Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Michun

#1176 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Michun »

Putujem od 2000. Nosim laptop svaki put jer uglavnom putujem poslom. Nikad, ama bas nikad, mi niko nije trazio potvrdu. Bila sam i po mjesec dana na posl. putu, mogla sam kupiti i mob i laptop i sta sve ne na putu. Opet kazem, uhvatio ga na foru a on nije znao da se brani.
Miss D

#1177 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Miss D »

Michun wrote:Putujem od 2000. Nosim laptop svaki put jer uglavnom putujem poslom. Nikad, ama bas nikad, mi niko nije trazio potvrdu. Bila sam i po mjesec dana na posl. putu, mogla sam kupiti i mob i laptop i sta sve ne na putu. Opet kazem, uhvatio ga na foru a on nije znao da se brani.
Tako nekako i kod mene.
Putujem poslovno i laptop mi je uvijek rucni prtljag i nikad nije bilo problema.
Kako koga uhvate i kako im kod koga prodje..... nazalost. :roll:
missko

#1178 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by missko »

Ovdje je prica da li je carinik postupio po zakonu, i naravno da jeste, tako da zalba ne igra nikakvu ulogu. Ko bi uvazi zalbu kontra zakona?
drndalo

#1179 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by drndalo »

Kontra kojeg zakona ? Sta ako je to moj "stari" laptop? Kako carinik moze znati da li sam ga ja kupio u Imtec-u prije 6 mjeseci ili prije 18, ili u Kanadi prije 12 ? Polovan laptop je licna putnicka stvar, i vise niko to u svijetu, cak i kod nas ne gleda... Sad ces mi reci da bi trebao nosati sa sobom racun i garanciju, jasta cu, 28x godisnje cu to nositi da bih dokazao da mi je kompjuter polovan vec 2 godine... I jasta cu nego ga svaki put upisivati u pasos, pa da vise nemam mjesta za vize u pasosu... Ovdje je jedini problem:"Koga ufatise, toga ........" ostatak se zvizdi...

Ja samo znam da ga ne bih platio ni po cijenu da spavam 24 sata na aerodromu, dok me ne puste... Znam da sam naopak kad ganjam princip, vec su mi rekli...
touch brain

#1180 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by touch brain »

drndalo wrote:Kontra kojeg zakona ? Sta ako je to moj "stari" laptop? Kako carinik moze znati da li sam ga ja kupio u Imtec-u prije 6 mjeseci ili prije 18, ili u Kanadi prije 12 ? Polovan laptop je licna putnicka stvar, i vise niko to u svijetu, cak i kod nas ne gleda... Sad ces mi reci da bi trebao nosati sa sobom racun i garanciju, jasta cu, 28x godisnje cu to nositi da bih dokazao da mi je kompjuter polovan vec 2 godine... I jasta cu nego ga svaki put upisivati u pasos, pa da vise nemam mjesta za vize u pasosu... Ovdje je jedini problem:"Koga ufatise, toga ........" ostatak se zvizdi...

Ja samo znam da ga ne bih platio ni po cijenu da spavam 24 sata na aerodromu, dok me ne puste... Znam da sam naopak kad ganjam princip, vec su mi rekli...
mogu vidjeti..meni su hr carini nasli seriski broj laptopa pomocu kojeg su vidjeli u kojoj radnji sam kupio i kada sam kupio :shock: ali posto je bio koristen mogli su se slikat
melrose

#1181 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

Michun wrote:Putujem od 2000. Nosim laptop svaki put jer uglavnom putujem poslom. Nikad, ama bas nikad, mi niko nije trazio potvrdu. Bila sam i po mjesec dana na posl. putu, mogla sam kupiti i mob i laptop i sta sve ne na putu. Opet kazem, uhvatio ga na foru a on nije znao da se brani.

Pa nije ni meni, ali to je slucajnost, da je htio mogao je i bas me zanima sta ce dalje biti...da li ce uspjeti zalba ili ne (moje je misljenje da je carinik postupio po propisima, a sto je neko imao peh da su bas njega uzeli za uzorak od 1000 koji dnevno prodju sa laptop-ovima, skupim satovima, kamerama i sl.... :cry: )
Nadinka

#1182 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Nadinka »

Evo mog izvještaja iz Sharm el Sheikha, ko nije bio, nadam se da će biti korisno:
http://malezensketeme.net/?p=36401
melrose

#1183 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

Super su fotke!!! Kao da smo bili tamo!
Vitezanin

#1184 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Evo ja sam zvao danas i u principu me samo prebacuju s jednog broja na drugi. Nazovem jedan broj, upute me na aerodrom, onda nazovem aerodrom pa me upute na Direkciju i tako ukrug... Zvat ću u ponedjeljak opet, dali su mi broj nekog šefa nečega. Jebiga, vrijedi pokušati.
drndalo

#1185 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by drndalo »

Ne zaboravi da ces im trebati pisati prigovor/zalbu, sam telefon nista osim kome poslati istu...
Eborg

#1186 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Je li iko uspio kupiti kartu za TGV voz preko njihove stranice? Samo me vrti ukrug sa preusmjeravanjem.
swirl

#1187 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by swirl »

Eborg wrote:Je li iko uspio kupiti kartu za TGV voz preko njihove stranice? Samo me vrti ukrug sa preusmjeravanjem.
Jesam ja, ali ja ne kupujem karte iz SA. Na ovoj stranici kupujem, vjervatno je ista koju i ti koristis http://www.tgv-europe.be/en/
BISCANIN2

#1188 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by BISCANIN2 »

Tunis ????
Kakva su iskustva ?Jeli siguran u smislu da ja i zena malo krstarimo ,imajuli kakve kampove jesu li sigurni ?
Sigurno to mislim da nas neće neko otet ubiti jer ne mislim da budem u apartmanu i na plaži 11 dana .
Imali kakva trajekt veza između italije i Tunisa pa recimo jeep natavorim i izdjem u Tunisu ?Jeli to moguće i koliko je sigurno ?Ne ide mi se preko agencija u hotele volio bih otici onako da malo se vozamo ,idemo od grada do grada i posjetimo Saharu .
graue_maus

#1189 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by graue_maus »

BISCANIN2 wrote:Tunis ????
Kakva su iskustva ?Jeli siguran u smislu da ja i zena malo krstarimo ,imajuli kakve kampove jesu li sigurni ?
Sigurno to mislim da nas neće neko otet ubiti jer ne mislim da budem u apartmanu i na plaži 11 dana .
Imali kakva trajekt veza između italije i Tunisa pa recimo jeep natavorim i izdjem u Tunisu ?Jeli to moguće i koliko je sigurno ?Ne ide mi se preko agencija u hotele volio bih otici onako da malo se vozamo ,idemo od grada do grada i posjetimo Saharu .
znas li nekog osobno u tunisu ,malo mi to zvuci presmjelo da idete u saharu sami ...inace ja sam bila 2 puta odusevila sam se gostoprimstvom svaki put ....
BISCANIN2

#1190 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by BISCANIN2 »

graue_maus wrote:
znas li nekog osobno u tunisu ,malo mi to zvuci presmjelo da idete u saharu sami ...inace ja sam bila 2 puta odusevila sam se gostoprimstvom svaki put ....
Ne ,nemam nikog tamo , pa ne bi isao u Saharu skroz, za pocetak bi mi bilo dobro voznja izmedju gradova i na rub ili pocetak Sahare ili u neki kamp ili odrediste ako ima.
Samo ne znam kakva je klima za turiste ovakvog tipa ,imali pljački otimanja i slično .
delirium.sa

#1191 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by delirium.sa »

Ja redovno nosim laptop, nikad nije bilo ni govora o placanju :S
melrose

#1192 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

delirium.sa wrote:Ja redovno nosim laptop, nikad nije bilo ni govora o placanju :S

Ovisi u kom svojstvu putujes...ako ides na sluzbeni put, ili se vracas sa istoga, ne posmatraju te isto kao kada se nakon godinu/dvije...vracas u zemlju.
Eborg

#1193 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

swirl wrote:
Eborg wrote:Je li iko uspio kupiti kartu za TGV voz preko njihove stranice? Samo me vrti ukrug sa preusmjeravanjem.
Jesam ja, ali ja ne kupujem karte iz SA. Na ovoj stranici kupujem, vjervatno je ista koju i ti koristis http://www.tgv-europe.be/en/
Ma ne može, kada stavim ticket collection za BiH, stavi me na onu kartu za preusmjeravanje koja je nepotrebna za BiH, tj. nema stranice za nas a i za Hrvatsku stoji neka lijeva agencija.

Zar nije moguće isprintati kartu i odnijeti je?
swirl

#1194 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by swirl »

Eborg wrote:
swirl wrote:
Ma ne može, kada stavim ticket collection za BiH, stavi me na onu kartu za preusmjeravanje koja je nepotrebna za BiH, tj. nema stranice za nas a i za Hrvatsku stoji neka lijeva agencija.

Zar nije moguće isprintati kartu i odnijeti je?
Pa ja kupim, dobijem e-ticket, i onda na zeljeznickoj stanici sa koje polazim preuzmem kartu. Ja ti savjetujem da posaljes email na customer service, mozda ti mogu pomoci. Ili mozda da stavis da ce ticket collection biti drzava iz koje ces putovati?
Ajvi

#1195 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ajvi »

Prije dvije godine sam bila na Kritu i bilo mi je fenomenalno, hotel Star Beach preporucujem svima. Ove godine sam se odlucila za Zakynthos od 03.08 - 14.08, pa sam preko srbijanske agencije SuperNova uzela avionsku kartu Beograd -Zakynthos -Beograd (220 eura), nije dalo peglat po busu i smjestaj sam uzela u Hotelu Poseidon jer je imao najbolje recenzije i dosta ljudi ga preporucuje.
Ako ima neko od vas da je bio tamo, molim da mi preporuci plaze (cula sam za plazu Navagio ali to je vise izlet jer dostupna samo brodom) ili neke izlete i sve sto je vrijedno vidjeti i obici. Teeeenk juuu :D
Irm@

#1196 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Irm@ »

ljudi da vas nesto pitam..
kako se salje autobusom kofer..je li treba taj kofer imati kartu :D ili se to dogovori s vozacem? je li neko od vas slao vec? :)
Bountiful

#1197 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Bountiful »

http://www.slobodnaevropa.org/archive/n ... d=24631224
mislim da neces moci obici Saharu osim ako ne izganjas ovu neku posebnu dozvolu. Meni je Tunis bila inace najgora zemlja koju sam ikada posjetila i znam da me nikada vise nece vidjeti :D
NoaLada

#1198 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by NoaLada »

Bountiful wrote:
mislim da neces moci obici Saharu osim ako ne izganjas ovu neku posebnu dozvolu. Meni je Tunis bila inace najgora zemlja koju sam ikada posjetila i znam da me nikada vise nece vidjeti :D

Također. Ubjedljivo najprljavije, najsmrdljivije i smještaj je :roll: .
melrose

#1199 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

NoaLada wrote:
Bountiful wrote:

Također. Ubjedljivo najprljavije, najsmrdljivije i smještaj je :roll: .

Ne vjerujem da je poslije 'Jasmin revolucije' i citavog arapskog proljeca to pametna ideja i izvediva.
bumboo

#1200 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by bumboo »

:)
Išla sam s društvom u Tunis 2004. Bili smo smješteni u Hammametu, išli preko agencije ali smo tamo odmah 2. dan uzeli rent-a-car i vozali se 3 dana. Obišli smo El Jem (tamo ima neki amfiteatar), onda beduinsko selo, jahali na devama, pa obišli glavni grad - Tunis i još neke gradove, ne sjećam se naziva... Išli smo u Saharu ali to je malo duži put, cca 7-8 sati od Hammameta i tu smo prespavali u nekom bezveznom hotelu, nismo unaprijed rezervirali nego našli na licu mjesta, ali nije nas bilo ni briga, nismo ni tražili neku gotivu, bitno nam je bilo da što više vidimo i dobro se provedemo. Preostala 2-3 dana smo se kupali u Hammametu, zezali na plaži i bazenima. Po meni je rent-a-car bila odlična opcija za upoznati Tunis, komunicirali smo s lokalnim ljudima - doduše slabo govore engleski ali mi smo malo natucali francuski, saznali mnogo više nego s agencijskim vodičima koji svaki izlet naplaćuju masno. Gorivo je bilo duplo jeftinije nego kod nas, a kod nas je tad bilo oko 1,5 KM :) a za rentanje auta se treba dobro cjenkati i ne uzeti prvu ponudu.
Post Reply