Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RJ57

#11751 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Pitar sa Kariba wrote:Image
???
bitanga_sa_otesa wrote:opstina je desno,ovo je u parku .
ma ja, direkt preko puta skenderije u parku ispred doma sindikata gdje je nekad bio bazen :D
julisiz es grant

#11752 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

RJ57 wrote:
???

Latinska ćuprija. Desno kasarna/komanda/ministarstvo različitih vojski od njene gradnje do danas. Pravo današnji Trg Austrije.
Last edited by julisiz es grant on 08/03/2019 21:28, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#11753 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

RJ57 wrote: ???
principov most
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#11754 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Challenger_ »

Vidikovac, Trebević, 1978

Image

Ne druga vremena, ne drugi grad. Druga galaksija.
julisiz es grant

#11755 Re: Slike starog Sarajeva

Da, da...ove orahove ljuske od gondola na žičari su inače bile mnogo bolje od današnjih.
Challenger_

#11756 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Challenger_ »

A tek iPhoni, koliko su samo iPhoni danas bolji, eee...
julisiz es grant

#11757 Re: Slike starog Sarajeva

Pa naravno...da si za neku drugu sliku rekao to, pa hajd...al današnja žičara, koja je po svemu bolja, objektivno, tome tražiti mahanu..bezveze.
A ako je do ove terase...pa biće i terasa valjda. A kafana ima i onako posvuda...dobrih.
Challenger_

#11758 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Challenger_ »

Julisiz, druže moj, pišem ja o nečemu drugom što isijava sa nekih starih fotografija. Možeš na nekima - kao na ovoj - osjetiti dah vremena. A ovo vrijeme je nešto sasvim drugo, ovo vrijeme i epoha su mi misterija.

Ne zamjeri, sklon sam filozofiji i ezoteriji, kao balavac zavirivao u tekije.
breuer

#11759 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

nije ni London danas ono što je bio 80-tih...
high_volume

#11760 Re: Slike starog Sarajeva

Post by high_volume »

julisiz es grant wrote:Da, da...ove orahove ljuske od gondola na žičari su inače bile mnogo bolje od današnjih...

....da si za neku drugu sliku rekao to, pa hajd...al današnja žičara, koja je po svemu bolja, objektivno, tome tražiti mahanu..bezveze.
A ako je do ove terase...pa biće i terasa valjda. A kafana ima i onako posvuda...dobrih.
Ne pamtim da je "orahova ljuska" ikad doživjela havariju, ili slično. Nije stvar u brzini teleportacije s Bistrika na Brus, treba i tu vožnju u oba pravca posmatrati kao doživljaj koji će se pamtiti. Ljudi gledaju grad, traže detalje, prepoznaju, komentarišu, itd. Ne može se sve to u nekoliko brzinskih minuta "današnjom žičarom".

Goraždak, postoje mnogi događaji i doživljaji koje mi u Sarajevu drugačije pamtimo i drugačije im emotivno pristupamo, pa makar za neke i nema logike. Nije Sarajevo veliki grad, u njemu smo se prije rata skoro pa svi znali međusobno, barem iz njegovih starogradskih dijelova, neovisno o bilo čijoj i bilo kakvoj priopadnosti, etničkoj posebno, ili religioznoj, onim temama kojima ti voliš da provociraš.

Ja shvatam šta @Chelli pokušava reći, koje emocije pokazati, i u pravu je. Današnje Sarajevo razlikuje se od prijašnjeg, demografski najviše, a onda i tim nekakvim "sarajevskim duhom" po kojem su nas svi poznavali, voljeli i cijenili. Nema više naše srdačnosti, sve je postalo interes, sve je danas dinamika, ko će prije ne gledajući obzir, "daj mi danas, ko zna šta će biti sutra..." Sarajevo se pokušalo homogenizirati u jednu bošnjačku zajednicu, godinama poslije rata, srećom bezuspješno. Ali, tragovi su ostali.

Razlog današnjem Sarajevu je neprirodna i agresivna migracija prekomjernog broja ljudi koji su uselili u Sarajevo, najčešće izbjeglica koji se nisu vratili u ranije, prijeratna prebivališta, ekonomskih migranata iz ruralnih ili područja slabije ekonomski razvijenih i onih poguranih politikom, a koji ga nisu znali, ili najčešće - nisu htjeli prihvatiti obakvog kakvo je, moderno ili ne, ali kakvo je-takvo je. Sarajevo je grad u koji je unesena prevelika doza primitivnog: ponašanja u kući i na ulici, međusobnog odnosa ljudi prepunog pakosti, zavisti, bezobzirnosti, u koji je unesen vlastiti interes iznad društvenog, utemeljen i političkim odnosima, uglavnom SDA, itd... ljudi kojima i ti pripadaš.
RJ57

#11761 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

julisiz es grant wrote:
RJ57 wrote:
???

Latinska ćuprija. Desno kasarna/komanda/ministarstvo različitih vojski od njene gradnje do danas. Pravo današnji Trg Austrije.
bitanga_sa_otesa wrote:
RJ57 wrote: ???
principov most

ok, pogrešno sam ocijenio ugao snimanja, nekako mi je zgrada komande previše ukoso, preblizu i previsoko, a i most mi je nekako previsok izgledao ... biće da su drevni objektivi tada davali drugačiju impresiju prostora :D

koja bi ovo godina mogla biti?

kako bi bilo cool izumiti vremeplov pa malo prošetati gradom u ta vremena ... pa makar i ugazio u balegu :D :mrgreen:
Porodice Foht

#11762 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Porodice Foht »

Kada bismo danas, ne daj Boze posjekli ono drvece s Atmejdana , fotografija bi bila slicna.
RJ57

#11763 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

jebeš mi sve otiću uslikat sa iste pozicije, nikako mi ne odgovaraju koordinate/ugao slike/udaljenosti :D
Banksy

#11764 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

desni klik...

Image
Challenger_

#11765 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Challenger_ »

high_volume wrote:...Ja shvatam šta @Chelli pokušava reći, koje emocije pokazati, i u pravu je...
High.

- Mogao bih, ne trepnuvši, parafrazirati Ahmeda Nurudina i reći da sam "isuviše mlad da bih bio nostalgičan a isuviše star da bih imao iluzije", kako o onom juče, tako o ovom danas. Pa tako, što na osnovu sopstvenih i tuđih sjećanja, svojih i tuđih izvora, mogu da sagledam vremena kada se na svjetskom - kako zapadu tako i istoku - a Boga mi i kod nas stremilo ka zvijezdama, bukvalno i metaforički.

Image

Pa si, bukvalno, mogao otići do opservatorija i u noćima bez oblaka gledati zvijezde, a u gradu se rađati, živjeti i umirati dostojanstveno, bez ikakvog kompleksa manje vrijednosti ne u odnosu na "okruženje", već u odnosu na svijet.

A danas? Kako se živi danas i čemu se danas stremi, ako se ičemu stremi??

Neuporedivo.
Better Man

#11766 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Better Man »

Challenger_ wrote:Vidikovac, Trebević, 1978

Image

Koliko je samo nostalgije, romantike i sjete na neka bolja i ljepša vremena na ovoj slici.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#11767 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

tempuser

#11768 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tempuser »

high_volume wrote:
Razlog današnjem Sarajevu je neprirodna i agresivna migracija prekomjernog broja ljudi koji su uselili u Sarajevo, najčešće izbjeglica koji se nisu vratili u ranije, prijeratna prebivališta, ekonomskih migranata iz ruralnih ili područja slabije ekonomski razvijenih i onih poguranih politikom, a koji ga nisu znali, ili najčešće - nisu htjeli prihvatiti obakvog kakvo je, moderno ili ne, ali kakvo je-takvo je. Sarajevo je grad u koji je unesena prevelika doza primitivnog: ponašanja u kući i na ulici, međusobnog odnosa ljudi prepunog pakosti, zavisti, bezobzirnosti, u koji je unesen vlastiti interes iznad društvenog, utemeljen i političkim odnosima, uglavnom SDA, itd... ljudi kojima i ti pripadaš.
Ovo je usko podrucje kojim sa zavrsio svoje formalno akademsko obrazovanje.
Nakon svakog rata je karakteristicno ruralizacija ili poseljacenje gradovai. Karakteristika dosljaka sa sela je da se ne asimilira, da ne prihvata nacin zivota u gradu, nego prenosi i agresivno namece nacin zivota sa sela. Ne mare za formalne zakone i propise, gradske kodekse ponasanja, tradicije i obicaje. Zato imamo divlju gradnju, primitivizam u saobracaju, na ulici, kurbane koji pasu gradskim parkovima i cije se iznutrice bace pored ceste, otpade, elementarnu nepismenosti i nekulturu u drzavnoj upravi, sluzbama i administraciji, prodaju cumura i drva na glavim prilazima gradu i slicne "novotarije"
Moja je procjena da treba min 40 godinda sa se stanje stabilizuje, ali kod nas svaikih 50 izbije rat...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11769 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sime_cipol »

Challenger_ wrote:Vidikovac, Trebević, 1978

Image

Sunce ti poljubim, ko Svicarska :shock:
mistek

#11770 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mistek »

Bog me ubio ako išta na ovoj slici ima specijalno u odnosu na danas :D Hajde ok nekakva nostalgija i činjenica da postoji ova kafana, ali ništa više. Da neko danas uslika ovako sa Sunnylanda, više je Švicarska nego ovo :-D
zateznistub

#11771 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

mistek wrote:Bog me ubio ako išta na ovoj slici ima specijalno u odnosu na danas :D Hajde ok nekakva nostalgija i činjenica da postoji ova kafana, ali ništa više. Da neko danas uslika ovako sa Sunnylanda, više je Švicarska nego ovo :-D
Ti si fulio čitav stadion, a ne samo fudbal....
Nejse...
high_volume

#11772 Re: Slike starog Sarajeva

Post by high_volume »

zateznistub wrote:
mistek wrote:Bog me ubio ako išta na ovoj slici ima specijalno u odnosu na danas :D Hajde ok nekakva nostalgija i činjenica da postoji ova kafana, ali ništa više. Da neko danas uslika ovako sa Sunnylanda, više je Švicarska nego ovo :-D
Ti si fulio čitav stadion, a ne samo fudbal....
Nejse...
Ne diraj nam mlade ljude, oni uvijek bolje znaju, pa čak i ako profule cijeli grad u kojem je taj stadion :D
mistek

#11773 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mistek »

Ma nema šta pričati o promašivanju, ako će se na svaku sliku bacati ko da je dženet. Jer, nije. Na nekim stvarima je očita ljepota i čistoća grada, ali onda bezveze to činite bezvrijednim koliko neke bezvezne stvari ističete.
thekupus

#11774 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

Znam ja šta momku fali na slici. Ona reklama za striptiz klub što se sad vidi iz kabina žičare. :-)
Koshpa

#11775 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Koshpa »

Image
Post Reply