Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11801 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Leverage wrote: 01/05/2023 01:50
sime_cipol wrote: 30/04/2023 12:30
Irfan Cengic mi vec pocinje ici na neku stvar. Ide okolo, prica, objasnjava, protivi se, ali kad je trebalo glasati digao je ruku. Ma mars u pm. Ko serator ispred granapa sa pivom u ruci
Sto nije glasao protiv i izasao iz SDP.
A izaci ce kad ga ne izaberu u vrh (ili sam vrh) SDP. Bice uvrijedjena mlada.
Čengić je u Domu naroda, nije glasao uopšte.
Da, ali poenta stoji. Sto je i sam rekao, podrzat cu rad Vlade, ali Šmit, bla bla, Dodik NATO SDP, bla bla, HDZ izbori 2026, bla bla.
palermo

#11802 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by palermo »

sime_cipol wrote: 01/05/2023 13:27
Leverage wrote: 01/05/2023 01:50
Čengić je u Domu naroda, nije glasao uopšte.
Da, ali poenta stoji. Sto je i sam rekao, podrzat cu rad Vlade, ali Šmit, bla bla, Dodik NATO SDP, bla bla, HDZ izbori 2026, bla bla.
Apsolutno, naknadna pamet nicemu ne koristi. Mogao je zaledito status u SDP-u, javno se usprotiviti novoj vladi itd, itd......ovako mi izgleda kao poltronsko sjedenje na dvije stolice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11803 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by _BataZiv_0809 »

I dat ruku Lendi
sime_cipol

#11804 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

_BataZiv_0809 wrote: 01/05/2023 14:00 I dat ruku Lendi
Meni, moji principi, bi bili ispred bilo čega. Ali to sam ja. Ili ako je vec glasao kako je glasao, neka ne sere poslije svega. :thumbup:
Ricken

#11805 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Ricken »

sime_cipol wrote: 01/05/2023 14:52
_BataZiv_0809 wrote: 01/05/2023 14:00 I dat ruku Lendi
Meni, moji principi, bi bili ispred bilo čega. Ali to sam ja. Ili ako je vec glasao kako je glasao, neka ne sere poslije svega. :thumbup:
Joj frajera, nije glasao. :) Nije Irfan jedina opozicija Nikšiću, čak šta više, ono što je govorio i pisao zadnjih dana u korelaciji je sa Bečirovićem. Nema razloga da napušta stranku, ako kritična masa ne podržava Nikšića.
sime_cipol

#11806 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Ricken wrote: 01/05/2023 15:04
sime_cipol wrote: 01/05/2023 14:52

Joj frajera, nije glasao. :) Nije Irfan jedina opozicija Nikšiću, čak šta više, ono što je govorio i pisao zadnjih dana u korelaciji je sa Bečirovićem. Nema razloga da napušta stranku, ako kritična masa ne podržava Nikšića.
Glasao bi da je bio u predstavničkom domu ili da je odluka dosla u Dom naroda bio bi kontra Lende iako se ne slaže sa nametnutim stavkama Smita, ali bi opet izasao na tv ili fb i govorio kako ovo kako ono.
last mohicans

#11807 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by last mohicans »

suspect_zero wrote: 30/04/2023 13:40
mishic wrote: 30/04/2023 13:36 U cijeloj kaljuži malo ko je ostao doslijedan, principijelan, sposoban ali nemoćan zbog prljave igre svuda okolo kao Irfan Čengić.

U perspektivi, ako ga ne uklonu kao što se inače radi u kadrovskoj kombinatorici, da se sposobni eliminiraju a poslušni promoviraju, Irfan je najperspektivniji političar ne samo unutar SDP-a nego na BiH političkoj sceni uopšte. No stranačke oligarhije obično ovakve ne vole, zaziru od njih jer pored ovakvih bisera stranački šefovi se osjećaju onakvim kakvi i jesu, nesposobni, prevrtljivi, lažljivi, karijeristi, pohlepni i td.
Volila bih da se hoće kandidirati za načelnika SG, dosta/previše Hadžibajrićevog vladanja ovolike godine.
Mislim da mu je to u planu, Ibro se dobro utrto, pa posljednjih dana idu sponzorisani članci o najnačeleniku.
Novi_Nick

#11809 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novi_Nick »

DRAGAN BURSAĆ DEMOLIRAO DAČIĆA: "Kosovo je država, a RS entitet omeđen masovnim grobnicama!"

Ali to je već drugi par rukava, hajde da vidimo na momenat, koje su to opasnosti opetovanog izjednačavanja RS-a i nezavisne i međunarodno priznate države Kosova?

Piše: Dragan BURSAĆ (Autonomija)
Image

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ponovo je dospio u žižu javnosti kada je upitao zašto BiH entitet RS “ne bi imao pravo da postane posebna država”?

“Ako Kosovo ima pravo da postane država, koja je dio Srbije, zašto onda, na primjer, Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država. Vidite koliki su ti dvostruki standardi u igri”, rekao je Dačić i naveo da svaka država na svijetu ima “svoje Kosovo” lupio je Ivica Dačić.

Vrijeme je da jednom za svagda razbijemo opasne teze i teorije Ivice Dačića, srbijanskog ministra vanjskih poslova i potrčka ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Prvo, Kosovo je bilo nekadašnja pokrajina u SFRJ i kao takvo je uživalo ogromnu autonomiju i ustavnu i formalno-pravnu u odnosu na Srbiju, kao uostalom i Vojvodina. Druga je stvar što je baš Dačićev mentor Milošević banditski ukinuo autonomiju Kosovu, pripremajući ga za etničko čišćenje od kosovarskih Albanaca. A kako je Srbija “poštovala“ Kosovo i Kosovare, svjedoče masovne grobnice na njenoj teritoriji, poput Batajnice, Petrovog Sela, Perućca, Rudnice i Kiževka. Samo u Batajnici je pronađeno 744 tijela, među kojima su bila i albanska djeca. Ako tome dodamo da se trenutno traga za još 1642 osobe, jasno vam je kako je to Srbija upravljala “svojom pokrajinom“ i još vam je jasnije da je ona povijesno bila samostalna odavno. Ciljani aparthejd, rasizam, urbicid, elitocid od strane srbijanskih vlasti, koje su na Kosovu činile masovne zločine još u Prvom svjetskom ratu, samo su zacementirali ono što cijeli svijet zna-Kosovo je međunarodno priznata država, koja ulazi i u Savjet Evrope, a iza koje stoje najveće demokratije svijeta na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pa onda po istoj formalnoj logici postaje nemoguće da Kosovo nije samostalna zemlja. Zapravo, najteže bi čak i teoretski bili pojasniti, čak i neprskanom četnik koji bi “dogodine u Prizren“, šta da radite sa blizu dva miliona Kosovara, na Kosovu, a da to ne uključuje genocid??? Pa je narativ Srbije i “nedavača Kosova“, zapravo čistokrvni genocidni narativ krvi i tla, preciznije, to je narativ u kome se želi nekakvo Kosovo bez njegovih stanovnika.

Podsjećam, to je isti onaj narativ koji na terenu gaji putinistička Rusija, dok uništava državu Ukrajinu.

A kako se to izvodi u našem komšiluku, pokazala je VRS i srpska policija ranih devedesetih uz JNA logistiku baš države Srbije u Prijedoru, Kozarcu, Vlasenici, Foči. Višegradu…nastavi niz, sve do Srebrenice i genocida.

I tako nas taj put neminovno dovodi do BiH entiteta RS-a, koji je, da se kulturno izrazim, parafrazirajući Slavoja Žižeka, ratna stečevina srpske nacionalističke politike. On je i mnogo gore od toga, ali hajmo se zadržati samo na ovoj premisi.

Povijesno, entitet RS, nije bio ni u malom mozgu 1990, čak ni njegovim stvaraocima poput zločinaca Karadžića, Koljevića, Plavšićeve i Mladića. Oni su prvotno željeli, a tako im se teritorija i zvala “Srpsku Bosni u Hercegovinu“. Dakle po nekom pravu kvazijugoslovenstva, a suštinski srbizacije, željeli su da apliciraju Veliku Srbiju na cjelokupnoj teritoriji BiH, a znamo kako se to završilo-sa etničkim čišćenjem, masovnim grobnicama, sa elitocidom, urbicidom i genocidom na koncu. I onda je umjesto nestanka RS-a Ričard Holbruk, nagradio Miloševića i zločinačku kliku za “kooperativnost“ i posijalo legitimno sjeme zla na zapadnom Balkanu, dozvolivši jednom beznačajnom entitetu da fingirala imenom nekakvu republiku, iako RS ima veze sa republikom taman koliko i Karadžić i Mladić s ljudskošću.

Ali to je već drugi par rukava, hajde da vidimo na momenat, koje su to opasnosti opetovanog izjednačavanja RS-a i nezavisne i međunarodno priznate države Kosova?

Prvo, stvari treba promatrati u svjetlu Otvorenog Balkana, a što je eufemizam za srpski svet, jer će uz podršku zapadnih ambasada, Kosovo dobiti konačno samostalnost i puno međunarodno priznanje uz (neki vid) RS-a na njegovom sjeveru, čemu se sa prvom protivi premijer Albin Kurti. Time bi se zapravo posadilo drugo sjeme zla, nakon entiteta Republike Srpske i ostavilo bi se velikosrbima sa jedne strane da opet sanjaju o krvi i tlu, a sa druge strane jastrebovi poput Dačića i mnogih drugih, do mile volje, hladne glave mogu porediti neuporedivo-Kosovo i RS.

A što nas sve dovodi do stvarnog problema, a stvarni problem je jedna riječ-UCJENA. O čemu otprilike svjedoči i Dačić u svom najnovijem obrazloženju. Ili će, dakle Kosovo dobiti svoju Republiku Srpsku u okviru Otvorenog Balkana, ili će se Srbija preko srednjičara na terenu namirivati tlo iz BiH, čitaj polagaće pravo na 49 odsto teritorije, koja se zove Republika Srpska.

A tome ćemo svjedočiti u budućnosti, bojim se sve više. Kako je Dačiću i ostalo putinovskoj FSB kliki u Srbiji jasno, da su nepovratno ostali bez Kosova, koje je uz NATO vojno porazilo Srbiju još 1999. oči Mordora beogradsko-moskovskog se okreću prema Crnoj Gori i RS-u. Jer kažem, Beograd hoće zemlju, a Moskva otvaranje drugog fronta-južno prema Mediteranu.

Crna Gora je, kako se čini, za tri godine intenzivnom četničkom asimilacijom pod patronatom Crkve Srbije priključena srpskom svetu kao “Južna Republika Srpska“, a sad se čeka da na krilima darežljivosti Kristijana Šmita, ekipe iz OHR-a i zapadnih ambasada RS postane još samostalniji entitet na putu prema državnosti.

Jer, pored niza samostalnih agencija, policije, lokalne samouprave, finansijskih tokova, a pogotovo zakonodavne vlasti, RS jeste faktička paradržava, mada se od ove pomisli svi sklanjaju. Sprski nacionalisti, jer im je malo paradržava i hoće državu ili ujedinjenje sa Srbijom, a naivni BiH građanisti, jer nisu u stanu pogledati istini u oči, koja kaže da je BiH danas, nakon svih intervencija dalje od građanske države više nego ikada sve sa tendencijom da se stvori treći-hrvatski entitet i da se RS odvoji.

Zna vrlo dobro Ivica Dačić da se BiH na žalost pretvara od države u puku teritoriju, a da Bošnjaci zajedno sa građanski orjentisanim Bosancima i Hercegovcima postaju tek nekakvo fluidno, nehomogeno stanovništvo preglasano, podređeno i getoizirano. Manjina u svojoj zemlji.

I onda se i Dačiću i ostalim čini da je RS tu, nadohvat ruke, kao utješna nagrada za Kosovo.

Kad je mogla šapatom pasti Crna Gora, što ne bi misli se Dačić i BiH.

Kako god, ostaje puki zakonski i međunarodni fakat da je Kosovo samostalna država, a da RS nikad neće biti država, jer je entitet u samostalnoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Ko želi drugačiji raspored snaga i drugačije definicije, jasno je-želi rat.

Dačiću, četnicima i Rusima, ne bi bilo prvi put.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/29 ... icama.html
Leverage

#11810 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Leverage »

palermo wrote: 01/05/2023 13:54
sime_cipol wrote: 01/05/2023 13:27
Apsolutno, naknadna pamet nicemu ne koristi. Mogao je zaledito status u SDP-u, javno se usprotiviti novoj vladi itd, itd......ovako mi izgleda kao poltronsko sjedenje na dvije stolice.
Ne razumijete vas dvojica šta Čengiću znači SDP. Ja razumijem.

Nije mogao zalediti status u SDP-u, nije to fakultet, Statut SDP-a ne poznaje nikakvo zaleđivanje statusa.

Čengić ne želi da napravi bilo koji potez kojim bi bio izbačen iz SDP-a, a neki bi jedva dočekali da to urade. Glasanje protiv odluka organa SDP-a, pogotovo kad su ovakve stvari u pitanju, rezultuje izbacivanjem iz članstva.

Čovjek samo čeka svojih pet minuta kad Nikšić završi svoj drugi, ujedno i posljednji mandat kao Predsjednik SDP-a. Nekoliko puta je dao otvorenu podršku Bećiroviću, to naravno nije slučajno.
sime_cipol

#11811 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Kad dodje novi predsjednik SDP završit će u zapećku kao i svaki onaj koji je pametniji od šefa, sikaniran i gurnut u stranu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11813 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Truba »

a nakon 5 je 1/3 od 17 su isto to hrvati bili
i to je privremeno kao i ovo :D
Login77777

#11814 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

Do jucer borba za gradjansku a kad se ispalo iz vlast daj „legitimno predstavljanje“. :lol:
Jordan1961

#11815 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Jordan1961 »

Login77777 wrote: 03/05/2023 17:41
Do jucer borba za gradjansku a kad se ispalo iz vlast daj „legitimno predstavljanje“. :lol:
Ima slicnu metamorfozu kod HDZ-a, vaseg koalicionog partnera, samo nekim cudom ti je to promaklo. Do jucer borba za "legitimno predstavljanje" ali kad treba i gradjanski princip (samo predstavnicki dom) je ok. No to je naravno privremeno. Samo za ovu priliku.
mishic

#11816 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mishic »

"VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT: "Brine me radikalizacija Bošnjaka!"

Gospodine Šmit ovim ste izrekli jednu veliku laž! Jer da Vas uistinu brine radikalizacija Bošnjaka ne biste joj Vi lično doprinosili. A upravo to ste uradili.
Njihovim obespravljenjem, uvođenjem nejednakosti i pravljenjem od Bošnjaka građane drugog reda ili ukidanjem njihovih ustavnih prava Vi ste u najvećoj mjeri doprinijeli toj radikalizaciji i još radite na njoj. Bošnjaci znaju da je to opasno, znali su to uvijek i baš zbog toga se uprkos UZP-u i genocidu odupirali toj radikalizaciji, spriječavali ratni zločin, osvetu i sve drugo što ih je moglo kompromitovati ali toliku nepravdu koja im se i danas nanosi ni oni ni bilo ko drugi ne bi mogao podnijeti.

Bojimo se da Vi to čak namjerno radite. Da radite u sprezi sa neprijateljima ove zemlje i Bošnjaka kao naroda kako bi njihovom kompromitacijom pomogli narativima koji se još od devedesetih godina nameću kroz floskule "tri strane u sukobu", "svi su činili zločine", "nemoguć je zajednički život", "zemlju treba podijeliti na tri entiteta"... i dr. Sve ovo znaju i vide mnogi u EU i svijetu, neki doprinose tome kao i Vi, neki se toga boje kao što se boje i Bošnjaci jer ta radikalizacija neće i ne može nikoga usrećiti.

Zbog svega toga povedite računa o svom djelovanju da ne ostanete upamćeni po velikom zlu i nepravdi koja se nanosi Bošnjacima.
plavi_E

#11817 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by plavi_E »

Radikalizacija je najnormalnija reakcija na zadnje dogadjaje. Ovo ce vishe radikalizirati Boshnjake nego rat. I ne radi se o kratkorocnoj radikalizaciji. Pokrenuti su procesi koje je vishe teshko zaustaviti. Odnos samog naroda prema politikama u okruzenju ce se radikalno promijeniti i izazvat ce pojavu radikalnijih stranaka. A to ce onda promijeniti odabir davanja glasova na izborima.
Novi_Nick

#11818 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novi_Nick »

VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT: "Brine me radikalizacija Bošnjaka!"

"S obzirom na to da svi zakoni moraju proći Parlament, mislim da je vrlo hrabro, a pomalo i rizično, reći da Vlada mora biti drugačije sastavljena nego što jeste, odnosno imati drugačiju većinu nego što je u Parlamentu. Sada su na potezu oni koji su preuzeli Vladu, oni su preuzeli izuzetno velike obaveze."

Vijesti

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, govorio je za sarajevski list Oslobođenje o svojim posljednjenjim odlukama uz pomoć kojih je formirana nova Federalna vlada, navodnoj radikalizaciji Bošnjaka, ponašanju predsjednika RS-a Milorada Dodika, te o njegovim kontaktima sa stranačkim liderima i liderima susjednih država.

Prošle ste sedmice svojom odlukom pomogli Federaciji da nakon osam godina dobije vladu. No, reakcije se ne stišavaju, a najavljeni su i novi protesti. Kako ih komentirate?

Za proteste i demonstracije imam razumijevanja. Ali, postavljam pitanje: protiv čega oni demonstriraju? Mislim da treba demonstrirati protiv toga da je četiri godine bila Vlada koja nije imala nikakav demokratski legitimitet, a tu situaciju ni u kom slučaju ne olakšava činjenica da je premijer Fadil Novalić u prvom stepenu osuđen na četiri godine zatvora. Federalni ustav nam ne daje konkretan odgovor kako se ponašati u takvoj situaciji. Nažalost, nisam primijetio da se u posljednjih četiri godine iko, na bilo koji način, bavio tim stvarima. Jedina odluka koja je donesena u cilju funkcionalnosti bila je moja 2. oktobra. U suštini, to je trebalo mnogo ranije da se desi i da sam ja kojim slučajem došao godinu ili dvije prije, ja bih sigurno nešto učinio po tom pitanju.

Dakle, završili smo jednu blokadu koja nije bila dobra i onda se postavilo pitanje šta ćemo sa novim oblikom blokade koji je nastao i na koji način ćemo obezbijediti da Federacija opet bude funkcionalna. I onda sam rekao - hajdemo dati odluku Parlamentu. Gdje je koja većina, to je stvar Parlamenta i rezultata izbora. A ako već neko kritizira kako se daje prednost jednima u odnosu na druge, dopustite da i ja pitam koje su stranke činile onu dosadašnju Vladu, koja više nije funkcionirala? Uglavnom su to bili HDZ i SDA. Zbog toga i preporučujem da se ne pogubimo u pitanju koja je partija izvukla neku korist, nego da vidimo da li se može legitimno raditi i da li se mogu demokratskim putem donositi zakoni. A s obzirom na to da svi zakoni moraju proći Parlament, mislim da je vrlo hrabro, a pomalo i rizično, reći da Vlada mora biti drugačije sastavljena nego što jeste, odnosno imati drugačiju većinu nego što je u Parlamentu. Sada su na potezu oni koji su preuzeli Vladu, oni su preuzeli izuzetno velike obaveze.

U Mostaru ste se sreli i sa gospodinom Plenkovićem, a u posljednje vrijeme vas optužuju kako vam upravo on i američki ambasador u BiH, gospodin Murphy, komanduju?

Jedina osoba koja bi imala pravo da mi odredi šta moram reći je moja supruga, a ona još nikad nije iskoristila to svoje pravo. Naravno da sa mnogim ljudima pričam o Bosni i Hercegovini, to se podrazumijeva. Ali, mislim da su ljudi trebali dosad primijetiti da odluke ipak donosim sam. Za te moje odluke nisu svi u stopostotnom procentu. Među tim ljudima su i hrvatski premijer, a ne moram ni spominjati hrvatskog predsjednika. No, ja imam kontakt i sa Albinom Kurtijem, recimo, i pričamo o raznim stvarima. Ali, za odluke koje donosim prvo prema sebi imam odgovornost, a onda i prema građankama i građanima. Dopustite da tako kažem: uspjeh ima samo jednog oca, a neuspjeh je obično siroče, nije ničiji. Ja čujem da sam navodno razgovarao sa gospodinom Dodikom o državnoj imovini. Ja bih morao govoriti o tome sa svima, ali sa njim nisam, jer on ne želi razgovarati. Nisam ni sa gospodinom Čovićem u stalnom kontaktu. Zapravo, razgovaram sa svima, nekada ljubazno, nekada malo intenzivnije. U pokušaju da se pokrenu stvari sa mrtve tačke, u Neumu sam razgovarao sa Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem, ali i sa Elmedinom Konakovićem. I to u punom međusobnom povjerenju. Niko nije imao utisak da neko nekome želi nešto podmetnuti ili iskoristiti priliku iako se i sam ponekad iznenadim kad naredni dan pročitam o čemu sam sve navodno sa nekim razgovarao.

Optužbe o kojim je riječ dolaze sa bošnjačkog desnog spektra: brine li vas radikalizacija Bošnjaka? I od koga očekujete da na nju reagira?

Da, zaista me brine. Svjestan sam da su Bošnjaci u Bosni i Hercegovini doživjeli i preživjeli toliko toga i propatili mnogo. I meni je uredu da se lako postavljaju određena pitanja. Ali baš zbog toga mi, ovdje, kao i svi oni koji stoje iza Dejtonskog sporazuma, moramo reći da nema ništa tajno u tom ugovoru. Bošnjaci imaju izuzetno važnu ulogu i ja sam tu da im pružim garanciju, svima zapravo, da svako može živjeti onako kako zamišlja i želi. Treba strpljivo razgovarati o svemu. Čuo sam i jako mnogo razumnih glasova. Ne želim nekoga isticati, ali moram reći da razgovori sa reisu-l-ulemom dr. Kavazovićem i stvari koje on govori ulijevaju nadu i ohrabrujući su. Možemo imati različita mišljenja, ali uvijek prevladava osnovni cilj da ljudi mogu u miru normalno živjeti. To mišljenje dijelim sa reisu-l-ulemom.

Vašu posljednju odluku EU je prešutjela, a čak i iz Njemačke stižu kritike na vaš rad. Imate li podršku?

Poštujem svakoga ko o nekoj odluci ima drugačije mišljenje. Kada je riječ o konkretnim odlukama iz prošle sedmice, neki su imali i drugačije preporuke, ali niko nije doveo u pitanje da postoji mogućnost donošenja takvih odluka. Sa Rusijom nisam razgovarao.

Podržao me je i jedan od mojih prethodnika, moj dobar prijatelj Miroslav Lajčak. To da postoje drugačija mišljenja, pa i u Njemačkoj, to je dio demokracije. Osim toga, ja i zahtijevam određene stvari. Nije svako svakoga dana maksimalno posvećen razumijevanju svih događaja u Federaciji. Šta ja trenutno radim? Pa, pokušavam da Federaciju, RS, odnosno cijelu BiH opet pokrenem u smislu i pravcu integracije u EU, da pomognem u tome. Svima nam mora biti jasno - što je BiH bliže EU, manje će biti potrebe za bilo kakvom intervencijom. To, doduše, zahtijeva da ovdašnji političari sjednu za isti sto, da razgovaraju i donose odluke zajedno. Ako neko kaže u Berlinu kako ne bi mogao zamisliti da se takva odluka donese u Njemačkoj, moram reći - ne bih ni ja. Jer je tamo ustavom već određeno da, ako se ne može formirati vlada, mora se raspustiti parlament i idu novi izbori. Ja sam i sam u dva navrata digao ruku za jednu takvu odluku. A samo sjediti i čekati četiri duge godine, to se mora presjeći i krenuti dalje. Političari treba da reagiraju. Zato sam malo i razočaran. Ja sam sada dopunio Ustav, ali će ta dopuna stupiti na snagu tek za godinu.

Pa, neka se dogovaraju!?

Da, neka nađu rješenje. Neka nađu drugačije rješenje od moga, to je uredu, jer onda moje rješenje neće važiti, samo neka se dogovore. Ja ne da neću biti uvrijeđen, nego ću čak biti zahvalan.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/29 ... njaka.html
Last edited by Novi_Nick on 04/05/2023 22:58, edited 1 time in total.
Novi_Nick

#11819 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novi_Nick »

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH kaze, da ga zaista brine radikalizacija Bosnjaka (I ja licno smatram da radikalizacija Bosnjaka je opasna po same Bosnjake muslimane u svakom smislu).

Medjutim Christian Schmidt neka prvo dobro pogleda radikalizaciju Srbije i Hrvatske od 1990 godine do danas, njihovih crkvi i njihovih fasista kao sto su u Srbiji Cetnici a u Hrvatskoj Ustase. Neka pogleda prvo radikalne srpske crkvene Litije i njihove Cetnike u Crnoj Gori. Bosnjacki radikalizam je mala maca za Srpski i Hrvatski radikalizam.
Novak20

#11820 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novak20 »

Pajdo Schmidt gleda svoja posla i za razliku od vječno zabrinutog Inzka nešto radi.
breuer

#11821 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by breuer »

Novi_Nick wrote: 04/05/2023 22:58 Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH kaze, da ga zaista brine radikalizacija Bosnjaka (I ja licno smatram da radikalizacija Bosnjaka je opasna po same Bosnjake muslimane u svakom smislu).

Medjutim Christian Schmidt neka prvo dobro pogleda radikalizaciju Srbije i Hrvatske od 1990 godine do danas, njihovih crkvi i njihovih fasista kao sto su u Srbiji Cetnici a u Hrvatskoj Ustase. Neka pogleda prvo radikalne srpske crkvene Litije i njihove Cetnike u Crnoj Gori. Bosnjacki radikalizam je mala maca za Srpski i Hrvatski radikalizam.
ne vidi to Šmitler, a i kako bi kad je obično govno...
Lex77

#11822 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Lex77 »

Kojim dobrim namjerama?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11823 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mk ultra »

Lex77 wrote: 05/05/2023 09:29 Kojim dobrim namjerama?
ulazak u EU
Novak20

#11824 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novak20 »

[*]
dr_arsla wrote: 05/05/2023 08:44
Novak20 wrote: 04/05/2023 23:09 Pajdo Schmidt gleda svoja posla i za razliku od vječno zabrinutog Inzka nešto radi.
Pakao je popločan dobrim namjerama.
Tako kažu ali političari ne razmišljaju na taj način.
Sjećam se nekih koji su u izbornoj kampanji sa početka '90.-ih govorili da ćemo biti Švicarska kada maknemo "komunjare", a sjećam se i intervencija Petrischa, Barrya, Ashdowna.

Svi su oni imali "dobre" namjere. Imaju ih i ovi što misle da se status quo u BiH može vječno održavati.
plavi_E

#11825 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by plavi_E »

Rusija preko Madjarske pravi ogromne probleme u EU. A preko BiH bi mogla paralizirati EU. Isto vazi i za NATO. I pored tih ociglednih cinjenica veliki broj forumasha i dalje shiri laz o ulasku u EU i NATO. Ruski igrachi Covic i Dodik ili neki njihovi nasljednici ni zajednicku vremensku prognozu za EU nebi dozvolili.
Locked