Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#1201 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Danas u Avazu - Bunjo preuzima Fiat. Od toga bi i moglo biti nešto.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1202 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

530i wrote:Danas u Avazu - Bunjo preuzima Fiat. Od toga bi i moglo biti nešto.
Ako se uhvatio u kolo sa AutoCommercom,pisi propalo.
Ako je preko Market Auta,odnosno Srbije,onda mozda i bude nesto.
530i

#1203 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Pretpostavljam da je saradnja sa Srbijom, jer su oni zaduženi za BiH tržište. Koliko vidim Market auto solidno posluje, neki dan prođoše kraj mene dvije nove Pande od neke firme...
mali_milojica

#1204 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

530i wrote:Pretpostavljam da je saradnja sa Srbijom, jer su oni zaduženi za BiH tržište. Koliko vidim Market auto solidno posluje, neki dan prođoše kraj mene dvije nove Pande od neke firme...
Market Auto posluje sasvim solidno. Doduse,kako sam primjetio najvise privredni program ide,ali dobro.
530i

#1205 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Pare su pare, privredne ili neprivredne :lol:
Što se tiče putničkog programa morali bi ići sa malo nižim cijenama ipak...
mali_milojica

#1206 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

530i wrote:Pare su pare, privredne ili neprivredne :lol:
Što se tiče putničkog programa morali bi ići sa malo nižim cijenama ipak...
Vidim da se kod njih na stranici vrte neke akcije sa snizenjima od po par hiljada + zimske gume gratis. Ne znam jel ima nekog efekta.
530i

#1207 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Korektna je cijena za Punto. Ali to je već stari model. Konkuretan je i 500L, ali samo u osnovnoj verziji 1.4.
Ostali su pomalo poskupi i cijene niže za hiljadu - dvije bi pomogle. Također i nikakav marketing, barem ovdje kod nas. Ni na TV-u, ni na radiju, ni u novinama, ni na plakatima...nigdje ništa nema.
mali_milojica

#1208 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

530i wrote:Korektna je cijena za Punto. Ali to je već stari model. Konkuretan je i 500L, ali samo u osnovnoj verziji 1.4.
Ostali su pomalo poskupi i cijene niže za hiljadu - dvije bi pomogle. Također i nikakav marketing, barem ovdje kod nas. Ni na TV-u, ni na radiju, ni u novinama, ni na plakatima...nigdje ništa nema.
Mislim da je i cijena 500L sa 1.3 JTDm i onim paketom opreme koji reklamiraju sasvim pristojna od 27k KM.
Giulietta sa 1.6 JTDm i 105 KS dodje 33k KM. Vjerujem da se moze ispregovarati i niza cijena za ova dva.
500X i Renegade su skupi,ali valjda ih briga. Kazu da Melfi gdje se proizvode radi sa 100% kapaciteta i hoce da ugase liniju Punta da bi jos pojacali ova dva :-)
Optimist

#1209 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Optimist »

Kod Bunje sam u salonu vidio da se poceo baviti i skuterima italijanske marke, dakle Vespa, Piaggio, Gilerra, Moto Guzi. Od kako je Babic pao, ne znam da je bilo zastupnika u sarajevu. Bio je samo Beganovic u Zenici.
ElRe

#1210 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

mali_milojica wrote:
530i wrote:Danas u Avazu - Bunjo preuzima Fiat. Od toga bi i moglo biti nešto.
Ako se uhvatio u kolo sa AutoCommercom,pisi propalo.
Ako je preko Market Auta,odnosno Srbije,onda mozda i bude nesto.
Volio bih, ali A.C.I. koji je bio produzena ruka Merket Auta je propao. Sada rade samo Iveco kombi program. Punto 1.2 bi morao da kosta 16000 KM do registracije sa klimom, 500L ima korektnu cijenu i za 1.4 i 1.3 Multijet. Novi Tipo ne bi smio da bude preko 20000 KM za 1.4 benzin.
Market Auto rastura na trzistu RSa sa teretnim programom, a imaju odlicnu saradnju i sa MTELom kome prodaju Pande i 500L.

Mislim da je Bunjo izabrao pravi termin za zastupanje Fiata kada konacno dolaze trzisno zanimljivi modeli. 500X i Jeep brend takodje uz pravu promociju imaju potencijala. Interesantno je da je Autocommerce u HR uspio da proda 21 model Grand Cheeroke-a, a svi koji voze Fiat znaju sta znaci Autocommerce.
mali_milojica

#1211 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

Pisao sam o cijenama Tipa na temi o Fiatu. Ne znam da li na njega ide carina u EU,jer je proizvod iz Turske. Svakako ima strasno konkurentnu cijenu na trzistiima gdje je vec predstavljen.
Denis_Bo84

#1212 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Denis_Bo84 »

Prijatelj radi u magazinu Pro-Auto, poznaje tržište, to mu je valda posao. Reče mi da je Bunjo potpisao ugovor sa Autocommerce-om, čime se, kako on reče, nastavlja agonija i za Bunju i za AC. Kao vozaću firminog Rapida i privatnog Grande Punta mi je iskreno žao zbog toga. Poznaje ekipu iz Laktaša, navodno su mnogo uložili u objekat kod slona i imali namjeru da ozbiljno nastupe u SA ali ih je AC blokirao jer ima ugovor sa Fiatom za FBIH. U RS-u rade odlično, navodno su Dukato postavili na poziciju najprodavanijeg teretnog vozila, a prodali su i 30-tak JEEP-ova.
Usput, pretprošli vikend sam u Antaliji imao priliku da sjednem za volan Fiat Egea/Tipa. Auto je klasu iznad Rapida kojeg vozim, čak čini mi se bliži Oktaviji. Mislio sam da je u pitanju modifikovana Linea, ali ovo je nešto sasvim drugo tako da je nerealno očekivati da bude 20.000 KM.
ElRe

#1213 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Market auto onda fino otvori salon u Lukavici ili na Palama, to je svakako Sarajevo, i odatke pokriva ovaj dio trzista. Sa Market autom u FBiH rade Sofa Vitez i Autostart Mostar.

Ducato je nakon vise godina ponovo najprodavaniji teretnjak u BiH

http://proauto.ba/trziste-novih-automob ... 15-godine/
Last edited by ElRe on 08/12/2015 20:13, edited 1 time in total.
Denis_Bo84

#1214 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Denis_Bo84 »

Možda zato i nema reklama ni marketinga u Sa (kako je napisao 530i) ako Autocommerce ima ugovor za FBiH. Ja sam u Banjaluci viđao na bilbordima reklamu za 500L i Jeep Renegade (ili kako se već piše). Fiat mnogo komplikuje sa ovim podjelama a valjda je i naše tržište neinteresantno pa neće niko da se pozabavi njime.
Denis_Bo84

#1215 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Denis_Bo84 »

Da, ovo za Lukavicu je dobar prijedlog, ako Fiat tako dozvoljava. Ja bih prvi otišao tamo da doplatim novi Tipo za svoj Grande Punto :-D . Zaista ponosan vlasnik, za 8 godina i 155k pređenih kilometara zamjenjen samo city servo u garanciji.Opet bi kupio Fiat, bez obzira na sve.
mali_milojica

#1216 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

Denis_Bo84 wrote:Prijatelj radi u magazinu Pro-Auto, poznaje tržište, to mu je valda posao. Reče mi da je Bunjo potpisao ugovor sa Autocommerce-om, čime se, kako on reče, nastavlja agonija i za Bunju i za AC. Kao vozaću firminog Rapida i privatnog Grande Punta mi je iskreno žao zbog toga. Poznaje ekipu iz Laktaša, navodno su mnogo uložili u objekat kod slona i imali namjeru da ozbiljno nastupe u SA ali ih je AC blokirao jer ima ugovor sa Fiatom za FBIH. U RS-u rade odlično, navodno su Dukato postavili na poziciju najprodavanijeg teretnog vozila, a prodali su i 30-tak JEEP-ova.
Usput, pretprošli vikend sam u Antaliji imao priliku da sjednem za volan Fiat Egea/Tipa. Auto je klasu iznad Rapida kojeg vozim, čak čini mi se bliži Oktaviji. Mislio sam da je u pitanju modifikovana Linea, ali ovo je nešto sasvim drugo tako da je nerealno očekivati da bude 20.000 KM.
Govorio sam vec o sedan Tipo i njegovim cijenama. U ITA pocinje od 14.5k € (promo cijena za picetak 12.5),ali tamo Rapid SpaceBack pocinje na 18k,a Octavija od 19.5.
U Spaniji krece od 10 900 € (promo cijena za prvih 100 kupaca je 9900). U Poljskoj npr krece od 45k zlota,sto je oko 10500 €,ali je slabije opremljen od ITA
530i

#1217 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Denis_Bo84 wrote:Prijatelj radi u magazinu Pro-Auto, poznaje tržište, to mu je valda posao. Reče mi da je Bunjo potpisao ugovor sa Autocommerce-om, čime se, kako on reče, nastavlja agonija i za Bunju i za AC. Kao vozaću firminog Rapida i privatnog Grande Punta mi je iskreno žao zbog toga. Poznaje ekipu iz Laktaša, navodno su mnogo uložili u objekat kod slona i imali namjeru da ozbiljno nastupe u SA ali ih je AC blokirao jer ima ugovor sa Fiatom za FBIH. U RS-u rade odlično, navodno su Dukato postavili na poziciju najprodavanijeg teretnog vozila, a prodali su i 30-tak JEEP-ova.
Čudi me da je Bunjo pristao na to, nije toliki neznalica...valjda. A imao je prije mjesec-dva par novih Punta na prodaju, stajali na parkingu ispred Škodinog salona.
ElRe

#1218 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

530i wrote:
Čudi me da je Bunjo pristao na to, nije toliki neznalica...valjda. A imao je prije mjesec-dva par novih Punta na prodaju, stajali na parkingu ispred Škodinog salona.
Jedan je jos u ponudi. Ja sam u oktobru nudio 15000 KM, mislim da vise ne vrijedi i nisu htjeli ni da cuju :D
johntra

#1219 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by johntra »

To je uzeo od onih koji su bili pokrenuli onu lakrdiju od autokuće u nekoj garaži... :D
Bunjo je maher, tako da ne sumnjam da će znati nešto prodati, pogotovo privredni program...
Inače Marketautu odlično ide prodaja i Iveco programa, a novi Daily je pun pogodak...
ElRe

#1220 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

johntra wrote:To je uzeo od onih koji su bili pokrenuli onu lakrdiju od autokuće u nekoj garaži... :D
Bunjo je maher, tako da ne sumnjam da će znati nešto prodati, pogotovo privredni program...
Inače Marketautu odlično ide prodaja i Iveco programa, a novi Daily je pun pogodak...
Car Solutions - izlozbeni salon garaza BBI centra. Mada su nekoliko dana bili i na Cengic Vili gdje je sada A.C.I.

Bunjo grupaciji je bas nedostajao privredni program, a potencijala u Ducatu i narocito Doblu ima. Doblo II je bas slabo zastupljen kod nas u poredjenju sa Kangoo-om, Caddy-em i Berlingom.
530i

#1221 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Sa dobrom ponudom i cijenama za privredni program ne bi trebalo biti problema. Posebno što je Sarajevo i najveće tržište u državi. A za taj Punto vjerovatno imaju neku cijenu po kojoj ga moraju prodati, plus sasvim malo svoje zarade...
mali_milojica

#1222 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

Najveci problem prodaje auta u BiH sto sve vecinom ide preko stranacko-politicko-rodbinskih veza. Mislite da je slucajno Market Auto iz Laktasa dobio tender u M-Tel,Chipsy i jos par firmi u RS. Naravno da nije. Ista stvar je bila sa Asom u Federaciji.
direstraits0078

#1223 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by direstraits0078 »

mali_milojica wrote:Najveci problem prodaje auta u BiH sto sve vecinom ide preko stranacko-politicko-rodbinskih veza. Mislite da je slucajno Market Auto iz Laktasa dobio tender u M-Tel,Chipsy i jos par firmi u RS. Naravno da nije. Ista stvar je bila sa Asom u Federaciji.
Ma nije to tako, sta ti je... :oops:
ElRe

#1224 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

mali_milojica wrote:Najveci problem prodaje auta u BiH sto sve vecinom ide preko stranacko-politicko-rodbinskih veza. Mislite da je slucajno Market Auto iz Laktasa dobio tender u M-Tel,Chipsy i jos par firmi u RS. Naravno da nije. Ista stvar je bila sa Asom u Federaciji.
To svakako
Na odluku o odabiru Fiat vozila svakako je uticao vrlo kratak i siguran rok isporuke, od samo 45 dana, kao i “regionalni biznis patriotizam”.
http://www.marketauto.ba/aktuelnosti/i- ... prijatelja
johntra

#1225 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by johntra »

A ne znam baš da je samo to u pitanju, mislim da ovdje neka niža cijena igra ulogu...imate vrlo jakog VW zastupnika za RS, iako je u Distriktu, a to je Brčko gas, koji je godinama tabirio službena auta za RS institucije..ali, vjerovatno je bio ofirno skup, pa se u službena vozila RS polako počeo uvaljivati Peugeot, Ford i FIAT...mada je FIAT i ranije isporučivao neka vozila, recimo marice za policiju RS, u vidu Fiata Ducato...

iskreno, meni je u RS bolja situacija i nekako mi se čini da, iz nekog razloga, nisu ograničeni na samo jednu marku, kao što je slučaj sa VW grupom u FBiH, koja pokriva 70 posto službenih državnih auta, a tu je ASA decenijama kajmak skupljala...Market auto je ovdje vjerovatno uletio sa nekim lagerskim cijenama za flotnu prodaju i zeznuo ostale...zato im privredni program i najbolje ide, dok putnički nako...
Post Reply