Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Revolucionar ★
#11776 Re: Pitamo Mehanicare ?
Drugovi, poce me jebat elektricna kocnica na passatu, stao da natocim gorivo, upalim je na minutu, izbaci error onaj See owner's manual, i blinka taster za kocnicu i na boardu onaj crveni uzvicnik koji oznacava da je kocnica aktivna. Kad se auto krece, onda konstantno ide beep beep beep ono zvucno upozorenje. Pritiskanjem tastera, cuje se onaj zvuk aktiviranja rucne, cak i zakuje auto, ali zvuk ne nestaje nikako? Sta je cinit, vidim neki pisu da se promijeni ova tipka, osigurac, sta je vec, drugi da je brejk fluid low, ali nisam to imao sad vremena provjerit
- drndalo
#11777 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni se to prosle sedmice desavalo... Rece mi jedan znalac da je to najcesce do kljesta... Ok.
Ne moze mi on to raditi, imam ko moze, u medjuvremenu nakon 2-3 dana stajanja, i akumulator izvucen, nece da upali...
Mozda je nevezano, pa da je svakako za zamjenu aku, ali kako se na kraju ispostavilo da nije do kljesta, nego do tastera, isti je zamijenjen, sad radi, a i pali... Mozda je i neki spoj imao koji je izvukao aku, ali to cemo vidjeti narednih dana sa temperaturama... Uglavnom, el. hovno je rijeseno...
Ne moze mi on to raditi, imam ko moze, u medjuvremenu nakon 2-3 dana stajanja, i akumulator izvucen, nece da upali...
Mozda je nevezano, pa da je svakako za zamjenu aku, ali kako se na kraju ispostavilo da nije do kljesta, nego do tastera, isti je zamijenjen, sad radi, a i pali... Mozda je i neki spoj imao koji je izvukao aku, ali to cemo vidjeti narednih dana sa temperaturama... Uglavnom, el. hovno je rijeseno...
- Revolucionar ★
#11778 Re: Pitamo Mehanicare ?
al ako je do klijesta, kako ih aktivira uopce onda, jer kad stisnem taster, normala cujem onaj zvuk zatezanja i otpusanja .. citao sam da raja predlaze da se otkaci aku na 10 min, i onda ponovo sve, kao da ce greska nestati .. ja sam auto vozio dok je pistalo, provjeravao da li se gume griju, ne griju, nema nikakvih drugih znakova da nesto nije okej osim prokletog pistanja hahadrndalo wrote:Meni se to prosle sedmice desavalo... Rece mi jedan znalac da je to najcesce do kljesta... Ok.
- drndalo
#11779 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hebiga, elektronika. Pisti ako nadje da nesto ne valja...
Meni je ovo g.... par puta drzalo rucnu i nije htjelo pustiti, pa nakon par pali/gasi, jeste. A kolegi je bilo obratno, kad se upalila lampica, nije htio uhvatiti... Culi su se motorcici, ali nisu drzali nego su popustali, jer nije bilo ispravno...
Meni je ovo g.... par puta drzalo rucnu i nije htjelo pustiti, pa nakon par pali/gasi, jeste. A kolegi je bilo obratno, kad se upalila lampica, nije htio uhvatiti... Culi su se motorcici, ali nisu drzali nego su popustali, jer nije bilo ispravno...
-
Throttle
#11780 Re: Pitamo Mehanicare ?
Najgluplji izum u autoindustriji. Od jednostavnog sklopa napravis nuklearnu fiziku. Donedavno zamijenis sajle i gas, sad 700 stvari koje mogu zaj.
- ElRe
#11781 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zato su do skoro autonovinari kritikovali Mercedes zasto jos drzi rucno-noznu kocnicu jer to vise nije standard auto industrije. I pjenili su kada se na novoj E klasi pojavila elektricna rucna.
-
tempuser
#11782 Re: Pitamo Mehanicare ?
To je da za kretanje uzbrdo (pod rucnom) ne treba vise dobra tehnika voznje nego da postane svakom izvodljivo!Throttle wrote:Najgluplji izum u autoindustriji. Od jednostavnog sklopa napravis nuklearnu fiziku. Donedavno zamijenis sajle i gas, sad 700 stvari koje mogu zaj.
-
Throttle
#11783 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ko ne zna vozit nek ide na taxi. Kupiš pristojno auto i umjesto da uživaš u njemu ti moraš reparirat neke peezdarije što se neki vrli inžinjer sjetio da ubaci. Osim što je skupo, znaju točkovi zakovat pa ostaneš negdje u nedođiji. Najgore od svega što je to podložno kvarovima više nego klasična ručna. Napredak u svakom segmentu podržavam al ako je donio nešto bolje, usavršeno. El. ručna je korak unazad po pouzdanosti a od prednosti donijela je olakšanje nesposobnim vozačima.
- drndalo
#11784 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa to je napravljeno za uzimanje para, a ne za ceif...
By the way, ima novih auta sa hill-holderom kao korisnom zezom, a da ima klasicnu rucnu, mada sam ja davno zenu naucio da sama svoj hill-holder bude, ni rucnu nece da koristi...
By the way, ima novih auta sa hill-holderom kao korisnom zezom, a da ima klasicnu rucnu, mada sam ja davno zenu naucio da sama svoj hill-holder bude, ni rucnu nece da koristi...
-
tempuser
#11785 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pristojno je relativan pojam... Uziva u prednostima i bez reparacija onaj koji ga vozi prvih 150-200k km, sve kasnije je upitno, a onoga ko je to smislio i proizveo svakako boli dupe sta ce se desiti nakon 200k km, oni ne zive od takvih...Throttle wrote:Ko ne zna vozit nek ide na taxi. Kupiš pristojno auto i umjesto da uživaš u njemu ti moraš reparirat neke peezdarije što se neki vrli inžinjer sjetio da ubaci. Osim što je skupo, znaju točkovi zakovat pa ostaneš negdje u nedođiji. Najgore od svega što je to podložno kvarovima više nego klasična ručna. Napredak u svakom segmentu podržavam al ako je donio nešto bolje, usavršeno. El. ručna je korak unazad po pouzdanosti a od prednosti donijela je olakšanje nesposobnim vozačima.
-
tempuser
#11786 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima klasicnu rucnu ali H/H radi na istom principu kao el. rucna, "struja" stisne kocnice.drndalo wrote:Pa to je napravljeno za uzimanje para, a ne za ceif...
- drndalo
#11787 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da, u pravu si... Jebat hin, a trazio sam kad kupovah auto da ima rucnu-rucnu, neces vjerovati... Jedan od uslova je bio i to... 
- pirmin
#11788 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prodao A4 u januaru, imao namjeru uzeti polovni A3.
Sve danas cu, sutra cu...i nista.
Obidjem ove teme, vidim cime se sve ljudi pate, sjetim se svojih zaebancija, te daj ovo, te daj ono i skontam - ma koji ce mi.
Tako sam sad jedini dijasporac bez auta.
Sve danas cu, sutra cu...i nista.
Obidjem ove teme, vidim cime se sve ljudi pate, sjetim se svojih zaebancija, te daj ovo, te daj ono i skontam - ma koji ce mi.
Tako sam sad jedini dijasporac bez auta.
- drndalo
#11789 Re: Pitamo Mehanicare ?
E ako ces gledati ko se s cim pati, a vazda se neko necim pati, neces se ti navozati... 
- Revolucionar ★
#11790 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo isao na dijagnostiku, motoric od elektricne rucne kod desnog straznjeg tocka riknuo, haman
Trazit polovnjak negdje, mada jos nisam probao ovu zamjenu tastera kojom se svi kletu da su uspjeli popravit
-
promaha
#11791 Re: Pitamo Mehanicare ?
meni auto drzi u strani iako mi je obicna rucna kocnicatempuser wrote:To je da za kretanje uzbrdo (pod rucnom) ne treba vise dobra tehnika voznje nego da postane svakom izvodljivo!Throttle wrote:Najgluplji izum u autoindustriji. Od jednostavnog sklopa napravis nuklearnu fiziku. Donedavno zamijenis sajle i gas, sad 700 stvari koje mogu zaj.
kad sam u strani i u brzini nakon sto pustim kocnicu drzi jos koji sekund da krenem a auto nema nikakav poseban taster il dodatak za hold funkciju
-
condy
#11792 Re: Pitamo Mehanicare ?
El. parking kocnica je bolja od klasicne rucne kocnice. Motoric daleko jace moze pritisnut plocice nego sto sajla moze zategnut kod rucne. Odrzavanje rucne kocnice nije jeftino, to su zablude. Nije samo sajla u pitanju. Kad ode mehanizam poluge na kljestima kad zapekne moraju se mijenjati kljesta u kompletu. Razradjujes je ali dok ne zamjenis nema sigurnosti. Kljesta OE su jako skupa, aftermarket tri puta jeftiniji al rizikujes. Ko misli da ga u trosak ne moze bacit klasicna rucna kocnica kod polovnjaka grijesi.
- mad_max_ba
#11793 Re: Pitamo Mehanicare ?
Onaj osjecaj kad se okrenes pod rucnom,condy wrote:El. parking kocnica je bolja od klasicne rucne kocnice. Motoric daleko jace moze pritisnut plocice nego sto sajla moze zategnut kod rucne. Odrzavanje rucne kocnice nije jeftino, to su zablude. Nije samo sajla u pitanju. Kad ode mehanizam poluge na kljestima kad zapekne moraju se mijenjati kljesta u kompletu. Razradjujes je ali dok ne zamjenis nema sigurnosti. Kljesta OE su jako skupa, aftermarket tri puta jeftiniji al rizikujes. Ko misli da ga u trosak ne moze bacit klasicna rucna kocnica kod polovnjaka grijesi.
Za sve ostalo tu je MasterCard
-
condy
#11794 Re: Pitamo Mehanicare ?
To damad_max_ba wrote:Onaj osjecaj kad se okrenes pod rucnom,condy wrote:El. parking kocnica je bolja od klasicne rucne kocnice. Motoric daleko jace moze pritisnut plocice nego sto sajla moze zategnut kod rucne. Odrzavanje rucne kocnice nije jeftino, to su zablude. Nije samo sajla u pitanju. Kad ode mehanizam poluge na kljestima kad zapekne moraju se mijenjati kljesta u kompletu. Razradjujes je ali dok ne zamjenis nema sigurnosti. Kljesta OE su jako skupa, aftermarket tri puta jeftiniji al rizikujes. Ko misli da ga u trosak ne moze bacit klasicna rucna kocnica kod polovnjaka grijesi.
Za sve ostalo tu je MasterCard
-
skylineGTR
#11795 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo elektronicka bajo moj , smece je to prijatelju moj , osmisljena za retardose u voznji
, pa malo maci teleca glava daj im i hill assist
Ova je najbolja

Ova je najbolja

- mad_max_ba
#11796 Re: Pitamo Mehanicare ?
Eki skjlajn i to gtrskylineGTR wrote:Samo elektronicka bajo moj , smece je to prijatelju moj , osmisljena za retardose u voznji, pa malo maci teleca glava daj im i hill assist
![]()
Ova je najbolja![]()
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#11797 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kolega ima problem sa antifrizom na Meganu 2 1.5 dci, 2005.
Jutros, kako kaze, krenuo da na posao, na parkingu lokva antifriza ispod auta, otvorio haubu, boca prazna.
Dopuni do Max, ode do posla, 7-8 kilometara, opet boca na MIN.
Vrati se kuci, ostavi auto, opet dopuni do max, i nakon 3-4 sata stajanja auta na parkingu, antifriz i dalje na max i ne curi.
Sta bi moglo biti problem, na sta da obrati paznju
Jutros, kako kaze, krenuo da na posao, na parkingu lokva antifriza ispod auta, otvorio haubu, boca prazna.
Dopuni do Max, ode do posla, 7-8 kilometara, opet boca na MIN.
Vrati se kuci, ostavi auto, opet dopuni do max, i nakon 3-4 sata stajanja auta na parkingu, antifriz i dalje na max i ne curi.
Sta bi moglo biti problem, na sta da obrati paznju
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#11799 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ali evo 3-4 sata auto stoji parkirano i ne pušta nigdje. A jutros lokvaDzontra_Volta wrote:Neđe curi.
-
NediM17
#11800 Re: Pitamo Mehanicare ?
to ti je ono sto majstori kod nas kazu ne sekiraj se, nadoce u voznji..