Sirija vol. 2

Locked
Nadzornik

#117726 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

:D :D :D

Image
muhafuca

#117727 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Prvi izvjestaji da je Nasib granicni prelaz pod kontrolom SAA
#SAA captured Nassib border crossing with #Jordan #Daara

Code: Select all

https://twitter.com/SyriaWar2/status/1015218940958724096
Highway Kherbet Ghazalah - Nassib border crossing is under Syrian army control

Code: Select all

https://twitter.com/RabeaKalawandy/status/1015136310951120899

edit - Nova mapa

Image
salik79

#117728 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

S Bozijom pomoci vehabitsko-cionisticki teroristi su u totalnom rasulu, sve se rusi kao kula od karata, bez obzira na svesrdnu pomoc cionisticke avijacije i pjesadije...Ako Bog da, ovako ce doci red i na reintegraciju Idliba, a onda ce - valjda - neki skontati o kakvom proigranom duplom pasu sam onomad pisao. ;-)

Osovina otpora :thumbup: Da im dragi Allah da snage za potpuni slom cio-vehabitskog zuluma i zla. Amin!
muhafuca

#117729 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

bice zanimljivo - hoce li Daraa ostavit za kraj u nadi da se rebelsi/jihadisti predaju

u nadi da se izbjegne daljnje razaranje grada ili ce odmah napasti sa juga gdje je

odbrana vjerovatno slabije postavljena nego u gradu

Image
DaysleepeR

#117730 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

ovdje vise odbrane grada nema, sad im moze pomoci samo Izrael
muhafuca

#117731 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Ma zna Izrael svoje limite predobro - pokoje bombardovanje nece preokrenuti situaciju

a pogorsat ce im odnose sa rusijom - koji su sada vazan igrac u zemlji koja im je bitna

tako da sumnjam da ce biti i nekog bombardovanja vise.

Reportaza Anna News - frisko iz istocne Daraa-e (provincije)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hajmo sad, sunce vam vase, ko je pojeo moje pite

Prva slika sa granicnog prijelaza Naseeb

Image
Maystor

#117732 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Živio predsjednik dr Asad :!:
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#117733 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

muhafuca wrote:Image
:lol:
karakters

#117734 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

Image

Đe će Tigar?
Odredište Dara, da vehbose buba, mara.

:D
DuckZz

#117735 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

E neš mi u kuću makar spavao na klupi

Image
zrakomlat

#117736 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

DuckZz wrote:E neš mi u kuću makar spavao na klupi

Image
:lol: :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#117737 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

није смијешно
sekerbay

#117738 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

salik79 wrote:Ako Bog da, ovako ce doci red i na reintegraciju Idliba
I ovdje ćemo promijeniti mišljenje.
Idlib je nešto drugo i jedini način da dođe do reintegracije jesu pregovori sa turskom.
Ili misliš da će tigar udariti na turke i protjerati ih :)
Turska je sila iza koje stoje druge sile, nato i amerika.
Pa jedva su čekali da sruše onaj ruski avion da pokažu da nisu za zajebanciju. Kasnije, kada se trebalo lizat, bilo je da su naredbu izdali gulenovci :mrgreen:
To je predstava za narod.
Cionistima bi tako dobro došao povod da se direktno obračunaju sa asadom.
Dakle, turska će vagati ponude. Njima je bitno da na tom dijelu granice nemaju kurde, a ove selefijske grupe su najbolji garant za tako nešto.
Na svaki turski mig, oni kreću na te kurde duž turske granice.
Sad, kakve to garancije daje asad pa da mu turci vrate idlib?
Rusi su mudri i smiruju situaciju. Ne žele proširenje sukoba niti uvlačenje drugih sila u rat.
To bi bilo preopasno. Drugo, zaboli ruse za idlibom.
Njima je bilo bitno da se očuva asad kako bi oni sami održali kontrolu nad lukama koje drže.
Za idlib ih je briga još manje nego za onaj dio kojeg drže turci.
dječak sa šibicama

#117739 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

U najmanju ruku da je Turska velesila pa bi oni lako sa SAA i "siitskim milicijama".

Jedino sto mi znamo iz trenutnih dogadjanja, jeste da je SAA postala jako ozbiljna sila koja provodi efikasne ofanzive, od jedne glomazne nesposobne armije postali su moderna vojska koja napada sa takozvanim gardijskim ili mobilnim jedinicama, ostro po dubini i tako dalje.
I da su takozvani pobunjenici sve slabiji, i da je ocito da je Trump unatoc deep state establishemntu, uskratio financiranje i oruzje za umjerene teroriste u dovoljnoj mjeri da SAA sa njima brise pod.
sekerbay

#117740 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

dječak sa šibicama wrote:Jedino sto mi znamo iz trenutnih dogadjanja, jeste da je SAA postala jako ozbiljna sila
Saa je to i bila. Ovaj rat je samo dodatno iskustvo.
IL misliš da su se njihovi oficiri i vojnici učili u ovom ratu?!
Ove akcije koje spominješ su bile predvidljive.
Pobunjenici i tzv pobunjenici su slomljeni i ovo što gledaš je završno čišćenje.
Avijacija je odnijela i uvijek odnese pobjedu.
Kad tome dodaš silnu tehniku i vojsku koja je povučena sa drugih ratišta, ovo što gledaš je neminovnost.
Da krenu svom silom na ovu pokrajinu, ista bi pala za par dana uz nevjerovatne gubitke na strani pobunjenika.
Saa to radi pametno, za svoje trenutne kapacitete moramo priznati da lagano napada i ide na pregovore i to je vrlo mudar potez.
Što se tiče Idliba, vidjeti ćemo kako će izgledati.
Kikibombona

#117741 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

dječak sa šibicama wrote:U najmanju ruku da je Turska velesila pa bi oni lako sa SAA i "siitskim milicijama".

Jedino sto mi znamo iz trenutnih dogadjanja, jeste da je SAA postala jako ozbiljna sila koja provodi efikasne ofanzive, od jedne glomazne nesposobne armije postali su moderna vojska koja napada sa takozvanim gardijskim ili mobilnim jedinicama, ostro po dubini i tako dalje.
I da su takozvani pobunjenici sve slabiji, i da je ocito da je Trump unatoc deep state establishemntu, uskratio financiranje i oruzje za umjerene teroriste u dovoljnoj mjeri da SAA sa njima brise pod.
:lol: :lol: :lol: :run:
Tara the River

#117742 Re: Sirija vol. 2

Post by Tara the River »

dječak sa šibicama wrote: Jedino sto mi znamo iz trenutnih dogadjanja, jeste da je SAA postala jako ozbiljna sila koja provodi efikasne ofanzive, od jedne glomazne nesposobne armije postali su moderna vojska koja napada sa takozvanim gardijskim ili mobilnim jedinicama, ostro po dubini i tako dalje.
:thumbup: Za sada, narandzasti se dobro pokazao.
dječak sa šibicama

#117743 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

sekerbay wrote:
dječak sa šibicama wrote:Jedino sto mi znamo iz trenutnih dogadjanja, jeste da je SAA postala jako ozbiljna sila
Pobunjenici i tzv pobunjenici su slomljeni i ovo što gledaš je završno čišćenje.
Kad tome dodaš silnu tehniku i vojsku koja je povučena sa drugih ratišta, ovo što gledaš je neminovnost.
Da krenu svom silom na ovu pokrajinu, ista bi pala za par dana uz nevjerovatne gubitke na strani pobunjenika.
Saa to radi pametno, za svoje trenutne kapacitete moramo priznati da lagano napada i ide na pregovore i to je vrlo mudar potez.
Pa bili su ocito preglomazna vojska i jos ocitije prepuni izdajnika u svojim redovima.

Ne kazem da nisu bili skolovana vojska, u Aleppu su imali odlicne oficirske akademije i slicno, ali su sa pocetka takozvane revolucije izgubili veliki broj ljudstva i oficira koji su presli umjerenim teroristima.
cinjenica je da su dolaskom Rusa promijenili doktrinu ratovanja. Tu je naravno i pomoc Irana, sto oruzju sto obuci. Ne bih ni Hezbolah zanemario, njih je malo ali su opasni borci.

Ne bih ja ni umjerene teroriste podcijenio, pokazali su muda nije da nisu. Ali ocito nije bilo dovoljno.

U svemu tome Kurdi su mi nekako najvece picke, eto cisto da se kiki ima jos cemu smijati :D
zrakomlat

#117744 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

dječak sa šibicama wrote:
sekerbay wrote:
Pa bili su ocito preglomazna vojska i jos ocitije prepuni izdajnika u svojim redovima.

Ne kazem da nisu bili skolovana vojska, u Aleppu su imali odlicne oficirske akademije i slicno, ali su sa pocetka takozvane revolucije izgubili veliki broj ljudstva i oficira koji su presli umjerenim teroristima.
cinjenica je da su dolaskom Rusa promijenili doktrinu ratovanja. Tu je naravno i pomoc Irana, sto oruzju sto obuci. Ne bih ni Hezbolah zanemario, njih je malo ali su opasni borci.

Ne bih ja ni umjerene teroriste podcijenio, pokazali su muda nije da nisu. Ali ocito nije bilo dovoljno.

U svemu tome Kurdi su mi nekako najvece picke, eto cisto da se kiki ima jos cemu smijati :D
:lol: :thumbup:
zrakomlat

#117745 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

.
sekerbay

#117746 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

dječak sa šibicama wrote:Ne kazem da nisu bili skolovana vojska, u Aleppu su imali odlicne oficirske akademije i slicno, ali su sa pocetka takozvane revolucije izgubili veliki broj ljudstva i oficira koji su presli umjerenim teroristima
Hm, naši imaju neki fetiš prema tim diktatorima :D
Majka mu stara, ne pričamo o švici, nego o državi u kojoj vlada diktator.
Ili je sad sve lafina o zloglasnim sirijskim zatvorima.
Drugo, koliko me sjećanje služi, revoluciju su započeli gladni sirijci ogorčeni lokalnim upravama.
OK, kasnije je ta revolucija oteta od strane nekih uveženih grupa, ali to ne mijenja činjenicu da se radilo o pravednoj pobuni sirijaca.
To je objašnjenje za masovne prelaske vojske pod onu zelenu zastavu.
Ispravi me ako griješim.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#117747 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

sekerbay wrote:To je objašnjenje za masovne prelaske vojske pod onu zelenu zastavu.
Ispravi me ako griješim.
Pratim rat od prvog dana i tvrdim da nema niti govora o "masovnom prelasku" oficira na drugu stranu. Taj lojalizam armije je sačuvao Siriju i bio je predmet brojnih analiza.

Uopšte ne znam otkud Dječaku takva neutemeljena tvrdnja.

Uostalom, nebitno je.
sekerbay

#117748 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Challenger_ wrote:Pratim rat od prvog dana i tvrdim da nema niti govora o "masovnom prelasku" oficira na drugu stranu
To masovan je rasteziv pojam.
U ostalom, da ih nije bilo, ne bi izdržali ni sedmicu.
Da, nebitno je.
Sad čekamo kako će se odvijati situacija nakon dare.
muhafuca

#117749 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

sekerbay wrote:
Challenger_ wrote:Pratim rat od prvog dana i tvrdim da nema niti govora o "masovnom prelasku" oficira na drugu stranu
To masovan je rasteziv pojam.
U ostalom, da ih nije bilo, ne bi izdržali ni sedmicu.
Da, nebitno je.
Sad čekamo kako će se odvijati situacija nakon dare.
Jest rasteziv kad ga na silu rastegnes.

Masa nas je ovdje eto nek se svako ko prati ispocetka izjasni,

ja se vala nesto ne sjecam da je komandni kadar bjezao masovno u FSA.

kad god bi koji prebjegao danima se pisalo o njemu dole, ne bi li povukao za sobom lavinu

al sad odokativno kad razmislim ne bih rekao da je vise od desetak oficira prebjeglo, ako i toliko

a samo jednog generala se sjecam da je presao u ratu na stranu FSA tadasnje.

Za jednu armiju zemlje od 20ak miliona ljudi to je nista - beznacajno.
DuckZz

#117750 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

:lol: :lol:
Locked