Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
Sarajcica_88

#1176 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Sarajcica_88 »

Sa forum.hr, napisao Hrvat (onaj pravi, iz Hrvatske)
Ovo je koliko sam čuo bila najveća i najduža bitka u Hrvatsko-Bošnjačkom ratu...
Evo iz prve ruke . Osobno sam bio na tom ratištu . Baza mi je bila u selu Pidriš (koliko se sjećam ) a napadali smo , čini mi se Seoce ( nekakvo selo ) i još neka muslimanska uporišta , nemogu se sjetiti imena , bilo je to zima 93-94 g. Što se tiče HVO-a bolje da nije niti sudjelovao , pogotovo sve najgore o minobacačima iz Ljubuškog . Inače HVO je bio komedija od vojske , jedino što su imali bolju opremu i vozila od nas . Netko od slavonskih gard, brig je gadno nastradao ( neznam 5 ili 3 gbr) Mi nismo imali većih problema , osim "podrške" HVO-a . Točno je da se koristilo svvo moguće topništvo , tenkovi ( tu nam je poginuo zap. tenkov. bojne ) VBR-i . E , da sad sam se sjetio imena jednog sela koje smo napadali :Vrse ( bar tako mislim ) i branili selo Dobrošin . Muslimani su su se veoma hrabro i dobro držali , tako da nije bilo velikih pomaka u crtama obrane . Najviše sam se "ježio" kada bi muslimani počeli u predvečerje sa svojim pjevanjem i molitvama , vjerujte ,gore je nego kada pucaju po vama :ne zna:. I bogu hvala , smjena je došla u sječnju 94 . Više se nisam vračao na to ratište :top: , i kakav je krajnji ishod bio ni danas ne znam , niti me zanimalo . Bilo je hladno kao u Sibiru . Nisam narodni heroj i drago mi je što me to ratište više nije vidjelo . Glava je ostala na ramenu :kava:

.... bas objasnjava da su to bili dobrovoljci vecinom.
Pretpostavljam da je bilo dobrovoljaca . Ja nisam . Kod Trilja kompletna kolona vozila 7.gbr je stala i tu smo skidali oznake sa uniformi , naljepnice i registracije sa vozila .To područje jednostavno ne mogu obraniti samo dobrovoljci , pogotovo ako ih dopadne zapovjedništvo HVO - a . Tu je trebalo biti čvrsto zapovjedanje i vojska koja izvršava zapovjedi bez puno mudrovanja , jer na kraju krajeva za to smo bili i plaćeni .
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1177 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Chmoljo »

:roll:

uputstvo u slučaju trolanja

1. prijaviti
2. ne citirati
3. ignorisati.

Gojeni H

#1178 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Gojeni H »

Chmoljo wrote::roll:

uputstvo u slučaju trolanja

1. prijaviti
2. ne citirati
3. ignorisati.

Ma, ljubi ga brat :kiss:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1179 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

Joj, prijatelju @trokutistan_24posto,

I ja volim čitati POSKOK, ali ga ja za razliku od tebe ne shvatam baš tako ozbiljno.

Ne mogu ti se načuditi koliko si govana prosuo ovdje na ovom PF na samo... čekaj da prebrojim... 2 stranice od kada se javljaš. Uuuu... ode ti daleko...

Pa veliš:
Majku vam mitomansku, kad je to Hrvatska dijelila BH, ajd me podsjeti? Gdje postoji dokument o tome?
Hajde da ti ne spominjem ćosanja i intimna druženja Krivoustog i Glavatog-sa-debelim-ušesima u Krađorđevu još 1991-e, znači još dok rat u BiH oficijelno nije ni započeo, jerbo ćeš ti odmah reći da "nikada nije dokazano da su se F&S ikada dogovarali o podjeli BiH..." i tu si u pravu. I nije dokazano, ali je simptomatično da su uopšte razgovarali SAMO njih dvojica, bez prisustva ikoga drugog, a YU se u to vrijeme sastojala od još 3-4 republike. Čudno je to malo, zar ne?

Ali evo ti nešto "čvršće", jer nadam se da voliš čvrsto:

A, šta ćemo sa dogovorom u Grazu, i razgovorima Onog-sa-čudnom frizurom-i-rupicom-na-bradi i Jedinog-komuniste-iz-Sovića, već u maju 92-e, znači kad je rat u BiH netom započeo? E, ovdje je već dokazano: Harden, Blaine (8 May 1992). "Warring Factions Agree on Plan to Divide up Former Yugoslavia". The Washington Post; Bryant, Lee (1993). "The Betrayal of Bosnia". Centre for the Study of Democracy: University of Westminster; Prosecutor v. Tihomir Blaškić - Judgement". United Nations International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia; "Testimony of Herbert Okun from a transcript of the Prlic, Stojic, Praljak, and Petkovic trial". United Nations International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.

Ali za mene je najveći argument izjava Krivoustog, koju si mogao pročitati u jednom mom postu, da si samo malo vrijedniji:
...To se može ostvariti tako da se nacionalni ciljevi Srbije ostvare i da ona nema više razloga za ekspanziju, a ujedno bi se Hrvatskoj priključilo njezine krajeve, jer je sadašnji hrvatski perec neprirodan. U hrvatskom je interesu da se taj problem riješi na naravan način, na način kako je bila rješena Banovina. Pri tome bi mogao ostati dio zemljice Bosne gdje bi muslimani imali većinu i ta bi država Bosna mogla biti tampon između Hrvatske i Srbije. Time bi ujedno nestala i kolonijalna tvorevina Bosna i Hercegovina...

dr. Franjo Tuđman, prosinac 1991
I? Šta ćemo sad?

Ma dečec moj... Niko se od nas ne može odlijepiti od mitomanije. Sve nas zadoje tom mitomanijom još od samog rođenja. Ne možeš se, bolan, boriti protiv sile koju ne vidiš ;-)

A, što se tiče onih pobadanja zastava... Samo me podsjeti na broj pobodenih "Hrvatskih poviestnih stiegova" pobodenih u Varešu, Kaknju, Bugojnu, B. Brodu, Derventi i tomu slično... A tako su se ponosno viorili nekada početkom 92-e. Eh, da... :lol:
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#1180 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by emillio estevez »

nije me dugo bilo sve po starome

tzv Hrvat ( onaj pravi iz BiH-a)
murathans

#1181 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by murathans »

Image

Da nije potpisan Wašingtonski sporazum koliko bi HVO u lšaavanskoj dolini izdržao? Čitajući HZ HB forume može se zakjučiti da im j početkom 1994. moral i nije bio na naročito visokom nivou. Imali su jao puno izbačenih iz stroja, počelo je nedostajati svega, a obćena konjica od KRivoustog nije stizala kao pomoć.

Imali su neograničene količine eksploziva u Vitezitu, ali koliko im je to davalo fore?
cules82

#1182 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cules82 »

Warriors (Ratnici) je TV drama BBC-a iz 1999. godine koja govori o događajima u Lašvanskoj dolini za vrijeme rata u BiH, bazirana na istinitim događajima.Znam da sam davno ( nekada 2000-e ili 2001-e nisam siguran ) ovo na bhtv gledao ali je bila serija iz jedno 1-12 dijelova

Brkooo

#1183 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Brkooo »

cules82 wrote:Warriors (Ratnici) je TV drama BBC-a iz 1999. godine koja govori o događajima u Lašvanskoj dolini za vrijeme rata u BiH, bazirana na istinitim događajima.Znam da sam davno ( nekada 2000-e ili 2001-e nisam siguran ) ovo na bhtv gledao ali je bila serija iz jedno 1-12 dijelova

:thumbup:
karanana

#1184 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by karanana »

da li je kresevo ikad doslo u ruke armije bih?
L.e.g

#1185 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by L.e.g »

karanana wrote:da li je kresevo ikad doslo u ruke armije bih?
Nije
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1186 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

pluspunkt wrote:mene zanima kako to da se nikako nije mogla zauzeti fabrika Vitezita, ona je bila od ključne važnosti za Bošnjake, da se ta fabrika zauzela, da su se napunile izljevene granata u Zenici, sigurno bi se sve odvijalo drugačijim tokom, vjerovatno se i genocid u Srebrenici mogao spriječiti..zar je odbrana oko fabrike Vitezita bila toliko jaka i može li neko detaljnije objasniti koliko daleko je Armija bila od fabrike, tj je li fabrika ikada tokom rata sa HVO bila u mogućnosti da se zauzme ?
Sve je moglo da se zauzme, ako je postojao dogovor ;-) Pa tako i "Vitezit", ali je očigledno "ponuda" ARBiH bila "preniska" ;-) Uostalom, da se uzeo "Vitezit", pao bi i sam grad (e, još kad bi to bio "grad" :lol: ) Vitez, pa bi se inercijom zajmio i Novi Travnik, Busovača... I, ode Srednja Bosna. Doduše, to bi izazvalo i kontra-reakciju pa bi se dooobro zadrmao Mostar, vjerovatno bi ga HVO i "jamio", a "guravo" bi bilo i u Gornjem Vakufu. U rat bi se otvoreno umiješala i Hrvatska...

Tako da su ti sve te ideje od "ključne važnosti" tada bile dosta "klimave". Jebeš granate iz Zenice ako bi Krivousti udario "embargo", za rećemo Bihać. Ne bi ti mi vidjeli ni K... od granata iz Zenice.

A, što se tiče Srebrenice, naravno da se i to moglo spriječiti, ali opet aliiiii.....

A, ja... Da ne zaboravim. Evo ti karta, imaš kabinu, pa tabiri:

Image
Last edited by Woody on 02/12/2013 10:55, edited 1 time in total.
madner

#1187 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by madner »

Njofra je poslao sta je mogao na Vakuf, bez da fasuje sankcije.
madner

#1188 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by madner »

HV je mogla poslati puno puno vise ljudi. Problem je bio sto je Hrvatska bila pred sankcijama.
stakasa

#1189 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stakasa »

Woody wrote:
pluspunkt wrote:mene zanima kako to da se nikako nije mogla zauzeti fabrika Vitezita, ona je bila od ključne važnosti za Bošnjake, da se ta fabrika zauzela, da su se napunile izljevene granata u Zenici, sigurno bi se sve odvijalo drugačijim tokom, vjerovatno se i genocid u Srebrenici mogao spriječiti..zar je odbrana oko fabrike Vitezita bila toliko jaka i može li neko detaljnije objasniti koliko daleko je Armija bila od fabrike, tj je li fabrika ikada tokom rata sa HVO bila u mogućnosti da se zauzme ?
Sve je moglo da se zauzme, ako je postojao dogovor ;-) Pa tako i "Vitezit", ali je očigledno "ponuda" ARBiH bila "preniska" ;-) Uostalom, da se uzeo "Vitezit", pao bi i sam grad (e, još kad bi to bio "grad" :lol: ) Vitez, pa bi se inercijom zajmio i Novi Travnik, Busovača... I, ode Srednja Bosna. Doduše, to bi izazvalo i kontra-reakciju pa bi se dooobro zadrmao Mostar, vjerovatno bi ga HVO i "jamio", a "guravo" bi bilo i u Gornjem Vakufu. U rat bi se otvoreno umiješala i Hrvatska...

Tako da su ti sve te ideje od "ključne važnosti" tada bile dosta "klimave". Jebeš granate iz Zenice ako bi Krivousti udario "embargo", za rećemo Bihać. Ne bi ti mi vidjeli ni K... od granata iz Zenice.

A, što se tiče Srebrenice, naravno da se i to moglo spriječiti, ali opet aliiiii.....

A, ja... Da ne zaboravim. Evo ti karta, imaš kabinu, pa tabiri:

Image
woody, po tebi je znaci bilo samo stvar dobre volje hoce li HVO/HV uzeti Mostar i Vakuf :D . Na kraju im se probudise osjecaji pa ne uzese, vise vole ovako imat pola grada nego zaokruzenu teritoriju?
sokkia

#1190 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

tz, HVO nije smio zauzeti Stari Vitez a ARBH nije smjela zauzeti Vitez N Travnik i Busovacu.
jasno je da u slucaju ozbiljnog napada nebi izdržali ni branioci u S Vitezu a ni tz.HVO da je ARBH krenula u ozbiljan napad.
taktika je bila stalni pritisak al ne zauzimati.
madner

#1191 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by madner »

pluspunkt wrote:
madner wrote:HV je mogla poslati puno puno vise ljudi. Problem je bio sto je Hrvatska bila pred sankcijama.
znači čekali su da eventualno izgube Vitez (a time i fabriku eksploziva koja bi ojačala borbenu moć Armije BiH) a onda možda i cijelu Srednju Bosnu, tj Busovaču, Kiseljak, Kreševo, N. Travnik da bi se tek onda uključili ?
Pa nije im bio cilj izgubiti ni opcine koje su izgubili :roll:

Plan Hrvatske je bio izaci na granice Banovine, no zbog politickih faktora nisu mogli poslati vise jedinica HV-a, a zbog vojnih ovo sto su poslali nije moglo izvrsiti zadatke. Odnosno, ima razlog zasto je brigada iz Vakufa jedna od najodlikovanijih u ARBiH.
sokkia

#1192 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

pluspunkt wrote:
sokkia wrote:tz, HVO nije smio zauzeti Stari Vitez a ARBH nije smjela zauzeti Vitez N Travnik i Busovacu.
jasno je da u slucaju ozbiljnog napada nebi izdržali ni branioci u S Vitezu a ni tz.HVO da je ARBH krenula u ozbiljan napad.
taktika je bila stalni pritisak al ne zauzimati.
ne vidim šta bi HVO dobio zauzimanjem Starog Viteza, ako bi potom izgubio cijeli a možda zatim i cijelu S.Bosnu !? tj, šta bi Armija izgubila gubitkom Starog Viteza ako bi u ofanzivi zauzela zatim cijeli Vitez, fabriku eksploziva a time i došla do velikih rezervi kao i do mogućnosti dalje proizvodnje ..čitao sam na nekim hrvatskim forumima da je HVO bio navodno minirao cijelu fabriku Vitezit, može li se to shvatiti kao razlog ne poduzimanja ozbiljnije akcije prema fabrici i gradu Vitezu!?
ako je to tačno (a vjerovatno da jeste, tj HVO zapovjednici sigurno da su računali i na mogućnost zauzimanja grada i fabrike pa su imali i taj neki plan B) nije li onda Armija mogla isto tako postaviti neki uslov tipa ''ne minirajte fabriku, otvorit ćemo vam koridor, tj prema dijelovima koje je kontrolisao HVO, ne znam sada gdje bi to tačno bilo, možda neki koridor prema dijelovima Gornjeg Vakufa koje je kontrolisao HVO i dalje prema Prozoru i dalje prema JUgu, u suprotnom, bit ćete pregaženi i u potpunosti uništeni..jel Armija mogla takvo što usloviti ?
,

ta fabrika uopšte nije bila toliko aktuelana za armiju, ne kažem da ne bi dobro došla ali nije bilo nikad posebnog napada radi nje.
kad govorim o mogucnostima zauzimanja i jednih i drugih a to nisu smjeli mislim prije svega na civilne žrtve koji bi bilo i i jednom i u drugom slucaju to vjerovatno mnogo. hvo nije smio od armije a armija od MZ.
tad bi Izetbegoviceva ideja o jedinstvenoj i multikulturnoj BIH definitivno propala.
17.kraiška je bila zauzela i D Puticevo i Polje S.gavrancica ali ih je komanda vratila nazad.
hvo je najveci neuspjeh doživio na G Vakufu.
plan im je bio zauzeti cjeli grad i uspostaviti koridor -G vakuf-Bistrica-Pavlovica-Rostovo N Travnik.a Bugojno bi zauzeli kao kusur :-)
to i pored angažovanja nekoliko brigada iz Hrvatske nisu uspjeli, a franceku je bilo jasno ako pošalje cjelu vojsku šta ga ceka.
Gojeni H

#1193 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Gojeni H »

madner wrote:
pluspunkt wrote:
madner wrote:HV je mogla poslati puno puno vise ljudi. Problem je bio sto je Hrvatska bila pred sankcijama.
znači čekali su da eventualno izgube Vitez (a time i fabriku eksploziva koja bi ojačala borbenu moć Armije BiH) a onda možda i cijelu Srednju Bosnu, tj Busovaču, Kiseljak, Kreševo, N. Travnik da bi se tek onda uključili ?
Pa nije im bio cilj izgubiti ni opcine koje su izgubili :roll:

Plan Hrvatske je bio izaci na granice Banovine, no zbog politickih faktora nisu mogli poslati vise jedinica HV-a, a zbog vojnih ovo sto su poslali nije moglo izvrsiti zadatke. Odnosno, ima razlog zasto je brigada iz Vakufa jedna od najodlikovanijih u ARBiH.
Naravno da ima. Na zalost, zbog "nepopularnosti" sukoba izmedju Armije RBiH i HVO-a, a i kasnijih ustupaka hrvatskoj strani, ova brigada nije dobila ni 10-i dio onoga sto je trebala da dobije. Da ne govorimo o presutnom ignorisanju iste od strane zvanicnih medija. Danas kada odemo na youtube ili uopste na net, veoma je malo informacija na raspolgaanju o brigadi, borbama, ... Zaista neispricana prica o herojstvu i pozrtvovanju ... zalosno.
cindrlimindrli

#1194 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

Gojeni H wrote:Naravno da ima. Na zalost, zbog "nepopularnosti" sukoba izmedju Armije RBiH i HVO-a, a i kasnijih ustupaka hrvatskoj strani, ova brigada nije dobila ni 10-i dio onoga sto je trebala da dobije.
Proglasena je viteskom brigadom, ne znam sta su vise mogli dobiti od vojnih priznanja? Uostalom da nije bilo angazmana
307-Bugojno, 370-Donji Vakuf, 305-Jajce i svih silnih IDV-ova iz ostatka Korpusa nema sanse da bi ga odbranili.
matematicar_teski

#1195 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by matematicar_teski »

HVO je dozivio poraz u srednjoj bosni, nisu se ni dan danas oporavili :D
ARBiH je takticki unistila protivnika
sokkia

#1196 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

matematicar_teski wrote:HVO je dozivio poraz u srednjoj bosni, nisu se ni dan danas oporavili :D
sad kad su se karte otvorili i vidi se koliko su bili tanki pa i nije neka velika pobjeda, ali da su vašingtonski sporazum morali potpisan zbog SB to je tacno.
stakasa

#1197 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stakasa »

sokkia wrote:
matematicar_teski wrote:HVO je dozivio poraz u srednjoj bosni, nisu se ni dan danas oporavili :D
sad kad su se karte otvorili i vidi se koliko su bili tanki pa i nije neka velika pobjeda, ali da su vašingtonski sporazum morali potpisan zbog SB to je tacno.
Je li HVO drzao Novi Travnki komplet ili je bilo podjeljeno? Sta je sad sa tim gradom?
sokkia

#1198 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Je li HVO drzao Novi Travnki komplet ili je bilo podjeljeno? Sta je sad sa tim gradom?
u ratu je bio podjeljen,kalinsku i dalje prema tvornici BNT je držala armija a bare hvo.
a sad je ko i svugdje, živi se poprilicno normalno a nacelnik opštine je Bošnjak Lendo Refik.
stakasa

#1199 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stakasa »

sokkia wrote:
u ratu je bio podjeljen,kalinsku i dalje prema tvornici BNT je držala armija a bare hvo.
a sad je ko i svugdje, živi se poprilicno normalno a nacelnik opštine je Bošnjak Lendo Refik.
Izgleda sablazno. Inace odnos Hrvata prema Srednjoj Bosni je nenormalan. Jednom sam prosao kroz ono hrvatsko naselje u Bugojnu, meni se cini da se zove Glavice... Sad da hoce mogu se vratit na svoje i da im niko nista ne moze.
I inace je Bugojno interesantan slucaj. Kako se je uopste desilo da HVO digne ruke od njega, preuzimali su u opstine sa puno manje Hrvata nego sto je bio slucaj sa Bugojnom
RahatHurmašica

#1200 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 19:15, edited 1 time in total.
Post Reply