Forumasi zaposljavaju

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sandra01

#1176 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by sandra01 »

Yamcha wrote:Pozdrav

Treba mi neko ko dobro poznaje engleski jezik, kao (poljoprivredne prije svega) uslove Gorazda za ukupno tri mjeseca. Mjesecna plata 1000 KM. Stranac je u pitanju kome trebaju informacije. On bi kontaktirao to osobu I ista bi sve poslove (istrazivacke, papirologija) zavrsavao za njega. Hitno potrebno
Pogledaj u inbox :-D
Seoskivaralica

#1177 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Seoskivaralica »

Android Knego wrote:
blues.a wrote: Trenutno zaposlen u revizorskoj kući sa ino licenom (nije "big 4"), nešto preko 3,5 godina iskustva (sve u istoj kući). Stekao certifikat za certificiranog računovođu. Završen drugi ciklus po bolonji (bankarstvo i osiguranje), prvi ciklus (finansijski menadžment), sve u Sarajevu.
ne trazim posao, samo se kur*im? :D
vala bash..
Sakazulu

#1178 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Sakazulu »

Ima li neko iskrene informacije o firmi An-Ka... VIdim da su objavili oglas, a ne znam da li su OK firma.
mali_balon

#1179 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by mali_balon »

Sakazulu wrote:Ima li neko iskrene informacije o firmi An-Ka... VIdim da su objavili oglas, a ne znam da li su OK firma.
Bio zimus na razogovru, i prvo sto mi je direktor ili vlasnik gurnuo pod nos je neki pravilik ponasanja u kojem izmedju ostalog pise da nema pogleda ispod oka, slaganja faca, i nesta u vezi bolovanja mislim da ne smijes na bolovanje ako nemas bas jaku temperaturu, nesta slicno, ostajanje prekovremno ako treba (navodno se palca), itd itd. Kao i kod 99% robovlasnika pa et...
Sakazulu

#1180 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Sakazulu »

mali_balon wrote:
Sakazulu wrote:Ima li neko iskrene informacije o firmi An-Ka... VIdim da su objavili oglas, a ne znam da li su OK firma.
Bio zimus na razogovru, i prvo sto mi je direktor ili vlasnik gurnuo pod nos je neki pravilik ponasanja u kojem izmedju ostalog pise da nema pogleda ispod oka, slaganja faca, i nesta u vezi bolovanja mislim da ne smijes na bolovanje ako nemas bas jaku temperaturu, nesta slicno, ostajanje prekovremno ako treba (navodno se palca), itd itd. Kao i kod 99% robovlasnika pa et...
Za koje radne mjesto si dolazio na razgovor? I da li si počeo raditi pa odustao ili nisi ni pokušavao?
semmy

#1181 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by semmy »

Sakazulu wrote:
mali_balon wrote:
Za koje radne mjesto si dolazio na razgovor? I da li si počeo raditi pa odustao ili nisi ni pokušavao?
@mali balon svaka firma da li drzavna da li privatna, bilo to kod nas ili bilo gdje u svijetu ima pravilnik o radu i ponasanju...ne znam sta ti je to cudno..pogotovo firme koje se bave bilo kojom vratom direktnog rada sa klijentima logicno je da od uposlenika traze ponasanje a i oblacenje dostojno radnom mjestu...meni se cini da si ti jedan veliki neradnik...

@sakazulu koliko sam upoznata firma nije nova i bave se elektronikom,( kolega koji radi u euroexportu radi dostavu za njih svaki dan i jos nisam cula nista lose o njima )svakako se prijavi i sam prosudi kakvi su... zelim ti puno srece
Sakazulu

#1182 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Sakazulu »

Pročitao sam i ja taj 'pravilnik'... Da i ti to vidiš ne bi tako mislio. Jer nije ni u granicama normale!
mali_balon

#1183 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by mali_balon »

semmy wrote:
@mali balon svaka firma da li drzavna da li privatna, bilo to kod nas ili bilo gdje u svijetu ima pravilnik o radu i ponasanju...ne znam sta ti je to cudno..pogotovo firme koje se bave bilo kojom vratom direktnog rada sa klijentima logicno je da od uposlenika traze ponasanje a i oblacenje dostojno radnom mjestu...meni se cini da si ti jedan veliki neradnik...

@sakazulu koliko sam upoznata firma nije nova i bave se elektronikom,( kolega koji radi u euroexportu radi dostavu za njih svaki dan i jos nisam cula nista lose o njima )svakako se prijavi i sam prosudi kakvi su... zelim ti puno srece
Naravno da se ima pravilnik o radu i vecina stavki mi je bola OK, ali u normalnim pravilnicima ne pise nista o pogledima ispod oka, kometarima iza ledja i uzimanju bolovanja osim ako fakat nisi pravo bolestan (ovako nekako), itd itd.

Ta firma se bavi acesoarima za mobitele i ima nesta u vezi sa video nadzorom. To sto tvoj kolega nema problema s njima ne mora znaciti da je firma OK, mislim firma je OK ono robovlasnicki sistem, sve je na vrijeme zamisli cak i plata je na vrijeme, sa ovim se gazda posebno hvalio reko pa zar se to ne podrazumjeva, zar to nije normalno da bude plata na vrijeme htio sam ga pitati jer te treba sa z supak poljubiti sto je plata na vrijeme.
semmy

#1184 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by semmy »

mali_balon wrote:
semmy wrote:

Naravno da se ima pravilnik o radu i vecina stavki mi je bola OK, ali u normalnim pravilnicima ne pise nista o pogledima ispod oka, kometarima iza ledja i uzimanju bolovanja osim ako fakat nisi pravo bolestan (ovako nekako), itd itd.

Ta firma se bavi acesoarima za mobitele i ima nesta u vezi sa video nadzorom. To sto tvoj kolega nema problema s njima ne mora znaciti da je firma OK, mislim firma je OK ono robovlasnicki sistem, sve je na vrijeme zamisli cak i plata je na vrijeme, sa ovim se gazda posebno hvalio reko pa zar se to ne podrazumjeva, zar to nije normalno da bude plata na vrijeme htio sam ga pitati jer te treba sa z supak poljubiti sto je plata na vrijeme.
vjerovatno je imao losa iskustva s radnicima i dosao tobe.. netrebate blatiti samo poslodavce ima i bezobraznih radnika..vjerovatno su maksimalno koristili bolavanje a nisu bili bolesni ( odes doktoru i dobijes bolavanje kod nas je to tako lako i jednostvano jer potplatis doktora ) i uzivas do prve komisije i opet na posao i uz to cijelo vrijeme primas platu koju ti poslodavac daje jos i doprinose placa a ti se zahebavas... ne znam zasto vam to smeta, valjda je logicno ako zelis raditi da ces dati sve od sebe...meni ovo nelici na robovlasnicki sistem jer kao sto rekoh ima jako puno bezobraznih radnika...gledajte to malo i s te strane..i da u BiH te rijetko koja firma prijavi i daje platu na vrijeme tako da nemislim da se s tim hvalio nego samo istakao da ces dobiti platu koju si zasluzio na vrijeme, da je nemoras cekati mjesecima kao u pojedinim firmama

samo nek se zna nisam ni ja poslodavac i jas samo radnik... :D
Last edited by semmy on 04/05/2014 16:18, edited 1 time in total.
Android Knego

#1185 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Android Knego »

semmy wrote:vjerovatno je imao losa iskustva s radnicima i dosao tobe.. netrebate blatiti samo poslodavce ima i bezobraznih radnika..vjerovatno su maksimalno koristili bolavanje a nisu bili bolesni ( odes doktoru i dobijes bolavanje kod nas je to tako lako i jednostvano jer potplatis doktora ) i uzivas do prve komisije i opet na posao i uz to cijelo vrijeme primas platu koju ti poslodavac daje jos i doprinose placa a ti se zahebavas... ne znam zasto vam to smeta, valjda je logicno ako zelis raditi da ces dati sve od sebe...meni ovo nelici na robovlasnicki sistem jer kao sto rekoh ima jako puno bezobraznih radnika...gledajte to malo i s te strane..i da u BiH te rijetko koja firma prijavi i daje platu na vrijeme tako da nemislim da se s tim hvalio nego samo istakao da ces dobiti platu koju si zasluzio na vrijeme, da je nemoras cekati mjesecima kao u pojedinim firmama
prvo, nazalost, zivimo u zemlji u kojoj je isplacivanje plate postala vijest. nedavno bas slusam u autu radio, kad pocese vijesti i jedna od prvih vijesti je da su "legle" plate (nekim) budzetskim korisnicima. kontam, jbt gdje zivim da je isplacivanje plate udarna vijest... :shock:

drugo, evo jedan primjer o iskustvima poslodavaca. ne branim ih, ni na koji nacin ne pripadam toj kategoriji, ali treba biti i realan.
cura se prije sest mjeseci zaposlila u firmi koja ne daje velike plate, ali nije im ni zarada neka, pa se ne mogu svrstati u robovlasnike. naprosto, ljudi pokusavaju da plivaju u ovim teskim vremenima. elem, ovoj curi je to bilo prvo radno iskustvo nakon zavrsenog fakulteta. ona bila trudna (niko nije znao) i nakon 4 mjeseca otisla na trudnicko bolovanje. mislim, ima ona zakonsko pravo na to, i to je u redu. ali taj poslodavac isto tako, da bi opstao na trzistu, ima neke svoje obaveze koje mora ispunjavati da bi uopste zaradio za plate svojih radnika. mozda zvuci demagoski, ali to je naprosto realnost. i tu postoje neka pravila, trebas javiti poslodavcu na vrijeme, a ne donijeti mu "papir" od doktora i sutra otici s posla...
lolol

#1186 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by lolol »

Android Knego wrote:
semmy wrote:vjerovatno je imao losa iskustva s radnicima i dosao tobe.. netrebate blatiti samo poslodavce ima i bezobraznih radnika..vjerovatno su maksimalno koristili bolavanje a nisu bili bolesni ( odes doktoru i dobijes bolavanje kod nas je to tako lako i jednostvano jer potplatis doktora ) i uzivas do prve komisije i opet na posao i uz to cijelo vrijeme primas platu koju ti poslodavac daje jos i doprinose placa a ti se zahebavas... ne znam zasto vam to smeta, valjda je logicno ako zelis raditi da ces dati sve od sebe...meni ovo nelici na robovlasnicki sistem jer kao sto rekoh ima jako puno bezobraznih radnika...gledajte to malo i s te strane..i da u BiH te rijetko koja firma prijavi i daje platu na vrijeme tako da nemislim da se s tim hvalio nego samo istakao da ces dobiti platu koju si zasluzio na vrijeme, da je nemoras cekati mjesecima kao u pojedinim firmama
prvo, nazalost, zivimo u zemlji u kojoj je isplacivanje plate postala vijest. nedavno bas slusam u autu radio, kad pocese vijesti i jedna od prvih vijesti je da su "legle" plate (nekim) budzetskim korisnicima. kontam, jbt gdje zivim da je isplacivanje plate udarna vijest... :shock:

drugo, evo jedan primjer o iskustvima poslodavaca. ne branim ih, ni na koji nacin ne pripadam toj kategoriji, ali treba biti i realan.
cura se prije sest mjeseci zaposlila u firmi koja ne daje velike plate, ali nije im ni zarada neka, pa se ne mogu svrstati u robovlasnike. naprosto, ljudi pokusavaju da plivaju u ovim teskim vremenima. elem, ovoj curi je to bilo prvo radno iskustvo nakon zavrsenog fakulteta. ona bila trudna (niko nije znao) i nakon 4 mjeseca otisla na trudnicko bolovanje. mislim, ima ona zakonsko pravo na to, i to je u redu. ali taj poslodavac isto tako, da bi opstao na trzistu, ima neke svoje obaveze koje mora ispunjavati da bi uopste zaradio za plate svojih radnika. mozda zvuci demagoski, ali to je naprosto realnost. i tu postoje neka pravila, trebas javiti poslodavcu na vrijeme, a ne donijeti mu "papir" od doktora i sutra otici s posla...
Hm... sto se tice te trudnice, mislim da s papirom moze otici na bolovanje jedino ako je potpisala ugovor za stalno, ako je na privremeno npr 6mj ta idila oko trudnickog trajat ce samo do isteka ugovora, poslodavac nema nikakvu obavezu da taj ugovor mora produziti.
vee-jay

#1187 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by vee-jay »

Trazim nekoga ko se razumije u programiranje aplikacija za iOS i Android.
Android Knego

#1188 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Android Knego »

lolol wrote: Hm... sto se tice te trudnice, mislim da s papirom moze otici na bolovanje jedino ako je potpisala ugovor za stalno, ako je na privremeno npr 6mj ta idila oko trudnickog trajat ce samo do isteka ugovora, poslodavac nema nikakvu obavezu da taj ugovor mora produziti.
da, upravo tako. sto je najgore, ona i jeste potpisala tako nekako, na nekih 6 mjeseci...
zvrk

#1189 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by zvrk »

Android Knego wrote:

nikakvih pravila nema, osim zabrane poslodavcu da postavlja uopce takva pitanja i daje testove na trudnocu i sl uposlenicama.
da ne brkamo krusker i jabuke, to sto neko ne bi zaposlio trudnicu ili osobu koja uskoro namjerava imati djecu je klasična diskriminacija

to je li ona rekla da je trudna i da ce na bolovanje, ili je samo donijela papir i otisla na bolovanje je stvar ljudskih odnosa. na kraju krajeva ako je trudnoca postala neocekivano ugrozena kako je mogla najaviti bolovanje uopce?

molim vas da ne podrzavate diskriminaciju bez obzira na "borbu da se opstane na trzistu"
Sakazulu

#1190 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Sakazulu »

U pravu si sa zadnjim navodom! I dosta je više šefova koji hoće da planiraju unaprijed naše živote podređene njima. A u većini slučajeva ne mogu ni da planiraju redovna primanja, a hoće da planiraju tuđe trudnoće!
semmy

#1191 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by semmy »

a sta reci za situaciju kad se radnik nepojavi na posao 3 dana a pri tom se nejavlja na tel.pozive poslodavca i pozive radnih kolega. tek 5 dan odgovori na poziv poslodavca s isprikom da je bolesna i da upravo ide doktoru...kroz razgovor osjetis lazi kao nije imala kredita da se ranije javi a vidis da je redovna na fb jer komentarise slike prijatelja etc...
jel i u ovom slucaju poslodavac kriv jer radnik ne zeli da radi i pokazuje svoj bezobrazluk...

usput da nebude pogresno svaceno, bilo je situacija gdje su uposlenici bili bolesni i bili na bolovanju bez ikakvih problema s poslodavcem jer su bili iskreni i stvarno bolesni i niko od njih nije ostao bez posla i dalje rade i u odlicnim poslovnim odnosima su s poslodavcem
zvrk

#1192 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by zvrk »

semmy wrote:a sta reci za situaciju kad se radnik nepojavi na posao 3 dana a pri tom se nejavlja na tel.pozive poslodavca i pozive radnih kolega. tek 5 dan odgovori na poziv poslodavca s isprikom da je bolesna i da upravo ide doktoru...kroz razgovor osjetis lazi kao nije imala kredita da se ranije javi a vidis da je redovna na fb jer komentarise slike prijatelja etc...
jel i u ovom slucaju poslodavac kriv jer radnik ne zeli da radi i pokazuje svoj bezobrazluk...

usput da nebude pogresno svaceno, bilo je situacija gdje su uposlenici bili bolesni i bili na bolovanju bez ikakvih problema s poslodavcem jer su bili iskreni i stvarno bolesni i niko od njih nije ostao bez posla i dalje rade i u odlicnim poslovnim odnosima su s poslodavcem

ne treba brkati diskriminaciju i bezobrazluk.
to su dva potpuno razlicita pojma, ali da ne spamamo. da je moja firma ta bi uposlenica/uposlenik dobio otkaz osim ako dokaže da objektivno nije mogao on ili neko od familije javiti za razlog izostanka
Android Knego

#1193 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Android Knego »

zvrk wrote:
Android Knego wrote:

nikakvih pravila nema, osim zabrane poslodavcu da postavlja uopce takva pitanja i daje testove na trudnocu i sl uposlenicama.
da ne brkamo krusker i jabuke, to sto neko ne bi zaposlio trudnicu ili osobu koja uskoro namjerava imati djecu je klasična diskriminacija

to je li ona rekla da je trudna i da ce na bolovanje, ili je samo donijela papir i otisla na bolovanje je stvar ljudskih odnosa. na kraju krajeva ako je trudnoca postala neocekivano ugrozena kako je mogla najaviti bolovanje uopce?

molim vas da ne podrzavate diskriminaciju bez obzira na "borbu da se opstane na trzistu"
nema ovo nikakve veze sa diskriminacijom.
cura je potpisala ugovor na 8 mjeseci (cini mi se), poslije 4 otisla na trudnicko, a ovo joj je PRVO radno iskustvo.
ne branim poslodavce, ja sam na Birou, ali kad nesto nije u redu onda nije u redu...
zvrk

#1194 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by zvrk »

Android Knego wrote:
zvrk wrote:
Android Knego wrote:

nema ovo nikakve veze sa diskriminacijom.
cura je potpisala ugovor na 8 mjeseci (cini mi se), poslije 4 otisla na trudnicko, a ovo joj je PRVO radno iskustvo.
ne branim poslodavce, ja sam na Birou, ali kad nesto nije u redu onda nije u redu...

naravno da ima.
da nema potrebe za trudnickim bolovanjem, odnosno cuvanjem trudnoce, ona ne bi ni postojala kao institut.
To sto si ti na birou ne daje ti za pravo da ugrozavas prava drugih kako bi sebe eventualno prikazao/la kao buduceg potencijalno vrijednog radnika/cu
S4mpion

#1195 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by S4mpion »

Pa razumljivo je sasvim da poslodavac ne želi radnika kojeg će plaćati dok isti sjedi kući, nije to lahko priuštiti na današnjem vaktu. Borba za opstanak na tržištu je teška, valja sačuvati radna mjesta.
staradis

#1196 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by staradis »

Nezgodna situacija
zvrk

#1197 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by zvrk »

razumljivo ali ne i zakonito - odbiti nekoga zaposliti zbog trudnoce
S4mpion

#1198 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by S4mpion »

Zapravo jeste zakonito, neće ti niko napisati da si "odbijena zbog trudnoće", već "kandidat ne zadovoljava uvjete" i kraj priče.
zvrk

#1199 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by zvrk »

S4mpion wrote:Zapravo jeste zakonito, neće ti niko napisati da si "odbijena zbog trudnoće", već "kandidat ne zadovoljava uvjete" i kraj priče.
i tako... tri dana kasnije... zao mi je samo sto nas fukarski mentalitet nesto ljude sprijecava da se na sudu izbore za svoja prava. pa vecina trudnica cija je trudnoca ocita nece ni pokusati negdje da aplicira
do toga je dovela borba za trziste i "zakonita" zaposljavanja

i onda se neko zali na drzavnu sluzbu i korupciju i diskriminaciju
O'zone
Globalni moderator

#1200 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by O'zone »

S4mpion wrote:Pa razumljivo je sasvim da poslodavac ne želi radnika kojeg će plaćati dok isti sjedi kući, nije to lahko priuštiti na današnjem vaktu. Borba za opstanak na tržištu je teška, valja sačuvati radna mjesta.
Ako pričamo o trudnoći da nagalsimo po milioniti put da poslodavac nema obaveza prema trudnici jer Kanton preuzima na sebe.

Druga stvar. Zakon o radu FBiH, član 53.:
Poslodavac ne moze odbiti da zaposli zenu zbog njene trudnoce, ili joj zbog tog stanja otkazati ugovor o radu, ili je, osim u slucajevima iz Člana 54. stav 1. ovog zakona, rasporediti na druge poslove
pa član 55.:
Za vrijeme trudnoce, porodaja i njege djeteta, zena ima pravo na porodajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, trece i svako slijedece dijete zena ima pravo na porodajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno.
Na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika zena moze da otpocne porodajno odsustvo 45 dana prije poro-daja, a obavezno 28 dana prije porodaja.
Ako zena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika, ne koristi porodajno odsustvo 28 dana prije porodaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porodaja. Izuzetno, zena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, moze koristiti krace porodajno odsustvo, ali ne krace od 42 dana poslije porodaja
pa ako se ide i na član 57.:
Nakon isteka porodajnog odsustva, zena sa djetetom najmanje do jedne godine zivota ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, trece i svako slijedece dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navrsene dvije godine zivota djeteta, ako propisom kantona nije predvideno duze trajanje ovog prava. Pravo iz stava 1. ovog Člana moze koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako zena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu.
itd,itd.

Majka treba da je zaštićena do maximuma! Misli li ikad poslodavac na to da je dijete koje je rođeno ustvari nova radna snaga (bezobzira koliko to grubo zvuči)? I šta bi se desilo da se recimo žene odluče da posvete karijeri i da ne rađaju djecu? Uvozili bi možda radnu snagu iz prijateljske Rumunije, Bugarske, Kine,...?
Post Reply