Republika Turska

Post Reply
kamen spoticanja

#11851 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

sunceKOtepsija wrote:Image
i sta kazes kameni opirao se hapsenju, :D
a hurriyet i sabah kaze objesio se u celiji, medutim, ja licno vjerujem tebi :thumbup:
neki dan onaj ote pistolj policajcu i samoubi se, medutim suhveli mi je to sve, ako ces ti rec da se pistolj samooteo policajcu vjerovacu tebi... :thumbup:
Abi jesi vidio slucajno onaj emotikon na kraju te recenice...pa onda nesto sarkazam i to?
kamen spoticanja

#11852 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

ExNihilo wrote:Da pitam dežurne turkofile. Ko stoji iza "kulturnog centra" Yunus Emre u Sarajevu? Jesu li Erdoganovi štakori ili?
Yunus Emre je vladina institucija
ExNihilo

#11853 Re: Republika Turska

Post by ExNihilo »

kamen spoticanja wrote:
ExNihilo wrote:Da pitam dežurne turkofile. Ko stoji iza "kulturnog centra" Yunus Emre u Sarajevu? Jesu li Erdoganovi štakori ili?
Yunus Emre je vladina institucija
Znači, jesu.
sunceKOtepsija

#11854 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Image
Akın Sertçelik-covjek u pidzami-heroj narodnog otpora, covjek koji se historijskog 15.07. pripremao za pocinak, slucajno je upalio TV, i cuo poziv predsjednika da se izade na ulicu, zeni je rekao da probudi djecu, donese zastavu i u pidzami je izasao na ulicu...ostalo je legenda, danas su njegovo tijelo preuzeli zena i djeca, zena je rekla da nije tuzna da ih ima jos troje koji su spremni poloziti svoj zivot za demokratiju, odazivajuci se tako na poziv predsjednika Republike...ozaloscena zena, slika ispod i jos nekoliko prica o otporu
Image
borjni mladi ljudi, koji su stali na ludi kamen drze strazu, cuvaju demokratiju ovih dana u Turskoj (stranice foruma nisu dovoljne da pisemo o svima njima) predsjednik Republike primio je danas jedan takav par, pozelio im je srecu, mladoj je dao narukvicu, nakon cega su se mladenci vratili na polozaje :thumbup:

nena-90 godina na strazi za demokratiju, sve ovo ju je jako pogodilo, kcerki je rekla da je stavi na magarca i odvede na polozaje cuvara demokratiije (svake noci haberturk, trt ili bilo koji turski kanal moguce je pratiti uzivo manifestacije s trgova sirom turske Republike)
sunceKOtepsija

#11855 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

:lol:
Image
vivaldi

#11856 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

salik79 wrote:
vivaldi wrote:
salik79 wrote:Irelevantno. Izdvoji vremena, procitaj njegovu knjigu/ispovijest, otvori temu o tome i seciraj ga do u detalje...
ama slusaj salik, hiljade likova tvrde da su vidjeli vanzemaljce, da su ih oteli vanzemaljci, da su zatrdunili s vanzemaljcima, sema je nafatao desetine doktora arheologije koji tvrde da su piramide u visokom, drugi tvrde da je troja u gabeli, neki tvrde da je gospa u medjugorju, neki da je sveti jovan zapravo bio veca faca od isusa....

ne pada mi na pamet da citam svakakav shit.

osim toga u ovom slucaju stvar je krajnje jednostavna.

ti mislis da je rjesenje u potrosnji. ja se slazem s tobom i kazem ti da ti sada salik odes do grada i skrsis sve para sto imas.

ali je problem sto ti imas 10 maraka i trazis od mene da ti ja da bezuslovno posudjujem svoje pare da bi ih ti krsio.

izvini salik, ali bojim se da to tako nece ici.
Ok, covjek koji je bio njihov igrac na terenu ti ne odgovara. A Nikola Grabovac?

http://www.klix.ba/biznis/privreda/niko ... /151216099
ovaj tekst je toliki bullshit da jednostavno ne mogu da se natjeram da ga ozbiljno komentarisem.

pa covjece dragi u bosni privatizacija traje 20 godina, i nismo odmakli nigdje. cijeli svijet se fol nameracio na nase silno bogatstvo, a niko da kupi nijednu od stotina firmi na prodaju, cak ni one sto se za marku prodaju. cijela drzava je na prodaju, a kupaca nema s glave.

hoce da otmu nase sume, a u svakom trenutku se prodaju desetine drvnih preduzeca i to giganata - od krivaje i maglica do najsvjezijeg primjera nove romanije. pa gdje je ta cia, ameri??? zasto ne kupe pa ne posjeku pola drzave sasvim legalno bez ikakvih zavjera, mmf-ova, svjetskih banki i ostalih budalstina???

ali ja ne sumnjam ni u cije znanje, vec u motive - politicke, finansijske ili "mama, mama evo me na tv-u".

i ja i ti i svi mi ovdje znamo da se na berzama u bosni moze iznajmiti po potrebi autenticni srbin/hrvat/bosnjak koji ce za 2-3 hiljade pricat sta god poslodavac trazi od njega. ako treba jebat majku sam sebi - nije ni to problem.

ekonomiste mozes rentat i za manje para.

jos uvijek nema potrebe na trzistu, ali ako bude, za 4-5 hiljada mjesecno ces moci iznajmiti certifikovanog popa koji ce uciti ezan, ili hodzu koji ce drzat misu.
Kaligula I

#11857 Re: Republika Turska

Post by Kaligula I »

vivaldi wrote:
ne znam samo kako bi potrosnja pogurala nas?
...Keynesi je prvi ekonomski teoretičar koji je mjere štednje nazvao paradoksom štednje... Zašto?... Zato, jer ako svi štedimo unutar države onda pada ukupna potražnja i potrosnja, a ako pada ukupna potražnja i potrosnja onda pada proizvodnja, a ako pada proizvodnja onda padaju prihodi, a ako padaju prihodi onda dolazi do pada životnog standarda...no, ako je tako kako ti kažeš, onda su države s nerazvijenom privredom beznadežan slučaj...globalni poredak, u vidu transnacionalnih korporacija, će ih zbrisati sa lica svjetske ekonomske pozornice...
vivaldi

#11858 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Tomahawk11 wrote:
vivaldi wrote:
ma to su gluposti. teorije zavjere koja razvija dokona sirotinja.

nema boljeg primjera od nas.

svi jebu majku vlasti zbog nagomilane administracije i visokih plata.

onda dodje mmf i kaze to isto.

a onda ti isti ljudi mijenjaju plocu i pocnu srat o zavjerama kako je mmf tajni plan amerike koja hoce da otme nase termoelektrane (kojima je btw istekao rok trajanja odavno), kako hoce da otmu nasu bukovinu, nasa minska polja, i nasu plodnu uranijem obogacenu zemlju...

i sta ti tu mozes diskutovati i s kim? ok, tako je i zdravo djaci.
Jok. Moj se komentar nije odnosio na teorije zavjere.
Dobro si, mi smo primjer. Ali kakav? MMF da BiH kredit. I oni ga utrosu u sta? U plate administracije :lol: :lol:
A vratice se. Sad kako i sta, vidjecemo. Ili mi ili nasi narastaji. Ali kreditirati plate neprofitnog sektora je nista vise do uvaljivanje u govna.
pitanje ti donekle ima smisla, ali prica o mmf-u u slucaju bosne je predimenzionarana. to jednostavno nisu neke velike pare pa ni uslovi nisu neki spektakularni.

primjera radi ovaj novi kredit od milijarde. to obicnom covjeku zvuci ogormno, ali to je pickin dim cak i za ovu nasu usranu ekonomiju. nema od toga nikakve revolucije.

ali mmf generalno nije insitucija koja se bavi projektima vec vise strukturnim reformama. malo nam daju, malo i traze...i to je konstatsno natezanje koje traje decenijama. nesto ko ispunimo, nesto ispunimo...iz supljeg u prazno.
vivaldi

#11859 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Kaligula I wrote:onda su države s nerazvijenom privredom beznadežan slučaj...
80% planete je beznadezan slucaj.

razvoja nema bez investicija. zemlje koje nista ne prave i nista ne proizvode nemaju se cemu nadati. potrosnja samo povecava spoljnotrgovinski minus.
Kaligula I

#11860 Re: Republika Turska

Post by Kaligula I »

asurbanipal wrote:
Kaligula I wrote: ...žalosno...polomiše se Bošnjaci u dokazivanju ljubavi prema svojoj domovini, a ne otpjevaše ni jednu ozbiljnu pjesmu u čast njenog prvog kralja...groteska par excellance...a sa druge strane su otpjevane silne pjesme u čast niza promašenih povijesnih likova...zašto?...

Zato što je dobar dio Bošnjaka vlaškog porijekla, u stalnom su pokretu, poput nomada. Zbog toga nema ni kolektivne svijesti o bosanskim banovima i kraljevima. U zadnjih 20-ak godina, pogotovo nakon rata se to pokušava nadoknaditi, stvaranjem nacionalnih mitova. Sigurno je da je dobar dio ovdje naseljen iz drugih krajeva za vrijeme Osmanlija, dio je obitavao i ranije. Slična priča važi i za Srbe, dok su svijest o bosanskom srednjovjekovlju najviše kod sebe sačuvali katolici iz srednje Bosne. Migracije su čudo, isuviše kompleksno pitanje.
...ja, opet, mislim da se odgovor krije u činjenici što ogroman broj Bošnjaka smatra da istinska bošnjačaka povijest počinje dolaskom Turaka u Bosnu, dok se predosmanska povijest smatra bogumilskom i taj dio povijesti kao nije ni bitan jer to nisu oni nego neki drugi ljudi...akcent vrlo jasno leži na osmanskom faktoru, to je ono s čime se rado identificiraju i to je ono što ih čini narodom...

...Bošnjaci nemaju neku jaču emotivnu vezu sa bosanskim kraljevima...njima to više služi kao izgovor da pred svijetom mogu reći: «Evo, vidite da mi nismo ni Turci, ni Srbi, niti Hrvati, mi smo Bošnjaci koji, evo, imamo i svoje kraljeve»...a to što drže do 'svojih' kraljeva kao do lanjskog snijega nikom ništa...identifikacije sa Bosanskim kraljevima i kraljicama nema samo zbog toga što su bili kršćani...mnogo je veća i naglašenija identifikacija sa Turcima...zato i jest kako jest...
Kaligula I

#11861 Re: Republika Turska

Post by Kaligula I »

vivaldi wrote:
Kaligula I wrote:onda su države s nerazvijenom privredom beznadežan slučaj...
80% planete je beznadezan slucaj.

razvoja nema bez investicija. zemlje koje nista ne prave i nista ne proizvode nemaju se cemu nadati. potrosnja samo povecava spoljnotrgovinski minus.
...80% planete u beznadežnom stanju, a MMF pobjednički jezdi...nije li to dvoje u koliziji?...
Quaresma

#11862 Re: Republika Turska

Post by Quaresma »

ako neko sad podrzava danasnju tursku, ne znaci da je turkofil, ili kako vec nazivate te ljude

volim historiju bosne, ponosim se i time, a ponosim se i osmanlijama, prije svega, donijeli su mi jednu prelijepu vijeru, pa vi to sad shvatite kako hoćete
vivaldi

#11863 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Kaligula I wrote:MMF pobjednički jezdi
o kakvoj pobjedi pricas?
mirzaaa33

#11864 Re: Republika Turska

Post by mirzaaa33 »

Međunarodna Masonska Federacija :izet:
sunceKOtepsija

#11865 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

skoro cijela krscanska evropa (katolicki okcident & ortodoksni orijent) zajedno s predstavnicima sjeverne&juzne amerike+izrael :D
Image
sunceKOtepsija

#11866 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

naravno, vidimo i predstavnike skandinavije, medu njima dance-kao najblize u prvom safu
swanfilter

#11867 Re: Republika Turska

Post by swanfilter »

Quaresma wrote:ako neko sad podrzava danasnju tursku, ne znaci da je turkofil, ili kako vec nazivate te ljude

volim historiju bosne, ponosim se i time, a ponosim se i osmanlijama, prije svega, donijeli su mi jednu prelijepu vijeru, pa vi to sad shvatite kako hoćete
Da li bi isto mislio da nam je vjeru donijela spanska inkvizicija? Ponosis se okupatorima ... Da nam Germani ne uletise, danas bi cijela BIH izgledala kao Bascarsija. Citajuci tebe i tebi slicne, sve sam uvjereniji da ce psiholozi i sociolozi doci do zajednickog zakljucka da se Stokholmski sindrom preimenuje u Bosnjacki sindrom. U to sam sve uvjereniji ...
Quaresma

#11868 Re: Republika Turska

Post by Quaresma »

a pitam ja sad tebe da li bi ti vise volio da nas je susjed okupirao po svome planu kraljevine umejsto osmanlija?

ne ponosim se ja okupatorima, samo govorim radi vjere, ipak je taj sad islam najveca boljka na ovom balkanu
Tarzo

#11869 Re: Republika Turska

Post by Tarzo »

swanfilter wrote:
Quaresma wrote:ako neko sad podrzava danasnju tursku, ne znaci da je turkofil, ili kako vec nazivate te ljude

Da li bi isto mislio da nam je vjeru donijela spanska inkvizicija? Ponosis se okupatorima ... Da nam Germani ne uletise, danas bi cijela BIH izgledala kao Bascarsija. Citajuci tebe i tebi slicne, sve sam uvjereniji da ce psiholozi i sociolozi doci do zajednickog zakljucka da se Stokholmski sindrom preimenuje u Bosnjacki sindrom. U to sam sve uvjereniji ...

Šta fali, imali bi 10 mil turista. :)
Edin H.

#11870 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

swanfilter wrote:

Kod naseg naroda je kratka memorija, a vole brate silu i okupatora.

Izginuse onoliki ljudi na Sutjesci, bili okupirani od strane Austrugarske, a vecina ima fetis na Njemce i Austrijance, a nisu im mrski ni oni sto su vjesali po Marin Dvoru :zzzz:
Satelit_

#11871 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

Edin H. wrote:
swanfilter wrote:

Kod naseg naroda je kratka memorija, a vole brate silu i okupatora.

Izginuse onoliki ljudi na Sutjesci, bili okupirani od strane Austrugarske, a vecina ima fetis na Njemce i Austrijance, a nisu im mrski ni oni sto su vjesali po Marin Dvoru :zzzz:
Upravo. Nije problem u "agresiji", kako se non stop lazno tvrdi. Problem je samo u kompleksu.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11872 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

bosnjaci vole tursku, austr(iju)ougarsku i drugu jugoslaviju
vole njemacku, hrvatsku, ameriku

ne vole srbiju, kraljevinu jugoslaviju i rusiju

i sta je problem konkretno
Kikibombona

#11873 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Image

:lol: :lol: :lol: :lol:
Kaligula I

#11874 Re: Republika Turska

Post by Kaligula I »

vivaldi wrote:
Kaligula I wrote:MMF pobjednički jezdi
o kakvoj pobjedi pricas?
...htjeo sam reći da svjetska ekonomija propada dok MMF slavodobitno 'ispunjava' svoju misiju, a njegova je misija povećanje ekonomskog rasta i zaposlenosti njegovih članica...SAD i EU imaju većinski paket odlučivanja u MMF, zahvaljujući čemu, između ostaloga, prave još veću razliku u bogatastvu između njih i ostalih u MMF-u...normalno bi bilo suprotno, a to jeste da se sve članice MMF-a razvijaju i napreduju ravnomjerno ili barem približno ravnomjerno...
Edin H.

#11875 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

japin_mutapi wrote:bosnjaci vole tursku, austr(iju)ougarsku i drugu jugoslaviju
vole njemacku, hrvatsku, ameriku

ne vole srbiju, kraljevinu jugoslaviju i rusiju

i sta je problem konkretno
Problem je sto su svi pobrojani stranci cinili zulum po Bosni, osim Rusije i Amerike (osim mozda posredno) i nikada necu moci shvatiti tu poniznost, poltronstvo i nepostojanje ponosa.

Istina Bosnjacima je, cini se vjera ispred drzave, jer bi se u suprotnom izjasnjavali kao Bosanci, kao sto su Albanci uvijek prvo Albanci, pa onda tek pravoslavci, muslimani ili katolici.
Post Reply