Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ultima_palabra

#11851 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

udrch wrote:
Pedja Kojovic wrote:Znaci, Dino bio dobar.
:)

p.k.
dobro je pričao, kao što i na ovom forumu ima ljudi koji znaju pisati..
ali kakva je korist od toga kada ćete opet biti suzdržani kada trebate preuzeti odgovornost..
ponašate se ko da su izbori svaki drugi mjesec, pa ćemo čekati da narod vama da potpuno povjerenje da ispravite sve historijske zajebe na ovim prostorima..
ako mislite pomoći ovom narodu uključite se ili se isključite..ovako samo smetate..da nema ta vaša dva glasa imali bi kakvu takvu većinu, ovako vi zajebajete i jedan i drugi blok..
sve je bolje od vašeg ništa..
biti suzdržan dok narod nema vode, a ja morao kupiti kamin u slučaju da nestane plina je licemjerstvo..
jebote imam dva plinska bojlera u kući kojima zagrijavam različite etaže, a žena me natjerala da kupim kamin i naručim drva..
za nedaj Bože..kao da je ratno stanje..
I sve to nekako fakturišeš stranci koja sa svoja dva mizerna mandata neće da učestvuje u političkom kurvaluku :-)

A što je SDA smijenila vladu zbog predizbornog pokazivanja mišića bez da su imali ikakvu viziju kako napraviti novu... što su u tu svrhu okupili društvo kojeg bi se i Pionirska dolina postidila... da ne govorim da su za vodu, plin, grijanje, gradski saobraćaj, cuke i sve ostalo odgovorni jedino i isključivo oni.

Al šta ima veze, oni su naši :-D
madner

#11852 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

udrch wrote:
madner wrote:Alo ba, 1909. Pise ti sve.
Ugovor potpisan u Februaru 1909.

Rusi i Englezi ih podrzali, mogli su ili ratovat ili traziti novu konferenciju. Imas hronologiju na linku i ko je sta rekao, kada potpisao itd... Kao i da su Turci bili izuzetno zadovljeni rezultatom.

Dakle negiras historijske cinjenice :roll:
daj ba Medneru ne mogu da vjerujem da ti nekome spočitavaš pragmatizam..
ljudi uzeli pare za ono što su ionako izgubili davno prije 1978. godine..
današnja granica Turske govori koliko su bili snažni da odlučuju o bilo čemu..
da nas je prodao Sulejman Veličanstveni onda bi se imalo šta spočitavati, ali ovi abdulhamidi nisu ni znali ništa drugo..
Nije bilo tako druze udrch.
Bosna je bila pod privremenom okupacijom Austrije, zato su i mogli traziti nesto. Da je bilo Austrijsko, ne bi mogli prodat. 1908 su Turci sazvali parlament i trebali su doci i delegati iz Bosne. To dovodi do ovog jednostranog poteza Austrije.

Dakle ako su dobili po njofri 1878 mogli su traziti revans. Imali su podrsku Engleske i Rusije, dakle jake karte. Mogli su traziti novu konferenciju. Medjutim prihvatili su odstetu i bili jako zadovoljni istom. Ako ti to nije prodaja, ne znam sta je.
veljaca

#11853 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Pedja Kojovic wrote:veljaca

Ne slazem se s vasom tezom da nemamo pravo reci sta mislimo o kandidatima i da je to jedino opravdano ako ponudimo svog.Mi nismo dio ni SDP-SBB koalicije niti dio grupacije SDA, SBiH, SDU, BOSS i ostalih.
(Nije u redu bacat tanjire u zrak, a od nas ocekivati da ih hvatamo prije nego padnu na pod).
Prije svega. Mi nikada ne bismo smjenili Vladu a da u tom momentu nemamo adekvatnu zamjenu.

Osim toga, iz izjava u medijima je jasno da se ovdje vise ne radi o ekspertnoj nego o Vladi koju predlaze SDA.
(To sto je oni zovu ekspertna je sasvim druga stvar).

p.k.
Ima ona narodna - ja u klin, ti u plocu .... :D

Nije moja teza da ti nemas pravo reci sta mislis o kandidatima - moja je teza da ti koga i ja placam i koji znas puno vise o stanju u KS ( jer primas platu za to i sjedis na sjednicama SKS ) izneses svoj stav ( makar licni ) i kazes nama obicnim gradjanima ko bi bio dobar za mandatara a ne da ga predlazes. Pa nece te niko strijeljati zbog toga ....
Nije uvijek dobro biti suzdrzan, nemati svoj stav i cekati da se pridruzis pobjednicima .... Ovo shvati kao dobronamjeran savjet .... Ja znam da vi politicari ( vecina - ali ima i pozitivnih izuzetaka ) volite sve u rukavicama - ali eventualni buduci glasaci za NS - zele vidjeti i malo energicnosti i hrabrosti - da se mijenja nesto ....

Navescu ti primjer Visokih predstavnika u BiH: Onaj spavac, ziheras, suzdrzan i ljigavac - Kristijan Švarc-Šiling - visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini - njega se vise niko i ne sjeca - da je nesto korisno uradio, za razliku od Pedi Ešdaun, visoki predstavnik za BiH - koji je svojom energicnoscu i borbom ostavio dubok trag ...

Puno srece u zivotu,

Veljaca
s.r.
addy_sa

#11854 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by addy_sa »

iako osobno ne simpatišem ni stranku niti njene zastupnike, mora se odati priznanje zasutpniku Kojoviću koji, barem prema meni dostupnim saznanjima, JEDINI ima ovakvu vrstu interakcije sa građanima i smireno i razborito odgovara na, ponekad, i nesuvisla pitanja i komentare jer ljudi nemaju kome da pišu pa onda njemu pišu sve i svašta..

Naša stranka treba da se odmakne od političke teorije i uhvati se prakse i podrži SDA Vladu i u njoj participira..
stalno govorite Mi možemo, mi ovo mi ono.. pa dajte već jednom da i to čudo vidimo ! PReuzmite makar jedan resor i napravite ekspertsko ministarstvo ili šta već predlažete..

Najlakše je biti opozicija svemu.. To najbolje zna SDP koji se očito ne snalazi dobro u vlasti ni na jednom nivou ...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11855 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

Moj Peđa evo te Dino došo i po forumu s kiflama ganjati :lol:
Shahab

#11856 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Shahab »

addy_sa wrote:iako osobno ne simpatišem ni stranku niti njene zastupnike, mora se odati priznanje zasutpniku Kojoviću koji, barem prema meni dostupnim saznanjima, JEDINI ima ovakvu vrstu interakcije sa građanima i smireno i razborito odgovara na, ponekad, i nesuvisla pitanja i komentare jer ljudi nemaju kome da pišu pa onda njemu pišu sve i svašta..

Naša stranka treba da se odmakne od političke teorije i uhvati se prakse i podrži SDA Vladu i u njoj participira..
stalno govorite Mi možemo, mi ovo mi ono.. pa dajte već jednom da i to čudo vidimo ! PReuzmite makar jedan resor i napravite ekspertsko ministarstvo ili šta već predlažete..

Najlakše je biti opozicija svemu.. To najbolje zna SDP koji se očito ne snalazi dobro u vlasti ni na jednom nivou ...
Trebali bi se okušati i u realnom životu..politika nisu samo "daske koje život znače", imaju ideje i kadrove. Šteta je za naše društvo što nisu u vlasti...
JoseMujica

#11857 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

de ba SDAovci ...uspjeli ste kiflama srušiti Vladu nije valjda da sad mislite da na kiflama možete i formirati novu :-)

ipak za čimbenike morate kuhati malo jača jela...pogovo ako hoćete da duže opstanu
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#11858 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

plain vanilla wrote:
404ba wrote:Realno, meni je Dino djelovao kao da je pokupio pamet sa ovog foruma :mrgreen: U potpunosti je zvučao kao 'građanski' mainstream sa klixa :razz:
koji li mu je nick :D
madner wrote:Libero mi je sumnjiv :D
JoseMujica wrote:
Libero :D
:D Znam da mi pakujete, ali ja cu ovo shvatiti kao licni kompliment..koliko god bio svjestan da je ovo neki vid forumskog cipelarenja :D

addy_sa wrote:
Shahab wrote: Trebali bi se okušati i u realnom životu..politika nisu samo "daske koje život znače", imaju ideje i kadrove. Šteta je za naše društvo što nisu u vlasti...
Stani malo, NS nije ni bila dio vecine, koja je rusila ovu trenutnu (u tehnickom mandatu), niti su bili dio vecine koji su digli ruke za to, tvrdeci da oni znaju bolje i da ce praviti vladu experata, a onda ponude direktno za mandatara covjeka koji je usko povezan, i stranacki i familijarno, sa vrhom kantonalnog SDA.

Usput, ali nista manje bitno, mandatar im je covjek koji je na celu javne firme koja je u dugu preko 60 miliona KM. Tako nauceni iz iskustva SDA logike i tituliranja, kada je Brankovic na slican nacin dosao, unisteci par drzavnih firmi, ravno na mjesto mandatara Vlade federacije.

Uostalom, NS je fino predlozila konkretan nacin kako da se pokusa stabilizovati stanje u Kantonu.To je Vlada eksperata, jer daleko je ovaj grad i kanton od mogucnosti da se zateze i rasteze, i da se tituliraju stranacki vojnici cisto radi kontrole resorsa a ne radi unapredjenja kvaliteta zivota sviju nas, a Zeljkovic upravo djeluje kao jedan od takvih i vec u startu se moze zakljuciti kakav je rezon SDA i sta je zapravo za njihovo shvatanje "Vlada eksperta".

Kada bi NS podrzala ovu novu vecinu(zapravo da li je ovo vecina uopste?), sama bi isla u kontru svojim principima i pregazila bi sve ono sto je trazila i od prijasnje parlamentarne vecine, kao i od ove u osnivanju.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11859 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

-LIBERO- wrote:
:D Znam da mi pakujete, ali ja cu ovo shvatiti kao licni kompliment..koliko god bio svjestan da je ovo neki vid forumskog cipelarenja :D
to ti je za ono da neces sa ekstremistima :P :mrgreen:
Shahab

#11860 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Shahab »

@ LIBERO,
Ima logike u tvome postu i nepobitne argumentacije...ali sa druge strane morate i predviđati razvoj igre, koje su posljedice po Našu stranku ukoliko i ovaj put ne uđete u vlast...toliko kvalitetnih a nerealiziranih kadrova i ideja. Ono što vam ja predlažem jeste da javnosti prezentujete jasan program i reformsku agendu koja jeste vaš minimum za participaciju i podršku Vladi, pa je ponudite i jednom i drugom bloku i to javno i transparentno...Ko prihvati jasnu reformsku agendu, recimo antikorupcijske mjere u javnim preduzećima, otvaranje konkurenciji gradskih saobračajnih linija, reforma javne bezbjednosti...onda pružite podršku implementaciji tog programa a ne konkretnom političkom bloku..i to je to..
kojeime

#11861 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kojeime »

"Ja znam da vi politicari ( vecina - ali ima i pozitivnih izuzetaka ) volite sve u rukavicama - ali eventualni buduci glasaci za NS - zele vidjeti i malo energicnosti i hrabrosti - da se mijenja nesto ...."

Tacno tako. Komunisticke revolucije (ne da ih ja osudjujem ili podrzavam, navodim ih samo kao primjer) su privlacile veliki broj ljudi upravo zato sto su komunisti bili spremni da kazu sta misle pa da zbog toga dobiju metak u celo ili vise na vjesalima od tadasnjih vlasti. Ako se i pozicija i opozicija sluze slicnim sredstvima u politickoj komunikaciji ili borbi, kakva je razlika izmedju njih. U stvari, razlike mozda i ima, ali kako da je ja prepoznam ako se ponasaju i govore na slican nacin.
ultima_palabra

#11862 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Ma NS nije dobila dovoljno glasova da ih neko poziva na bilo kakvu odgovornost... pa imaju zastupnika kao BOSS ili BPS, što njih niko ne poziva na odgovornost? :roll:
kojeime

#11863 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kojeime »

Mozda zbog istog razloga zbog kojeg smo ogorceni na SDP. Vise ocekujemo, pa se vise razocaramo.
madner

#11864 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

-LIBERO- wrote:
plain vanilla wrote:
404ba wrote:Realno, meni je Dino djelovao kao da je pokupio pamet sa ovog foruma :mrgreen: U potpunosti je zvučao kao 'građanski' mainstream sa klixa :razz:
koji li mu je nick :D
madner wrote:Libero mi je sumnjiv :D
JoseMujica wrote:
Libero :D
To ti zato sto navijas za Torpedo :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#11865 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

ultima_palabra wrote:Ma NS nije dobila dovoljno glasova da ih neko poziva na bilo kakvu odgovornost... pa imaju zastupnika kao BOSS ili BPS, što njih niko ne poziva na odgovornost? :roll:
Il recimo SDU koji trenutno ima tri ruke, a i direktno su glasali za smjenu vlasti.

Pa gospodo, BPS, SzaBiH, Boss, SDU, NSRZ, a narocito SDA..ponudite rjesenje jer ste ustvrdili direktno svojim glasanjem da ova odlazeca vlada nema sposobmost i vecinu. Dajte konkretna imena. Smijenili ste ove, dajte svoju kadrovsku krizaljku na stol pred gradjane da vidimo smijer u kojem mislite da sve ovo treba ici.

Licemjerno je traziti da NS predlozi bilo sta u ovom situaciji, gdje je ocigledno smjena bila samo radi smjene, a nikako radi pokusaja donosenja necega boljeg i konkretnijeg za gradjane ovoga kantona.

Ako ostane ova pat pozicija duze vremena, ako se ustanovi da SDA (kao)vecina nema snagu da uspostavi novu vlast..e tada je za ocekivati da i NS ponudi pokusaj rjesenja ove situacije. A otprilike tako nesto je Pedja vec spominjao u par intervjua koje je dao vezano za ovu situaciju u KS.
madner wrote:
To ti zato sto navijas za Torpedo :D
Ex. Torpedo, a danas klub sa najljepsim imenom na planeti, Sarajevo :D ;-)
Last edited by -LIBERO- on 24/10/2012 14:30, edited 1 time in total.
madner

#11866 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Jednom torpedo uvijek torpedo.

Mada podrzavam pravo da se uzme drugo ime onako :D
veljaca

#11867 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

ultima_palabra wrote:Ma NS nije dobila dovoljno glasova da ih neko poziva na bilo kakvu odgovornost... pa imaju zastupnika kao BOSS ili BPS, što njih niko ne poziva na odgovornost? :roll:
Pa da ima mogucnost ovakva koju nam je pruzio cijenjeni Pedja ( ovdje na Forumu ) - itekako bih prozivao i njih ....
Pedja Kojovic

#11868 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Ako ne zamjerate nekolik odgovora u jednom postu...

Nakon intenzivnih razgovora koji se vode u posljednjih nekoliko dana, a u vezi Vlade KS, situacija je sljedeca.
Ili Skupstina KS ima 44-45 zastupnika ili neko ne govori/ne zna pravo stanje. U svakom slucaju. Nemoguce je da, kako nam govore i jedni i drugi, da imaju podrsku 18, 19 pa i vise zastupnika.
(O tome da se u ovu avanturu krenulo bez plana i ljudi sam vec pisao)

SDP-ov prijedlog da ponovo kandidira premijera Musica i potpuno identican sastav Vlade koja je smjenjena je,...
neozbiljan. (A po meni i neposten odnos njegove partije prema Fikretu Musicu).
Kako ce poslanici koji su glasali za smjenu te Vlade pred izbore sada glasali za nju je nesto sto izlazi iz politicke logike koje se mi drzimo.(Pottuno sam siguran da jedino mi u ovim pregovorima svima otvoreno govorimo nase stavove - koji se ne mjenjaju iz dana u dan)

Prijedlog SDA...
Mi ne mislimo da je njihov prijedlog dovoljno kvalitetan. Takodje, mislimo, da je neozbiljno sto su umjesto prethodnih konsultacija sa strankama "izbacili" ime tog covjeka u medije.
(SDA-ovo stalno medijsko p(r)ozivanje da mi preuzmemo odgovornost u njihovom (predizbornom) projektu je,...smijesno)

Ono sto nam, takodje, smeta u metodi pregovora je sto se za podrsku ovoj ili onoj kantonalnoj vladi "trguje" pozicijama na drugim nivoima vlasti. (O trgovinama druge prirode cemo sigurno cuti tek kada se "realizuju")

Ako dodje do toga. Mi cemo nas prijedlog za izlazak iz krize u KS prvo diskutovati sa strankama - svim strankama koje imaju znacaj u SKS. Ukoliko ga ne prihvate - to ce znaciti da im je od opsteg znacajniji stranacki interes.

Nesto, i mozda malo vise, o svemu ovome, mozete procitati na mom blogu...

p.k.
poznanik

#11869 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by poznanik »

-LIBERO- wrote:...Usput, ali nista manje bitno, mandatar (Vlade KS) je covjek koji je na celu javne firme koja je u dugu preko 60 miliona KM. ... NS je fino predlozila konkretan nacin kako da se pokusa stabilizovati stanje u Kantonu.To je Vlada eksperata, jer daleko je ovaj grad i kanton od mogucnosti da se zateze i rasteze, i da se tituliraju stranacki vojnici cisto radi kontrole resorsa a ne radi unapredjenja kvaliteta zivota sviju nas, a Zeljkovic upravo djeluje kao jedan od takvih i vec u startu se moze zakljuciti kakav je rezon SDA i sta je zapravo za njihovo shvatanje "Vlada eksperta"...

Vladi Kantona Sarajevo ne trebaju ministri - eksperti, stručnjaci iz određenih oblasti, Vladi - ministrima, pomoćnici trebaju biti eksperti, oni nose resore.

Ministri moraju biti dobri organizatori, dobri pregovarači, sposobni za potpunu realizaciju zadataka Vlade, spremni da zaštite interese građana više nego vlastite ili svojih stranaka (ovo je utopija u našim okolnostima, znam, ali bilo ko da želi vlast, mora imati slične percepcije).

Mandatar Vlade - Suad Zeljković je naslijedio ogromna potraživanja i ogroman dug "Toplana", ali nije ništa kvalitetno postigao da obje stavke znatno umanji, nije pokazao menadžersku sposobnost, očito je i da nema pregovaračke sposobnosti, nije elokventan, nesiguran je u javnim nastupima i odaje utisak da se radi o sumnjivim okolnostima, o bilo čemu da je riječ.

Zašto "Naša stranka" ne zahtijeva pravo na imenovanje mandatara Vlade?
JoseMujica

#11870 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

hebga poznanik ti bi među Tanovićem i Kojevićem sarajevskog Dodika tražio :lol:

samo preCednik more sa dva poslanika postati PreCednik
poznanik

#11871 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by poznanik »

JoseMujica wrote:hebga poznanik ti bi među Tanovićem i Kojevićem sarajevskog Dodika tražio :lol:

samo preCednik more sa dva poslanika postati PreCednik
:D

Kad ih već neki prozivaju, kontam - nek im onda šta konkretno i ponude 8-)
JoseMujica

#11872 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

nema NS tih gabarita ni giganata,a osim toga nisu iz Laktaša :lol:
detroit-mercy

#11873 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by detroit-mercy »

Iskreno da kazem, meni se ovo proseravanje oko sastavljanja vlada od vise partija nimalo ne svidja. U principu, ministri ne odgovaraju predsjedniku vlade nego najcesce svojim partijama. U jednu vladu se strpa po 5-6 stranaka razlicith profila/programa/principa tako da nikada ne znas koga oznaciti kao krivca za slab ucinak vlade. Predsjednik krivi ministre, ministri predsjednika, stranke i slicno. Znam da je nemoguce ali najbolje bi bilo da pobjednik uzme sve ondnosno i vladu ali i odgovornost (nesto kao u USA), izbori se hvala bogu cesto desavaju tako da bi barem znali na cemu smo. Zadovoljni ponovni reizbor, nezadovoljni dovedi drugog. Ovako, jedna te ista lica godinama na istim mjestima.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#11874 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

poznanik wrote: Zašto "Naša stranka" ne zahtijeva pravo na imenovanje mandatara Vlade?
Dva (2) poslanička mjesta u Skupštini Kantona ne dozvoljavaju njima mnogo toga moj poznaniče.
Jedino mogu tražiti pauzu :-D (šala).
Ali bolje dvojica s obrazom nego dvadesetdvojica kao svi ostali u dosadašnje 22 godine :roll:
veljaca

#11875 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

SARAJEVO - Povodom stranačkog dogovora između lidera SNSD-a i SDP-a, a koji bi po izjavama Milorada Dodika mogao uskoro biti formaliziran političkim ugovorom, Naša stranka smatra da bi štete po ustavnu uređenje, izborni zakon BiH, podjelu nadležnosti između države i entiteta, te imovinu i finansijska sredstva Bosne i Hercegovine, mogle biti nepopravljive.

Naša stranka smatra da je nedopustivo da se lične ambicije i interesi političkih stranaka i njihovih lidera zadovoljavaju na štetu strateških interesa države BiH i njenih građana, te da se o sudbonosnim pitanjima dogovara na netransparentan način.

Naša stranka poziva sve političke stranke, međunarodne predstavnike i cijelokupnu bh javnost da pomno prati razvoj situacije i da spriječi teško popravljive štete koje bi mogle nastati ovakvim stranačkim dogovorima koji su potpuno nedemokratski, saopćeno je iz Naše stranke
.

-------------------

:thumbup:
Locked