Logosoft

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
iceman2010

#1176 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

chuchumbamayumbe wrote: Respect.
Ja za 5 km manje dobijem 6Mb/s više, mnogo više kanala i 15km uračunatog telefona. I naravno, besplatno prema LoL. A pošto se naše društvo uglavnom okreće od BH Telecoma, prema LoL, ne potrošim ni tih 15km što dobijem. Prošli mjesec prešišao 0.04km preko bonusa. Evo sada pogledah, imam još 12.02km u ovom mjesecu, a tek je 15. jan. 8-)
I opet, što treba BH Telecomu da naplaćuje 8 Mb/s toliko skupo, a za iste pare daje ljudim MojaTV uslugu Full? Zar im ta razlika od 6Mb/s vrijedi TV-a i toliko bonusa telefona i svega?! Jeste da je LoL tema, ali meni ovaj BHT nikako ne ide u glavu. :roll:
Da i ja misli da su te vece brzine precjenjene kod BH Telecom-a.
zilog

#1177 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

iceman2010 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Šta god da rade, cijena od 64km za 8Mb/s je previše. Da je od nekog čungalunga provajdera, pa hajde.
Ali od BH Telecoma, umjesto da skrši konkurenciju, on odbija korisnike i tjera ih konkurenciji. Za manje od 60km imam Trio. I da, velika je razlika u brzini između 2Mb/s i 8Mb/s, i mnogi cijene tu brzinu (znam da će se patriote početi javljati sa argumentima da većini ne treba više od 2Mb/s). :)
Imam i ja mojaTV full sa internetom IPTV i VoIP-om sa uracunatih 10 KM prema mobilnoj mrezi BH Telecom-a i besplatne pozive prema svim fiksnim brojevima BH Telecoma za 64 KM. LOL nema ponudu koja bi meni mogla vise odgovarati od ove.
Samo ako imas zenu iz drugog kantona. :lol: :lol: :lol:
neo7

#1178 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by neo7 »

Vidi se da ne trosis telefon. Kod mene je dolazilo od 30-40KM za telefon za fixne razgovore i taj paket LOL-a se nikada ne bi isplatio i zato je telecom tu bolji. Stoji to za kanale i internet, ali onda opet dodjemo na isto :) Sve zavisi sta kome vise treba...
chuchumbamayumbe

#1179 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by chuchumbamayumbe »

neo7 wrote:Vidi se da ne trosis telefon. Kod mene je dolazilo od 30-40KM za telefon za fixne razgovore i taj paket LOL-a se nikada ne bi isplatio i zato je telecom tu bolji. Stoji to za kanale i internet, ali onda opet dodjemo na isto :) Sve zavisi sta kome vise treba...
Meni nikada nije dolazilo ispod 45km fiksnog, plus mobilni pretplata 30km. I žena isto.
Meni se itekako isplati u ova 2-3 mjeseca kako sam sve objedinio pod LoL. Naravno, još uvijek imamo mobitele.
Sestra se prebacila na LoL, mati, neki prijatelji sa kojima se često čujemo, i to je to.
iceman2010

#1180 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

zilog wrote:
iceman2010 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Šta god da rade, cijena od 64km za 8Mb/s je previše. Da je od nekog čungalunga provajdera, pa hajde.
Ali od BH Telecoma, umjesto da skrši konkurenciju, on odbija korisnike i tjera ih konkurenciji. Za manje od 60km imam Trio. I da, velika je razlika u brzini između 2Mb/s i 8Mb/s, i mnogi cijene tu brzinu (znam da će se patriote početi javljati sa argumentima da većini ne treba više od 2Mb/s). :)
Imam i ja mojaTV full sa internetom IPTV i VoIP-om sa uracunatih 10 KM prema mobilnoj mrezi BH Telecom-a i besplatne pozive prema svim fiksnim brojevima BH Telecoma za 64 KM. LOL nema ponudu koja bi meni mogla vise odgovarati od ove.
Samo ako imas zenu iz drugog kantona. :lol: :lol: :lol:
Sta ces kad me tako zapalo :-D Evo upravo prica sa majkom pa ja gledam barcu i kucam na forumu. Iskoristio svojih 5 minuta. Pardon svojih sat vremena :D
novi.dan.nova.nafaka

#1181 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Upravo tako - za godišnji profit kojim se hvale, i koji iznosi 150 miliona, da samo mali dio ulože u poboljšanja, skršili bi konkurenciju. Meni nikako nije jasna logika po kojoj je bolje imati recimo 100 korisnika koje guliš sa cijenama, nego 300 ili 500, kojima usluge pružaš po normalnoj cijeni. Profit bi vjerovatno bio isti, ali dugoročno gledano, u velikoj si prednosti zbog zadržavanja korisnika. Ovako, korisnici stalno odlaze od njih.
Međutim, kad malo bolje čovjek promisli, jasno je zašto je to tako, jer i sam radim u državnoj firmi, i svugdje je prisutan mentalitet "lezi hljebu da te jedem". :x
Ko misli kako će sutra biti, da se nešto unaprijedi - ma nema šanse jarane, samo ono što se mora. Ono, ne bi bilo teško čovjeku podnijeti sadašnju situaciju, znajući da će sutra biti bolje. Međutim, kad vidiš kakva je situacija danas, i da znaš da sutra neće i ne može bolje sa angažmanom ravnim nuli, e to je već prava kriza...
edit: priče da LOL može ući u zgradu sa građevinskom dozvolom na kojoj piše dobrinja, i koja datira iz 2002 su smiješne i neutemeljene. Belma i ja znamo koliko smo se slomili da uvedemo LOL na Dobrinji V.
chuchumbamayumbe

#1182 Re: Logosoft ALL ABOUT

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Upravo tako - za godišnji profit kojim se hvale, i koji iznosi 150 miliona, da samo mali dio ulože u poboljšanja, skršili bi konkurenciju. Meni nikako nije jasna logika po kojoj je bolje imati recimo 100 korisnika koje guliš sa cijenama, nego 300 ili 500, kojima usluge pružaš po normalnoj cijeni. Profit bi vjerovatno bio isti, ali dugoročno gledano, u velikoj si prednosti zbog zadržavanja korisnika. Ovako, korisnici stalno odlaze od njih.
Međutim, kad malo bolje čovjek promisli, jasno je zašto je to tako, jer i sam radim u državnoj firmi, i svugdje je prisutan mentalitet "lezi hljebu da te jedem". :x
Ko misli kako će sutra biti, da se nešto unaprijedi - ma nema šanse jarane, samo ono što se mora. Ono, ne bi bilo teško čovjeku podnijeti sadašnju situaciju, znajući da će sutra biti bolje. Međutim, kad vidiš kakva je situacija danas, i da znaš da sutra neće i ne može bolje sa angažmanom ravnim nuli, e to je već prava kriza...
edit: priče da LOL može ući u zgradu sa građevinskom dozvolom na kojoj piše dobrinja, i koja datira iz 2002 su smiješne i neutemeljene. Belma i ja znamo koliko smo se slomili da uvedemo LOL na Dobrinji V.
Oni gule korisnike koji nemaju alternativu, zato i kopaju prema Dejčićima i Pendičićima i nabiju im paprene cijene.
Svako ko ima alternativu nije lud da plaća internet od 8Mb/s 65km. Ne bi oni uveli ni flat rate da nema konkurencije. Fakat mi nisu jasni. 100% je do menadžmenta koji nema viziju, nema cilj, osim da što duže ostane uhljebljen na poziciji i uhljebi što više rodbine, ionako nikome ne snose račune, samo ih prebace iz jednog upravnog odbora u drugi, i sve po starom.
TwistedX

#1183 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by TwistedX »

Koliko znam nama je najveci problem bio da u Lamele E dovedemo LOL sam Dzekos jer su po njima instalacije bile nase ali ustupne samo Telemachu. Ispravi me ako nije bilo tako al to smo dobili od KSFS. Nakon toga se sve diglo na noge i doveden je LOL u Lamele E.

Da se jos nadovezem. Odlocno znam kako sve ide u ovoj drzavi oko rada. Tacno je da treba da se podmaze ili da znas nekoga iz stranke koja drzi tu tematiku na kojoj zelis raditi. Eh sada i ako si dobio sve moras se drzati plana sto se tice drzave. Moras imati svu ali bas svu papirologiju koja ti je potrebna sa tacnim i obnovljenim datumima. Svi papiri imaju vremenski period koji su validni i moraju se konstantno obnavljati...
iceman2010

#1184 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

novi.dan.nova.nafaka wrote: edit: priče da LOL može ući u zgradu sa građevinskom dozvolom na kojoj piše dobrinja, i koja datira iz 2002 su smiješne i neutemeljene. Belma i ja znamo koliko smo se slomili da uvedemo LOL na Dobrinji V.
Ja sam govorio o kopanju kroz naselje a ne o ulasku u zgradu. Radio sam upravo taj posao i znam kako se kopalo po citavom gradu i na koji nacin.
iceman2010

#1185 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

TwistedX wrote:Koliko znam nama je najveci problem bio da u Lamele E dovedemo LOL sam Dzekos jer su po njima instalacije bile nase ali ustupne samo Telemachu. Ispravi me ako nije bilo tako al to smo dobili od KSFS. Nakon toga se sve diglo na noge i doveden je LOL u Lamele E.

Da se jos nadovezem. Odlocno znam kako sve ide u ovoj drzavi oko rada. Tacno je da treba da se podmaze ili da znas nekoga iz stranke koja drzi tu tematiku na kojoj zelis raditi. Eh sada i ako si dobio sve moras se drzati plana sto se tice drzave. Moras imati svu ali bas svu papirologiju koja ti je potrebna sa tacnim i obnovljenim datumima. Svi papiri imaju vremenski period koji su validni i moraju se konstantno obnavljati...
Halo ba ja radio taj posao. Procedurara ti je sljedeca: Radis idejni projekat. Potom trazis urbanisticku dozvolu od opstine. U urbanistickoj ti stoje uslovi za dobijanje gradjevinske. (treba napomenuti da je jedan od uslova saglasnost javnih komunalnih preduzeca koja imaju svoje instalacije. Medju njima i BH Telecom-a. Ja kada sam u kablovskoj radio taj posao, BH Telecom nam NIKADA nije napravio problem sa tim papirom). Tada radis glavni projekat i trazis gradjevinsku dozvolu. Kada dobijes gradjevinsku tek tada mozes poceti raditi (nakon pravosnaznosti). Nakon zavrsetka radova radi se tehnicki prijem i dobija upotrebna dozvola. Tek tada se sistem pusta u rad. Ja ti sada mogu do prekosutra nabrajati sve dijelove procedure koji su zaobidjeni i to skoro kod svakog operatera. Kada sam radio taj posao skoro nista od LOL-ove mreze nije bilo snimljeno i predato u zavod za izgradnju kantona sto je stroga obaveza. Prekinuli smo LOL-ovu optiku na alipasinom koja nije bila ucrtana u katastru podzemnih instalacija. Pitanje: Kako je LOL dobio upotrebnu dozvolu ako to nije bilo snimljeno, a bilo je u funkciji? Podmazivanje? Ima toga jos. Korisnici se pustaju u sistem prije dobijanja upotrebne dozvole, a cesto i prije gradjevinske, a Boga mi ponekad se nema ni urbanisticka. Nakon dobivene upotrebne po potrebi se opet poziva na istu gradjevinsku kada treba nesto kopati. Cesto podrucje na kojem se kopa i nije obuhvaceno gradjevinskom dozvolom na koju se poziva. Ima toga jos ali mislim da je i ovo dovoljno.
Qler

#1186 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Qler »

Ma dobro ova prica da je LOL naj, da ne podmazuju da rade sve po zakonu je malo napuhana. Nema firme da radi po zakonu, niti bi se kod nas ista napravilo da se radi sve po zakonu. I oni isto tako kopaju i zatrpavaju gdje stignu i mogu. Pa pogledajte one kanale sto su napravili po gradu, napravi se nova cesta, novi asfalt, i dodje LOL i prekopka onaj kanal, stavi optiku, zatrpa, a ne nabije tampon dobro i za 2 mjeseca ostane udubljenje na cesti... I ko je kriv? Mislim nije samo LOL takav, svi su...
chuchumbamayumbe

#1187 Re: Logosoft ALL ABOUT

Qler wrote:Ma dobro ova prica da je LOL naj, da ne podmazuju da rade sve po zakonu je malo napuhana. Nema firme da radi po zakonu, niti bi se kod nas ista napravilo da se radi sve po zakonu. I oni isto tako kopaju i zatrpavaju gdje stignu i mogu. Pa pogledajte one kanale sto su napravili po gradu, napravi se nova cesta, novi asfalt, i dodje LOL i prekopka onaj kanal, stavi optiku, zatrpa, a ne nabije tampon dobro i za 2 mjeseca ostane udubljenje na cesti... I ko je kriv? Mislim nije samo LOL takav, svi su...
Slažem se.
Kod nas na Alipašinom su svi ovi koji su provlačili kablove sjebali sve pješačke površine, više puta.
Ko zna kako to izgleda složiće se da je katastrofa.
A linija, kao da je onaj na mašini bio pijan.
Nemojte mi govoriti da je u pitanju izbjegavanje već položenih kablova, u pitanju je čisto ono naše "boli me qratz" za sve.
No, šta sada da se radi.
novi.dan.nova.nafaka

#1188 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by novi.dan.nova.nafaka »

chuchumbamayumbe wrote:
Qler wrote:Ma dobro ova prica da je LOL naj, da ne podmazuju da rade sve po zakonu je malo napuhana. Nema firme da radi po zakonu, niti bi se kod nas ista napravilo da se radi sve po zakonu. I oni isto tako kopaju i zatrpavaju gdje stignu i mogu. Pa pogledajte one kanale sto su napravili po gradu, napravi se nova cesta, novi asfalt, i dodje LOL i prekopka onaj kanal, stavi optiku, zatrpa, a ne nabije tampon dobro i za 2 mjeseca ostane udubljenje na cesti... I ko je kriv? Mislim nije samo LOL takav, svi su...
Slažem se.
Kod nas na Alipašinom su svi ovi koji su provlačili kablove sjebali sve pješačke površine, više puta.
Ko zna kako to izgleda složiće se da je katastrofa.
A linija, kao da je onaj na mašini bio pijan.
Nemojte mi govoriti da je u pitanju izbjegavanje već položenih kablova, u pitanju je čisto ono naše "boli me qratz" za sve.No, šta sada da se radi.
I možda najvažnije u svemu - BIROKRATIJA naša bajna. Recimo, Min. za stambenu politiku treba 2 sedmice da ti odgovori na dopis sa NE, isto toliko kantonalnom stambenom fondu, vjerujem da je slična situacija sa velikom većinom naših usr... institucija. Mogu mislit kakva je situacija sa imalo složenijom dokumentacijom, za koju se gospoda koja po čitav dan ispija kahvu treba namučiti da analizira, pročita i donese odluku. Dakle, ne mislim da su u svemu jedino krive firme - podjednako, pa i mnogo više je kriva naša nesposobna birokratija, koja ne da djeluje proaktivno, već jedva da uopšte radi...
zilog

#1189 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

Igrom slucaja imam kontakt u NS i znam da su tu sve radili po dozvoli. Novi asfalt se ne presjeca, nego idu ispod onom masinom.

@iceman2010
Ako si vec radio taj posao, onda zmas da karte nisu azurirane jos najmanje godinu nakon zavrsetka radova. LOL je Alipasino radio prosle godine.
iceman2010

#1190 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

zilog wrote:
Igrom slucaja imam kontakt u NS i znam da su tu sve radili po dozvoli. Novi asfalt se ne presjeca, nego idu ispod onom masinom.

@iceman2010
Ako si vec radio taj posao, onda zmas da karte nisu azurirane jos najmanje godinu nakon zavrsetka radova. LOL je Alipasino radio prosle godine.

Imao je LOL puno ranije optiku na alipasinom A faza uz glavnu cestu (Bulevar Mese Selimovica). Dakle ne govorim o korisnicima na alipasinom polju vec poslovnim korisnicima koji su bili spojeni na tu LOL-ovu optiku.
zilog

#1191 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

@iceman2010
To zaista ne znam. Poznajem situaciju u NS, jer imam kontakt u opstini (urbanizam), od kojeg znam da je Logosoft sve radio po dozvolama. Tako sam i dosao u sukob sa prijateljem iz BHT-a koji je trubio suprotno.

Mozda su se ubezobrazili, pa nesto poceli na divlje, ali posljednje sto znam je da su 100 % legalni.
iceman2010

#1192 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

zilog wrote:@iceman2010
To zaista ne znam. Poznajem situaciju u NS, jer imam kontakt u opstini (urbanizam), od kojeg znam da je Logosoft sve radio po dozvolama. Tako sam i dosao u sukob sa prijateljem iz BHT-a koji je trubio suprotno.

Mozda su se ubezobrazili, pa nesto poceli na divlje, ali posljednje sto znam je da su 100 % legalni.
U zadnje vrijeme je procedura poostrena i sada je puno teze raditi nesto na crno. Ovu optiku sam ja gledao kako se mota na tocak :-D one masine sto kopa asfalt (ovo je bilo u zelenoj povrsini). Bila je ukopana na mozda 30 cm (optimisticno :-D ) i nije bila ucrtana u kartama katastra podzemnih instalacija.

Podzemne instalacije se moraju geodetski snimiti i predati u zavod za izgradnju kantona. Nakon toga se od zavoda dobije papir da je to predano i bez toga se ne moze dobiti upotrebna dozvola. Prilikom kopanja ove karte ne smiju biti starije od 6 mjeseci. Dakle moraju biti azurne. Karte su skupe i SVI izbjegavaju ovu obavezu o 6 mjeseci.

Jako je tesko ispostovati sve propise, a u isto vrijeme biti azuran i konkurentan. Razumijem razloge za ovakav rad i donekle ga opravdavam jer je kod nas administracija i birokracija napravljena tako da samo koci poslovanje, ali ni jedan operater do sada ne bi prikljucio ni 5-ti dio svojih korisnika da je radio 100% po zakonu.
karanana

#1193 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by karanana »

0haris0 wrote:Ima li Logosoft u ponudi wireless modem u najam i koliko iznosi? :D
ljuskice, ima li ovo?
neki sam smartphone nabavio pa mi treba wireless u kuci radi njega sada.
Ljuska_u_BaklaFi

#1194 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

karanana wrote:
0haris0 wrote:Ima li Logosoft u ponudi wireless modem u najam i koliko iznosi? :D
ljuskice, ima li ovo?
Nema :-D wirelles modem na koristenje dajemo samo u Trio+ paketu, znaci dodje u terminalnoj opremi koja je potrebna za Trio+. Svi drugi mogu imati wirelles konekciju ako kupe router, kod nas ili negdje drugo i konfigurisu ga. Cijena routera kod nas je 55 KM, ako je potrebna konfiguracija na adresi placa se dodatnih 20 KM (korisnici koji znaju to sami uraditi placaju samo 55KM za router). Korisnik moze kupiti i negdje drugo router a da kolege dodju samo konfigurisati. Vidite moguce su sve kombinacije, osim wirelles modema na najam :D
Qler

#1195 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Qler »

Ma router kupis u radnji (a moze i u LOL-u, sve je u par maraka, samo zavisi koji je proizvodjac) a podesiti router je pjesma... Vise manj wizard na svakom sve odradi...
harph

#1196 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by harph »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:
karanana wrote:
ljuskice, ima li ovo?
Nema :-D wirelles modem na koristenje dajemo samo u Trio+ paketu, znaci dodje u terminalnoj opremi koja je potrebna za Trio+. Svi drugi mogu imati wirelles konekciju ako kupe router, kod nas ili negdje drugo i konfigurisu ga. Cijena routera kod nas je 55 KM, ako je potrebna konfiguracija na adresi placa se dodatnih 20 KM (korisnici koji znaju to sami uraditi placaju samo 55KM za router). Korisnik moze kupiti i negdje drugo router a da kolege dodju samo konfigurisati. Vidite moguce su sve kombinacije, osim wirelles modema na najam :D
Imal ista za VDSL?
neo7

#1197 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by neo7 »

20 KM za 3 klika ? Ma daj...
vnm

#1198 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by vnm »

ispod 20KM ja po ovoj zimi ne bi izasao na teren...
The Realist

#1199 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by The Realist »

neo7 wrote:20 KM za 3 klika ? Ma daj...
Ne znam ima li razlike u routeru, ali ovi "naši" iz HS-a naplaćuju router i konfiguraciju 99KM, znači 24KM više, nego LOL.
neo7

#1200 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by neo7 »

:shock: :shock: :shock: Ne mogu da vjerujem, moram provjeriti kako Telemach to regulise. Znam da Telecom nista ne naplacuje, koliko god puta dolazili konfigurisati modem/router.
Post Reply