Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nazif_Gljiva

#11851 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

Nakupiti kamaru pa u :bih:
HAVANA

#11852 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

konjislav wrote:
HAVANA wrote:Eura il km,sve nas interesuje. :D
Ne mogu pisati KM ako zaradjujem Eure, majka mu stara.
Ma jarane ne zanima me nikako. :lol: Dabogda 20 milja zaradio.
moonca

#11853 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

HAVANA wrote:
moonca wrote:
muha_sa wrote:

hajte malo o platama--kolko zaradjujete, koliko vam ostane i šta cete sa uštedjevinom :lol:

...mozes zaraditi i ostaviti -- ali, haj skontaj sta ces sa ustedjevinom.... djaba ti pare.... ko da ih nemas... :-) :lol:
Pare su da se vrte,cuj stednja.Pih.
..jeste --ali, ne mozes vrtiti sa sichom... :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#11854 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Oni koji nemaju, pamet na ispašu :-D
A ovom, daj nova vrata sa 7 brava i tri blindirana sloja, pa onda daj videonazdor, razne alarme i te fore, dok ne dođe do pancira, e tu je zglajzo skroz.
U tri sata ujutro...

Image
HAVANA

#11855 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Pa uzmes kredit. :komi:
moonca

#11856 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

:lol: --nisam vidjela nasmijanog bogatasha...

Image
amidzazeher

#11857 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Melbourne_Australia wrote:
insomnia78 wrote:Meni u po Austrije neko retrovizor odvali. Probaj u Parizu ostaviti kutiju cigara u parkiranom autu pa javi kako si proso
Ma sta ti je, samo se auta kradu u BIH...Znaju ovi sve,,,,Jutros u Melbourne u jednoj ulici oko 50 automobila osteceno, probusene gume i ostali bez retrovizora...Ali znaju dijasporci da se samo u BIH to radi :lol: :lol:
Image

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... &id=916219
mirsek

#11858 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

HAVANA wrote:
mirsek wrote:
HAVANA wrote:Moramo svi zajedno teziti ka 5 cifara.U 5 je spas.
Da svi budemo poduzetnici ? Mozemo teziti tome ali to svakako ne moze biti uspjesno kod vecine ljudi bilo gdje u svijetu..
Ti ovo bas preozbiljno shvatas. :D
Caskamo, volim razmisljati o svakoj tezi onako opusteno. Neka me dok mi pauza prodje. :D
SaraFina

#11859 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Suzie Q wrote:
SaraFina wrote:Ne trebam googlati. Ti neki otkriveni slučajevi i novinske senzacije nisu tema. Govorimo o ljudima koji normalno žive i rade i njihovim pravima...Živjela sam u Berlinu i radila. Nisam se naoštrila uopće, samo sam ti osporila neke stvari koje si plasirala bezveze.
Dakle za novčanu nadoknadu za burze: "koliko para toliko muzike". Odnosno onoliko koliko si radila imaš pravo koristiti i potporu. Zakonski predviđeno i za tebe i za oriđiđi Švabu, za Kemu iz Zenice a i Abdulaha iz Afganistana. Ni po babu ni po stričevima. Odmor neplaćen svima. Put da ne govorim.

Isto je i za socijalne beneficije. Bez obzira što tebi ne treba dozvola boravka kao EU građanki iz HR, ti socijalne beneficije ne možeš opet ostvariti mimo zakona i prijave boravka.
Pa ako želiš novčanu potporu za stanovanje ili stan od države uvjetovano ti je također. Kako? Tvojom prijavom boravka, te vremenski koliko si i kao EU građanka u Njemačkoj.
Beneficija nikakvih nema niti postoje onako kako si ti prvobitno tvrdila.
Prevare velikih razmjera državnog sustava i linkovi nisu tema rasprave. To počiniti također ne može neko bez "logistike".
Aj se ti živa bila vrati i iščitaj sta sam ja pisala, gdje si vidjela da tvrdim kako bez prijave boravka mozes ista ostvariti?
Za putne troskove sam rekla da je žena trazila, navodeci kao primjer bezobrazluka, sto ne znaci da ih je i dobila.
A vjerovala ti ili ne, za svo ovo vrijeme su se naši ljudi itekako uvezali i znaju kako iskoristiti sustav, oni koji to i hoce. Primjere koje sam navela znam osobno i ne izmisljam a Arbeitsamt nije socijalna ustanova i o njemu nisam ni pisala nego si ga ti uvukla u priču

Tvrdila si da se socijalna i druga prava građane EU, razlikuju od prava ljudi iz tkz; trećih zemalja (koji rade sa vizama i dozvolama boravka). Pa sam ti dokazala da to nije istina. Je li tako? Osim što su novopridošli iz tkz; trećih zemalja ograničeni sa vizama i moraju ispunjavati uvjete (novčano osigurati) spajanje porodice, sve drugo je isto....
Dakle ni VI građani EU unije, kao što si ti sa HR putovnicom, ne možete ostvariti pravo na nikakve novčane beneficije od burze/ sozijalnog ako ne ispunjavate uvjete.
Za burzu i nadoknadu minimalno godinu dana rada, za socijalna primanja 2/3 godine boravka prijavljenog u Njemačkoj.
Dakle tvoje teze da neko nakon dva mjeseca rada i boravka iz HR, Mađarske, Rumunije i sl može cjelokupnu porodicu nakačiti na njemački sozijalni sustav i musti sa kojekakvim novčanim potporama( stan i sl) su netačne.
SaraFina

#11860 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Suzie Q wrote:Evo primjer, ima ovakvih milijun- dođe recimo 4-clana obitelj u Njemacku. Otac se zaposli kod nekog nasrg gazde npr na bausteli, dogovori da ga prijavi na mijimalac cca 1200€ netto mjesecno, ostalo na ruke. Žena s djecom kuci. S prvom ili drugom platnom listom ode u institucije i kaze nemamo za zivot itd. I onda polako krene kapati lova, placa se stan, cesto i rezije, hranu uzimaju u lokalnom "Tafel" itd
Cak su nasi skontali da se i razvodom mogu izvuci pare, par se na papiru razvede, ona s djecom zatrazi pomoc i zastitu. Institucije joj ili daju socijalni stan ili placaju kiriju i svasta nesto. Onda zena taj ili svoj stan iznajmi a svi skupa i dalje zive u jednom stanu. Ja sam se cudila zasto se ljudi toliko razvode kad odu vani dok mi nije susjeda u trač partiji ispricala za to i pokazala primjer u zgradi do nase ljudi rade upravo to.
Pa ovi "Mađari" iz Bijeljine sto sam ih spominjala kad trebaju doci u BiH odu na Jobcentar i traze putne troskove, to je mafija sve i prolazi im. Ja ne bih ni znala ni mogla ali ljudima prolazi. Do kada, ne znam

Evo ti tvog posta u prilog "tezi".

A ištitaj i ostatak. Ja jesam. Ali ti očigledno nisi.
konjislav

#11861 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

HAVANA wrote:
konjislav wrote:
HAVANA wrote:Eura il km,sve nas interesuje. :D
Ne mogu pisati KM ako zaradjujem Eure, majka mu stara.
Ma jarane ne zanima me nikako. :lol: Dabogda 20 milja zaradio.
:kiss: :kiss: Amin.
EDIT: a sad se sjetih, je li 20 milja maraka ili eura? :D
Last edited by konjislav on 26/04/2019 13:49, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#11863 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

Jebiga, ja razumijem ljude, zamisli odes u Dojcland i ne mozes ustediti 4 cifreni iznos mjesecno, pa bruka od raje, svi ti se smiju.
dječak sa šibicama

#11864 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

espn wrote:Ovo sigurno nema u Australiji.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/rudari- ... /190424137
Ima ali to zataskaju Mossad i CIA, rudare zatrpaju zive a porodicama zaprijete da sute ili...
insomnia78

#11865 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ima u Fr
Radnici zeljeznica u strajku ljetos
Image
HAVANA

#11866 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Sta rade vliki? :D
dječak sa šibicama

#11867 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Ovi Francuzi kad ne bi u strajk jednom u kvartalu, ja mislim da ne bi znali ima li zivot vise smisla.

I kad je sve dobro, idemo raja u strajk, nismo odavno, blokiraj zeljeznice!
512MB

#11868 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:Ja vec odavno kad pitaju za prezime odmah pocnem spelovati :-D
Dok sam bio mlad i neiskusan, nudio sam u ovakvim situVacijama svaki put trenutnu business card sa titulom (dipl.-ing. mag.) da prepisu... sad pruzim American Express Platinum, bolje se vidi ime 8)
Tomahawk11
Globalni moderator

#11869 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Lakše vam je rukovati sa Mr Smith :D
insomnia78

#11870 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Francuzi bi te blijedo gledali opet. Oni ovo th izgovaraju ko s pa bude Mr Smis.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11871 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Doduše, nije prikladno za Francusku.
insomnia78

#11872 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Kod nas tako patron ima obicaj, ostalo mu od djeda i oca koji su nekad djelili plate radnicima, da djeli platne liste prvog. I sad proziva redom po prezimenima, dodje do mene i zovne me imenom :D
DzordzHodzic

#11873 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

Mozel se ustedit sta?
Tomahawk11
Globalni moderator

#11874 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Evo stigla platna lista.
Ima i nekakav bonus :shock:
Suzie Q

#11875 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

SaraFina wrote:.
Opet ti uplices Arbeitsamt koji nema veze s ovim, niti sam ga spominjala.
Osobe koje imaju vizu NE smiju uzeti bilo kakvu socijalu jer im se ne bi produzila viza i to je tako ma sta ti tvrdila. Mogu oni uzeti ali kad dođe do toga da produze vizu nastaje problem.
Nadalje, znam eu obitelji koji su vec u prvim mjesecima uzeli neku pomoc, prevodila sam im dokumente, ali je jedan clan radio i privređivao. Gdje su djeca tu je i drzava osjetljivija. Jedni od njih su naivno rasprodali sve sto su imali u BiH i nasjeli na pricu nekog prevaranta, dosli u De i nisu imali ni posao ni ista. Srecom su imali krov nad glavom i prijavu jer se nisu imali gdje vratiti. I Jobcentar im je pomogao.
Ne nagovaram nikoga da ode i nakaci se na drzavnu kasu ali da ima ljudi koji su na ovaj ili onaj nacin nesto isposlovali ima i to kako.
I ako je rumunjska mafija uspjela obrnuti milijune iz Familienkasse laznim rodnim listovima, ne misli da nekome nije proslo i nesto sitnije.
S ovim zavrsavam raspravu a da nisam sigurna u ovo sto pisem ne bih se ni raspravljala s tobom.
Post Reply