Najpopularnija imena u BIH?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
theTruePath

#1176 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

theTruePath wrote:Evo naucni tekst o imenima i trendovima imenima medju Bosnjacima,preporucujem da se procita,spominju se i trendovi u mjesanim brakovima,te kakva imena su dominirala kroz razne periode i kakva dominiraju sad :) jako zanimljiv tekst'! spominju se i tzv izmisljena imena koja su bila popularna u 80-im proslog stoljeca,analizira se zbog cega su nastala

http://www.klix.com/etimologija/1877-bo ... lina-imena
Ok link nece da prodje,koga zanima neka posalje pp
andalib

#1177 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by andalib »

joj, koje peglanje! isto kao da sam ja napisala da ne treba proucavati xy ili se stiditi yx. kako ti se samo da ovoliko pisati a fulati... ja pricala o imenima i o onome sto se da naslutiti o svjetonazorima roditelja kada im vidis imena djece, a dosla citava ceta da raspreda o istoriji. otvorite sebi novu temu i rasturite tamo, ja vam se necu pridruziti. jer me nije briga. znam ko sam, sta sam, odakle sam, ne mori me nista po tom pitanju.
To su naravno predrasude,ali zaista postoji ovakva podjela ,no kao i u svemu drugome tako i u ovome oni neobrazovani prate obrazovane i elitne pa tako pocinju davati ovakva starinska imena.
ovo ti je dobro. ja mislim da donji stalez POKUSAVA imitirati elite nadijevajuci recimo ta zvucna, francuska imena, ali valjda neinformisani kakvi jesu, fulaju. nisam jos primijetila trend davanja starinskih imena kod siromasnijih slojeva, nisam ni procitala da je to neko zapisao?!

nisam odavno pa sam veceras ubacila pojam "kevinismus" u google, izbacilo mi je tonu novih stranica. vidim da su sad tome dodali i pojmove "chantalismus", kao i "schaklinismus". opet zbog nesretne zakline, posto germanofoni narod ne zna napraviti jasnu razliku izmedju sh i zh.

naletih i na ovaj blog u kojem je super napisano sve ono sto sam spomenula u gornjem postu:

http://namesacrossnations.blogspot.com/ ... ismus.html

white names, black names, kevinismus, etc.
ali ne, na zapadu nema problema niti socijalne stigme.
sinuhe

#1178 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by sinuhe »

U Svedskoj kazu da su muskarci cije se ime zavrsava na y, ie cesto u kriminalnom miljeu. Tony, Benny, Jackie...
theTruePath

#1179 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

To ti je taj kevinismus o kojem ona prica,kad roditelji daje strano ime da bi lafo bio in :D
animals

#1180 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by animals »

theTruePath wrote:To ti je taj kevinismus o kojem ona prica,kad roditelji daje strano ime da bi lafo bio in :D
Ne postoje strana imena, postoje samo imena..pogleddaj svoje ime, mislis da je izvorno sa ovi prostora ili je uvezeno iz Turske :D
animals

#1181 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by animals »

Cybernetic wrote:
elma89_ wrote:Evo najcesca imena kod susjeda Hrvata:

Popularna imena u 2009.
Muška imena Ženska imena
Luka Lana
Ivan Petra
Marko Ana
David Ema
Filip Lucija
Josip Sara
Petar Mia
Karlo Nika
Matej Marija
Ivano Iva
Od ovih se imena nijedno ne moze smatrati hrvatskim. :D

Luka - latinsko
Lana - grcko
Ivan/Ivano/Iva - hebrejsko
Petra/Petar - grcko
Marko - latinsko
Ana - hebrejsko
David - hebrejsko
Ema - germansko
Filip - grcko
Lucija - latinsko
Josip - hebrejsko
Sara - hebrejsko
Mia/Marija - hebrejsko
Karlo - germansko
Nika - grcko
Matej - hebrejsko
A jesi pametan, pogledaj svoje ime, izvorno vjerovatno :D
theTruePath

#1182 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

animals wrote:
theTruePath wrote:To ti je taj kevinismus o kojem ona prica,kad roditelji daje strano ime da bi lafo bio in :D
Ne postoje strana imena, postoje samo imena..pogleddaj svoje ime, mislis da je izvorno sa ovi prostora ili je uvezeno iz Turske :D
Ne kontas jarane.Izvorna imen su imena koja su "tradicionalna" ovdje.Kad svedjanin da ime Jaqualine ,onda on daje strano ime,a ako da Maria onda ne daje strano ime,i ako su oba imena nesvedska

You see? :D
animals

#1183 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by animals »

theTruePath wrote:
animals wrote:
Ne kontas jarane.Izvorna imen su imena koja su "tradicionalna" ovdje.Kad svedjanin da ime Jaqualine ,onda on daje strano ime,a ako da Maria onda ne daje strano ime,i ako su oba imena nesvedska

You see? :D
A kad Bosanac da ime Kemal, jel to strano ili izvorno..
It_is_a_Leclerc

#1184 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja sam prijetio da dosta mladih roditelja svojoj djeci daje za naše podneblje ekstremno netipična imena koja čuju na serijama. Npr. nekad popularnu Esmeraldu, zamijenile su male Dalal, Ajnur, Iman, Ilaid, Mihrimah, a ima i MehmeTa, Iksandera, Mukova i slična tursko-arapsko-perzijska imena koja zvuče skandalozno loše u našem jeziku, gube svaku mogućnost normalne deklinacije, a samim tim i povećavaju šanse da dođe do greške u upisu djeteta u knjigu rođenih itd...
Nije mi jasno da neko radi zaluđenosti nekom pjevačicom, serijom, filmom, može dijete tako upropastiti jer za 10 godina niko se neće sjećati tamo neke Hurem ili kako već daju, pa će dijete imati problem u svakom vidu identifikacije.
Zar pored toliko lijepih bošnjačkih imena, sa islamskim korijenom, traže imena koja, teško da su i ljudska, a kamoli muslimanska ?!
theTruePath

#1185 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

Nihada,klasicno ,i bas fino ime :thumbup:
theTruePath

#1186 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

Ma ima svakakvih imena,ja sam neki dan cuo Dal ,Val i Jan :D :D :D :D

ne znam cija su ali su dno dna
Cherry-Cherry

#1187 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Cherry-Cherry »

Jan je baš lijepo ime. Dal i Val su bez veze i prvi put ih čujem.
Cherry-Cherry

#1188 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Cherry-Cherry »

theTruePath wrote:Nihada,klasicno ,i bas fino ime :thumbup:
Jako ružno ime. Ja odmah zamislim neku balavu djevojčicu, kako sa smokijem u ruci trči po nekoj prašnjavoj uličici u nekoj sirotinjskoj četvrti...
tendzera

#1189 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by tendzera »

Zahida :oops:
tendzera

#1190 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by tendzera »

Cherry-Cherry wrote:
Jako ružno ime. Ja odmah zamislim neku balavu djevojčicu, kako sa smokijem u ruci trči po nekoj prašnjavoj uličici u nekoj sirotinjskoj četvrti...
Hočeš reći,sjetiš se svog djetinjstva? :cry:
Cherry-Cherry

#1191 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Cherry-Cherry »

tendzera wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Hočeš reći,sjetiš se svog djetinjstva? :cry:
Hoću reći, sjetim se filma "Dom za vješanje" i nekako me automatski podsjeti na one kojima se sviđaju imena Zahida i Nihada. :cry:
Havatar

#1192 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Havatar »

Cherry-Cherry wrote:Jan je baš lijepo ime. Dal i Val su bez veze i prvi put ih čujem.
Jan :roll:
Havatar

#1193 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Havatar »

:thumbup:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1194 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Matijevic_Vlado »

Cherry-Cherry wrote:Jan je baš lijepo ime. Dal i Val su bez veze i prvi put ih čujem.
a kako Jna zamisljas pa ti se svidja ime :D ? vjerovatno ne jede smoki, vec profinjeno sa viljuskom jede tortu u svom luksuznom domu :mrgreen:
sinuhe

#1195 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by sinuhe »

Jan je neki Čeh sa fudbalerkom.
Ali jeste ružno na tursko ime dodati A da bude žensko.
KID

#1196 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by KID »

Joooj meni se bas `djasvi` ime MAK...
Mada to nije ime, nekako mi vise vuce na nadimak... Ali bas mi se svidja, nekako je mocno i oridjidji...
Mehmedalija MAK Dizdar...
:grin:

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
It_is_a_Leclerc

#1197 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by It_is_a_Leclerc »

Cherry-Cherry wrote:
Nihada je jedno od imena koje je nastalo u nuždi. Naime, nekad prije 100-tinjak godina postojao je samo Nihad, a onda se iz nekog razloga dodalo A, da ima i žensku verziju. Isto vrijedi i za Murisu, Harisu, Salihu, Emiru. Sa druge strane, primjeri tipično ženskih imena su Alma, Ajla, Lejla, Esma i dr. koja nemaju (bar ne normalnu) mušku verziju.
sinuhe

#1198 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by sinuhe »

Ibrahima :D Ona iz Kladuse sto je pobjegla sa konobarom :bih:
Cherry-Cherry

#1199 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Cherry-Cherry »

Matijevic_Vlado wrote:
a kako Jna zamisljas pa ti se svidja ime :D ? vjerovatno ne jede smoki, vec profinjeno sa viljuskom jede tortu u svom luksuznom domu :mrgreen:
Jan voli da čita, studira istoriju ili arhitekturu i živi u Pragu. :)
Cherry-Cherry

#1200 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Cherry-Cherry »

It_is_a_Leclerc wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Nihada je jedno od imena koje je nastalo u nuždi. Naime, nekad prije 100-tinjak godina postojao je samo Nihad, a onda se iz nekog razloga dodalo A, da ima i žensku verziju. Isto vrijedi i za Murisu, Harisu, Salihu, Emiru. Sa druge strane, primjeri tipično ženskih imena su Alma, Ajla, Lejla, Esma i dr. koja nemaju (bar ne normalnu) mušku verziju.
Ma znam, ima dosta ženskih imena koja su nastala od muških dodavanjem A. Ima tu i lijepih imena, kao Emira, Amira, Elvira, Almira, Almina... Nego meni ni Nihad nije lijepo ime, pa nije onda ni Nihada.
Post Reply