Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
belfy

#11751 Re: Zeničani

Post by belfy »

dajdza-ze wrote:
belfy wrote:P.S. nisu nama (u Zenici) problem ni SBB, ni HDZ (ovi pogotovo).
Jel to ti bogati mislis da ova zenicka govna mogu odluciti nesto bez naredbe iz glavne centrale bilo koje stranke sto nam govori da pobjednik na globalnom planu diktira pravila igre. Ne bih da ulazim u raspravi sa tobom ili bilo skim jer lako planem kad su ova politicka govna u pitanju. Ne poznajem te a ne bih volio da se zakacim sa bilo im zbog ovih govana. Lijep pozdrav i neka svako glasa kako misli da treba bilo to iz uvjerenja ili koristi.
odgovor je jednostavan - DA! ne interesuje me da li lako planes, ali kada nisi u pravu - onda nisi. samnom se ne trebas kaciti, nego dodjes na rostilj uz pivu i onda sve dogovorimo k'o ljudi. :D ko je zainteresovan za price o fizici, matematici, politici, sociologiji i ostalim nebitnim stvarima nakon par (ili nepar) piva kod mene je uvijek dobrodosao. :D

P.S. eto, popravio sam ti quote. nema na cemu. :)
dajdza-ze

#11752 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

odgovor je jednostavan - DA! ne interesuje me da li lako planes, ali kada nisi u pravu - onda nisi. samnom se ne trebas kaciti, nego dodjes na rostilj uz pivu i onda sve dogovorimo k'o ljudi. :D ko je zainteresovan za price o fizici, matematici, politici, sociologiji i ostalim nebitnim stvarima nakon par (ili nepar) piva kod mene je uvijek dobrodosao. :D

P.S. eto, popravio sam ti quote. nema na cemu. :)[/quote]
Ako ce bit kakvih kurava onda ok. A fizika, matematika politika hajd zdravo.
dajdza-ze

#11753 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

https://www.youtube.com/watch?v=6pHr6JJXQRY
Evo sta mislim o politicarima.
belfy

#11754 Re: Zeničani

Post by belfy »

dajdza-ze wrote:odgovor je jednostavan - DA! ne interesuje me da li lako planes, ali kada nisi u pravu - onda nisi. samnom se ne trebas kaciti, nego dodjes na rostilj uz pivu i onda sve dogovorimo k'o ljudi. :D ko je zainteresovan za price o fizici, matematici, politici, sociologiji i ostalim nebitnim stvarima nakon par (ili nepar) piva kod mene je uvijek dobrodosao. :D

P.S. eto, popravio sam ti quote. nema na cemu. :)
Ako ce bit kakvih kurava onda ok. A fizika, matematika politika hajd zdravo.[/quote]

cuj ovaj put ti necu popravljati post. nema smisla dobrodoslicu pretvarati u bezobrazluk. ako imas posebne zahtjeve onda to proslijedi kao pitanja strankama za koje ces glasati. kod mene mozes dobit rostilj i pivu. drustvo uveliko zavisi od pojedinaca. mozda cu biti malo grub, ali ako ne mozes sam obezbijediti pratilju - jebi se sam. da sam u poslu sa prostitucijom trazio bih avans. a ako ti rostilj i piva nisu dovoljni za razgovor, onda trazi francuze koji nude vino i one njihove sireve pa budi gospodin.
Freamon Lester

#11755 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Dvoje mrtvih u saobracajnoj nesreci kod Almya...
kamberovica polje

#11756 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Trenutno sam spreman da glas dadnem i crnom vragu samo da ne vidim SDA bagru na vlasti.
belfy

#11757 Re: Zeničani

Post by belfy »

kamberovica polje wrote:Trenutno sam spreman da glas dadnem i crnom vragu samo da ne vidim SDA bagru na vlasti.
za takvo nesto se ne glasa. za takvo nesto se lobira. bilo u krugu porodice, prijatelja, kolega na poslu i slicno...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#11758 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Freamon Lester wrote:Dvoje mrtvih u saobracajnoj nesreci kod Almya...
Bas sam veceras oko 22:30 bio kod stadiona i vidim 3 hitne odose jedna za drugom dole prema aut. stanici i bas govorim jaranu reko 100% udes na magistrali... :(
avenija

#11759 Re: Zeničani

Post by avenija »

dupla puna .........
ExNihilo

#11760 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

@belfara moj,

Ako sam te dobro shvatio, jer ti je post malkice konfuzan, nastojiš reći kako ljudi daju prednost SDA zbog toga što im ista daje mrvice, iako su svjesni da su ovi kar'na, a sve zato što im drugi niti daju rješenje niti mrvice.

Slažem se da su sitnićarski interesi prisutni, ali to nije fenomen rezerviran za SDA niti mislim da to može do kraja objasniti njihovu "popularnost". Prije će biti da to objašnjava razjedinjenost opozicije. Na neki način, većina nas je poput tog mitskog seljaka što glasa za SDA jer mu je napravio put do kuće. Nismo li baš to svaki put kad glasamo za poznanika/prijatelja/rodbinu, iako znamo da su suboptimalan izbor, nadajući se da ćemo tim poznanstvom i sami nešto ušićariti. Lakše do posla, preko reda na šalteru, brže na ultrazvuk. I tako dalje.

Vojska stranačkih poslušnika po državnim uredima još uvijek je manjina u odnosu na nezaposlene i nezadovoljne. Ali kada se uračunaju apatija i gore pomenuti interesi - raspad sistema.

Image

Mala digresija, ali interesantno je primijetiti da SDA pljuje vatru na Fudicu, dok Eldina ne diraju. Budimo realni, glat su mu mogli zabraniti sinoćnji teferič, pod izgovorom sigurnosti i tih sranja. Caka je u tome što oni znaju kako je dovoljno dobiti glasove svog standardnog biračkog tijela i spriječiti podjelu istog. Ako to uspiju, Eldin/Naša stranka su irelevantni.

Naravoučenje za neku buduću (ozbiljnu) opoziciju jeste da je ključno razbiti to tijelo, a ne toliko mobilizirati onaj dio mase koji je već anti-SDA nastrojen i samo bira koga će ovaj put gurnuti u ring s nadom da neće biti nokautiran.

@Batice

Ne volim govoriti ljudima za koga da glasaju, pa neću ni tebi. Kao što rekoh ranije, svako po vlastitoj savjesti i pameti. Ali ću ti reći za koga ću ja. Za OV moj glas ide NS. Zašto?

Zato što a) prije svega glasam protiv SDA, a NS je jedina u prošlosti (među opozicionim partijama) kategorički odbijala poljubac smrti sa istima, čime su ostali vjerni svom stavu i daju mi kakvu-takvu garanciju da moj glas neće doživjeti kafkijansku metamorfozu u glas za SDA, što se već desilo SDP, DF i SBB glasačima. Pod b) cijenim Peđinu borbu sa vjetrenjačama (kako ovdje na forumu, tako i generalno), mislim da koliko-toliko mijenja ustaljenu paradigmu vođenja politike kod nas, c) jer ne vjerujem u promjene preko noći i političke utrke na 100 metara, a NS stranka kontinuirano raste i dobiva na ozbiljnosti, te smatram da ih treba podržati u tom rastu s obzirom da su (trenutno) jedina preostala iskra nade među opozicijom, d) jer niko drugi nije ponudio apsolutno nikakav prijedlog rješavanja bilo kojeg problema u ovom gradu. Ranije sam govorio da ću glasati za bilo koga ko dadne smislen i iole realan prijedlog za rješenje makar jednog gorućeg problema. Evo, ne tražim više ni smislen i realan. Može i besmislen, samo dajte bilo kakav prijedlog ljudi, ako boga znate.

Za načelnika se još nisam odlučio. Iako, ti si dosta dobro objasnio već zašto je nerazumno birati različitog načelnika i OV.

Što se tiče ove moje i tvoje buduće stranke, ako neki Nihilo kaže za nas da smo lažni proroci, onda će ga belfy uputiti da pogleda duž ulice konkretne prijedloge umjesto ogavnih faca, ili će linkati online da pročita detaljnu elaboraciju istih, odnosno uputiti na jednog od naših kandidata za vijeće (s obzirom da će svaki imati website i broj telefona otvoren za pitanja građana). Također, klonit ćemo se sintagmi "došlo je vrijeme" i sličnih fraza koje obećavaju instant blagostanje, već ćemo cijelu kampanju prezentirati kroz razvojne projekte. :D

Malo karikiram, ali ono što hoću reći jeste da ovom Nihilu niko ne može linkati ništa, jer je kampanja ovih političkih subjekata potpuno operisana od bilo kakve intelektualne pozicije ili prijedloga. Jedino mi možeš linkati dupe neke kandidatkinje na onoj tamo temi.

Ne ljuti mene toliko Eldin, koliko me ljuti prosto to što nam je fenomen ako neko organizuje koncert. Zar smo na to spali? I to dio populacije koji je navodno urban i navodno želi promjenu. Ono, 'ajmo glasat za Eldina, možda bude koncert i za Novu. Pa tužno je na šta su nas sveli i tužno je da na to pristajemo. Ne želim sad nikome vaditi mast, ali čisto da uspostavim kontrast, meni (i većini ljudi ovdje) firma plaća određen broj kulturnih događaja godišnje. Bukvalno idem na Dream Theater na račun firme. Pa hajmo težiti tome, ne mora život ni kod nas biti čemer i jad, ne moramo se oduševljavati mrvicama koje bace. Evo ja ću se prvi vratiti ako ćemo naći deseti dio onog entuzijazma kojeg su imali naši intelektualci s početka prošlog stoljeća, da i mi možemo biti dio velike evropske porodice, u svakom smislu, ako dadnemo sve od sebe...
belfy

#11761 Re: Zeničani

Post by belfy »

dupla puna u nasem zakonu nema nista vecu tezinu od pune linije. tacnije - isto se tretiraju. ja sam prije par sedmica opisivao desavanja na ovom dijelu ceste i nisam vidio da je bilo kome interesantno.

kako vrijeme odmice tako cemo imati vise ovakvih slucajeva ako se tamo ne postave radari i to u oba smjera. razlog tome je sto svi misle da im ona "cistina" pruza sansu za preticanje zanemarujuci punu liniju i sve one kamione i auta koji skrecu na Almy stajaliste/parking.
Casual's

#11762 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Još jedna osoba je u bolnici preminula..
:(
belfy

#11763 Re: Zeničani

Post by belfy »

ExNihilo wrote:@belfara moj,

Ako sam te dobro shvatio, jer ti je post malkice konfuzan, nastojiš reći kako ljudi daju prednost SDA zbog toga što im ista daje mrvice, iako su svjesni da su ovi kar'na, a sve zato što im drugi niti daju rješenje niti mrvice.

Slažem se da su sitnićarski interesi prisutni, ali to nije fenomen rezerviran za SDA niti mislim da to može do kraja objasniti njihovu "popularnost". Prije će biti da to objašnjava razjedinjenost opozicije. Na neki način, većina nas je poput tog mitskog seljaka što glasa za SDA jer mu je napravio put do kuće. Nismo li baš to svaki put kad glasamo za poznanika/prijatelja/rodbinu, iako znamo da su suboptimalan izbor, nadajući se da ćemo tim poznanstvom i sami nešto ušićariti. Lakše do posla, preko reda na šalteru, brže na ultrazvuk. I tako dalje.

Vojska stranačkih poslušnika po državnim uredima još uvijek je manjina u odnosu na nezaposlene i nezadovoljne. Ali kada se uračunaju apatija i gore pomenuti interesi - raspad sistema.

Mala digresija, ali interesantno je primijetiti da SDA pljuje vatru na Fudicu, dok Eldina ne diraju. Budimo realni, glat su mu mogli zabraniti sinoćnji teferič, pod izgovorom sigurnosti i tih sranja. Caka je u tome što oni znaju kako je dovoljno dobiti glasove svog standardnog biračkog tijela i spriječiti podjelu istog. Ako to uspiju, Eldin/Naša stranka su irelevantni.

Naravoučenje za neku buduću (ozbiljnu) opoziciju jeste da je ključno razbiti to tijelo, a ne toliko mobilizirati onaj dio mase koji je već anti-SDA nastrojen i samo bira koga će ovaj put gurnuti u ring s nadom da neće biti nokautiran.

@Batice

Ne volim govoriti ljudima za koga da glasaju, pa neću ni tebi. Kao što rekoh ranije, svako po vlastitoj savjesti i pameti. Ali ću ti reći za koga ću ja. Za OV moj glas ide NS. Zašto?

Zato što a) prije svega glasam protiv SDA, a NS je jedina u prošlosti (među opozicionim partijama) kategorički odbijala poljubac smrti sa istima, čime su ostali vjerni svom stavu i daju mi kakvu-takvu garanciju da moj glas neće doživjeti kafkijansku metamorfozu u glas za SDA, što se već desilo SDP, DF i SBB glasačima. Pod b) cijenim Peđinu borbu sa vjetrenjačama (kako ovdje na forumu, tako i generalno), mislim da koliko-toliko mijenja ustaljenu paradigmu vođenja politike kod nas, c) jer ne vjerujem u promjene preko noći i političke utrke na 100 metara, a NS stranka kontinuirano raste i dobiva na ozbiljnosti, te smatram da ih treba podržati u tom rastu s obzirom da su (trenutno) jedina preostala iskra nade među opozicijom, d) jer niko drugi nije ponudio apsolutno nikakav prijedlog rješavanja bilo kojeg problema u ovom gradu. Ranije sam govorio da ću glasati za bilo koga ko dadne smislen i iole realan prijedlog za rješenje makar jednog gorućeg problema. Evo, ne tražim više ni smislen i realan. Može i besmislen, samo dajte bilo kakav prijedlog ljudi, ako boga znate.

Za načelnika se još nisam odlučio. Iako, ti si dosta dobro objasnio već zašto je nerazumno birati različitog načelnika i OV.

Što se tiče ove moje i tvoje buduće stranke, ako neki Nihilo kaže za nas da smo lažni proroci, onda će ga belfy uputiti da pogleda duž ulice konkretne prijedloge umjesto ogavnih faca, ili će linkati online da pročita detaljnu elaboraciju istih, odnosno uputiti na jednog od naših kandidata za vijeće (s obzirom da će svaki imati website i broj telefona otvoren za pitanja građana). Također, klonit ćemo se sintagmi "došlo je vrijeme" i sličnih fraza koje obećavaju instant blagostanje, već ćemo cijelu kampanju prezentirati kroz razvojne projekte. :D

Malo karikiram, ali ono što hoću reći jeste da ovom Nihilu niko ne može linkati ništa, jer je kampanja ovih političkih subjekata potpuno operisana od bilo kakve intelektualne pozicije ili prijedloga. Jedino mi možeš linkati dupe neke kandidatkinje na onoj tamo temi.

Ne ljuti mene toliko Eldin, koliko me ljuti prosto to što nam je fenomen ako neko organizuje koncert. Zar smo na to spali? I to dio populacije koji je navodno urban i navodno želi promjenu. Ono, 'ajmo glasat za Eldina, možda bude koncert i za Novu. Pa tužno je na šta su nas sveli i tužno je da na to pristajemo. Ne želim sad nikome vaditi mast, ali čisto da uspostavim kontrast, meni (i većini ljudi ovdje) firma plaća određen broj kulturnih događaja godišnje. Bukvalno idem na Dream Theater na račun firme. Pa hajmo težiti tome, ne mora život ni kod nas biti čemer i jad, ne moramo se oduševljavati mrvicama koje bace. Evo ja ću se prvi vratiti ako ćemo naći deseti dio onog entuzijazma kojeg su imali naši intelektualci s početka prošlog stoljeća, da i mi možemo biti dio velike evropske porodice, u svakom smislu, ako dadnemo sve od sebe...
zajebi to "belfara moj" kada nisi probao rostilj i pivu. malo starim, pa mi se sve vise jebe za te internet fore, bas kao sto bi dajdza volio zene na izvo'te. ja sam prvi put internet "kusn'o" '95. i vec tada sam samo zvao na druzenje. ko ne moze - bez njega se moze.

elem, opet cu da ponovim - koalicija nije losa. samo treba raditi pametno. to sto svima SDA uvali kajlu govori samo koliko su drugi nesposobni. oni kao nisu znali da SDA ima ljude uvaljene na pozicije? oni nisu znali da ce ti ljudi uraditi ono sto se od njih trazi? jebem ga, ovo je samo glumljenje francuske sobarice. i onda ce se poslije zaliti da su jebani!? really!?

NS u cijeloj drzavi predstavlja samo udruzenje umjetnika. meni je taj pokret cak interesantan iz tog razloga. sve neki buntovnici (kao sto umjetnici i mogu da budu), ali jebem ga, niko da odgovori niti na jedno pitaje. niko nema plan, niko nema rjesenje na pitanja koja svi znamo, ali eto, svi cemo jos jednom ponoviti ta pitanja... ja ne vidim tu nista dobro.

ja sam puno puta bio nagovaran da glasam za poznanika/prijatelja/rodbinu i svaki put sam im rekao zasto necu. tacnije, bas kao ono sto ti nekoc rece suocio bi ih sa njihovim misljenjem, samo pritom dodao i neznanje. ljudi nisu svjesni u sta se upustaju. ako prodju, poslije ih samo "voda" nosi. a ja sam radio na izborima jos od '97. jako je tesko bilo kome objasniti "bacanje u brzake"...

ti svoj glas, naravno, mozes dati NS, ali to nece promijeniti nista. cak i ako dobiju famozno jedno mjesto u opstinskom vijecu. recimo da dobiju nekim cudom dva, sta onda? nemoj mjeriti Zenicu prema Pedji. u Zenici nema Pedje. upravo ovo je stvar o kojoj sam govorio. svi znaju pobrojati probleme, ali ko nudi (ikakvo) rjesenje?

po mom licnom misljenju: Fudo bi mogao rastjerati dio, ali sam siguran da bi ih popunili njegovi ljudi. dakle - sjasi Kurta da uzjase Murta. Vracese kiti zaslugama koje nema. iskrenije bi bilo da gura oca od kojeg je sve naslijedio. pa se onda dovodimo u americku poziciju - ko je manje zlo... a to ne mozemo znati dok im nedamo vlast u ruke.

mislio sam napisati jos koju, ali...
Zaitsev

#11764 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Spavaj bolan, Nihila ćemo već nagovoriti za roštilj... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11765 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
@Batice.....
Naša stranka ima moje simpatije skoro iz potpuno istih razloga koje si naveo. Evo ako pricamo otvoreno: imala je u proslosti i moje glasove (2010 u koaliciji sa Novom Socijalistickom partijom), 2012 za Opcinsko vijece, 2014 sam nazalost glasao za DF. Medjutim u ovoj konstelaciji odnosa cini mi se da je glas za njih ipak promasaj.

A zasto?

Vladajuci rezim djeluje uzdrmaniji nego ikad. Poslije ko zna koliko izbornih ciklusa izgleda da su konacno dobili ravnopravnog takmaca. Barem tako stvari izgledaju i zbog toga postoji ta euforija. Tim vise sto takmac fura urbanu gradsku pricu. Nesto cega je, barem deklarativno, nedostajalo sve ove godine.

Pazi nisam bio, ne mogu govoriti u svoje ime, prenosim ono sto cujem od ljudi sa kojima sam u kontaktu. Nije koncert per se glavni razlog euforije, koliko god lijepo bilo vidjeti Zabranjeno Pusenje na glavnom gradskom trgu, nego taj utisak da se konacno moze skinuti rezim i da alternativa ima obrise onoga cemu tezi vecina nezadovoljnih. Onih koji (ne)opravdano optuzuju ruralne krajeve da im vjecito biraju nacelnika.

To opet ne znaci da je alternativa dobra, u cemu se slazem i sa tobom i, za divno cudo, sa kamencitjem. U poziciji smo da biramo najmanje zlo od ponudjenih. Da se to moze pretvoriti u fijasko i da je to izgledno, svjestan sam. Opet sa druge strane imamo one koji su imali dugih 15-20 godina da naprave sta znaju i umiju. Puno i previse.

1990 je jedini cilj bio skinuti Komuniste sa vlasti, a poslije cemo vidjeti. Isto tako ne bi nam sad valjalo da bude jedini cilj skinuti ezdea, a onda cemo se prestrojavati u hodu.

Snaga centra trenutno djeluje kao najmanje zlo od svih ponudjenih, a sa najvecim sansama. I to je sve.

Ni ja ne zelim nikoga ubjedjivati niti sugerisati kako i za koga da glasa. Uostalom, ako bih gledao cisto licno-kakve koristi ja kao pojedinac imam od toga? Nisam clan nijedne stranke, nije me to nikad privlacilo, a iskren da budem, vidim da me taj stav dobrano kostao. Gledam kakvi su se sve balvani i poluprofili probili zahvaljujuci stranackim knjizicama i dodje mi krivo na sebe.

Sto znaci da sam zainteresovan za tvoju ideju svakako :D Kao i za belfijev rostilj i pive i dajdzine kurave. :evil:
dajdza-ze

#11766 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

belfy wrote:
ExNihilo wrote:@belfara moj,

@Batice

zajebi to "belfara moj" kada nisi probao rostilj i pivu. malo starim, pa mi se sve vise jebe za te internet fore, bas kao sto bi dajdza volio zene na izvo'te. ja sam prvi put internet "kusn'o" '95. i vec tada sam samo zvao na druzenje. ko ne moze - bez njega se moze.

elem, opet cu da ponovim - koalicija nije losa. samo treba raditi pametno. to sto svima SDA uvali kajlu govori samo koliko su drugi nesposobni. oni kao nisu znali da SDA ima ljude uvaljene na pozicije? oni nisu znali da ce ti ljudi uraditi ono sto se od njih trazi? jebem ga, ovo je samo glumljenje francuske sobarice. i onda ce se poslije zaliti da su jebani!? really!?

NS u cijeloj drzavi predstavlja samo udruzenje umjetnika. meni je taj pokret cak interesantan iz tog razloga. sve neki buntovnici (kao sto umjetnici i mogu da budu), ali jebem ga, niko da odgovori niti na jedno pitaje. niko nema plan, niko nema rjesenje na pitanja koja svi znamo, ali eto, svi cemo jos jednom ponoviti ta pitanja... ja ne vidim tu nista dobro.

ja sam puno puta bio nagovaran da glasam za poznanika/prijatelja/rodbinu i svaki put sam im rekao zasto necu. tacnije, bas kao ono sto ti nekoc rece suocio bi ih sa njihovim misljenjem, samo pritom dodao i neznanje. ljudi nisu svjesni u sta se upustaju. ako prodju, poslije ih samo "voda" nosi. a ja sam radio na izborima jos od '97. jako je tesko bilo kome objasniti "bacanje u brzake"...

ti svoj glas, naravno, mozes dati NS, ali to nece promijeniti nista. cak i ako dobiju famozno jedno mjesto u opstinskom vijecu. recimo da dobiju nekim cudom dva, sta onda? nemoj mjeriti Zenicu prema Pedji. u Zenici nema Pedje. upravo ovo je stvar o kojoj sam govorio. svi znaju pobrojati probleme, ali ko nudi (ikakvo) rjesenje?

po mom licnom misljenju: Fudo bi mogao rastjerati dio, ali sam siguran da bi ih popunili njegovi ljudi. dakle - sjasi Kurta da uzjase Murta. Vracese kiti zaslugama koje nema. iskrenije bi bilo da gura oca od kojeg je sve naslijedio. pa se onda dovodimo u americku poziciju - ko je manje zlo... a to ne mozemo znati dok im nedamo vlast u ruke.

mislio sam napisati jos koju, ali...
Eto ti ga ne bi umocio.
notsure

#11767 Re: Zeničani

Post by notsure »

Za sve one koji misle da je Fudo rješenje za Zenicu:
Ti koji odu iz SDA, u raznorazne stranke il' osnivaju, ti ljudi hoće pojedinaćno neki svoj prosperitet, da uđe u to vijeće, da to. Al' mi ko narod, mi državu gubimo...
https://youtu.be/phvx82AEi1w?t=5m5s
Kad sam ulazio u grad, neki je nezavisni pa viće sposoban i pošten. Tol'ki milijon Bošnjaka, ja stvarno ćovjeka ne znam, ali vjerujte mi milion takvih Bošnjaka ima, ali pojedinaćni, niko neće ništa napravit'. Vi ovdje morate ostat' skupa, skupa s narodom bošnjaćkim koji vlada i u Sarajevu i na nivou države i federacije i svega...
https://youtu.be/phvx82AEi1w?t=6m27s
Sad kao došao tobe, pa je kao on alternativa SDA? :lol: :lol: :lol:
Glas za Fudu je glas za SDA, samo za Šemsinu struju.
Nastavak politike uhljeba, korupcije, poseljačenja svega i svačega, skrivena iza "đamije" i "đemata".
Niti će on šta promijeniti, niti će se stanje u gradskoj administraciji promijeniti, samo će se poltroni umjesto Husi/Kelešturi uvlačiti Fudi. Ni manje lopovluka, ni manje seljakluka, ni bolje grijanje, ni više radnih mjesta, ni manje zagađenja. Sve isto.
Freamon Lester

#11768 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Glasaj za SDa biDne para.... :lol: Bakirova banka je djelila nekakve stipendije. Pojedinci koji su aplicirali umislili da oni imaju i dalje pravo na svoje ja kada apliciraju za novcana sredstva od sekte. :lol: (Situacija je iz Unsko-sanskog kantona...)

Image

Image

Image

Image
sorted

#11769 Re: Zeničani

Post by sorted »

ExNihilo wrote:. Pod b) cijenim Peđinu borbu sa vjetrenjačama (kako ovdje na forumu, tako i generalno), mislim da koliko-toliko mijenja ustaljenu paradigmu vođenja politike kod nas,
Pedjina paradigma vodjenja politike je da objasni bosnjacima da su ustvari bosanci i hercegovci, dok je on istovremeno clan kluba srba u parlamentu. :mrgreen:
ExNihilo

#11770 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

sorted wrote:
ExNihilo wrote:. Pod b) cijenim Peđinu borbu sa vjetrenjačama (kako ovdje na forumu, tako i generalno), mislim da koliko-toliko mijenja ustaljenu paradigmu vođenja politike kod nas,
Pedjina paradigma vodjenja politike je da objasni bosnjacima da su ustvari bosanci i hercegovci, dok je on istovremeno clan kluba srba u parlamentu. :mrgreen:
De ba. :roll:
notsure

#11771 Re: Zeničani

Post by notsure »

http://www.radiosarajevo.ba/infografike ... bih/238330

Najveći uspjesi lokalnih zajednica
Gdje je ostvaren najveći napredak?
1. Izgradnja lokalnih cesta
2. Infrastruktura komunalne mreže
3. Izgradnja sportskih terena

Najveća postignuća:
1. Izgradnja glavne gradske magistrale (GGM)
2. Ugradnja novih instalacija uz GGM
3. Izgradnja sportskih terena (valjda ovdje misle na onaj krov atletskog stadiona što ga je vjetar razvalio)
4. Smanjenje aerozagađenja (tako što su pokvarili monitoring pa više i ne radi)

Šta je izgrađeno?
1. Projekt dovođenja "Plave" vode (projekat zapeo jer se grad ne može više kreditno zadužiti)
2. Sanacija i popravka puteva, mostova, uređenje korita rijeka, izgradnja i adaptacija porušenih i oštećenih kuća nakon poplava i klizišta u maju 2014. godine (popravljeno većinom samo kadrovima SDA)
3. Glavna gradska magistrala i kompletna prateća infrastruktura s pratećim objektima
4. Vezne i pomoćne gradske saobraćajnice (14 - 10 km)
5. Četiri mosta
6. Nova konstrukcija željezničkog mosta
7. Kružne raskrsnice (17)
8. Rekonstrukcija tri gradska bulevara (3,5 km)
9. Biciklistička staza (preko 7 km)
10. Nova obaloutvrda uz rijeku Bosnu (preko 1,5 km)
11. Lokalni i nekategorisani putevi oštećeni ili uništeni u poplavama - 5 miliona KM (više od 15 km)
12. Rekonstruirana i modernizirana kompletna mreža javne rasvjete u gradu Zenica na principima ušteda u potrošnji električne energije (ukupno zamijenjeno 6500 rasvjetnih tijela u gradskom i prigradskom području) (nijedna LED lampa)
13. Nova javna rasvjeta na 27 novih lokaliteta u gradskom i prigradskom području (opet nijedna LED lampa)
14. Rekonstrukcija gradskog stadiona u skladu sa zahtjevima EUFA/FIFA i stvoreni uvjeti za igranje kvalifikacionih utakmica A nogometne selekcije BIH - 3,5 miliona KM
Radna mjesta:
Otvoreno: 981 Zatvoreno: 500
Ulaganje u obrazovne, sportske, kulturne i zdravstvene objekte:
1. Otvorena zgrada Univerziteta, nove zgrade za Ekonomski i Pravni fakultet, otvoren Medicinski fakultet. (otvorena jedna zgrada, a ne tri kako ovdje piše, i to sa zakašnjenjem od 5 godina jer se štimao tender Almiju)
2. Obnovljeno Obdanište „Dunja“, OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila, Tehnička Škola, OŠ „Enver Čolaković“. (i škola u Tetovu kojoj je otpao plafon)
3. Otvoren Nogometni centar Crkvice (sa NSBiH), 5 sportskih terena u MZ „Vrandučkog kraja“, Sportski teren u MZ „Varda“. (otvoren za koga? Ko ga iz Zenice koristi? Ko plaća održavanje?)
4. Obnovljen Nogometni stadion „Bilino polje“, Sala Bilmišće, Sala OŠ „Ćamil Sijarić“, stadion NK „Nemila“, Tereni A i B „Kamberovići“.
5. Obnovljen ** No links ** Muzeja , renovirana Sinagoga, Mala i velika kula tvrđave Vranduk, renoviran dio prostora Biblioteke, intervencije u BNPu, renoviran HKD „Napredak“Otvorena ambulanta Šerići, ambulanta Arnauti, ambulanta Tišina, te depoi JU Apoteka u navedenim mjestima.
6. Obnovljena ambulanta Nemila i ** No links ** apoteke Nemila, ** No links ** apoteke u Janjićima, apoteka Zvijezda, apoteka u Fakultetskoj ulici.
Otvoreni ili obnovljeni proizvodni pogoni:
Otvorena 64 proizvodna pogona. (Gdje? U Zenici? Šta proizvode?)

I za sve ovo su naravno zaslužni Naidin i Fudo, i jedan i drugi se hvale s tim. Ma svaka im čast, bog im dao zdravlje. :mrgreen: :mrgreen:
Eborg

#11772 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Lijepo je vidjeti argumentaciju i koliko neko cijeni svoj glas. Makar neki napredak.

Ali vi se satraste sto ne mozete imati politickog BMW-a u drustvu gdje je Golf 2 na loz-ulje prosjek. Jebaji ga, daj makar Hyundaia - malo udaren ali ide, ne klizi unazad na uzbrdici. A uzbrdica pred nama koliko hoces.
sorted

#11773 Re: Zeničani

Post by sorted »

ExNihilo wrote:
sorted wrote:
De ba. :roll:
Nemoj mi nista kolutat eto provjeri. Nemoj hebat da si popusio da je zakleti bosanac i hercegovac. :mrgreen:
Freamon Lester

#11774 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

FUDO ISPUNJAVA HUSIN EMANET Kasumović: Ako progovore, progovorit ću!
http://thebosniatimes.ba/clanak/5696
U ovogodišnjoj predizbornoj kampanji za lokalne izbore u BiH, posebnu medijsku pažnju privukli su nezavisni kandidati. Tako je na društvenim mrežama postao hit komični nastup Konstantina Savića iz Teslića, a konceptualni umjetnik Damir Nikšić, kao kandidat za načelnika „opščine“ Centar u Sarajevu, na svojoj Facebook stranici ubjeđuje glasače da „džaba glasaju.“

Ni jedan od nabrojanih kandidata nema nikakve šanse da pored velikih stranačkih mašinerija osvoji značajan procenat glasova. U mnoštvu nezavisnih kandidata „bez šansi“ , jedan od izuzetaka, kome ankete daju prednost u odnosu na stranačke kandidate je kandidat za gradonačelnika Zenice Fuad Kasumović.

Politički angažman Fuada Kasumovića i uopće njegovo kandidiranje za mjesto gradonačelnika Zenice, zanimljivi su javnosti ponajviše stoga što su njegovi istupi u medijima „narodski“, te što su njegove kritike na račun vlasti direktne, a opet jasnim komunikacijskim kanalom vrlo precizno usmjerene prema potencijalnim glasačima. Tako je govoreći o svome glavnom protukandidatu za gradonačelnika Zenice Naidinu Ahmetspahiću (SDA), u emisiji Zabranjeni forum na Pink televiziji, rekao: „Kako će neko ko nikada nije rukovodio ni dvojicom ljudi, rukovoditi gradom kakav je Zenica?!“ Na pitanje novinara da li zbog svojih kritika upućenih političkim liderima dobija prijetnje i da li se boji osvete, Kasumović gotovo kroz smijeh odgovara: „Moji šefovi nisu ni Bakir ni Čović... A ja sam sedmi u ovoj državi odlikovan „Zlatnim ljiljanom"; dakle veoma sam hrabar i vjerujte da se nikog ne bojim“

Na koncu u jednoj verbalnom okršaju jasno je poručio liderima SDA: “Ako progovore, progovorit ću!“

Budući da SDA u općinama gdje ima svoje načelnike kontrolira gotovo svaki mjesni ogranak i svaki džematski odbor, te s podrškom većine mjesnih hodža vodi svoje predizborne kampanje, Kasumoviću kao i ostalim kandidatima, a njih je ukupno čak deset, predstoji žestoka borba za naklonost glasača u gradu nezaposlenosti i niskog životnog standarda.

Ono što ide u prilog Kasumoviću kao nezavisnom kandidatu, između ostalog, jeste javna tajna koju znaju mnogi Zeničani, da je zahvaljujući svojim međunarodnim vezama, sve važne projekte za Zenicu, bivšeg načelnika rahmetli Husejina Smajlovića izlobirao upravo Kasumović. Ono što Zeničani ne znaju jeste gorka činjenica da je jedan mega projekat međunarodnog karaktera kojeg je rahmetli Smajlović bio haman dogovorio, osporio osobno Bakir Izetbegović. A ono što je još gorče od ove informacije je saznanje da Izetbegović nije podržao Smajlovića zbog straha od Mirsada Kukića Kukana, SDA-ovog „gospodara“ energetskih tokova i projekata u BiH. Navodno, zbog toga rahmetli Smajlović nije htio primiti Izetbegovića koji ga je htio posjetiti dok se nalazio u bolnici na liječenju zbog opake bolesti.
Ako Fudo progovori ja cu glasati za njega... :D
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#11775 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Vozac alfe je sinoc gulio 158 km/h. Nije mi ga zao sto je pogin'o, zao mi je samo nesretnog vozaca Forda koji je bas tesko povrijedjen.
Post Reply