SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#11951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

sarajevo999999 wrote: Pa recimo oprezniji su, vise stvari u saobracaju hvataju od nas koji nam je voznja rutina. Zatim, zbog straha rjeđe prekoracuju brzinu (sad generaliziram stvari tako da se suzdrzis spominjanja ovog konkretnog slucaja) . Postoje vece sanse da ce te P kucnuti na parkingu ali da ce te preteci na punoj u krivini ipak manje.
Ovako je bilo kod mene, a znam i kod vecine.
Da li je dosta potkovavanja ili tvoja vjecito skepticna glavica zeli jos
:lol:
sarajevo999999

#11952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sarajevo999999 »

vješalica wrote:
sarajevo999999 wrote: Pa recimo oprezniji su, vise stvari u saobracaju hvataju od nas koji nam je voznja rutina. Zatim, zbog straha rjeđe prekoracuju brzinu (sad generaliziram stvari tako da se suzdrzis spominjanja ovog konkretnog slucaja) . Postoje vece sanse da ce te P kucnuti na parkingu ali da ce te preteci na punoj u krivini ipak manje.
Sta je
kloniran

#11953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

vješalica wrote:
u ovome se i ja moram sloziti sa vjesalicom :lol:

druze koliko vremenski provodis na tockovima?
po meni nijedna tvoja konstatacija ne stoji, mene nekad jeza ufati kad vidim sta ta balavurdija sa P radi na cesti, posebno ako su jos i raja i trebice u autu :-) :run:
MOSALJOZE

#11954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MOSALJOZE »

Tu nekako nema sredine.
Ili je vozač početnik preoprezan,ili je babo kupio avdiju pa divlja u svakoj prilici.Nekog otrijezni,neko nastsvi po starom.
JThomas

#11955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

zdruzdjo wrote:
JThomas wrote:nema hajra ni da je kazna milion ako će je neko platiti a neko neće...........
Ma ne moras je nikad platiti. ok. ima represija milion.
Oduzimanje vozacke,
Privodjenje u gluho doba noci,
Oduzimanje pasosa ili unos u neku bazu podataka pa ces qurac otici na "remo" ili negdje na odmor,
Nemogucnost ovjeravanja zdravstvene knjizice,
Nemogucnost dobijanja uvjerenja o nekaznjavanju,
Nemogucnost apliciranja za bilo kakav kredit u nekoj banci......
i to sve se stavi kao represija do izmirivanja dugovanja.

Sve ovo nabrojano se moze izvesti u samo malo informatickog uvezivanja.
Pa bi te pitao da li ce platiti kaznu. Uplatice jos para unaprijed da ima pokrice za neku kasniju kaznu.
nisi ba shvatio. ja govorim o tome da se kod nas i obični čovjek može uz malo šuplje ili cenera relativno lako izvući da kaznu uopšte ne dobije, i kad ga je drot uhvatio u očitom prekršaju. da ne govorim o "jakima". i onda je zaista svejedno kolika je i kakva je kazna...
BadBoy

#11956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Ma nema apsolutno nikakvog validnog razloga da se uvodi zabrana vožnje početnicima iza 23h ili nešto slično. Apsolutno kršenje osnovne slobode kretanja. Riba smrdi od glave. Početi sa rigoroznom restrukturacijom vozačkog ispita i načina polaganja istog. Raditi na edukaciji ovog idiotskog naroda i podizanju svijesti o sigurnosti na cesti. Problem je što ovo jako dugo traje ali je jedini način ostvarivanja održivih promjena. Ako sutra počnemo, rezultate bi objektivno mogli vidjeti za 15-20 godina. Strateški pristup ali nema kod nas niko ni volje ni strpljenja za takvo što.

Do tada, šta ćeš iko vani iza 23h? Ionako moraš biti kući jer do tad ima vode :D
Alfons Kauders

#11957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

Naslovnica wrote:Najslabiji motor je 1.2 kubikaže, ne znam koliko kW, ali i on kao takav može bez problema 14 banki da nabere od Čaršije do Vječne vatre, naravno, pod uslovom da si debil, nevezano da li si početnik ili ne.
A ako je TSI... "Najslabiji" od 86ks se za par stoja remapira na 130ks, sto je dovoljno da se nabere 10 banki za 9 sekundi... A fol najslabiji motor u ponudi. :)
Naslovnica

#11958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Alfons Kauders wrote:
Naslovnica wrote:Najslabiji motor je 1.2 kubikaže, ne znam koliko kW, ali i on kao takav može bez problema 14 banki da nabere od Čaršije do Vječne vatre, naravno, pod uslovom da si debil, nevezano da li si početnik ili ne.
A ako je TSI... "Najslabiji" od 86ks se za par stoja remapira na 130ks, sto je dovoljno da se nabere 10 banki za 9 sekundi... A fol najslabiji motor u ponudi. :)
Govorim za ovog Stila što se skršio kod Vječne vatre. Nema Stilo sa TSI motorom. :)
Alfons Kauders

#11959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Besmislena je ta zabrana svakako jer se time ne postiže ništa. Samo ograničavaš one koji rade ili putuju u to vrijeme da koriste svoje auto i slobodu kretanja.
Ima logike da se početniku multiplicira x2 prekoračenje brzine, nulta tolerancija na alkohol...
Ali da ne smije voziti ko insan od tačke A do B zato jer je pola dvanaest, naveče, to nema opravdanja niti veze sa pameću.
Jer očigledno neće spriječiti trkače da se trkaju.
Sasvim dobar je prijedlog da se honorarno zaposle mladi ljudi da prate događaje na kamerama za nadzor i evidentiraju prekršaje koje će poslije biti naplaćeni.
Ni ja nisam za takve zabrane. Nema svrhe kaznjavati svu omladinu samo zato sto ima samoubica koje prave ovakve pizdarije. I ja sam sa 20 znao raditi po noci, i trebao mi je auto jer u ta gluha doba se nije mogao ni taxi lako uhvatiti.

Samo poostriti kaznenu politiku, kako sam vec opisao. Npr u prvih 5 godina staza, svaki prekrsaj koji inace vodi do oduzimanja vozacke, pocetnicima bi se racunao kao trajno oduzimanje, tako da moraju ponovo polagati od nule, i kihnuti masne pare.

Tolerancija za alkohol, drogu i obijest mora biti na nuli.
Alfons Kauders

#11960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

Naslovnica wrote:
Alfons Kauders wrote:
Govorim za ovog Stila što se skršio kod Vječne vatre. Nema Stilo sa TSI motorom. :)
Sorry, nisam upratio.
basicm

#11961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Nema od zabrana nista, svako auto moze razviti dovoljnu brzinu da napravi stetu. I sta da radi pocetnik koji radi u pekari ili trecu smjenu, da ga ostavimo na milost i nemilost policiji svaku noc, ili da mu poslodavac da papir da je zaposlen a on radi neprijavljen?
uglavnomja

#11962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

BadBoy wrote:Ma nema apsolutno nikakvog validnog razloga da se uvodi zabrana vožnje početnicima iza 23h ili nešto slično. Apsolutno kršenje osnovne slobode kretanja. Riba smrdi od glave. Početi sa rigoroznom restrukturacijom vozačkog ispita i načina polaganja istog. Raditi na edukaciji ovog idiotskog naroda i podizanju svijesti o sigurnosti na cesti. Problem je što ovo jako dugo traje ali je jedini način ostvarivanja održivih promjena. Ako sutra počnemo, rezultate bi objektivno mogli vidjeti za 15-20 godina. Strateški pristup ali nema kod nas niko ni volje ni strpljenja za takvo što.

Do tada, šta ćeš iko vani iza 23h? Ionako moraš biti kući jer do tad ima vode :D

mislim da sam vozacki nije najlosija karika.
cilj vozackog je da dijete nauci upravljati autom, a voznja se uci kroz iskustvo, zamal' pa citav zivot. :D
nesto kao kad zavrsi fakultet, pa tek pocinje uciti da radi.

inace sam proces obuke je rigorozniji nego recimo u norveskoj jer 'vamo roditej koji ima vozacku duze od 5 godina sam uci dijete da vozi, samo nalijepi p na auto i na ulicu :roll:

a ispit je isti, test (ide elektronski, rezultati odmah izadju na ekranu), zatim instruktor odluci da li djetetu treba dodatnih casova voznje ili ne
i obavezno obuka voznje: nocna voznja, duga voznja i voznja po klizavom (6 mjeseci zaledjenih cesti i mraka)
i ispit isto, lik iz komisije i instruktor u autu.

drugo, svaki ovaj trkac zna da upravlja autom, znaci moze poloziti ispit, tih pola sata voziti po pravilima.
problem je u glavi, u dokazivanju. a to opet ide iz kuce, sto rece muha :thumbup:
i svugdje je isto, i ovdje djeca ginu jer je neki klinjo u dobrom auto stisnuo gas.

razlika je u kaznama, ne samo sto su ogromne i novcano i zatvorski i ponovno polaganje vozackog nego i zabrana voznje od par godna do dozivotno.

a ko ima neplacenu kaznu dolazi na "crnu listu" i ne moze ni telefonsku pretplatu imati na svoje ime.
sarajevo999999

#11963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sarajevo999999 »

kloniran wrote:
vješalica wrote:
u ovome se i ja moram sloziti sa vjesalicom :lol:

druze koliko vremenski provodis na tockovima?
po meni nijedna tvoja konstatacija ne stoji, mene nekad jeza ufati kad vidim sta ta balavurdija sa P radi na cesti, posebno ako su jos i raja i trebice u autu :-) :run:
Hajd nek vam bude, ja se i dalje drzim svog
zdruzdjo

#11964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

JThomas wrote:quote]
nisi ba shvatio. ja govorim o tome da se kod nas i obični čovjek može uz malo šuplje ili cenera relativno lako izvući da kaznu uopšte ne dobije, i kad ga je drot uhvatio u očitom prekršaju. da ne govorim o "jakima". i onda je zaista svejedno kolika je i kakva je kazna...
Sve razumijem sta kazes ali uvodjenjem striktnije kontrole u sve to se sve moze.
Npr pogledaj usa policajce(znaam to je usa i moze se u puno stvari prditi), kamera na reveru, kamera u autu....
Nikad ne znas ko te gleda i da li te gleda i hoce li prehargati snimak onako nasumicno. I onda fino javno osudis nekoga ko je primio cvaju. Da se fino cuje.
Samokontrola je uvijek najbolja kontrola. Samo nekoga natjeras da razmislja o svojim postupcima na poslu koji mu je povjeren i da bude svjestan da ga moze neko fisnuti po usima za greske.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#11965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

Auto je navodno bio od poginulog,a ovaj drugi vozio. Kazem,navodno. :roll:
johntra

#11966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by johntra »

Viđao sam ja ovog Stila često, mislim da je jedno vrijeme imao i P naljepnicu.
O'zone
Globalni moderator

#11967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

johntra wrote:Viđao sam ja ovog Stila često, mislim da je jedno vrijeme imao i P naljepnicu.
Imao je i u vrijeme udesa vidi se i na slici
Nepass

#11968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nepass »

Danas bio kod planike, ne kontam kako je uspio izletiti. Jedino da mu je ko drugi zasmetao ili je isao sinama. Da je isao lijevom stranom sjekao bi krivinu, haman pravo bi prosao. Morao je na trotuar uletiti kod vjecne na pjesackom. Ili je vozio preko 120.
Better Man

#11969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Better Man »

Čitao sam i izgleda da jeste vozio šinama velikom brzinom i valjda je naglo smotao da se prestroji i izletio.
sarayewo

#11970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sarayewo »

S jedne strane ti zao djece, s druge strane pomislis da je moglo biti ranije i da si mogao biti tu sa rajom, curom, djecom...
vješalica

#11971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

mali_milojica wrote:Auto je navodno bio od poginulog,a ovaj drugi vozio. Kazem,navodno. :roll:
U fahrovim novinama pise da je poginuli sjedio nazad
A da je doticni vozio stoju
Imaju kamere na banki pa mogu utvrditi kako je napravio ovo
zdruzdjo

#11972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Sad citam na source portalu
pa kaze:
"..........brzina vozila koje se kretalo iz pravca Baščaršije prema Vječnoj vatri je iznosila oko 100 kilometara na sat. Vozilo je na lijevoj strani puta, usljed inercije, izletilo na tramvajske šine (koje se nalaze na desnoj strani ceste), te je došlo do tzv. rikošeta, nakon čega je automobil preskočio trotoar i zabio se u zgradu pored ceste"

hmmmmm
znaci izgleda da neki ljudi bas nisu bili naj naj sa fizikom u osnovnoj.
znaci cesta tu skrece pod nekim blagim uglom desno. i ako se ide lijevom trakom i skrece pod tim uglom desno, ja ne znam kako te inercija moze baciti desno nikako.
perfect_guy

#11973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by perfect_guy »

ispada da je već krenuo na prethodnoj lijevoj krivini
Messier

#11974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Messier »

pa nije on vidio gdje vozi nit je znao gdje je.
kad je skonto da je krivina..naglo smotao desno,i odbilo ga lijevo na planiku
vješalica

#11975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

zdruzdjo wrote:Sad citam na source portalu
pa kaze:
"..........brzina vozila koje se kretalo iz pravca Baščaršije prema Vječnoj vatri je iznosila oko 100 kilometara na sat. Vozilo je na lijevoj strani puta, usljed inercije, izletilo na tramvajske šine (koje se nalaze na desnoj strani ceste), te je došlo do tzv. rikošeta, nakon čega je automobil preskočio trotoar i zabio se u zgradu pored ceste"

hmmmmm
znaci izgleda da neki ljudi bas nisu bili naj naj sa fizikom u osnovnoj.
znaci cesta tu skrece pod nekim blagim uglom desno. i ako se ide lijevom trakom i skrece pod tim uglom desno, ja ne znam kako te inercija moze baciti desno nikako.
ako se vozio lijevom trakom
a krivina ide u desno onda u tom slučaju bi ga samo mogla iz radijusa izbaciti centrifugalna sila
a to je inače inercijalna sila
zar ne? :)
Post Reply