LIBIJA

Post Reply
polusvijet

#1176 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

dr.Gonzo wrote: Za pocetak ne moraju ni na koga udarati, dovoljno moralno i ispravno bi bilo ne podrzavaju te rezime dovodeci ih na vlast (primjeri su razne hunte u juznoj i srednjoj americi), dajuci im finansijsku i vojnu pomoc, i trgujuci sa njima.
A to politicka istorija ne zna za slucaj kad su u ponudi samo dva losa rezima?
Odgovorni ljudi biraju manje zlo.
Usa ne procjeni i ne povuce svaki potez ispravno.
Sasvim jasno da ih treba kritikovati.
Ali raditi to u kontekstu konflikta sa ludim gadafijem je apsurdno.

Njihov sistem, demokratija, cak sadrzi mehanizme za autokorekciju.
Jedan od njih su pravna drzava, princip ljudskih prava i slobode.
Bush nije ni instaliran a vec je bio predmet tv-zajebancije.
Zamisli kakve bi kretenluke tek radio da je uzivao status Boga?
I imao apsolutnu ekonomsko-politicku, vojnu i medijsku kontrolu?

Jeste, ameri znaju biti i agresori i provokatori.
Izaberu stranu i formulisu politiku jer nemaju svi narodi privilegiju pasivnih posmatraca.
Nekad, ako si pasivan, desi se jos vece zlo.
Kod nas umalo da zakasne sa agresijom.
jefferson

#1177 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

GOLFER wrote:Ko ima stvarnu vlast u Americi? narod? da li Predjednik? kongres i ti ostali ZVANICNO izabrani predstavnici naroda ili neko drugi? Dakle ko je najvise pita za bitne odluke (prije svega one koje krse milijarde dolara)?
Niko se ne pita za izvrsne odluke, ali se pita narod ko ce biti u bjeloj kuci 2012.
Znaci kada mediji pocnu da izbacuju ankete ovo ono, intervjue i sl, administracija mora slusati. Ne znam koliko si u mogucnosti da pratis svekodnevno americke medije (TV, novine, internet blogove) vidjet ces da se stvorila hajka da se uvede no fly zone, ali da Obama uopste nije bio nesto za, jer se to kosi sa njegovim nastupom i obecanjima.
Na kraju on je imao dvije opcije:
1. Reagovati, i onda se pokazati kao odlucan, sto ce zacepiti mnogima usta 2012 godine tokom preizbornog ciklusa.
2. Ne reagovati, tvrdeci da je SAD u dva rata, da je skupo, da to nije americki problem, i onda 2012 biti optuzen da je slabic itd, itd.

Svaka akcija jedne takve zemlje je produkt domace politike. Americki glasaci znaju zesto kazniti politicare (GW. Bush je bio izuzetak zbog spleta okolnosti, prvenstveno 9/11).
Mozemo mi reci da to nije moralno, da americka domaca politika nema veze sa Libijom i njihovim problemima, ali tu ej gadafi morao biti oprezan kada je poceo da ubija. I francuska je reagovala zbog svojih unutrasnjih problema sa muslimanskom populacijom te iz naravno, ekonomskih razloga.
Na kraju, i kad pogledas BiH, nas stav prema libiji dolazi iz domacih desavanja i kinetike na domacoj politickoj sceni.
Sto se tice stvarnog uticaja na americke politicare, amerikanci prvenstveno gledaju ekonomski interes. U slucaju da kongresmeni en obezbjede napredak distrikta ili drzave iz koje dolaze, oni lete vani, namah. U drzavi u kojoj sam ja na zadnjim izborima 4 kongresmena su nakon dvije godine dobila nogu! jbg, ili te ima ili te nema!
polusvijet

#1178 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

GOLFER wrote:Ko ima stvarnu vlast u Americi? narod? da li Predjednik? kongres i ti ostali ZVANICNO izabrani predstavnici naroda ili neko drugi? Dakle ko je najvise pita za bitne odluke (prije svega one koje krse milijarde dolara)?
Vlast je trodjelna, zakonodavna, izvrsna i sudska. Onda imas lokalne nivoe, federalne jedinice. Zatim institucije i interesne skupine. Jake privredne subjekte. Medije i estradu... jebga buraz, demokratske drzave i drustva su danas kompleksne gradjevine, raspodjela moci je multipolarna. Stoga i takva efektivnost sistema. Adaptivni su, uce i koriguju.

U ratnim uvjetima ima vise drzavnih institucija koje sudjeluju u donosenju odluka, svaka sa svojim ovlastima.
zlajapravaraja

#1179 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zlajapravaraja »

Masoni i cionisti.
jefferson

#1180 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

zlajapravaraja wrote:

Masoni i cionisti.
Eto dobio si odgovor :lol:
zlajapravaraja

#1181 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zlajapravaraja »

jefferson wrote:
zlajapravaraja wrote:

Masoni i cionisti.
Eto dobio si odgovor :lol:
:mrgreen:

Evo nesto me maloprije zaintrigiralo ime ove operacije (sumnjivo do bola kad se malo analizira), pa krenuh u potragu za informacijama, i izmedju ostalog sranja, nadjoh i ovo: (na engleskom, ali uglavnom kratko)

http://ezinearticles.com/?Decoding-the- ... id=6116593

http://merovee.wordpress.com/2011/03/21 ... ssey-dawn/

http://www.cosmicgnostic.com/node/1425

:mrgreen:
nosara

#1182 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Gadafijeve snage potiskuju pobunjenike
Gadafije snage danas napreduju i potiskuju pobunjenike sa istoka Libije gađajući ih tenkovskom i artiljerijskom vatrom.

Trenutno dolazi do dramatičnog obrta za pobunjenike koji su tokom vikenda zauzeli niz gradova duž obale i činilo se da dobro napreduju, naveo je dopisnik BBC-a.

Gadafijeve snage su povratile Es-Sider, Ras Lanuf, Bin Džavad, a pobunjenici se upravo povlače iz Brege pod teškom tenkovskom i artiljerijskom vatrom.

Pobunjenici kažu da idu za Adždabiju gdje treba da se okupe i krenu nazad za Bregu, prenosi Reuters.
Gadafijeve snage ponovo zauzele Bregu

Snage libijskog režima Moamera Gadafija u srijedu su ponovo preuzele od pobunjenika grad Bregu, istočno od Ras Lanufa, koji je osvojen u toku jutra, saopćili su izvori bliski pobunjenicima u Adždabiji.

Ova inormacija se nije mogla provjeriti, ali novinari AFP-a u Adždabiji, gradu koji se nalazi oko 80 kilometara istočno od Brege, u srijedu su krajem poslijepodneva čuli topovsku pucnjavu koja je dolazila iz tog sektora.

Zauzimanje Brege nekoliko sati nakon Ras Lanufa potvrđuje da vladine snage brzo napreduju prema istoku zemlje, uporištu pobunjenika.

Od utorka navečer su stanovnici počeli da napuštaju Adždabiju. Većina gradskih bulevara je bila prazna krajem poslijepodneva, a hotel za smještaj međunarodnih novinara je također počeo da se prazni, javio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Provladine snage su preuzele kontrolu nad naftnom lukom Ras Lanuf u srijedu ujutro, što je dovelo do paničnog povlačenja pobunjenika prema istoku zemlje.

Ras Lanuf se nalazi 370 kilometara zapadno od Bengazija, uporišta pobunjenika na istoku, i šezdesetak kilometara od naftne luke Brega, koji su prošle sedmice zauzeli pobunjenici, uz pomoć međunarodnih zračnih napada na Gadafijeve snage.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo nesto kao samarcina crnom gwb-u... Neka malo... Mozda mu iz supcica nesto dodje u glavu... :lol:
glade

#1183 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by glade »

jefferson wrote:
Niko se ne pita za izvrsne odluke, ali se pita narod ko ce biti u bjeloj kuci 2012.
Znaci kada mediji pocnu da izbacuju ankete ovo ono, intervjue i sl, administracija mora slusati. Ne znam koliko si u mogucnosti da pratis svekodnevno americke medije (TV, novine, internet blogove) vidjet ces da se stvorila hajka da se uvede no fly zone, ali da Obama uopste nije bio nesto za, jer se to kosi sa njegovim nastupom i obecanjima.
s tim da amerikanci po anketama redovno glasaju protiv ratova na bliskom istoku pa se ne zavrsavaju...

a da ne govorimo o fox-ovoj najdrazoj recenici "mnogi ljudi govore/misle" (dno novinarstva... ko to konkretno misli? gdje su dokazi?) i time kreiraju politiku sad-a...

p.s. amerikanci bas i ne mogu puno kazniti svoje politicare... tek na jedno 4 godine... rotacija u dvopartijskom sistemu... izglasaju jedne dobiju sranje... izglasaju druge dobiju drugo pakovanje... na kraju zaborave da su i oni isti pa ih vrate...
nosara

#1184 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

glade wrote:
jefferson wrote:
s tim da amerikanci po anketama redovno glasaju protiv ratova na bliskom istoku pa se ne zavrsavaju...

a da ne govorimo o fox-ovoj najdrazoj recenici "mnogi ljudi govore/misle" (dno novinarstva... ko to konkretno misli? gdje su dokazi?) i time kreiraju politiku sad-a...
Politiku usa kreira vojno obavjestajno podzemlje... Sta se promijenilo dolaskom obame i odlaskom majmuna...? Nista...

Posljednji koji je nesto htio i pokusao promijeniti bio je JFK i zato je ubijen...

cemerika je tamni vilajet...
jefferson

#1185 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

nosara wrote:
glade wrote:
jefferson wrote:

Politiku usa kreira vojno obavjestajno podzemlje... Sta se promijenilo dolaskom obame i odlaskom majmuna...? Nista...

Posljednji koji je nesto htio i pokusao promijeniti bio je JFK i zato je ubijen...

ma ja, masoni, cionisti isl.
Ja tebis avjetujem da napises knjigu ko je ubio JFK, mozes se obogatiti i onda te pare dati potlacenim narodima, kada vec sve to znas!
nosara

#1186 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:
nosara wrote: Politiku usa kreira vojno obavjestajno podzemlje... Sta se promijenilo dolaskom obame i odlaskom majmuna...? Nista...

ma ja, masoni, cionisti isl.
Ja tebis avjetujem da napises knjigu ko je ubio JFK, mozes se obogatiti i onda te pare dati potlacenim narodima, kada vec sve to znas!
Sve knjige su vec napisane, ali kako bi ti to mogao znati kad ne mozes od kopanja glavu podic, a ne citat knjige... :lol:

Malo Harolda Weisberga bi ti definitivno otvorilo oci... Iako bi otrjeznjenje moglo bit opasno u tvom stanju... :-?
jefferson

#1187 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Znaci oni znaju ko je ubio Kennedy-ja? Znaci nie LHO, pa de i reci ko je! Prosvjetli me?
nosara

#1188 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:Znaci oni znaju ko je ubio Kennedy-ja? Znaci nie LHO, pa de i reci ko je! Prosvjetli me?
Prosvjetlice te radijacija iz Fukusime... Samo se malo strpi... Vjetar je povoljan... :lol:
jefferson

#1189 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

nosara wrote:
jefferson wrote:Znaci oni znaju ko je ubio Kennedy-ja? Znaci nie LHO, pa de i reci ko je! Prosvjetli me?
Prosvjetlice te radijacija iz Fukusime... Samo se malo strpi... Vjetar je povoljan... :lol:
Pa sta je sad, navodis ime covjeka za kojeg nemas pojma ko je i sta je i sta je napisao. Hoce se reci, valjas gluposti!
nosara

#1190 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:
nosara wrote:
Pa sta je sad, navodis ime covjeka za kojeg nemas pojma ko je i sta je i sta je napisao. Hoce se reci, valjas gluposti!
Nije bitno znam li ja ovdje (a znam) vec znas li ti tamo (veze nemas)... To je tragedija... Drzis stranu rezimu koji je gori nego sto mozes zamislit... Utovili su te, uvalili ti daljinski, navukli te na junk food i potpuno si zaboravio ko si i sta si...
jeza u ledja

#1191 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

glade wrote:s tim da amerikanci po anketama redovno glasaju protiv ratova na bliskom istoku pa se ne zavrsavaju...
..
Apsolutno netacno. Upravo je suprotno.

Image

A rat u Iraku je zavrsen sto se tice Amerike - tako su htjeli glasaci.
Last edited by jeza u ledja on 30/03/2011 19:29, edited 2 times in total.
jefferson

#1192 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

@ Nosara:
Navodis ime covjeka koji nikad nije rekao da LHO nije ubio Kennedy-ja, valjas pausalne gluposti, i sto je najzalosnije, smatras da je npr. istina ono sto je on napisao sam! Sto ne znaci da covjek nije upravu, ali ga je slabo neko podrzavo.
Doduse, da mu dam kredit, nikad nije tvrdio da je to zavjera i sl.
Medjutim, slabo znas, s obzirom da su tvoji argumenti: ako imas petlju prihvati!
nosara

#1193 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:@ Nosara:
Navodis ime covjeka koji nikad nije rekao da LHO nije ubio Kennedy-ja, valjas pausalne gluposti, i sto je najzalosnije, smatras da je npr. istina ono sto je on napisao sam! Sto ne znaci da covjek nije upravu, ali ga je slabo neko podrzavo.
Doduse, da mu dam kredit, nikad nije tvrdio da je to zavjera i sl.
Medjutim, slabo znas, s obzirom da su tvoji argumenti: ako imas petlju prihvati!
:lol:

Nije tema... :D
Harold Weisberg, the son of Jewish immigrants from Russia, was born in 1914. After graduating from the University of Delaware, he wrote articles for the Wilmington Morning News and the Philadelphia Ledger.

Weisberg also worked as an investigator Robert M. La Follette (Jr) when he was a leading figure in the Progressive Party. During the Second World War he served in the Office of Strategic Services. Later he became a State Department intelligence analyst. He was also a successful poultry farmer in Montgomery County.

Weisberg became one of the leading experts on the killing of John F. Kennedy and Martin Luther King. He collected in his home more than 250,000 government papers on the Kennedy assassination. His first book on the Kennedy assassination, Whitewash: The Report on the Warren Report (1965), sold over 30,000 copies.

Other b books by Weisberg include Whitewash II: The FBI-Secret Service Cover Up (1966), Oswald in New Orleans: Case of Conspiracy with the C.I.A. (1967), Photographic Whitewash (1967), Frame-Up: The Martin Luther - James Earl Ray Case (1970), Post Mortem: JFK Assassination Cover Up (1975), Martin Luther King: The Assassination (1993), Selections from Whitewash (1993), Never Again! The Government Conspiracy in the JFK Assassination (1995) and Case Open: Unanswered JFK Assassination Questions (1996).
jefferson

#1194 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

hahaha, vidi se koliko si procito njegovih knjiga. Malo manje wkipedie a vise biblioteke ti ne bi skodilo!
nosara

#1195 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:hahaha, vidi se koliko si procito njegovih knjiga. Malo manje wkipedie a vise biblioteke ti ne bi skodilo!
U pravu si... A sad se uhvati posla, da ti gospodar ne odbija od bubrega... :lol:

A kad uhvatis vremena :D, pocni s ovim... To je jebeno stivo... :wink: Kondenzovano, taman za pocetnika...

http://www.aarclibrary.org/publib/jfk/g ... _0001a.htm
jefferson

#1196 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

nosara wrote:
jefferson wrote:hahaha, vidi se koliko si procito njegovih knjiga. Malo manje wkipedie a vise biblioteke ti ne bi skodilo!
U pravu si... A sad se uhvati posla, da ti gospodar ne odbija od bubrega... :lol:

A kad uhvatis vremena :D, pocni s ovim... To je jebeno stivo... :wink: Kondenzovano, taman za pocetnika...

Ti jos uvijek nisi rekao sta pise tu, sto znaci da njegove knjige nisi ni procitao!
Ali, to bi vec bilo previse od tebe ocekivati, tj. da dadnes spostveno skovan argument baziran na cinjenicama!
nosara

#1197 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:
nosara wrote:

Ti jos uvijek nisi rekao sta pise tu, sto znaci da njegove knjige nisi ni procitao!
Ali, to bi vec bilo previse od tebe ocekivati, tj. da dadnes spostveno skovan argument baziran na cinjenicama!
Dakle istina je, ne znas jezik... :lol: Nije ti lako... Ali, bice bolje, imaju oni dobre programe obrazovanja za odrasle...

Drzi se teme...

Gadafijeve snage potiskuju pobunjenike

Gadafijeve snage danas napreduju i potiskuju pobunjenike sa istoka Libije gađajući ih tenkovskom i artiljerijskom vatrom.

Gadafijeve snage ponovo zauzele Bregu

Snage libijskog režima Moamera Gadafija u srijedu su ponovo preuzele od pobunjenika grad Bregu, istočno od Ras Lanufa, koji je osvojen u toku jutra, saopćili su izvori bliski pobunjenicima u Adždabiji.
glade

#1198 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by glade »

jeza u ledja wrote:
glade wrote:s tim da amerikanci po anketama redovno glasaju protiv ratova na bliskom istoku pa se ne zavrsavaju...
..
Apsolutno netacno. Upravo je suprotno.

Image

A rat u Iraku je zavrsen sto se tice Amerike - tako su htjeli glasaci.

kljucna rijec na toj slici "PRIOR"
bosanska senzacija

#1199 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by bosanska senzacija »

Evo pobunjenici iz Bengazija su osnovali svoju vlastitu centralnu banku i naftnu kompaniju. :roll:

Sloboda i demokratija konačno!

:lol:
zonbirile

#1200 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zonbirile »

bosn.om wrote:Ne, argumentacija je sasvim na mjestu, jer ne veze agresije, vec danasnju brigu, il ti je zao ljudi ili interesa, to je poenta. Ali mozemo i s tvoje strane pogledati na stvari, agresija nije mozda licno sprovedena, ali su te firme dosle zahvaljujuci bliskosti jednom rezimu koji je to obavio (ne govorim u kojoj mjeri niti poredim agresore). Nase firme to nisu dobile ravnopravnim tenderom da bi tvoja argumentacija valjala. A kako bi bilo da nasa zemlja ima dovoljnu silu da isto direktno intervenise? Mislis da ne bi? Cinjenica je da ako nemas problema ici graditi, pa cak i slati placenike kojekakvim tamnim rezimima, moralna granica ti vise zavisi od licne sile nego od posebnog ubjedjenja.

Uglavnom, ne zelim polemisati ovuda, ovo nije dobro sto se desava i puno sumnjam da ce biti bolje ako Gadafi padne. Bojim se da se je Zapad kao cesto brzopleto, nespremno i nepromisljeno zaletio, i svi su signali da cemo dobiti novu Somaliju u sred Sredozemlja a Gadafi ce izgledati kao daleki mudrac nakon svega toga.
-----------------------------------------------------------
teško ti ljudi ovde shvataju,kao ono mi smo samo prodavali granate obadvijema stranama i još štššta,ali nismo pucali mi-ONI su.
Post Reply