zavezata-vreca wrote:200000 se digne jedino za prvi maj i to neko na igman neko na bijambare neko na barice ... Uglavnom dize se raja. Akcize podrzavam sto posto ... Prosjecna pododica danas ima bar dva auta ... Auto je cisti lukzuz za vecinu. Internet od 40 km je potreba a kad mu voda dodje 15 km jebe im sunce i oblak.
I vazda neka priva oni oni oni i mi ... Oni su lopovi uhljebi i sl. A kad treba govoriti o imenima onda su svi picke. Nas narod ima dva jebena problema:
1. Uvijek i svigdje ima halucinaciju da mu neko radi o glavi i uvijek ide s pretpostavkom da ce ga druga strana ojadit i prevarit.
2. Ima kontra prioritete ... Daj net od 100 mb/s i 4 g mrezu al zato uzmi hljeb od 85 pf umjesto onoga od 1 km.
Priča oko akciza poprima neobično značajan infantilni karakter.
Samo čovjek bez vizija o napretku i shvatanja o realnom svijetu može reči da akcize ne trebaju. Pa prijatelji, svi bi uživali dobre ceste i autoputeve ali nemoj druže preko mojih leđa, zar ne ? Da stvar bude gora, ovdje nije riječ samo o uživanju spomenutih dobara, nego o povezivosti sa svijetom i privlačenjem stranih ulagača u ovu državu.
Da se jednom dobro svi razumijemo, litar uveženog benzina ili nafte košta jednako i u BiH i u Njemačkoj ali je u Njemačkoj maloprodajna cijena skoro dva puta veča. Što li ? Zašto Njemačka ima tako dobro izgrađene i održavane ceste ? Zašto u Njemačkoj sve tako dobro funkcioniše ? Misterija, zar ne ? Ništa bez novaca ne funkioniše.
Domači Bosanac ili Hercegovac bi da plati litar goriva pola marke, da registruje auto za 100 maraka, buni se protiv fiskalne kase jer neče državi da plača porez, čuj parking treba platit znači pljačkaju me, jebe ga se što svojim smetljem od auta truje pluča moje a i ostale djece, ali bi gospodin da ima ceste kao staklo ravne da se ne bi puno truckao u svom ljubimcu sa propalim amortizerima.
I vazda ona seljačka priča, slab standard. Niko izgleda da skonta da standard nije slab zbog cijena (ionako je kod nas prilično jeftino u odnosu na Europu ili Evropu) nego zbog toga što se ne zarađuje dovoljno. Jbg, treba zasukati rukave, svi nešto čekaju da im država nađe posao. Nema toga više.
A ovo za kontra prioritete mislim da i sam neznaš koliko si u pravu. Bitno je u kafiću imati na stolu dobar mobitel, sunčane naočale naizgled skupe i ključ od nekog premium auta od prije dvadeset i pet godina, a što se u pađe nema više od dvaest maraka to niko ne vidi.
Mislim, ono fuj, ali na kvadrat. Kakvih mediokriteta u ovoj BiH ima bože sačuvaj.