Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
Skijaš

#1176 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Skijaš »

KatarinaKosaca wrote:
Skijaš wrote:Pa obezbjedili su lovu, radi se na papirologiji, pretpostavljam da će se samo ove naredne građevinske sezone napraviti više autoputa nego tokom ovih svih prethodnih godina zajedno.
Zar nisi neki dan napisao da ne rade ništa, ali se prepucavaju sa Dodikom , a to je tebi dovoljno i sa tim si zadovoljan? Ili nisi bio ti :? Oprosti, ako je greška, nekako svi jako ličite :roll:
Ne sjećam se da sam to rekao, ali i da stanje jeste takvo, da SDP ne pravi ništa bolje pomake od ostalih, SDP ima tu prednost da se bar verbalno zalaže za meni prihvatljivo društvo. Sutra će doći neko iskreniji i požrtvovaniji, do tada je bitno zadržati taj kontinuitet multietničke misli.
Corto Maltese

#1177 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

Ah ta vječita nerazrješiva dilema! Kome vjerovati, svojim očima ili forumaškim vlažnim snovima:

U Federaciji BiH ove godine neće biti popravki magistralnih cesta, zbog čega će 50 miliona maraka koji su bili za to namijenjeni ostati nepotrošeno, a firme koje su trebale izvoditi radove neće dobiti posao.
http://www.indikator.ba/ekonomija/aktue ... sta-u-fbih
Hipatija

#1178 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Hipatija »

Corto Maltese wrote:
U Federaciji BiH ove godine neće biti popravki magistralnih cesta, zbog čega će 50 miliona maraka koji su bili za to namijenjeni ostati nepotrošeno, a firme koje su trebale izvoditi radove neće dobiti posao.
Ova "propagandno ciljana rečenica" trebala bi da glasi:
U Fedreaciji BiH ove godine planirana sredstva za popravku magistralnih puteva u iznosu od 50 milona maraka biće preusmjerena u hitnije i preče potrebe.
Neko je namjerno smislio takvu formulaciju sa "negativnim" ( umjesto pozitivnim) prizvukom"!
Corto Maltese

#1179 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

Hipatija wrote:
Corto Maltese wrote:
Ova "propagandno ciljana rečenica" trebala bi da glasi:
U Fedreaciji BiH ove godine planirana sredstva za popravku magistralnih puteva u iznosu od 50 milona maraka biće preusmjerena u hitnije i preče potrebe.
Da se nešto usmjeri u hitnije i preče potrebe (a prečih od komunikacija nema), mora se izvršiti rebalans budžeta. Dakle vlada, prijedlog, skupština, debata, glasanje, usvajanje ili odbijanje... Ništa od toga se nije desilo, niti se dešava. Razlog propasti cesta u FBiH je, kao što smo i navikli, mnogo prozaičniji. Vlada ne zna kako napraviti, pardon, namjestiti tender, a sezona završava za dva i po mjeseca. (ceste se inače obnavljaju nekako sa proljeća):

Federalna vlada je, naime, prije nekoliko mjeseci, zbog sumnji u nepravilnosti, obustavila potpisivanje ugovora s kompanijama koje je Direkcija cesta FBiH izabrala za izvođenje radova.
Iako se građevinska sezona bliži kraju, suspenzija još nije skinuta, a sada će najvjerovatnije svi ugovori biti poništeni. To znači da će biti provedena nova procedura, koja traje mjesecima, pa će za to vrijeme proći sezona.
Drugim riječima, 50 miliona maraka, novca međunarodnih investitora, ostat će neiskorišteno i bit će preneseno u narednu godinu, u vrijeme dok domaće firme propadaju i očajno traže bilo kakav posao za opstanak
rahmanjin

#1180 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Skijaš wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Skijaš wrote:Pa obezbjedili su lovu, radi se na papirologiji, pretpostavljam da će se samo ove naredne građevinske sezone napraviti više autoputa nego tokom ovih svih prethodnih godina zajedno.
Zar nisi neki dan napisao da ne rade ništa, ali se prepucavaju sa Dodikom , a to je tebi dovoljno i sa tim si zadovoljan? Ili nisi bio ti :? Oprosti, ako je greška, nekako svi jako ličite :roll:
Ne sjećam se da sam to rekao, ali i da stanje jeste takvo, da SDP ne pravi ništa bolje pomake od ostalih, SDP ima tu prednost da se bar verbalno zalaže za meni prihvatljivo društvo. Sutra će doći neko iskreniji i požrtvovaniji, do tada je bitno zadržati taj kontinuitet multietničke misli.
Ja ne mogu da shvatim ljude poput tebe. Pa covjece, na pocetku mandata nove vlade receno je da ce se poceti graditi na cetiri nove dionice u ovoj godini, da ce se nastaviti raditi sarajevska zaobilaznica da... i sta se od toga uradilo, radi se samo jedna dionica. Ali tebi je bitno za sta se verbalno zalazu, a sto to nema veze sa stvarnim stanjem to macku o rep. Znaci, obecane su nove dionice pa nista, obecano da ce se boriti protiv korupcije i nepotizma, pa se braca, zetovi, kumovi i ko zna jos koji se postavljaju na funkcije, i jos se ljute kad im to neko kaze. Receno je i da ce raditi na popravljanju imidza BiH, pa nas Merkel zaobilazi u sirokom luku. A ti i dalje vjeruj u verbalna zalaganja.
Skijaš

#1181 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Skijaš »

Mislim da do nesporazuma dolazi zbog činjenice da kod nas preovladava sektaški način razmišljanja, ili si slijepo odan nekoj stranci ili si slijepo protiv nje. Nema ništa između. A to je pogrešno. Da pojednostavim, politika je poput rubikove kocke, jedna boja predstavlja pozitivne pomake u ekonomiji, druga boja predstavlja multietnički identitet, treća boja predstavlja uspješno lobiranje, četvrta boja je stranački kapacitet itd

SDP, NS, LDS i SDU imaju složenu tu stranu multietničkog identiteta, ali SDP ima i kapacitet, ima lovu, ne grebe se za internet konekciju i slično. To što ih kritikujem jer ne znaju ili ne žele "složiti boje" ekonomije, ne znači da ih se treba izjednačiti sa drugim strankama koje su po tom pitanju na istom nivou, a po drugim pitanjima u još goroj situaciji.
Corto Maltese

#1182 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

rahmanjin wrote:Ja ne mogu da shvatim ljude poput tebe.
Dva su osnovna načina skretanja pažnje na pogibeljnu politiku najvećeg pobjednika od 45-te. Kritikom skoro svega što loše urade ili pohvalom baš svega što loše urade. Ja sam se zad'o u ovu prvu strategiju, ali sve mi se čini da je ova druga djelotvornija.
Skijaš

#1183 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
Dva su osnovna načina skretanja pažnje na pogibeljnu politiku najvećeg pobjednika od 45-te. Kritikom skoro svega što loše urade ili pohvalom baš svega što loše urade. Ja sam se zad'o u ovu prvu strategiju, ali sve mi se čini da je ova druga djelotvornija.
Šta je pogibeljno u stavovima SDP-a ? I budi fer pa se potrudi sa odgovorom, nemoj me otresti kao da sam ti prerut na ramenu. Ako ćemo voditi normalan dijalog, red je da se potrudimo oko toga.
Corto Maltese

#1184 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

Skijaš wrote:
Corto Maltese wrote: Dva su osnovna načina skretanja pažnje na pogibeljnu politiku najvećeg pobjednika od 45-te. Kritikom skoro svega što loše urade ili pohvalom baš svega što loše urade. Ja sam se zad'o u ovu prvu strategiju, ali sve mi se čini da je ova druga djelotvornija.
Šta je pogibeljno u stavovima SDP-a ? I budi fer pa se potrudi sa odgovorom, nemoj me otresti kao da sam ti prerut na ramenu. Ako ćemo voditi normalan dijalog, red je da se potrudimo oko toga.
Samo ti furaj svoje. Na dobrom si putu i odlično radiš to što radiš.
Hipatija

#1185 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Hipatija »

@Korto Malteze,Da, mnogi se i plaše te politike pobjednika na prošlim izborima ( pa je i nazivaju "pogibeljnom", ali za njihove kriminalne dosadašnje rezultate, koje bi i ti želio sačuvati).
Korto, šta je tvoje ugroženo, pa ti "trta" od politike SDP-a?!
Last edited by Hipatija on 21/08/2011 20:20, edited 1 time in total.
rahmanjin

#1186 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Skijaš wrote:
Corto Maltese wrote:
Uff, ti govoris o stavovima. Sta je sa djelima ,pusti se stavova ako djela nisu dobra.
Skijaš

#1187 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
Skijaš wrote:
Corto Maltese wrote: Dva su osnovna načina skretanja pažnje na pogibeljnu politiku najvećeg pobjednika od 45-te. Kritikom skoro svega što loše urade ili pohvalom baš svega što loše urade. Ja sam se zad'o u ovu prvu strategiju, ali sve mi se čini da je ova druga djelotvornija.
Samo ti furaj svoje. Na dobrom si putu i odlično radiš to što radiš.
Ne znam kako sam te to uvrijedio pa da me ignorišeš.
Corto Maltese

#1188 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

Hipatija wrote:@Korto Malteze,Da, mnogi se i plaše te politike pobjednika na prošlim izborima ( pa je i nazivaju "pogibeljnom", ali za njihove kriminalne dosadašnje rezultate, koje bi i ti želio sačuvati).
Korto, šta je tvoje ugroženo, pa ti "trta" od politike SDP-a?!
Za sada ništa. Ali bojim se, ponestaće im rodbine, pa će udariti po poštenu svijetu, šta ću onda?
ibizza

#1190 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ibizza »

Drzava za covjeka! :lol:
dada-bis

#1191 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by dada-bis »

ibizza wrote:
njuuuz tv :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
DIM

#1192 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by DIM »

ibizza wrote:
i njegovu Familiju nemoj zaboravit molim te :lol: :lol:
novi.dan.nova.nafaka

#1193 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by novi.dan.nova.nafaka »

dada-bis wrote:
ibizza wrote:
njuuuz tv :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jbt, koji si ti lik - tebi u svemu ovome smiješno to za što se predstavlja navedena TV. Strašno, prestrašno... :roll:
Premijer gleda sve u oči i kaže: "on tamo nije ni imenovan zato što je moj brat..." Da, i Nurko Lipovača je na direktorskoj poziciji sasvim slučajno, i....
Da ne duljim, znam momka koji je pripadao SDP mladeži - supertalenat (prosjek 9.9 na tehničkom fakultetu), probao se u politici, držao seminare, edukovao se, vamo-tamo. Nakon nekog vremena skontao da će morati dugo vodu nositi da se probije u bilo kakve strukture, što mu je indirektno rečeno na jednom partijskom sastanku. Eno ga sad na doktorskom studiju u švabiji, drma momak tamo, i ne pomišlja se vratiti.
Skijaš

#1194 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Skijaš »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Da ne duljim, znam momka koji je pripadao SDP mladeži - supertalenat (prosjek 9.9 na tehničkom fakultetu), probao se u politici, držao seminare, edukovao se, vamo-tamo. Nakon nekog vremena skontao da će morati dugo vodu nositi da se probije u bilo kakve strukture, što mu je indirektno rečeno na jednom partijskom sastanku. Eno ga sad na doktorskom studiju u švabiji, drma momak tamo, i ne pomišlja se vratiti.
Pa ako se preko stranke planirao uvaliti na poziciju, neka njega u Njemačkoj.
novi.dan.nova.nafaka

#1195 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Skijaš wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Da ne duljim, znam momka koji je pripadao SDP mladeži - supertalenat (prosjek 9.9 na tehničkom fakultetu), probao se u politici, držao seminare, edukovao se, vamo-tamo. Nakon nekog vremena skontao da će morati dugo vodu nositi da se probije u bilo kakve strukture, što mu je indirektno rečeno na jednom partijskom sastanku. Eno ga sad na doktorskom studiju u švabiji, drma momak tamo, i ne pomišlja se vratiti.
A nemoj mi samo reći da smatraš da takav momak u stvari i nije zaslužio da ga SDP promovira umjesto mnogih jeb..vjetara i đuturuma koji im se povlače po strukturama ? U principu, sa prijateljeve tačke gledišta, on je super prošao, sa pozicije interesa naše zemlje - teško nama...
Skijaš

#1196 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Skijaš »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Skijaš wrote:
A nemoj mi samo reći da smatraš da takav momak u stvari i nije zaslužio da ga SDP promovira umjesto mnogih jeb..vjetara i đuturuma koji im se povlače po strukturama ? U principu, sa prijateljeve tačke gledišta, on je super prošao, sa pozicije interesa naše zemlje - teško nama...
Na stranu to zaslužio, nije zaslužio. Govorim o motivima, a njemu je politički angažman očigledno bio samo put ka uhljebljavanju. I zato kažem, neka njega u Njemačkoj.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1197 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Skijaš wrote:Na stranu to zaslužio, nije zaslužio. Govorim o motivima, a njemu je politički angažman očigledno bio samo put ka uhljebljavanju. I zato kažem, neka njega u Njemačkoj.
I ja se slažem, neka ga u Njemačkoj i to bih mislila da je bilo koja stranka u pitanju. Politika je zanat i umijeće i koliko je god za sav respekt imati prosjek 9.9 na tehničkom faksu, nije po automatizmu ulaznica za dobro i udobno mjesto u politici. Nego, to je naš mentalitet, upiši se u stranku i uživaj, sve će pasti sa neba . Zato nam i ide kako nam ide.
novi.dan.nova.nafaka

#1198 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

KatarinaKosaca wrote:
Skijaš wrote:Na stranu to zaslužio, nije zaslužio. Govorim o motivima, a njemu je politički angažman očigledno bio samo put ka uhljebljavanju. I zato kažem, neka njega u Njemačkoj.
I ja se slažem, neka ga u Njemačkoj i to bih mislila da je bilo koja stranka u pitanju. Politika je zanat i umijeće i koliko je god za sav respekt imati prosjek 9.9 na tehničkom faksu, nije po automatizmu ulaznica za dobro i udobno mjesto u politici. Nego, to je naš mentalitet, upiši se u stranku i uživaj, sve će pasti sa neba . Zato nam i ide kako nam ide.
:-D
Da, politika je za jeb...vjetre, stare prdonje, koji imaju svoju definiciju diplomatske sposobnosti i čega sve već ne. :x
Iz razloga koje vas dvoje navodite i imamo slučaj da imalo pametniji i sposobniji mladi ljudi, koji nisu na pošten način mogli uspjeti ovdje idu vani trbuhom za kruhom. Zato mi ni za 100 godina nećemo biti u stanju da bilo šta osim drveta izvozimo, zahvaljujući rezonima poput vašeg.
Nisu ga u SPD-u ni morali staviti da bude ministar vanjskih poslova (govorim u perspektivi), ali je sigurno mogao da bude negdje u operativi, da bude direktor nekog zavoda, instituta ili čega već, da bude negdje gdje bi svojom energijom i entuzijazmom on i njemu slični okrenuli sve naopačke. Međutim, preči je tu Nerminov brat, Hamdijin otac-penzioner i njima slični, a mladež nek ide vani....
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1199 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Da, politika je za jeb...vjetre, stare prdonje, koji imaju svoju definiciju diplomatske sposobnosti i čega sve već ne. :x
Iz razloga koje vas dvoje navodite i imamo slučaj da imalo pametniji i sposobniji mladi ljudi, koji nisu na pošten način mogli uspjeti ovdje idu vani trbuhom za kruhom. Zato mi ni za 100 godina nećemo biti u stanju da bilo šta osim drveta izvozimo, zahvaljujući rezonima poput vašeg.
Nisu ga u SPD-u ni morali staviti da bude ministar vanjskih poslova (govorim u perspektivi), ali je sigurno mogao da bude negdje u operativi, da bude direktor nekog zavoda, instituta ili čega već, da bude negdje gdje bi svojom energijom i entuzijazmom on i njemu slični okrenuli sve naopačke. Međutim, preči je tu Nerminov brat, Hamdijin otac-penzioner i njima slični, a mladež nek ide vani....
A zašto tvoj prijatelj nije pristao da ide malo po malo? Ako je tako kvalitetan, moralo bi se vidjeti. Zašto nije bio inžinjer za početak, nego odmah mora biti direktor? Nećemo sve negativne pojave koje kritiziramo samo čekati da nam se donesu servirane na tanjiru, nego i svatko od nas da ponešto učini. Ja mogu kritizirati štele, jer nikada nisam našla posao preko štele niti ga tražila na takav način. Ako tvoj prijatelj trudom nekad postane direktor nekog zavoda, kako kažeš, moći će i biće primjer da se ukine stranačko postavljanje kadrova.
pemanapemani

#1200 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by pemanapemani »

KatarinaKosaca wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Da, politika je za jeb...vjetre, stare prdonje, koji imaju svoju definiciju diplomatske sposobnosti i čega sve već ne. :x
A zašto tvoj prijatelj nije pristao da ide malo po malo? Ako je tako kvalitetan, moralo bi se vidjeti. Zašto nije bio inžinjer za početak, nego odmah mora biti direktor? Nećemo sve negativne pojave koje kritiziramo samo čekati da nam se donesu servirane na tanjiru, nego i svatko od nas da ponešto učini. Ja mogu kritizirati štele, jer nikada nisam našla posao preko štele niti ga tražila na takav način. Ako tvoj prijatelj trudom nekad postane direktor nekog zavoda, kako kažeš, moći će i biće primjer da se ukine stranačko postavljanje kadrova.
Je li stvarno misliš da u ovakvom odnosu snaga možeš trudom postati i portir u nekom od zavoda, agencija i čega sve ne, a ne da se izboriš za neko "veće" mjesto gdje će doći do izražaja tvoje sposobnosti?
Post Reply