julisiz es grant wrote:Da, da...ove orahove ljuske od gondola na žičari su inače bile mnogo bolje od današnjih...
....da si za neku drugu sliku rekao to, pa hajd...al današnja žičara, koja je po svemu bolja, objektivno, tome tražiti mahanu..bezveze.
A ako je do ove terase...pa biće i terasa valjda. A kafana ima i onako posvuda...dobrih.
Ne pamtim da je "orahova ljuska" ikad doživjela havariju, ili slično. Nije stvar u brzini teleportacije s Bistrika na Brus, treba i tu vožnju u oba pravca posmatrati kao doživljaj koji će se pamtiti. Ljudi gledaju grad, traže detalje, prepoznaju, komentarišu, itd. Ne može se sve to u nekoliko brzinskih minuta "današnjom žičarom".
Goraždak, postoje mnogi događaji i doživljaji koje mi u Sarajevu drugačije pamtimo i drugačije im emotivno pristupamo, pa makar za neke i nema logike. Nije Sarajevo veliki grad, u njemu smo se prije rata skoro pa svi znali međusobno, barem iz njegovih starogradskih dijelova, neovisno o bilo čijoj i bilo kakvoj priopadnosti, etničkoj posebno, ili religioznoj, onim temama kojima ti voliš da provociraš.
Ja shvatam šta @Chelli pokušava reći, koje emocije pokazati, i u pravu je. Današnje Sarajevo razlikuje se od prijašnjeg, demografski najviše, a onda i tim nekakvim "sarajevskim duhom" po kojem su nas svi poznavali, voljeli i cijenili. Nema više naše srdačnosti, sve je postalo interes, sve je danas dinamika, ko će prije ne gledajući obzir, "daj mi danas, ko zna šta će biti sutra..." Sarajevo se pokušalo homogenizirati u jednu bošnjačku zajednicu, godinama poslije rata, srećom bezuspješno. Ali, tragovi su ostali.
Razlog današnjem Sarajevu je neprirodna i agresivna migracija prekomjernog broja ljudi koji su uselili u Sarajevo, najčešće izbjeglica koji se nisu vratili u ranije, prijeratna prebivališta, ekonomskih migranata iz ruralnih ili područja slabije ekonomski razvijenih i onih poguranih politikom, a koji ga nisu znali, ili najčešće - nisu htjeli prihvatiti obakvog kakvo je, moderno ili ne, ali kakvo je-takvo je. Sarajevo je grad u koji je unesena prevelika doza primitivnog: ponašanja u kući i na ulici, međusobnog odnosa ljudi prepunog pakosti, zavisti, bezobzirnosti, u koji je unesen vlastiti interes iznad društvenog, utemeljen i političkim odnosima, uglavnom SDA, itd... ljudi kojima i ti pripadaš.