STARx wrote: ↑19/08/2021 17:09
Hakiz wrote: ↑19/08/2021 16:54
Ne vadim se ja ništa, nisam ja kriv što ljudi koriste engleski izraz prajmer za nešto šta nije ono na šta govornici engleskog misle kada pišu primer.
Nisam ja kriv za neznanje engleskog kod stručnjaka za prajmer.
To isto kada za makarone kažu pilav, a pilav turska riječ za rižu. I ne, ne možeš ih ubijediti da griješe, ono naviklo na pilav i ne interesuje ih što je to pogrešno.
A današnje generacije se uče ne samo sa youtubea nego i iz strane literature jer naše nema. Barem nema nove kupiti u knjižarama. Pa im je prajmer ono šta na engleskom piše primer.
Kad, ono, primer ispade neki drugi prajmer
Ma vadis. Nit smo u engleskoj, nit pricamo engleski. Vijekovima na nasim prostorima kad se kaze temeljna boja zna se na sta se misli. Najlakse je raspoznati po boji - smedjkasta. Gusta smjesa. Prosetas buca potokom, pogledas ograde na balkonima. E to je temeljna. Takvim smjesama je mjesto u malo tezim uslovima rada, a estetika joj nije primarna svrha. Na dovodnim cijevima vodoinstalacije, a opet je bolja opcija koristiti pocincane cijevi, radni strojevi, industrijske masine, traktori, bageri.. Na mjesta koja su izlozena teskim uslovima rada, a crno zeljezo ne moze da ispuni te uslove, koristi se inox. Brodovi, jahte..
Ma ne vadim. Primjer se izgovara fonetski "prajmer", to je engleska riječ i znači ono šta je na slikama.
Šta se kod nas vijekovima, znači prije 500, 2.000, 5.000 godina koristilo na bagerima, industrijskim mašinama, traktorima, radnim strojevima itd i zvalo prajmer ne znam, rođen sam malo poslije. I jezike nisam učio na youtubeu
Malo je to nezgodno, kažem nema naše literature lako dostupne, pa koristiš stranu, i ko koristi na Engleskom, nauči na primjer na Mineral oil, a na našem se ta materija zove Bijeli špirit, pa dok se čovjek snađe. Doduše i na Engleskom ima White spirit pa je malo lakše. Još kada se zna da Amerikanci i Englezi ne koriste iste izraze (na primjer za haubu Amerikanci kažu hood, Englezi kažu bonnet, a "Isti" jezik

) moraš gledati i čiju lieraturu, a jezik isti, koristiš.