Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#11801 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

Leon16v wrote:
Dzontra_Volta wrote:Neđe curi.
Ali evo 3-4 sata auto stoji parkirano i ne pušta nigdje. A jutros lokva :roll:
Je li metno poklopac nazad?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#11802 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ako je laik nek ide majstoru nekom ,on ce znat odgovor.
GoodTaste

#11803 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by GoodTaste »

Imate li preporuku za set kvacila za Ford, gdje uzeti i koja je cijena (Luk, Sachs)?
Imao bi dva vozila...
Warashii

#11804 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

GoodTaste wrote:Imate li preporuku za set kvacila za Ford, gdje uzeti i koja je cijena (Luk, Sachs)?
Imao bi dva vozila...
E cijenu će ti baš neko reci. Ni koji model ni godina ni motor.
Jedino da se kasike bacaju sta je u pitanju.
mad_max_ba

#11805 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

Vidovira Dzemila sa saradnicima nek odgovori

:mrgreen:
Bitanga zna :mrgreen:
GoodTaste

#11806 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by GoodTaste »

Ford Mondeo, 2012 godina, 1,6 tdci, koliko je set kvacila?
bitanga_sa_otesa

#11807 Re: Pitamo Mehanicare ?

mad_max_ba wrote: Bitanga zna :mrgreen:
znam kad nazovem autodijelove :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11808 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

GoodTaste wrote:Ford Mondeo, 2012 godina, 1,6 tdci, koliko je set kvacila?
Posto je to psa/ford motor, evo neki orjentir otprilike, oko 995 KM je set sa plivajucim marke Luk u Delti auto shopu na dobrinji, za peugeot 3008 2011 godiste, motor 1.6 hdi 84 kw.
Mislim da je euromotorio malo jeftiniji od ostalih trgovaca.
Paulaner

#11809 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paulaner »

Meni danas motor prokuhao...Samo mi izbaci obavijest da fali rashladne tekucine i za 2-3 sekunde krenu para iz haube,ali ne puno kao inace sto bude..Odmah stanem,otvorim haubu,odmah gledam u ventilator ne vrti se.Dole ispod motora lokva tecnosti..Ugasim auto i ukljucim ventilaciju na max..Kad se smirilo samo ga zakljucam i ostavim i vratim se nakon par sati da dolijem antifriza..kako sam poceo tociti cuje se zvuk negdje tece ko iz cesme...sagnem se gledam,kad crijevo veliko debelo sto ide iz hladnjaka u motor,tacno prije one racve otkaceno...Uspio sam ga nekako rukom nabiti ali ne moze do kraja jer ima neki prsten na njemu,nije selna. Eh sad mene interesuje vase misljenje sta se prvo desilo jel ventilator ne radi iz nekog razloga,pa je tecnost dostigla 100+ stepeni i izbila to crijevo ili je prvo crijevo spalo pa tecnost curila na dzek od hladnjaka i tako i njega ugasila..Majstoru idem u ponedjeljak,ali me pojede sta je uzrok.Nisam presao nekih 10km kad se to desilo,sasvim normalne voznje. I jos da kazem,auto nema pokazivaca temp na instrument tabli tako da ne moze covjek ni pratiti :twisted:
bitanga_sa_otesa

#11810 Re: Pitamo Mehanicare ?

ventilator ne moze raditi ako nema tekucine u sistemu ,zrak ne moze prenijeti temperaturu na termoprekidac.
Kataklinger

#11811 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Polo 6R, trebam ugraditi parking senzore. Gdje da to uradim u Sarajevu, preporuka? Ima li gdje da se uradi da bude približno originalu, što manji i da se uradi u boji karambolke? Jer na mnogim autima vidim ti ugrađivani senzori veličine novčanice od 5KM, i u crnoj boji a ovamo auto bijelo/sivo itd...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11812 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Kataklinger wrote:Polo 6R, trebam ugraditi parking senzore. Gdje da to uradim u Sarajevu, preporuka? Ima li gdje da se uradi da bude približno originalu, što manji i da se uradi u boji karambolke? Jer na mnogim autima vidim ti ugrađivani senzori veličine novčanice od 5KM, i u crnoj boji a ovamo auto bijelo/sivo itd...
Raspitaj se u komelu, oni to rade,.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#11813 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Entropio »

tempuser wrote:
drndalo wrote:Pa to je napravljeno za uzimanje para, a ne za ceif...

By the way, ima novih auta sa hill-holderom kao korisnom zezom, a da ima klasicnu rucnu, mada sam ja davno zenu naucio da sama svoj hill-holder bude, ni rucnu nece da koristi... :mrgreen:
Ima klasicnu rucnu ali H/H radi na istom principu kao el. rucna, "struja" stisne kocnice.
Je l' hill holder zapravo Auto Hold? Meni je to pravo prakticno... kad stojim na semaforu ili u koloni ili slicno, ne moram drzati nogu na kocnici nego odmaram. U brdu je isto olaksanje... moze se krenuti pod rucnom, ali ovako je puno jednostavnije (to im je valjda i bio cilj da postignu).
condy

#11814 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Auto hold je praktican i koristan, pogotovo kod tezih i duzih vozila. To je vec standardna opcija kod novijih vozila. Meni su zanimljive kod novih premium vozila razne asistencije u voznji, koje nude kao dodatnu opremu, i razliciti rezimi rada motora. Sigurnosna oprema na vozilu moze biti samo od koristi. Svako moze tvrditi da mu ne treba, al ko je probao vozit auto u nekim test uslovima na poligonu pa da provjeri svoje vjestine ? Ja sam probao dva puta u Beogradu, i bilo je od koristi. Sto vise sigurnosne opreme to bolje, a vozacko umijece je subjektivna stvar, neko misli da zna, al se nikad nije testirao pa da vidi koliko nezna. Ljudi koji se bave profi voznjom, utrkama poput @bitange, znaju da bi postao profi vozac i da bi imao iznad prosjecne vjestine da moras imat trening i obuku. Ko god je nije imao, on je prosjek i nije mu na odmet imati sto vise sigurnosne opreme.
bitanga_sa_otesa

#11815 Re: Pitamo Mehanicare ?

ja nisam profi vozac.
profi vozaci kako sama rijec kaze zive od toga,ja ne zivim ni od voznje ni od trka,vec mi je to samo jedan ogromni trosak u zivotu...
drndalo

#11816 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drndalo »

Moras ih negdje potrositi, ne kukaj... :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#11817 Re: Pitamo Mehanicare ?

ma ne kukam ,samo kazem ...
hopi

#11818 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

ja sam ljetos vozio CUV - ako se tako kaže, par dana i stotina km vozilom s tom glupošču od električne ručne i hill hold
nema šanse da bi to ikada poželio imati na svom autu, taman da je auto od 100 000 maraka
krenuo na jačoj uzbrdici, otpusti ta ručna i krenu ja međutim ugasi se auto jer se slabiji motor, i krenu nazad, a garantujem da mi se ne bi to desilo sa običnom ručnom, stvarno ne vidim nikakvu prednost el. ručne

auto je imalo i funkciju da te drži u traci, možeš pusitit volan, i upozori te ako prelaziš traku bez davanja žmigavca
također nešto bez čega mi mogao preživjeti, i sigurno ne bi za to davao dodatne pare
bitanga_sa_otesa

#11819 Re: Pitamo Mehanicare ?

to su samo geĐeti za debile
el ruĆne,start-stopovi i slicna govna ,ko ne zna vozit nek ide tramvajem ili taxijem
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#11820 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Entropio »

bitanga_sa_otesa wrote:to su samo geĐeti za debile
el ruĆne,start-stopovi i slicna govna ,ko ne zna vozit nek ide tramvajem ili taxijem
Start-Stop je sranje i uvijek ga iskljucim dok upalim auto, svaki put.
Ali ne kontam zasto vam je elektricna rucna sranje... kao sto rekoh gore, Auto Hold mi je pravo koristan i praktican, a elektricnu rucnu uopste i ne koristim -- osim sto se ona sama automatski aktivira kad ugasim auto. Znaci ne moram je ja zatezati... olaksanje. Kad upalim auto i hocu da krenem, sama se deaktivira kad krenem pustati kvacilo... isto olaksanje.
bitanga_sa_otesa

#11821 Re: Pitamo Mehanicare ?

Entropio wrote: Ali ne kontam zasto vam je elektricna rucna sranje...
znat ces kad ti se pokvari i kad ostanes zakovan negdje :lol:
NediM17

#11822 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Image

elektronsko smece
Last edited by NediM17 on 26/11/2017 23:00, edited 2 times in total.
noviclan

#11823 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by noviclan »

Paulaner wrote:Meni danas motor prokuhao...Samo mi izbaci obavijest da fali rashladne tekucine i za 2-3 sekunde krenu para iz haube,ali ne puno kao inace sto bude..Odmah stanem,otvorim haubu,odmah gledam u ventilator ne vrti se.Dole ispod motora lokva tecnosti..Ugasim auto i ukljucim ventilaciju na max..Kad se smirilo samo ga zakljucam i ostavim i vratim se nakon par sati da dolijem antifriza..kako sam poceo tociti cuje se zvuk negdje tece ko iz cesme...sagnem se gledam,kad crijevo veliko debelo sto ide iz hladnjaka u motor,tacno prije one racve otkaceno...Uspio sam ga nekako rukom nabiti ali ne moze do kraja jer ima neki prsten na njemu,nije selna. Eh sad mene interesuje vase misljenje sta se prvo desilo jel ventilator ne radi iz nekog razloga,pa je tecnost dostigla 100+ stepeni i izbila to crijevo ili je prvo crijevo spalo pa tecnost curila na dzek od hladnjaka i tako i njega ugasila..Majstoru idem u ponedjeljak,ali me pojede sta je uzrok.Nisam presao nekih 10km kad se to desilo,sasvim normalne voznje. I jos da kazem,auto nema pokazivaca temp na instrument tabli tako da ne moze covjek ni pratiti :twisted:
a da nije opel u piranju
hopi

#11824 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

Entropio wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:to su samo geĐeti za debile
Start-Stop je sranje i uvijek ga iskljucim dok upalim auto, svaki put.
Ali ne kontam zasto vam je elektricna rucna sranje... kao sto rekoh gore, Auto Hold mi je pravo koristan i praktican, a elektricnu rucnu uopste i ne koristim -- osim sto se ona sama automatski aktivira kad ugasim auto. Znaci ne moram je ja zatezati... olaksanje. Kad upalim auto i hocu da krenem, sama se deaktivira kad krenem pustati kvacilo... isto olaksanje.
ček
meni je auto hold dobar u kombinaciji s običnom ručnom - imamo ga na jednom dostavnom vozilu, i fukncioniše tako da dva puta pritisneš nožnu kočnicu, i fino te drži da ne kreneš nazad neke 3 sekunde

ali zbog gore opisanog nisam za el. ručnu, nema prednosti, zajebala me jednom gdje obična ne bi
Paulaner

#11825 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paulaner »

noviclan wrote:
Paulaner wrote:Meni danas motor prokuhao...Samo mi izbaci obavijest da fali rashladne tekucine i za 2-3 sekunde krenu para iz haube,ali ne puno kao inace sto bude..Odmah stanem,otvorim haubu,odmah gledam u ventilator ne vrti se.Dole ispod motora lokva tecnosti..Ugasim auto i ukljucim ventilaciju na max..Kad se smirilo samo ga zakljucam i ostavim i vratim se nakon par sati da dolijem antifriza..kako sam poceo tociti cuje se zvuk negdje tece ko iz cesme...sagnem se gledam,kad crijevo veliko debelo sto ide iz hladnjaka u motor,tacno prije one racve otkaceno...Uspio sam ga nekako rukom nabiti ali ne moze do kraja jer ima neki prsten na njemu,nije selna. Eh sad mene interesuje vase misljenje sta se prvo desilo jel ventilator ne radi iz nekog razloga,pa je tecnost dostigla 100+ stepeni i izbila to crijevo ili je prvo crijevo spalo pa tecnost curila na dzek od hladnjaka i tako i njega ugasila..Majstoru idem u ponedjeljak,ali me pojede sta je uzrok.Nisam presao nekih 10km kad se to desilo,sasvim normalne voznje. I jos da kazem,auto nema pokazivaca temp na instrument tabli tako da ne moze covjek ni pratiti :twisted:
a da nije opel u piranju
Nije Opel nego Bmw..nasao sam nacin da se ocitava temp na tabli,moras kucati kodove svaki put prije nego upalis auto :-)
Danas sam rijesio crijevo,stavio selnu i nije mi dzavo dao mira,opet dopunim antifriz,odzracim i upalim auto u leru i cekam da vidim dokle ce ici temperatura.Popela se do 96 stepeni i nisam vise smio rizikovati,ugasim auto.Ventilator se nije palio..
Sutra ide majstoru pa cemo vidjeti sta je problem.
Post Reply