Snijeg sirom BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1176 Re: Snijeg sirom BiH

Post by plain vanilla »

'84. su i srednjoskolci cistili
amidzazeher

#1177 Re: Snijeg sirom BiH

Post by amidzazeher »

Da li je ovo uopste dobro ovako raditi?

žulijan asanž

#1178 Re: Snijeg sirom BiH

Post by žulijan asanž »

LieToMe wrote:upravo al bitno je to sto sad zaboga tramvaji ne rade a to gdje ce se sa silnim snijegom i sta kad pocne da se otapa nikog nije briga. mislim da cemo stvarno imati problem i sa ovim novim snijegom kojeg najavljuju a koji vec uveliko pada po hrvatskoj a ne zelim ni da mislim sta ce biti kad pocne ovo cudo da se otapa
snijeg je čudo prirode :) kristalizirani H2O... e sad, snijegovi su različiti. na primjer imaš situaciju da jedan "tip" snijega pada tri sata i u tom svom padanju na zemlju donese, uzmimo za primjer 10 litara vode po m2, dok opet drugom tipu snijega treba samo pola sata da na zemlju donese istu količinu vode....

ovaj snijeg je kao što ste vidjeli prhak, ne možeš grudvu napravit, kad ga lopatom baciš on se sav raspe. to ukazuje na činjenicu da je, što bi ono u narodu rekli - "suh"... to znači da je stepen kristalizacije visok, da su pahulje male i da prilikom padanja i taloženja, taj snijeg u sebi sadrži dosta zraka...

volumen "prosječnog" snijega jednak je cca. 1/12 volumena vode koja nastane njegovim otapanjem... to znači da u volumenu od 1l snijega imaš 1/12, odnosno 0,8 decilitara vode.....

u jedan kubični metar volumena stane 1000 litara vode, pa prema ovoj formuli jedan kubik snijega nosi nekih 80 litara vode u sebi....

uzmemo li u obzir podatak da je na primjer 100 litara kiše po metru kvadratnom po danu na proljeće ili jesen relativno normalna stvar, onda možemo zaključiti da ovo neće biti tako strašno kad se otopi... posebno zato jer se ne može otopiti za jedan dan...
VjecitiStudent

#1179 Re: Snijeg sirom BiH

Post by VjecitiStudent »

dječak sa šibicama wrote:"Cudi me" da nisu prvo ovaj parking na Marin dvoru ocistili, ovo gdje odlazu snijeg u Miljacku :D joj nasih genijalaca... pa ocisti parking, da moze vise kamiona prici rijeci...

A za predsjednistvo, ne cudi me, oni su prioritet :-) i garant prilazi kucama vodecih politicara :-)
Mogu se kladiti da je cesta do Poljina besprijekorno cista.

Parking na SKenderiji je ociscen, ali je ulaz/izlaz samo jedan i napravljen je za auta, ne za kamione.
Nekada se snijeg izbacivao i na skenderiji, ali tamo je sad nova trafika.

Planiranje nam je oduvijek bilo vrlina.
Last edited by VjecitiStudent on 06/02/2012 14:53, edited 1 time in total.
respo

#1180 Re: Snijeg sirom BiH

Post by respo »

kakav je to drugi nacin kojim ljudi ciste snijeg u sarajevu?

valjda jedini nacin da se rijesis snijega
a jeli dobar to nek kazu ovi sto znaju kakve su te cijevi dole koliko siroke itd
6.april

#1181 Re: Snijeg sirom BiH

Post by 6.april »

Postoji li način da se snijeg odvlači?
U mojoj ulici nemamo ga gdje skloniti.
casanova123

#1182 Re: Snijeg sirom BiH

Post by casanova123 »

OVO PRELAZI SVE GRANICE!!!

KOD PREDSJEDNISTVA SNIJEG KAO DA NIKADA NIJE PADAO. TAMO RADI 50 LJUDI OKO SNIJEGA. U GLUPO PREDSJEDNISTVO NE UDJE 10 LJUDI DNEVNO.

STA RADE OVI PENZIONERI NA ULICAMA? SJEDITE LJUDI MOJI U KUCAMA I NEMOJTE IZLAZITI!!! SAMO SMETATE SVIMA. SJEDITE I NE MRDAJTE.

STA STE SE VI SVI NESTO SADA NADIGLI DA HODATE. AKO HOCETE DA BUDETE NAPOLJU NADJITE NEKOGA DA VAM DA LOPATU I CISTITE ULICU.

SVIMA KOJI NESTO CINE, KOJI LOPATAJU, KOJI RADE NESTO, PORUCUJEM SLIJEDECE: SAMO VI RADITE, RADITE KAO I JA, PA NEKA ONDA OVI BEZOBRAZNICI STO GLEDAJU KROZ PROZORE, STO SE SANKAJU PO CIJELE DANE, STO SETAJU, STO ZANOVIJETAJU, NEKA ONI PLJUJU PO VAMA KAO I PO MENI, TAKO STO CE SACEKATI DA IM SE URADI NJIHOV DIO KOJI SU ZAKONOM OBAVEZANI DA URADE.
Last edited by casanova123 on 06/02/2012 15:00, edited 2 times in total.
smurf

#1183 Re: Snijeg sirom BiH

Post by smurf »

Ne cini vam se, onaj je bio zafrkaniji milion puta upravo sto je bio mokar. Visina - hajde da vjerujemo nasima sa Bjelava i da je ovaj visi, ali vjerujte da je lakse sada ocistiti pet auta nego '99. jedno. I neki nisu radili dvije hefte :kravata:
23.12.'99. Sarajevo - Visoko smo vozili 3.5 h, jos toliko do Maglaja, helem nejse, do Zagreba nam je trebalo nekih 12 h voznje punim gasom :-)
Cholina_Lokica

#1184 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Cholina_Lokica »

amidzazeher wrote:Da li je ovo uopste dobro ovako raditi?

Na bih rekla, treba jos i kanalizaciju da nam sHebu :-)
hljebarnik

#1185 Re: Snijeg sirom BiH

Post by hljebarnik »

@casanova

A vala i mene nervira sto su se svi digli da negdje hodaju.. A kada je trebalo cistiti nigdje nikoga :roll:
drekalica28

#1186 Re: Snijeg sirom BiH

Post by drekalica28 »

Sa portala Radio sarajevo:

"Iz VIK-a mole građane da prilikom čišćenja ulica ne ubacuju snijeg u kanalizacione šahtove da ne bi došlo do njihovog začepljenja. Građanima se apeluje da vodu koriste racionalno, javila je novinska agencija Fena."
bull21

#1187 Re: Snijeg sirom BiH

Post by bull21 »

hljebarnik wrote:@casanova

A vala i mene nervira sto su se svi digli da negdje hodaju.. A kada je trebalo cistiti nigdje nikoga :roll:
Nisu se svi digli da hodaju, već je mjesto hodanja drastično smanjeno pa se čini da je više ljudi nego inače.
Mr.Penguin

#1188 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Mr.Penguin »

bull21 wrote:
hljebarnik wrote:@casanova

Nisu se svi digli da hodaju, već je mjesto hodanja drastično smanjeno pa se čini da je više ljudi nego inače.
:thumbup:
hljebarnik

#1189 Re: Snijeg sirom BiH

Post by hljebarnik »

Nema to veze sa mjestom hodanja...
VjecitiStudent

#1190 Re: Snijeg sirom BiH

Post by VjecitiStudent »

Veoma, veoma zanimljiv detalj:
Član 28.
(Posebna naknada za zaštitu i spašavanje)
(1) Sva pravna lica i grañani, koji obavljaju samostalnu djelatnost i državni organi svih
nivoa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, dužni su u skladu sa članom 180. Zakona o zaštiti i
spašavanju plaćati posebnu naknadu za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u visini od 0,5 % od
osnovice koju čine isplaćene neto plate zaposlenika u radnom odnosu i svih lica angažovanih po
ugovoru o vršenju privremenih i povremenih poslova i po ugovoru o djelu
popajic

#1191 Re: Snijeg sirom BiH

Post by popajic »

antimobbing wrote:Skontajte samo da je 1984 i 1999 godine pao puno veći snijeg nego što je ovaj, pa opet sekunde nije stao tramvajski saobračaj i sve će vam biti jasno ... :-)
Ma netacno brate - OVO je rekordni.
Problem je sto smo u medjuvremenu postali stariji i nervozniji :wink:
5 cm. snijega je u mnogim evropskim gradovima napravilo " haos " - da je njih ovo zadesilo ne bi se moglo zivjeti od kuknjave...mi jos i dobro duramo 8)
blue_sky

#1192 Re: Snijeg sirom BiH

Post by blue_sky »

otkud sad prognoze da ce padati do nedjelje :-?
Not My Idea

#1193 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Not My Idea »

kod mene evo pada
kurty

#1194 Re: Snijeg sirom BiH

Post by kurty »

Jedan od pokazatelja komunikacije izmedju institucija vlasti i ovih nadleznih organa...

U subotu navece je "stiglo naredjenje" svima onim koji imaju kamione i slepere da se u nedjelju oni dovuku pred rudnik i da se vozi cumur u termoelektranu... Svi su tako uradili i kad je kolona krenula, nakon 100njak metara ih zaustavi policija i krene da pise kazne, jer je zabranjeno saobracanje tog tipa vozila...
akibhf

#1195 Re: Snijeg sirom BiH

Post by akibhf »

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1196 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Bobi »

Not My Idea wrote:kod mene evo pada
I kod mene :P
Not My Idea

#1197 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Not My Idea »

eis :D
VjecitiStudent

#1198 Re: Snijeg sirom BiH

Post by VjecitiStudent »

popajic wrote:
antimobbing wrote:Skontajte samo da je 1984 i 1999 godine pao puno veći snijeg nego što je ovaj, pa opet sekunde nije stao tramvajski saobračaj i sve će vam biti jasno ... :-)
Ma netacno brate - OVO je rekordni.
Problem je sto smo u medjuvremenu postali stariji i nervozniji :wink:
5 cm. snijega je u mnogim evropskim gradovima napravilo " haos " - da je njih ovo zadesilo ne bi se moglo zivjeti od kuknjave...mi jos i dobro duramo 8)
5 cm u gradovima, koji vide snijeg jednom u pedeset godina, ce naravno napraviti haos.
slobodni armirach

#1199 Re: Snijeg sirom BiH

Post by slobodni armirach »

kurty wrote:Jedan od pokazatelja komunikacije izmedju institucija vlasti i ovih nadleznih organa...

U subotu navece je "stiglo naredjenje" svima onim koji imaju kamione i slepere da se u nedjelju oni dovuku pred rudnik i da se vozi cumur u termoelektranu... Svi su tako uradili i kad je kolona krenula, nakon 100njak metara ih zaustavi policija i krene da pise kazne, jer je zabranjeno saobracanje tog tipa vozila...
joj drotova, u p.m. :x
r_faruk

#1200 Re: Snijeg sirom BiH

Post by r_faruk »

cuj snijeg u sarajevu, jos na pocetku februara............... :-) ne kontam ko se iznenadio i kome je cudna ova kolicina snijega u sarajevu, nije prvi put........
Post Reply