DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
- jeza u ledja
#1176 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
A opet i pored svega toga protestuju i ginu.
-
zonbirile
#1177 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
-----------------------------Erzsebet wrote:Danas mi prijateljica koja je mladost provela u Libiji priča slijedeće:
Libijci ne plaćaju struju i vodu.
Svaki par koji se vjenča, od države na poklon dobije kuću ili stan.
U toku studija primate prosječnu platu kao da radite ono čime ćete se baviti.
Ako nemate posla nakon završenog fakulteta, država vas plaća kao da radite u svojoj struci.
25% ljudi je visoko obrazovano.
40 komada hljeba košta 0,15$.
Mladi dobijaju beskamatne kredite do šezdeset godina.
Obrazovanje i zdravstvo su potpuno besplatni na svakom nivou.
Automobile možete kupiti po fabričkoj cijeni.
Libija nikome ne duguje ni dinara.
Živio pukovnik Gadafi još dugo godina!
đaba nije znao sa rajom,kako domaćom ,tako i stranom.Zar nikad nisi vidio curu avion,ostavio je muž radi nekog akrepa.
-
nijavic
#1178 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Potraži o prvim demonstracijama u Benzagiju vidjećeš da su bili. Mada nisu trebali jer kada ti zaprijeti neko ko te muči i ubija 40 godina nebi trebo goloruk tražit od njega ništa. Normalno bi bilo da su umjesto parola nosili kalašnikov i ručne bacače a poželjno bi bilo i šta žešće od toga.Enticer wrote:![]()
, a ti demonstranti su jako bili miroljubljivi, izlazili su na ulice, a u rukama su umjesto parola i natpisa nosili kalašnjikove i ručne bacače.
-
Haettenschweiler
#1179 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Pohasila raja, hebi ga.Erzsebet wrote:Danas mi prijateljica koja je mladost provela u Libiji priča slijedeće:
Ako nemate posla nakon završenog fakulteta, država vas plaća kao da radite u svojoj struci.
Vidiš da ne valja kada vođa razmazi narod.
Da su imali sve po tržišnim uslovima (hljeb, beMzin, aVuta, kredite) možda bi više cijenili ono što imaju.
- nosara
#1180 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
U ovoj zapadnjackoj svinjariji svi gubimo, dobijaju jedino fasisti koji su sve inscenirali... Samo ne mogu da dokucim pudlice koje za njih navijaju... Ne mogu i bog...
Direktno je 1000 nasih ljudi ostalo bez posla...
Direktno je 1000 nasih ljudi ostalo bez posla...
REDATELJ Michael Moore oštro je kritizirao američkog predsjednika Baracka Obamu zbog vojne intervenciji u Libiju, u nizu poruka koje ja odaslao putem Twittera.
Moore, koji je često kritizirao bivšeg američkog predsjednika George W. Busha zbog rata u Iraku, usporedio je američku vojnu misiju u Libiji s onom u Iraku i Afganistanu u nekoliko poruka koje je ostavio u subotu na Twitteru.Također, sugerirao je da bi Obama trebao vratiti Nobelovu nagradu za mir koja mu je dodijeljena 2009. godine.
S porukama je započeo nakon što su američke vojne trupe ispalile rakete 110 Tomahawk na vojne ciljeve u Libiji s ciljem sprječavanja snaga lojalnih pukovniku Gadafiju da preuzmu grad Benghazi koji se nalazio pod vlašću pobunjenika. Napad na Libiju započeo je na osmu godišnjicu početka rata u Iraku.
- spreca
#1181 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Erzebet hvala ti za ovaj postErzsebet wrote:Danas mi prijateljica koja je mladost provela u Libiji priča slijedeće:
Ja isto poznam dosta ljudi koji su radili U libiji i od njih sam cuo dosta dobrih stvari i kako narod zivi dobro odnosno ko hoce.
Jedan koji je radio tamo 75-te mi je pricao da su radili jedno tipsko naselje kuca gdje je svaka kuca imala okucnicu uredjenu i svaka je kuca bila opremljena od posudjaTv ,puhih Frizidera u koje su useljavali one ko je je vojska dovodila i zaseljavala u te kuce.Sve je to trajalo do u jutro odnosno nocu su oni sveto pobacali kroz prozore i posudu i frizider i TV itd.i opet pobjegnu u pustinju.
I opet gadafi ne valja.Jos jednom Hvala za post radi ovih koji su najsretniji kad kao navodno skidaju diktatore i ako nemaju pojma o cemu pricaju.
Ja sam 80tih bio u Iraqu i znam kako je tada bilo ,mada nemam namjeru da branim Sadama ali znam da je sada situacija 1000 puta gora za cio Iracki narod nego sto je bilo i nevidi se kraja ovoj novoj "demokratiji".
Ovi koji napadaju Gadafija neka uzmu kalasa pa neka izadju tako na demonstracije u Parizu,Londonu,Vasingtonu itd. a probajte to i u Sa.
- nosara
#1182 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Dakle, svinje ce se distancirat... Naravno, samo za kratko, dok ne procijene da su civili opet "ugrozeni"...Pentagon
Zadržat ćemo distancu, ne želimo biti uvučeni u haos građanskog rata
Pentagon je saopćio da su udari zapadnih snaga oslabili Gaddafijevu vojnu moć, ali je naznačio da će Zapad zadržati distancu od pobunjenika kako ne bi bio uvučen u haotični građanski rat.
General Carter Ham, zapovjednik vojske SAD-a koji vodi multinacionalnu koaliciju protiv libijskog čelnika, rekao je da je nakon tri dana zrakoplovnih i raketnih udara pripremljen teren za uspostavu široke zone zabrane letenja nad sjevernom Libijom.
Ham je, međutim, rekao da SAD i druge snage ne pružaju blisku zrakoplovnu podršku opozicijskim grupama koje se nadaju da će zračni udari prisiliti Gaddafija da okonča 41-godišnju vladavinu.
"Naša misija nije podržavati bilo koje opozicijske grupe tako da nema službene ili formalne komunikacije onima u takozvanoj opoziciji koji se bore protiv kopnenih snaga režima", rekao je Ham novinarima u Pentagonu, prenosi Reuters.
Čini se sve manje vjerojatnim da će SAD moći brzo predati nadzor nad operacijom drugoj državi dok koalicijske snage ne onesposobe Gaddafijevu odbranu i kopnene snage i osiguraju da piloti mogu bez opasnosti nadzirati zonu zabrane letenja.
Britanski premijer David Cameron je rekao da je namjera zapovjedništvo prebaciti NATO-u, ali Francuska i arapske zemlje to ne žele. Dužnosnici SAD-a su sugerirali da bi NATO mogao pomoći u vođenju operacije bez formalnoga preuzimanja zapovjedništva.
Reuters javlja kako je mnogo osoba stradalo u bombardiranju nekoliko luka i aerodroma u gradu Sirte te da se u Tripoliju čuju eksplozije i protuzračna artiljerija.
Ambasadori Sjevernoatlantskog saveza sastali su se ako bi riješili nesuglasice o mogućem sudjelovanju Saveza u operaciji protiv libijskoga čelnika Moamera Gadafija.
Nakon višesedmičnog vijećanja ambasadori su u nedjelju odobrili plan operacije kojom će NATO pomoći uvođenje UN-ova embarga na oružje, ali još se nisu dogovorili o primjeni tog plana niti o finalizaciji planova koji govore o ulozi NATO-a u zoni zabrane leta.
- spreca
#1183 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Idiota je bilo i bice,idioti nisu mjerilo necega a tako ni slobode.jeza u ledja wrote:A opet i pored svega toga protestuju i ginu.
Nedaj budali kamena
- bogoljub
#1184 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Zaboravljate taj aspekat buđenja Arapa. Od toga nisu ostali imuni ni Libijci.
Nekoliko decenija Arapi su izgubili čast i ugled u svijetu. Amerikanci su u mnogome doprinijeli tome sa svojim terorizom i nasilnom nadijevanjem i spajanjem istoga za Muslimane a posebno za Arape.
Narod protestuje,a vjerski aspekt u protestima je itekako prisutan!
To je veoma opasno za neke!
Nekoliko decenija Arapi su izgubili čast i ugled u svijetu. Amerikanci su u mnogome doprinijeli tome sa svojim terorizom i nasilnom nadijevanjem i spajanjem istoga za Muslimane a posebno za Arape.
Narod protestuje,a vjerski aspekt u protestima je itekako prisutan!
To je veoma opasno za neke!
- polusvijet
#1185 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Meni se cini da Gadafi ovdje budi izmedju ostalog asocijacije i emocije direktno vezane za Tita.
Iste reference se koriste, nostalgija i zal za izgubljenim izbija iz glorifikacije libijskog standarda i Gadafijevih mitskih dostignuca.
Vrh je i dalje model prosvijecenog apsolutizma, jedna knjiga i jedna politicka solucija. Dozivotni vodja i reducirana odgovornost za sopstveni zivot i drustvene tokove.
Valjda stoga i totalni izostanak samopouzdanja i vjere, ne u Boga ili Vodju, nego sposobnost naroda na demokratsku samoupravu. Naravno da i pluralizam izgleda nemoguc, tipa "ko ce ta silna plemena kontrolisati, nisu oni sposobni za zivot ako im das politicke slobode..."
Zvuci poznato?
Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
Iste reference se koriste, nostalgija i zal za izgubljenim izbija iz glorifikacije libijskog standarda i Gadafijevih mitskih dostignuca.
Vrh je i dalje model prosvijecenog apsolutizma, jedna knjiga i jedna politicka solucija. Dozivotni vodja i reducirana odgovornost za sopstveni zivot i drustvene tokove.
Valjda stoga i totalni izostanak samopouzdanja i vjere, ne u Boga ili Vodju, nego sposobnost naroda na demokratsku samoupravu. Naravno da i pluralizam izgleda nemoguc, tipa "ko ce ta silna plemena kontrolisati, nisu oni sposobni za zivot ako im das politicke slobode..."
Zvuci poznato?
Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
- ultima_palabra
#1186 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Otprilike tako... mislim da gdje god napraviš anketu nećeš naći više ljudi koji podržavaju Gadafija nego u ex-YU, baš zbog te titonostalgije. To više govori o nama nego o njemu.polusvijet wrote:Meni se cini da Gadafi ovdje budi izmedju ostalog asocijacije i emocije direktno vezane za Tita.
Zvuci poznato?
Svakako da pomahnitali pukovnik treba biti zbačen, no problem je: a) što pobunjenici nemaju snage da to urade sami, b) usljed nepostojeće demokratije i uopšte društvenog promišljanja u Libiji ne postoji konsenzus kakva bi trebala biti budućnost zemlje, što može gurnuti zemlju u dugotrajne plemenske ratove.
U tom scenariju obično dođu Amerikanci sa svojim zelenim i crvenim zonama, što bi bila još jedna katastrofalna opcija za Libiju... mada ne vjerujem da bi se narod bunio, navikli su ležati i primati sadaku dok im neko drugi formira mišljenje i upravlja resursima.
Ali zasada nema naznaka da će se to desiti, Obama nije Bush, a i to bi izazvalo vrlo negativne reakcije u Americi iz više očiglednih razloga. Zasada je ovo što se dešava dobra opcija za prvu pomoć, sprečava se Gadafi da izvrši masakr širih razmjera bez ulaska kopnenih trupa... ali dugoročno ne vidim dobru budućnost za Libiju
- nosara
#1187 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Dakle, ovo libijci sami sebi rade...?polusvijet wrote:Meni se cini da Gadafi ovdje budi izmedju ostalog asocijacije i emocije direktno vezane za Tita.
Zvuci poznato?
Poredjenje Tita i Gadafija je bolesno...
Kao sto napisah vec, ti si tipicni produkt ovog vremena... Zaslijepljeni vojnik liberalnog kapitalizma, "demokratije" i silovane "slobode samoodredjenja"...
Ostalo je visak...ultima_palabra wrote: a) što pobunjenici nemaju snage da to urade sami, b) usljed nepostojeće demokratije i uopšte društvenog promišljanja u Libiji ne postoji konsenzus kakva bi trebala biti budućnost zemlje, što može gurnuti zemlju u dugotrajne plemenske ratove.
U tom scenariju obično dođu Amerikanci sa svojim zelenim i crvenim zonama, što bi bila još jedna katastrofalna opcija za Libiju...
...ali dugoročno ne vidim dobru budućnost za Libiju![]()
- ultima_palabra
#1188 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Al si ga opravio, svaka ti čast 
- nosara
#1189 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Ostali samo dugmitji...ultima_palabra wrote:Al si ga opravio, svaka ti čast
-
zonbirile
#1190 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
porediti Šabana i miša Gadafija je neukusno.
- AliceInChains
#1191 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
- Korisnicko ime
#1192 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Bravo...polusvijet wrote:Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
-
Enticer
#1193 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
APSOLUTNO TACNO! ESSHAB JURID MUAMER EL AQEEDErzsebet wrote:Danas mi prijateljica koja je mladost provela u Libiji priča slijedeće:
- nosara
#1194 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
I ti jedes ljudska prava i slobode namazana na visestranacke izbore...?Korisnicko ime wrote:Bravo...polusvijet wrote:Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
- AliceInChains
#1195 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
To je sve OK. AL' opet da se vratimo na cinjenice: Ko daje zapadu za PRAVO, da VOJNO podrzava naoruzane rebele/demonstrante i samoproglasene demokrate u jednoj NEZAVISNOJ I SUVERENOJ ZEMLJI????????????????Korisnicko ime wrote:Bravo...polusvijet wrote:Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
KAd bi u Libiji vladala volja naroda/mirne demonstracije VELIKOG BROJA NARODA protiv Gadafija, kao sto je to bio slucaj u Tunisu i Egiptu protiv njihovih diktatora, onda bi ovaj komentar iznad i kod mene pros'o. Al' ovako..........
- Motokultivator
#1196 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Mah, poenta od sve ga je slijedeca:
Ako vec zapadne (ili istocne, ili cijeli svijet) zeli mir i stabilnost u libiji, zasto ne pomaze zvanicnu vlast u uspostavi tog mira, nego pomaze pobunjenike protiv te zvanicne vlasti
Valjda, ako imamo pobunjenike, treba ih nekako sankcionisati. Ako prave nered, treba ih dovest ured i slicno. Ne treba dozvoliti ni zvanicnoj vlasti da vrsi odmazdu nad tim pobunjenicima, a vala ne treba stati ni na stranu pobunjenika. Sve nesto naopako. Ne znam ni ko su pobunjenici, a vala ne znam ni o muhameru nesto posebno. Al da sve ovo smrdi, vala smdri i to zestoko.
Ako vec zapadne (ili istocne, ili cijeli svijet) zeli mir i stabilnost u libiji, zasto ne pomaze zvanicnu vlast u uspostavi tog mira, nego pomaze pobunjenike protiv te zvanicne vlasti
Valjda, ako imamo pobunjenike, treba ih nekako sankcionisati. Ako prave nered, treba ih dovest ured i slicno. Ne treba dozvoliti ni zvanicnoj vlasti da vrsi odmazdu nad tim pobunjenicima, a vala ne treba stati ni na stranu pobunjenika. Sve nesto naopako. Ne znam ni ko su pobunjenici, a vala ne znam ni o muhameru nesto posebno. Al da sve ovo smrdi, vala smdri i to zestoko.
-
michio
#1197 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Jesi li bio odrasle dobi za vrijeme bombardovanja Srbije?AliceInChains wrote:
To je sve OK. AL' opet da se vratimo na cinjenice: Ko daje zapadu za PRAVO, da VOJNO podrzava naoruzane rebele/demonstrante i samoproglasene demokrate u jednoj NEZAVISNOJ I SUVERENOJ ZEMLJI????????????????
- AliceInChains
#1198 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Jesam, care. Jeli to Gadafi maltretirao nenaoruzani narod ovog i proslog mjeseca, pa je zbog toga slijedila intervencija, il' sta?michio wrote:Jesi li bio odrasle dobi za vrijeme bombardovanja Srbije?AliceInChains wrote:
To je sve OK. AL' opet da se vratimo na cinjenice: Ko daje zapadu za PRAVO, da VOJNO podrzava naoruzane rebele/demonstrante i samoproglasene demokrate u jednoj NEZAVISNOJ I SUVERENOJ ZEMLJI????????????????
Glupo ti je malo uporedenje
-
michio
#1199 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Nije glupo poredjenje. Prije jugoslovenske krize UN ama bas nikad nije dao dozvolu za napad na suverenu zemlju.
Gadafi je javno vjesao opozicionare jos prije 30 godina.
Gadafi je javno vjesao opozicionare jos prije 30 godina.
- Korisnicko ime
#1200 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
A ko je dao Gadafiju pravo da na silu mijenja hiljadugodisnji nacin zivota beduinskih plemena i "trpa" ih u kuce, pa makar one bile i opremljene posudjem, friziderima, TV-ima? Je li njih pitao da li to zele (a ocito da to nisu zeljeli)?spreca wrote:Jedan koji je radio tamo 75-te mi je pricao da su radili jedno tipsko naselje kuca gdje je svaka kuca imala okucnicu uredjenu i svaka je kuca bila opremljena od posudjaTv ,puhih Frizidera u koje su useljavali one ko je je vojska dovodila i zaseljavala u te kuce.Sve je to trajalo do u jutro odnosno nocu su oni sveto pobacali kroz prozore i posudu i frizider i TV itd.i opet pobjegnu u pustinju.
I opet gadafi ne valja.Jos jednom Hvala za post radi ovih koji su najsretniji kad kao navodno skidaju diktatore i ako nemaju pojma o cemu pricaju.
Ja sam 80tih bio u Iraqu i znam kako je tada bilo ,mada nemam namjeru da branim Sadama ali znam da je sada situacija 1000 puta gora za cio Iracki narod nego sto je bilo i nevidi se kraja ovoj novoj "demokratiji".
Ovi koji napadaju Gadafija neka uzmu kalasa pa neka izadju tako na demonstracije u Parizu,Londonu,Vasingtonu itd. a probajte to i u Sa.
Pitaj Kurde i Siite kako im je bilo pod Sadamom...a Boga mi i sve one koji su izgubili svoje voljene u suludom desetogodisnjem ratu koji je pokrenuo protiv Irana misleci da iskoristi oslabljeni Iran nakon revolucije i pada Saha kojeg se mis mali bojao dok je bio na vlasti...ili pitaj Kuvajcane koje je okupirao i koje je mislio pripojiti Iraku...
U Parizu, Londonu, Washingtonu i svim drugim gradovima Zapada ljudi protestvuju svakodnevno, bez bojazni da ce neko krenuti na njih avijacijom, tenkovima ili artiljerijom...i ne trebaju da nose kalasnjikove da bi svrgnuli s vlasti predsjednike ili premijere jer za to imaju mnogo civiliziraniji nacin, izbore svake cetiri godine...ono sto stanovnici Libije nisu imali 40 godina, Iraka skoro isto toliko, Egipta 30...i tako redom po arapskom svijetu...jebo drzave u kojima je decenijama samo jedan covjek sposoban da ih vodi i njima upravlja...jebo dozivotne predsjednike i lidere...
Ne idealizujem Zapad (jer ne idealizujem ni ljudsku vrstu), ima milion mana...ali porediti stanje ljudskih prava i sloboda u arapskom svijetu sa onima na Zapadu je nonsens...njima je jedina sreca sto imaju nafte inace bi bili najjadniji dio planete, gori i od subsaharske Afrike...