Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
zipoo

#11826 Re: Teretana

Post by zipoo »

koliko si visok
Sodom1

#11827 Re: Teretana

Post by Sodom1 »

178 , haman ko Hunt izgledam , ali evo krenuo sam u dijetu , pa et ako bude imalo uspjesna , pofalit cu se na forumu inace tisu misu .
Prije 5 godina imao sam 80 kg , ali grickalice i junk food i neredovan trening uzeli su danak.
Inace dobar sam na bencu , izbacio sam jutros 4x 140 kg , na deatliftu 130 kg , ne smijem vise dok ne kupim opasac 8)
Cekam da malo ootopli pa da krenem u trcanje , inace sam trcao prije mjesec dana nama me gripa zbombala
Last edited by Sodom1 on 07/03/2018 23:40, edited 1 time in total.
Raigor Stonehoof

#11828 Re: Teretana

Post by Raigor Stonehoof »

ako nemas makar 1,95 s tom tezinom, totalno si na pogresnoj traci :-D
Sodom1

#11829 Re: Teretana

Post by Sodom1 »

Raigor Stonehoof wrote:ako nemas makar 1,95 s tom tezinom, totalno si na pogresnoj traci :-D
Krenuo u dietu polako :kiss:
zipoo

#11830 Re: Teretana

Post by zipoo »

pa ne znam, mozda i nije puno. Tyson bio tezi :D
ja sam 183 i 100 kg, samo sam bas krupne građe pa ta kilaza izgleda i dobro
Raigor Stonehoof

#11831 Re: Teretana

Sodom1 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:ako nemas makar 1,95 s tom tezinom, totalno si na pogresnoj traci :-D
Super, samo ne treba ti toliko proteina na dijeti, ni blizu :)
Sodom1

#11832 Re: Teretana

Post by Sodom1 »

zipoo wrote:pa ne znam, mozda i nije puno. Tyson bio tezi :D
ja sam 183 i 100 kg, samo sam bas krupne građe pa ta kilaza izgleda i dobro
Zato kazem za Hunt-a moja visina a muci se da zadovolji vagu ( 120 kg ) :lol: :lol:
Sodom1

#11833 Re: Teretana

Post by Sodom1 »

Raigor Stonehoof wrote:
Sodom1 wrote:
Super, samo ne treba ti toliko proteina na dijeti, ni blizu :)
Sta znam , moram unijeti minimalno 200 g proteina , e sad od viska glava ne boli.
ONO na cemu trebam raditi jeste smanjiti ugljene hidrate :-?
Kad bi imao za mjesec dana jedno 92kg , sutao bi se nogom u guzicu od dragosti , no vidjet cemo
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#11834 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Image

Poyy, Multisport izvukao na nagradnoj igri 8-)

@cendlerbing Gdje si bila kad sam bio niko? :lol: :lol:
Last edited by Leon16v on 08/03/2018 13:06, edited 1 time in total.
Raigor Stonehoof

#11835 Re: Teretana

Da je izvuc 5kg on wheya :D
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#11836 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Raigor Stonehoof wrote:Da je izvuc 5kg on wheya :D
Kakvi, najvrednije mozes neki Vexxum 65 KM i ovi vitamini su 45 :D
hali gali halid

#11837 Re: Teretana

Post by hali gali halid »

Do kada traje ta nagradna igra?
Raigor Stonehoof

#11838 Re: Teretana

E jesam uhljup, vrijednost izvucenog 6km :lol:
skafiskafsnjak

#11839 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

hali gali halid wrote:Do kada traje ta nagradna igra?
Za 8 mart. Moras zenu poslati da kupi :lol:
Mustang1

#11840 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Sta je sa Enisom, je'l bilo ono takmicenje za koje se kvalifikovao.
Snake Eyes

#11841 Re: Teretana

Post by Snake Eyes »

Dehidrir'o :D
enisss

#11842 Re: Teretana

Post by enisss »

Tu sam, pratim vas :D. Nisam išao na takmičenje. Dobio novi posao, obaveze, frka, zena,djeca i tako...
Odem pomalo 2 do 3 puta čisto da se ispusem, profesionalno, iskreno nema koristi, polomim se, potrošim brdo para, rizikujem zdravlje i na kraju dobijem pehar... j... ti to.
Vidim spominjete unos proteina..hmm, ja sam dugo vremena unosio u prosjeku 400g i nisam ih "ispisao". Mislim da bi svako sa ikakvim stažom u teretani trebao da zna da se protein koristi za izgradnju, za detoksifikaciju, za energiju i za mnogo mnogo više stvari u organizmu.
Profesionalni bilderi svakodnevno unose od 400 do 450 grama, sjećam se Ronija kako u jednom intervju hladno rece kako uzima u prosjeku 600g dnevno :D
cendlerbing

#11843 Re: Teretana

Post by cendlerbing »

Leon16v wrote:
Poyy, Multisport izvukao na nagradnoj igri 8-)

@cendlerbing Gdje si bila kad sam bio niko? :lol: :lol:
Nek je sa srećom daljnje bildanje :lol:
MOSALJOZE

#11844 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

enisss wrote:Tu sam, pratim vas :D. Nisam išao na takmičenje. Dobio novi posao, obaveze, frka, zena,djeca i tako...
Odem pomalo 2 do 3 puta čisto da se ispusem, profesionalno, iskreno nema koristi, polomim se, potrošim brdo para, rizikujem zdravlje i na kraju dobijem pehar... j... ti to.
Vidim spominjete unos proteina..hmm, ja sam dugo vremena unosio u prosjeku 400g i nisam ih "ispisao". Mislim da bi svako sa ikakvim stažom u teretani trebao da zna da se protein koristi za izgradnju, za detoksifikaciju, za energiju i za mnogo mnogo više stvari u organizmu.
Profesionalni bilderi svakodnevno unose od 400 do 450 grama, sjećam se Ronija kako u jednom intervju hladno rece kako uzima u prosjeku 600g dnevno :D
:thumbup:
Čova objasnio
ZyzzSar

#11845 Re: Teretana

Post by ZyzzSar »

enisss wrote:Tu sam, pratim vas :D. Nisam išao na takmičenje. Dobio novi posao, obaveze, frka, zena,djeca i tako...
Svaka tebi čast ako si uspio unositi 400g, ali isti bi rezultat postigao i sa duplo manje proteina, budući da se sav višak proteina u jetri pretvara u glukozu, ili se sprema kao mast u tijelu.
Navodiš primjere profesionalnih bodibildera, a svi znamo da su kod njih samo dvije stvari bitne, genetika i komzumacija steroidi, hormona rasta, insulina, peptida, sarmsova i čega sve već. Ako naturalac prati savjete većine(znači ne svih, ali definitvno većine) bodibildera što se tiče treninga i ishrane ostat će šmoljo čitav život. Da li će neko izgledati kao Kai Green koji deadlifta 80kg i vesla 50kg(na trening videu koji sam lično gledao) ako bude pratio njegov režim treninga? Logično da ne.
Druga stvar, proteini se ne koriste za energiju, osim u slučaju kad se konvertuju u glukozu, što znači da se ti(konvertovani) protini ne koriste za izgradnju mišića, primarni izvor energije za ljude su ugljikohidrati,
Proteini se ne koriste za detoksifikaciju, i ako se unose u prevelikom nivou toksične su za tijelo, za jetru i bubrege.
Prosječnom čovjeku, koji ne trenira, potrebno je oko 0.8g/kg proteina dnevno za osnovne metaboličke funkcije organizma.
Bruka je primjera naturalaca koji na 1.5-2g/kg proteina naprave strašan rezultat, npr. od nekih koje ja pratim klix, VitruvianPhysique, pa onda od naših domaćih Dario Žinić, koji sa 20godina ima bolji rezultat od pola likova koji su decenijama u treningu, on je lično na BB forumu pisao da konzumira oko 1.5g/kg proteina dnevno. I ja lično imam odlične rezultate konzumacijom oko 1.5-1.7g/kg.

Idemo sada vidjeti šta vodeće svjetske nutricionističke,zdravstvene i sportke organizacije kažu o konzumaciji proteina za prosječne ljude, kao i za ljude u treningu, atletičare, sportiste, vježbače, da ne bude da pričam u prazno:
(Academy of Nutrition and Dietetics):
While athletes' protein needs are greater than that of non-athletes, they're not as high as commonly perceived.
The Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada and the American College of Sports Medicine recommend 1.2 to 2.0 grams of protein per kilogram of body weight per day for athletes, depending on training.

Australian Sport Commission:
Image

Jennifer Broxterman, Registred Dietitian & Sports Nutritionist:
Image

Zdravstvene studije o konzumaciji proteina:
There have been several studies done (see one here) that show even in healthy adults, eating excessive protein can lead to weight gain, insulin resistance, and diabetes, as well as a host of other diseases. For our purposes, we will talk about the insulin and diabetic factor.
Simply put, eating excessive protein has the potential to cause higher blood sugar and excessive insulin release because of the gluconeogenesis metabolic pathway.
When you’re consistently overeat protein, you’re giving the liver stuff to convert to glucose.
To quote Dr. Jason Fung, “Amino acids [derived from protein consumption] cannot be stored for long term energy. Any protein eaten in excess needs to be converted to glucose or fat for storage.” Basically, unlike fat, amino acids cannot be stored in large amounts. A small amount can float around in the blood, and a small amount can be stored in different areas of your body, but they cannot just hang around. They have to be used, or they will be changed or excreted.

Važnost unosa ugljihodirata za ljude:
The recommended intake for carbohydrate is based on its role as the most important source of energy. Getting enough carbs also ensures that protein is not turned into glucose.
When protein is used for energy, it's not available to build muscles, synthesize antibodies, support metabolism or perform any of its life-sustaining roles.
The Institute of Medicine recommends that 45 percent to 65 percent of your daily calories should be carbs.
Fats should account for 20 percent to 35 percent of your calories, while proteins should fill the remaining 10 percent to 35 percent.

Dakle, u zaključku, nema smisla prelaziti 2g/kg proteina dnevno, osim u slučaju ako si na anabolicima jer je sinteza proteina povećana, ili ako si na definiciji gdje ima smisla ići do 2.2g/kg.
A i tada nije obavezno, jer u jednoj studiji gdje su likove koji ne vježbaju stavili na 500mg testa sedmično, na period od 3 mjeseca, sa unosom proteina od čini mi se 1.2g/kg dnevno, rezultat je bio dobitak od 18lbs( ili ti ga oko 7kg) čiste mišiće mase za taj period.

Svakako korisno je pogledati koga više zanima:
https://www.youtube.com/watch?v=I9fDocxaFaU
https://www.youtube.com/watch?v=xRvLDMn0ZyY
https://www.youtube.com/watch?v=Q-KBZ579Mao
channel10

#11846 Re: Teretana

Post by channel10 »

Sodom1 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:
Sodom1 wrote:5-6 mjerica u sejkeru razmutim i pijuckam citav dan , sad koliko je to dobro , ne znam , ima desetak dana poceo taj sistm :roll:

Ne moze bit nikako dobro, osim ako nisi kakav profi bilder, ili imas 150 kila :D :zoka: to ti je nekih 120-150 grama dnevno, kad jos dodas proteine iz ishrane... ode ti na preko 250 g dnevno.

A tijelo ti efektivno maksimalno može iskoristiti oko 2g po kilogramu težine. Ostalo ispišaš.
Napisao sam ranije da sam malo polijen sto se tice unosa proteina iz ishrane , evo npr danas pojeo 3 jaja i nesto mesa (ni pola fileta ) i salate ,nesto kikirikija , to je to.
Jer do sad kako sam radio kad izracunam daj Boze i da uzmem i 100 grama proteina iz ishrane, to je nista za bilo kakav napredak i izgradnju misica
Svaka tebi cast kad smijes piti toliko proteina svaki dan. Mene strah piti dvije doze dnevno, jer kad odu bubrezi i jetra, onda halali Huso materi.
Sodom1

#11847 Re: Teretana

Post by Sodom1 »

Nisu to proteini , whey je steroid :D
( da se spustim na tvoj nivo poznavanja materije )
channel10

#11848 Re: Teretana

Post by channel10 »

Sodom1 wrote:Nisu to proteini , whey je steroid :D
Jel to kazes da tolika dnevna doza suplemenata (whey-a) ne moze uticati na rad bubrega?
Sodom1

#11849 Re: Teretana

Post by Sodom1 »

channel10 wrote:
Jel to kazes da tolika dnevna doza suplemenata (whey-a) ne moze uticati na rad bubrega?
Ako je normalno 2-2,5g po kg tjelesne mase pa i 3 g proteina uzeti ne znam sta je problem.
Ode popiti 2 litre kole i cevape i pizzu da ublazim tugu :(
channel10

#11850 Re: Teretana

Post by channel10 »

Sodom1 wrote:
channel10 wrote:
Ako je normalno 2-2,5g po kg tjelesne mase pa i 3 g proteina uzeti ne znam sta je problem.
Ode popiti 2 litre kole i cevape i pizzu da ublazim tugu :(
Ko kaze da je normalno? Normalno je i unijeti ispod grama po kg tjelesne tezine.
A evo sta je problem:

Pretjeran unos whey proteina može opteretiti bubrege jer oni su filteri koji iz tijela izbacuju sve što nam ne treba. Previše pripravka dovodi do pojačane kiselosti u krvi, odnosno poremećaja pH krvi, što može otežati rad bubrega. Stoga osobe koje imaju probleme s bubrezima i bubrežne kamence trebaju biti oprezne pri uzimanju pripravka!

Jetra ne vole pretjeran unos bjelančevina jer se u krvi poveća razina ketona te može doći do ketoze. Velika koncentracija bjelančevina u tijelu može prouzročiti neravnotežu minerala u kostima te dugoročno uzimanje može voditi prema početnim stadijima osteoporoze.

Konzumacija većih količina whey proteina može uzrokovati i giht, oblik artritisa. Da, kod mnogih bodibildera koji u velikim količinama uzimaju pripravak whey protein dolazi do odlaganja kristala mokraćne kiseline u mišićima i kostima nogu i stopala, što uzrokuje upalu, bol i ukočenost.

Ostale popratne pojave kod uzimanja toga pripravka u velikim količinama su umor, glavobolja, napuhanost, grčevi, smanjen apetit, žeđ.

A ti ono imas smanjen apetit?!
Post Reply