O drugim "praškovima" da ne iznosim mišljenje jer mi je isto o whey-u najpozitivnije.
Umjesto Whey-a povećao sam unos jaja, piletine, junetine, ribe, kikirikija ili kiriki putera, zobi....dakle PRAVE HRANE.
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
Mediteranska prehrana kažeRaigor Stonehoof wrote:Joj i taj sa prehranom je prevara stoljeca, cuj jedi sta hoces i izgubi, koliko ono rece, 10kg mjesecno?
I ima debila koji mu povjeruju
Proteini se koriste za detoksifikaciju kao i za mnoštvo ostalih funkcija. Cilj mi je bio ukazati na to da se ne uzima protein samo da bi se izgradila mišićna masa.ZyzzSar wrote:Svaka tebi čast ako si uspio unositi 400g, ali isti bi rezultat postigao i sa duplo manje proteina, budući da se sav višak proteina u jetri pretvara u glukozu, ili se sprema kao mast u tijelu.enisss wrote:Tu sam, pratim vas. Nisam išao na takmičenje. Dobio novi posao, obaveze, frka, zena,djeca i tako...
Odem pomalo 2 do 3 puta čisto da se ispusem, profesionalno, iskreno nema koristi, polomim se, potrošim brdo para, rizikujem zdravlje i na kraju dobijem pehar... j... ti to.
Vidim spominjete unos proteina..hmm, ja sam dugo vremena unosio u prosjeku 400g i nisam ih "ispisao". Mislim da bi svako sa ikakvim stažom u teretani trebao da zna da se protein koristi za izgradnju, za detoksifikaciju, za energiju i za mnogo mnogo više stvari u organizmu.
Profesionalni bilderi svakodnevno unose od 400 do 450 grama, sjećam se Ronija kako u jednom intervju hladno rece kako uzima u prosjeku 600g dnevno
Navodiš primjere profesionalnih bodibildera, a svi znamo da su kod njih samo dvije stvari bitne, genetika i komzumacija steroidi, hormona rasta, insulina, peptida, sarmsova i čega sve već. Ako naturalac prati savjete većine(znači ne svih, ali definitvno većine) bodibildera što se tiče treninga i ishrane ostat će šmoljo čitav život. Da li će neko izgledati kao Kai Green koji deadlifta 80kg i vesla 50kg(na trening videu koji sam lično gledao) ako bude pratio njegov režim treninga? Logično da ne.
Druga stvar, proteini se ne koriste za energiju, osim u slučaju kad se konvertuju u glukozu, što znači da se ti(konvertovani) protini ne koriste za izgradnju mišića, primarni izvor energije za ljude su ugljikohidrati,
Proteini se ne koriste za detoksifikaciju, i ako se unose u prevelikom nivou toksične su za tijelo, za jetru i bubrege.
Prosječnom čovjeku, koji ne trenira, potrebno je oko 0.8g/kg proteina dnevno za osnovne metaboličke funkcije organizma.
Bruka je primjera naturalaca koji na 1.5-2g/kg proteina naprave strašan rezultat, npr. od nekih koje ja pratim klix, VitruvianPhysique, pa onda od naših domaćih Dario Žinić, koji sa 20godina ima bolji rezultat od pola likova koji su decenijama u treningu, on je lično na BB forumu pisao da konzumira oko 1.5g/kg proteina dnevno. I ja lično imam odlične rezultate konzumacijom oko 1.5-1.7g/kg.
Idemo sada vidjeti šta vodeće svjetske nutricionističke,zdravstvene i sportke organizacije kažu o konzumaciji proteina za prosječne ljude, kao i za ljude u treningu, atletičare, sportiste, vježbače, da ne bude da pričam u prazno:
(Academy of Nutrition and Dietetics):
While athletes' protein needs are greater than that of non-athletes, they're not as high as commonly perceived.
The Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada and the American College of Sports Medicine recommend 1.2 to 2.0 grams of protein per kilogram of body weight per day for athletes, depending on training.
Australian Sport Commission:
Jennifer Broxterman, Registred Dietitian & Sports Nutritionist:
Zdravstvene studije o konzumaciji proteina:
There have been several studies done (see one here) that show even in healthy adults, eating excessive protein can lead to weight gain, insulin resistance, and diabetes, as well as a host of other diseases. For our purposes, we will talk about the insulin and diabetic factor.
Simply put, eating excessive protein has the potential to cause higher blood sugar and excessive insulin release because of the gluconeogenesis metabolic pathway.
When you’re consistently overeat protein, you’re giving the liver stuff to convert to glucose.
To quote Dr. Jason Fung, “Amino acids [derived from protein consumption] cannot be stored for long term energy. Any protein eaten in excess needs to be converted to glucose or fat for storage.” Basically, unlike fat, amino acids cannot be stored in large amounts. A small amount can float around in the blood, and a small amount can be stored in different areas of your body, but they cannot just hang around. They have to be used, or they will be changed or excreted.
Važnost unosa ugljihodirata za ljude:
The recommended intake for carbohydrate is based on its role as the most important source of energy. Getting enough carbs also ensures that protein is not turned into glucose.
When protein is used for energy, it's not available to build muscles, synthesize antibodies, support metabolism or perform any of its life-sustaining roles.
The Institute of Medicine recommends that 45 percent to 65 percent of your daily calories should be carbs.
Fats should account for 20 percent to 35 percent of your calories, while proteins should fill the remaining 10 percent to 35 percent.
Dakle, u zaključku, nema smisla prelaziti 2g/kg proteina dnevno, osim u slučaju ako si na anabolicima jer je sinteza proteina povećana, ili ako si na definiciji gdje ima smisla ići do 2.2g/kg.
A i tada nije obavezno, jer u jednoj studiji gdje su likove koji ne vježbaju stavili na 500mg testa sedmično, na period od 3 mjeseca, sa unosom proteina od čini mi se 1.2g/kg dnevno, rezultat je bio dobitak od 18lbs( ili ti ga oko 7kg) čiste mišiće mase za taj period.
Svakako korisno je pogledati koga više zanima:
https://www.youtube.com/watch?v=I9fDocxaFaU
https://www.youtube.com/watch?v=xRvLDMn0ZyY
https://www.youtube.com/watch?v=Q-KBZ579Mao
Organizam sasvim normalno funkcioniše i sa samo jednim bubregom:DKinaski wrote:Metabolizam proteina je vezan za sintezu uree, i ta urea se stvara usljed veceg unosa proteina mada se stvara i katabolizmom misicnih vlakana. Velika koncentracija uree u krvi vrsi ogroman pritisak na bubrege, tako da moze doci do ozbiljnih komplikacija. Ni sa cim ne treba pretjerivati
ko zivi od bodibildinga svaka mu cast eto, ne znam kako je moguce od toga zivjetiRaigor Stonehoof wrote:al jebiga, sva ova prica je pocela oko jednog obicnog rekreativca kojeg je zanimalo unosi li previse proteina. ne mozes nas koji odemo nekoliko puta sedmicno u teretanu poredit sa sobom ili drugim profesionalnim bodibilderima koji od toga zivenaravno da za njih/vas vaze druga pravila.
U većini slučajeva nije moguce.Kinaski wrote:ko zivi od bodibildinga svaka mu cast eto, ne znam kako je moguce od toga zivjetiRaigor Stonehoof wrote:al jebiga, sva ova prica je pocela oko jednog obicnog rekreativca kojeg je zanimalo unosi li previse proteina. ne mozes nas koji odemo nekoliko puta sedmicno u teretanu poredit sa sobom ili drugim profesionalnim bodibilderima koji od toga zivenaravno da za njih/vas vaze druga pravila.
O da velikoj vecini nije niti blizu dovoljno da zivi od toga, vecina nas zna nabrojati dobar dio onih koji zive od tog.enisss wrote:U većini slučajeva nije moguce.Kinaski wrote:ko zivi od bodibildinga svaka mu cast eto, ne znam kako je moguce od toga zivjetiRaigor Stonehoof wrote:al jebiga, sva ova prica je pocela oko jednog obicnog rekreativca kojeg je zanimalo unosi li previse proteina. ne mozes nas koji odemo nekoliko puta sedmicno u teretanu poredit sa sobom ili drugim profesionalnim bodibilderima koji od toga zivenaravno da za njih/vas vaze druga pravila.
Kako sta ?Velkoski wrote:pravi sebi dečko odličan marketing
Sve je podnosljivo osim nogu... 4 dana nisam mogao normalno hodati.hladan.preminger wrote:Nakon 4 godine jucer opet u teretanu, i preletim sve sprave malo da vratim osjecaj.
Jedva hodam i ruke dizem, a da o okretanju ne pričam.![]()
![]()
Dobra stvar ako mislis povećati snagu i izdržljivost tokom treninga.channel10 wrote:Enise, je li pametno uzimati ovo sa gornjeg linka?