Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#119351 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Amerikanci su imenovali Dzejmsa Dzeferija, bivseg ambasadora u Turskoj i Iraku, za izaslanika u tzv. Siriji, preciznije receno - Zapadnom Kurdistanu. Cilj je konsoldacija i obnova Kurdistana. Za pocetak je prikupljeno 300 miliona dolara, ukljucujuci saudijskih 100 miliona.

APNewsBreak: AP Sources: US ends Syria stabilization funding

https://apnews.com/31eaa3ca51ed480f90ef ... ce=Twitter

SDC je saopstio liderima arapskih plemena Rake i Deir ez Zora sta su razgovarali sa rezimom u Damasku

Image

Uslovi rezima - Bas partije
#Syria Democratic Council Political Advisor, Hasan Ali in a meeting with tribal figures in northeast #Syria, explains their meeting w/#Damascus; " They said they have 4 key principles; 1-Unity of Syria 2-Syrian Flag 3-Syrian Army 4-Syria president.".
Kurdistanski odgovor rezimu
" We replied that we also demand a #Syria UNITED. We don't have a problem w/Syria flag. #SDF SHOULD be part of Syria future national army and Syrians should elect their president through fair and transparent elections."
Kurdistanski uslovi
" While our conditions; Self-Administrations should be recognized and included in the constitution. they said we have the law 107 of local administration. We said its not same, so we established spacial committee to discus our social contract and law 107. but NO agreements yet."
Raka, muskarci i zene, plesu zajedno, drze se za ruke :bih: :bih:

https://twitter.com/gaylelemmon/status/ ... 1923147776

Amerika nadgleda regrutaciju novih pripadnika sigurnosnih snaga u Raki

Special Ops Joint Task Force-OIR (Iraq/Syria)
‏ @SOJTFOIR
4h4 hours ago

New recruits begin in-processing for the #Raqqah Internal Security Forces #RISF near Ayn Issa, #Syria. The process consisted of filling out paperwork, an interview and biometric vetting. #DefeatDaesh #LifeAfterDaesh #Security #PartnerForces @CJTFOIR #partnership @KinoGabriel1
Image
‏ @SOJTFOIR
3h3 hours ago

#Raqqa Internal Security Forces recruits stand in formation waiting to in-process near Ayn Issa, #Syria. More than 250 recruits showed up to start their journey as part of the #RISF. #DefeatDaesh #LifeAfterDaesh #PartnerForces #Partnership #Security @CJTFOIR
Image

Americki vojnici u kurdistanskom gradu Manbidzu
‏ @SOJTFOIR
2h2 hours ago

.@coalition members speak with local children during a patrol outside #Manbij, #Syria. These patrols allow Soldiers to build rapport with locals and reinforce #safety and #stability in the region. #LifeAfterDaesh #partnership @CJTFOIR
Image

Mars u kurdistanskom gradu Kamislo za Zaki Shingalija, politickog lidera YBS, covjeka koji je spasio 150 00 Jezida od sigurne smrti i za sta zasluzuje Nobelovu nagradu da se uruci posthumno, da ima pravde na ovom svijetu... Ubili ga Turci kada se vracao sa komemoracije za zrtve genocida nad Jezidi narodom.

Image

Vojno groblje u gradu Kamislo... ogromna zrtva...

Image

Image
Kikibombona

#119352 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

dragma wrote:
Kikibombona wrote:Zelim sa vama podijeliti radosne vijesti. :-D Saudijska Arabija je uplatila 100 miliona dolara za obnovu Rake. Pocelo je. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Šta je počelo @kikac, jel misliš na obnovu uopšte ili nešto između redova?
Mislio sam na obnovu. Amerikanci su sprzili Raku. Kamen na kamenu nije ostao, sve je unisteno. Imaju obavezu da obnove grad, to je najmanje sto mogu uraditi.

Amerikanci su vec upumpali veliki novac. Obnavljaju se skole, putevi, mostovi, elektro i vodovodna mreza, kanalizacija itd..

Osnovali su ovu firmu i opremili ih modernim masinama, placaju inzinjere i radnike. Mozes pogledati, ima dosta video zapisa sa onim sto se radi i sto je uradjeno...

ERT

https://twitter.com/CSP_ERT

Osnovali su i ovu firmu koja radi na obnovi grada

https://twitter.com/RaqqaRc

Vazno je istaci da su zaposlili lokalne ljude i lokalne inzinjera. Svi uredno primaju platu u dolarima. :thumbup: :thumbup:

Ovo sada puno ozbiljnija prica. 300 miliona dolara za pocetak. Sa toliko love se moze puno uraditi.
dragma
Vozim: Pješe

#119353 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

:thumbup:
insomnia78

#119354 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Lokalne inzinjere :lol:
To ko da kazes da je neko angazovo inzinjere iulz Rudog
dragma
Vozim: Pješe

#119355 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

:lol: :lol:

Punac mi iz Rudog :thumbup:
Kikibombona

#119356 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Lokalne inzinjere :lol:
To ko da kazes da je neko angazovo inzinjere iulz Rudog
Mislis da Sirija nema inzinjere? :-)

Raka je univerzitetski grad, Sirija itekako ima obrazovano stanovnistvo. Nije vrhunski nivo, ali sigurno imaju strucnjake za svaku oblast. Pa ko je izgradio Siriju ako nisu Sirijci? Marsovci?
sarajevoxxxx

#119357 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Američki zvaničnik: Nećemo dati bilo kakvu donaciju Siriji prije početka ozbiljne političke akcije pod vodstvom UN-a.

مسؤول #أمريكي: لن نقدم أي تمويل لـ #سوريا قبل بدء عملية سياسية جادة بقيادة #الأمم_المتحدة

- Sirijski režim se obrušio na Saudiju zbog njene pomoći stabilizaciji sjevera Sirije u visini od 100 miliona dolara

#النظام يهاجم #السعودية لدعمها «استقرار» شمال #سوريا بـ 100 مليون دولار
https://qa-n.com/np4g7wt

Američki zvaničnik: Zategnuti odnosi između Amerike i Turske nisu imali nikakvog uticaja ba zajedničke vojne aktivnosti u Minbedžu.
sarajevoxxxx

#119358 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Enab Beledi: Turska nakon sastanka ruskog i turskog ministra odbrane šalje najnovije tenkove i druga oklopna vozila na nadzorne tačke Al Ajs u južnoj okolini Haleba i Mork u sjevernoj okolini Hame.

https://www.enabbaladi.net/archives/247155
dječak sa šibicama

#119359 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Al Qaida ide u konacni obracun sa Izraelom? prvo da vam se ranjenici iz izraelskih bolnica vrate, polako braco.
sekerbay

#119360 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Ovo je ono o čemu sam pisao. Dakle, bez turske nema idliba. Ako asad krene, riskira da mu vojska bude spržena. Ne možeš ti protiv avijacije.
Čitalac wrote:I dok mi mislimo da je revolucija "kidnapovana" od strane ekstremista, Al Kaida nas obaveštava da to nije baš tako.
Da, da, baš tako. Mastermind im je onaj imamović i onaj momak koji ne zna šta je nar :lol:
Šta se sve neće napisati kako bi se izbjeglo kazati da je ustao gladni narod.
Istina je da ameri imaju prste u svakoj "revoluciji", ali se mora priznati da je početak bio častan.
zrakomlat

#119361 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

sekerbay wrote:
exliberal-ex wrote: Opet te pitam...sta Turska radi u tudjoj drzavi ?
Pomaže sirijce koji su ustali protiv diktatora.
To govorim kao neutralac.
Jer, kao što sam protiv šljama koji se slegao u siriju, tako sam i protiv asada.
Majka mu stara, nije se recimo alepo sam srušio.
Što se mene tiče, početak revolucije je bio ispravan.
Ovo govorim iz islamskog ugla tj onog što sam dokučio izučavajući islam.
Koliko znam, na početku je ustao gladni narod koji nije tražio smjenu asada, nego samo bolje uslove života.
Znamo da je ta revolucija oteta, ali ako u idlibu ima tih revolucionara s početka revolucije, podržavam pomoć turske bez obzira iz kojih razloga pomažu.
Al se turci nisu tad direktno uključili, nego tek kasnije kad su tu revoluciju preuzeli teroristi. E njima već jesu pomagali.
zrakomlat

#119362 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Koji je stolni kurdski grad?
handžar88

#119363 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

sekerbay wrote:Ovo je ono o čemu sam pisao. Dakle, bez turske nema idliba. Ako asad krene, riskira da mu vojska bude spržena. Ne možeš ti protiv avijacije.
Čitalac wrote:I dok mi mislimo da je revolucija "kidnapovana" od strane ekstremista, Al Kaida nas obaveštava da to nije baš tako.
Da, da, baš tako. Mastermind im je onaj imamović i onaj momak koji ne zna šta je nar :lol:
Šta se sve neće napisati kako bi se izbjeglo kazati da je ustao gladni narod.
Istina je da ameri imaju prste u svakoj "revoluciji", ali se mora priznati da je početak bio častan.
Nadam se da si upravu, al tesko.. dzaba vojska sve se to za stolom rjesava a Turska ce sad imat jedan veci problem od Idliba.. a to je Rojava u punom podrskom Amerike i saudijskih dolara.

A inace cuo sam da je taj Imamovic kadija u Idlibu :D kolko je tacno ne znam, a vjrv jeste
sekerbay

#119364 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

zrakomlat wrote:Al se turci nisu tad direktno uključili, nego tek kasnije kad su tu revoluciju preuzeli teroristi. E njima već jesu pomagali.
I ja se pitam zašto je to tako.
Valjda nisu smjeli od rusa.
handžar88 wrote:Turska ce sad imat jedan veci problem od Idliba.. a to je Rojava u punom podrskom Amerike i saudijskih dolara.
Ma joj, isceniraš jedan pkk napad i pošalješ ove iz idliba da uzmu manbidž.
Uz tursku zračnu podršku, uzeli bi ga za dvije sedmice.
handžar88 wrote:cuo sam da je taj Imamovic kadija u Idlibu
Nije kadija. Podučava djecu. To sam čuo od njegovog učenika.
zrakomlat

#119365 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

sekerbay wrote:
handžar88 wrote:Turska ce sad imat jedan veci problem od Idliba.. a to je Rojava u punom podrskom Amerike i saudijskih dolara.
Ma joj, isceniraš jedan pkk napad i pošalješ ove iz idliba da uzmu manbidž.
e, a pesto tisuća do zuba naoružanih kurda?
Misliš da bi stajali po strani :D
Nadzornik

#119366 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

zrakomlat wrote:Koji je stolni kurdski grad?
Washington... :D
zrakomlat

#119367 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Nadzornik wrote:
Washington... :D
KNK Kamislo, KŠK Kobanski, KNK Kurdski dragovoljac :D
dječak sa šibicama

#119368 Re: Sirija vol. 2

Sto ta slavna turska armada ne sprzi kurdske seljake i cobane, ljudi ih tamburaju na svakom koraku. Jedino sto Turci znaju sprziti su kurdska sela i gradovi.

Da, oni ce sprziti sirijsku vojsku :lol:
handžar88

#119369 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

sekerbay wrote: Ma joj, isceniraš jedan pkk napad i pošalješ ove iz idliba da uzmu manbidž.
De ba ne budi smijesan.. to nije bilo moguce ni prije dok su ameri vagali izmedju turske i kurda a sad kad su otvoreno protiv turske to je naucna fantastika.
sekerbay

#119370 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

zrakomlat wrote: a pesto tisuća do zuba naoružanih kurda?
Jedno je grila, drugo otvoreni sukob na bojnom polju.
Ne postoji mogućnost da na bojnom polju dobiješ vojsku koja ima avione i borbene helikoptere.
Artiljeriju da ne spominjem.
Turska im je uzela afrin a realno nisu išli ni sa 10% snage.
Manbidž bi išao još lakše. Idealan geografski položaj za avijaciju i artiljeriju.
dječak sa šibicama wrote:ljudi ih tamburaju na svakom koraku
Dovoljno si reko.
dječak sa šibicama wrote:oni ce sprziti sirijsku vojsku
Ko od šale.
Da je to rat pješadije, rekao bih da bi imali izjednačene šanse zbog ogromnog iskustva koje je stekla sirijska vojska boreći se u ovom ratu.
IL ima neko da kaže da sirijski s-200 može zaustaviti turske avione.
handžar88 wrote:to nije bilo moguce ni prije dok su ameri vagali izmedju turske i kurda a sad kad su otvoreno protiv turske to je naucna fantastika.
Ko je bolan vago? Hoćeš da kažeš da su ameri ustali jedno jutro i rekli, od danas podržavamo kurde :mrgreen:
Imaju bolan planovi.
dječak sa šibicama

#119371 Re: Sirija vol. 2

Kao slucajno si zaboravio Al Bab i muke strasne turske armije.

Da, Kurdi ih mlate u sred Turske, kuzim da si fan Erdogana ali pogledaj malo video snimke, ima toga.

Inace, SAA nigdje ne napada bez ruske avijacije i podrske, a kako je Erdo pao u nemilost Trumpa i ovisi o Putinu... racunica je jasna. Malo precjenjujete plisanog sultana.
sekerbay

#119372 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

dječak sa šibicama wrote:kuzim da si fan
Mal ne reko šta ti kružiš.
Volim ga otprilike ko kiki iran il siriju.
Samo pokušavam da budem realan i komentarišem na osnovu već viđenog kao i raspoloživih kapaciteta.
Dakle, obično iznošenje mišljenja.
Može biti, a ne mora.

Da, da, rusi bi napali nato članicu. Ili bi ih napali ameri ako turci napadnu kurde :mrgreen:
Uglavnom, pred nama je. Vidjećemo kako će to izgledati.
Kikibombona

#119373 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Pogledaj ovaj slatki video sa prevodom na engleski :-D
Podlijelio na svom tviter nalogu Osman Bajdemir, glasnogovornik HDP, najvece stranke u tzv. Turskoj

https://twitter.com/baydemirosman/statu ... 5816357888

Qamishlo

Image
Image
Image

Image
Image
Image

Veliki grad, velicini Sarajeva, sa uzasnom infrastrukturom. Izgleda veoma siromasno i jadno, kao i cijeli region, koji je uprkos resursima bio siromasan.

Sada ce se to promijeniti kada se Bas rezim nista ne pita.
habanero68

#119374 Re: Sirija vol. 2

Post by habanero68 »

Turska želi sudjelovati u obnovi Sirije – Damask odbija pomoć sponzora terorizma

https://www.logicno.com/vijesti/turska- ... rizma.html
sekerbay

#119375 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Čuj tzv turska :lol:
Nakon što je dobio samarčinu u Iraku, baš me zanima hoće li preživjet dan u kojem će se asad ušetati u djelove sirije koje trenutno drže kurdi.
Locked