Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Incubus

#1176 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

155_mm wrote:
Incubus wrote:Ja sam uvijek bio protiv autocesta jer ne vidim da BiH ima financijskog kapaciteta da to idrzi. I moji poznanici uglavnom misle da je to što pričam glupost.
pa sto je onda alternativa. da nije mozda ovo.

za informaciju na slici su bosanski brdski konji na ispasi a ne moderna bosanska "tankstela" na jos modernijoj bosanskoj cesti.
Alternativa je štednja na državnom nivou na svim razinama kako bi privatnom sektoru ostalo više novca i kako bi kreditni rejting države bio bolji (što bi dovelo da se i privatnici lakše zadužuju). Smanjenje još nekih nameta i administracije i olakšanje poslovanje bi povećalo investicije. Došlo bi do rasta BDP-a i tek onda se može investirati u infrastrukturu.

A i tada sumnjam da će nam autocesta u ovakvom profilu biti potrebna. Pa nismo mi zemlja s 20 mil ljudi.

Ali evo ti primjer šta se dogodilo u Španjolskoj zemlji s 80 mil ljudi, puno razvijenijom privredom i razvijenim turizmom...

http://www.google.com/hostednews/afp/ar ... 7d2fbd.6e1
Almond

#1177 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Almond »

Kako čitam argumente obje strane nalazim da bi trebali izabrati sredinu i graditi samo one deonice AC koje bi bile profitabilne.Uzimajući u obzir da u širem Zeničkom i Tuzlanskom bazenu nalazi velika koncentracija stanovništva i industrije smatram da bi se trebalo fokusirati na izgradnju AC u pravcu Zenica-Žepče-Zavidovići-Tuzla-Orašje.
Također uporedo uz trasu AC graditi i elektrificiranu željezničku prugu.
studeni76

#1178 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Srećom pa je koridor Vc dio europskog projekta autocesta, tako da naši palamudani nemaju pravo glasa :wink:
Canton

#1179 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Almond wrote:Kako čitam argumente obje strane nalazim da bi trebali izabrati sredinu i graditi samo one deonice AC koje bi bile profitabilne.Uzimajući u obzir da u širem Zeničkom i Tuzlanskom bazenu nalazi velika koncentracija stanovništva i industrije smatram da bi se trebalo fokusirati na izgradnju AC u pravcu Zenica-Žepče-Zavidovići-Tuzla-Orašje.
Također uporedo uz trasu AC graditi i elektrificiranu željezničku prugu.
Koridor Vc kroz BiH je profitabilan projekat od save do mora, kao cjelina.

Kažeš velika koncentracija privrede i stanovništva se nalazi u bazenu Zenica-Tuzla pa da taj dio treba graditi?

1. Ta industrija koliko ima potrebu uza izlaz prema Orašju, sigurno ima potebu i za luku u Poločama.
2. Ulaz i izlaz koridora 5C u BiH je već određen.
155_mm

#1180 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

Incubus wrote: Alternativa je štednja na državnom nivou na svim razinama kako bi privatnom sektoru ostalo više novca i kako bi kreditni rejting države bio bolji (što bi dovelo da se i privatnici lakše zadužuju). Smanjenje još nekih nameta i administracije i olakšanje poslovanje bi povećalo investicije. Došlo bi do rasta BDP-a i tek onda se može investirati u infrastrukturu.
ma stvarno genijalno. kako se toga nismo prije sjetili. prvo ce mo da razvijemo industriju pa ce mo onda da pravimo infrastrukturu. znaci najveci potencijal za razvoj industrije ima rogatica, kalinovik, sipovo, olovo, kladanj, nevesinje, grahovo .... i slicna mjesta koja nemaju skoro nikakvu infastrukturu. nisam nesto primjetio neki veliki interes stranih investitora po tim mjestima u zadnjim godinama. jos samo da izracunamo koliko godina, decenijna ili mozda vjekova treba da stedimo da usparamo za koridor.
pa ljudi to je europski koridor (ne SDP ili SDA). taj koridor su definisali strucnjaci koji planiraju strateski razvoj europe. taj koridor treba da izvuce bosnu iz vjekovne izolacije i poveca joj strateski znacaj za europu.
umjesto da zapnemo iz sve snage da zavrsimo taj europski koridor koji treba da spoji budimpestu (jedno od najvazniji europskih saobracajnih cvorista) sa jadranom ovdje se diskutuje dali je to ikako potrebno. :-) :-) :-)
dolina rijeke bosne i neretve uz tu saobracajnu komunikaciju su buducnost bosne. na to ce se jos "nakaciti" banjalucka i tuzlanska regija sa vlastitim autopuevima a ostalo je slijepo crijevo i za 50 ce se pretovoriti samo od sebe u park prirode.

ali sto rece kolega forimas "studeni76" sreca pa je koridor od europskog interesa pa se nece dozvoliti borba politickih stranaka na racun izgradnje koridora. a kako to izgleda vidjeli smo na primjeru namjenske industrije.
Incubus

#1181 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

155_mm wrote:
Incubus wrote: Alternativa je štednja na državnom nivou na svim razinama kako bi privatnom sektoru ostalo više novca i kako bi kreditni rejting države bio bolji (što bi dovelo da se i privatnici lakše zadužuju). Smanjenje još nekih nameta i administracije i olakšanje poslovanje bi povećalo investicije. Došlo bi do rasta BDP-a i tek onda se može investirati u infrastrukturu.
ma stvarno genijalno. kako se toga nismo prije sjetili. prvo ce mo da razvijemo industriju pa ce mo onda da pravimo infrastrukturu. znaci najveci potencijal za razvoj industrije ima rogatica, kalinovik, sipovo, olovo, kladanj, nevesinje, grahovo .... i slicna mjesta koja nemaju skoro nikakvu infastrukturu. nisam nesto primjetio neki veliki interes stranih investitora po tim mjestima u zadnjim godinama. jos samo da izracunamo koliko godina, decenijna ili mozda vjekova treba da stedimo da usparamo za koridor.
pa ljudi to je europski koridor (ne SDP ili SDA). taj koridor su definisali strucnjaci koji planiraju strateski razvoj europe. taj koridor treba da izvuce bosnu iz vjekovne izolacije i poveca joj strateski znacaj za europu.
umjesto da zapnemo iz sve snage da zavrsimo taj europski koridor koji treba da spoji budimpestu (jedno od najvazniji europskih saobracajnih cvorista) sa jadranom ovdje se diskutuje dali je to ikako potrebno. :-) :-) :-)
dolina rijeke bosne i neretve uz tu saobracajnu komunikaciju su buducnost bosne. na to ce se jos "nakaciti" banjalucka i tuzlanska regija sa vlastitim autopuevima a ostalo je slijepo crijevo i za 50 ce se pretovoriti samo od sebe u park prirode.

ali sto rece kolega forimas "studeni76" sreca pa je koridor od europskog interesa pa se nece dozvoliti borba politickih stranaka na racun izgradnje koridora. a kako to izgleda vidjeli smo na primjeru namjenske industrije.
Pošteno.

Pratit ćemo u sljedećih 10-20 godina kako će se stvari oko koridora i plaćanja kredita odvijati...
Canton

#1182 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Incubus wrote: Pošteno.

Pratit ćemo u sljedećih 10-20 godina kako će se stvari oko koridora i plaćanja kredita odvijati...
Zašto da čekamo toliko. Imam osjećaj da ti već znaš, šta će se desiti. De reci nam
Alfons Kauders

#1183 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Incubus wrote:
Alternativa je štednja na državnom nivou na svim razinama kako bi privatnom sektoru ostalo više novca i kako bi kreditni rejting države bio bolji (što bi dovelo da se i privatnici lakše zadužuju). Smanjenje još nekih nameta i administracije i olakšanje poslovanje bi povećalo investicije. Došlo bi do rasta BDP-a i tek onda se može investirati u infrastrukturu.

A i tada sumnjam da će nam autocesta u ovakvom profilu biti potrebna. Pa nismo mi zemlja s 20 mil ljudi.

Ali evo ti primjer šta se dogodilo u Španjolskoj zemlji s 80 mil ljudi, puno razvijenijom privredom i razvijenim turizmom...

Nisam primjetio da je iko na temi protiv stednje. Naprotiv.

A sto pokusavas poistovjetiti stednju u javnom sektoru sa smanjenjem investicija u infrastrukturu ti nimalo ne pomaze, jer se to dvoje ne moze ni porediti.

Argument "pa nismo mi zemlja sa 20 miliona ljudi" je smijesan. Nije ni Svicarska, ni Austrija, ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija... Pa vidi cuda, cak Kosovo i CG prave autoceste.

Haman svi oni idioti, a ti pametan.
Alfons Kauders

#1184 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Canton wrote:
Incubus wrote: Pošteno.

Zašto da čekamo toliko. Imam osjećaj da ti već znaš, šta će se desiti. De reci nam
Sad ce opet argument tipa "ko ce vracati 500 miliona godisnje"
Canton

#1185 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Alfons Kauders wrote:
Incubus wrote:

A sto pokusavas poistovjetiti stednju u javnom sektoru sa smanjenjem investicija u infrastrukturu ti nimalo ne pomaze, jer se to dvoje ne moze ni porediti.

Argument "pa nismo mi zemlja sa 20 miliona ljudi" je smijesan. Nije ni Svicarska, ni Austrija, ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija... Pa vidi cuda, cak Kosovo i CG prave autoceste.

:thumbup:
Incubus

#1186 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

Alfons Kauders wrote:
Incubus wrote:

Švicarska i Austrija su zemlje pune kapitala one sebi mogu priuštiti puno toga jer su akumulirale kapital kroz stotine godina...

A Slovenija Hrv, Srbija, Kosovo, Albanija svi pate ili će patiti zbog autocesta (neće patiti političari i s njima povezani građevinari).

Ne znam zaista kako ne učimo na primjerima drugih. Pa Slovenija je najbolji primjer - članica EU sa puno puno puno boljim rejtingom kreditnim nego mi (u godinama kad je gradila autoceste je imala još bolji), puno jači bdp, bez ratnih troškova i općenito svega šta je rat dobio BiH i uz europske fondove koji su sufinancirali autoceste ima ubij bože problema s autocestama, ali eto mi smo pametni u BiH i mi ćemo to moći financirati iz saobraćaja i trošarina od 0.10 km po litri goriva.
Živi bili pa vidjeli.
Gray

#1187 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:Sta je to pogrijesiti za desetak milioncica?
S obzirom na to da je u tenderskoj ponudi turska kompanija Cngiz Insaat, kojoj je posao dodijeljen, dostavila cijenu 172 miliona eura za Vlakovo - Lepenicu, a ugovor potpisan na 178 miliona, Karić je ustvrdio da je 6,9 miliona eura greška u računanju.
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/au ... -na-gorivo

A u Sloveniji premijera tjeraju zbog 200 000 eura neutvrđenog porijekla.
Ako ces taj dio postaviti onda postavi u sta pise paragrafu prije.
On je dodao kako je kasnila poddionica Vlakovo - Lepenica zbog problema oko evaluacije ponuda. Dodao je kako je ponuda italijanskog konzorcija Impresa Pizzarotti & Salini S. p. A. morala biti odbačena jer jer je u ponudi dostavljena metodologija izgradnje mostova suprotna projektnoj dokumentaciji. Naime, Italijani nisu uračunali mostove u cijenu dionice, nego bi ih naknadno radili i naknadno naplatili, što bi poskupjelo izgradnju ove poddionice. Italijani su se žaliliEvropskoj investicijskoj banci , koja je poslala svoje eksperte i oni su utvrdili da bi to bila skuplja ponuda.

Ovo nije tačno, sve je bilo uračunato u ponudu.
mikasa

#1188 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

Gray wrote: Ovo nije tačno, sve je bilo uračunato u ponudu.
Obzirom da sam se zadnjih dana ukljucio u ovaj slucaj, mozes li malo detaljnije obrazloziti info koju imas.
Canton

#1189 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Incubus wrote:
Švicarska i Austrija su zemlje pune kapitala one sebi mogu priuštiti puno toga jer su akumulirale kapital kroz stotine godina...

A Slovenija Hrv, Srbija, Kosovo, Albanija svi pate ili će patiti zbog autocesta (neće patiti političari i s njima povezani građevinari).

Ne znam zaista kako ne učimo na primjerima drugih. Pa Slovenija je najbolji primjer - članica EU sa puno puno puno boljim rejtingom kreditnim nego mi (u godinama kad je gradila autoceste je imala još bolji), puno jači bdp, bez ratnih troškova i općenito svega šta je rat dobio BiH i uz europske fondove koji su sufinancirali autoceste ima ubij bože problema s autocestama, ali eto mi smo pametni u BiH i mi ćemo to moći financirati iz saobraćaja i trošarina od 0.10 km po litri goriva.
Živi bili pa vidjeli.
Da Bosna i Hercegovina pravi auto cestu recimo od Bilece do Drvara i ja bih se slozio s tvojim misljenjem..
Ali posto se radi o isplativom i prometnom autoputu koji je jos dio evropskog koridora, tvoji argumenti nemaju uporiste.
Gray

#1190 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

---
Last edited by Gray on 02/02/2013 18:31, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#1191 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Incubus wrote:

Živi bili pa vidjeli.
Da mi je da se mi malo "patimo" kao Hrvatska ili Slovenija...

Dakle ti smatras da su autoceste gradili podmazani politicari po nalogu korumpiranih gradjevinara. I Bosna, kao svjetionik vladavine zakona u regionu, se zapravo odupirala tome... Dok su u banana republikama tipa Slovenije i Hrvatske gradjevinari progurali projekte i omastili brk.

Zanimljiva teorija.
shiljak

#1192 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

zašto će nam putevi?

Ne znam, ali pogledaj kartu, svi imaju bukvalno puteve osim BiH :D

Otiđi na: http://www.openstreetmap.org
U nesnom ćošku klikni na kvadrat na mapi i odaberi "Transport Map"

Možeš i ovu drugu "MapQuestOpen" gdje su prikazanie brze ceste, kod nas ima samo mali dio koji nevodi skoro nigdje, ali to je onaj Vc koridor, dakle da se on ne pravi ne bi imali ni to.
Alfons Kauders

#1193 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shiljak wrote:zašto će nam putevi?

Ne znam, ali pogledaj kartu, svi imaju bukvalno puteve osim BiH :D

Otiđi na: http://www.openstreetmap.org
U nesnom ćošku klikni na kvadrat na mapi i odaberi "Transport Map"

Možeš i ovu drugu "MapQuestOpen" gdje su prikazanie brze ceste, kod nas ima samo mali dio koji nevodi skoro nigdje, ali to je onaj Vc koridor, dakle da se on ne pravi ne bi imali ni to.
Ma ne trebaju nam putevi. Neko je objasnio na ovoj temi, bice lakse uvoziti robu ako izgradimo autoput... Tako da bi haman najbolje bilo porusiti i ove sto imamo, ekonomski procvat zagarantovan.
tec

#1194 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Gray wrote:
tec wrote:

Ako ces taj dio postaviti onda postavi u sta pise paragrafu prije.
On je dodao kako je kasnila poddionica Vlakovo - Lepenica zbog problema oko evaluacije ponuda. Dodao je kako je ponuda italijanskog konzorcija Impresa Pizzarotti & Salini S. p. A. morala biti odbačena jer jer je u ponudi dostavljena metodologija izgradnje mostova suprotna projektnoj dokumentaciji. Naime, Italijani nisu uračunali mostove u cijenu dionice, nego bi ih naknadno radili i naknadno naplatili, što bi poskupjelo izgradnju ove poddionice. Italijani su se žaliliEvropskoj investicijskoj banci , koja je poslala svoje eksperte i oni su utvrdili da bi to bila skuplja ponuda.

Ovo nije tačno, sve je bilo uračunato u ponudu.
Ma nemoj a zasto im je EIB rekala da ponuda skuplja jer nisu bili uracunati?
udrch

#1195 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

de ba, nemoj da raspravljamo treba li nam autoput, ovdje treba raspravlajati jedino trebamo li dopustiti da nas zavale baš za 400 miliona da bi dovršili ovih 102 kilometra od kojih je pola skroz urađeno, a druga polovina je uveliko urađena..
155_mm

#1196 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

Incubus wrote:
155_mm wrote:

Pošteno.

pratiti nego sta pa to mi je gradjanska duznost da pratim sta politicari rade. ali kao sto rekoh kao gradjanin a ne kao "stranacki vojnik" guziti narod u zdrav mozak kako je taj koridor nepotreban. i ne samo pratiti sta se radi na koridoru nego i u namjenskoj industriji i zeljeznici i u energetskom sektoru i to ovako otvoriti oci :shock:
155_mm

#1197 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

udrch wrote:de ba, nemoj da raspravljamo treba li nam autoput, ovdje treba raspravlajati jedino trebamo li dopustiti da nas zavale baš za 400 miliona da bi dovršili ovih 102 kilometra od kojih je pola skroz urađeno, a druga polovina je uveliko urađena..
ne trebamo raspravljati dali da dozvolimo da nas zavale 400 milona jer to nesmijemo dozvoliti. jedino kad bi mogao da malo preciznije obrazlozis kako su nas to zavalili za tih 400 miliona.
155_mm

#1198 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

mogu misliti koja bi to bila pljuvacina da su italijani dobili na tenderu a "braca" turci izgubili. to bi bila veca izdaja od one kad je "veliki vodja" prodao drzavu za veceru.

nije iskljuceno da su "crveni" pogurali na neki nacin "bracu" turke na tenderu samo da zacepe usta "zelenima".jer kako da "zeleni" sad navale pljuvati a "braca" dobila posao. ovo je gora situacija od one kad je "veliki vodja" dao upustvo da se glasa za rezoluciju o siriji. ovamo sve moguce radis da ga smijenis sa mjesta ministra vanjskih poslova a on daje nalog da se glasa za "bracu muslimane".
koja je to muka bila za "zelene". :D
tec

#1199 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

udrch wrote:de ba, nemoj da raspravljamo treba li nam autoput, ovdje treba raspravlajati jedino trebamo li dopustiti da nas zavale baš za 400 miliona da bi dovršili ovih 102 kilometra od kojih je pola skroz urađeno, a druga polovina je uveliko urađena..
Hajde mi objasni sta su tih 400 mil. o kojim govoris? To sto novinari pletu pricu koja njima odgovara a takvi ti kao ti nasjedaju. Sa sadanjim prihodima se mogu pokriti. Evo ti moj odgovor od prije 5 dana:
tec wrote: http://www.ebrd.com/english/pages/proje ... 8716.shtml Idi pod 'Project Cost' i vidi koliko je predvidena cijena projekta 2008 godine. Jedna dionica skracena (granica pocitelj) a dodate dvije dionice (drivusa klopca)(lot sa zao) i tarcin vlakovo je 2 km duza, pa onda izracunaj koliko to ustvari kosta i kolika je ustvari realna razlika.
Procita koliko je predvideno da kosta sadasnji radovi pa mi objasni sta su tih 400 miliona razlike ? Mozda je tebi tesko shatiti da novinari misle da je ukupno podignuti kredit isto kao ukupna cijena projekta. Prijasnja vlada je obezbjedila €470 mil za projekat koji je 2008 trebao da kosta €605 mil. Nista sporno samo sto novinari niti ne znaju sta su tih 400 razlike ni o kojim dionica se radi ni koliko ukupno treba da kosta. Ne govori se o 20km autoputa nego 64,5km autoputa.
Prije nego sto trazis neciji odgovor razmisli malo sa mozgom o cemu se ustvari prica.
tec wrote: O cemu ti pises? Ima velika razlika izmedu 20-30mil na 200 mil ili na 600 mil. Da podsjetim ovdje se ne radi o 20 km nego 64,5km. I 470mil nije bila predvidena cijena nego je to ukupno zaduzenje za taj projekt a cijena je trebala biti oko 605 mil.
To sto neko iz cisto politicih razloga koristi neznaje novinara i citalaca je nepotrebno distutovati.
Praviti scene da je nesto poskupilo je smjesno, samo pogledaj cijene koje su nudili drugi izvodaci na tenderima pa ces vidjeti da nije nerealna cijena. Gledati da je nesto poskupili nakon vise od 5 godina je normalno ali navoditi kredito zaduzenje kao projektnu cijenu je u jednu ruku neozbiljno a u drugu apsolutna laz o tome se ovdje prica. Otvoreno lagati da je nesto duplo skuplje cista odvratna politicka igra i bisi direktor to dobro zna ali isto zna da moze prodati tko pricu nasem narodu kojem je tesko provjeriti dali je to istina ili nije. Dokaz da to on vrlo dobro zna je da je naveo cifru da nesto moze poskupiti do 12% Kako sad stoje stvari cijeli projekt ce poskupiti manje od te cifre. Koliko su cijene poskupile u 5 godina samo na benzinu/i naftnim derivatima koji je jedan od najvecih troskova?
Nerealno je postavljati studije napravljene krajem 90-ih godina o koliko je trebala kostati neki tipovi dionica u susjednoj drzavi kao dokaz, i pisati da bi toliko trebala danas kostati. Planinske dionice u hrvatskoj na nekim dionicama su kostale i skuplje nego u toj navedenoj studiji. Jos navoditi BH dani i slobodnu evropu kao kredibilni izvor informacija je smjesno. Da ne govorimo o strucnjacima.
Za kraj zadnja otpoceta dionica Vlakovo – Lepenica nije 30 mil skuplja od prvo plasirane nego 25 a 12 jeftinija od trece plasirane. Stime da je nakon zahtjeva za dodatne informacije prvo plasirani ponudivac povisio svoju cijenu iznad cijene drugoplasirane firme.
studeni76

#1200 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Znači ako autoput neprolazi kroz moje selo ili mahalu, neću ga podržati! Ako je ikako moguće da iz avlije izlazim direktno na autoput,to bi bilo :thumbup:
Post Reply