li je moguće da dizelski 2.0 motor (proizvodnja 2010 pa na gore) po gradu troši 7,0 litara? Zvuči mi malo. Kakva su iskustva vozača 2.0 motora?

2. Šta je sa e-Touch i mycitroen funkcijom? Nisam mogao naći previše informacija o tome i da li to funkcioniše kod nas? Koliko sam uspio vidjeti, to je oprema od neke 2012? Isplati li se to uopšte tražiti? Vidim da se spominju neke integrisane SIM-kartice itd.

Za sada ciljam na C5 2010-2012 godište, 2.0 hdi, po mogućnosti do 130.000 km. budžet je oko 20.000. Pratim naravno Kramara i ostale iole pouzdane, gledao sam malo i vani, ali s obzirom da nemam nekog velikog poznavaoca auta koji bi mi to na licu mjesta pogledao, ipak ću kupovati ovdje.

Ako neko može dati odgovore na pitanja bilo bi mi od velike pomoći. I naravno, ako znate za neko auto sa ovim karakteristikama, šaljite linkove.

Hvala

Ja imam C5 2.0 138KS - 2010.

Ja iz rezervara goriva izvucem nekih 1300-1400 kilometara, ako uzmemo u obzir da je rezervar nekih 70 litara, i da nikad nisam trosio gorivo " do dna ", te da sipam kad zakacim rezervu, mogu doci do zakljucka da auto trosi 5 litara kombinovane voznje. Ima otvorene voznje, ali ima i gradske, procentualno vise gradske nego otvorene. Po brosuri kazu da manuelni sedan trosi 7.9 gradske, dok automatik sedan sa istim motorom trosi 9.9 gradske. Po tome ako se gleda u litre i decilitre bolje uzeti manuelac. Vozim auto sasvim normalno, onako kako dopustaju uvjeti na cesti, ne divljam ali opet i ne saltam na 1000 obrtaja da bi imao manju potrosnju. Moze zvucati kao lovacka prica ali auto trosi ovoliko koliko sam napisao. Sad, nisam gledao u 100% gradskim uvjetima, vjerovatno bi tad potrosnja bila nesto veca, ali tesko da bi prebacila preko ovih 7 - 7.5 litara.

My citroen / citroen help funkcija ti ne funkcionise kod nas tako da ce ti dzabe stojati, te sim kartice i ostale zajebancije barem meni nisu potrebne, auto ima bluetooth, spojim se na telefon, auto iskopira imenik sa telefona, ostavis telefon i dalje spojen na BT ali sad cijeli imenik i funkciju pozivanja i odgovaranja na pozive zavrsavas preko volana. Na volanu imas tipkice za biranje/odgovaranje na pozive, a na velikom display-u mozes uci u imenik, proci kroz imena i pozvati koga hoces. Super funkcija i jako korisna za nekog ko ucestalo razgovara na telefon. Ja je koristim kad god sam u autu, super su to rijesili tako da ne moras urlikat da bi te neko cuo, pricas normalno, kao i na telefon sto pricas, sugovornik te cuje jasno i glasno kao i ti njega.

Ja sam kod kramara uzeo auto, al sam i najebo, sitno je to bilo al me iznervirala uvala i totalni nedostatak bilo kakve pomoci od njihove strane. Imao sam 4 lopov sarafa na felgama a nije bilo kljuca za te sarafe. Da nije bilo momaka u Pavicu i tokara Bog sami zna na sta bi to ispalo. Pride momci iz Pavica su me spasili i jedne pofine havarije jer su samoinicijativno pregledali auto i pronasli da mi je remen napukao i da su me kilometri dijelili od pa-pa motor. Imaju oni kvalitetna vozila, ali ima i uvale.

Elem, neces se zajebati, odrzavanje nije skupo, redovni servisi, potrosna roba, nista to nije strasno koliko je narod navikao, ako se odlucis na kupovinu najveci trosak ce ti biti gume, set zimskih i set ljetnih je mene izasao nesto oko 2.800 - 3 0000 km, ako mozes ikako kupi auto sa sto boljim gumama. Znam da je to moglo izaci i jeftinije sa tigrom/savom, ali tigra nisam htio stavljati na auto koje je bilo staro 15 godina, a sa savom sam imao lose iskustvo tako da sam se odlucio za michelin primacy hp kao ljetne te michelin alpin a4 kao zimske.

Prvenstveno udobno auto, kod mene je klasicni bez hidraulike pa mi putnici znaju zaspat u njemu, a mogu zamisliti kakva je udobnost kad je hidro ovjes. Raja sto se provozala samnom nije se mogla nagledati table, nacuditi kako je auto udobno i kako se u kabini moze normalno razgovarati pri brzini od 130-140 na sat.

Ko sto bi se reklo, ne ureko se i samo da me posluzi :)
Aj molim te reci mi kako si riješio problem glede sarafa jer ni u mom nije došao nikakav ključ a mislim danas sutra gume mijenjati
Citros Buenos

#1225 Re: Citroen All About

Post by Citros Buenos »

Za ljubitelje Citroen oldtimer-a:

"http://www.olx.ba/artikal/16462930/citroen-dyane/"

Imao sam prilku lično vidjeti taj auto, kao nov je. Bombona. Cijena ? Hm, nije za svakoga, očigledno.
Post Reply