Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
karanana

#1176 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

dole je hercegovini.
smio bih se zakleti da je interviju dao i nekoj tv kuci i da sam ga vidio na youtubeu.

ja isto ne znam da sam cuo da je okarakterisan kao neki zlocinac od bilo koga, ne znam da je harao grbavicom u smislu pljacke ili klanja kao batko. mozda snajperisanje. da postoje neki dokazi ili optuzbe, ne vjerujem da bi ga bilo problem naci.
felsh

#1177 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by felsh »

Woody
nece ga ni uhapsiti,nemaju nista protiv njega,neki od ljudi koji su citav rat bili dole kazu:kamo srece da su svi cetnici bili ko on.
posavina26

#1178 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by posavina26 »

easy way wrote:Da li neko zna kako se zove pop Žućo koji se spominje na prvih desetak stranica teme? Poznat mi lik, mislim da je prije rata živio u mom komšiluku, znam mu i sina (ako se radi o istom čovjeku). I ovaj je bio pop.
http://www.oocities.org/xam3a/pop_zuco.htm
PM72

#1179 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Jedna mala replika.Nije mi bila namjera da od čuvenog mostarskog komadanta rahmetlu Hujke pravim budalu u smislu da je on oblačio uniformu JNA pa se slikavao nego mi je tip sa slike ličio na njega.Ja se ovom prilikom izvinjavam braniocima ako su to tako protumačili ali nije mi bila namjera.Ličio mi facom na komadanta,slikano u Hercegovini sa džamijom u daljini pa sam to povezao.Samo toliko.

Nastavite sa temom. :bih:
dragan.s

#1180 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dragan.s »

sumirprimus wrote: Jedna od operacija u kojoj su učestvovali,I pripadnici 63-će padobranske... naoružavanje bosanskih srba...
Kao i obuka paravojnih formacija...
Netačno i jedno i drugo. Što se tiče naoružavanja to se manje više zna kako je rađeno, 1991.-e staro oružje TO Srbije, a 1992.-e je JNA ostavila ostatak. Padobranci nisu imali veze sa tim.
Što se obuke tiče pomiješao si Crvene beretke i padobrance. Ovi zadnji nisu imali veze sa obukom, a Crvene beretke su to radile u svojim centrima u Kuli i Erdutu za pripadnike specijalnih jedinica VRS i VRSK.
felsh

#1181 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by felsh »

-niski specijalci(kornjace)
-t-84
-m-84
-vbr
-snajperi sa pasivom

itd,itd,itd....

jebes mu mater, mene je najvise bilo strah minobacacke 82mm
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1182 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

jebes mu mater, mene je najvise bilo strah minobacacke 82mm
http://www.youtube.com/watch?v=3qehUdr-d4A

:lol:
sumirprimus

#1183 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sumirprimus »

dragan.s wrote:
sumirprimus wrote: Jedna od operacija u kojoj su učestvovali,I pripadnici 63-će padobranske... naoružavanje bosanskih srba...
Netačno i jedno i drugo. Što se tiče naoružavanja to se manje više zna kako je rađeno, 1991.-e staro oružje TO Srbije, a 1992.-e je JNA ostavila ostatak. Padobranci nisu imali veze sa tim.
Što se obuke tiče pomiješao si Crvene beretke i padobrance. Ovi zadnji nisu imali veze sa obukom, a Crvene beretke su to radile u svojim centrima u Kuli i Erdutu za pripadnike specijalnih jedinica VRS i VRSK.
Mislim,da ne oftopičimo temu ljudima,ali ne slažem se s tobom,o ovom se najmanje zna,ili bar najmanje priča...
Nekako s proljeća

#1184 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

dragan.s wrote:
:)
@dragan.s, koliko mi je poznato ti si poželjan sagovornik za ozbiljnije diskusije koje primarno uključuju korištenje činjenica. Međutim, po pitanju ove materije teško je stavljati tačku i izvlačiti bilo kakav zaključak kao konačan. Tvoje tvrdnje su samo potvrda onog što se do sada zna i ja ti u tom smislu ne repliciram po tom osnovu. Valjda ima u meni nekog istraživačkog duha koji me odvede bar korak dalje ...pa bih te zamolio da sljedeće citirano uzmeš, onako za sebe, samo kao još jednu relevantnu činjenicu koja se može koristiti .
STENOGRAFSKE BELEŠKE SA 22. SEDNICE VRHOVNOG SAVETA ODBRANE ODRŽANE U DOBANOVCIMA, 11. JULA 1994. GODINE (PRVI DEO) http://www.e-novine.com/feljton/50195-B ... odila.html
.....
''Što se tiče smanjenja broja ljudi u odnosu na projektovani broj, nema ništa. Ovome treba dodati da, pored ovih, izdržavamo: 4.173 plaćena lica u Republici Srpskoj, od čega 1.358 oficira, podoficira 863, građanskih lica 1.652, i vojnika po ugovoru 300. U Republici Srpskoj Krajini izdržavamo 1.474 lica, od čega 275 oficira, 242 podoficira i 253 civilna lica i četiri vojnika po ugovoru.
sumirprimus

#1185 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sumirprimus »

Ha,treba otvorit novu temu za ovu stvar.. :D
Ali pojma mi nemamo,kakvi su se obavještajni ratovi vodili, samo znam da je bosna platila ceh...
north

#1186 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by north »

A ko je ovaj stari četalj na zadnjoj slici, njega sam upratio kad je bila evakuacija srba sa Grbavice 1996, on zajedno sa spominjanim vojvodom Aleksićem postrojavao četnike...

A za ovog bradonja Aleksića ima snimak na youtoobe, gostovao negdje na nekakvoj tv, imo priliku gledati, još mašta o liniji Karlovac-Virovitica-Karlobag, jebo pleme svoje primitivno...
sumirprimus

#1187 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sumirprimus »

pa to je taj pop žuća??? jeli?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1188 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

E, moje dijete @north:
A za ovog bradonja Aleksića ima snimak na youtoobe, gostovao negdje na nekakvoj tv, imo priliku gledati, još mašta o liniji Karlovac-Virovitica-Karlobag, jebo pleme svoje primitivno...
Jebi ga, i ja maštam o građanskoj, jedinstvenoj, nekorumpiranoj i multietničkoj BiH, a obojica smo, čini mi se, podjednako daleko od cilja :cry:
north

#1189 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by north »

A što "moje dijete.."....završi misao....u čemu sam bio nejasan?
dragan.s

#1190 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dragan.s »

Nekako s proljeća wrote: :)
@dragan.s, koliko mi je poznato ti si poželjan sagovornik za ozbiljnije diskusije koje primarno uključuju korištenje činjenica. Međutim, po pitanju ove materije teško je stavljati tačku i izvlačiti bilo kakav zaključak kao konačan. Tvoje tvrdnje su samo potvrda onog što se do sada zna i ja ti u tom smislu ne repliciram po tom osnovu. Valjda ima u meni nekog istraživačkog duha koji me odvede bar korak dalje ...pa bih te zamolio da sljedeće citirano uzmeš, onako za sebe, samo kao još jednu relevantnu činjenicu koja se može koristiti .
STENOGRAFSKE BELEŠKE SA 22. SEDNICE VRHOVNOG SAVETA ODBRANE ODRŽANE U DOBANOVCIMA, 11. JULA 1994. GODINE (PRVI DEO) http://www.e-novine.com/feljton/50195-B ... odila.html
.....
''Što se tiče smanjenja broja ljudi u odnosu na projektovani broj, nema ništa. Ovome treba dodati da, pored ovih, izdržavamo: 4.173 plaćena lica u Republici Srpskoj, od čega 1.358 oficira, podoficira 863, građanskih lica 1.652, i vojnika po ugovoru 300. U Republici Srpskoj Krajini izdržavamo 1.474 lica, od čega 275 oficira, 242 podoficira i 253 civilna lica i četiri vojnika po ugovoru.
Sve ja ovo znam jer sam te zapisnike čitao onda kad su se i pojavili u javnosti. Navodno se radi o djelu zapisnika sa VSO SRJ koji nisu dostavljeni MSP u Hagu u tužbi BiH vs. SRJ jer je Srbija tražila da se primjene mjere zaštite. Pročitao sam sve te zapisnike i u njima nema ništa posebno. Ovaj koji citiraš sa e-novina se bavi brojnim stanjem VJ i načinom održavanja vojske, a usput pominju ljudstvo koje plaćaju u VRS i VRSK. To da je SRJ plaćala vojna lica koja su ostala u VRS nije bilo tajna ni za koga ni u toku rata niti nakon njega. To se nastavilo sve do 2003-će kada su ameri natjerali Đinđića da prestane sa tim. Te godine su ta vojna lica prešla na budžet RS, a jedan dio je otišao u SRJ. To plaćanje vojnog personala nije dokaz ni za šta jer je jedna stvar plaćati vojna lica i slati (a češće prodavati) municiju i gorivo, a sasvim druga stvar komandovati vojskom i vojnim operacijama. Za ovo drugo (da je SRJ upravljala sa VRS) nema nijednog dokaza ni u jednom zapisniku VSO. To isto stoji u (bar) dvije presude iz Haga. U prvoj u slučaju BiH vs SRJ pred MSP sud jasno kaže da pomaganje u vođenju rata nije isto što i vođenje rata pa spominju slučaj Nikaragva vs USA (tačke 391.-395. presude MSP) i da se ne može dokazati da je VRS vodila rat za SRJ. U drugoj presudi pred Haškim tribunalom generalu Periši'u se jasno razdvaja stepen njegovog uticaja na VRS i VRSK. I kaže se da nije imao efektivnu kontrolu nad VRS, ali jeste nad VRSK, a osuđen je po osnovu individualne a ne komandne odgovornosti za pomaganje VRS i VRSK.
Svima je jasno da RS nije mogla voditi rat bez SRJ, ali se ta pomoć svodila na plaćanje aktivnih vojnih lica koji su ostali nakon povlačenja JNA (i to je bilo prekinuto nekih pola godine 1994-te), isporuke municije i nafte i liječenje ranjenika. Te isporuke i troškovi liječenja su se većinom plaćali, a manjim dijelom su bili poklon. Sjećam se da je nakon rata za liječenje na VMA ispostavljen račun RS-u od oko 5 miliona $ i to je kasnije plaćeno strujom.
Što se slanja ljudstva to se nakon maja 92 svodilo na pojedinačne grupe i bilo je upravljano od strane SDB Srbije, a ne vojske. A i te grupe su nekad pravile više štete nego koristi, a ponekad su slate ne da pomognu VRS već da obezbijede trgovačke rute RSK-Bihaćka enklava ili da pomažu Abdiću (film "Jedinica" je to dobro opisao).
Naravno da je bilo i pojedinačnih avanturista koji su dolazili na "ispomoć", ali se takvi nisu dugo zadržavali kad su vidjeli na šta rat liči.
Znam da je jedna ekipa iz 63-će brigade zaglavila negdje kod Sarajeva 1993-će. To je bila tolika "tajna" da sam to pročitao u Beogradskom listu "Vreme" iz 1994-te. Kako su se oni našli u Sarajevu 1993-će stvarno nemam pojma.
Nekako s proljeća

#1191 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

:)
Link vodi na temu ''Žuč'' a ona prostorno pokriva područje na kojem su (u operaciji “Pancir”, što je kodno ime za napad na brdo Žuč iznad Sarajeva u decembru 1993. godine,) osim pripadnika Vojske RS, učestvovali i Gardijska, 72. desantno-jurišna i 63. padobranska brigada Vojske Jugoslavije. Operaciju su dogovorili generali Perišić i Mladić radi osvajanja uzvišenja kako bi se lakše kontroliralo Sarajevo
http://www.klix.ba/forum/zuc-p8261675.h ... 5#p8261675

Da ne kvarimo ovu temu... :wink:
slucajni prolaznik

#1192 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by slucajni prolaznik »

dragan.s wrote:...Svima je jasno da RS nije mogla voditi rat bez SRJ, ali se ta pomoć svodila na plaćanje aktivnih vojnih lica koji su ostali nakon povlačenja JNA (i to je bilo prekinuto nekih pola godine 1994-te), isporuke municije i nafte i liječenje ranjenika. Te isporuke i troškovi liječenja su se većinom plaćali, a manjim dijelom su bili poklon. Sjećam se da je nakon rata za liječenje na VMA ispostavljen račun RS-u od oko 5 miliona $ i to je kasnije plaćeno strujom...
Uz izvinjenje za skretanje s teme, moze li samo nekoliko kratkih informacija o ovoj kompezaciji - ko je ovo odlucio i kada?
sumirprimus

#1193 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sumirprimus »

Da,svima je jasno da vrs nije mogla ništa bez jna,ja kasnije...
Ali kako u detalje,slabo ko priča,a to je i najinteresantniji dio,jebga na bosanskoj strani nije bilo covjeka kao sto su hrvati imali šuška sa jednim j.perkovicem...nažalost...
dragan.s

#1194 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dragan.s »

slucajni prolaznik wrote:
dragan.s wrote:...Svima je jasno da RS nije mogla voditi rat bez SRJ, ali se ta pomoć svodila na plaćanje aktivnih vojnih lica koji su ostali nakon povlačenja JNA (i to je bilo prekinuto nekih pola godine 1994-te), isporuke municije i nafte i liječenje ranjenika. Te isporuke i troškovi liječenja su se većinom plaćali, a manjim dijelom su bili poklon. Sjećam se da je nakon rata za liječenje na VMA ispostavljen račun RS-u od oko 5 miliona $ i to je kasnije plaćeno strujom...
Uz izvinjenje za skretanje s teme, moze li samo nekoliko kratkih informacija o ovoj kompezaciji - ko je ovo odlucio i kada?
Nemam više informacija. To sam čuo na RTRS-u nakon rata kao jedno od neriješenih pitanja između SRJ i RS. Pošto je Srbiji nedostajala struja onda im je tako plaćeno. S obzirom kakve su vlade tamo i ovamo bile čisto sumnjam da je o tome pravljen neki ugovor, već su to prebili u kakvoj kafani.
Macaglu

#1195 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

sumirprimus wrote:pa to je taj pop žuća??? jeli?
Jeste to je pop Vojo ili Zuco kako su ga neki zvali,prije rata sluzio u crkvi na pocalicima
Macaglu

#1196 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

Macaglu wrote:
sumirprimus wrote:pa to je taj pop žuća??? jeli?
Jeste to je pop Vojo ili Zuco kako su ga neki zvali,prije rata sluzio u crkvi na pocalicima
Izvinjavam se pofalicima
Macaglu

#1197 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

Dionysios wrote:Cesto se pominjao i ovdje i generalno ovaj vojvoda Aleksic, ima snimak gdje ga onaj "amerikanac" predstavlja stranim novinarima u stilu "people love vojvoda" :D

imaju li se neke informacije gdje je sad taj lik, jeli prezivio, mislim da ima elemenata da se krivicno goni..

ps ako je bilo prije pitanje ili se pominjao, oprostite :-D
Taj amerikanac je srbin iz new yorka,vratio se kao dobrovoljac ,vojvoda Aleksić je bi jedan od pravih srba vojnika,nije cinio zlocine i pljačkao nego jednostavno covjek je bio vojnik i tako se i ponasao u ratu
jalijas74

#1198 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Macaglu jebo te takav vojnik Aleksic koji je maltretirao nesrbe po Grbavici jer je imao moc.

Banujte ili mene ili ove sto velicaju zlocince, administracijo izaberite vec jednom stranu. Ili podrzite velicanje zlocinca sa Grbavice i svih podrucja okupiranog djela Sarajeva ili vec jednom takvo pisanje presjecite u korjenu i podjelite trajne banane.
radio_sa

#1199 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by radio_sa »

Jel postoji snimak granatiranja Trg-a heroja (bivšeg Trga Pere Kosorića).
Macaglu

#1200 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

jalijas74 wrote:Macaglu jebo te takav vojnik Aleksic koji je maltretirao nesrbe po Grbavici jer je imao moc.

Banujte ili mene ili ove sto velicaju zlocince, administracijo izaberite vec jednom stranu. Ili podrzite velicanje zlocinca sa Grbavice i svih podrucja okupiranog djela Sarajeva ili vec jednom takvo pisanje presjecite u korjenu i podjelite trajne banane.
Kao prvo , ne velicam ja nikoga nego ti govorim istinu ,drugo,ova tema je upravo za raju koja je bila u ovim dijelovima grada za vrijeme rata,trece nadju mi jednu osobu koju je licno Slavko Aleksić maltretirao ili je prisustvovao istom,te čaršijske price i pričala kazala zajebi,pričaj ono iz licnog iskustva i ako znas za nesto 100 posto,nemogu da vjerujem da jos ljudi vjeruju u neke lovačke price a ne obraća paznju sta se desava u njegovom dvorištu ,crvena linija,stolice naručene iz srbije i plaćene vise nego sto treba,tako se barem prica,srebrenica ,velika laz ,tako se prica,
Kad bih ja sad kao i ti vjerovao u sve sto kazu,pa na sta lici sve ovo,tvoj zločinac nije Alaksic nego neko drugi ali ja sam otvorio oci i shvatio da su mi politika i par idiota upropastili djetinjstvo za svoj racun,da se bogdo nikad nije desilo,i da ljudi nisu ovce,pa samo lete tamo gdje im kazu,koliko ima pravih sarajlija u sarajevu,imas ti malo veci problem nego Aleksić ,on mi nije ni rod ni pomoz bog,poznajem covjeka iz vidjenja i pitaj bilo koga muslimana,srbina,hrvata jeli Aleksić radio zla nad civilima i zarobljenicima nesrpske nacionalnosti
Post Reply