Rudaw u Bosni, videoanimus wrote:Gledam nesto na internetu i vidim da u Tešnju ima prezime Kurdic. Vjerovatno ima veze sa Kurdima. Mozda od tud dolazi ova ljubav Kikija prema kurdima. Samo onako opažam, mozda nema veze a mozda i ima.
http://www.rudaw.net/turkish/world/220320171
KURTİĆİ - Bosna’da asırlık Kürt izleri
Google translateBosna (Rûdaw) – Bazı tarihi kaynaklarda da belirtildiği üzere Osmanlı, Bosna’ya saldırmadan önce bölgeye Kürt asker ve komutanlarını göndermiş ve bu askerler bölgeye yerleşmiş.
Bölgeye yerleşen Kürtlerin, halen Kurtići isimli köylerinin olduğu bilgisinden yola çıkan Rûdaw ekibi, Bosnalı Kürtlerin izini sürdü.
Konuyla ilgili araştımaları olan ve bir de roman yazan Isnam Taljić, bu gerçeği ortaya çıkarmış.
Yazar Isnam Taljić, kitabının birçok dile çevrildiğini ancak Türkiye’de yasaklı olduğunu söylüyor.
Taljić, “Bosna’da Kürtlerin olduğu ve Kurtići diye bir köyde yaşadıkları söylentisi üzerine araştırmaya koyuldum ve söylenti gerçek çıktı. Bu köy Osmanlı ordusundaki Kürt savaşçılar tarafından kurulmuş. 1453’te Osmanlı Bosna’yı işgal etmeye çalışıyordu. Köy de bu dönemde kurulmuş ve orada yaşamaya başlamışlar” diyor.
“Kürtlerin güzel şarkı söyledikleri anlatılıyor” diyen Taljić, “Kadınlar, erkeklerinin savaştan döndüğünü uzaktan duydukları şarkılarla anlıyorlardı. Kürtler şarkılarıyla tanınıyordu burada” diye belirtti.
Araştımacılar, Kurtići köyünün dışında aynı ismi taşıyan başka mahalle ve yerleşim birimlerinin de olduğunu söylüyor.
Bosna’da “Kurda” soyadını taşıyan bir ailenin de olduğu biliniyor.
Bir Kurtići sakini, “Kürt asıllı olduğumu biliyorum. Ancak maalesef Kürtçe bilmiyorum. Kürdistan’la ilgili de çok az şey biliyorum. Sadece büyük dedemin sözleri aklımda: ‘Kürdistan güzel ve zengin bir doğası olan bir ülkedir’ derdi. Yüzyıllardır buradayız, sadece eski hikayeler Kürt olduğumuzu hatırlatıyor bize. Bizler artık Bosnalı olmuşuz. Bu köyün dedelerimden kalma eski bir resmi var evimde” diye anlattı.
Başkent Saraybosna’dan 242 kilometre mesefade bulunan Kurtići, çevre kentlere çok sayıda göç vermiş.
Turci su i u ovom slucaju dokazali da su bolesni od turkofobije, pa su zabranili knjigu naseg dragog gospodina, sunarodnjaka kurdskog porijekla, Ismana Taljica.Bosna (Rudaw) - Kao što je spomenuto u nekim povijesnim izvorima, Turci su poslali kurdske vojnike i zapovjednike u regiju prije nego što su napali Bosnu i ove vojnike nastanili u regiji.
Tim Rudaw, koji je krenuo iz znanja da su Kurdi koji su se nastanili u regiji još uvijek Kurtići imenovali seljani, a slijedili su bosanski Kurdi.
Isnam Taljić, koji je istraživao temu i napisao roman, otkrio je tu činjenicu.
Ja Taljić Autor uračunavanje, knjiga je prevedena na mnoge jezike, ali kaže da je zabranjena u Turskoj.
Taljić, "Otišao sam istražiti glasine da su u Kurdima u Kurdima živjeli u selu Kurtići, a glasina je postala istinita. Ovo selo su osnovali kurdski borci osmanske vojske. Godine 1453. Otomansko Carstvo pokušavalo je zauzeti Bosnu. Selo je također uspostavljeno u tom razdoblju i tamo je počelo živjeti. "
"Kurdi govore lijepe pjesme", kaže Taljić. "Žene su razumjele sjećanja koja su čuli od daljine da se ljudi vraćaju iz rata. Kurdi su bili poznati po njihovim pjesmama. "
Istraživači kažu da postoje i druga naselja i naselja s istim imenom izvan sela Kurtići.
Poznato je da postoji i obitelj u Bosni koja nosi prezime "Kurda".
Stanovnik Kurtića, "znam da sam kurd. Na žalost, ne govorim kurdski. Vrlo malo znam o Kurdistanu. Samo su riječi djedova rekle: "Kurdistan je zemlja s lijepom i bogatom prirodom". Stoljećima smo ovdje, samo nas stare priče podsjećaju da smo Kurdi. Sada smo bosanski. Imam staru sliku od mog djeda u ovom selu. "
Smješten 242 kilometra od glavnog grada Sarajeva, Kurtići su uselili u susjedne gradove.