Republika Turska

Post Reply
Krokodajl

#11976 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Ne znam zašto se čudite, pa i Ataturk je ovo isto radio, jel bio jednopartijski sistem, jest.
Jel ko god nije stao u saf sa Ataturkom bio veleizdajnik i nazadnjak, jest.

Jel i Ataturk tako hapsio i optuživo da žele da vrate sultanat, jel on naredio da se ezani uče na turski pa ko nije učio ezan na turski odma je bio nazadnjak..

Erdogan = Ataturk.
Kako drugačije opisati onaj skup CHP-a od jučer :D

I kad vidim da ljudi misle da bi vojni udar kao doveo nešto bolje, vladao je Kenan 8 godina pa ne znam da su baš odisali demokratijom i ljudskim pravima :D

Apsurdno je braniti Erdogana ali je još apsurdnije govoriti da je ovo nešto nenormalno, ovo je za Turske standarde sasvim normalno.
sunceKOtepsija

#11977 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Turci su umnogome slicni nama, ni mi do 20 vijeka nismo imali Kuran preveden na Bosnaski (pa eto Ljubibratic-Causevic), tako ni Turci na turski, do vremena Ataturka tj cak poslije nas 1935. nije dala "ulema" :lol:
arzuhal

#11978 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

Krokodajl wrote:Ne znam zašto se čudite, pa i Ataturk je ovo isto radio, jel bio jednopartijski sistem, jest.
Jel ko god nije stao u saf sa Ataturkom bio veleizdajnik i nazadnjak, jest.

Jel i Ataturk tako hapsio i optuživo da žele da vrate sultanat, jel on naredio da se ezani uče na turski pa ko nije učio ezan na turski odma je bio nazadnjak..

Erdogan = Ataturk.
Kako drugačije opisati onaj skup CHP-a od jučer :D

I kad vidim da ljudi misle da bi vojni udar kao doveo nešto bolje, vladao je Kenan 8 godina pa ne znam da su baš odisali demokratijom i ljudskim pravima :D

Apsurdno je braniti Erdogana ali je još apsurdnije govoriti da je ovo nešto nenormalno, ovo je za Turske standarde sasvim normalno.
Vrlo mali broj forumaša drži do moralnih principa po kojima sve samjeravaju jednako, uglavnom je riječ o ideološkim matricama po kojima je nekad i negdje nešto dobro (recimo državni udar, demokratski izabrana vlast, diktatura, teokratija, itd), a drugi put je skroz loše, ovisno da li to nešto radi za ili protiv ideologije koja se zastupa.
sunceKOtepsija

#11979 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
kurdske nevladine organizacije traze procesuiranje oficira osumnjicenih za pokusaj vojnog udaara zbog zlocina i razaranja kurdskih gradova
Kikibombona

#11980 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

sunceKOtepsija wrote:Image
kurdske nevladine organizacije traze procesuiranje oficira osumnjicenih za pokusaj vojnog udaara zbog zlocina i razaranja kurdskih gradova
Unistavanje kurdskih gradova je 'olaksavajuca okolnost'...
Corto Maltese

#11981 Re: Republika Turska

Post by Corto Maltese »

The BEN10 wrote:
insomnia78 wrote:
r_faruk wrote:Da li je istina da je i francuska suspendovala konvenciju o ljudskim pravima?
Francuska je to uradila jos u novembru prosle godine
Sama konvencija u svom statutu odobrava tu mogucnost u slucaju vanrednih okolnosti. Doduse ne citavu i ne na neograniceno vrijeme
Ma jel moguće da bastion ljudskih prava tako nešto uradi? Jel moguće da zapadnjaci makar i na sekundu ne misle na ljudska prava? :roll:
A kad se samo sjetim onih 60.000 otpuštenih, 9.000 uhapšenih, kao i 2114 zatvorenih škola po Francuskoj, srce me zaboli :(
sunceKOtepsija

#11982 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

-imenovano novih 324 clanova u visoko sudsko i tuzilacko vijece
Yeni Safak-iza pokusaja drzavnog udara stajale su americke obavjestajne sluzbe na celu s Obamom.

Image
-sukobi na jugoistoku i danas-u eksploziji improvizovane eksplozivne naprave ubijena 3 policajca
Image
-Nuseybin-ukinut policijski sat

-CHPov parlamentarni zastupnik Fikri Sağlar, nakon odluke turskog Rijaseta o neklanjanju namaza optuzenim za organizovanje pokusaja puca uputio pitanje da li osjecaju griznju savjesti zbog klanjanja dzenaze Kenanu Evrenu.

Image
-na podrucju opstine Osmaniye, nakon dojave gradana- u jednom kontejneru pronadene Gulenove knjige. Prema saopstenju policije, koja vrsi uvidaj pronadeno je 99 knjiga, 2 casopisa i 54 kartice s kratkim vjerskim savjetima
.Image
-Tanju Çolak bivsi, proslavljeni turski reprezentativac u izjavi za CNN Turk kaze da prema njegovoj procjeni barem 30% sportista pripada gulenovoj teroristickoj organizaciji, „potrebno je sprovesti temeljitu istragu i ocistiti turski nogomet od navedenih“-rekao je Tanju Çolak
Jos je rekao da ti ljudi koce razvoj i napredak turskog nogometa.

-Uhapsen 21 prof. S Harran Univerziteta iz Sanliurfe osumnjiceni za clanstvo u gulenovskoj teroristickoj organizaciji
Image
-Istanbul (Uskudar)- Selim İnan, Ezber Tekli i Jiyar Çakmakçı zadobili teske povrede nakon sto su ih u parku, zbog slusanja kurdske muzike, napale za sad nepoznate osobe. Mladici su inace radili za jednu gradevinsku kompaniju. Policija je koristila suzavac i vodene topove da bi rastjerala njihove kolege kurde koji su zeljeli da dodu do parka nakon sto su saznali za napad na trojicu kolega
Image
Demirtas, dopredsjednik HDP-a ocjenio da sastanak predstavnika AKP-MHP-CHP-a bez pozivanja HDP nemoze dovesti do rjesenja problema
-u Antaliji uhapseno 14 novinara osumnjicenih za pripadnost gulenovskoj teroristickoj organizaciji
Image
-Mevlüt Çavuşoğlu-ministar vanjskih poslova najavio ciscenje ministarstva od pripadnika gulenovskoteroristicke organizacije. Inace ministarstvo vanjskih poslova do sada nije imalo suspendovanih niti otpustenih sluzbenika. Ministar je ocjenio da su „izdajnici usli i u ovo ministarstvo, dok se ministarstvo ne ocisti od njih necemo imati mira.“
Ministar je najavio posjetu SAD-u i sastanak s Kerryjem. Cilj posjete rekao je bice izrucenje Gulena.
„Ukoliko nam SAD ne izruci Gulena i ukoliko sef teroristicke organizacije nastavi zivjetu u SAD-u naravno da ce to imati i posljedice na nase medusobne odnose. Nadamo se da do toga nece doci.“-rekao je sef turske diplomatije u izjavi za Haberturk
Image
Ali i Mehmet Takmaklı-vlasnici Uğur Şirketler Grubu uhapseni jutros. Policija izvrsila pretres njihovih kuca, zaplijenjen niz dokumenata. Sumnjice se za povezanost s gulenovsko-teroristickom organizacijom.
Navedena grupa je u svom sastavu imala 7 kompanija i oko 3 500 uposlenih. Inace su prvi zj najstariji proizvodaci sladoleda u Turskoj, i bili su poznati proizvodaci rashladnih sistema i klima.
Connaisseur Karlin

#11983 Re: Republika Turska

Post by Connaisseur Karlin »

The BEN10 wrote: Ma jel moguće da bastion ljudskih prava tako nešto uradi? Jel moguće da zapadnjaci makar i na sekundu ne misle na ljudska prava? :roll:
Koja drzava postuje ljudska prava tokom vanrednog stanja. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11984 Re: Republika Turska

Post by pici »

Connaisseur Karlin wrote:
The BEN10 wrote: Ma jel moguće da bastion ljudskih prava tako nešto uradi? Jel moguće da zapadnjaci makar i na sekundu ne misle na ljudska prava? :roll:
Koja drzava postuje ljudska prava tokom vanrednog stanja. :D
Turska :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11985 Re: Republika Turska

Post by Truba »

sunceKOtepsija wrote:
drndalo wrote:A ni umrlim nije za vjerovat'...
:D vec bilo al moram
Ahmet Biçer-jedan od 2 745 suspendovanih tuzioca i sudija, inace clan Visokog sudskog i tuzilackog vijeca preselio na bolji svijet 23. maja 2016, tj prije dva mjeseca, preventivno preselio covjek :lol:
http://t24.com.tr/haber/hsyknin-darbe-g ... mus,350943
ni mrtvim ne daju mira :|
sunceKOtepsija

#11986 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
-Milliyet/haber sol/aksam i dr.-Ministarstvo unutrasnjih poslova je ponistilo 21 000 i kusur pasosa osobama koje se sumnjice za pripadnost gulenovskoj teroristickoj organizaciji
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11987 Re: Republika Turska

Post by Truba »

sad bi im dobro doslo dvojno državljanstvo :D
sunceKOtepsija

#11988 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
-kao i uvijek u kriznim sitacijama postoje ljudi koji u tome traze svoj sicar, tako prevaranti, igrajuci na strah lazno se predstavljaju, tvrdeci da zovu u ime policije ili MIT-a (u pozadini se cuju toki-vokiji) i govore gradanima da im se ime spominje u vezi pokusaja drzavnog udara te da vrse provjere, na taj nacin nastoje steci nezakonitu imovinsku korist...s obzirom na veliki broj prevarenih u proteklih nekoliko dana-gradani su upozoreni da ne nasjedaju na takve prevare, da nikome ne isplacuju nikakav novac, te da svaki sumnjiv poziv prijave vlastima.
It_is_a_Leclerc

#11990 Re: Republika Turska

Post by It_is_a_Leclerc »

Puzajuća islamska revolucija u toku...
arzuhal

#11991 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

Teško da će Turska uspjeti postati Islamska Republika sa šerijatskim uređenjem po uzoru na Iran za vremena vlasti Erdogana, ima previše prepreka na tom putu...
arzuhal

#11992 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

Ljepo sjednem pa pročitam šta dr. Nenad Kecmanović piše o Bošnjacima, Turskoj, Sultanu Tajibu, zatucanoj vjerskoj većini koja podržava Erdogana i sl. i ne moram čitati barem pešes stranica s ove teme. On to sve rekne i objasni na jednom mjestu, povezano i posloženo ljepo :mrgreen:

http://srbin.info/2016/07/25/mali-bosnj ... fejtulaha/
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11993 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

arzuhal wrote:Teško da će Turska uspjeti postati Islamska Republika sa šerijatskim uređenjem po uzoru na Iran za vremena vlasti Erdogana, ima previše prepreka na tom putu...
ne znam odkud uopšte ideja o IR Turskoj
ko priča te priče i prepada narod
arzuhal

#11994 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

japin_mutapi wrote:
arzuhal wrote:Teško da će Turska uspjeti postati Islamska Republika sa šerijatskim uređenjem po uzoru na Iran za vremena vlasti Erdogana, ima previše prepreka na tom putu...
ne znam odkud uopšte ideja o IR Turskoj
ko priča te priče i prepada narod
Pa ni ja ne mislim da će postati nešto kao Iran. Ostat će sekularna demokratija s možda samo naglašenijim islamskim čimbenikom u društvu...
asurbanipal

#11995 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
Pa ni ja ne mislim da će postati nešto kao Iran. Ostat će sekularna demokratija s možda samo naglašenijim islamskim čimbenikom u društvu...

Zar ide to dvoje zajedno ?
arzuhal

#11996 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:

Zar ide to dvoje zajedno ?
Koje?
asurbanipal

#11997 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
Koje?

Sekularna demokratija i politički islamizam ?
arzuhal

#11998 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:
Koje?

Sekularna demokratija i politički islamizam ?
Dakle ti smatraš da će postati Islamska Republika kao Iran?
asurbanipal

#11999 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:

Ili jedno, ili drugo. Nema trećeg. U suprotnom slijedi sukob.
arzuhal

#12000 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:

Ili jedno, ili drugo. Nema trećeg. U suprotnom slijedi sukob.
Ja smatram da će ostati Republika Turska, građanska, sekularna i demokratska država u kojoj će samo vjerske slobode (a već jesu) dobiti više na značaju dok se ne dostigne neki normalan nivo za jednu Tursku i njeno većinsko muslimansko stanovništvo. Upravo to treba biti balans za tursko društvo koje je dobro podjeljeno po pitanju uloge i mjesta vjere u državi, odnosno društvu: sekularna demokratija s nekim garancijama i vjerskim slobodama koje traži turski narod a koje su eventualno bile skrajnute za vrijeme snažne vlasti kemalista/sekularista i vojske. Banalan primjer toga o čemu pričam: sloboda za hidžab u državnim institucijama, na univerzitetu i sl.
Post Reply