Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Karabaja
#11926 Re: Pitamo Mehanicare ?
U čemu je sad razlike između vožnje u BiH i u Njemačkoj a da utiče na tri puta bržu potrošnju ulja? Gorivo? Zrak? Ceste (šta ceste mogu imati s tim)?...
-
hladan.preminger
#11927 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zato sto u Njemačkoj samo babe i didovi vozaju auta do prodavnice, i to do 100.000Km na satu i onda hitno idu u dom a auto završi u BiH.Karabaja wrote:U čemu je sad razlike između vožnje u BiH i u Njemačkoj a da utiče na tri puta bržu potrošnju ulja? Gorivo? Zrak? Ceste (šta ceste mogu imati s tim)?...
-
condy
#11928 Re: Pitamo Mehanicare ?
ado-šampion wrote:
@Condy, sta ja da kazem, 320d s malo nesto opreme 50 k eura, ni V6 ni R6, dizel traktoras.
Dobro je pa ne mogu novo kupiti pa se ne mogu zeznuti
Iako dobre su to mašine, realno u svim aspektima vožnje mogu pružiti sve što treba pa i dijelom sportske perfomanse u odnosu na današnja vozila bmw-a ili audija a u odnosu na prošla ne treba ni pričat, još jeftinija registracija, jeftinije održavanje al opet fali onaj feeling na gasu i zvuku koji imaš kod 6-cilindraša.
-
ado-šampion
#11929 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa razlika je sto danas taj 320d ima 190 KS i performanse kakve su prije imali 3.0 motori (recimo 330d je do neke 2003. imao 184 KS), naravno uz dosta nizu potrosnju i neusporedivo nize emisije i povoljnije odrzavanje. Zvuk jeste bolji na 6 cilindara kao i kultura rada, ali daleko od toga da je u ovom 2.0 los zvuk, a ostale stvari su totalno neusporedive. I taj 330d je u vakat kostao oko 50 k bez pola opreme koja je dostupna danas.
Polovan je opet 20-25 da gori, a novo, evo recimo da mogu, ali koji ce mi qrac, za dva puta sedmicno ne racunajuci vikende kad mi je mrsko ici prevozom? I prodati ga s 50 k na satu kad mi dosadi za pola para koje sam dao.
Polovan je opet 20-25 da gori, a novo, evo recimo da mogu, ali koji ce mi qrac, za dva puta sedmicno ne racunajuci vikende kad mi je mrsko ici prevozom? I prodati ga s 50 k na satu kad mi dosadi za pola para koje sam dao.
-
530i
#11930 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kvalitetnije gorivo, pa i ulje. Plus manje vožnje haldnim autom, premda je to subjektivna stvar.Karabaja wrote:U čemu je sad razlike između vožnje u BiH i u Njemačkoj a da utiče na tri puta bržu potrošnju ulja? Gorivo? Zrak? Ceste (šta ceste mogu imati s tim)?...
- amar1994
#11931 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ja treba da pusim pricu kako u ta auta nema nekih ulaganja 
Taj isti BMW propisuje 60000km u najnovijim modelima
Dalje , sva C ulja su sranje po pitanju zastite motora .
edit: 60kkm je prosireni servis
Taj isti BMW propisuje 60000km u najnovijim modelima
Dalje , sva C ulja su sranje po pitanju zastite motora .
edit: 60kkm je prosireni servis
Last edited by amar1994 on 05/12/2017 14:17, edited 1 time in total.
-
preludezalude
#11932 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije toliko bitno, ali da te malo ispravim. Najnizu tacku mrznjenja ima omjer voda:antifriz 33% - 67% i to je oko -52 stepena. Svako "podebljavanje" antifriza preko ovog omjera tacka mrznjenja raste. Tako da cisti 100% antifriz ima tacku mrznjenja oko -12 stepeni. Ovisno od omjera voda - antifriz mijenja se i tacka kljucanja rashladne tekucine. Npr 100% antifriz kljuca na oko 297 stepeni a 50% antifriz kljuca na oko 106 stepeni. Pravilo je da antifriz ne treba biti slabiji od 33% niti jaci od 66% jer sve ispod i iznad toga donosi neke negativnosti kao slabija tacka mrznjenja, slabija zastita rasladnog sistema, slabiji prenos topline... Idealna mjera je 50% antifriz i to tokom citave godine.hladan.preminger wrote:Najnižu tačku mržnjena ima omjer voda:100% antifreez, 45%:55% i mislim da je oko -50C.Nanox7 wrote:Da li u autu mora biti 100% Antifriz? ili se mora dodati i malo vode?
Preko 60% čistog (100%) antifreez-a ima višu tačku od te smjese.
-
ado-šampion
#11933 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne propisuje nigdje 60 k, ne znam otkud ti to. U novijim kao i u starijim modelima je po indikatoru, obicno ako imas dosta grada ne predjes ni 30 k prije nego sto otkuca. Govorim o voznji vani. U BiH ce otkucati za max 20 k ako vozas po gradu. Moze otkucati i za 50 k ali to vjerovatno samo ako je auto non-stop na autoputu i to samo kad nema guzvi, sto je skoro pa iluzija.
- amar1994
#11934 Re: Pitamo Mehanicare ?
U pravu si , hebe me njemacki malo , to je za prosireni servisado-šampion wrote:Ne propisuje nigdje 60 k, ne znam otkud ti to. U novijim kao i u starijim modelima je po indikatoru, obicno ako imas dosta grada ne predjes ni 30 k prije nego sto otkuca. Govorim o voznji vani. U BiH ce otkucati za max 20 k ako vozas po gradu. Moze otkucati i za 50 k ali to vjerovatno samo ako je auto non-stop na autoputu i to samo kad nema guzvi, sto je skoro pa iluzija.
Meni je interesantno da long life ulje nema puno veci TBN(jace aditive) od short life ulja
-
hladan.preminger
#11935 Re: Pitamo Mehanicare ?
i stand correctedpreludezalude wrote:Nije toliko bitno, ali da te malo ispravim. Najnizu tacku mrznjenja ima omjer voda:antifriz 33% - 67% i to je oko -52 stepena. Svako "podebljavanje" antifriza preko ovog omjera tacka mrznjenja raste. Tako da cisti 100% antifriz ima tacku mrznjenja oko -12 stepeni. Ovisno od omjera voda - antifriz mijenja se i tacka kljucanja rashladne tekucine. Npr 100% antifriz kljuca na oko 297 stepeni a 50% antifriz kljuca na oko 106 stepeni. Pravilo je da antifriz ne treba biti slabiji od 33% niti jaci od 66% jer sve ispod i iznad toga donosi neke negativnosti kao slabija tacka mrznjenja, slabija zastita rasladnog sistema, slabiji prenos topline... Idealna mjera je 50% antifriz i to tokom citave godine.hladan.preminger wrote:Najnižu tačku mržnjena ima omjer voda:100% antifreez, 45%:55% i mislim da je oko -50C.Nanox7 wrote:Da li u autu mora biti 100% Antifriz? ili se mora dodati i malo vode?
Preko 60% čistog (100%) antifreez-a ima višu tačku od te smjese.
-
ado-šampion
#11936 Re: Pitamo Mehanicare ?
Filter zraka ide na svakom drugom servisu, kao i filter goriva, mada ja filter zraka mijenjam na svakom. Oba u zamjenskoj varijanti kostaju 30ak eura (Mahle/Mann/Hengst) sto ce reci da nisu jeftini.amar1994 wrote:U pravu si , hebe me njemacki malo , to je za prosireni servisado-šampion wrote:Ne propisuje nigdje 60 k, ne znam otkud ti to. U novijim kao i u starijim modelima je po indikatoru, obicno ako imas dosta grada ne predjes ni 30 k prije nego sto otkuca. Govorim o voznji vani. U BiH ce otkucati za max 20 k ako vozas po gradu. Moze otkucati i za 50 k ali to vjerovatno samo ako je auto non-stop na autoputu i to samo kad nema guzvi, sto je skoro pa iluzija., kakvi su to filteri zraka
![]()
Meni je interesantno da long life ulje nema puno veci TBN(jace aditive) od short life ulja
Eto ja ti kazem kako je kod mene. Zadnji put je otkucalo na 25-26 k, s tim da je od toga sigurno 17-18 k bilo vani a od tih 18 k jedno 8-10 je dugih ruta, 10 sati voznje minimalno. I filter zraka (originalni) je bio zreo za zamjenu onako naocigled.
-
condy
#11937 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bolje za pola para kupiti tako od nekog kome dosadiado-šampion wrote:Pa razlika je sto danas taj 320d ima 190 KS i performanse kakve su prije imali 3.0 motori (recimo 330d je do neke 2003. imao 184 KS), naravno uz dosta nizu potrosnju i neusporedivo nize emisije i povoljnije odrzavanje. Zvuk jeste bolji na 6 cilindara kao i kultura rada, ali daleko od toga da je u ovom 2.0 los zvuk, a ostale stvari su totalno neusporedive. I taj 330d je u vakat kostao oko 50 k bez pola opreme koja je dostupna danas.
Razumijem da novi 320d nudi jaci motor vise opreme, ali on je i dalje 320d. Ono sto mislim da npr. aktuelni 320d ne bi trebao biti puno skuplji od proslog 320d. Govorim o cijeni novih vozila. Novi model mora nuditi vise jer je novi model ali svi proizvodjaci te novitete uracunaju u cijenu
Pa je dizu. Tako je prije deset godina u salonu nov Passat kostao sa srednjom opremom oko 45 hiljada KM, a danas oko 57 hiljada KM. Novi nudi vise ali ti sve to naplate.
I onda kad dodje na red nasa kupovina tih vozila kao polovnih
- amar1994
#11938 Re: Pitamo Mehanicare ?
Filter zraka 30eado-šampion wrote:Filter zraka ide na svakom drugom servisu, kao i filter goriva, mada ja filter zraka mijenjam na svakom. Oba u zamjenskoj varijanti kostaju 30ak eura (Mahle/Mann/Hengst) sto ce reci da nisu jeftini.amar1994 wrote:U pravu si , hebe me njemacki malo , to je za prosireni servisado-šampion wrote:Ne propisuje nigdje 60 k, ne znam otkud ti to. U novijim kao i u starijim modelima je po indikatoru, obicno ako imas dosta grada ne predjes ni 30 k prije nego sto otkuca. Govorim o voznji vani. U BiH ce otkucati za max 20 k ako vozas po gradu. Moze otkucati i za 50 k ali to vjerovatno samo ako je auto non-stop na autoputu i to samo kad nema guzvi, sto je skoro pa iluzija., kakvi su to filteri zraka
![]()
Eto ja ti kazem kako je kod mene. Zadnji put je otkucalo na 25-26 k, s tim da je od toga sigurno 17-18 k bilo vani a od tih 18 k jedno 8-10 je dugih ruta, 10 sati voznje minimalno. I filter zraka (originalni) je bio zreo za zamjenu onako naocigled.
Nisu ta auta za mene
- amar1994
#11939 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma svaki dobar polovnjak kostacondy wrote: Bolje za pola para kupiti tako od nekog kome dosadi
![]()
Razumijem da novi 320d nudi jaci motor vise opreme, ali on je i dalje 320d. Ono sto mislim da npr. aktuelni 320d ne bi trebao biti puno skuplji od proslog 320d. Govorim o cijeni novih vozila. Novi model mora nuditi vise jer je novi model ali svi proizvodjaci te novitete uracunaju u cijenu
Pa je dizu. Tako je prije deset godina u salonu nov Passat kostao sa srednjom opremom oko 45 hiljada KM, a danas oko 57 hiljada KM. Novi nudi vise ali ti sve to naplate.
I onda kad dodje na red nasa kupovina tih vozila kao polovnihkuku lele koliko kosta 320d
-
tempuser
#11940 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ih ja se sjecam kad su pred kraj ere povlastica Passate B5,5 1,9 TDI prodavali sa 30k KM bez davanja da se uklope u povlasticu!condy wrote: Tako je prije deset godina u salonu nov Passat kostao sa srednjom opremom oko 45 hiljada KM, a danas oko 57 hiljada KM. Novi nudi vise ali ti sve to naplate.
Golf IV 1,9 SDI Edition sa 3 vrata 2003. bio 24k KM na cestu!
-
condy
#11941 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma znam ...nego, dobar polovnjak za pet godina ce biti dobro skuplji od dobrog polovnjaka sadaamar1994 wrote:Ma svaki dobar polovnjak kostacondy wrote: Bolje za pola para kupiti tako od nekog kome dosadi
![]()
I onda kad dodje na red nasa kupovina tih vozila kao polovnihkuku lele koliko kosta 320d
, a isto tako svaki te potencijalno moze zavit u crno
-
condy
#11942 Re: Pitamo Mehanicare ?
A ja nedavno gledam u jednom VW salonu Golf 7 2.0 tdi 150 ks, dsg, highline sa dodatnim stavkama kosta 57 hiljada KM.tempuser wrote:Ih ja se sjecam kad su pred kraj ere povlastica Passate B5,5 1,9 TDI prodavali sa 30k KM bez davanja da se uklope u povlasticu!condy wrote: Tako je prije deset godina u salonu nov Passat kostao sa srednjom opremom oko 45 hiljada KM, a danas oko 57 hiljada KM. Novi nudi vise ali ti sve to naplate.![]()
![]()
![]()
Golf IV 1,9 SDI Edition sa 3 vrata 2003. bio 24k KM na cestu!
- amar1994
#11943 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prodo bi ti ja posto poto , al nemam za novucondy wrote:Ma znam ...nego, dobar polovnjak za pet godina ce biti dobro skuplji od dobrog polovnjaka sadaamar1994 wrote: Ma svaki dobar polovnjak kosta, a isto tako svaki te potencijalno moze zavit u crno
- pirmin
#11944 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fan sam ove dvojice majstora, dva nova slucaja:
https://www.youtube.com/watch?v=a_15If5QPiE
1. Zavalis se 20K+ za Audi-marku a onda imas stetu od 5K€ pa ti vidi
2. Penzioner kojem se svakih 4000km mijenja kuplung
, dzaba mu objasnjavati kako da vozi. Ne kraju ce auto zavrsiti
negdje kod nas pod oglasom: "Prodajem Pola, kao nov. Penzioner ga vozio u Njemackoj."
1. Zavalis se 20K+ za Audi-marku a onda imas stetu od 5K€ pa ti vidi
2. Penzioner kojem se svakih 4000km mijenja kuplung
negdje kod nas pod oglasom: "Prodajem Pola, kao nov. Penzioner ga vozio u Njemackoj."
-
condy
#11945 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ajd da se barem mijenjamo na mjesec dana kad ne mozemo nista kupitamar1994 wrote:Prodo bi ti ja posto poto , al nemam za novucondy wrote:Ma znam ...nego, dobar polovnjak za pet godina ce biti dobro skuplji od dobrog polovnjaka sadaamar1994 wrote: Ma svaki dobar polovnjak kosta, a isto tako svaki te potencijalno moze zavit u crno
![]()
-
condy
#11946 Re: Pitamo Mehanicare ?
Izgleda da su pravo zanimljivi likovipirmin wrote:Fan sam ove dvojice majstora, dva nova slucaja:
1. Zavalis se 20K+ za Audi-marku a onda imas stetu od 5K€ pa ti vidi![]()
2. Penzioner kojem se svakih 4000km mijenja kuplung, dzaba mu objasnjavati kako da vozi. Ne kraju ce auto zavrsiti
Ne znam jezik, sta je ovom audiju bilo ?
- pirmin
#11947 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni su bas zanimljivi, znao sam provesti nedeljno popodne gledajuci slucaj za slucajem, nekoliko sati u cugu.condy wrote:Izgleda da su pravo zanimljivi likovipirmin wrote:Fan sam ove dvojice majstora, dva nova slucaja:
1. Zavalis se 20K+ za Audi-marku a onda imas stetu od 5K€ pa ti vidi![]()
2. Penzioner kojem se svakih 4000km mijenja kuplung, dzaba mu objasnjavati kako da vozi. Ne kraju ce auto zavrsiti
negdje kod nas pod oglasom: "Prodajem Pola, kao nov. Penzioner ga vozio u Njemackoj."![]()
Ne znam jezik, sta je ovom audiju bilo ?
A nema sta nisu popravljali i kakve slucajeve rjesavali. Jeste nezgodno kad se jezik ne razumije ali se mogu neke stvari vizuelno pohvatati.
Ovako nesto bi trebala odraditi i neka od nasih televizija, imamo sigurno dobrih mehanicara koji bi pojasnjavali sta i kako oko auta a ne svakih mjesec dana "Zvijezda mozes biti ti ili tako te gluposti".
Audiju je otisla turbina na vise mjesta kao i, ne znam kako se pravo kaze na nasem, modul koji stabilizuje prilicno nemirni dizel-motor. Motor-lager ili tako nekako. Slican slucaj sam i sam imao na A4 samo je kod starijih modela to izgledalo drugacije.
- amar1994
#11948 Re: Pitamo Mehanicare ?
condy wrote: Ajd da se barem mijenjamo na mjesec dana kad ne mozemo nista kupit![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#11949 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prije neki dan skontam lupkanje u motoru. Čuje se u leru najglasnije a kad se dodaje gas gubi se od same buke motora. Kontao prvo da nedostaje ulja u motoru međutim ulje je OK. Druga stvar što mi je odmah pala na pamet je hidropodizači te sam čisto da pokušam uzeo onaj Liqui Moly za hidropodizače sinoć i nasuo čisto da vidim Jel do njih međutim ništa. Motor je tih ali ovo tupkanje izluđuje. Čujem ga i sa muzikom pojačanom.
E sad čuo se i sa @bitangom i poslao mu snimak zvuka pa mi on reče da mu je zvuk čudan za hidropodizač jer je previše tup. Što je tačno.
Onda sam pomislio da mi je otišao ležaj na radilici jer i on zna da lupa ali mi rekoše da moj motor 1.8 16V PSA nema ležajeve na bregastoj (što ja lično ne znam niti sam imao mogućnost da provjerim)
Elem pišem ovo da vidim Jel još neko imao ovaj problem. Evo i snimak zvuka motora. Ovo konstantno tipkanje što se čuje je problem
https://vocaroo.com/i/s1dEu1NySAWj
Automobil ide i nema nikakvih problema u vožnji ali ovo ne zvuči zdravo ni u kom obliku.
Danas je u jednom trenutku u vožnji i stajanju na semaforu prestao da lupka dok nisam krenuo onda je nastavio i dalje.
Ništa se neće znati dok se ne otvori ali evo primam savjete tipa "prodaj ti to jato" ili "vozi ti to na trgosirovinu" "kupi golfa i vozi se ko čovjek" etc.
E sad čuo se i sa @bitangom i poslao mu snimak zvuka pa mi on reče da mu je zvuk čudan za hidropodizač jer je previše tup. Što je tačno.
Onda sam pomislio da mi je otišao ležaj na radilici jer i on zna da lupa ali mi rekoše da moj motor 1.8 16V PSA nema ležajeve na bregastoj (što ja lično ne znam niti sam imao mogućnost da provjerim)
Elem pišem ovo da vidim Jel još neko imao ovaj problem. Evo i snimak zvuka motora. Ovo konstantno tipkanje što se čuje je problem
https://vocaroo.com/i/s1dEu1NySAWj
Automobil ide i nema nikakvih problema u vožnji ali ovo ne zvuči zdravo ni u kom obliku.
Danas je u jednom trenutku u vožnji i stajanju na semaforu prestao da lupka dok nisam krenuo onda je nastavio i dalje.
Ništa se neće znati dok se ne otvori ali evo primam savjete tipa "prodaj ti to jato" ili "vozi ti to na trgosirovinu" "kupi golfa i vozi se ko čovjek" etc.
- amar1994
#11950 Re: Pitamo Mehanicare ?
Naci ce ga Bitanga
ps. Kad se ljenstine i smetljari dokopaju auta

ps. Kad se ljenstine i smetljari dokopaju auta