Garda
Sto se tice odnosa Asiraca i Kurda, procitao sam par analiza i zestokih diskusija...
Pojedini Kurdi podrugljivo nazivaju Asirce 'arapska/bathisticka mezimcad'. To je aluzija na 'dobar' (!?) polozaj Asiraca u Baath rezimu i arapskim drzavama. Navodno, Asirci su dobro kotirali i dobijali najbolje poslove, dok su Kurdi bili tretirani kao drzavni neprijatelji. I oni imaju taj osjecaj da su svi protiv njih, da su rodjeni da budu izdani. Zato i kazu 'nema prijatelja i zastitnika osim planina'.
Ovo me malo podsjetilo na spocitavanje Bosanaca Crnogorcima. Kao, Crnogorci dobijali gospodske poslove, dok je Bosanac crncio ako bi imao sta... Crnogorci nam na to kazu da nismo ucili i sl...!
Isto tako, Kurdi su kivni zato sto ih u mnogobrojnim pobunama nikada niko nije podrzao. Uvijek su najebali.
I tako, kada je ISIL napadao krscanske gradove i sela u Iraku i Siriji, Kurdi su se podrugljivo pitali 'gdje su vam sada Arapi da vas zastite, opet mi moramo ginuti za vase guzice'. Kada je poginuo prvi krscanski borac u Siriji, nakon sto je izginulo stotine Kurda, opet je bilo podrugljivih komentara.
Napominjem, ova netrepeljivost nije toliko cesta i toliko izrazena, ali je svakako prisutna.
Kurdi jednostavno nemaju taj osvetnicki 'gen', nije ih tako vrijeme oblikovalo. Opet ce vecina reci da su Asirci njihova braca i da ce zajedno graditi buducnost. Mogu oni zakuhati sa Sootoro da sjeva na sve strane, skrsiti ovu rezimsku miliciju, ali osvete i sukoba sa asirskim narodom sigurno nece biti.