Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#11751 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

AlenK wrote:
Tomahawk11 wrote:Šta ćete od tolikih para :?
Doci u BiH , qrcit se i trosit... :D
:thumbup:
madner

#11752 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Zabrino bi se da mi ostane tako malo godisnje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11753 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Zabrini se što ti ostane.
Kad ti pojede inflacija, onda ćeš :( :D
HAVANA

#11754 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

madner wrote:Zabrino bi se da mi ostane tako malo godisnje.
:D :lol:
AlenK

#11755 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by AlenK »

HAVANA wrote:
madner wrote:Zabrino bi se da mi ostane tako malo godisnje.
:D :lol:
Pa dobro... valja iznajmiti kakvu jaku beMbaru kad se krene... na to vecina para ode :D
HardcoreMX

#11756 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HardcoreMX »

ok ima i toga..na balkanu ti nece zavidne duse nikada uspjeh oprostiti..da imas bolji auto motor kucu mladu..ma socijala baustelac sljaker fizikalac ima ih da se ismijavaju cak i sa medicinskom najhumanijom profesijom..ljudi ga spase retard ih vrijedja..dno dna ali ne kaze se djabe zavist je cudo...
stakasa

#11757 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

HardcoreMX wrote:ok ima i toga..na balkanu ti nece zavidne duse nikada uspjeh oprostiti..da imas bolji auto motor kucu mladu..ma socijala baustelac sljaker fizikalac ima ih da se ismijavaju cak i sa medicinskom najhumanijom profesijom..ljudi ga spase retard ih vrijedja..dno dna ali ne kaze se djabe zavist je cudo...
:D
Nazif_Gljiva

#11758 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

AlenK wrote:
Kupiti kuću na moru, uložiti u nešto, dakle ima načina...
AlenK

#11759 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by AlenK »

Nazif_Gljiva wrote:
AlenK wrote:
Kupiti kuću na moru, uložiti u nešto, dakle ima načina...
Ma ovo moje je bilo ironicno. A iako, ima dosta i takvih , nazalost.
Radio Sarajevo

#11760 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Bosna i Hercegovina je druga “najjadnija zemlja” na svijetu, kada je riječ o zaposlenosti i rastu cijena životnih namirnica, objavila je ugledna američka medijska i istraživačka kuća Bloomberg, koja je i obavila ovo istraživanje.

DANIJELA MRKIĆ / 08. August 2016

Indeks jada“ (Misery Index) računa se tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cijena, i stopa nezaposlenosti. Bosna je dobila skor od 48,97 posto, što je drugi najgori rezultat na svijetu.

Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svjetske ekonomije.
Sličan izvještaj ovom Blumbergovom je izašao i 2016. godine, i mediji ga svake godine prenose.

Sve bi bilo super da im metodologija ima ikakvog smisla. Ne znam po čemu su ugledni, možda jesu među glupim Amerima, ali meni nema ništa ugledno u tome što koriste potpuno pogrešnu metodologiju za indeks jada, bez da su uopšte definisali šta je to mizerija ili jad, i zašto su baš ove dvije stavke uzeli kao varijable.

Inflacija nikakve veze nema s jadom, niti su inflacija i rast cijena ista stvar, a stopa nezaposlenosti nije realna u BiH, jer sivu ekonomiju nisu računali. Ja se u Holandiji već osam godina vodim kao zaposlen, a realno prve dvije godine sam studirao i radio poslove sa strane, po desetak sati sedmično. Tako se svako ko ima i dva sata sedmično neki posao vodi kao zaposlen. Takođe, inflacija u BiH je zanemariva, jer je valuta vezana za Euro.

U Africi ima gomila ljudi koji su zaposleni, ali za kakve pare. I kod nas bi 99% bila zaposlenost da ljudi hoće raditi za male novce, ali neće, i to je okej, više im se isplati biti na birou, a šićariti sa strane.

Evo jedne od definicija mizerije, jada ili bijede...
bedno, jadno stanje, bedan položaj; beda, jad, oskudica, nemaština, krajnje siromaštvo;
Ko misli da je BiH druga na svijetu po bijedi, taj nikad nigdje dalje od Makarske nije otišao, a kamoli malo istonije i južnije od Evrope.
Last edited by Radio Sarajevo on 25/04/2019 16:09, edited 1 time in total.
AlenK

#11761 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by AlenK »

Sto jest jest...
Svaka cast na tekstu :thumbup:
madner

#11762 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Tomahawk11 wrote:Zabrini se što ti ostane.
Samo investicije, kupis za kes, smanjis cijenu da ne uzimas ove smjesne kredite ispod 100 000.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11763 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

madner wrote:
Tomahawk11 wrote:Zabrini se što ti ostane.
Samo investicije, kupis za kes, smanjis cijenu da ne uzimas ove smjesne kredite ispod 100 000.
:thumbup:
HardcoreMX

#11764 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HardcoreMX »

stakasa wrote:
HardcoreMX wrote:ok ima i toga..na balkanu ti nece zavidne duse nikada uspjeh oprostiti..da imas bolji auto motor kucu mladu..ma socijala baustelac sljaker fizikalac ima ih da se ismijavaju cak i sa medicinskom najhumanijom profesijom..ljudi ga spase retard ih vrijedja..dno dna ali ne kaze se djabe zavist je cudo...
:D
podebljanima se bavi psihijatrija..ako se ne varam i to je medicinska grana.. :D
Rockefeller

#11765 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

konjislav wrote:
Rockefeller wrote:
dječak sa šibicama wrote:trolololo salje 3 milje osjetio nije :D

ova tema je hit
A jesi levat, tri milje poslo najnormalnije.
Decko sa sibicima, moras uzeti kontekst ovoga sto je on rekao. Da je rekao da salje svaki mjesec po 3 milje, sto je 1500E roditeljima, e to ne bi vjerovao. Medjutim da salje 3000 za godinu dana, ali eto ispade proslog mjeseca, to ti je nista. Ja sam vise od toga davao dok sam bio u Bosni. To ti je 120E mjesecno, zaista se ne osjeti ako primas >2kE mjesecno.
Stari nesto dugovo pa vratio za njega al jebaji ga, hit mu.
dječak sa šibicama

#11766 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

E kad on iz holandije pametuje o inflaciji u BiH.

Pa kad je sve "na crno" onda je jarane i inflacija na crno, kao nema je a odes par puta u granap i sve ti jasno.
Cijene skacu svakodnevno, cigare svakog 1. januara poskupe, u zadnjih 10 godina otisle preko duplo gore. Cijene hljeba i peciva non stop idu gore, a kad ne idu gore onda gramaza proizvoda ide dole, klasicni primjer poskupljenja "na crno", kifle sve manje, hljeb sve manji, sad prodaju nekakav od 350 grama ko malo veca kifla.
Puter odavno premasio 20 km po kilogramu, prije samo godinu dana bio je 16 a prije par godina oko 10 km koliko se ja sjecam. Teletina odletila i do 20 km po kilogramu snicle, nema dvije tri godine kako se vrtila oko 16 km, ne tako davno bila je 13-14. Cevapi jos malo bice 1 km 1 cevap, burek odavno preko 10 km, struja, voda, plin poskupljuju jako cesto. Ukratko, cijene divljaju nekontrolisano.

Ali da, nema inflacije :roll:

Otisla mi prijateljica u Grcku nedavno, salje slike, cijene u odnosu na nase bagatela. Kod nas je sada jebeni paradajz 4 marke, paprike 6-7, mladi luk 5 km, jagode ne znam ni sam, 6-7-8 km, paprike roge 6 km i tako dalje. U Grckoj je sve to euro, dva.

Pa koga vise bolan lazu. Cuj zivi se dobro jer cvjeta crna ekonomija, a cijene sto skacu, nije istina kaze nema inflacije.

Preko 2000 maraka potrosacka korpa. Valjda i to izmisljeno :-)
konjislav

#11767 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

AlenK wrote:
Nazif_Gljiva wrote:Plaćam:
Kiriju, struju, rtv taksu
Dvije pretplate za mobitel
Dsl
Djetetu vrtić
Lizing za auto
Dva kredita po 100€, jedan od 30€ (mislim na ratu)
Dva osiguranja
ADAC
Registracija (na godišnjem nivou)
Naručujem puno sa Amazona. Kupujem odjeću, hranu, uopšte ne gledam koliko šta košta. Na kraju mjeseca mi ostaje između 500 i 800€. Žena radi i ima svoju platu.
Od tvoje plate ti ostane izmedju 500 i 800?
Sta ti radis... :-)
Imas ljudi kojima ostaje jos vise. Ne moras imati posao ministra za to. To ti je razlika izmedju Njemacke i Bosne. :lol:
elcaliente

#11768 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote:E kad on iz holandije pametuje o inflaciji u BiH.

Pa kad je sve "na crno" onda je jarane i inflacija na crno, kao nema je a odes par puta u granap i sve ti jasno.
Cijene skacu svakodnevno, cigare svakog 1. januara poskupe, u zadnjih 10 godina otisle preko duplo gore. Cijene hljeba i peciva non stop idu gore, a kad ne idu gore onda gramaza proizvoda ide dole, klasicni primjer poskupljenja "na crno", kifle sve manje, hljeb sve manji, sad prodaju nekakav od 350 grama ko malo veca kifla.
Puter odavno premasio 20 km po kilogramu, prije samo godinu dana bio je 16 a prije par godina oko 10 km koliko se ja sjecam. Teletina odletila i do 20 km po kilogramu snicle, nema dvije tri godine kako se vrtila oko 16 km, ne tako davno bila je 13-14. Cevapi jos malo bice 1 km 1 cevap, burek odavno preko 10 km, struja, voda, plin poskupljuju jako cesto. Ukratko, cijene divljaju nekontrolisano.

Ali da, nema inflacije :roll:

Otisla mi prijateljica u Grcku nedavno, salje slike, cijene u odnosu na nase bagatela. Kod nas je sada jebeni paradajz 4 marke, paprike 6-7, mladi luk 5 km, jagode ne znam ni sam, 6-7-8 km, paprike roge 6 km i tako dalje. U Grckoj je sve to euro, dva.

Pa koga vise bolan lazu. Cuj zivi se dobro jer cvjeta crna ekonomija, a cijene sto skacu, nije istina kaze nema inflacije.

Preko 2000 maraka potrosacka korpa. Valjda i to izmisljeno :-)
Nas najveci problem je sto nemamo razvijenu proizvodnju hrane pa nemozemo sami sebe osnovnim namirnicama snadbjeti. I ono sto smo imali unistili smo u ratu pa se poslije rata raja navukla na strane proizvode i evo danasnje situacije. Trgovacki lobi je zbog toga postao toliko jak da moze da svakom domacinstvu odredi sta ce da jede. Dokle god je tako i mi uvozimo svaku glupost kod nas ce cijene divljati. Mozda bi nam bio spas da nam povise pdv pa da se raja kroz to silom prilika okrene domacoj proizvodnji kroz to mislim kucne radionice i da sela ozive.
dječak sa šibicama

#11769 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

U teoriji, da.. u praksi, kod nas su domaci proizvodi nerijetko skuplji jer su eto domaci.

Posebno ako ga proizvodjac proglasi delikatesom, makar se radilo samo o kravljem siru.

One salame, pastete ili hrenovke sto kostaju po marku, a domace su, ono je bolje ne jesti jer unutra ima svega samo piletine i djigerice nema. Ako nije neki klokan iz Australije, jesu neke radioaktivne macke iz Kine.

Nije sve ni u tom domacem, ako nema kontrolu kvaliteta i tako dalje. Kupis domaci deterdjent recimo, jedan ako je kvalitetan, od deset naprimjer, dobro je. Logicno da ces kupovati kvalitetniji a uvozni, bar ti ne unistava masinu. Slicno je sa vecinom proizvoda, rijetko su domaci proizvodi kvalitetni a opet onaj zacarani krug, ako jesu odmah su skupi ko vrag. Skuplje od uvoznog.
dječak sa šibicama

#11770 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Domaci proizvod se stiti subvencijama, vecim porezom na uvoznu robu i tako dalje. Takodje poticajima seljaku.

Ali kod nas, ne samo u BiH nego vidim i u okruzenju, seljak dobije poticaj i sta uradi, kupi glanc nov traktor onaj sto izgleda ko ferari. Da je on glavni baja u selu. Pa onda traktorom blokira saobracajnicu jer "drzava me ne stiti". To je redovna pojava u Slavoniji i Vojvodini recimo.

Da ne govorim koliko je kod nas razvojnih kredita uzeto i pokradeno od strane takozvanog malog covjeka, onaj primjer iz Srebrenice gdje je lik iz Vogosce uzeo povoljan kredit ili cak donaciju nisam siguran, otvorio mesnicu u rodnoj Srebrenici, vrtio posao dva tri mjeseca i sve zatvorio. A pare u djep. Obrazlozenje, "nije mi se isplatilo".

O kradji donacija da ne govorim, tu su se pojedinci i grupe namlatili za sedam zivota, pa ona pljacka preko onih vrijednosnih papira kako se vec to zvalo, sto je raja iskoristila uglavnom za kupovinu stanova u kojima vec zive ili su prodavali onim sibicarima ispred Poste na obali a koji su radili za famozne "investicione fondove" pa su se silne nekretnine privatizovale za male pare.
Gdje su namjesteni tenderi, kradja javnog novca "legalnim putem" i tako dalje i tako dalje. Lopovska drzava.
elcaliente

#11771 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

U pravu ste ali kao i svugdje pod pritiskom cijena prehrambenih proizovoda ljudi se okrecu vise selu pa i sopdtvenoj proizvodnji.
Znate kako je bilo poslije rata, svako je imao nekoga na selu i dobro se jelo.
Kunem se da smo kvalitetnije jeli poslije rata nego danas. Bilo je i na pijaci dobrog paradajza uzeti domaceg kada mu je sezona.
Sjecam se sa sela kada se sir donese, pa meso, voce i povrce imalo okus. Danas moras traziti gdje ces kupiti prije svaka druga kuca na selu imala hranu za prodaju.
Radio Sarajevo

#11772 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

elcaliente wrote:U pravu ste ali kao i svugdje pod pritiskom cijena prehrambenih proizovoda ljudi se okrecu vise selu pa i sopdtvenoj proizvodnji.
Znate kako je bilo poslije rata, svako je imao nekoga na selu i dobro se jelo.
Kunem se da smo kvalitetnije jeli poslije rata nego danas. Bilo je i na pijaci dobrog paradajza uzeti domaceg kada mu je sezona.
Sjecam se sa sela kada se sir donese, pa meso, voce i povrce imalo okus. Danas moras traziti gdje ces kupiti prije svaka druga kuca na selu imala hranu za prodaju.
E vidiš, na Zapadu se sve što ima okus prodaje pod "organsko" i "biološko", pa je onda jedno pile koje ima okus po 20-25 eura, možda čak i više. Kada poredim to pile s onim koje u sarajevskoj tržnici kupim pod "obično", ovo naše je i dalje bolje. Znam da se i kod nas lagano ide ka masovnom uvozu još masivnije proizvedene hrane, ali ipak je i dalje ogromna razlika, a najviše je zbog toga što imamo bolje uslove, odnosno više sunca.

Paradajz i dalje ima okus, breskve i smokve rastu na jugu zemlje kao korov, a meso je neuporedivo bolje i jeftinije.

Sad će se naći neko pametan i reći da je u Njemačkoj hrana jeftinija. Jeste, ali u Lidlu, gdje kupuješ GMO i slično smeće, a ako hoćeš nešto dobro i ukusno, to je neuporedivo skuplje nego kod nas.
Seyfo

#11773 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Činjenica je da "index jada" kao i svi ostali parametri,tipa lakoća poslovanja, ekonomske slobode,vjerovatnoća izbijanja rata, country risk i slično, se formiraju na osnovu potpuno pristrasnih kriterija i lansiraju kako kome odgovara. Pri tome ne mislim samo na BiH. Konkretno, potrebno je opravdanje za podizanje kamatnih stopa stranim bankama,pa oni kazu"ohooo vidi country riska,odma kamate idu gore" a vamo country risk formiran na osnovu Dodikove izjave da Bošnjaci stancaju metke za novi rat. Rejting kuće i agencije funkcionišu kao uoči naših izbora, ankete i rezultati su u zavisnosti od onoga ko je anketu naručio i ko je vlasnik rejting agencije. Recimo,potpuno nezapaženo je svojevremeno prošao "pad" Grčke sa vrha na dno tabele country riska. Kao da je njihova silna zaduženost došla preko noći i svakog iznenadila, pa postadoše najednom mnogo gori od BiH a do juce bili mnogo bolji. Šta, ovlaštenim pametnjakovicima je bilo dovoljno što je Grčka u EU, što su "stara nacija", što se tamo ljetuje i loce pa da budu u ravni s Austrijom, Njemačkom i Belgijom dugo vremena? Ma dajte molim vas :D
insomnia78

#11774 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Glede ovih iznajmljivanja ML-ova, picki materina. Ne znam doduse kako je u Njemackoj jal Austriji ali u Fr ti skoro pa niko nece dati ni obicnog klija da sa njime odes u BiH. Hrvatska kapak. Sve malo skuplje samo do Slovenije a ove top marke ni to
Seyfo

#11775 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Aha znači probalo se iznajmiti ML za Bosne. Nije znači zajebancija i stereotip. Probali-ne ide. Zato sad ide wizzair i u Tuzli se iznajmi Dacia.
Post Reply