mani se foruma, baci se u hodanje po Sarajevu
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
radiostar
#11926 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
channel10
#11927 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da i ja pitam
, da li Haso imas obicaj doci i u Zenicu na postavljanje ili je zona odgovornosti samo Krajina?
-
Ermin ZM
#11928 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Neki dan bas o tome kontam, javilo se par clanova za preporuke za montazu ovde. Reko najbolje sa Hasom/Sanelom termin napravit da ima covjek radi cega doci u Sarajevo i zavrsit par montaza. Smijesno zvuci, al haman na prste se mogu nabrojati servisi koji rade kako treba. Gledao sam recimo dosta montaze po fb stranicama i piku i nevjerovatno koliko firmi nakaradno' rade i jos se pohvale takvom montazom na drustvenim mrezama...
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#11929 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma dajte ljudi nije moguce da ne mozete naci nekog u tim vecim gradovima da vam uradi po pravilima struke.
-
Ermin ZM
#11930 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ajde da ti ne dajem linkove, ukucaj par poznatijih ovih servisa, vecina ima fb stranice i ti malo sa strucne strane preleti kroz galeriju. Sve ce ti bit jasno 
-
radiostar
#11931 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne treba meni montazahaso hasic wrote: ↑14/10/2020 20:30 Ma dajte ljudi nije moguce da ne mozete naci nekog u tim vecim gradovima da vam uradi po pravilima struke.
kazem ti da se manes foruma, i da se bacis u hodanje po sarajevu kad si vec tu
Last edited by radiostar on 14/10/2020 21:01, edited 1 time in total.
-
radiostar
#11932 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ma nema ni jedna klima ni u Zenici ni u Sarajevu da radi kako treba, sve lose montaze
-
Ermin ZM
#11933 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam iz Zenice, meni su korektno odradili. U biti odradili su sve sto sam trazio. Od nosaca za 24(zbog vanjske izolacije koja se radila) do ostalih detalja. Cak mi nosace nisu vise naplatili(zglobni, pocincani). Jedino sto sam ja trazio i dodatno platio su antivibracione gumice 12km msm da su bile. Ugl sa 3 metra instalacije 200km bilo.
Al necu da preporucujem zbog jedne montaze, da nekome ne ispadne kako treba pa ja kriv sto sam preporucio ako nesto ne buxe kako treba. ja sam ih malo na svoj nacin motivisao, ugl ispostovali su me max. Jes da su zakolutali ocima kaad sam nabrojao sta hocu sve.
Za Sanela ima dosta referenci, svi su u superlativima do sad o njegovim montazama pisali ko je imao iskustva sa njim. Zato ima preporuke ovde na forumu. A ne forsira se, nez sjeca li se on, ja sam mu ima dosta od toga ponudio da uzmem od njega Mitsu LN il F LT da dodje u Zenicu da mi ugradi i put dodatno da mu platim, nije htio kaze nmz stic ima dovoljno posla u kantonu i okolo
Al necu da preporucujem zbog jedne montaze, da nekome ne ispadne kako treba pa ja kriv sto sam preporucio ako nesto ne buxe kako treba. ja sam ih malo na svoj nacin motivisao, ugl ispostovali su me max. Jes da su zakolutali ocima kaad sam nabrojao sta hocu sve.
Za Sanela ima dosta referenci, svi su u superlativima do sad o njegovim montazama pisali ko je imao iskustva sa njim. Zato ima preporuke ovde na forumu. A ne forsira se, nez sjeca li se on, ja sam mu ima dosta od toga ponudio da uzmem od njega Mitsu LN il F LT da dodje u Zenicu da mi ugradi i put dodatno da mu platim, nije htio kaze nmz stic ima dovoljno posla u kantonu i okolo
- rovac13
#11934 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
X puta sam cuo kako spominju kod mitsubishi takve zvukove,nije bilo problema jednostavno tako radile i rade i dan danas.
Ja kod nocrie u defrostu cujem blago sustanje kad radi defrost.Moras se priblizit i naculit usi.
Kod daikina oba ne cujem nista,ne znam ni kad sta radi.
Kod lg sam imao udarac čššš kad prrbacuje iz defrosta nazad i obrnuto.......i to nebi pozelio nikom......probudi te kad spavas........zato je nisam ni popravljao
Skoro vidjeh da isto to radi gree u crown,stavljao sam video ovdje.Malo je reci razocarao se.
-
channel10
#11935 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
MIslim da je ova gree. Nije se culo do ove godine i cini mi se da se korisnik zalio da nekad bas i ne hladi kako treba, tako da bi moglo biti ono sto Haso kaze, a to je da nedostaje plina.rovac13 wrote: ↑14/10/2020 21:52X puta sam cuo kako spominju kod mitsubishi takve zvukove,nije bilo problema jednostavno tako radile i rade i dan danas.
Ja kod nocrie u defrostu cujem blago sustanje kad radi defrost.Moras se priblizit i naculit usi.
Kod daikina oba ne cujem nista,ne znam ni kad sta radi.
Kod lg sam imao udarac čššš kad prrbacuje iz defrosta nazad i obrnuto.......i to nebi pozelio nikom......probudi te kad spavas........zato je nisam ni popravljao
Skoro vidjeh da isto to radi gree u crown,stavljao sam video ovdje.Malo je reci razocarao se.
- rovac13
#11936 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa to prvo.
Navedoh ti jos cega sve ima.
Nema kakvih nema egzibicija.
Od kad ja govorim nije klima samo sto procitas na reklami kolko kw kolko cop i to je sve.
Treba sve sabrat i oduzet.
Svaka ima mane.
Navedoh ti jos cega sve ima.
Nema kakvih nema egzibicija.
Od kad ja govorim nije klima samo sto procitas na reklami kolko kw kolko cop i to je sve.
Treba sve sabrat i oduzet.
Svaka ima mane.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#11937 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma sjecam se.Ermin ZM wrote: ↑14/10/2020 20:55 Ja sam iz Zenice, meni su korektno odradili. U biti odradili su sve sto sam trazio. Od nosaca za 24(zbog vanjske izolacije koja se radila) do ostalih detalja. Cak mi nosace nisu vise naplatili(zglobni, pocincani). Jedino sto sam ja trazio i dodatno platio su antivibracione gumice 12km msm da su bile. Ugl sa 3 metra instalacije 200km bilo.
Za Sanela ima dosta referenci, svi su u superlativima do sad o njegovim montazama pisali ko je imao iskustva sa njim. Zato ima preporuke ovde na forumu. A ne forsira se, nez sjeca li se on, ja sam mu ima dosta od toga ponudio da uzmem od njega Mitsu LN il F LT da dodje u Zenicu da mi ugradi i put dodatno da mu platim, nije htio kaze nmz stic ima dovoljno posla u kantonu i okolo![]()
Vidim sad da pises da je instalacija odradjena prije fasade pa da upitam:
Jesu li cijevi od unutrasnje proturili direktno kroz zid ili su ih smotali tako da holenderi ostanu ispod unutrasnje jedinice?
Znaci da li se rupa busila sa lijeve strane nosaca od unutrasnje jedinice?
Pitam zato sto sam imao dosta ovakvih slucajeva.
Sve ok dok klima ne bude za zamjenu.
Kako doci do cijevi?
Vani ne mozes jer su prekrivene fasadom a unutra ih nema dovoljno,cak sto vise da bi skinuo tu unutrasnju jedinicu moras odsjeci cijevi na unutrasnjoj.
Obicno odsjecem uz zid,izbusim novu rupu i sprovedem novu instalaciju,sto nije problem kad je ledja na ljedja.
Ali sta kad se odvuce dalja instalacija.
Jedino iskopati fasadu doci do cijevi pa nastavljati.
Zbog toga je ovo bitno, da cijevi ostanu ispod vanjske jedinice.Odvrnes holendere,demontiras i na iste cijevi montiras drugu klimu.
Znaci vodite racuna o ovome.
Ako imate vec fasadu onda cijevi mogu direktno kroz zid ,ako ce te tek postavljati fasadu onda OBAVEZNO da holenderi ostanu ispod unutrasnje jedinice.
Za one koji se manje kontaju to je najlakse primjetiti sa koje strane se busi rupa.
Za direktni prolaz ide rupa desno od nosaca unutrasnje jedinice,a da cijevi ostanu ispod, ide rupa lijevo od nosaca.
-
mehkoca
#11938 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U ove zadnje dvije stranice ste me totalno zbunili
Nije mi jasno kako klima može ''grijati'' na 20 C, a da u prostoriji/ma bude 23/24 C? Šta ona ustvari onda ''grije''?
Ja moram ovo testirati kod sebe
Sve klime u Sarajevu i Zenici su loše postavljenje? Ove moje klime su onda izvanserijske, jer očigledno dobro rade i nema ''klokotanja'' iako su Mitsubishi (rovac
)
Neko je pitao, da li klima radi uvijek? Kod mene ne, posebno u spavaćim sobama... Možda ja u nečemu griješim sa ovim klimama, ali evo ide 4. sezona grijanja na klime i mogu reći da i dalje ne vjerujem svojim očima koliko je ovo dobro
Nije mi jasno kako klima može ''grijati'' na 20 C, a da u prostoriji/ma bude 23/24 C? Šta ona ustvari onda ''grije''?
Ja moram ovo testirati kod sebe
Sve klime u Sarajevu i Zenici su loše postavljenje? Ove moje klime su onda izvanserijske, jer očigledno dobro rade i nema ''klokotanja'' iako su Mitsubishi (rovac
Neko je pitao, da li klima radi uvijek? Kod mene ne, posebno u spavaćim sobama... Možda ja u nečemu griješim sa ovim klimama, ali evo ide 4. sezona grijanja na klime i mogu reći da i dalje ne vjerujem svojim očima koliko je ovo dobro
-
Ermin ZM
#11939 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je bila fasada, naknadno je doslo samo 5 cm stiropora sa ljepilom preko nje. Cijevi su direkt provucene i smotane u krug iza vanjske a ima dosta prostora izmedju toga i rupe gdje izlaze(preko koje je dosao stiropor).haso hasic wrote: ↑15/10/2020 07:28Ma sjecam se.Ermin ZM wrote: ↑14/10/2020 20:55 Ja sam iz Zenice, meni su korektno odradili. U biti odradili su sve sto sam trazio. Od nosaca za 24(zbog vanjske izolacije koja se radila) do ostalih detalja. Cak mi nosace nisu vise naplatili(zglobni, pocincani). Jedino sto sam ja trazio i dodatno platio su antivibracione gumice 12km msm da su bile. Ugl sa 3 metra instalacije 200km bilo.
Za Sanela ima dosta referenci, svi su u superlativima do sad o njegovim montazama pisali ko je imao iskustva sa njim. Zato ima preporuke ovde na forumu. A ne forsira se, nez sjeca li se on, ja sam mu ima dosta od toga ponudio da uzmem od njega Mitsu LN il F LT da dodje u Zenicu da mi ugradi i put dodatno da mu platim, nije htio kaze nmz stic ima dovoljno posla u kantonu i okolo![]()
Vidim sad da pises da je instalacija odradjena prije fasade pa da upitam:
Jesu li cijevi od unutrasnje proturili direktno kroz zid ili su ih smotali tako da holenderi ostanu ispod unutrasnje jedinice?
Znaci da li se rupa busila sa lijeve strane nosaca od unutrasnje jedinice?
Pitam zato sto sam imao dosta ovakvih slucajeva.
Sve ok dok klima ne bude za zamjenu.
Kako doci do cijevi?
Vani ne mozes jer su prekrivene fasadom a unutra ih nema dovoljno,cak sto vise da bi skinuo tu unutrasnju jedinicu moras odsjeci cijevi na unutrasnjoj.
Obicno odsjecem uz zid,izbusim novu rupu i sprovedem novu instalaciju,sto nije problem kad je ledja na ljedja.
Ali sta kad se odvuce dalja instalacija.
Jedino iskopati fasadu doci do cijevi pa nastavljati.
Zbog toga je ovo bitno, da cijevi ostanu ispod vanjske jedinice.Odvrnes holendere,demontiras i na iste cijevi montiras drugu klimu.
Znaci vodite racuna o ovome.
Ako imate vec fasadu onda cijevi mogu direktno kroz zid ,ako ce te tek postavljati fasadu onda OBAVEZNO da holenderi ostanu ispod unutrasnje jedinice.
Za one koji se manje kontaju to je najlakse primjetiti sa koje strane se busi rupa.
Za direktni prolaz ide rupa desno od nosaca unutrasnje jedinice,a da cijevi ostanu ispod, ide rupa lijevo od nosaca.
Ugl nikakve razlike nema. Nez ti dobro objasnit, valjda si skontao sta sam htio rec, ugl nikakve razlike nema ovako i da je se direkt ugradilo.
-
Nera_22
#11940 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
vrlo jednostavno. ako je losa izolacija onda je na plafonu gdje mjeri klima 20 a u drugom dijelu sobe 25.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#11941 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
NecuVise
#11942 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
saale
#11943 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li neko iskustva s HISENSE klimama, dobra im je cjena a i garancija 
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#11944 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Totalno ne tačno, ako je dobra izolacija, onda je moguće da imaš 25°C na suprotnoj strani od klime, jer se temp. Akumulira, dodatno se zagrijava od ukućana, rada kućanskih uređaja itd.
Nasuprot tome ako je izolacija loša onda će u tom slučaju razlika temperature oko klime i na suprotnoj strani biti značajna.
Nasuprot tome ako je izolacija loša onda će u tom slučaju razlika temperature oko klime i na suprotnoj strani biti značajna.
- spree
#11945 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ali pazi klima to pokazuje da je veca nego sto je na njoj zadata. nece mjeriti klima u dtugom dijelu sobe nego na sebi.
-
mehkoca
#11946 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jedino logično objašnjenje, da ima drugi izvor toplotepiplica wrote: ↑16/10/2020 08:22 Totalno ne tačno, ako je dobra izolacija, onda je moguće da imaš 25°C na suprotnoj strani od klime, jer se temp. Akumulira, dodatno se zagrijava od ukućana, rada kućanskih uređaja itd.
Sve drugo nema smisla... šta će klima grijati sa 20 C ako je temperatura već na 24/25?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#11947 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima uređaja kojima je senzor ambijentalne temp na daljinskom upravljaču, samim time se i situacija mijenja.
- madesa
#11948 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ako moze pomoc da mi napisete 2 - 3 klime sa okvirnom cijenom kojom vi znate za prostor od nekih 40m2 sa losom izolacijom. Da li je to 18 ka ili moze 12ka) Hvala puno.
-
epeco
#11949 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovisno gdje je lokacija ali na tu kvadraturu i ako hoćeš kvalitetno grijanje Fujitsu ASYG24LFCC/AO. LP
- rovac13
#11950 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Otkad ovog nismo vidjeli
Reci nam ba dok si tu,kako izgleda nova 18 kmta u odnosu na staru 18 lfca.
Danas se nesto puno stedi na novim modelima.
Pretpostavljam da ste ih vec montirali.
Da li je ipak sigurnije uzet stari provjereni model.
Reci nam ba dok si tu,kako izgleda nova 18 kmta u odnosu na staru 18 lfca.
Danas se nesto puno stedi na novim modelima.
Pretpostavljam da ste ih vec montirali.
Da li je ipak sigurnije uzet stari provjereni model.