Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
VjecitiStudent

#11751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecititudent

To je, sasvim sigurno, moguce uraditi u toku jednog mandata.
Novac za sprovodjenje strukturalnih promjena je moguce dobiti od medjunarodne zajednice - u mnogim slucajevima,kao sto je slucaj sa ViK-om, novac je odavno odobren ali nije koristen.
Mi smo skloniji obezbjedjivanju domaceg, "javnog", novca.(Npr., novac javnih kompanija na stednim racunima)

Nekad pred lokalne izbore sam pisao o tome kako se rjesenja za nase "velike" komunalne probleme mogu pronaci na svakom boljem portalu EU koji nude "najbolje prakse". Pitanje je (bilo) hocemo li izabrati ljude spremne da ih implementiraju.

p.k.
Je li ovo vas plan za rjesavanje snabdijevanja vodom ili ima jos?
Pedja Kojovic

#11752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madner

Znam, za novac, javnih preduzeca...ali, kao primjer...
U 401k penzijskom sistemu osiguranik moze - prije nego stekne uslove da ih povuce s racuna - "posuditi" svoje pare i vratiti ih do odredjenog roka. Za period "posudbe" placa kamatu(manju od bankarske) - jos je placa samom sebi.

Uskoro ce, nadam se - jer je vec trebao biti gotov, biti zavrsen nas prijedlog za reformu BiH ekonomije i, koliko sam shvatio, osim makroekonomskih sadrzavace i vrlo precizne, korak po korak, mjere.

p.k.
cvrčak_na_hedonizmu

#11753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Hugo Chavez wrote:U "Oslobođenju" takođe piše: "- Danas, umjesto dva na 1.000 vodnih priključaka - što je standard EU - zapošljavamo 12 radnika po vodnom priključku u KJKP ViK. Slična je situacija i u drugim javnim komunalnim preduzećima. Neophodno je reorganizirati preduzeća i dovesti ih u poziciju da budu racionalno organizovana, a da građanima pružaju adekvatne usluge."

Drugim riječima, "reorganizovanje" preduzeća po vašem receptu dovelo bi do toga da svega jedna šestina od ukupnog broja trenutno uposlenih ostaje raditi u KJKP ViK. Logično, pitanje je: Na koji način bi "Naša stranka" zbrinula preostalih pet šestina (u idealnom slučaju) "novonezaposlenih" i šta vi kao "ljevičarska stranka" mislite koja bi bila reakcija Sindikata komunalne privrede na vaš prijedlog reorganizacije?
Reci mi kakav je stav sindikata što se primilo više radnika ?

Ko je zbrinuo mene koji ne radim u državnoj/kantonalnoj instituciji/preduzeću. Niko naravno, sam sebe sam zbrinuo. Dosta je bilo zbrinjavanja na račun mene/nas. Ko biva, ostaće ljudi bez posla. Pa već ostaju u privredi koja izdržava ostale parazite. Bez tih 5/6 u VIK-u mi možemo das živimo, bez privrede ne možemo a opet niko se nije ni počešao što ljudi ostaju bez posla. Ovi iz državnih firmi su zaštićeni ko polarni medvjedi. SDA i kolektivni ugovori. Tačno pohapsiti ko je to potpisao. Zaštićeni ko polarni medvjedi a neradnici. Divno.

Nisma član NS-a da se razumijemo.
Pedja Kojovic

#11754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

2008. godine, po dolasku u GU Sarajeva i nakon kratke - jer duza nije ni trebala - analize kadrova koji tamo rade bilo je jasno da su neki ljudi prekobrojni, da neki rade na neadkevatnim mjestima za svoje znanje i sposobnosti i da bi, generalno, GU sa nadleznostima koje ima trebala brojati izmedju 50-60, a ne preko 130 zaposlenih kao sto jeste.

S druge strane, za ono sto je novo politicko rukovodstvo grada zeljelo potaknuti nije bilo adekvatnih kadrova.

Zahvaljujuci kontaktima NS-a dogovoreno je da ce jedna EU zemlja na sebe preuzete troskovi da postojeci i suvisan kadar obuci za ono sto je GU potrebno.(Izmedju ostalog je bilo planirano da se od viska uposlenika formira odjeljenje koje bi specijaliziralo za pisanje projekata koji bi se finansirali iz EU fondova).
Ponudjeni su odlicni uslovi obuke.
Boravak u toj EU zemlji koja bi vrsila obuku bi trajao 5 sedmica.
Hotel, dnevnice, svi troskovi placeni i na kraju EU priznati certifikat za ti djelatnost.
Svi uposlenici su informisani o toj namjeri, objasnjena je postojeca situacija, navedene i opste i za njih licno beneficije cijelog programa i pozvani su da se dobrovoljno prijave. Niko se nije javio.
U drugom krugu je nalozeno sefovima sluzbi da iz svojih odjeljena odrede neke od radnika za taj program, ali su oni umjesto toga podigli kolektivnu tuzbu protiv GU.

Samo kao primjer; jedan od projekata koji smo poslali tada i koji je EU zeljela finansirati se ticao turizma. (Projekt se zapravo sastojao od niza programa vezanih za poboljanje turisticke ponude i informacija o turistickoj ponudi Sarajeva - s obzirom da se u tom segmentu ocekuje najveci rast u narednim godinama). Medjutim.
EU je trazila da grad formira odjeljenje za turizam pri GU, odjeljenje koje bi nadziralo sve te finansirane programe.
Njihov jedini uslov je bio da u tom odjeljenju rade ljudi cija strucna sprema ima barem neke veze sa turizmom.
Posto je to bilo "nemoguce" izvesti (Niko nije htio da ide na obuku za to) sve je otkazano i novac nikad nismo dobili.
Nazalost, u ovih par godina u politici sam se cesto nalazio u slicnoj situaciji.
(Da ne pricam o soku koji je nastao kada sam predlozio da sluzbeni protokol umjesto da "kopira" i po kancelarijama dijeli "postu" i "dopise" iste skenira i stavlja na server odakle bi bili dostupni onome kome trebaju kao i onima koji nadgledaju rad. Ili, da spomenem, tri covjeka, koji cine "kompjutersko odjeljenje GU" i za koje se, jer navodno nema mjesta u zgradi, iznajmljuje ured, u privatnoj kuci kod zaobilaznice, i kojih nikad i nigdje nema i niko jos nikad nije uspio poslati attachment izmedju dvije kancelarije, itd.)

Poenta koju pokusavam ilustrirati ovim postom je sljedeca(pokusacu telegrafski, a ono sto ostane nejasno mozemo "tabiriti" naknadno): Ljudi moraju poceti preuzimati odgovornost za svoje zivote i kvalitet zivljenja, odnosno, i drzavni sluzbenici moraju svojom radnom etikom, znanjem i sposobnostima i spremnoscu da se prilagodjavaju novim zahtijevima poslodavca "cuvati" svoj posao.(Bas kao sto to moraju i oni koi rade u realnom sektoru).
Da i ne govorim o tome da je dinamika kojom se danasnje trzista rada mjenja takvo da oni poslovi koji ce biti najtrazeniji za 5-10 godina u ovom trenutku vjerovatno i ne postoje, da se oblasti, pogotovo, u tehnologijama drasticno mjenjaju u periodu koji je potreban da se zavrsi fakultet za tu oblast, itd.
Dakle. Drzava treba pokusati, odnosno, pomoci svakom svom sluzbeniku da ostane zaposlen, ali onima koji tu pomoc odbijaju, nazalost, nema pomoci.

p.k.
kadinica

#11755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kadinica »

Što se tiče ovog prijedloga za plaćanje vode, bojim se da ne bi donio ništa dobro.

Pratila sam situaciju kada se u Zagrebu pokušao uvesti sličan sistem plaćanja vrtića. Išlo se logikom da roditelji sa najnižim primanjima najmanje plaćaju, a oni sa visokim primanjima - punu cijenu.
I šta se desilo? Roditelji koji su vlasnici firmi su prijavljeni na minimalac i plaćali minimalnu cijenu, ostatak je subvencioniran. Oni što imaju veća primanja, imaju i kredit (obično stambeni), a to nije ulazilo u izračunavanje primanja. Dakle, samo se gledaju prihodi, a ne rashodi. I onda taj neko, ko ima viša primanja i više rashode, plaća punu cijenu, jer nikoga ne interesuje koliko tebi ostane zapravo novca za život.
Pored toga, bojim se da bi došlo do fiktivnih prijava i odjava prebivališta, kako bi se ostvarile pogodnosti.

Dakle, komplikovan sistem, zahtjeva dosta priprema, ali i ostavlja prostor za malverzacije.

I još off - neka VIK može uzimati pare iz budžeta, šta će nam muzej...
VjecitiStudent

#11756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

kadinica wrote:Što se tiče ovog prijedloga za plaćanje vode, bojim se da ne bi donio ništa dobro.

Pratila sam situaciju kada se u Zagrebu pokušao uvesti sličan sistem plaćanja vrtića. Išlo se logikom da roditelji sa najnižim primanjima najmanje plaćaju, a oni sa visokim primanjima - punu cijenu.
I šta se desilo? Roditelji koji su vlasnici firmi su prijavljeni na minimalac i plaćali minimalnu cijenu, ostatak je subvencioniran. Oni što imaju veća primanja, imaju i kredit (obično stambeni), a to nije ulazilo u izračunavanje primanja. Dakle, samo se gledaju prihodi, a ne rashodi. I onda taj neko, ko ima viša primanja i više rashode, plaća punu cijenu, jer nikoga ne interesuje koliko tebi ostane zapravo novca za život.
Pored toga, bojim se da bi došlo do fiktivnih prijava i odjava prebivališta, kako bi se ostvarile pogodnosti.

Dakle, komplikovan sistem, zahtjeva dosta priprema, ali i ostavlja prostor za malverzacije.

I još off - neka VIK može uzimati pare iz budžeta, šta će nam muzej...

Nasu tragediju je jednostavno opisati: Imamo lopovsku poziciju i ublehasku opoziciju.
H4runS

#11757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by H4runS »

Pa Libero, ako ti mislis da je ovo uspjeh i da bolje ne moze, ja vam cestitam na uspjehu.
Pucali ste da postanete bh. stranka, a sad ste zadovoljni da budete sarajevska stranka?
Eh
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#11758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Ricken wrote:@tvsabina:
U tvom pisanju je teško razgraničiti šta misli tvsabina, a šta NS. Atmosfera tvojih postova je takva da djeluje kao da je stranački stav, što je legitimno i potpuno uredu, jednako kao i stav u srednjem vijeku da je zemlja ravna ploča.
To što sada znamo da je zemlja okrugla , ne znači da su to znali naši preci prije petstotinjak godina ali vaše je legitimno pravo proglašavati naše pretke nadrealistima.
Zbilja ne znam da li da nastavim bosanskim jezikom jer bih voljela da sam Vam jasna , ali nemam izbora , zbog Vas se nažalost ne mogu "prešaltati" na kineski ili mandarinski jezik - poenta je da moje pisanje nema ama nikakve veze sa bilo kojim ili kakvim zvaničnim stavom Naše Stranke. Nikada se ovdje nisam predstavila niti kao članica , niti kao bilo kakva predstavnica Naše Stranke - isključivo i samo kao TRENUTNA glasačica. Svaka suprotna tvrdnja je neistinita i zlonamjerna. Ukoliko me vidite da pišem recimo na podforumu sa temom automobil Mercedes , moliću da "atmosferu postova" ne shvatite kao zvanično saopštenje ili stav kompanije Mercedes je sa njom nemam nikakve veze.
Hvala.
Ricken wrote: Diskreditacija se ogleda u konstatacijama vezano za nekompetentnost, neznanje i neposobnost. Ostaje ipak enigma za što je tačno Ž.K. ne kompetentan, i da li je upotpunosti nesobni neznalica i politički diletant ili se to odnosi samo na funkciju koju obnaša. Iz tvojih postova se to nevidi.
Silno sam željela pisati enigmatično - nikad nisam bila dovoljno inteligentna iako sam pokušavala. Bila sam jasna i nedvosmislena - smatram da je Željko Komšić nekompetentan za bilo kakvu vrstu političkog liderstva , smatram da nema znanja i moći okupiti ljude oko sebe za bilo kakvu vrstu političke promjene , smatram da je apsolutno neharizmatičan (drago mi je što ste shvatili da smatram da mu ovo nije jedina diskreditacija) , smatram da je...nemam riječ na na našem jeziku - ono kad srozate vlastiiti narod i zemlju jer kao predsjednik iste idete na noge Amerima i otvarate Mek , i mislim da je neprincipijelan jer nije više u SDP-u. Dakle - ne vjerujem mu jer nije ostao vjeran partiji koja ga je stvorila(iako nimalo ne vjerujem ni toj partiji) i ne vjerujem samo u njegovu verziju napuštanja SDP-a. Nekompetentan je jer za ovih šest godina nisam vidjela ni čula niti jednu inicijativu za bilo šta - ekonomsko , sportski , kulturno , nacionalno ..ali ništa...monoton , nepraktičan i netaktičan.
Ovo je moje mišljenje. Nisam napisala ništa uvrijedljivo ni neistinito.. Ako sam neinformisana - zahvalna sam svakome ko mi da smjernice.
Ricken wrote: Govoriti o Ž.K. kao populisti i zanemariti neke mega socijalne inicijative NS, koje bi neki mogli označiti kao vid popilizma, nije korektno.
Na koji način je Ž.K. u kampanji skrenuo u desno? U kojoj kampanji, misliš na onu za izbore na kojima nije učestvovao?
Ne znam šta želite od NS-a ? Da radi posao vlasti? Sizifovski da radi - nešto što niko neće implementirati niti čak ni pročitati. A ne pitate ŽK recimo koliko inicijativa je podnio da se obnove povratička sela bilo gdje u BiH. Kao predsjednik , kao lider. Nije imao vremena ?? Nije to njegov posao ??? To je možda nebitno ??? A želite me uvjeriti da ga neopravdano kritiziram?
Šta nije bilo u kampanji - desno? Socijalisti valjda dobivaju glasove na socijalna obećanja? Koja? Država za čovjeka je vama primjer "lijeve" kampanje? Gdje su socijalni programi , gdje su grantovi , gdje je pomoć , zapošljavanja....i ISPUNJENJA istih....?

Eto Ricken nadam se da se enigma riješila. Vama hvala na komplimentima.
poznanik

#11759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by poznanik »

Samo da ponovim pitanje zastupnicima naše stranke u Skupštini Kantona sarajevo:

poznanik wrote:
Pedja Kojovic wrote:...Sjednica, kao ni najava, nema, a kad ce ih biti ne znam.(Predsjedavajuca Malic je prehladjena i ne dolazi na posao sedmicama).
To smatram krajnje neodgovornim od rukovodstva Skupstine, ali i od strane aktuelne SDP-SBB Vlade.
(Nepodnosenjem ostavki i odlascima na odmore prekrsili su Zakon o Vladi i onemogucili da pocne teci rok od 30 dana)...
Zamjenici predsjedavajuće Skupštinom imaju prava i obaveze da je zamjenjuju u slučaju njene odsutnosti ili spriječenosti (Član 14. Poslovnika SKS)

Vlada Kantona podnosi ostavku ako joj u bilo koje vrijeme Skupština Kantona izglasa nepovjerenje (Član 9. Zakona o Vladi KS).

Hoće li skupštinski zastupnici Naše stranke zatražiti sudsku zaštitu zakonitosti u radu državnih organa i prekršajnu odgovornost za očito nepoštivanje zakona i propisa?
Pedja Kojovic

#11760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Jedno pitanje...
Ja mislim; ako u nasoj zemlji, recimo, ima 10% ljudi koji su odredjenih ideoloskih uvjerenja onda bi bilo posteno da u zakonodavnim organima ove zemlje budu srazmjerno zastupljeni.
A vi?

p.k.
kiky

#11761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kiky »

pa imamo sdp ...
Ricken

#11762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Pedja Kojovic wrote:...

Ista, slicna, je stvar sa nekretninama, licnim dohotcima, itd..
Nas poreski sistem ne razlikuje nekretnine koje su primarna rezidencija od onih koji to nisu kao sto ne razlikuje primanja od 2000 km i od 20000 km mjesecno.

p.k.
Djelomično tačno, jer naš porezni zakon u FBiH nepoznaje minimalu korisnu površinu za domačinstvo kao u RS-u, pa tako dvočlana porodica u 80m2 neće biti oporezovana. Međutim Zakon o porezu na imovinu u članu 3 predviđa da su obveznici poreza na imovinu i vlasnici stambenih jedinica za odmor i rekreaciju u iznosu od 3KM po m2, a preko 150m2 5 KM po m2. Tako da je konstatcija djelomično tačna. Ono što je ipak najveći problem je što se zakon o porezu na imovinu ne kontrolira, a zloupotrebe su velike.
Slučajno poznajem poslovanje ViK-a i siguran sam da je uprava neodgovornom i ne efikasnom politikom glavni uzrok problema.

Što se tiče diferenciranih stopa oporezivanja ličnih dohodaka, ja se slažem s tim ali pod jednim uvjetom, da se uvedu i minimalni razredi za zdravstveno i socijalno osiguranje. Tako je u zapadnoj Europi. Kod nas oni sa 500 KM primanja imaju jednaku zadravstvenu uslugu kao i oni sa 2000 KM, iako jedni uplate u budžet 4200 KM a drugi 16500 KM godišnje.
Pedja Kojovic

#11763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kiky

Pa to je u redu: ukoliko u zemlji ma 90% ljudi koji tako misle onda trebaju biti srazmjerno predstavjleni.
Mislim da je jasno sta hocu da kazem i mislim da je to konzistetno sa svih 400 i nesto ovog foruma.
I to je ono sto govorim kada kazem; zanimaju nas nasi glasaci - dakle, oni koji tacno znaju principe kojih se drzimo i sta nudimo.

p.k.
Ricken

#11764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

@tvsabina
Pa da si napisala da je odobravao sumnjive investicije za vrijeme načelničkog mandata, ja bih se složio i potvrdio da je političar sumnjivih kvaliteta. Ali općenito pisati da je nekompetentan bez nekog primjera, i nije neki argument. To što nije u SDP u shvačam kao najprincipijelni stav, jer dobro je poznato zašto nije više u SDPu.
Državu za čovjeka fakturišeš na pogrešnom mjestu, skupa sa grantovima, programima i slično.
Ricken

#11765 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Pedja Kojovic wrote:Jedno pitanje...
Ja mislim; ako u nasoj zemlji, recimo, ima 10% ljudi koji su odredjenih ideoloskih uvjerenja onda bi bilo posteno da u zakonodavnim organima ove zemlje budu srazmjerno zastupljeni.
A vi?

p.k.
Pod uslovom da su "Srbi", "Bošnjaci" i "Hrvati" ideološke kategorije, a ne Dejtonske.
Mislim da takva pitanja samo nepotrebno odvlače pažnju od suštinskih egzistencijalnih pitanja s kojima treba da se hvata u koštac naša vlast. No prvi ko progura Bosance kao opciju izjašanjavanja jaću mu biti doživotni glasač.
Innovation

#11766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Pitanje za G. Pedju?
Naslovnica » Vijesti » Sarajevo | objavljeno: 18.10.2012. 13:01 | Autor: S. MUHIĆ
Print
Iako strankama rok istječe sutra
Skupština nije dobila nijedan prijedlog za novog premijera
Malić: Procedura imenovanja
FOTO: Avaz
Skupština nije dobila nijedan prijedlog za novog premijera

Stranke koje okupe parlamentarnu većinu još danas i sutra imaju rok da predlože mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo. Sadašnja vlada radi u tehničkom mandatu, nakon što joj je izglasano nepovjerenje 21. septembra.

Prema riječima predsjedavajuće Skupštine KS Mirjane Malić, na sjednici 21. septembra usvojen je zaključak prema kojem nova parlamentarna većina u roku od 30 dana, koji istječe sutra, mora dostaviti ime novog mandatara.

- U Skupštinu još niko nije dostavio nijedan prijedlog. Pretpostavljam da će ga do sutra dostaviti onaj ko formira parlamentarnu većinu. Mandatara mogu predložiti i ostali, samo što bi bilo neozbiljno da predlažu oni koji nemaju većinu. Ako dobijemo prijedloge mandatara, onda se sastaje uži sastav Kolegija Skupštine i zakazuje sjednica na kojoj će biti potvrđen prijedlog mandatara. Novi premijer, nakon toga, bira ministre koje mora potvrditi i Skupština - kazala je Malić.

Međutim, ako do sutra niko ne dostavi prijedlog mandatara ili eventualni prijedlog ne dobije potrebnu većinu, prema riječima predsjedavajuće Malić, cijela procedura imenovanja Vlade vraća se na početak. To znači da će nova parlamentarna većina predložiti mandatara kojeg će morati podržati Skupština, a nakon toga i njegove ministre.
poznanik wrote:Samo da ponovim pitanje zastupnicima naše stranke u Skupštini Kantona sarajevo:

poznanik wrote:
Pedja Kojovic wrote:...Sjednica, kao ni najava, nema, a kad ce ih biti ne znam.(Predsjedavajuca Malic je prehladjena i ne dolazi na posao sedmicama).
To smatram krajnje neodgovornim od rukovodstva Skupstine, ali i od strane aktuelne SDP-SBB Vlade.
(Nepodnosenjem ostavki i odlascima na odmore prekrsili su Zakon o Vladi i onemogucili da pocne teci rok od 30 dana)...
Zamjenici predsjedavajuće Skupštinom imaju prava i obaveze da je zamjenjuju u slučaju njene odsutnosti ili spriječenosti (Član 14. Poslovnika SKS)

Vlada Kantona podnosi ostavku ako joj u bilo koje vrijeme Skupština Kantona izglasa nepovjerenje (Član 9. Zakona o Vladi KS).

Hoće li skupštinski zastupnici Naše stranke zatražiti sudsku zaštitu zakonitosti u radu državnih organa i prekršajnu odgovornost za očito nepoštivanje zakona i propisa?

Sta je tacno, izjava g.Malic ili post Poznanika/valjda cete mu odgovoriti na pitanje/. LP
veljaca

#11767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Cijenjeni Pedja,

Posto si zastupnik u SKS, interesuje me tvoje misljenje ( da li ga imas ili ne ) o eventualnom buducem mandataru gosp. Suadu Zeljkovicu ?

Sto se mene tice - ja o njemu nemam neko pozitivno misljenje - jos iz vremena rada u Energoinvestu a potom u Toplanama. Nije mi jasno, sta ga je opredijelilo ( mozda je "partijski vojnik" ) da se prihvati te pozicije - jer je situacija takva da na toj poziciji u KS - trenutno ne bi uspjela ni jedna Merkelova ....

Njega, takodjer pamtim po onoj glupoj izjavi: " Treba povecati cijene grijanja - jer mnogi ne placaju grijanje ... " ( i time kazniti redovne platise ) :-) , a i ovdje neki u slucaju vode to izjavljuju ....

Hvala na odgovoru.

Veljaca,
s.r.
Pedja Kojovic

#11768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Niti jedno od spominjanih imena za mandatara Vlade KS nas nije impresioniralo nego samo potvrdilo da mi pojam "ekspertna" shvatamo drugacije od nacina na koji ga shvataju SDA, SBiH i SDU, i ostali "zahtijevasi".

p.k.
veljaca

#11769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Pedja Kojovic wrote:veljaca

Niti jedno od spominjanih imena za mandatara Vlade KS nas nije impresioniralo nego samo potvrdilo da mi pojam "ekspertna" shvatamo drugacije od nacina na koji ga shvataju SDA, SBiH i SDU, i ostali "zahtijevasi".

p.k.
Hvala na odgovoru.

Ako je moguce da meni a i ostalima, navedes po tebi ( a i po NS ) nekoliko imena za mandatara Vlade KS koji bi po tvome pojmu "ekspertna" moglo da bude dobrobit za sve u KS. Konkretna imena i ako je moguce razlozi.
Nemoj samo, molim te, odgovoriti da se ne zelis mijesati u formiranje Vlade KS ( jer je to zadatak SDA, SBiH i SDU, i ostalih "zahtijevasa" ) - uradi to za dobrobit svih gradjana u KS. Nemoj, molim te, biti u odgovoru suzdrzan - jer primas platu od svih nas i red je da nam pomognes - sa svojim odgovorom na ovo dosta bitno pitanje - kao sto je mandatar Vlade KS.
Zao mi je sto ti jedini ovako razgovaras sa nama preko Foruma ( za to ti skidam kapu ) a volio bih da je to moguce i sa ostalim poslanicima u SKS a i sire .... Vjeruj mi , u postavljanju pitanja spram njih - vidio bi i ti ( a pogotovo tvoji "advokati" ) da bi imao isti stav spram svih .... a sve za dobrobit Drzave Bosne i Hercegovine ....

Veljaca,
s.r.
Pedja Kojovic

#11770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Ne mogu, u ovom trenutku, (nemam mandat) niti bih zelio (ne mislim da je fer prema nasim kandidatima) bez politicke osnove iznositi imena ljudi koje cemo mi predloziti ukoliko dodjemo u takvu situaciju.
Ukoliko do toga dodje, obecavam, ovaj forum ce imati eksluzivu.

p.k.
Shahab

#11771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Shahab »

Ne mogu, u ovom trenutku, (nemam mandat) niti bih zelio (ne mislim da je fer prema nasim kandidatima) bez politicke osnove iznositi imena ljudi koje cemo mi predloziti ukoliko dodjemo u takvu situaciju.

p.k.
Jedno hipotetičko pitanje...ukoliko uđete u Vladu i na sjednici Vlade bude tačka vezano za status gradskih saobračajnih linija, u smislu njihovih otvaranja konkurenciji, kakav će biti stav Naše stranke?
Pedja Kojovic

#11772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

shabab

Mi smo stav o tome precizno izrekli mnogo puta.(I na ovom forumu postoje stranice i stranice o GRAS-u.)

Mi problem tretiramo kao problem javnog gradskog prevoza.
Prema tome, nas ne zanima niti se mislimo baviti "spasavanjem GRAS-a" - nas zanima da gradjanima obezbjedimo siguran, redovan, udoban i jeftin javni prevoz. (GRAS-om se trebaju baviti Tuzilastvo i prinudni upravnik).

Zbog toga smo i glasali za donosenje zakona koji ce omoguciti da i druge kompanije dodju u situaciju da gradjaima nude usluge prevoze po pravilima koja odredjuje kantonalno ministarstvo saobracaja

p.k.
Shahab

#11773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Shahab »

Pedja Kojovic wrote:shabab

Mi smo stav o tome precizno izrekli mnogo puta.(I na ovom forumu postoje stranice i stranice o GRAS-u.)

Mi problem tretiramo kao problem javnog gradskog prevoza.
Prema tome, nas ne zanima niti se mislimo baviti "spasavanjem GRAS-a" - nas zanima da gradjanima obezbjedimo siguran, redovan, udoban i jeftin javni prevoz. (GRAS-om se trebaju baviti Tuzilastvo i prinudni upravnik).

Zbog toga smo i glasali za donosenje zakona koji ce omoguciti da i druge kompanije dodju u situaciju da gradjaima nude usluge prevoze po pravilima koja odredjuje kantonalno ministarstvo saobracaja

p.k.
To je jedino pravilan stav. Potpuno ga podržavam i vi ste jedina reformska stranka u Kantonu Sarajevo koja održava konekciju sa modernim svijetom....
veljaca

#11774 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

p.k.
Moje pitanje je bilo da ti koji vise poznajes situaciju i mozes sa vecom kompetentnoscu govoriti o ovome - das imena ljudi koji bi mogli biti mandatari, - po njihovim dosadasnjim rezultatima - a ne po politickoj pripadnosti ( ne da ih NS predlaze ) . Sta fali recimo: Musicu, Mehmedovicu, Backovicu, pa i tebi ....

Ali ti si izabrao ne reci imena. Dobro to je tvoj stav. Imas pravo na njega. Isto kao sto ja imam stav da je, po meni - naglasavam po meni, onda nekorektno govoriti da predlozeni nisu dobri - a onda ne reci ko je dobar.
Mogao si onda i u prvom odgovoru o gosp. Zeljkovicu ( za koga ja imam STAV - da nije kompetentan i nije dobar za ovu funkciju ) reci isto tako - da nemas mandat da govoris o tome. Da budes suzdrzan ... Dupli arsini nisu nikada, u konacnici, dobrodosli ... Najlakse je kritikovati i napadati a ne iznositi nesto/nekoga ko je dobar a sve, naglasavam, sve za dobrobit gradjana u KS a i sire ....

Ali to je tvoje pravo ...

Sretno u zivotu,

Veljaca,
s.r.
Pedja Kojovic

#11775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Ne slazem se s vasom tezom da nemamo pravo reci sta mislimo o kandidatima i da je to jedino opravdano ako ponudimo svog.Mi nismo dio ni SDP-SBB koalicije niti dio grupacije SDA, SBiH, SDU, BOSS i ostalih.
(Nije u redu bacat tanjire u zrak, a od nas ocekivati da ih hvatamo prije nego padnu na pod).
Prije svega. Mi nikada ne bismo smjenili Vladu a da u tom momentu nemamo adekvatnu zamjenu.

Osim toga, iz izjava u medijima je jasno da se ovdje vise ne radi o ekspertnoj nego o Vladi koju predlaze SDA.
(To sto je oni zovu ekspertna je sasvim druga stvar).

p.k.
Locked