Slike starog Sarajeva
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#11826 Re: Slike starog Sarajeva
zaboravljate da je bila i ova rugoba

- Porodice Foht
#11828 Re: Slike starog Sarajeva
Ma je li ovo Grado Gojer u setnji?bitanga_sa_otesa wrote:zaboravljate da je bila i ova rugoba![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#11829 Re: Slike starog Sarajeva
vidis da je s cekerom,poslalo ga u granapPorodice Foht wrote: Ma je li ovo Grado Gojer u setnji?
-
abdulazizsarajevo
#11830 Re: Slike starog Sarajeva
prelijepa slika za uraditi i postaviti na zid...Challenger_ wrote:
-
zijancer
#11831 Re: Slike starog Sarajeva
Evo, koga interesuju detaljniji podaci o pojedinim zgradama, tu je lista sa Odlukama o proglašenju nacionalnim spomenikom
Pri dnu Odluka se nalaze najzanimljive stvarčice
http://old.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1
Pri dnu Odluka se nalaze najzanimljive stvarčice
- Banksy
#11832 Re: Slike starog Sarajeva
I još jednom, vrijedi, desni klik.
blecak wrote:
Katastarski plan (Baš)čaršije, 1882 godine
Katastarski plan Vratnika i Kovača
-
zikamu
#11833 Re: Slike starog Sarajeva
Nova testa isla od Miljacka potoka sve do Halvadziluka... 
- trambusek88
#11834 Re: Slike starog Sarajeva
Miljacka potok
A pade mi na pamet, u ratu bilo jednom na TV, vozi dječak biciklo obalom i viče eno mora
A pade mi na pamet, u ratu bilo jednom na TV, vozi dječak biciklo obalom i viče eno mora
- muha_sa
#11835 Re: Slike starog Sarajeva
TuJ samChallenger_ wrote:Jedna za Muhu koji je nestao sa teme...![]()
Lijepi stadion u lijepi vakat
vakat kad sam ko djecak stajao malo podalje od ulaza i prilazio odraslim ljudima sa pitanjem "ciko, mogu li s vama"
onda me ciko za ruku i uvede na tekmu
samo drugi ciko i molba da zaobidjemo taj ulaz sa kojeg me redar vratio

kad se poraslo pa se moralo sa kartom na tekmu najveci mi je merak bio prvo djete za ruku pa ga uvest
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#11836 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:kad se poraslo pa se moralo sa kartom na tekmu najveci mi je merak bio prvo djete za ruku pa ga uvestznam kako je meni bilo
p.s.
Majke mi mile, pomislio sam ili da je neko za*ebao nešto na temi pa si se povukao ili da - gluho bilo - nisi dobro. Javi se ponekad, šifra - "oaza Saraj'vo".
- Challenger_
#11837 Re: Slike starog Sarajeva
Konak iz vremena kada nije bilo crkve sv. Ante.

- Challenger_
#11838 Re: Slike starog Sarajeva
Ne znam da li je fotografija iz Sarajeva ali je sa sarajevske stranice.

Zanimljiva, klinjo igra klikera...

Zanimljiva, klinjo igra klikera...
- Banksy
#11839 Re: Slike starog Sarajeva
Kako se odavde izlazilo, nakon utakmice?muha_sa wrote:
- Banksy
#11840 Re: Slike starog Sarajeva
Što se Latinluk izgradio ...Challenger_ wrote:Konak iz vremena kada nije bilo crkve sv. Ante.
- Challenger_
#11841 Re: Slike starog Sarajeva
Pisao je već. Satima.Banksy wrote:Kako se odavde izlazilo, nakon utakmice?
- Banksy
#11842 Re: Slike starog Sarajeva
Čekaš one prve, valjdaChallenger_ wrote:Pisao je već. Satima.Banksy wrote:Kako se odavde izlazilo, nakon utakmice?
- Challenger_
- Challenger_
#11844 Re: Slike starog Sarajeva
+1abdulazizsarajevo wrote:prelijepa slika za uraditi i postaviti na zid...Challenger_ wrote:
- Challenger_
#11846 Re: Slike starog Sarajeva
+1zijancer wrote:Evo, koga interesuju detaljniji podaci o pojedinim zgradama, tu je lista sa Odlukama o proglašenju nacionalnim spomenikom
Pri dnu Odluka se nalaze najzanimljive stvarčice![]()
Vrlo koristan upis, svaka čast!
- DaysleepeR
#11847 Re: Slike starog Sarajeva
U jednom blogu o ratu u Sarajevu se pominje Popov Gaj i zidine crkve koja je tu nekad bila. Ispod je dio bloga koji piše o tome, a mene interesuje ima li igdje neka slika na kojoj se vidi ta crkva koja je koliko sam shvatio stajala na obroncima Trebevića?
Pošto često spominjem „Popov Gaj“ i još neka naselja okolo,a to ću činiti i dalje u svom pisanju, za one koji ne znaju dužan sam objasniti njegovu lokaciju i vojni značaj.
„Popov Gaj“ je dosta isturen položaj i značajna visinska kota na obroncima Trebevića koja je bila jednaka ili nešto viša od četnicke kote Gradište na suprotnoj obali Miljacke ali zato dosta niža i u „podređenom položaju“ u odnosu na četnicke položaje na Trebeviću.
Skoro direktno iznad Popovog Gaja nalazio se četnicki vatreni položaj „Pitine Stijene“.
Sam Popov gaj je dosta ravan proplanak čiji veći dio je pokriven stoljetnim stablima bijelog bora i krupnom bjelogoricom, gdje se šumski predio penje dalje prema Trebeviću i Pitinim Stijenama.
Oko samog Popovog Gaja nalaze se zadnje kuće naselja Jarčedoli i jedan dio tog naselja koji se nalazi na rubu šume nosi naziv Mašići po prezimenu porodice koja se tu nalazila.
Jedna strana proplanka se strmo spušta naniže do trase stare željezničke pruge i tu u toj strmoj dolini se nalazi naselje Močila.
Radi se o dosta velikom naselju od oko stotinjak kuća koje su raspoređene oko same pruge i taj dio sve gore do Popovog Gaja i naselja Jarčedoli se naziva „vekterhaus“.
Pristupni put do Popovog Gaja je skoro ravna asfaltna cesta koja se i završava tu kao slijepi put.
Sam naziv „Popov Gaj“ ovaj proplanak je dobio po nekim popovima koji su se nekad davno nalazili u crkvi čije kamene zidine i danas tu stoje.
- duga puska
#11848 Re: Slike starog Sarajeva
dolazio sam u ratu vise puta gore i koliko se se sjecam, prije samog popovog gaja sa desne strane je cini mi se bila ruina crkve, a dole ispod puta (lijevo) je bila vikendica o d nekog doktora gdje je vojska spavala, gdje je priprema bilaDaysleepeR wrote:U jednom blogu o ratu u Sarajevu se pominje Popov Gaj i zidine crkve koja je tu nekad bila. Ispod je dio bloga koji piše o tome, a mene interesuje ima li igdje neka slika na kojoj se vidi ta crkva koja je koliko sam shvatio stajala na obroncima Trebevića?
Pošto često spominjem „Popov Gaj“ i još neka naselja okolo,a to ću činiti i dalje u svom pisanju, za one koji ne znaju dužan sam objasniti njegovu lokaciju i vojni značaj.
„Popov Gaj“ je dosta isturen položaj i značajna visinska kota na obroncima Trebevića koja je bila jednaka ili nešto viša od četnicke kote Gradište na suprotnoj obali Miljacke ali zato dosta niža i u „podređenom položaju“ u odnosu na četnicke položaje na Trebeviću.
Skoro direktno iznad Popovog Gaja nalazio se četnicki vatreni položaj „Pitine Stijene“.
Sam Popov gaj je dosta ravan proplanak čiji veći dio je pokriven stoljetnim stablima bijelog bora i krupnom bjelogoricom, gdje se šumski predio penje dalje prema Trebeviću i Pitinim Stijenama.
Oko samog Popovog Gaja nalaze se zadnje kuće naselja Jarčedoli i jedan dio tog naselja koji se nalazi na rubu šume nosi naziv Mašići po prezimenu porodice koja se tu nalazila.
Jedna strana proplanka se strmo spušta naniže do trase stare željezničke pruge i tu u toj strmoj dolini se nalazi naselje Močila.
Radi se o dosta velikom naselju od oko stotinjak kuća koje su raspoređene oko same pruge i taj dio sve gore do Popovog Gaja i naselja Jarčedoli se naziva „vekterhaus“.
Pristupni put do Popovog Gaja je skoro ravna asfaltna cesta koja se i završava tu kao slijepi put.
Sam naziv „Popov Gaj“ ovaj proplanak je dobio po nekim popovima koji su se nekad davno nalazili u crkvi čije kamene zidine i danas tu stoje.
- black
- Challenger_